食過灣仔的Mr. Crab by the Captain’s House,今天來返主場幫襯,海鮮袋同樣出色,照舊十分驚喜,食物十分美味😋😋Seafood Combo A($418可選三款海鮮)醬汁我們選了蕃茄花椒醬汁,食材選了翡翠螺、扇貝和墨魚仔。服務員以手搖海鮮袋的方式,將醬汁平均蘸在所有海鮮,非常美味。翡翠螺本身的肉質鮮嫩,在烹調過程中,螺肉變得更優雅彈牙,擁有淡淡的海洋風味。扇貝的肉質柔軟,帶濃郁甜味,亦保持其原有的鮮美口感。至於墨魚仔具鮮明的海洋風味,味道鮮甜並帶有一點點魚腥味。三種海鮮的風味相互襯托,帶來一個豐盛而美味的海鮮饗宴。🐟🦐🦀🐟🐙墨汁墨魚仔意粉🦑🦑一道獨特而美味的菜餚!墨汁賦予了意大利飯一種深沉的黑色,在餐桌上非常引人注目。墨魚仔的小巧身形在黑色意大利飯中非常顯眼,而且嫩滑的質地與意大利飯的口感完美結合,帶來豐富的咀嚼感。墨魚仔釋放的海鮮風味和墨魚汁的濃郁味道,使每一口意大利飯都充滿豐富的風味。Nana Flow($78)🍹🍹以菠蘿汁、椰奶、香蕉為主要成分,結合了多種熱帶水果,帶來獨特的口感和風味,十分清爽。Coffee Flow($78)🧋🧋結合咖啡、香蕉和鮮奶油
Seafood Combo A($418可選三款海鮮)
墨汁墨魚仔意粉🦑🦑
Nana Flow($78)🍹🍹
Coffee Flow($78)🧋🧋
結合咖啡、香蕉和鮮奶油的組合,非常美味。首先,咖啡帶來濃郁的香氣和苦甜味道,與香蕉的香氣相互融合,營造出獨特的香味。鮮奶油的濃郁質地與咖啡和香蕉的口感相輔相成,使整個組合更加滑順和濃郁。
The Captain's House (尖沙咀)
地址:尖沙咀厚福街8號H8 18樓
2023-09-13 40 浏览
想起在Singapore的海鮮袋🦞於是今晚再訪Captain’s house😙兩年前食過,一直對佢嘅印象都幾好兩個人食叫咗Seafood combo A三款海鮮都好足夠啦!必點Cajun Garlic Sauce 一定要辣辣地先好食,最細嘅辣到一般人都食到!海鮮揀咗蝦、八爪魚、鮑魚幾樣都非常推介!蝦好新鮮,多膏。鮑魚口質唔會太硬。蜆肉意粉都非常惹味!你會strawberry smoothie好好飲!!必點!!
想起在Singapore的海鮮袋🦞
於是今晚再訪Captain’s house😙

兩年前食過,一直對佢嘅印象都幾好
兩個人食叫咗Seafood combo A

一定要辣辣地先好食,最細嘅辣到一般人都食到!

海鮮揀咗蝦、八爪魚、鮑魚
幾樣都非常推介!蝦好新鮮,多膏。

鮑魚口質唔會太硬。

蜆肉意粉都非常惹味!

2023-09-13 24 浏览
朋友講起想食Shake Shake Seafood,即刻諗起The Captain House,質素水準都肯定有保證~❤️Signature Seafood Combo 自選海鮮,揀左海蝦+鮑魚仔+扇貝,全辣都好新鮮,蝦肉彈牙,鮑魚仔鮮嫩~配質地濃稠既檸檬牛油汁,海鮮+腸仔+薯仔+粟米mix埋大量醬汁,又香又濃郁~ 淨係食個shake shake 袋都好夠飽!!🧡新英格蘭白酒海蜆扁意粉 蜆肉好飽滿又大大隻,非常鮮甜~~扁意粉質地煙煙韌韌又有咬口,份量又多又好味~💛Fruit Punch 甜甜地,mix幾種水果香味,漸變色好岩打卡💚Sour Punch 熱情果+提子酸酸甜甜,又香又refreshing~

2023-09-11 40 浏览
喺厚福街有棟H8,上面有好多間餐廳,其中呢間The Captain’s House開咗好多年🗓對上一次嚟食已經係2016年🙈今次嗌咗個combo A,即係可以揀3款海鮮🦞海鮮種類好多,有蜆、青口、八爪魚仔🐙、翡翠螺、海蝦🦐、魷魚🦑、墨魚仔、小龍蝦、鮑魚、扇貝,醬料就有四款揀~最後揀咗蜆、墨魚仔、扇貝🥰本身想叫小龍蝦🦞可惜賣哂🥲醬料揀咗檸檬牛油汁🍋意粉嗌咗個香煎刺身級帶子扁意粉🍝海鮮袋上菜嗰陣職員會喺你面前shake shake,好有趣😂袋入面除咗海鮮,仲有腸仔、薯仔🥔同粟米🌽入面勁多醬汁唔會好乾,扇貝有3隻大大隻,其他份量都正常~蜆肉值得一提,係有咬口,唔係細粒到搵唔到嗰種😂我哋今次冇嗌啲要用手搣嘅嘢,如果需要嘅話,餐廳本身都有提供手套🧤仲有圍裙同濕紙巾,唔怕整污糟🙂意粉有3粒大大帶子,扁意粉唔會整得太濕,好爽口☺️最後連埋飲品大概$600幾蚊2位~
意粉嗌咗個香煎刺身級帶子扁意粉🍝
意粉有3粒大大帶子,扁意粉唔會整得太濕,好爽口☺️
最後連埋飲品大概$600幾蚊2位~
香煎刺身級帶子扁意粉
Coffe  Flow
2023-09-10
香煎刺身級帶子扁意粉
Coffe  Flow
  • Seafood Combo A
2023-09-09 44 浏览
好耐無食 Shake Shake海鮮了來到 Captain's House 就選返個Combo A 選返3個海鮮嘆下先,Combo A 我就叫3款海鮮,有原隻魷魚啦!海蝦和青口( 大約每樣8至10隻)Sauce 就係檸檬胡椒醬汁。侍應一大包mix 好哂d 海鮮醬汁配料係我地面前開, 放好後立馬睇下3款海鮮好足料沾滿醬汁海蝦新鮮爽口,魷魚肉質鮮嫩,青口肥美鮮甜,配料仲有腸,焗薯,香甜粟米添。🍝 墨汁意大利燴飯配墨魚及八爪魚 ~ 燴飯吸收哂d 墨汁,口感較細緻綿密。🍹 Pineapple 🍍 on the floor 🍹 Purple rain

🍹 Pineapple 🍍 on the floor

🍹 Purple rain

2023-09-05 39 浏览
同朋友慶生,在同事介紹下初次試呢間SHAKE SHAKE海鮮。一間有海鮮食、有生日甜品、有酒飲嘅地方黎講,價錢係acceptable, 值得推介!🦐Signature Combo $418選了3 Combo A 3款海鮮 (蜆、海蝦、扇貝)配檸檬胡椒醬汁。海鮮頗鮮甜,但個人覺得醬汁味不夠濃郁。🥑Crab Meat Avocado Salad $148呢個好好食啊。壓埋一齊嘅鮮甜蟹肉配埋一堆牛油果蓉,Creamy嘅口感一流!🥑Nachos 🍹Chocolate Cocktail初初好怕會好伏,但飲落有濃濃的朱古力味,而且不論杯身及飲品的外觀都好適合打卡,頂上的燒棉花糖更不容忽視🍪Salty Chocolate Cookies很喜歡軟曲奇。呢個超邪惡超大塊的慶生曲奇。每叉一下落去都有好多朱古力,不過略嫌海鹽味太多,有少少鹹

🦐Signature Combo $418

🥑Crab Meat Avocado Salad $148

🥑Nachos

🍹Chocolate Cocktail

🍪Salty Chocolate Cookies

朋友生日想去食海鮮,就諗起呢間專門食shake shake海鮮袋餐廳!❣️shake shake海鮮袋除左海鮮吸引外,醬料都係重點,令到海鮮變得惹味❣️餐廳坐得舒服,好適合同朋友邊食海鮮,邊傾計🦐海鮮袋seafood combo $418 (三款海鮮)- 揀了鮑魚仔、蝦同青口,雖然話係鮑魚仔但都好大隻,而且幾有口感同鮮甜,配上番茄花椒辣汁,超級惹味!🌶️海鮮袋內仲有粟米、腸仔等配料!🍝蟹肉卡邦尼意粉$138- 好濃香蛋黃香,上面有粒粒蟹肉,幾有水準🍹飲品:Lychee Meet Roselle $58 -如賣相般有層次感,花香中帶荔枝fruity感覺,甜甜地幾refreshing下次再來食shake shake海鮮

❣️餐廳坐得舒服,好適合同朋友邊食海鮮,邊傾計

🦐海鮮袋seafood combo $418 (三款海鮮)

🍝蟹肉卡邦尼意粉$138

- 好濃香蛋黃香,上面有粒粒蟹肉,幾有水準

🍹飲品:
Lychee Meet Roselle $58

下次再來食shake shake海鮮
我最近去了尖沙咀的The Captain's House,一間以Shake shake海鮮袋聞名的西式海鮮蠔吧。我對這間餐廳的印象非常好,食物新鮮美味,環境舒適。我點了他們的招牌Shake shake海鮮袋,combo A,可以選擇三款不同的海鮮,我選了鮑魚仔、扇貝和海蝦,還可以選擇不同的醬汁,我選了檸檬牛油汁。店員會把海鮮和醬汁放在一個大袋子裡,然後搖晃均勻,再倒在盤子上。這樣做的好處是可以讓海鮮充分吸收醬汁的味道,而且保持新鮮和溫度。我覺得這個做法很有趣和創意。海鮮袋裡除了海鮮外,還有薯仔、粟米和豬肉腸,很豐富。海鮮都很新鮮和彈牙,特別是鮑魚仔和扇貝,肉質厚實而多汁。海蝦也很大隻,剝殼後很方便吃。檸檬牛油汁很香濃而不膩,帶有微微的酸甜,跟海鮮很配。我還點了一份新英格蘭白酒海蜆扁意粉,這是一道典型的美式意大利菜。扁意粉煮得剛好,不會太爛或太硬。白酒汁很清爽而香氣十足,跟海蜆的鹹甜味很協調。海蜆也很新鮮和肥美,數量也很多。飲品方面,我點了兩杯Mocktail,分別是Purple Rain和Lychee Meet Roselle。Purple Rain是一款以Blue Syrup, Gr

飲品方面,我點了兩杯Mocktail,分別是Purple Rain和Lychee Meet Roselle。Purple Rain是一款以Blue Syrup, Grenadine, Pineapple Juice, Orange Juice和Butterfly Pea Flower Tea調製的飲品,顏色很漂亮,呈紫色。味道也很清新果香。Lychee Meet Roselle是一款以Lychee, Roselle和Sprite調製的飲品,顏色是紅色漸層。味道也很清甜可口,有點像荔枝露。
🌊海鮮拼盤A ($418)8款海鮮選3款🦑原隻魷魚(1隻), 青口(8-10隻), 扇貝(3隻)青口新鮮 全都開了殼飽魚和扇貝都大隻 肉厚有彈性💓清洗得乾淨🙌🏻.有3款醬供選擇混合醬汁惹味又有少少辣🔥幾特別 正😚/🌊卡邦尼意粉份量多足量原片芝士和芝士醬🧀還有煙肉和乾煙肉粒.🌊芝士蛋糕🍰挺大件的富有芝奶味🍼質感軟實.🍹Blue Ocean🍹Fruit Punch精緻大杯的mocktail/餐廳菜單多元化有好多選擇✅
🌊海鮮拼盤A ($418)
8款海鮮選3款🦑
原隻魷魚(1隻), 青口(8-10隻), 扇貝(3隻)
青口新鮮 全都開了殼
精緻大杯的mocktail
餐廳菜單多元化
有好多選擇✅
2023-08-31 27 浏览
記得the captains house係幾年前已經非常hit,而時至今日,經歷完飲食業既寒冬,仍然屹立不倒就知道有料。一黎到,見到餐廳環境明亮,怖置好多細節位,坐位都寬敞,環境舒服先加分!由於我地得兩個人,所以簡左個Signature Combo A,如果人數多簡Combo B或C都唔錯,可以食多幾款海鮮😋Combo A $418 - Seafood ltem有好多,蜆、青口、八爪魚🐙仔、翡翠螺、原隻魷魚等等,不能盡錄,亦清楚列明數量,值得一讚!而我地就簡左鮑魚仔、扇貝、海蝦。簡好海鮮,點少得shake shake海鮮既靈魂-醬!醬都有好幾款選擇,檸檬胡椒醬汁,望見都覺吸引,感覺同海鮮會非常夾,就試試佢!海鮮黎到時,店員會係我地面前幫我地shake好,而餐廳仲提供左手套圍裙俾客人,既方便又唔怕整污糟。三款海鮮食落都係肉質彈牙,帶有鮮甜味,特別係海蝦,數量仲好多!🦞而鮑魚同元貝都大大隻,好新鮮!😋除左海鮮外,配料仲有粟米🌽、腸仔、薯仔,好豐富,配埋靈魂醬汁,濃郁的胡椒香味中夾雜著清爽的檸檬酸味,成個combo食到lamlam脷!香煎刺身級帶子扁意粉 $198 - 🍝-有三大粒帶子,外表

香煎刺身級帶子扁意粉 $198 - 🍝-有三大粒帶子,外表煎得金香,食落軟嫩鮮甜,青醬味道非常清爽,羅勒的香草味很重,香氣十足,配埋扁意粉勁惹味!

Strawberry Flow Mocktail $ 78 - 有菠蘿汁、香蕉、椰奶、士多啤梨🍓香甜易入口
Coffee Flow Mocktail $78 - 咖啡、香蕉、鮮奶油,依款比較獨特,香甜中又帶點咖啡的苦澀味
兩款飲品都好特別,香蕉🍌味好突出。

今日同朋友黎到位於尖沙咀嘅哩間餐廳。餐廳裝修簡約舒適,提供二人及四人座位,而且係沙發凳。座位上會提供圍裙及手套,亦有提供兜仔俾我地放海鮮殼。餐牌~🌊Signature Combo 自選海鮮拼盤 $418 (可選三種海鮮)海鮮拼盤可以自選三種、五種或八種海鮮,分別三個唔同既價錢,我地就揀左三種個款。🐚🐚🦐餐牌上有十多款海鮮可以選擇,我地揀左扇貝、翡翠螺同海蝦。而醬汁揀左卡薑蒜蓉汁,仲可以自己選擇辣度~店員會係我地面前幫我地shake個海鮮袋,袋入面除左三款海鮮之外,仲有腸仔、粟米同薯仔。醬汁惹味,配埋海鮮一齊食好夾,翡翠螺彈牙爽口;海蝦數量好多,亦夠新鮮;扇貝大大粒~最推薦翡翠螺👍🏻🍝香煎刺身級帶子扁意粉 $198刺身級帶子真係唔講得少,大粒鮮甜,相當好食,而意粉用上青醬,旁邊仲圍上蕃茄仔~🍍🍹Nana Flow Mocktail$78入面加上菠蘿汁、椰奶同香蕉,味道清新。🍓🍹Strawberry Flow Mocktail$78入面加上香蕉、椰奶、士多啤梨、椰奶同菠蘿汁,味道香甜。

餐牌~

🌊Signature Combo 自選海鮮拼盤
$418 (可選三種海鮮)

🐚🐚🦐

🍝香煎刺身級帶子扁意粉 $198

🍍🍹Nana Flow Mocktail$78
入面加上菠蘿汁、椰奶同香蕉,味道清新。

🍓🍹Strawberry Flow Mocktail$78
入面加上香蕉、椰奶、士多啤梨、椰奶同菠蘿汁,味道香甜。

2023-08-26 3946 浏览
今天是seafood vibes! 要和男朋友仔來食這間人氣shake shake 海鮮西餐廳 「The Captain’s House」。Captain House 在尖沙咀厚福街即是最多餐廳聚集的食街,離地鐵站幾分鐘距離,好方便呢!行街睇戲後都好方便。ↀ 1. Signature Combo A餐廳Signature 的shake shake 海鮮袋,今次先試set A 可選3款海鮮。選了八爪魚仔,小墨魚仔,海蝦。配上必叫招牌Cajun Garlic Sauce (medium 🌶️ )。店員先呈上打卡海鮮袋,在面前shake shake shake ,要把醬汁完完全全mix出來。好有風味的Cajun Garlic Sauce,香香辣辣的,愛辣之人必試!海鮮新鮮,加醬後好惹味而和原有海鮮味好夾。海鮮袋內更有些配菜包括原粒小薯仔、香腸、栗米,加醬後都好入味,海鮮啖啖肉而且加配菜簡直滋味無窮!ↀ 2. 蟹肉卡邦尼扁意粉卡邦尼醬汁濃郁,好creamy 帶陣陣芝香。扁意粉煙煙韌韌。即使放了一段時間食海鮮後再食意粉,口感都好好咬。加上淡淡蟹肉及煙肉粒,味道更帶層次。ↀ 3. Coffee Fl
Dinner
ↀ 1. Signature Combo A
ↀ 2. 蟹肉卡邦尼扁意粉
蟹肉卡邦尼扁意粉
ↀ 3. Coffee Flow
屬咖啡愛好者的小妹,好奇一試這個好特別的combination,將coffee、cream 和香蕉融入一起,飲品帶點驚喜,沒想到加起來幾好喝,有點飲咖啡香蕉milkshake。
Coffee Flow
ↀ 4. Nana flow
天氣熱辣辣,椰子奶絕對清涼之選。菠蘿汁作主打加椰奶,椰香味濃但都不會掩蓋酸甜的菠蘿味,好飲!
對於平時常食海鮮,中式蒸煮法同這個搖搖美式海鮮袋果然好新穎,和男友都食特津津有味。
2023-08-13
Dinner
蟹肉卡邦尼扁意粉
Coffee Flow
2023-08-26 46 浏览
呢間愈開愈多分店 之前食過灣仔果間 真係食過返尋味 嚟開尖沙咀就一於嚟食shake shake海鮮先點咗Signature Combo A即係可以自由揀選三款海鮮店家好均真已經寫明每種海鮮供應嘅大概份量等大家有個預算點咗Scallop, Baby Octopus,Prawn有四款醬汁可以選擇上次食過CAJUN GARLIC SAUCE今次一於簡個輕怡啲嘅LEMON PEPPER SAUCE店員會俾我哋先行影相先再剪開個藍色網袋除咗海鮮之外,裏面仲有小薯仔、腸仔同粟米扇貝好大隻 八爪魚仔好彈牙 大蝦都好新鮮一盤海鮮又點夠我哋飽點咗個Scallop Linguine扁意粉好彈牙 最正就係有我最鍾意嘅青醬輕輕用橄欖油炒過 三粒帶子半生熟煎到好香口飲品就簡咗健康類別~Purple MoonGreenTea Mojoto果然又真係比較清新唔係糖漿果啲死甜鋪面唔算好大 但坐得算舒服
呢間愈開愈多分店 之前食過灣仔果間
真係食過返尋味
嚟開尖沙咀就一於嚟食shake shake海鮮先

點咗Signature Combo A
即係可以自由揀選三款海鮮
店家好均真
已經寫明每種海鮮供應嘅大概份量
等大家有個預算

點咗Scallop, Baby Octopus,Prawn
有四款醬汁可以選擇
上次食過CAJUN GARLIC SAUCE
今次一於簡個輕怡啲嘅LEMON PEPPER SAUCE
店員會俾我哋先行影相

先再剪開個藍色網袋
除咗海鮮之外,裏面仲有小薯仔、腸仔同粟米

扇貝好大隻 八爪魚仔好彈牙 大蝦都好新鮮

一盤海鮮又點夠我哋飽
點咗個Scallop Linguine
扁意粉好彈牙 最正就係有我最鍾意嘅青醬
輕輕用橄欖油炒過 三粒帶子半生熟煎到好香口

飲品就簡咗健康類別~
Purple Moon
GreenTea Mojoto
果然又真係比較清新唔係糖漿果啲死甜

鋪面唔算好大 但坐得算舒服
2023-08-26 51 浏览
Seafood Platter😇$418揀咗Combo A,可以選擇三款海鮮😝最後選取咗鮑魚仔、海蝦同八爪魚仔🍲海蝦夠新鮮,肉質爽彈,味道鮮甜🦐八爪魚仔質感較實,口感爽脆🐙份量都唔少,大概有8至10隻😋鮑魚仔就有3隻,厚肉爽身,鮮美可口😌另外仲有切粒香腸、粟米同薯仔作配菜🥔配以CAJUN GARLIC SAUCE卡薑蒜蓉汁😎醬汁更可以自選辣度🌶️味道別具特色,蒜香味濃郁,值得一試🥰Ink Risotto with Cuttlefish & Octopus🍝$158墨汁意大利燴飯配墨魚及八爪魚🦑Risotto味道濃郁,湯汁鮮美😌米粒熟而不軟爛,口感煙煙韌韌😉食起嚟好有嚼勁,非常Creamy😚加上鮮甜嘅墨魚同八爪魚😚配合墨汁更令海鮮味道更香濃😝Strawberry Flow Mocktail🍓$78雖然以士多啤梨為主題😌但估唔到入面有香蕉、菠蘿汁同椰奶😆入口軟綿,味道清甜,感覺清新☺️Cola Flow Mocktail🍨$68好耐冇飲過黑牛😛可樂加雪糕,為炎炎夏日增添色彩😜
Seafood Platter😇$418

揀咗Combo A,可以選擇三款海鮮😝
最後選取咗鮑魚仔、海蝦同八爪魚仔🍲

海蝦夠新鮮,肉質爽彈,味道鮮甜🦐

八爪魚仔質感較實,口感爽脆🐙
份量都唔少,大概有8至10隻😋

鮑魚仔就有3隻,厚肉爽身,鮮美可口😌
另外仲有切粒香腸、粟米同薯仔作配菜🥔
配以CAJUN GARLIC SAUCE卡薑蒜蓉汁😎
醬汁更可以自選辣度🌶️
味道別具特色,蒜香味濃郁,值得一試🥰

墨汁意大利燴飯配墨魚及八爪魚🦑
Risotto味道濃郁,湯汁鮮美😌
米粒熟而不軟爛,口感煙煙韌韌😉

食起嚟好有嚼勁,非常Creamy😚
加上鮮甜嘅墨魚同八爪魚😚
配合墨汁更令海鮮味道更香濃😝

Strawberry Flow Mocktail🍓$78
雖然以士多啤梨為主題😌
但估唔到入面有香蕉、菠蘿汁同椰奶😆
入口軟綿,味道清甜,感覺清新☺️

Cola Flow Mocktail🍨$68
好耐冇飲過黑牛😛
可樂加雪糕,為炎炎夏日增添色彩😜

💭尖沙咀厚福街H8有好多餐廳 今日黎到The Captain's House✨想食佢地招牌shake shake海鮮袋好耐好耐!作為海鮮愛好者嘅我地 今日終於黎食😍★*"`'*-.,_,.-*'`"*-.,_☆,.-*`'`*-.,_,.-*`'`*★🔸Seafood Combo A $418三款海鮮‼️有十幾款海鮮選擇 我地叫左小龍蝦🦐翡翠螺同蜆,配菜仲有粟米🌽薯仔同腸仔,醬汁方面簡咗卡薑蒜蓉汁🍽️店員會係我地面前幫手shake個海鮮袋,令醬汁好均勻咁沾滿每一件海鮮,打開袋已經有陣陣香味傳出黎,卡薑蒜蓉汁好辣惹味,翡翠螺肉質鮮嫩非常彈牙仲好大隻,小龍蝦同蜆都係鮮味十足。✨🔸墨汁意大利燴飯配墨魚及八爪魚 $158意大利飯軟硬適中,墨汁味道濃郁,墨魚及八爪魚都幾鮮甜,飯粒粒都好有咬口😋🔸Strawberry Flow Mocktail $78士多啤梨奶昔🍓,飲落好清爽解渴,味道香甜🔸Cola Flow Mocktail $68可樂加雪糕🍨,呢個必定啱口味,夏天飲啱哂啦!

想食佢地招牌shake shake海鮮袋好耐好耐!
作為海鮮愛好者嘅我地 今日終於黎食😍

🔸Seafood Combo A $418三款海鮮‼️

🔸墨汁意大利燴飯配墨魚及八爪魚 $158

🔸Strawberry Flow Mocktail $78
士多啤梨奶昔🍓,飲落好清爽解渴,味道香甜

🔸Cola Flow Mocktail $68
可樂加雪糕🍨,呢個必定啱口味,夏天飲啱哂啦!