原本諗住食個 tea,chill 下影下相,但估唔到 tea 都係 dinner 咁貴,食物質素都係一般,唔捨得叫咁多呢!😅睇嚟應該係慶祝生日或者紀念日先食會比較好!餐廳裝修得幾靚,好有情調,分咗室內同室外,好多特色打卡位,🕍有摩洛哥風格嘅水泳池同沙灘,仲有啲北歐風嘅披肩畀你披嚟影相,係幾好嘅。📌不過可能係鬧市嘅天台,室外有啲嘈同空氣唔太好,仲有人食煙𠻹,唉~建議坐室內,室外就去彩磚拱門影下相就算了!🥙北海道帶子他他伴魚籽醬 $138擺盤好靚,啲花同菜配色好有心機,但帶子始終厚粒食會開心啲,碎上好似到喉唔到肺咁。🍫Chocolate lava cake $68呢個心太軟好一般,朱古力唔濃,蛋糕有啲乾,好似自己都整到嘅水平!🍵宇治抹茶鮮奶 $62抹茶鮮奶都係普普通通,唔但 $62 呢個價!

北海道帶子他他伴魚籽醬
北海道帶子他他伴魚籽醬

🥙北海道帶子他他伴魚籽醬 $138
Chocolate lava cake

🍫Chocolate lava cake $68

🍵宇治抹茶鮮奶 $62
抹茶鮮奶都係普普通通,唔但 $62 呢個價!
2023-02-26
2023-03-10 2824 浏览
今年生日姊妹揀了Subtle Island同我慶祝,位於旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓。 餐廳裝修得幾靚🥰, 好有摩洛哥風情, 用餐位置亦有室內和室外, 趁天氣還未熱,當然坐室外啦! 餐牌唔算多菜式選擇, 晚餐📋 ~ Margarita $95、Mojito $95、 泰式豬頸肉$88、 吞拿魚腩他他伴魚子醬$198、 火焰白酒煮藍青口$138、 意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉$138、 Early Grey Lava Cake $68。 ▫️Margarita🍸 ~ 味道酸甜,帶點清爽。 ▫️Mojito🍹 ~ 酒精濃度不算高。 ▫️泰式豬頸肉🥓 ~ 豬頸肉味道正常發揮。 ▫️吞拿魚腩他他伴魚子醬🍲 ~ 吞拿魚腩好新鮮,整體味道又鮮又甜。 ▫️火焰白酒煮藍青口🥘 ~ 新鮮肥美的藍青口配上陣陣酒香, 再加上香濃的忌廉,非常creamy。 ▫️意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉🍝 ~ 蕃茄醬酸酸甜甜幾開胃, 牛肝菌雲吞一啖入口好多汁又有香濃的菇味, 意粉軟硬適中,不錯。 ▫️Early Grey Lava Cake🍰 ~ 有流心效果的心太軟, 帶有淡淡的伯爵茶香。 餐廳整體氣氛幾好, 菜式味道亦不錯,賣

▫️Margarita🍸 ~ 味道酸甜,帶點清爽。
Margarita

▫️Mojito🍹 ~ 酒精濃度不算高。
Mojito

▫️泰式豬頸肉🥓 ~ 豬頸肉味道正常發揮。
泰式豬頸肉

吞拿魚腩他他伴魚子醬

火焰白酒煮藍青口

意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉

Early Grey Lava Cake

餐廳整體氣氛幾好, 菜式味道亦不錯,賣相又靚, 反而飲品就比較普通。

2023-03-09
庆祝纪念
生日
吞拿魚腩他他伴魚子醬
火焰白酒煮藍青口
意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉
Early Grey Lava Cake
  • EarlyGreyLavaCake
  • Margarita$95、Mojito$95、泰式豬頸肉$88、吞拿魚腩他他伴魚子醬$198、火焰白酒煮藍青口$138、意式蕃茄松露牛肝菌雲吞扁意粉$138、EarlyGreyLavaCake$68
2023-03-07 612 浏览
呢間係旺角已開業一段時間 人流已冇之前咁多 今次平日過嚟都比較少人 呢度有唔同嘅打卡位 室內有人造沙灘同埋許願池⛱️⛲️室外嘅空間亦好大 但因有工程嘅關係 彩磚拱門嘅位置比較多灰塵 唔建議喺出面食嘢🫣食物方面種類比較多 份量大大碟 味道不錯~ː 軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 ː鹹蛋黃味超濃 軟殼蟹炸得好脆口ː 炸薯條 (黑松露醬) ː薯條炸到金黃色 份量真係好多 以呢個價錢嚟講 真係比出面嘅抵食ː 蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯 ː蟹肉唔算多 意大利飯偏硬身 但每啖都能夠食到南瓜汁嘅味
呢間係旺角已開業一段時間 人流已冇之前咁多
今次平日過嚟都比較少人
呢度有唔同嘅打卡位 室內有人造沙灘同埋許願池⛱️⛲️
食物方面種類比較多 份量大大碟 味道不錯~

ː 軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 ː
鹹蛋黃味超濃 軟殼蟹炸得好脆口

ː 炸薯條 (黑松露醬) ː

ː 蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯 ː
蟹肉唔算多 意大利飯偏硬身 但每啖都能夠食到南瓜汁嘅味
2023-03-06 539 浏览
#酒池肉林 就聽得多,有 #沙灘 同 #水池 嘅餐廳大家又去過未?為咗一睹同事口中嘅朝聖地 #SubtleIsland,一向對人流密集極為抗拒嘅我,竟然自發叫班朋友陪我去旺角食生日飯… 連我自己都覺得有啲搞笑😅 到咗食飯嘅當日,餐廳先打嚟同我哋講餐飯有限時(2小時)同minimum charge($250@)嘅規定,呢個安排似乎有啲先斬後奏😏 不過既然已經約晒所有人,唯有照出發。餐廳範圍冇我想像中咁大,不過打卡位置都冇令我失望,而且我哋咁啱被安排坐喺水池旁邊,感覺都幾chill嘅! 講到食物方面,味道同質素都非常一般😅 #羊架 同 #牛扒 嘅肉質都唔算差嘅,不過師傅同樣地都用咗 #紫薯蓉 嚟做 #配菜,口感都比較乾身 I don’t like it😅 而餐牌上大部份 #主菜 都以 #澱粉食物 為主, 對我嚟講選擇唔算太多😏 不過都要讚一讚佢哋個 #蟹肉沙律 同 #risotto 做得唔錯🤤 估唔到 #蟹肉 同 #沙律菜 夾埋一齊口味係咁清新🤤 而師傅喺risotto上配埋 #黑松露忌廉汁 同 #大啡菇 一齊煮,令本來平平無奇嘅 #意大利粉粒 份外香口😉 不過有讚就當然會有啲彈,佢哋個

不過有讚就當然會有啲彈,佢哋個 #海膽忌廉汁扁意粉 就真係流咗啲,主要嘅醬汁幾乎搵唔到,口感好dry囉😅 最後講到佢哋嘅 #飲物 同 #小食,價錢對 #小秘書 嚟講真係有啲貴,尤其係 #特飲,閒閒地都要六七十蚊仲要得細細杯… 為免大家破財,我都係湊熱鬧叫一杯養吓金魚就算喇😂不過最終遇上「超咸黑松露醬炸薯條」,我唯有投降啦😅

餐廳整體創意我係會俾佢滿分💯嘅,不過食物真係唔多吸引😅 好在班員工都nice,忙成咁都仲主動幫我哋攞角度揸機影大合照… 今時今日呢個服務態度真係抵讚㗎‼️

📍 Subtle Island (旺角) 西洋菜南街51號友誠商業中心4樓
很喜歡這個餐廳哇,安靜,可以跟朋友暢所欲言,而且東西超預期,很好吃,價錢實惠,極力推薦!1。服務態度好,說話溫柔,讓人舒服!2。極多打卡位,拍照好看!3。出品味道好,價錢實惠!
2023-02-19 434 浏览
炸薯條(蜜糖芥末)($68):上到枱,一望薯條嘅顏色、光澤、熱度呢啲最簡單嘅野都合格,點埋個蜜糖芥末醬食,咦?!有驚喜禾,,唔似坊間果啲咁,一係太甜,一係過辣,呢間有啲水準呀!亦令之前預咗中伏心理準備一掃而空😮‍💨香辣蒜片聖子辣肉腸橄欖油吸管粉($158):一上枱已經聞到好香、好惹味🤤 望落去好似好油,不過唔洗擔心係橄欖油嚟,食落聖子肉夠爽口,新鮮!加埋辣椒🌶️、蒜片🧄、切條嘅辣肉腸,成啖咁食,層次豐富,齒頰留香👍🏻 而且大廚對意粉嘅要求應該好高,口感剛剛好,唔會太淋或太硬,特別係吸管粉對時間嘅掌控相對高要求,證明大廚功力有番咁上下,有料! (注意:不過都有少少辣㗎🥵🤏🏻)白酒羅勒托托蜆義大利粉($158):我哋食意粉,一見到呢個combination,分別就係:白酒、蒜頭、辣椒,必叫!😤而呢個意粉就齊哂呢個組合,仲有個bonus,蜆,而且唔係普通嘅蜆,而係嚟自#newzealand 紐西蘭嘅托托蜆(Tua Tua Clams)(#ed小分享:Tua Tua Clams係紐西蘭原居民毛利族嘅主要食物嚟) 意粉口感都好好,托托蜆就有四隻 (俾多幾隻喇大佬🥺),食落就無上面果味咁辣,反而多咗

(注意:不過都有少少辣㗎🥵🤏🏻)

白酒羅勒托托蜆義大利粉($158):我哋食意粉,一見到呢個combination,分別就係:白酒、蒜頭、辣椒,必叫!😤而呢個意粉就齊哂呢個組合,仲有個bonus,蜆,而且唔係普通嘅蜆,而係嚟自#newzealand 紐西蘭嘅托托蜆(Tua Tua Clams)(#ed小分享:Tua Tua Clams係紐西蘭原居民毛利族嘅主要食物嚟) 意粉口感都好好,托托蜆就有四隻 (俾多幾隻喇大佬🥺),食落就無上面果味咁辣,反而多咗陣海水鹹味,我哋估有落少少海水去煮個意粉,蒜香,白酒,加埋少少羅勒葉,正到不得了!托托蜆居然係新鮮嘅,粒粒痴殼仲要飽滿又juicy👍🏻 好好食!

Mocktail ($68):叫咗杯無酒精飲品,菠蘿味,唔太甜,又幾refresh,又解辣,唔錯🥹

呢間餐廳令我哋從此相信番fancy餐廳都有好食嘅,係食嘅過程,我哋充分感受到廚師樓面大家都用心用力去做自己嘅本份,兩款唔同嘅意粉食得出真係用唔同手法去煮,有心!有誠意!必試!
2023-01-29 504 浏览
Subtle Island 地址:旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓原來旺角有間主打摩洛哥異國風嘅酒吧餐廳,唔單止環境非常出色啲野食仲唔差添🤩。香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯🥘$148用紅菜頭汁煮意大利飯出面就好少食過啦,2粒金黃色帶子好大粒🤩,意大利飯軟硬適中味道偏甜帶少少紅菜頭味😋,再配上菇和蘆筍口感好特別,正。脆炸羊肋骨🐑$1285成熟嘅羊肋骨,外脆肉嫩滑,有好香嘅油脂滲出來😚,肉味好香濃,一個字”正”,再配搭佢地嘅椒鹽,真係效果一流😎,好好食,值得一試,正!白酒羅勒煮托托蜆伴蒜蓉包🧄$138 蜆大大隻好香好鮮味,再配上加上濃濃蒜味醬汁同少少酒香味和蒜蓉包🤪,好開胃呀,正🤩。#nicefoodie旺角—--------------------#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #hk  #香港 #香港美食 #美食 #旺角美食 #打卡  #旺角
Subtle Island
地址:旺角西洋菜南街51號友誠商業中心4樓

香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯🥘$148

脆炸羊肋骨🐑$128

白酒羅勒煮托托蜆伴蒜蓉包🧄$138

#nicefoodie旺角

—--------------------
#food #foodporn #hkfoodblog #hkgoodblogger #foodphotography #foodie #foodblogger #goodstagram #hkfood #hkfoodie #hkfoodlover  #delicious #hk  #香港 #香港美食 #美食 #旺角美食 #打卡  #旺角 #香港口味  #隱世美食 #隱世小店 #半價優惠 #人氣餐廳 #人氣美食  #香港好去處 #西餐
2023-01-17 471 浏览
職員好必心機介紹食物同飲品。飲品揀左Four season (隨着唔同季節而定)同flat white (個base比較fruity )。芝士漢堡,好有儀式感。 職員都好細心,會等你準備咗手機,然後先開始倒芝士。upload IG story最好單點。軟殼蟹意粉,其實都唔錯,不過可能個汁可以唔使甘濃。不過值得一讚嘅係,成個環境打卡冇得輸。人流都算幾多㗎,記得book位。好彩今次book咗1:30 ,如果唔係冇位坐,或者要坐外邊啊
職員好必心機介紹食物同飲品。
軟殼蟹意粉,其實都唔錯,不過可能個汁可以唔使甘濃。
2023-01-10 582 浏览
依間餐廳裝修以異國風格為主 非常特別有好多打卡位 有沙灘 🏖、游水池 好似去咗一轉旅行 ✈️而且座位非常闊落 有室內同室外俾我哋選擇 影相真係一流 又沒有限時🥣 南瓜忌廉湯甜甜地既忌廉湯 正常既味道 南瓜味重點會更好🍝 海膽忌廉汁扁意粉賣相吸引的 但海膽唔腥 忌廉汁好rich 份量好夠 食左一半已經覺得點滯🦀 蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯南瓜汁清清地 加上蟹肉 唔會好滯🥐 All Day Breakfast 有牛角包 粟米 德國腸 煙肉 炒蛋 蘑菇 沙律菜 番茄汁豆 但個牛角包唔鬆軟環境同擺碟都真係有花思的 但食物質素都ok 份量大大份 cp值幾高

🥣 南瓜忌廉湯
甜甜地既忌廉湯 正常既味道 南瓜味重點會更好
🍝 海膽忌廉汁扁意粉
🦀 蟹肉蘆筍南瓜汁意大利飯
南瓜汁清清地 加上蟹肉 唔會好滯
🥐 All Day Breakfast

2023-01-05 728 浏览
呢間新式摩洛哥風cafe最近係ig岀現率好高🤣 我諗主要原因都係佢既裝修好特別, 有個沙灘🏖咁既area~ 又有個好靚既泳池仔⛲️唔單止好打卡able🧚🏻‍♀️食物質素都好高🤍而且值得一提既係店員服務好好! 嗰日咁啱落雨, 然後我地又想坐沙灘位, 店員好細心咁俾籃我地裝鞋同遮~ 又幫我哋執好啲枱既擺位方便我地, 都冇嫌我地麻煩🥰 不過可惜既係冇得影户外既環境俾大家睇😞🤍海膽忌廉汁扁意粉 $138意粉充滿住香濃既海膽味, 而且冇海膽嗰陣苦味🥰 海膽忌廉汁同意粉分佈好均勻! 而且都好足料咁放上一大塊海膽😋 好推介俾中意食海膽既大家! 🤍軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 $118一整隻既軟殼蟹炸到好脆😍 中間仲保留到好多蟹肉! 有外脆內軟既口感😋 唔係好似岀面好多餐廳咁, 炸到細細隻, 得翻層殼咁🤣 鹹蛋黃味都好香濃! 仲有鹹蛋黃粒係意粉面🤤🤍香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯 $148意大利飯相對比較遜色, 味道比較普通, 整體偏甜😬 帶子好大粒🤩 但調味就有少少過咸😮‍💨 意大利飯而言, 質地偏軟身🙈 不過整體黎講醬汁都係均勻同足料

🤍海膽忌廉汁扁意粉 $138

🤍軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉 $118

🤍香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯 $148
海膽忌廉汁扁意粉
2022-02-22
海膽忌廉汁扁意粉
✨泡菜雞肉墨西哥卷✨ $108 🌮️估唔到是甘大卷😂😂伴碟沙律菜份量都多得驚人🥗仲要有調味酸酸地好清新泡菜卷好正唔會死咸調味岩岩好幾推介呢個😎✨香辣蒜片帆立貝意粉✨ $138 🍝係好味嘅意粉🫶🏻愛蒜之人一定要叫😚帆立貝好大😂好食唔會腥✨白酒羅勒煮托托蜆伴蒜蓉包✨ $138 🧄好香🥰d蜆勁大隻又鮮味個醬汁好香濃重蒜味又有酒香蒜蓉包好重牛油味好食✨iced hojicha latte✨ $40 🫶🏻外表比較其貌不揚🫢但味道有驚喜😳白色嗰層原來是芝士奶蓋仲要夠哂咸香creamy😍正焙茶底亦非常香濃👍🏻

✨泡菜雞肉墨西哥卷✨ $108 🌮️

但味道有驚喜😳
白色嗰層原來是芝士奶蓋仲要夠哂咸香creamy😍正
焙茶底亦非常香濃👍🏻
2022-12-13 429 浏览
呢間餐廳喺旺角地鐵站一出,實在太方便啦!呢度充滿異國風情,到到都係打卡位,有沙灘游水池,好似去咗一轉旅行。座位非常闊落,有室內同室外俾我哋選擇,真係一間非常好打卡嘅地方,至於佢啲食物,都有靚又好食!我哋中午嚟食,價錢絕對可以接受。北海道帶子半魚子醬($138)伴碟整得非常之靚,帶子再加少少魚子醬,非常鮮甜又新鮮。價錢又唔貴,仲配埋南瓜湯。火山熔岩和牛芝士漢堡($198)鍾意芝士嘅朋友,絕對唔可以錯過,當漢堡來到枱嘅時候,侍應妹妹就會將新鮮嘅cheese 倒入個漢堡包,熔岩芝士完全覆蓋左漢堡包嘅包皮。每一啖都充滿芝士味。啲薯條仲可以點買啲芝士醬,仲有沙律菜半碟,令到成個漢堡冇咁漏。
呢間餐廳喺旺角地鐵站一出,實在太方便啦!

北海道帶子半魚子醬($138)

火山熔岩和牛芝士漢堡($198)

2022-12-13
2022-11-21 584 浏览
一早已經想來呢間咁靚嘅餐廳,位於旺角西洋菜街的《Subtle Island 》,空間感大坐得非常舒服,而且有幾個好靚嘅打卡位,沙灘、池邊、同埋室外景觀,任君選擇!除咗靚裝修之外,食物質素都非常好,我哋叫咗carbonara份量十足,夠晒香濃!最鍾意佢嘅Benedict egg avocado salad ,新鮮火箭菜加點酸醋油好鮮味!加多兩杯嘢飲,份量就啱啱好啦😋- Americano - iced tea- 班尼的蛋半牛油果火箭菜沙律- 卡邦尼意粉

加多兩杯嘢飲,份量就啱啱好啦😋

- Americano
- iced tea
- 班尼的蛋半牛油果火箭菜沙律
- 卡邦尼意粉
2022-11-17 491 浏览
法式洋蔥湯$65白酒羅勒煮青口拌蒜蓉包$128北海道帶子墨魚汁意大利飯$145Earl Grey Lava Cake$68好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️推介原因:上文提及去了一間cafe 當自己去了中東。除了那間cafe,還有另一間讓我當作自己身處摩洛哥🇲🇦的cafe。Cafe 曾是熱門打咭的地點,但經過一段時間,熱潮過了,我去的那天,就只有10多位客人。Cafe 闊落,人不多,坐得舒適,又有打咭位,如假沙灘及小水池。除了環境好,食物味道也不錯。法式洋蔥🧅湯功夫多,味道濃郁。白酒羅勒煮青口拌蒜蓉包辣辣的,有蒜香味,洋蔥又可帶出青口的鮮味。蒜蓉包好脆口,沾點汁吃,非常襯。北海道帶子墨魚汁意大利飯那2隻帶子好厚身,外層煎香過,但內裡不乾身。Risotto 量多,足夠2個人分來吃。好欣賞甜品Earl Grey Lava Cake。其實就是Earl Grey 味的心太軟,做得非常好,一切下去,那些朱古力漿便不斷流出,沒有過熟的情況出現。而且比起一般的心太軟沒那麼甜,還帶有佛手柑的香味。
Earl Grey Lava Cake
服務質素:💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️💁🏼‍♀️
推介原因:
Earl  Grey  Lava  Cake
Earl  Grey  Lava  Cake
裝潢以摩洛哥異國風為主題的酒吧餐廳,環境非常出色,室內有人造沙灘🏖及異國風許願池,人造海灘投射仿效海浪及海浪聲很逼真,室外有彩磚圓拱門舖上民族地毯,充滿異國風情。從外到內每一個角落都充滿特色的打卡點,用甚麼角度拍都好看🥰 軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉🦀🥚🍝大大隻軟殼蟹🦀配上鹹蛋黃及忌廉,令每條意粉沾滿鹹蛋黃碎,充滿著鹹香味,美中不足是軟殼蟹可能擺凍了或不新鮮的緣故,吃到有腥味略為失色🥹香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯🍛2大粒帶子表面微微煎至金黃色,用紅菜頭汁煮的rіs᥆𝗍𝗍᥆軟硬適中,加入了菇及蘆筍增添口感😋 鹹蛋黃炸薯條🥚🍟薯條炸得香脆可口,每條薯條沾上鹹蛋黃很惹味,份量十足 四季🍸由咖啡、蜜糖🍯及少許酒調教而成ᥴ᥆ᥴk𝗍ᥲіᥣ🍸味道幾特別🤩 宇治抹茶鮮奶(凍)🍵厚厚的奶蓋,抹茶味較突出,但價錢偏貴 鮮奶咖啡(凍)☕加$5轉燕麥奶 食物質素也不錯👍餐廳職員服務態度好(重點當中有靚仔🤤)環境佈置花了不少心思😍打卡一流💯

軟殼蟹鹹蛋黃忌廉汁意粉🦀🥚🍝

香煎北海道帶子紅菜頭汁意大利飯🍛

鹹蛋黃炸薯條🥚🍟
薯條炸得香脆可口,每條薯條沾上鹹蛋黃很惹味,份量十足
鹹蛋黃炸薯條

四季🍸
四季

宇治抹茶鮮奶(凍)🍵
厚厚的奶蓋,抹茶味較突出,但價錢偏貴

鮮奶咖啡(凍)☕
加$5轉燕麥奶