2011-11-03 224 浏览
其實知道有手拉糖有一段日子,都想拜訪一下。今日得閒就黎到k11入去之前就聽到""噹噹""聲原來d糖係甘整架。入到去左揀右揀。花多眼亂我最後買左1罐love u......一包70g 的miss u....之後買多包mix......其實d mix果d係人地wedding整淨架><""見到好多對唔同新人的名不過無所謂啦自己食者^^收銀位有得試食,淡淡的荔枝味,唔太甜!正稔住買比男朋友。等佢掛住我果陣食xd~~有邊個見到呢d糖唔心動?不過貴左d~~!但都叫可接受。心思是要是附出的!最後埋單154
其實知道有手拉糖有一段日子,都想拜訪一下。
今日得閒就黎到k11

入去之前就聽到""噹噹""聲
原來d糖係甘整架。

入到去左揀右揀。花多眼亂

我最後買左1罐love u.....
.一包70g 的miss u....
之後買多包mix......
其實d mix果d係人地wedding整淨架><""
見到好多對唔同新人的名
不過無所謂啦自己食者^^
收銀位有得試食,淡淡的荔枝味,唔太甜!正

稔住買比男朋友。等佢掛住我果陣食xd~~
有邊個見到呢d糖唔心動?

不過貴左d~~!但都叫可接受。
心思是要是附出的!
最後埋單154
2011-11-03
外卖自取
$154 (其他)
2011-10-30 137 浏览
Nice,即整既糖,有唔同圖案,45$包。70g,萬聖節版,粒粒唔同味,好香口,而且可以訂造不同字,好似最少訂五千元,總知就good!!!!!!!!!!!!!!
2011-10-24
2011-08-02 122 浏览
其實我認識這店都係都同事請我食過, 都係被佢的包裝及圖案吸引, 當然味道也不錯, 不會太甜的, 很好.今次就專登買包請人食. 70G便要$48, 其實都偏貴, 但作為禮物送俾人就幾開心.要氹人歡喜, 唔一定要送藍罐曲奇.... 哈哈!!!

今次就專登買包請人食.
未食見到都開心啦!!

要氹人歡喜, 唔一定要送藍罐曲奇.... 哈哈!!!
2011-08-01
庆祝纪念
纪念日
未食見到都開心啦!!
(非会员)
2011-07-08 128 浏览
很久以前,我就已經想嘗試手作糖的味道,誰知姐姐在昨天就買了sticky的Rocks Mix(hk$48)給我,我開心得很, 這包手作糖可算有為我帶來一點驚喜。驚喜----有分好與壞;先說好的,我十分喜歡嘗試不同款式、味道的糖果,但這些糖果通常會因增加糖果的吸引力而加添很多不同色素,所以經常令我的舌頭變得七彩繽紛,但是這款手作糖並沒有這種情況。另外有幾款生果味既糖都幾好味,估唔到食落去真係有果種生果味。其中我最喜愛這款檸檬味,外層是甜味,食到中間開始有酸味,有新鮮感。還有每粒糖都係細細粒,唔洗搭咁耐,可以隨時轉其他味道既糖,在上課也不怕給老師發現>v<感覺一流。另外,壞的地方就是----因為手作糖的工序是將糖整到一條,然後利用人手將糖切成一粒粒,所以未必每粒糖都是平面,可能有些糖會有尖位,很大機會會界到舌頭 當然! 不必每一款味道也好食,其中一款是車厘子味;其實本人都得喜歡食車厘子,所以一看到車厘子圖案的糖,心感期待,誰知一放入口, 很重的藥水味湧來,令我略為感到失望...最後,我從姐姐在sticky店內拍的照片中,看到有些人會即場製糖,大感興趣,所以有機會我一定會親身到

最後,我從姐姐在sticky店內拍的照片中,看到有些人會即場製糖,大感興趣,所以有機會我一定會親身到店中細心欣賞!
2011-06-18 155 浏览
jun 17, 11........由尖沙咀mtr行去尖東站途中, 經過咗k11...........見有d時間,去埋買handmade硬糖 :1) 荔枝味硬糖 (hk$38)-當時做緊荔枝味,試食咗1粒,所以入口暖暖哋-很明顯嘅荔枝味,不假,甜度可以接受-圖案都清晰2) 賓尼兔硬糖 (hk$48)-買佢嘅原因純為可愛嘅兔仔頭-味道喺蘋果+野莓,即喺酸酸甜甜咁-ok的* 覺得這裡比大坑賣同類嘅硬糖好.............不是味道問題,而喺款式多好多好多...........價$$$$公道d,淨味就賣$38............地點都便好多..............做糖嘅時段都會密d

1) 荔枝味硬糖 (hk$38)
-當時做緊荔枝味,試食咗1粒,所以入口暖暖哋
-很明顯嘅荔枝味,不假,甜度可以接受
-圖案都清晰
2) 賓尼兔硬糖 (hk$48)
-買佢嘅原因純為可愛嘅兔仔頭
-味道喺蘋果+野莓,即喺酸酸甜甜咁
-ok的
2011-06-17
外卖自取
$86 (其他)
2011-06-12 168 浏览
初次接觸Sticky是在新加坡Clarke Quay一個小商場的地庫,接近夜深的時份,本只想走進商場借洗手間一用,卻在一旁發覺它的存在,竟然還在營業製作糖果中,幾位女孩子就在這裡樂透一陣子,買了不少精緻手信。直至在K11的地庫遇見了熟悉的店面,熟悉的陳設,光顧時剛開張不久,一見到那「I♥HK」的Rock Candy,獅城的畫面就通通回到眼前,要好作回味一下,也正好為札記多添一個記錄。小時候總覺得,漂亮的糖果永遠中看不中吃,不是吃到舌頭變色就是甜得發抖,但Sticky是小比第一間完全接受的糖果店,沒有怪惺惺的味道,你看到是奇異果的圖案,吃下去就是奇異果味道;你看到紅囍的,紅色吃到的多是Strawberry味道的;圖案卻精緻得無話可說,由大堆頭的熱糖膠推開排成大圖案後包好,慢慢用機器等比例地縮小拉長,最後成為手指頭大小的糖果。大朋友小朋友,走進來都會花多眼亂,店員會以最新鮮的即製糖果讓客人試食,有卡通人物,有Happy Birthday、I♥U等字樣,也有哈哈笑表情和雜果圖案等,總有一款合心意,大包小包樽裝隨你喜歡,這次走進來讓大比挑選他喜愛的圖案,最後買了一包哈哈笑的樣式和一個雜果圖案的
大朋友小朋友,走進來都會花多眼亂,店員會以最新鮮的即製糖果讓客人試食,有卡通人物,有Happy Birthday、I♥U等字樣,也有哈哈笑表情和雜果圖案等,總有一款合心意,大包小包樽裝隨你喜歡,這次走進來讓大比挑選他喜愛的圖案,最後買了一包哈哈笑的樣式和一個雜果圖案的Rock Mix,急不及待在K11的休憩範圍就坐下來玩樂一下,不同的顏色,不同的生果,不同的哈哈笑,都在戰戰兢兢地試味道,結果大部份的評價都是正面的,並沒有存在「甜到糖尿」和「人工味道怪」的通病,繼續滿意地續前緣。
除了店面發售的款式,不少企業新人都會訂製自家Logo作回禮,價錢當然高一截,但就如自訂車牌一樣,Tailor-Made的東西永遠都是最稱心的,確實不失為回禮的一個好選擇

2011-03-20
2011-06-09 91 浏览
話說有一晚去尖沙咀食飯, 飯前諗治去買酒~問過my ET, K11既Market Place應該係最就腳既選擇~係地鐡站一路行去K11, 一入到商場就俾呢間舖頭吸引治喇~就係之前雜誌介紹過既糖果舖~店員將一條條硬糖切下切下, 就會變咗粒粒硬糖架喇~由於係手切既關係, 每粒既大小形狀都會有啲唔同~LIKE~買咗包哈哈笑俾媽媽試~見到一包入面拱多個唔同樣既哈哈笑,未食就經已開心咗喇~呢隻糖唔係太甜, 但都幾香, 嗒下嗒下拱真係好過癮~超喜歡呀~
話說有一晚去尖沙咀食飯, 飯前諗治去買酒~
係地鐡站一路行去K11, 一入到商場就俾呢間舖頭吸引治喇~
就係之前雜誌介紹過既糖果舖~
店員將一條條硬糖切下切下, 就會變咗粒粒硬糖架喇~
由於係手切既關係, 每粒既大小形狀都會有啲唔同~LIKE~
買咗包哈哈笑俾媽媽試~
見到一包入面拱多個唔同樣既哈哈笑,
未食就經已開心咗喇~
呢隻糖唔係太甜, 但都幾香, 嗒下嗒下拱真係好過癮~
超喜歡呀~
3 分钟 (外卖自取)
2011-04-12 89 浏览
其實我不大喜歡吃甜食,不過卻經常嘴裡含粒糖,還要是硬糖,這樣可以含久點。早前看過雜誌的介紹,說此店如何用天然材料及多種水果來造糖,挺特別,且全屬硬糖,合我口味,這天恰巧途經「k11」,便來瞧瞧。店子不大,還要開在商場地面深處的角落裡,不過遠遠地就能看見五顏六色的招牌,進到店子,感覺很符合「k11」商場的主題——購物藝術館,真的是看的人多,都在圍觀駐店師傅制糖,只見兩名師傅把又長又細的糖棍用特制工具切成顆粒狀,糖棍是不多見的螢光綠色,我猜是西瓜味的,滿桌都是一粒粒的綠糖,很新奇,我覺得這家賣糖果的店鋪最厲害的不是它所說的用天然的果汁和食材來制作,而是很會宣傳,我想它真正制糖是另有地方的,可偏偏派兩位師傅在店中現場表演做糖最後一道工序,這樣一來,路過的人便給吸引住了,看著看著,心想,這麼好看又好玩的糖味道是怎樣的呢?於是自自然然的掏錢買下試試了!我就是這樣做了一陣子‘塘邊鶴’後,忍不住挑了兩包糖果乖乖地付錢了!(雖然掙紮了一會,第一因為有點貴,第二品種繁多,不知選哪個)Blackberry Rock($38):這款屬於用水果造的糖是店裡最便宜的,外圈紫色,中間像是樹木的圖案,入口帶輕微的果

顏色七彩繽紛,味道五花八門
秀給你看,誘惑你買
到底買哪種好呢?
Blackberry Rock($38):這款屬於用水果造的糖是店裡最便宜的,外圈紫色,中間像是樹木的圖案,入口帶輕微的果酸,卻不大分辨得到藍莓的味道,甜味在糖果來講算是輕度的了,雖是硬糖,可因為顆粒小,嘴裡含了一會就沒了,那又貴又少的一包豈不是三、二下就吃完了
左邊是藍莓味,右邊是蝴蝶圖案的檸檬味
Butterfly Rocks($48):這款有動物或字形圖案的稍微再貴一些,當然這種糖就更俘虜消費者的心,實在太漂亮了,有刻著窩心的‘sorry’、‘福’等字句的,有可愛熊貓或水果圖案的,看著如同藝術品似的,還真點不舍得吃進肚裡!
就拿我買的這個蝴蝶圖案糖來說,外層是粉紅和粉藍相間的條紋,中間明顯的刻有一隻蝴蝶,也是粉藍色的,當我遞一粒給女兒時,她居然以為我在開玩笑
,於是我吃一粒給她看,女兒這才敢放進嘴中,這款糖其實和果汁味的差不多,也是酸甜酸甜的,只是多一重檸檬味而已。

吃罷這些美麗的糖衣炮彈(令到我的荷包受傷)
,我得出的結論是「sticky」的糖從質地上來講近似‘叮叮糖’,當然是貴價版的
;從味道上來說沒一般的糖果那麼甜,且酸咪咪的,頗開胃
不過賣相比味道更特別;從包裝上來看真可謂是有藝術可言,使男女老少看了都會心花怒放
;從價錢上來論就貴了點,但也買得開心,尤其拿來哄哄小孩絕對是最佳禮物

2011-04-10
顏色七彩繽紛,味道五花八門
秀給你看,誘惑你買
到底買哪種好呢?
左邊是藍莓味,右邊是蝴蝶圖案的檸檬味
2011-04-10 72 浏览
上次,幫襯 Sticky 見到有好多款特色糖果!如果,一次過買成 $100 糖,好似幾貴!4月2日去開尖沙咀,都係兜嚟買包糖!我打算買包糖返公司食,順便請埋同事食!到時,萬一我"釣魚",食粒糖可以提吓神!Smiley Rock $48 (70克) 70克包裝糖,混合口味 $48,樽裝糖,則要 $58!反正,公司有雪柜,雪凍有冰涼感覺仲正呀! 包裝糖亦好方便! 有效日期跟樽裝糖一樣。我專登買Smiley Rock ,喺公司做嘢做到攰攰地,見到 Smiley Rock 都開心啲!Everybody be happy! 70克 Smiley Rock 有 4 款口味:芒果、西瓜、野莓、青檸。我忘記咩顏色代表咩味! Sorry! 如果,130克 Smiley Rock 有 7 款口味。
上次,幫襯 Sticky 見到有好多款特色糖果!

Smiley Rock $48 (70克)

70克包裝糖,混合口味 $48,樽裝糖,則要 $58!
反正,公司有雪柜,雪凍有冰涼感覺仲正呀!
包裝糖亦好方便!
有效日期跟樽裝糖一樣。

Sorry!
如果,130克 Smiley Rock 有 7 款口味。
70克 Smiley Rock 有4 款口味
大家笑吓啦!
70克 Smiley Rock 有4 款口味
大家笑吓啦!
  • Smiley Rock
2011-03-31 50 浏览
去開K11 , 見到呢間sticky 外觀好colorful 好sharp於是入去睇下,D糖真係好可愛好靚,店員佢地比我試左幾粒,就决定買罐返home 食糖分內層,外表淡淡地,食食下到內面,酸酸地好有果汁味一D都唔似甜到死嘅外國糖,好靚又好食,係就係貴左D @ $58 70g

糖分內層,外表淡淡地,食食下到內面,酸酸地好有果汁味

2011-03-27
2011-03-29 55 浏览
是日去左K11食飯,食完之後就順手行下呢個場,買D野送比人,發現呢間野,入面有好多COLOUR既糖啦,仲有師傅係度整,好多人圍-O-我試食左粒提子味,外面甜內裡酸,好味!買左包雜味同埋西瓜味送比人啦!
正呢
2011-03-26
外卖自取
$86 (其他)
正呢
  • 糖糖
FIRSTLY THIS IS NOT A FOOD REVIEW, BUT I WILL BE HERE AND AT PAPABUBBLE SOON TO GET SOME CANDYAnyway I was so happy to see them opening in HK, I found out about Papabubble first then when this one opened another choice for me to go, although the style is slightly different than home, they are displayed in lovely jars and presented attractively in a bright store.These candies are actually known as SEASIDE ROCK in the UK, they are a traditional British seaside tubular boiled sweets sold as soeuven

These candies are actually known as SEASIDE ROCK in the UK, they are a traditional British seaside tubular boiled sweets sold as soeuvenir of that town. The rock is wrapped in clear plastic with pictures of the town inserted in between the rock and the wrapper.
It is a hard stick-shaped boiled sugar confectionery that is usually flavoured with peppermint or spearmint.
It is commonly sold at tourist (usually seaside) resorts in the UK (like Brighton or Blackpool); in Ireland in seaside towns such as Bray and Strandhill; in Denmark in towns such as Løkken and Ebeltoft; and in Sydney and Tasmania, Australia.
The rock usually takes the form of a cylindrical stick ("a stick of rock"), normally 0.5 inches (1.3 cm) to 1 inch (2.5 cm) in diameter and 8 inches (20 cm) to 10 inches (25 cm) long. Blackpool rock is usually at least an inch in diameter, and can be as thick as six inches across and up to six feet long when made for special retail displays. These cylinders usually have a pattern embedded throughout the length, which is often the name of the resort where the rock is sold, so that the name can be read on both ends of the stick (reversed at one end) and remains legible even after pieces are bitten off. Rock is also manufactured as a promotional item, for example with a company name running through it.
They even have rocks with personalised names too.
Personalised rock
It is sometimes found in the form of individual sweets, with writing or a pattern in the centre; these are, in effect, 'slices' of rock.

In Graham Greene's novel Brighton Rock, the character Ida says, "It's like those sticks of rock: bite it all the way down, you'll still read Brighton." This novel has now released on film, but not sure if it will make it into HK cinemas although it was mainly filmed in Victorian Eastbourne.
Personalised rock
They can be eaten like a stick by biting it, a bit like the Chinese eating Sugar cane!

Interestingly, Cheung Chau is a nice seaside town with cute stalls and hand-made crafts, it would be good if they had Cheung Chau rock, now thats a thought!

Anyway I am looking forward to coming here and Papabubble, because they have many flavours and are exquisitely done, and the jars are so pretty.
2011-03-19 330 浏览
復活節一個月後就到!係時候物色復活蛋之類... 我專程走嚟 K11,記得呢度有 See's Candies, Che Che New York ... 等等;最近,仲有間叫 Sticky 嘅糖果店。順道一看!Sticky 意思解作「黏的」!形容糖果真係幾貼切!呢間保留糖果藝術嘅傳統手工糖果店,進駐 K11 購物藝術館,實在最適合不過!搭扶手電梯走到地庫 B2 層,轉左向後行即刻見到大大個 colourful 廣告牌!十分搶眼! Sticky 雖然位於角落頭,但係一樣人頭湧湧!最過癮地方莫過於即席見到 3 位糖果師傅以傳統方式手工做糖果,搓糖、拉糖、鏟糖...所有過程一絲不苟;相當費勁!平時買糖只係完成品,做糖我都係第一次睇到,令我嘖嘖稱奇! 所以睇嘅人多,反而幫襯嘅人少! 我見不少家長帶埋小朋友一齊睇!期間,女店員為在場人士派上糖果,口味任君選擇!並非小朋友先有,連大人亦有份!認真週到!不論大人小朋友見到七彩繽紛、顏色奪目嘅糖果,會零舍開心! 店子並不大,佔一半係手工糖果工作坊,以波板糖圖案為背景,當然不少得波板糖!店內另一半糖果琳瑯滿目!各式其式!有 meaning 系列:Thank
復活節一個月後就到!係時候物色復活蛋之類...

Sticky 意思解作「黏的」!形容糖果真係幾貼切!
所以睇嘅人多,反而幫襯嘅人少!
我見不少家長帶埋小朋友一齊睇!
見到大大個 colourful 廣告牌!十分搶眼!
糖果師傅以傳統方式手工做糖果,搓糖、鏟糖
糖果師傅即席拉糖

不論大人小朋友見到七彩繽紛、顏色奪目嘅糖果,會零舍開心!
店子並不大,佔一半係手工糖果工作坊,以波板糖圖案為背景,當然不少得波板糖!店內另一半糖果琳瑯滿目!各式其式!有 meaning 系列:Thank you, I love you, Heart Rock,好意頭系列:福、囍;仲有水果味,雜錦味,哈哈笑,公仔圖案:豬仔,熊貓...等等。Size : 70g, 130g, 150g, 225g, 500g, 1kg. 以售賣70g ( 包裝 $38 起 / 樽裝 $48 起 ) , 130g ( 包裝 $88 起 ) , 150g ( 樽裝 $88 起 ) 為主。樽裝另有熊仔樽裝! 價錢認真唔平!
相信貴在手工!
糖果琳瑯滿目!各式其式!
不少得波板糖
糖果擺得又食得!一舉兩得!
Heart Rock 心心糖可表達愛意! So sweet! ;)
價錢認真唔平!
Rock Mix 70g $58

糖果好像七彩棋子!
由於人手制造,每粒糖長度參差不齊!我數過有 37 粒,平均唔使 $2 粒!抵食過名牌朱古力!
多款圖案包括:西瓜、奇異果、香蕉、蘋果、橙、提子、梨、檸檬、青檸...等等。
我食咗好幾粒:菠蘿圖案 ( 試食 )、士多啤梨圖案、好像藝術玻璃紅黃色圖案這粒;最外層糖味道清甜,食到中間有圖案部份比較硬,而且較為酸甜;不用 5 分鐘成粒糖已經溶哂!整體味道尚算不錯!唔係想像中咁甜,適合香港人口味;相信我會最後食藍色這粒。
Rock Mix 70g ( 貼錯 Label 130g)
糖果好像七彩棋子!
另外,下次幫襯帶回舊 Sticky 吉樽,會平啲架!請見 Price list !

而家我仲考慮緊買唔買嚟送俾朋友做復活節小禮物!

2011-03-19
外卖自取
$58 (其他)
糖果擺得又食得!一舉兩得!
見到大大個 colourful 廣告牌!十分搶眼!
糖果師傅以傳統方式手工做糖果,搓糖、鏟糖
不少得波板糖
糖果師傅即席拉糖
價錢認真唔平!
糖果琳瑯滿目!各式其式!
Rock Mix 70g ( 貼錯 Label 130g)
  • Rock Mix