雖然office 响附近,但由於價格唔算便宜,所以每次光顧,都係三五好友相聚,至感覺良好!😅😅上次冇得坐 Sofa 小空間,估唔到今次星期五即日訂位食 lunch 竟然可以有呢個位置 😮😮。一個可以講嘢大聲啲唔會騷擾其他人,又可細細聲講秘密、講八啩嘢 🤭🤭 嘅好位置,今次美中不足係冷氣壞嘢,要舉手話熱,仲要佢 set 埋風扇,至話我哋知係壞壞地,咁應該一早話我哋知,等我哋有心理準備嘛 🤨🤨。呢樣希望下次再到訪會有所改善。至於今次都係食 set lunch,主菜分別叫咗香煎比目魚配檸檬椰子忌廉汁、美國豬仔骨配柚子蜜醬、香烤秘魯雞。魚同雞還可以,豬仔骨𠱸夠 Juicy,肉質未夠嫩滑腍。其實上次豬都係未夠腍滑,今次都未有太大改善。總括三款主菜其實仍有進步空間 💪🏼💪🏼。不過今次餐湯係南瓜濃湯,幾好味,好香南瓜味之餘,仲有少少蕃茄酸酸地,好醒胃 👍🏽👍🏽!其實這間餐廳負責任何位置嘅員工都有熱誠,如食物質素有改善的話,值得支持嘅食肆 👍🏽👍🏽 。努力加油 💪🏼💪🏼!
餐湯
鴨胸沙律
香煎比目魚配檸檬椰子忌廉汁
美國豬仔骨配柚子蜜醬
2019-05-11 453 浏览
灣仔超好食嘅西班牙菜!.西班牙乳豬非常脆口,肉質鮮嫩,燒菠蘿都juicy 過人🥰🥰.Seafood paella 🥘 海鮮豐富又新鮮!魷魚原隻上咁濟,好彈牙!飯用左龍蝦湯煮,好濃嘅龍蝦甜味👅👅#sueno_hk #hk #hkfoods #hkfoodie #hkfooddiary#hkfoodblogger#hkdessert#coffee#hkig#goodwest#hkfoodies#hkfoodporn
灣仔超好食嘅西班牙菜!
西班牙乳豬非常脆口,肉質鮮嫩,燒菠蘿都juicy 過人🥰🥰

Seafood paella 🥘

2019-05-09 351 浏览
今日要過開嚟灣仔做嘢 就即管搵下有冇啲新餐廳未試過路經呢間 門口望個餐牌好似都唔錯 就決定入嚟試下 希望會有啲驚喜 入到去佢見我得一個 食晏時間梗係唔想我 亞住啲四人枱 就問我介唔介意坐出面 我覺得出面都唔係問題反正天氣都幾涼 但原來出面根本就喺個廁所附近 間唔使就有啲 超級強勁嘅空氣清新劑嘅味散發出嚟 所以感覺極度唔良好 先嚟咗個蕃茄餐湯都幾酸下 紅菜頭沙律我就真係麻麻 所以擺低咗都冇掂過 叫佢上咗杯mocha畀我先 杯咖啡就反而唔錯 主菜終於上啦 係個魷魚配米意粉 我覺得 調味重手得滯好似 咸咗啲 整體而言我就真係唔會太推薦呢間啦 因為埋單160幾都唔算平 但又唔係好好食嗰隻 灣仔嚟講有更多比佢更好嘅選擇
今日要過開嚟灣仔做嘢

整體而言我就真係唔會太推薦呢間啦
因為埋單160幾都唔算平
但又唔係好好食嗰隻
灣仔嚟講有更多比佢更好嘅選擇
上次食完 一直對個西班牙乳豬念念不忘🥰 於是今晚就book定枱同男朋友撐枱腳建議大家都打電話book枱先去 walk-in通常都無位要等黎到見到咁多選擇 上次又食過乳豬 所以就試吓其他野:Crab cake ball🦀 好脆口好足料 咬開好多蟹肉Pork rack 好大塊🥩 肉質鮮嫩 配埋隔離啲椰菜bb好好食蟹肉意粉🦀🍝 料多過意粉 食哂啲意粉都仲有好多好多蟹肉係碟到 用匙羹食埋佢 蟹肉羹咁食 哈哈Seafood soup 🥣 好香濃嘅蝦湯🦐 仲真係有蝦同蜆最後我都係覺得乳豬最好食 哈哈 可能得不到的葡萄是酸的唄————————————————————————————#sueno ##sueno_hk #wanchai #wanchaifood #hkfoodie #foodiehk #香港美食 #食左先講 #相機食先 #灣仔 #spanishtapas #tapas #spanishfood

上次食完 一直對個西班牙乳豬念念不忘🥰
於是今晚就book定枱同男朋友撐枱腳

黎到見到咁多選擇 上次又食過乳豬 所以就試吓其他野:

Crab cake ball🦀 好脆口好足料 咬開好多蟹肉

最後我都係覺得乳豬最好食 哈哈 可能得不到的葡萄是酸的唄
————————————————————————————
2019-04-17 521 浏览
餐廳主打西班牙菜,每道菜式均讓人滿意。daily soup 是青豆湯,第一次飲,但唔難入口,好滑,一點渣也沒有。豬胺非常juicy,調味剛剛好,老公讚不絕口。女女就最愛fish and chips,香脆的炸魚同薯條面頭包滿鹹蛋黃碎好惹味,不過略嫌炸魚鹹了點。蟹肉沙律都好好味,好多鮮甜的蟹肉,沙律菜亦好新鮮。good。
餐廳主打西班牙菜,每道菜式均讓人滿意。

豬胺非常juicy,調味剛剛好,老公讚不絕口。

對西班牙菜最深刻的印象是色彩鮮艷、香料豐富,吃一頓美味的西班牙菜,能同時為味覺、視覺和嗅覺帶來幸福的感覺。偶然發現公司附近的Sueno,價格合理,網絡上的食物照片又不錯,「試」不宜遲!先來個穩陣之選  --Seafood Paella ($238)雖說西班牙菜屬地中海飲食的一種,但這個海鮮飯的海鮮也太稀疏、太「地中海」了吧?看似舖滿不同食材,但實際上只有四粒蜆仔(因為開蓋了所以很佔位置)、四隻蝦仔、三件檸檬和帶子、魷魚各一,索價$238,也許是很花功夫、味道很好?但海鮮既不鮮味也不入味,完全是白烚/乾煎後直接放在飯上的感覺,沒什麼技術可言;龍蝦汁飯不但色澤不漂亮,味道亦呆板平淡,整道菜色可謂觀之無其色,聞之無其香,品之無其味。再來個Cochinillo ($268)烤乳豬倒還不賴,算是皮脆啖啖肉,但份量偏少,且依然貫徹其淡味風格,與濃味的西班牙料理背道而馳。旁邊的四件焦糖烤菠蘿酸甜多汁很好吃,理論上應為配菜,但視覺上也佔了整碟的二分之一,當然不是因為菠蘿大件,而是因為主角豬手真的太「精緻」。整體而言,調味淡、伏味濃,誠意欠奉,是不及格的一餐。

Seafood Paella

再來個Cochinillo ($268)
Cochinillo

整體而言,調味淡、伏味濃,誠意欠奉,是不及格的一餐。
2019-03-10 705 浏览
第二次黎到呢到食,同樣係咁高水準。餐廳唔係話好靚,但都好舒服,好適合傾下計,飲下野,食下飯。侍應姐姐亦都非常nice! 事不宜遲,去野食相Grilled Octopus呢個一黎到已經好賞心悅目,擺盤好靚,成個感覺好high class!!份量適中,八爪魚好大粒,一D都唔韌,好鮮甜。八爪魚底有D薯蓉,加上墨汁蛋醬,好食!Fish & Chips呢個係全場最驚喜!咸蛋黃多春魚配薯條!佢ge蛋黃味道岩岩好,又唔會過咸,又唔會淡到無味,好正!配上炸到膽哂ge多春魚,非常高質。Crab Meat Pasta呢個都好好味!蟹肉份量好多,好夠味,一D蟹殼都無。成個意粉好鮮甜,份量比預期多,最重要係個蕃茄汁完全無搶過個蟹味,呢個難能可貴!Roasted Beer Chicken今晚最後一個主菜,好食ge,但比起另個三個,呢味比較上失色同普通。同樣地,廚師功力好高,d味道完全無話會是但一樣野搶哂,食到淡淡ge酒味。雞肉雖然未去到好滑,但一D都唔老!總括黎講,呢間餐廳性價比好高。價位上係正常西餐價,份量同味道都比到你,環境都斷好,係個位置偏遠,不過10分都有9分推介!

Grilled Octopus

Fish & Chips

Crab Meat Pasta

Roasted Beer Chicken

• Fish & Chips
  • Grilled Octopus
  • Crab Meat Pasta
2019-03-09 478 浏览
鋪就細細間,但企理乾淨! 食物選擇唔算多,英文menu, 不過每樣都整得精緻。叫左grilled octopus, 個底有薯蓉,加左墨汁嘅蛋黃醬,上面有燒八爪魚同埋一塊燒過嘅紅椒,八爪魚咬落去岩岩好,唔會un, 好彈牙超好味,加埋紅椒好甜,蛋黃醬酸酸地咁,成個口感超豐富。 仲叫左蟹餅粒,呢個就唔抵食,因為好細粒同埋冇乜特別。上面果塊勁咸,入面啲蟹肉都唔算香蟹味,下面果pat 醬就都咸咸地,整體唔好味。 呢個西班牙飯超好味! 有得揀龍蝦汁或者墨魚汁,海鮮唔算多,仲要有一隻花甲壞左冇開shell, 蝦同埋八爪魚都冇乜味,反而成個飯好重黑椒味,食落辣辣地咁好惹味! 帶子煎得剛剛好,飯入面加左蘆荀,加埋檸檬成個飯酸酸辣辣咁好夾! 但收人238 就偏貴。
鋪就細細間,但企理乾淨!
食物選擇唔算多,英文menu, 不過每樣都整得精緻。

2019-03-03 429 浏览
灣仔越看越多新餐廳,今日食Christmas lunch,又去咗試新餐廳 - Sueno,一間西班牙小店。聽啲staff 講,呢度會不定期轉MENU,而我哋今日食果個menu就係for Christmas。Lunch set 有 daily soup,今個月係南瓜忌廉湯,好有texture,雖然我平時prefer mushroom多啲,但係今次呢個湯都煮得好好,加分! 另外再加一個appetizer,係桃駁梨蘋果沙律,望落去個樣無乜特別,但係食落口真係嘩一聲,個dressing超好味,桃駁梨酸酸地,再用蘋果甜甜地中和番,甜酸岩岩prefect Main course 有成6個選擇,我揀咗豬鞍架,上菜嘅時候望落去覺得又乾又「鞋」,心諗今次唔中伏?不過都無辦法,唯有頂硬上,點知食落口又完全係另一回事,啲肉超juicy又嫰滑,個mustard cream sauce 仲調得非常之好,有晒錦上添花嘅效果 個SET 望落去唔係好大份,但係食完真係好FULL,連甜品都唔駛叫,又一次證明 less is more,簡單嘅煮法已經有好好嘅味道,可以再encore

Daily Soup
Peach & Apple Salad

Iberico Pork Rack with Mustard Cream Sauce
庆祝纪念
圣诞节
Daily Soup
Peach & Apple Salad
2019-03-03 310 浏览
Food is fresh and delicious. The grill octopus is delicious and portion is good. The Cochinillo is tender with crispy skin. The Seafood paella is tasty and seafood is fresh. We were arranged to sit at the balcony at the back due to booking only the night before and there was a party. Lack of attention for service. Only surprise is they do not have liquor license and accepts customer bring wine without corkage. I cannot agree with others comment this restaurant is good value for money.

• seafood  paella
  • Cochinillo
2019-03-01 285 浏览
今日嚟到灣仔食西班牙菜之前有朋友食過話好食介紹我哋食佢哋就介紹咗龍蝦汁西班牙炒飯同埋叫我地一定要叫豬手話個豬手係用咗12個鐘煮但係唔知係咪因為咁所以期望越大失望越大講個豬手先 豬手細細夠$268有四舊焦糖菠蘿個菠蘿就唔錯嘅酸酸甜甜咁上面有一層焦糖 一吉落去都幾脆既不過呢一個豬手得四舊雖然層皮係烤得幾脆不過豬手既肉普普通通冇乜甜味 又冇咩肉味唔覺有咩特別另外個海鮮炒飯 $238雖然都有好多海鮮有成四隻蝦一隻帶子同埋幾隻蜆咁樣但係都照舊覺得冇乜特別如果呢個價錢嘅話可能會有其他更好嘅選擇不過好奇怪嘅事佢哋一定要訂位如果唔係好多時都會full晒所以可能咁樣我期望佢哋嘅嘢係幾好食所以先咁多人嚟
今日嚟到灣仔食西班牙菜

雖然都有好多海鮮有成四隻蝦一隻帶子同埋幾隻蜆咁樣

不過好奇怪嘅事佢哋一定要訂位如果唔係好多時都會full晒
所以可能咁樣我期望佢哋嘅嘢係幾好食所以先咁多人嚟
2019-01-22 743 浏览
萬聖節正日去食可能因為萬聖節啲人出晒蘭桂坊 餐廳比較靜平時晚飯時間行過都有人食餐廳裝修算幾新淨上菜唔耐Tapas 點左 ham croquettes 外脆內軟 送走一流!至於Seafood paella 比較有驚喜 幾大碟下 海鮮分布算幾多 啲蜆都算大隻 而且啲海鮮處理得唔錯冇乜雪藏未味 個飯比較濃味 Garlic prawn 都幾重炸蒜蓉片味 啱晒我呢個garlic fan $108 有八舊都算係咁另外叫左 pink sangria 賣相幾靚 我哋兩個女仔掛住傾計食完飯都未飲晒1 jar😛Service 有禮貌食咗兩個鐘 店員唔使講 主動refill 水眼見餐廳唔算大大部份座位都係兩/四個人枱 適合 small group gathering我比夠野蚊 當晚餐廳係有部份時間打開門 食完飯比蚊咬左兩淡 希望呢方面可以改善支持小店!會再嚟幫襯
萬聖節正日去食

Garlic  prawn
  • Garlick  prawn
  • seafood  paella
2019-01-13 4499 浏览
今日揀左間灣仔小餐廳, 係食西班牙野既 野食選擇唔算多 去到既時候6點幾, 都仲有happy hour buy one get one, 咁梗係點兩杯酒先啦 Happy hour時段送左個佐酒小食, 一個係grilled左既chorizo, 一個係anchovy 點左個octopus salad,有橙同紅梅,個sauce係用橙汁,成個salad 係酸maymay既,幾開胃 點左個cold cut platter, 呢個就真係。。。 似平時喺supermarket 買一包包salami、chorizo然後擺番出黎。。。 完全無特別 點左個cochinillo, 係燒豬黎, 一客有一隻脾分4件, 然後有4件燒菠蘿, 豬係肥既, 但好香, 個皮好脆, 而且仲有杏仁味。。。。 好香,但好肥 XD 4件好似好少, 但食太多一定好膩。。。 甜品點左Churro, 好耐無食, 雖然有好多條但其後好細條, 好似手指咁上下大, 好味~~
今日揀左間灣仔小餐廳,
係食西班牙野既
野食選擇唔算多
去到既時候6點幾,
咁梗係點兩杯酒先啦
Happy hour時段送左個佐酒小食,
一個係grilled左既chorizo,
一個係anchovy
點左個octopus salad,
有橙同紅梅,
個sauce係用橙汁,
成個salad 係酸maymay既,
幾開胃
點左個cold cut platter,
呢個就真係。。。
完全無特別
點左個cochinillo,
係燒豬黎,
一客有一隻脾分4件,
然後有4件燒菠蘿,
豬係肥既,
但好香,
個皮好脆,
而且仲有杏仁味。。。。
好香,但好肥 XD
4件好似好少,
但食太多一定好膩。。。
甜品點左Churro,
好耐無食,
雖然有好多條但其後好細條,
好似手指咁上下大,
好味~~
2019-01-08
2019-01-09 626 浏览
平日夜晚黎,都滿座。7點前happy hour 買一送一,sangria一杯red,一杯pink,未飲過咁難飲,完全無酒味,得個甜,2杯都係。食物都等得幾耐,應該即準備吧。grilled octopus $128墨魚好厚身,唔係細細粒,要用刀叉切開食,哈哈,下面係蕃薯定薯仔呢?食唔出,不過好味呀! 仲有條紅椒仔,煮淋晒。seafood paella $238望落好細碟,因為個pan好淺唔深的,份量唔算好多。啲飯係我食過咁多次西班牙飯最岩我心水!因為佢唔會好爛,有啲硬硬地,質感十分好,龍蝦味都夠,飯面仲有啲乾身,但內係夠濕。花甲好鮮,蝦就焗到有點乾身,帶子都焗得不錯。個飯真係不錯。會再黎
平日夜晚黎,都滿座。

食物都等得幾耐,應該即準備吧。

grilled octopus $128

seafood paella $238
望落好細碟,因為個pan好淺唔深的,份量唔算好多。

2019-01-02
2019-01-09 519 浏览
掛住西班牙美食🇪🇸所以拉埋朋友仔一齊去食啦🍽西班牙嘅Tapas不能不點😆呢到其中一款Grilled Octopus🐙真的幾抵讚八爪魚爽口彈牙😙煙煙韌韌旁邊加左烏卒卒嘅墨汁醬同薯蓉🥔每一件一口😌口感層次突出咸咸地愈食愈甘香😉Seafood Paella 🥘 小妹揀咗龍蝦汁煮法🦞另有墨汁選擇米飯充滿龍蝦味道且有咬口😆可惜海鮮少左D😅蝦、蜆算正常份量帶子得一粒同魷魚得一舊😕賣相不是相當吸引🥺亦相對地無咁抵食
掛住西班牙美食🇪🇸

咸咸地愈食愈甘香😉
Seafood Paella 🥘

小妹揀咗龍蝦汁煮法🦞另有墨汁選擇
米飯充滿龍蝦味道且有咬口😆
可惜海鮮少左D😅蝦、蜆算正常份量
帶子得一粒同魷魚得一舊😕
賣相不是相當吸引🥺亦相對地無咁抵食