同同事諗住出去買外賣,見到呢間新開Tham Tham,老闆娘話廚師係菲律賓人,廚師老公係尼泊爾人,見佢地主打東南亞菜式,又有三餸飯,於是決定一試,果然好香口美味😋👍🏻CHILI MOMO ($85)🥟🥟即是「辣椒餃子」,是著名的尼泊爾街頭小吃。餃子皮薄而彈牙,內餡豐富多汁,其中包含了各種新鮮的蔬菜和香料,使每一口都充滿著豐富的風味。辣椒的辣度恰到好處,散發著濃郁的香氣,給人一種令人上癮的感覺,讓人回味無窮。Chicken Kabsa ($85)🐥🐥源自中東的美食,雞肉鮮嫩多汁,烹飪得恰到好處。肉質經過調味,加入孜然、香菜、姜黃和豆蔻等多種香料,使得每一口都充滿了濃郁風味。這些香料相互融合,為食物增添了層次感,讓人回味無窮。當中用的是印度長型黃飯,十分有口感嚼勁,再加入濃郁的香料,吸收了香料的精華,米粒飽滿而芳香,與雞肉完美地搭配在一起。東南亞式三餸飯 ($58)🍱🍱老闆娘說天天新款,今日就有印式薯仔雜菜、菲律賓雜菜,以及炸雞肉,儘管是三餸飯,一張港式般油膩,十分清爽健康健康,諗唔到食咩?又食厭咗三餸飯,不妨到Tham Tham一試。菲律賓燉豬血🐖🐖地道菲律賓傳統菜,顏色深沈,湯汁濃稠,

CHILI MOMO ($85)🥟🥟

Chicken Kabsa ($85)🐥🐥

東南亞式三餸飯 ($58)🍱🍱

菲律賓燉豬血🐖🐖
地道菲律賓傳統菜,顏色深沈,湯汁濃稠,味道濃郁。老闆娘免費送俾我哋食,由於叫咗唔少食物,食唔曬,老闆娘話可以拎返去俾工人姐姐試。點知工人姐姐問聞一聞就覺得十分之地道,仲話想去再食。如果你想試下正宗菲律賓菜,就要過嚟啦!

Tham Tham
地址:灣仔灣仔道149號樂景大樓地舖

2023-08-03 27 浏览
係香港比見到菲律賓嘅餐廳,喺灣仔呢條巷仔就開左呢間Fusion外賣店,緊係要試下!⭐#halohalo呢杯來自菲律賓的甜點係店主推介我食!佢好似香港嘅刨冰,而佢仲有好多唔同嘅食材混合而成,刨冰、糯米糍、甜豆、果凍、椰子肉、芒果、香蕉和糖水😍食完勁涼爽,完全可以係高溫下解暑⭐#chicken #kabsa阿拉伯嘅傳統菜肴💗充滿咗香料嘅黃薑飯,加埋佢哋係用阿拉伯秘制辣醬,令到雞件鮮味提升!而且飯份量超多,雞件數量亦都唔少,食完好飽⭐️法包發包皮超級脆,店主係原件雞塊上,另外仲有冬菇、蘿蔔絲、超多配料😍口感好豐富⭐️ 菲律賓秘製豬腩肉串燒豬腩肉切到超薄片,用左菲律賓變晒醬汁一齊烤焗勁惹味😋所有嘢都係即叫即整,而家外賣自取仲有折😍

⭐#halohalo

⭐#chicken #kabsa
而且飯份量超多,雞件數量亦都唔少,食完好飽

⭐️法包

⭐️ 菲律賓秘製豬腩肉串燒
豬腩肉切到超薄片,用左菲律賓變晒醬汁一齊烤焗勁惹味😋

所有嘢都係即叫即整,而家外賣自取仲有折😍
2023-08-03 33 浏览
Tham Tham 地址: 灣仔灣仔道149號樂景大樓地舖 =====================女朋友要ot ,吩咐我買定外賣回家,等佢一回到家便有東西吃。隨意買了些食物。東南亞碟頭飯,也有串燒,momo 餃子,法包等,價錢定位由$60來元起女朋友想清爽唔想食熱野,點了個雞肉法包,是越式入面夾了很多香菜同甜酸醃蘿蔔條,抹了些牛油同醬,加上雞肉,個法包好脆Chili MoMo $85momo 似餃子又似小籠包,入了肉餡,佢仲用了辣汁煮辣炒豬腸,煙勒,落了很多青洋椒同香葉Filipino Ice Drink - Halo Halo $35 涼快食物幾多國
Tham Tham

地址: 灣仔灣仔道149號樂景大樓地舖
=====================

辣炒豬腸,煙勒,落了很多青洋椒同香葉

食物幾多國
1K
2023-07-31 37 浏览
正確位置:巴路士街⭕️錯誤:灣仔道❌意想不到在中式的招牌之下,有間阿拉伯式的外賣小店,販賣著地道的阿拉伯小食,用心製作的食物質素不俗呢!這家小店服務超好,下單時為我娓娓道來菜式的起源。閑聊之中又發現, 原來他們開業只有一星期,連中文的牌匾也未換,這家Tham Tham 暫時活在舊店的招牌之下,連OPENRICE上的地址也是不對的出品Chicken Bhami $80應該是越式法包的變奏吧,長長的法包口感煙韌有勁,雞腿🍗肉厚實又juicy,加上漬蘿蔔的清甜味道,解了烤雞腿的膩還有不可或缺的莞茜,吊起了這法包的原始香草味,絕對正宗又大份! Chicken Kabsa $85兩大塊雞扒配印式long grain rice炒飯,超足料!而因為印度飯粒比較薄身,炒起來更乾身好吃,配合番茄醬令飯底更易入口,好吃!Pork skewers$50三條偌大的五花腩,這幾條有前臂那麼長!經醃料醃製入口既稔軟,又肥美且濃味,超好吃😋!

正確位置:巴路士街⭕️
錯誤:灣仔道❌

出品

Chicken Bhami $80

Chicken Kabsa $85

Pork skewers$50
外卖自取
2023-07-31 222 浏览
Chilli Momo ❤佢地個momo其實係我地平時食開既餃子,我覺得佢地個皮比起平時食既momo會厚身小小,所以食起上黎好有口感,而且佢地係先煎,煎熟左再落D醬汁同三色椒,炒埋一齊,勁香口!👅Chicken kabsa 😍先講佢個雞係好juciy 一D都唔干身,食起上黎好嫩滑,仲好香香料味~ 而Kabsa係主要由藏紅花同小豆蔻等香料調味,面仲有炒過既蕃茄,夾埋一齊食好惹味,而且份量好大份! 2個人食差D食唔哂,絕對係飽肚之選!🤤Pork skewers😋豬腩肉! 醃得夠哂鹹香仲帶點甜,超級入味,而且肥既位置都有焦香味,食起上黎一D都唔干身,整到岩岩好,超級惹味 ~ 豬腩肉偏肥,但就係咁D油香都好重,好香,而且成串一個人食你唔好話都好夠食~👅Halo halo😀其實係刨冰,但佢係菲律賓多元化刨冰,因為配料真係好多元化,同埋後尾先知呢個甜品落既配料係冇特別既限定! 而佢地有一球雪糕 番薯 果凍 紅豆 菲律賓stlye既焦糖布丁等配料,一拎上手就用支木匙不停去duk爛佢,搞暈哂之後一飲,咁熱既天氣,黎杯夠甜又夠凍既甜品,仲好有咬口,一流!🤣店主自己一手包辦成間菲律賓餐廳既菜色設計,出餐,

店主自己一手包辦成間菲律賓餐廳既菜色設計,出餐,真係好俾心機🥰
  • Chilli Momo
  • Chicken kabsa