2019-10-07 216 浏览
3 Combo Toast (Egg, Ham, Bacon) $38(additional $10 for extra mozzarella cheese)-My first time trying this Korean style toast!🍞 The three combo includes egg, ham, bacon, and plentiful of cabbages - way more than a portion for a girl! The mozzarella were melted on frying pan and slowly poured on on toast🧀🤤 It is also served with some honey mustard on top which enriched the taste as well!
  • 3 Combo Toast (Egg
  • Ham
  • Bacon)
2019-09-27 193 浏览
同朋友一直都好鍾意食韓式多士Isaac Toast,可惜香港唱咗十世話新城市會開,但等到頸都長埋都未開!以前想食就話過澳門,但都冇得下下想食就過去架嘛。咁啱呢期見到廣告話佐敦Eaton Hotel嘅food hall開咗呢間同樣主打韓式多士嘅Ssoja Toast&Hotdog,既然又係喺附近返工,一於過嚟試試佢。韓式火腿扒多士 Ham Toast $28我比較鍾意食啲basic配搭嘅toast, 所以就揀咗最簡單嘅Ham Toast,test下佢基本功做得好唔好!可惜覺得整體味道都係唔及Isaac Toast好味,可能始終對Isaac Toast個秘製醬汁情有獨鍾,硬係覺得爭咁啲嘢咁,但唔比較之下都算係一個好食嘅toast.☕拿鐵 Hot Latte (8oz) $26

韓式火腿扒多士 Ham Toast $28
☕拿鐵 Hot Latte (8oz) $26
2019-09-10 170 浏览
是日與夫君路經佐敦,有d肚餓,見逸東food hall就入去睇下有咩食,估唔到有驚喜喎,樓梯一落就見到呢間韓國toast&hotdog,超開心,因為自己本身好鍾意食韓國三文治,喺韓國就未試過呢間,諗住試下嘅心態,但係呢間無令我失望,即時製作,到手嗰陣熱辣辣,d拉絲芝士同漢堡一齊食真係超正,加埋個醬汁同d菜絲,雖然好飽但係唔會食到好漏,我仲試左個細嘅芝士炸雞,用嘅芝士同三文治唔同,個炸雞都好好食,啖啖肉,炸雞底仲有年糕添,會再去,下次去試其他饀嘅三文治。
2019-08-30 152 浏览
其實Ssoja Toast已經食過一排架啦但係之前一直都唔記得咗同大家介紹😂😂大家韓國講起早餐店一定有聽過Issac Toast,但其實依間鋪頭係本店韓國出名,有成過百間分店一啲都唔野少🤘🏻========================韓式多士三重奏 $38到呢度又點可以唔試吓韓國人氣第一嘅韓式多士三重奏🤤佢個麵包果然真係幾正,可以食得出佢搽左一層牛油喺麵包上一層又有係麵包上再攞去烘烤,所以脆得嚟有層香濃嘅牛油香🤓入面內饀夾左正方形形狀嘅蛋、火腿同煙肉,重點又點少得個醬汁,入面落左韓國總店自家嘅蜜糖芥末醬同奇異果醬,本來見到佢兩種醬汁唔少擔心佢會好油膩,但佢哋原來唔係嗰啲令人好濟嘅醬料,食落去帶點酸甜幾清新開胃,食完想再食喎,配返啲煎過偏油嘅配料食正正可以中和油膩感🤪不過個人覺得用上依啲普遍嘅配料定價就有啲過高,性價比其實就麻麻哋啦,一次半次就可以但長期食就寧願去食個飯麵啦~========================韓式漢堡扒拉絲多士 $48另一個人氣之選又點少得食漢堡包俾食漢堡扒啦但今次漢堡扒就腳係多士入面唔知又會點呢👀漢堡扒上面加左Mozzarella芝士同cheddar芝
韓式多士三重奏 $38
韓式漢堡扒拉絲多士 $48
另一個人氣之選又點少得食漢堡包俾食漢堡扒啦但今次漢堡扒就腳係多士入面唔知又會點呢👀漢堡扒上面加左Mozzarella芝士同cheddar芝士,兩張芝士半溶嘅狀態下仲會有少少拉絲效果添🤩個人覺得韓國下嘅口感都算厚實,但係肉味更多會更好🐒因為兩片芝士實質上係細過個漢堡扒嘅,所以食到邊緣嘅位置無咗芝士嘅幫手之下入口就會偏乾身🧐
巧味道指數👅:👧🏻👧🏻👧🏻
再食過指數🏃🏻‍♀️:👧🏻👧🏻👧🏻👧🏻
錫荷包指數💸:👧🏻👧🏻👧🏻
服務正指數👩🏻‍🍳:👧🏻👧🏻👧🏻
環境靚指數👀:👧🏻👧🏻👧🏻
========================
📍 Ssoja Toast & Hotdog (佐敦)
佐敦彌敦道380號逸東酒店LG樓Food Hall B9及B10號舖
2019-08-15 248 浏览
之前去韓國,都無機會試最出名果款Toast,結果今日經過見到類似的食物,就真係好想試啦!其實望落都唔算貴,不過今日星期日,所以無套餐,就叫左份韓式漢堡排拉絲多士。每份都係即叫即制,所以都要小小時間,好彩唔係好多人叫,最後都係等左十分鐘度。黎到賣相唔算太好,但真係好香!一打開仲見到佢真係拉絲!而佢款芝士都唔會話好滯,成份食曬都唔會好辛苦!希望下次平日黎可以試下佢套餐啦~正~

黎到賣相唔算太好,但真係好香!

希望下次平日黎可以試下佢套餐啦~
正~
2019-08-04
2019-08-12 1433 浏览
吾家哈韓的二女 , 有天說要請我去吃韓式多士 , 於是筆者就跟隨二女 , 到這家位於 佐敦-逸東酒店 Food Hall 的 SSOJA Toast, 一嚐究竟 ~ 店舖是 open kitchen, 食物製作的過程一目了然 ~Menu ~Banana & Mango Yogurt Smoothies $42 : 乳酪與冰粒打磨得細滑,香蕉及芒果的味道頗甜 ~Egg Omelette Toast 韓式奄列多士 $28 : 兩片用牛油煎過的白麵包,中間夾入一片粟米奄列,加點椰菜幼絲及秘製醬汁,甜甜地頗美味 ~本篇完 ~
吾家哈韓的二女 , 有天說要請我去吃韓式多士 ,
Menu ~

本篇完 ~
2019-08-11 749 浏览
見到介紹 原來佐敦逸東酒店內新開左food court. 有不少特色餐廳,其中一間是來自首爾既多士,熱狗店。呢日係附近上完堂就來這邊醫下肚。首爾的多士店出名是材料豐富,抵食大件,相比香港的公司三文治更多不同變化!可看到店員現場即製多士。點了招牌多士:3 Combo Toast $38三重奏包括蛋,火腿,煙肉:滿足了多重口感慾望。 食物即叫即製,新鮮熱辣! 先講多士,連芝士一起烤,連芝士溶在多士上,外脆內軟!煎蛋類似蛋餅,蛋味濃好香好滑。厚切火腿扒,煙肉也香煎過,香口惹味。配以半溶芝士醬及韓式的蜜糖芥末醬,味道酸甜更加多重滋味,還夾著椰菜絲,減輕膩滯感。多重口感 非常豐富!還有其他選擇如奄列,漢堡,薯餅多士等等 口味配搭甚特別!Korean Fired Chicken $48(Original)小食韓式炸雞,原味就是韓式辣醬,味道濃但不會好辣帶點甜,好開胃!炸雞不油,肉質豐腴。再配以年糕,蘸同辣醬味道好夾! 份量好多 ,好抵食!Banana mango smoothie $42乳酪沙冰沒有平常喝的那麼冰,溫度剛好,乳酪好滑,香蕉芒果雖不是用新鮮生果打,但味道不會太甜也不膩,配炸雞很爽!
呢日係附近上完堂就來這邊醫下肚。

可看到店員現場即製多士。

點了招牌多士:
3 Combo Toast $38
三重奏包括蛋,火腿,煙肉:
滿足了多重口感慾望。 食物即叫即製,新鮮熱辣!

先講多士,連芝士一起烤,連芝士溶在多士上,外脆內軟!

還有其他選擇如奄列,漢堡,薯餅多士等等 口味配搭甚特別!

Banana mango smoothie $42

這間韓國多士過江龍質素果然名不虛傳,不比其他品牌差,下次還可以試下韓式熱狗呢!🤤
2019-08-10 123 浏览
知道韓國之前掀起一股多士潮,今日經開佐敦心血來潮就去試一下,呢間多士店位於food court裏面,以一個簡便嘅形式運作,同韓國本土的感覺差唔多,同友人一人點咗一份。韓式多士三重奏 ($38)份量幾大,餡料幾多,配上特別沙律醬,酸甜度剛好,與蛋、火腿及煙肉非常配合!😋好味!韓式燒烤醬熱狗($30)店舖即時整所以等咗一陣,但一拎上手熱辣辣,所以都值得等!熱狗感覺比較普通,但配上特別調製的燒烤醬,也頗值得一試~

韓式多士三重奏 ($38)

韓式燒烤醬熱狗($30)
九龍區的酒店相信只有嘉里和近來翻新後重開的逸東酒店有food court,提供一些平民化價錢的食物選擇。今天包子和夫君來到佐敦/油麻地附近,想找地方坐坐,便到了逸東酒店的food court,看看是什麼的一個景況🤔。這裏的裝修比嘉里酒店food court的還要摩登一些,感覺完全不像是一個food court,食物亦十分多元化😎。雖然這裏沒有電子點餐,但是包子覺得可以自已行行逛逛,找一些自己喜歡的食物,也是一番風味哦😉!我們選擇了嘗試走韓風的Ssoja Toast & Hotdog,位置非常有利,是Food Court main entrance入來的第一間店,感覺有點像韓國的ISSAC Toast!有多款toast和熱狗及韓式小食提供!⭐️韓式薯餅拉絲多士 - 麵包🍞本身帶一點甜味。多士的餡料就有生菜絲🥬、芝士🧀和薯餅。薯餅上雖然有芝士和生菜絲,這些比較濕的食材,但是薯餅仍能保持本身的脆香感覺。芝士用上了mozzarella,所以有拉絲的效果。多士外層的甜味,包著餡料的鹹味,味道層次豐富。⭐️韓式燒烤醬熱狗 - 熱狗腸🌭不像一般的這麼鹹,反之帶點微辣感。 熱狗的包子也不像一般的硬繃繃,挺

⭐️韓式燒烤醬熱狗 - 熱狗腸🌭不像一般的這麼鹹,反之帶點微辣感。 熱狗的包子也不像一般的硬繃繃,挺鬆軟的。加上特製的韓式甜醬,口感便和傳統的熱狗截然不同。熱狗中還加入了包子不喜歡吃的醃青瓜🥒😛

⭐️蜜桃茶 - 雖然說是蜜桃茶🍑,茶味並不太濃,但是就有很香甜的蜜桃味道。雖然是熱飲🍵,但是很清新和夏日的感覺。除了咖啡以外的一個飲品好選擇。

⭐️拿鐵 - 這裏的拿鐵咖啡☕️只需32元,但質素並不會比連鎖店的差,而且份量很足夠,大大杯可以喝全日。

⁉️總括而言食物質素不錯,全部食物即叫即整,而且價錢不太貴!這裏的座位亦很舒適,有充足的冷氣,加上地點方便。這裏也是夏天消閑的好去處。
2019-08-06 119 浏览
佐敦逸東酒店Food Hall有時都會去食吓野, 今日去到見到有間新開的多士店, 見到好似幾好就試下, 因為係以韓式為賣點, 有D興趣, 兩個人叫了三種野食, 真係有驚喜, 好食過ISSAC好多【韓式漢堡扒拉絲多士】唔講得笑, 真係好好味, 漢堡扒竟然好Juicy, 麵包烘到微脆, 芝士可以拉到長一長, 配埋入面嘅2種汁真係一流, 而且有少少椰菜增加口感, 入口就有驚喜, 超正【招牌熱狗】熱狗包夠挺身, 唔會好似出面個D軟淋淋咁, 2種汁應該係同多士個款一樣, 但係配腸仔食又係另一種味道, 雖然唔夠多士出色, 但係都好好食【韓式炸雞燒烤味-大】韓式炸雞唔會外脆, 但係一定要內軟, 呢度炸雞唔止內軟, 而且仲係嫩, 一啖一件, 正到冇人有, 而且仲有幾件炸年榚, 不過就稍為硬咗啲啲, 都係驚喜之作整體來講係上乘之作, 而且價格唔貴, 有時唔想食飯改食呢個都好OK, 一個多士或者一個熱狗絕對夠飽, 今次冇試野飲, 下次可以試試, 呢間野開喺呢度有啲浪費, 如果可以開朗豪坊 Food Court一定多人食到爆

【韓式漢堡扒拉絲多士】

2019-07-25
招牌熱狗
韓式炸雞燒烤味-大
2019-08-01 120 浏览
成日聽人講韓國既toast店好正,可惜一直都無機會去韓國,今次聽倒呢間韓國過江龍開左黎香港,即刻去試下😍餐廳位於佐敦逸東酒店內地庫一樓既FoodHall,一落樓就見倒,透明玻璃可以睇住整多士既過程,好治癒架!主打多士同熱狗,多士接近有十款咁多🤩平日黎仲有combo好抵!韓式漢堡扒拉絲多士🥰睇相都見倒層芝士係幾咁厚!多士烘過再加上牛油,好香脆。咬落啖啖芝士,再配埋漢堡扒、椰菜絲,燒汁同韓式醬汁,絕配!漢堡扒好juicy,而且好大塊,每啖都會食到🤤香蕉芒果雪酪,一飲落去香蕉味好濃,再飲多兩啖都飲到芒果既微酸味,好清新!夏天飲岩哂!食完多士加埋杯奶昔飽肚感十足😋

漢堡扒好juicy,而且好大塊,每啖都會食到🤤

下午茶
  • 韓式漢堡扒拉絲多士
2019-07-30 88 浏览
去親首爾旅行,我一定對會去食又香又脆的韓式 I 字頭三文治。得知香港開左間SSOJA TOAST & HOTDOG同樣話係專門做三文治。餐廳位於逸東酒店內的 food court,但係座位寬闊,環境安靜,坐得好舒服。價錢親民且美味的韓式火腿多士。多士全部即叫即製,睇住師傅即場製作,聽到師傅講韓文,唔知係咪真係韓國人呢?😝面包用牛油煎香,夾住煎蛋同火腿,煎蛋入面竟然有粟米粒,最後加埋甜甜嘅蜜糖芥末醬和酸酸地嘅奇異果醬,食晒都唔會太飽,唔錯嘅下午茶選擇!

火腿雞蛋三文治

2019-06-16
火腿雞蛋三文治
2019-07-30 74 浏览
今日又路過逸東酒店,發現酒店下面既FoodHall開多左好多餐廳,選擇多左,人流都多左。行左一轉,我都係揀左一落樓梯,對正正門呢間韓式輕食店。主要係食多士、熱狗和炸雞。都有甜品窩夫和雪糕。有套餐,但至到二點。過左時間要散叫。同埋星期六日假期都冇套餐。招牌熱狗$28即叫即做,所以咬下去時麵包是温暖的,脆皮香腸配搭特製醬汁和新鮮配菜,非常美味。炸雞 (細)$48雖然每件size都係細細件,但都有7、8件。而且不要以為只有炸雞,原來還有數件炸年糕。炸雞鮮嫩,醬汁惹味,有少許辣。炸年糕減少了佢既煙韌度,增添了脆卜卜既外皮。Green tea Latte $33個拉花圖案好靚啊綠茶味不算濃,有少許回甘味,冰涼透心。

行左一轉,我都係揀左一落樓梯,對正正門呢間韓式輕食店。

主要係食多士、熱狗和炸雞。都有甜品窩夫和雪糕。

招牌熱狗$28

炸雞 (細)$48
雖然每件size都係細細件,但都有7、8件。而且
不要以為只有炸雞,原來還有數件炸年糕。
炸雞鮮嫩,醬汁惹味,有少許辣。
炸年糕減少了佢既煙韌度,增添了脆卜卜既外皮。

Green tea Latte $33

個拉花圖案好靚啊
綠茶味不算濃,有少許回甘味,冰涼透心。

2019-07-26
  • 招牌熱狗
喺彌敦道一直向尖沙咀行, 唸住揾間Cafe食個下午茶先返工, 經過逸東酒店見到新開FoodHall, 好有懷舊餐室feel, 可能唔係太多人知, 好易揾位, SSOJA TOAST個menu好吸引呢🤩. 下午茶任何食物都可以半價優惠飲品👍🏻. >韓式漢堡扒拉絲多士 (HKD48)一件Toast份量勁多🥪, 有刀叉切半開心share, 重量級嘅流心mozzarella芝士唔只拉絲咁簡單, 係有厚度嘅拉絲, 而四四方方嘅漢堡扒牛肉味好香濃, 夾菜絲埋啲醬, 啖啖勁juicy, 佢仲有一樣好多餐廳都未必做嘅step, 就係將每一面麵包搽牛油再煎香脆, 由外而內都足料夠哂心思.>薯餅 (HKD14)剛剛炸起嘅薯餅好好食呀, 話說我自從無食過M記啲淋薯餅之後都好耐無食過, 仲係比超市買嘅size大塊d添.>韓式炸雞•原味 (HKD48/S)原味🌶, 芝士味, BBQ味....why not... 嗜辣嘅我地就go for有隻辣椒🌶️嘅原味: 每件炸雞都有滿滿韓式辣醬, 條條mini年糕又辣又煙韌, 抵食👍🏻.>柚子青檸話梅 (HKD32/ 下午茶半價HKD16)天氣

韓式漢堡扒拉絲多士 (HKD48)
韓式漢堡扒拉絲多士

薯餅 (HKD14)
薯餅

韓式炸雞•原味 (HKD48/S)
韓式炸雞•原味

柚子青檸話梅 (HKD32/ 下午茶半價HKD16)
柚子青檸話梅

天氣咁熱梗係要來個青檸梳打爽一爽, 尤其配咁好味嘅野食, 杯底有好多柚子呀, 可惜飲筒幼左啲吸唔到(係環保♻️紙飲筒👍🏻). 話梅味道唔係太突出, 勝在非常大杯同埋大量柚子勁refreshing.

2019-07-26
薯餅
韓式炸雞•原味
柚子青檸話梅
2019-07-23 82 浏览
平時去韓國好鍾意食Issac/ Egg Drop, 見呢度有韓式多士就衝去食😍酒店Foodcourt環境好舒服,座位闊落同少人,可以坐足全日,靜靜地做野👍🏻韓式多士三重奏 $38 (4/5)多士餡料有生菜絲,煎蛋,火腿同煙肉。醬汁用咗蜜糖芥末醬。多士即叫即做,煎得好香脆,配上醬汁甜甜酸酸咁,好開胃惹味👍🏻🤤生菜絲嘅爽脆令成個多士口感更豐富。有兩種肉配埋,非常飽肚,好適合食肉獸😂餐廳另外都有薯餅多士同炸雞,睇落都幾吸引。
平時去韓國好鍾意食Issac/ Egg Drop,
見呢度有韓式多士就衝去食😍

韓式多士三重奏 $38 (4/5)
多士餡料有生菜絲,煎蛋,火腿同煙肉。醬汁用咗蜜糖芥末醬。
多士即叫即做,煎得好香脆,
配上醬汁甜甜酸酸咁,好開胃惹味👍🏻🤤
生菜絲嘅爽脆令成個多士口感更豐富。
有兩種肉配埋,非常飽肚,好適合食肉獸😂
餐廳另外都有薯餅多士同炸雞,睇落都幾吸引。