2019-03-27 64 浏览
今日要出去做野,去到中環口渴想買杯野飲啦,點知無意中發現左一間值得推介既花茶舖,仲要係本地品牌添!我叫左招牌T-PARC 水果茶同埋 T-PARC 花花梳打。兩杯嘢飲嘅樣貌非常吸引,有啲靚到唔捨得飲嘅感覺 !水果茶好有份量,裏面有藍莓、荔枝、橙、西瓜、檸檬、提子!整體味道唔太甜,茶味唔太濃,最緊要嘅係佢唔澀👍🏻👍🏻👍🏻識得我嘅朋友都知道我唔多飲凍野,但係花花梳打我的確想encore🤣 !佢有好清新嘅花果香味,超鍾意佢放左啲玫瑰乾花同茉莉花向面,成件事好靚,而且飲到花香!最緊要嘅係飲完冇肚脹脹😊 我諗翻起都流口水呀!🤤🤤
我諗翻起都流口水呀!🤤🤤
2019-03-27 1036 浏览
成日都見啲台茶過江龍乜乜乜,有冇諗過其實本地品牌都有唔少好嘢😏最近響中環發現咗間本地品牌茶飲店,印象幾好✨ 叫咗兩杯嘢飲同兩款小食✨t-parc花花蘇打除咗用花蜜加氣泡水仲落咗超多食用花,IGable得嚟個花味仲好香唔人工而熱帶水果茶就好似佢個英文名triple yellow咁用上檸檬/香蕉/菠蘿三種黃色生果入茶,再加少量熱情果汁調製,話說好少見到用香蕉嚟入茶,感覺新鮮過癮,而因為有用上新鮮生果而非代用果汁所以個味真實得嚟清新唔會死甜✨至於小食有花蜜雞翼,有玫瑰蜜同桂花蜜可揀,桂花蜜其實應該會似中式感覺,所以揀咗玫瑰蜜,西式感覺花香濃,令雞翼感覺冇咁熱氣😛仲有係必推嘅芝芝心太軟,細細粒嘅軟心朱古力蛋糕仔,加上芝士奶蓋超香口,雖然本身覺得芝士奶蓋配飲品係有啲奇怪,但配落甜食度又非常正,鹹甜交配覺得過癮,而且心太軟個朱古力味好香,都幾推薦呢個🤤最後呢間舖頭仲有個好大嘅賣點,就係有·得·坐!雖然只係有坐個位,但飲嘢時有得坐下抖下,響地少人多嘅香港簡直係一大福音✨😂

2019-03-26 69 浏览
店內裝潢走清新可愛路線,光線充足,來拍照打卡很輕鬆就可以拍到好照片了。中環已開設了很多很多間茶飲店,但這家店吸引我之處是飲品都太唯美了~ 直攻陷我的少女心阿~付款模式也很方便,除了使用現金外也可用八達通和信用卡等付款,很方便愛用電子貨幣的顧客如我,哈哈香濃烏龍珍珠奶茶 $26烏龍茶底很香濃,入口回甘而且散發淡淡清香,茶味很突出,相對奶味較淡一些。但仍然好喝。珍珠是黑白混珠~ 白珍珠口感較佳,軟熟一些;黑珍珠有點硬硬的,有待改進~出飲品處乾淨整潔,就算花瓣掉到桌子上店員立刻便清理掉了,衛生狀況很好吸管等是自助模式的,人流多的情況下也這麼整齊,看得出店家用心管理呢~下次來要試試看其他飲品~

香濃烏龍珍珠奶茶 $26
香濃烏龍珍珠奶茶

下次來要試試看其他飲品~
2019-03-25 72 浏览
之前經過中環見到新開就買嚟試飲,試咗杯推介嘅伯爵玫瑰奶蓋茶。杯嘢飲好有驚喜!吾單只睇得仲飲得,奶蓋上面放咗啲玫瑰乾花,打卡好靚。奶蓋亦做得相當出色,挺身夠厚,份量吾小。$28嚟講喺飲得過,不過位置有啲吾顯眼,下次經過會再飲!

2019-03-24 46 浏览
間唔中都會同同事一齊叫外賣飲品,而我就特別鍾愛呢間位於中環威靈頓街T-Parc,茶飲選擇都幾多,分門別類,各有特色T-Parc花花蘇打店員推介呢杯佢地嘅主打,賣相好靚啊😍面上加左適量乾花,蘇打水唔會太甜👍🏻飲用前記得攪勻啊T-Parc水果茶半杯滿的新鮮水果肉配上香濃茉莉花茶底,有百香果、西柚、鮮橙、西瓜、菠蘿等等,真材實料,啖啖天然鮮甜果香!除咗有各類茶飲,仲有玫瑰雞翼,雞翼外脆內軟,好入味!加上玫瑰糖漿後,帶有陣陣玫瑰花香,甜甜的,更加滋味

T-Parc花花蘇打

T-Parc水果茶

除咗有各類茶飲,仲有玫瑰雞翼,雞翼外脆內軟,好入味!
加上玫瑰糖漿後,帶有陣陣玫瑰花香,甜甜的,更加滋味
$35 (其他)
2019-03-20 46 浏览
今日試咗呢間喺中環嘅手調飲品店,T-Parc🥤🥤佢哋間鋪頭嘅design好靚呀🌸💐🌷,又夠闊落,可以喺鋪頭慢慢飲埋先走都得🤗今日就是左佢哋兩款嘅推介伯爵玫瑰奶蓋茶🌹- 伯爵茶味好香,加埋淡淡的玫瑰香味,飲落冇珍珠奶茶咁邪惡🤭T-Parc水果茶🍎🍊🍓🍉-水果茶嘅水果真係好足料㗎,有好多新鮮嘅生果,飲落好fresh,佢仲俾埋隻叉你🍴,可以拮啲生果黎食㗎👍🏻呢兩款飲品都有熱🥵或者凍🥶提供嘅,不過我就根據店員嘅推介揀咗凍嘅嚟飲,佢哋話凍飲會好味D㗎👍🏻👍🏻
今日試咗呢間喺中環嘅手調飲品店,T-Parc🥤🥤
今日就是左佢哋兩款嘅推介
2019-03-18
  • 伯爵玫瑰奶蓋茶
2019-03-17 86 浏览
在香港有大大小小的飲品店,例如內地或台灣品牌的飲品店,對香港本地品牌而言,競爭非常大。吃完晚飯經過,被它簡樸的裝修吸引住,便入內試試飲品選擇多,名字特別,每一樣都讓我很想試試看。終於,選擇了店裏的Top Seller,伯爵玫瑰奶蓋茶, $28。賣相一流,令人心花怒放。味道更會特別,本身都很喜歡玫瑰花茶的味道,網上也說玫瑰花茶加蜂蜜或冰糖功效很好。它的奶蓋與別不同之處是用真材實料cream cheese自家打的,所以奶蓋比其他用奶粉的店舖,而這間是芝士的味道十分濃郁,很香。第一口喝下去是很香濃的芝士奶蓋,第二口是玫瑰花茶味,兩種味道喝起來十分互補,不會遮蓋各方的味道。而且,平常芝士奶蓋喝起來會非常膩,這不會,芝士奶蓋的膩剛好裡玫瑰花茶解了。價錢在中環這地段來說十分合理,值得一再光顧。另一杯是熱帶水果茶, $34。賣相非常吸引,味道清新,而且它是用新鮮水果整成的,包括菠蘿,香蕉和熱情果。一般店舖較少在水果茶中加入香蕉,這點亦是這杯水果茶的特別之處。而且味道取得各種水果的平衡,非常美味。

吃完晚飯經過,被它簡樸的裝修吸引住,便入內試試

飲品選擇多,名字特別,每一樣都讓我很想試試看。

伯爵玫瑰奶蓋茶

賣相一流,令人心花怒放。

價錢在中環這地段來說十分合理,值得一再光顧。

熱帶水果茶

另一杯是熱帶水果茶, $34。
而且味道取得各種水果的平衡,非常美味。
2019-03-15
  • 熱帶水果茶
2019-03-14 651 浏览
▬ ▬ ▬奶蓋 。可以一試▬ ▬ ▬..食完飯係中環遊蕩一陣,除咗新咖啡店,仲開咗間新茶店。雖然而家有咁多台灣過江龍,但係同店員傾左幾句計,得悉係本地品牌,更加想支持一下香港嘅小店。餐廳裝修好簡潔明亮,而且牆上仲有啲好清新嘅壁畫。.▪️伯爵玫瑰奶蓋茶 $28奶蓋夠多🥴稠度不錯唔會太稀。有少少嘅鹹味但係唔會太搶走茶味因為半開放式廚房偷睇到打奶蓋🙈最少用咗四種材料整體唔錯😍伯爵茶底可能我比較重口味可以再濃多少不過少甜,讚👍🏻.▪️T-Parc花花蘇打 $34杯飲品好靚淨係飲品上面已經擺放左三種🌸🌼🌹呢杯係朋友嘅我個人就好怕飲有汽嘅飲品😅朋友評語:可以一試啲花味唔會太假整體唔會太甜。.▪️芝芝心太軟 跟飲品set 另加$22 (三件).❕朱古力蛋糕+鹹香奶蓋兩者出奇地配合😍❕雖然叫做心太軟似一個濃郁版軟心brownies 多啲❕朱古力味好濃郁🤩可能係我哋掛住影相,冇即刻食流心效果唔突出❕微鹹香奶蓋夠濃稠唔會太稀(睇返前一個post )白珍珠同黑珍珠略略嫌硬左少❕細細件嘅size非常好食得多真係會太膩啊。仲會好月巴🥴。支持本地品牌❤️。

▬ ▬ ▬奶蓋 。可以一試▬ ▬ ▬.

餐廳裝修好簡潔明亮,而且牆上仲有啲好清新嘅壁畫。

▪️伯爵玫瑰奶蓋茶 $28
奶蓋夠多🥴稠度不錯
唔會太稀。有少少嘅鹹味
但係唔會太搶走茶味

可以一試
啲花味唔會太假
整體唔會太甜

▪️芝芝心太軟
跟飲品set 另加$22 (三件)
❕朱古力蛋糕+鹹香奶蓋
兩者出奇地配合😍
❕雖然叫做心太軟
似一個濃郁版軟心brownies 多啲
❕朱古力味好濃郁🤩
可能係我哋掛住影相,冇即刻食
流心效果唔突出
❕微鹹香奶蓋夠濃稠唔會太稀(睇返前一個post )
白珍珠同黑珍珠略略嫌硬左少
❕細細件嘅size非常好
食得多真係會太膩啊。
仲會好月巴🥴

支持本地品牌❤️
2019-03-14 63 浏览
近年嚟喜茶類係大熱門,個個都北上飲奈雪の茶,不過作為一個地道嘅香港人,當然要支持返本土文化。.T-PARC—— 位於中環黃金地段,產品定價唔單止reasonable,而且顏值爆錶,挑動味蕾。出品嘅「花花蘇打」,以淡紅色為基調,再以玫瑰、桂花、薄荷以及rosemary等點綴,營造出一種清新、少女嘅視覺效果。口味芳香,正常甜度亦只等於其他鋪頭嘅微甜,降低罪疚感。每次必講:本地品牌真係值得我哋嘅支持💪😊
花花蘇打

每次必講:本地品牌真係值得我哋嘅支持💪😊
2019-03-08
$34 (其他)
花花蘇打
2019-03-11 74 浏览
The cupping room對面有間 感覺清新既飲料店 位於斜坡上 需要行幾級樓梯落去 幾特別入面啲設備好新淨 仲有得租借充電寶 香港少有商店提供充電服務👍🏻雖然大陸已經好盛行超過30款飲料中 有奶茶有花茶有梳打有可可 任君選擇 最後選擇了賣相十足《花花蘇打》有鮮花植物作陪襯 不負所望 味道清新 不甜 有淡淡花香果甜 解渴之選 飲完啲花瓣仲留係杯邊 美感十足😍$34/杯 唔係香料而係用新鮮材料 以中環黎講 價錢合理 下次再黎中環會再飲😋

2019-02-27
2019-03-08 63 浏览
Tparc 喺中環新開既本地飲品小店,.叫左其中兩杯大熱之選:一杯梳打💐一杯花茶🍼.💐T-Parc 花花蘇打 $34💐由6款日日新鮮運到嘅鮮果打成🍐🥝🍈🍓🍊🍋🍎🍏🍑再加上清香既食用乾花~少甜少糖味道清清地、解渴又有果肉🥤.☕️檸香接骨木花茶 $30🍼🌼接骨木花茶一般用的是花朵的部分,他的茶味溫潤,有麝香葡萄🍇般的甜香,可以安撫神經, 飲完即刻消除焦慮💕
Tparc 喺中環新開既本地飲品小店,

叫左其中兩杯大熱之選:
一杯梳打💐一杯花茶🍼
💐T-Parc 花花蘇打 $34💐
少甜少糖味道清清地、解渴又有果肉🥤
☕️檸香接骨木花茶 $30🍼

2K
2019-02-22 114 浏览
作為附近返工嘅打工仔成日都會去中環搵食每次食完lunch之後都總有人話去飲杯奶茶而我每次都和議早排發現到呢間真係平得黎又好飲特別係個有少少鹹味既奶蓋試完第一次之後我地三日唔埋兩日就黎買差唔多試曬佢地唔同茶既口味最令我念念不忘的都係呢杯唔多甜既 伯爵玫瑰奶蓋茶兩樣都係我鐘意嘅嘢加埋奶蓋 perfect池仲記得第一次黎到既時候我竟然唔記得加奶蓋然後我就一連幾天都話要黎飲鐘意奶蓋鐘意到我竟然試過問店主可唔可以要杯50%的奶蓋
作為附近返工嘅打工仔

我竟然試過問店主可唔可以要杯50%的奶蓋

奶蓋伯爵玫瑰茶
  • 伯爵玫瑰茶
2019-02-17 66 浏览
T-Parc伯爵玫瑰奶蓋茶其實今次唔係我第一次飲,之前你過冇影到相但都係飲同一樣野,今次終於記得影相介紹比大家知, 作為一個玫瑰控又點會錯過, 佢啲伯爵超級超級濃, 濃都有啲回甘味,所以大家記住一定要攪勻先好飲,而且佢個玫瑰味又超濃, 奶蓋上面仲有玫瑰花瓣飲嘅時候都會唔小心食埋, 而且奶蓋係非常厚所以我建議用飲如果吾系你就淨系飲到啲奶蓋😂
T-Parc
2019-01-29 151 浏览
剛剛去完台灣,發現他們的飲品店越開越多,真的開得比便利店還多,試了一間有氣生果茶,到現在還回味中。在中環附近吃晚飯,想買杯野飲,但中環的”天仁”真的不行,”尖叫”又已關了門,再走走,見到這間還未有關門,而且裝修挺不錯。我們點了香茅菊花茶和珍珠奶茶。珍珠奶茶的珍珠偏甜,奶茶還好。而香茅菊花茶真的有香茅在𥚃面,但味道偏淡,甜度就剛好,感覺非常清新。有些飲品店餐牌小小的,還要去到付款的一刻才見到。這裏的餐牌大方得多,而且整得好靚。Counter 也非常簡潔。Poster上面的水果茶不錯,非常吸引,但剛剛吃完飯非常飽,下一次經過再試一試,還有他們的梳打飲品也非常吸引哦😍

我們點了香茅菊花茶和珍珠奶茶。

Counter 也非常簡潔。

2019-01-26
$30 (其他)
一向唔好台式飲品嘅我 今日真係需要少少甜嘢去平衡吓嚟到威靈頓街嘅T-Parc 鋪頭細細但係乾淨企理仲可以企喺室內等嘢飲👍🏻裝修以淺色為主 配上色彩繽紛嘅花花牆 感覺好夏天🌷🌸🌺.我同朋友分別叫咗伯爵玫瑰奶蓋茶同花花梳打睇menu張相就好靚😍估唔實物竟然可以神還原一模一樣無偏差😱..杯伯爵玫瑰有好自然嘅玫瑰味全因佢地用食用花去浸茶完全唔會有好假嘅藥水味 而且完全唔覺得甜上面層奶蓋好滑 質感唔算厚所以飲落唔會過甜亦唔膩 感覺成杯飲品嘅甜味都來自啲芝士奶蓋另一杯花花梳打都好靚淡淡嘅粉紅色 再擺上玫瑰花、茉莉花、桂花飲落亦都好驚喜只係有氣嘅梳打水帶清香花味 唔會好似雪碧咁甜真心覺得佢係用料天然 真材實料值得幫襯支持!!
一向唔好台式飲品嘅我

所以飲落唔會過甜亦唔膩
感覺成杯飲品嘅甜味都來自啲芝士奶蓋
另一杯花花梳打都好靚
淡淡嘅粉紅色
再擺上玫瑰花、茉莉花、桂花
飲落亦都好驚喜
只係有氣嘅梳打水帶清香花味
唔會好似雪碧咁甜
真心覺得佢係用料天然 真材實料
值得幫襯支持!!