我們一行二人在附近找吃的,看過幾間,最好的應該就是吃泰菜的這間了。先點一個海南雞飯餐,雞皮色澤油潤金黃。聽侍應說,這雞不是市面用的急凍雞,成本已經貴幾倍!吃下去油香很重,有雞味,真是一分錢一分貨。餐中還有冬瓜湯和黃姜飯。冬瓜湯很清甜。再來是泰式生菜包,生菜爽脆,證明夠新鮮。免治豬肉份量很多,微辣有肉汁。還有蔥頭粒、蒜粒等,味道豐富。朋友每次吃泰菜都會吃生蝦刺身。這兒的生蝦刺身很厚肉肥美,最驚喜是還有苦瓜片。生蝦汁調味都很不錯,不過很辣。最後是必點的飛天通菜,雖然是冬天來吃,但通菜還很嫩。通菜拌了炸蒜和紅椒同炒,還有微微的辣椒香氣。

海南雞飯

餐中還有冬瓜湯和黃姜飯。冬瓜湯很清甜。

2019-01-17
海南雞飯
  • 泰式無骨海南雞
  • 泰式海南雞飯
冬陰公湯是店子名物,因為此店是正宗泰國學廚的廚師來煮的。要吃就吃冬陰公這種主打菜先可以食出泰廚跟非泰廚嘅功架。今次就選一人晚餐的冬陰公大蝦湯金邊粉啦!侍應細心地介紹了各款套餐,又奉上了凍水,服務不錯。很喜歡這兒的杯子,漂亮貴氣,很有泰國皇室的感覺。起沙的碗邊說明這個冬陰公湯底有幾足料!大大隻的大蝦就正正在碗中間,碗大蝦亦大。先飲口湯,微酸而香辣度十足,很濃香茅味,整個冬陰公湯很正宗很好味! 而且還有大量草菇,吃出了泰國菜着重香料和材料紛陳的特色。大蝦太誇張吧,大得佔了湯碗面的 1/3。蝦肉彈牙,而且冬陰公湯已經入哂味。放湯我不太喜歡金邊粉,所以轉了檬粉,檬粉吃起來比較爽,有質感。單點了一個在家可以煮但沒有在餐廳炒得好吃的肉碎生菜包。看上去肉碎份量很多,而且很多蔥頭、蔥花、青辣椒等,生菜亦很新鮮。豬肉炒得夠乾身入味。拌上生菜同吃,很清新。朋友想多吃菜,最後點了這個又多菜又飽肚的濕炒河粉(豬肉)。大約有5/6款蔬菜,加上我最喜歡那滿滿的獻汁,不知不覺便把河粉全清掉😅豬肉片很嫩。晚餐配飲品一杯。我加錢轉泰式特飲 - 珍多冰。珍多冰有粒粒椰果,甜度適中,十分飽肚。

今次就選一人晚餐的冬陰公大蝦湯金邊粉啦!

肉碎生菜包

豬肉炒得夠乾身入味。
肉碎生菜包

拌上生菜同吃,很清新。

豬肉片很嫩。

芒果珍多冰
2019-02-18
芒果珍多冰
  • 冬陰公湯
2019-01-29 200 浏览
入大嶼山行山一天遊,不過大嶼山巴士班次疏落,每條線都是滿滿人龍,為免入夜後乘車不方便,我們提早回程,然後在東涌找餐廳吃晚餐。聽住東涌的朋友說富東的泰國奶茶是必點的,我們便去到一間綠色招牌的泰國餐廳。泰式豬手店員推介海南雞和泰式豬手,考慮到泰式豬手較不常吃和有特色,我們便點了泰式豬手。泰式豬手沒有豬皮,但還有豬手那層啫喱面。吃上去還是又滑又軟的口感。肉質一絲絲的,像吃滷水豬軟骨。泰式炒飛天通菜這兒的通菜就算是冬天吃都還是很爽嫩,值得一讚。炒菜不辣,面頭的炸蒜是裝飾,沒有搶味。蒜蓉包在泰國餐廳吃蒜蓉包還是第一次。見旁邊那臺點了配咖哩,我們又試試看。泰式蒜蓉包很大件,每塊包都有手掌般大、手掌般厚。麵包底是一般的法包,哄得脆口。蒜蓉都是超多,已哄得超香,還有蒜蓉的甜味。比較特別的是還有少量芫荽,香味豐富。就算5塊大麵包,我們二人都吃得下,極力推介。 咖哩雞最後是咖哩雞,雞有4件,伴上裝飾用的紅色辣椒皮。份量還可以啦,如果在尖沙咀吃咖哩,我試過很多都只有一兩件肉,好像咖哩都是這樣子,預算客人重點是吃汁。當然我希望可以多幾件肉給我們食肉獸去吃就好了。我們點的黃咖哩是辣度最溫和的,微微滲出香茅香氣

泰式豬手

泰式豬手沒有豬皮,但還有豬手那層啫喱面。
泰式豬手

吃上去還是又滑又軟的口感。肉質一絲絲的,像吃滷水豬軟骨。

咖哩雞配蒜蓉包

咖哩雞
最後是咖哩雞,雞有4件,伴上裝飾用的紅色辣椒皮。份量還可以啦,如果在尖沙咀吃咖哩,我試過很多都只有一兩件肉,好像咖哩都是這樣子,預算客人重點是吃汁。當然我希望可以多幾件肉給我們食肉獸去吃就好了。我們點的黃咖哩是辣度最溫和的,微微滲出香茅香氣,而雞肉剛剛好熟,吃得到肉質是現煮的,而不是煲了一整天散開的肉。

而黃我覺得黃咖哩配蒜蓉包最好,如果是青咖哩,再把整個麵包都浸辣,一定會令我噴著火出門口。
咖哩雞

總括來說,雖然要等位大約10分鐘左右,但還是值得的。

最後,我們竟然忘了此行目的 — 泰式奶茶,我們飲了可樂!
可樂

2019-01-29
咖哩雞配蒜蓉包
  • 泰式奶茶
  • 泰式海南雞飯
2018-11-28 217 浏览
东涌富东街市一家小店,但味道很正宗,带老公和爸妈去的,妈妈爱吃酸甜辣口,吃开心了。只是服务员是第一天上班为了表示热情好客话比较多,老公香港人不太习惯用餐时被过分询问私人事宜,我虽觉得不妥,但出于淳朴无恶意的沟通我都觉得还好。反正,厨师是泰国人,味道确实是正宗的,不像有的香港化的泰国餐,只甜不够辣
2018-11-27
2018-11-07 197 浏览
秋天到了,所以又來了風景超好可以一覽整個大嶼山以及芒草的大東山行山,從伯公拗到南山,約莫走了4個鐘頭,當然回到東涌市區,飽足一下,剛好有下午茶套餐組合,點了扎肉湯河($38),湯頭清爽,配料蘿白份外夠味好吃,加點泰國青木瓜沙律($12),份量足夠,以及凍檸茶($3),喜歡這裡的飲品,是自己加糖水的,甜度可以自己選擇,比起東薈城的餐廳,想要來個便宜些,這裡絕對是好的選擇,可惜的是還未食完,但店員就急著來收盤
2018-11-03 111 浏览
郊遊之後去返東涌食飯,就去依間泰國菜試試先。店裏面啲枱放得好迫,好彩我哋都算早食,大約夜晚六點鐘左右,冇咁多人。我哋叫咗炒金邊粉、扎肉湯金邊粉同埋青檸梳打。炒金邊粉我走咗青,走埋辣,味道都幾好,炒得好乾身,唔會有太肥膩同埋淋嘅感覺。扎肉湯金邊份都唔錯,但感覺上味精好似比較多。青檸梳打都OK,我都幾喜歡依間鋪頭凍飲品糖水係自己加,每張枱都有一支糖水放在枱面上,可以就自己嘅口味加多啲或者加少啲。坦白講,食物係唔錯嘅,不過我見到店員嘅態度就一般。希望佢地都改善下。
郊遊之後去返東涌食飯,就去依間泰國菜試試先。
我哋叫咗炒金邊粉、扎肉湯金邊粉同埋青檸梳打。

2018-10-25 214 浏览
這間泰國餐廳,基本上來過一次,就沒有動機要再來了,因為這麼一碟炒金邊粉,超級細碟。看看店內,內裏環境亦都非常擁擠,門口經已覺得很小,可能胖一點都要側身才能內進。內進後,座位極擠,四人座位的確要擠滿食客,不認識的話,勉強要搭枱的確非常迫。炒金邊粉,不算等太久,鑊氣欠奉,味道微酸,餸料不多,三兩下手勢便吃完。價錢不菲,這麼迫夾的小店子,是否在富東商場租金太貴,小小一碟,連熱飲,竟然要$50。如欲吃泰式,到北大嶼山醫院對面那兒更佳。
炒金邊粉,超級細碟。

午餐
2018-10-13 114 浏览
唔會再食嘅泰國菜,叫左個香茅雞翼同埋豬扒飯,d肉乾又冇味都算,d飯仲要勁爛加埋d有酸味嘅菜。食個陣突然有隻曱甴爬左上我對面張櫈,衛生情況同食物質素都有待改善呀。
2018-10-10 103 浏览
今日夜晚諗住呢間嘢食,所以走過來餐叫咗二人餐,包括一個青咖喱雞,同埋一條檸檬烏頭魚,個青咖喱一嚟到俾你見到就嚇死人,好似一半係咖喱加一半水咁,雞有冇味,另外條魚又係無味,冇檸檬香又唔酸又唔辣,兩三年前晏晝食過呢間其實都OK,今次試過簡直完全唔掂,加埋嘢飲總共今餐食咗$316 ,真係覺得一啲都唔值,服務態度麻麻,我問過侍應個咖喱係咪真係咁水,佢話係咁嘅,佢主動問我需唔需要我半個一兜,咁我就話要轉紅咖喱,結果都係差唔多都係一樣咁水,俾錢嗰時仲有條女侍應眼超超,總之我就以後都唔會再嚟。
2018-09-15 151 浏览
平日都好少嚟東涌,今日做完嘢經過呢度想搵地方食飯,發現唔少餐廳都要排隊等位,但呢間泰國嘢反而冇咁多人,雖然都等咗 5-10分鐘先有位。Lunch set 約 $50-60,但野飲就要另加錢。正值午飯時間,加上店舖唔大,所以搭枱係必須㗎喇,可惜張枱比較細,兩個人坐埋一邊覺得有啲迫。嘩,呢個冬陰公金邊粉紅到,一上枱就知出事了。飲一啖湯超辣,辣在佢嘅酸味好重,而且好多油,要食哂成碗麵實在少啲功力都唔得,好在配料都唔少嘅。最後都忍唔住嗌多杯凍檸茶解辣。好彩炒金邊粉都唔差嘅,配料同冬陰公嘅大同小異。

Lunch set 約 $50-60,但野飲就要另加錢。

好彩炒金邊粉都唔差嘅,配料同冬陰公嘅大同小異。
2018-08-27
2018-08-31 139 浏览
每晚放工回家回到東涌都夜,所以我們兩小口子多數會在東涌站過天橋去富東商場吃泰菜,貪泰國菜款式多,啱胃口。椰汁雞湯我們點雞湯時,侍應跟我們說是辣的。其實有幾次我們食到打烊,見到出來執頭執尾的廚師都是泰國人,就知道這兒賣的是正宗泰菜,又辣又香~椰汁湯白雪雪,端上桌已經聞到椰香,喝上去是濃厚而有少少漿口的雞湯,椰子味道帶起甜味,接著那種指天椒的辛辣由喉嚨開始滲出,又真係幾辣幾惹味!湯料有雞肉、香茅、辣椒、草菇等等,湯料好像一直吃不完,應該有1/3 以上都是湯料吧,所以湯頭才夠味。泰式炒飛天通菜通菜又爽脆又嫩口,炒得脆綠,很有鑊氣。基本上是每次必點之菜式。香葉辣椒炒豬肉碎飯男友要米飯下肚,便點了一個肉碎飯。肉碎跟粒粒豆角一起炒,每一口都很有咬口,雖然辣椒是這味菜主角之一,但我不敢吃辣椒呢,還是把它撥走。豬肉香口有肉汁,拌飯一流。住在東涌多年,這家小店好像比我在東涌還久。雖然我在這店都吃過很多次,但那個餐牌密密麻麻很多款式,我什麼時候可以吃好了所有菜式呢?

2018-08-30
2018-08-30 76 浏览
我未試過喺OpenRice 寫comment,但食完呢餐真係忍唔住要寫!我同老公叫左個2人餐加1杯青檸梳打走甜,杯青檸梳打黎到時,我地真係o左咀,得2/3杯,問左店員佢話因爲我地走甜,走左d糖槳所以係咁,飲落仲要無乜汽,似係開左好耐走哂汽嘅汽水咁! 飲過n間唔同餐廳嘅青檸梳打,走甜走到少1/3杯真係第一次。間店熱到好似無開冷氣咁,問店員佢話開左,食餐飯食到出哂汗,坐得又迫。食完出到去發現室外仲涼過餐廳。
2018-08-10 95 浏览
經開東涌,就一定要食呢間Sugar & Spice!地點方便易搵,係東涌站A出口一出,行過對面馬路,穿過街市,就見到大大綠色的招牌,招牌十分搶眼,一望就會望到。最常幫襯係至抵食晚市二人套餐,因為價錢還算可以接受,一個套餐$208,連兩杯野飲。👍👍我地叫左:香葉辣椒炒肉碎,可以配白飯或黃薑飯兩碗,不過個人都喜歡白飯多啲。叫少辣都已經好辣,吾食得辣的朋友,建議走辣,或者走辣後跟據自己接受辣既情度落辣椒粉。肉碎乾身,送飯真係頂呱呱,可以食曬成碗滷水豬手,有酸辣醬配,味道正宗,🐽豬手入味,但肉稍嫌碎。飛天通菜,呢個炒得有點普通,吾夠入味,冇乜泰國味道。但勝在通菜夠青嫩新鮮!呢個餐都會送清湯,貌似係胡椒雞湯,清清地味道還算可以。野飲我地叫左兩杯泰式奶茶,可以跟據個人喜好,自己落糖漿或者落砂糖。如果吾落都好飲,同泰國飲既奶茶都不相伯仲,解辣一流。🤣大部分員工年紀都偏年輕,但態度十分好。收銀設係門外,不會阻礙其他食客,幾好。如果再經開東涌,仍會再去幫襯
經開東涌,就一定要食呢間Sugar & Spice!

我地叫左:
肉碎乾身,送飯真係頂呱呱,可以食曬成碗

滷水豬手,有酸辣醬配,味道正宗,🐽豬手入味,但肉稍嫌碎。

呢個餐都會送清湯,貌似係胡椒雞湯,清清地味道還算可以。

如果吾落都好飲,同泰國飲既奶茶都不相伯仲,解辣一流。🤣

大部分員工年紀都偏年輕,但態度十分好。
收銀設係門外,不會阻礙其他食客,幾好。

如果再經開東涌,仍會再去幫襯

2018-06-30
2018-08-01 89 浏览
與友人相約東涌吃晚餐,先點了泰式拼盤、海南雞飯及無骨鳳爪沙津。先由我最愛的無骨鳳爪說起,酸酸辣辣,是我喜歡的味道。泰式拼盤有魚餅、蝦餅、雞翼、春卷,所有款色都是脆口,不錯。但海南雞飯味道還欠少少,口味偏淡,要加醬料才有味道。雖然店裡空間不大,小食都很值得推薦!
與友人相約東涌吃晚餐,
先點了泰式拼盤、海南雞飯及無骨鳳爪沙津。
先由我最愛的無骨鳳爪說起,
酸酸辣辣,是我喜歡的味道。
泰式拼盤有魚餅、蝦餅、雞翼、春卷,
所有款色都是脆口,不錯。
但海南雞飯味道還欠少少,口味偏淡,
要加醬料才有味道。
雖然店裡空間不大,小食都很值得推薦!
同女朋友經過,見到有冬蔭功食就入去試下啦,點知未食完嬲到震。入到去叫個冬蔭功湯金邊粉少辣,但侍應女仔落錯單,上枱變左炒金邊粉(多辣椒碎),叫佢換返冬蔭功少辣,個女仔面有難色,不過最後都換到。點知碗野上枱,我見到碗面層辣椒油成尺厚,於是就問個侍應:真係少辣左?侍應(黑面): 係!我再用匙羹搞一搞,目測起碼加左成廿隻辣椒連籽,食落啖啖都係生辣椒味,問返個侍應,係咪廚房發脾氣少辣變多辣,佢已經全程黑面零回應。最絕核係臨走見到男老闆,同佢反映返食物既問題,男老闆竟然一臉不屑,望都冇望我咁話:我d野食係咁係喎!講真,成80蚊碗粉,成碗都係辣椒水,冇配菜仲要得一隻蝦,本身已經唔係平,仲要受埋佢地staff既氣,如果有大家想食飯搵氣受,歡迎佢依間野試試。。

點知碗野上枱,我見到碗面層辣椒油成尺厚,

於是就問個侍應:真係少辣左?

侍應(黑面): 係!

我再用匙羹搞一搞,目測起碼加左成廿隻辣椒連籽,

最絕核係臨走見到男老闆,同佢反映返食物既問題,
男老闆竟然一臉不屑,望都冇望我咁話:我d野食係咁係喎!

• 大辣冬蔭功湯金邊粉配員工西面