2023-12-29 32 浏览
今日去咗炮台山附近嘅Spoon 🥄 ,食咗個特選晚餐🥣呢間舖頭細細地都幾精緻,好有誠意,充滿聖誕嘅裝飾🎍💛蒜溶牛油燒大虎蝦 配海鮮龍蝦汁燴意大利飯2隻虎蝦既體積同手掌差唔多,簡直係重重重量級!!大蝦塗上蒜蓉和牛油,真係香到呢~ 意大利飯嘅米煮得啱啱好好有口感,最重要係有大量海鮮,每咬一啖都有豐富嘅配料,例如帶子,魷魚等等🧡🦞龍蝦味道都好入味,係一碟出色嘅菜🐷燒栗飼法式豬鞍,因為💛芒果莎莎醬,所以豬鞍充滿顏色,賣相精美,我首先淺嘗一啖💚莎莎嘅味道,原來係酸酸地,好開胃呀!又原來10oz係好大份,切下切下兩個人食都好飽,食到好多舊🫣呢隻豬嘅名有燒栗飼,原來係因為豬隻喺生長過程中會被放牧到草原食栗子🌰橡果😵唔怪之得咁鬆軟,而且豬肉味濃郁,肥瘦均勻,肉汁豐富有淡淡既橡果香味🤎主菜嘅配菜有法式焗烤忌廉薯蓉,外脆內軟嘅薯仔好好味雜菜都有好多款式,例如茄子,西蘭花翠玉瓜,充滿營養另外不得不提每個晚餐嘅前菜都有煙三文魚/風乾巴馬火腿什菜沙律及是日餐湯+蒜蓉麵包🥖然後再包餐飲食夠$400仲送甜品添呢個甜品🍮充滿儀式感,有大量嘅煙霧噴,好正啊第一眼仲以為係雪糕,原來係個鹿仔騎住紅桑子味嘅蛋糕🍰

💛蒜溶牛油燒大虎蝦 配海鮮龍蝦汁燴意大利飯
🦞龍蝦味道都好入味,係一碟出色嘅菜

主菜嘅配菜有法式焗烤忌廉薯蓉,外脆內軟嘅薯仔好好味
雜菜都有好多款式,例如茄子,西蘭花翠玉瓜,充滿營養

另外不得不提每個晚餐嘅前菜都有
煙三文魚/風乾巴馬火腿什菜沙律及是日餐湯+蒜蓉麵包🥖

然後再包餐飲

食夠$400仲送甜品
呢個甜品🍮充滿儀式感,有大量嘅煙霧噴,好正啊
第一眼仲以為係雪糕,原來係個鹿仔騎住紅桑子味嘅蛋糕🍰
2023-12-27 45 浏览
中午找地方開餐,有時真不容易,想吃好些,又要實惠,今日好好彩,經過橫街見到有間新開嘅餐廳叫做匙更,門口都幾多人等, 所以我地一齊去襯熱鬧,好彩兩個人容易搵位,即刻坐低點餐,近聖誕節, 餐廳已經裝修得好有節日氣氛,餐牌都有聖誕餐提供,但我們只是點普通中午套餐,發覺選擇也不少。我們揀了一個帶子松露意大利飯,一個牛面肉意粉,再點了一個沙律 ,很豐富了。套餐還包飲品,兩個餐都好似樣。意大利飯煮得依依韌韌,小帶子也很鮮味,牛面肉煮得好淋,兩個餐都好吃。最好的是沙律,我們揀了一個大沙律75元,有粟米 ,紅菜頭,小番茄,沙律菜,芹菜,青瓜等,都是新鮮蔬菜,沙律汁也夠味,非常健康。食完兩個主菜就點了即磨咖啡和熱朱古力。 這時門口已經站滿了人等位,可見這家餐廳是很受歡迎的,而且價錢非常實惠七八十蚊就有一個套餐 ,在這區是非常好的選擇,下次都要來這裡幫襯。👍👍

意大利飯煮得依依韌韌,小帶子也很鮮味,牛面肉煮得好淋,

兩個餐都好吃。最好的是沙律,

2023-12-24 934 浏览
今日放工拉咗朋友去炮台山附近dindin佢😋晚上會以套餐為主💁🏻‍♀️一款主食,沙律同餐茶,一般都二百上下就有交易~當晚係蒜蓉包配蔬菜湯🥬🥦原汁原咪既蔬菜香當然係滿足番咗全日工既打工仔們吧😉沙律有分煙三文魚沙律或者巴馬火腿沙律,兩款都唔錯呢😆燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜💰208豬鞍超大件仲要肉汁滿滿🐷朋友切個陣我仲擔心咗下會唔會漏曬啲汁上枱呢🙊芒果莎莎醬同豬鞍真係好配‼️第一口試豬鞍時食到最簡單既豬香,然後被推薦沾上芒果莎莎醬後真係驚為天人🤣單單食豬鞍多幾件可能會覺得heavy🧐但配上莎莎醬個陣清新酸甜又唔搶fo就非常開胃啦😏蒜蓉牛油燒大虎蝦配海鮮龍蝦汁燴意大利飯💰198首先要提既係大虎蝦好新鮮🦐非常輕鬆既拆殼🤪食落仲有微微鮮甜海鮮龍蝦汁熱辣辣上枱香到我地都漏曬口水🤤燴意大利飯仲有好多海鮮,魷魚同蜆等,整體食落有微微蒜蓉牛油香,使食落更吸引‼️依加食滿400蚊就可以獲得一份神秘星球甜品啦㊙️嘿嘿😆聽講每晚都唔同架,中意打卡中意甜品中意抽盲盒既朋友們有福啦😏😏😏
今日放工拉咗朋友去炮台山附近dindin佢😋

沙律有分煙三文魚沙律或者巴馬火腿沙律,兩款都唔錯呢😆

燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜💰208

蒜蓉牛油燒大虎蝦配海鮮龍蝦汁燴意大利飯💰198
首先要提既係大虎蝦好新鮮🦐非常輕鬆既拆殼🤪食落仲有微微鮮甜
海鮮龍蝦汁熱辣辣上枱香到我地都漏曬口水🤤

依加食滿400蚊就可以獲得一份神秘星球甜品啦㊙️
2023-12-12
2K
2023-12-20 33 浏览
🤗炮台山抵食小店🤗-今日去到炮台山食午餐 🤣搵到呢一間西餐廳 佢嘅lunch set幾抵食 有好多選擇 😋而且質素唔錯 仲有埋嘢飲 環境都舒服☺️-🍗蜜糖芥茉黃油雞配菠蘿雜菜沙律 $98黃油雞烤到外皮好脆入面肉質好嫩好juicy 唔會乾 而且份量幾大 好好味😍 仲有沙律😂-🐟香煎立魚柳 配薯蓉 雜菜 $108立魚柳好新鮮 肉質厚實 煎到外面幾脆身 🤣薯蓉幾creamy 雜菜調味都唔錯😍-📍SPOON北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖
🤗炮台山抵食小店🤗
🍗蜜糖芥茉黃油雞配菠蘿雜菜沙律 $98

🐟香煎立魚柳 配薯蓉 雜菜 $108

📍SPOON
北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖
2023-12-19 29 浏览
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》放工去咗炮台山做gym行過見到間cafe 百幾蚊個set dinner 有齊前菜餐湯同飲品 諗都無諗就入咗去食滿$400仲送神秘仙氣星球甜品添🪐😲前菜係煙三文魚什菜沙律🥗配羅宋湯同蒜蓉包 味道唔錯燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配烤焗忌廉芝士薯及燒雜菜 $208一上菜見到好大舊豬鞍上面有滿滿嘅芒果莎莎醬切開肉質厚實且帶粉嫩🤤 食落夠juicy唔會好乾芒果莎莎醬好清新 帶微甜好開胃而且可以減輕豬嘅油膩感蒜蓉燒大啡菇黑松露醬野菌燴意大利飯 $168意大利飯同雜菌粒一齊炒香配我最鐘意嘅黑松露醬汁 又香濃又creamy仲有鋪滿蒜粒嘅燒大啡菇 啱哂食素嘅朋友最驚喜就係個仙氣星球甜品😍煙霧瀰漫充滿仙氣 即刻要相機食先📸未打開都唔知入面係咩🤔打開原來係白桃慕絲蛋糕 上面仲有粒strawberry🍓食落唔太甜帶白桃嘅清香藍莓鮮奶 $32朱古力點子 $28人均價錢: $200味道: 7/10環境: 7/10服務: 7/10回頭率: 7/10📍 SPOON地址: 北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖電話: 64688841
《 😋晴晴港飲港食 #misshcfoodie 》

📍 SPOON
地址: 北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖
電話: 64688841
2023-12-14 45 浏览
喺北角同同事見完客,週圍行下睇下有咩好嘢食😋咦見到呢一間幾抵食喎,又有湯又有沙律又有甜品送唔錯gogogo😋😋揀佢嘅特選晚餐百零蚊有咁多嘢👍超抵食👍是日餐湯🎃南瓜湯配蒜蓉包, 好creamy嘅🎃南瓜湯細細碗好味😋配埋脆卜卜嘅蒜蓉麵包‘’正‘’🥗煙三文魚雜菜沙律,個沙律啲菜好新鮮,三文魚係好fresh㗎👏👏🥗🥓風乾巴馬火腿雜菜沙律白馬火腿真係好好味呀👍👍燒栗飼法式豬鞍配芒果莎莎醬拼烤焗忌廉芝士薯及燒雜菜,豬鞍份量好大好易切咬落啖啖肉又Juicy,配埋秘製嘅芒果莎莎醬真係仲好味甜甜地又有芒果味好清新呀!薯仔好好味軟淋淋仲有d雜菜兩邊燒香香食落好惹味架💯💯鳳尾蝦牛油果青醬忌廉汁扁意粉, 好creamy嘅牛油果醬意大利粉好好味呀👍仲有好多隻蝦,啲蝦有彈牙又爽口配埋啲醬完美💯🍓士多啤梨牛角酥窩夫切落去脆卜卜,咬落去上面啲士多啤梨同埋好creamy嘅cream好好味呀👍👍🍫榛子香蕉牛角酥窩夫,香蕉配埋佢啲榛子醬加埋脆波波窩夫簡直係甜美,最重要窩夫都係48蚊咋係咪好抵呢👍👍凍朱古力奶凍咖,連飲品都勁大柸💯神秘仙器星球甜品 食滿咗400蚊仲會送過 神秘甜品嘅你睇下幾靚裏面係個mousse cake好好

揀佢嘅特選晚餐百零蚊有咁多嘢👍超抵食👍

🥗🥓風乾巴馬火腿雜菜沙律白馬火腿真係好好味呀👍👍

風乾巴馬火腿雜菜同南瓜湯配蒜蓉包

煙三文魚雜菜沙律同南瓜湯配蒜蓉包

士多啤梨牛角酥窩夫

榛子香蕉牛角酥窩夫

凍朱古力奶凍咖,連飲品都勁大柸💯

凍咖啡同凍朱古力奶

神秘仙器星球甜品 食滿咗400蚊仲會送過 神秘甜品嘅你睇下幾靚裏面係個mousse cake好好味㗎👍👍

SPOON
北角炮台山蜆殼街9-23號秀明中心地下C2號舖

風乾巴馬火腿雜菜同南瓜湯配蒜蓉包
煙三文魚雜菜沙律同南瓜湯配蒜蓉包
士多啤梨牛角酥窩夫
榛子香蕉牛角酥窩夫
凍咖啡同凍朱古力奶
2023-12-14 19 浏览
今晚同朋友去咗一間有特色嘅湯匙餐廳,連碟嘅造型都係大湯匙,好得意呀!晚餐種類多,而且性價比好高,一個套餐已經包含餐湯、前菜、主菜、和飲品。風乾巴馬火腿什菜沙律:巴馬火腿的風味豐富,搭配新鮮蔬菜,口感豐富。是日餐湯配蒜蓉麵包:餐湯係青豆忌廉湯,青豆味道清爽,湯品口感滑順。鳳尾蝦牛油果青醬忌廉汁扁意粉:蝦夠鮮甜,與牛油果互相融合,青醬忌廉汁帶來濃郁口感,意粉美味,十分推薦。慢燒牛小排配泡菜燴意大利飯:好特別嘅fusion菜式,牛肉經慢燒後更加嫩滑,搭配泡菜燴意大利飯,味道有驚喜。木糠布甸牛角酥窩夫呢款口味嘅牛角酥窩夫,我都係第一次見,有意想不到的美味,值得一試。神秘仙氣星球甜品:食滿$400就可以免費享用神秘仙氣星球甜品,黑漆漆的外殼藏着不同的甜品,令人十分期待。

風乾巴馬火腿什菜沙律:
巴馬火腿的風味豐富,搭配新鮮蔬菜,口感豐富。

是日餐湯配蒜蓉麵包:
餐湯係青豆忌廉湯,青豆味道清爽,湯品口感滑順。

鳳尾蝦牛油果青醬忌廉汁扁意粉:

慢燒牛小排配泡菜燴意大利飯:

木糠布甸牛角酥窩夫

神秘仙氣星球甜品
  • 木糠布甸牛角酥窩夫
  • 鳳尾蝦牛油果青醬忌廉汁扁意粉
2023-12-13 21 浏览
炮台山有間小店 專做西餐,行過所以想去試吓😌 Set dinner有沙律&餐湯、主菜同飲品!! 價錢由百幾至二三百~ 食物不錯 感覺去小店好有人情味同温暖!前菜🥗煙三文魚/風乾巴馬火腿什菜沙律及是日餐湯配蒜蓉麵包慢煮牛小排泡菜意大利燴飯 $208: 慢煮牛小排嫩滑 完全冇筋⭐️ 泡菜意大利燴飯fusion好特別😍 微辣又夠咬口👍🏼 仲有紫菜碎好韓式😝 開心果仁焗三文魚柳伴白酒忌廉汁配薯蓉及烤雜菜 $198: 三文魚皮上加開心果仁石碎焗香 外脆內軟 三文魚肉肥美 魚油豐富😋 仲有薯蓉同烤雜菜,好豐盛✨全單滿$400即送廚師發板甜品! 今日甜品係士多啤梨慕絲🍓用星球蓋住 一打開煙霧濔漫,好有驚喜😚

前菜
🥗煙三文魚/風乾巴馬火腿什菜沙律及
是日餐湯配蒜蓉麵包

慢煮牛小排泡菜意大利燴飯 $208

開心果仁焗三文魚柳伴白酒忌廉汁配薯蓉及烤雜菜 $198

全單滿$400即送廚師發板甜品!
今日甜品係士多啤梨慕絲🍓
用星球蓋住 一打開煙霧濔漫,好有驚喜😚
2023-12-12 28 浏览
Spoon 餐廳裝修特別有創意.牆上有刀叉匙羹。有客人留低嘅心意卡。橱窗有非常漂亮的圣诞节装饰星光画面与意境布置,点缀的灯光透过玻璃照进来,感受到非常浓厚的圣诞氛围,时光已在这里停滞。侍應服務態度非常親切。難怪咁旺場、服務與美味並重。每晚有不同套餐推介。有沙律.飲品. 主食. 红湯.蒜蓉包。超過$400有神秘驚喜甜品送。主打菜式有多款意粉。豬扒牛扒出名。吃過後發現豬扒及牛扒真係抵吃夾大件。味道出色。配上特別醬料。晚餐非常滿足。叫套餐配特飲有半價優惠。
叫套餐配特飲有半價優惠。
2023-12-11 693 浏览
這次跟朋友來到炮台山站附近一家叫SPOON的小店吃晚飯,一進去就可以看見牆壁上掛有很多不同款式的匙羹🥄。店內光線充足,環境乾淨舒適。入座之後店員送上的水是微溫的檸檬水,非常貼心。🥰另外這裡是用QR code自助下單,對i人非常友善🙈✼••┈┈┈••食物••┈┈┈••✼ 套餐除了主菜之外還會附有是日餐湯配蒜蓉麵包和沙律🥗,沙律可以選擇煙三文魚沙律或者巴馬火腿沙律,這次我們就選了巴馬火腿沙律。餐湯是南瓜湯,味道溫和,而蒜蓉麵包則非常香,單獨吃或者配餐湯吃都很美味。燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜$208豬鞍不但份量十足,調味亦相當不錯,配上醬汁更加吸引,不油膩但每一口都是肉喲。另外個人特別喜歡配菜中的烤薯,味道和口感都很出色。紅酒牛頰肉燴手製闊條麵 $128牛肉份量不少,而且煮得又軟又入味,闊條麵彈牙有嚼勁,醬汁的味道也不錯。朱古力點子 $14因為被名子吸引了就姑且嘗嘗,是有咖啡果凍粒的朱古力飲料,甜度剛剛好,值得一試。整體食物質量有驚喜每一款都認真幾好味,無加一。個人覺得係北角炮台山一個小店好選擇💕想睇更多我既食評同分享 記得follow同like我ig @puddingfo

入座之後店員送上的水是微溫的檸檬水,非常貼心。🥰

另外這裡是用QR code自助下單,對i人非常友善🙈

✼••┈┈┈••食物••┈┈┈••✼

燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜

燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜$208

紅酒牛頰肉燴手製闊條麵 $128

朱古力點子 $14

想睇更多我既食評同分享 記得follow同like我ig @puddingfoodhk ๑ºั╰╯ºั๑啦🍮
燒栗飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉雜菜
2023-12-06 26 浏览
醬燒豬肋骨以獨特的醬汁烹調,肉質鮮嫩多汁,入口即化。這款醬汁有著微妙的甜味和微辣口感,使得豬肉的風味更加突出。每一口都能品嚐到濃郁的醬汁滲入豬肉中的美味。而蘋果沙律則為這道菜增添了一絲清爽的口感,與豬肉的香氣形成了完美的對比。蘋果沙律的酸甜和豬肉的醬汁完美融合,讓整道菜的層次感更豐富。至於薯條,炸得金黃酥脆,外脆內軟,是這道菜的絕佳伴侶。薯條的香氣和豬肉的醬汁相互襯托,令人難以抗拒。附近的朋友不要錯過

附近的朋友不要錯過

2023-12-05 22 浏览
到週末朋友介紹有間炮台山溫馨小店,質素相當高,入到去好有family style . 晚餐選擇都頗多餐湯+主菜+飲品,最後還有精緻甜品是日餐湯是羅宋湯配脆卜卜蒜蓉包分別配上三文魚及巴拿馬火腿雜菜沙律,巴拿馬火腿充滿鹹香主菜方面燒栗飼法式豬鞍(10oz)伴芒果莎莎醬配法式焗烤忌廉芝士及烤雜菜店員極力推介,芒果莎莎醬味道清新,減低豬鞍的油膩感,豬鞍足足10oz 肉質厚實,食落十分Juicy,莎莎醬有點微甜刺激味蕾之感 肉質鮮嫩慢燒牛小扒配泡菜燴意大利飯慢燒令到牛扒肉質軟腍,牛味濃郁,泡菜溶入意大利飯當中,味道更香辣惹味,配合意大利飯更滋味甜品餐廳有「神秘仙氣星球」送上,黑色的上蓋,驟眼間看似八爪魚噴出煙火來,其實是仙氣星球,煙火噴出感覺好仙氣,揭開是一個粉紅海綿蛋糕吸引食客打卡之後再配合上紅棗茶及柚子茶,為這一餐飯作結。

晚餐選擇都頗多
餐湯+主菜+飲品,最後還有精緻甜品

是日餐湯是羅宋湯配脆卜卜蒜蓉包
分別配上三文魚及巴拿馬火腿雜菜沙律,巴拿馬火腿充滿鹹香

主菜方面

慢燒牛小扒配泡菜燴意大利飯

吸引食客打卡

之後再配合上紅棗茶及柚子茶,為這一餐飯作結。

2023-12-04 453 浏览
Spoon 係用黎食飯用既 今次搵到一間用Spoon 做主題既小店 一定要試吓由於當日滿晒座 被安排坐在窗邊Bar 枱位置啲座位都好舒適呀 餐廳佔地唔大 好特別嘅係有好多小匙羹嘅佈置和應番個餐廳名🥄煙三文魚/風乾巴馬火腿什菜沙律各要左一個沙律菜好新鮮 煙三文魚同風乾巴馬火腿好大件是日餐湯係 玉米忌廉湯 配蒜蓉麵包玉米忌廉湯好creamy 蒜蓉麵包脆卜卜 點下個湯咁食好味主菜叫左兩份醬燒豬肋骨 配 蘋果沙律及薯條 $216豬肋骨有手掌咁大 好惹味 啲肉好淋蘋果沙律好淸新 比較少見啲 薯條好香脆呀慢燒牛小排 配 泡菜燴意大利飯 $208 牛小排牛味好濃 半熟狀態 肉質鮮嫩 用泡菜來做意大利飯都幾特別酸酸辣辣咁 好惹味啲菜式既presentation 好精緻好有心機☺️套餐包括飲品 個檸檬茶都好大杯剛好店員推廣 食滿某一個價錢有一個神秘仙氣球甜品送呀 甜品藏喺一個黑色波波入邊打開仙氣十足 原來係芒果拿破崙雖然係免費贈送但係都好好食拿破崙鬆化 芒果唔會太酸好滿足嘅一餐😌
Spoon 係用黎食飯用既

神秘仙氣球甜品

好滿足嘅一餐😌
煙三文魚/風乾巴馬火腿什菜沙律
神秘仙氣球甜品
我呢排聽朋友講炮台山有間西餐小店好出色 , 而且價錢好合理 🧐🧐 啱晒我呢啲小資女 !! 星期五嚟到人氣滿滿 , 好彩有 book 位 , 坐低望望餐牌 , 有 set dinner , 唔使加一 , 大部分都係 $120 - $220 , 有沙律 , 餐湯 , 餐包 , 主菜同凍飲 , 喺港島區黎講真係幾抵食 !! 😎😎蒜蓉包香脆 , 仲有好多蒜蓉牛油 🤩🤩 足料好食 ! 煙三文魚同 parma ham 份量都幾多 !燒粟飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗忌廉芝士薯及烤雜菜 ($198)豬鞍好香 , 好大份 !! 切開厚厚的肉 😋😋 入邊仍然係 juicy 啖啖肉 ! 配埋芒果蓉夠晒 fresh ~ 焗薯加左 cream cheese 好好食 !! 仲咬到 1 粒粒嘅薯仔 !! 主菜同配菜都咁正 , 好有驚喜 !! 👍👍蒜蓉牛油燒大虎蝦配海鮮龍蝦汁燴意大利飯 ($198)嘩 !! 上菜超香噴噴呀 !! 2 隻超大隻嘅大蝦調味同火候都掌握得好好 👏👏 彈牙啖啖肉 !! 食得出係新鮮貨 ! 意大利飯入面 加咗好多海鮮 , 有魷魚 , 蜆 , 帶子 , 飯質地剛剛好 , 唔會係未煮熟硬掘掘 !
蒜蓉牛油燒大虎蝦配海鮮龍蝦汁燴意大利飯 ($198)
嘩 !! 上菜超香噴噴呀 !! 2 隻超大隻嘅大蝦調味同火候都掌握得好好 👏👏 彈牙啖啖肉 !! 食得出係新鮮貨 ! 意大利飯入面 加咗好多海鮮 , 有魷魚 , 蜆 , 帶子 , 飯質地剛剛好 , 唔會係未煮熟硬掘掘 ! 龍蝦汁唔會太鹹 😌😌 好好食呀 !!!
而家仲有一個好抵嘅優惠 , 食滿 $400 就會送甜品1 份神秘甜品 ! 雖然係送 😯😯 但一啲都唔 hea 㗎 ! 用 1 個星球體嘅器皿 , 加上乾冰上碟 , 超適合打卡 !! 一打開先知究竟係邊款甜品 ~ 甜品唔會太甜 , 幾好 !!

整體黎講 , 食店果然好似我朋友所講性價比極高 ❤️❤️ 而且每碟出品都花咗心思 ! 呢個價錢真係冇嘢可以挑剔 !! 絕對會再回頭 !! 推介大家嚟支持吓呢間小店 "Spoon" !! ❤️❤️
  • 蒜蓉牛油燒大虎蝦配海鮮龍蝦汁燴意大利飯
  • 燒粟飼法式豬鞍伴芒果莎莎醬配法式焗忌廉芝士薯及烤雜菜
Spoon位於炮台山蜆殼街,臨近聖誕節,餐廳已掛上不少聖誕裝飾相當有氣氛。餐廳主打西餐,價廉物美,而且不受加一服務費。Set Dinner Menu dinner煙三文魚什菜沙律及是日餐湯配蒜蓉麵包沙律可以選擇配搭煙三文魚或者巴馬火腿,小編和朋友朋友均選擇了煙三文魚。沙律有細心擺盤,份量剛剛好。是日餐湯為甘筍忌廉湯,味道順滑,蒜蓉麵包塗滿牛油頗香口。<蒜蓉燒大啡菇黑松露醬野菌燴意大利飯> $168意大利飯挺特別,大啡菇鋪滿蒜粒,意大利飯當中夾雜不少雜菌粒和濃厚黑松露醬汁,兩者相輔相成,愛菇人士必點~<醬燒豬肋骨配蘋果沙律及薯條> $216 醬燒豬肋骨帶有明顯燒烤醬味,炭火香氣十足。份量足夠兩人食用,肉質軟淋,肥瘦適中,容易切開,薯條是粗身薯條,表面灑上辣粉,蘋果沙律可以中和豬肋骨的油膩感。<凍朱古力> <凍藍莓鮮奶> +$16分別點了凍朱古力和凍藍莓鮮奶(加$16)。鮮奶底部有藍莓果醬,攪勻就變成夢幻粉紫色,味道微甜、帶奶香味。<神秘仙氣星球甜品> $58原來晚市惠顧滿$400,就送$58的神秘仙氣星球

Set Dinner Menu dinner
煙三文魚什菜沙律及是日餐湯配蒜蓉麵包

<蒜蓉燒大啡菇黑松露醬野菌燴意大利飯> $168

<醬燒豬肋骨配蘋果沙律及薯條> $216

<凍朱古力>
<凍藍莓鮮奶> +$16

<神秘仙氣星球甜品> $58
原來晚市惠顧滿$400,就送$58的神秘仙氣星球甜品。店員指款式由廚師決定,充滿神秘感。以星球擺設的甜品一上枱充滿仙氣,煙霧瀰漫,打開入面是白桃慕絲蛋糕,令人驚喜。