2024-11-08
同朋友係旺角行街, 經過見到呢間都差唔多滿座嘅新開泰菜, 就諗住試下餐廳裝修好靚好有心思 店員仲問我地想唔想坐入面扮篤篤嘅枱 岩哂打卡✨泰式和牛船麵 好味嘅泰式船麵本身係香港已經比較少見 見到隔離枱船麵好出色 即刻想嗌碗黎試下睇到menu原來仲有得揀和牛船麵!!和牛一食落去就知唔係平嘅和牛黎 仲要有好幾塊 份量都唔少配埋佢香濃嘅泰式湯頭 個湯飲得出係經過長時間熬煮 好濃郁 同埋味道真係好似係泰國食過嘅味船麵麵條彈牙 軟度岩岩好 真係好驚喜!✨泰式豬肉碎生菜包每次食泰國菜都一定會嗌生菜包 當然今次都唔例外啦豬肉碎加埋香茅 蒜頭 同魚露等調味料一齊炒 一上枱已經好香重點係佢青檸香味好突出 好夾好好味酸辣程度岩岩好 夾埋新鮮生菜一齊食口感非常豐富 好清爽開胃✨泰國龍眼水我同朋友都加左$12蚊 叫杯龍眼水 一人一杯黎到見到一大杯 入面有四五粒完整龍眼肉 龍眼肉色澤自然 收晒貨啦 而且明顯唔係龍眼乾放入去發返大個D揸流攤 甜度個人覺得適中 唔會淡口整體黎講 我覺得算係呢區好出色嘅泰菜 份量大大份 但質素算高 cp值打爆左! 個船麵真係好有驚喜 絕對會再番黎食多次而且裝修幾有feel
✨泰式和牛船麵
好味嘅泰式船麵本身係香港已經比較少見
見到隔離枱船麵好出色 即刻想嗌碗黎試下
睇到menu原來仲有得揀和牛船麵!!
和牛一食落去就知唔係平嘅和牛黎 仲要有好幾塊 份量都唔少
船麵麵條彈牙 軟度岩岩好 真係好驚喜!
✨泰式豬肉碎生菜包
我同朋友都加左$12蚊 叫杯龍眼水 一人一杯
而且明顯唔係龍眼乾放入去發返大個D揸流攤
甜度個人覺得適中 唔會淡口
整體黎講 我覺得算係呢區好出色嘅泰菜
份量大大份 但質素算高 cp值打爆左!
個船麵真係好有驚喜 絕對會再番黎食多次
而且裝修幾有feel 坐得都幾舒服
呢到個廚房係出面睇到嘅
見到好多都係泰國廚師 唔怪得之味道做到咁local!