2023-01-30 267 浏览
主打生酮飲食既型格外賣店, 四周裝修都係銀色鋁板,令到店舖充滿未來感💫呢度既Menu會列明左每樣食物既Protein, Fat, Carbs, Cal, 好貼心岩曬注重健康同減緊肥既朋友仔😌▫️煙三文魚牛油果生酮漢堡 ($98)麵包可以揀黃豆天貝包/鷹嘴豆天貝包/生酮, 我地就揀左生酮貝果包🥯口感唔似一般既bagel, 佢加左奇亞籽咬落去口感會較扎實, 無澱粉質!!入面夾住大大塊煙三文魚, 牛油果醬, 蕃茄, 青瓜, 生菜都幾足料, 一啖咬落去口感豐富, 呢個配搭好Fresh好健康 減肥必選😋▫️椰菜花飯+牛油果+ 慢煮燒豬腩肉 ($80)將椰菜花代替白飯加左蛋一齊炒, 感覺健康好多!! 燒豬腩肉燒得岩岩好唔會好鞋, 微微焦面有咬口配埋牛油果同天貝一碗份量都幾多又飽肚感🤰🏼▫️香辣腰果芝麻醬肉丸 ($52)牛肉丸外脆內軟,配有腰果芝麻醬, 甜甜辣辣同肉丸配合得好好🫢▫️天貝薯條 ($38)「天貝」係由發酵後的黃豆壓實而成, 加埋杏仁粉及亞麻籽製成薯條🍟第一次食口感好有趣, 食落好重豆味又香脆,配埋生酮番茄醬, 食多D都完全無罪惡感, 非常健康嘅小食😋 ▫️低糖蜜桃烏龍梳打 ($22)低糖配方岩哂
▫️煙三文魚牛油果生酮漢堡 ($98)
煙三文魚牛油果生酮漢堡
▫️椰菜花飯+牛油果+ 慢煮燒豬腩肉 ($80)
椰菜花飯+牛油果+ 慢煮燒豬腩肉
▫️香辣腰果芝麻醬肉丸 ($52)
香辣腰果芝麻醬肉丸

▫️天貝薯條 ($38)
天貝薯條
▫️低糖蜜桃烏龍梳打 ($22)
低糖配方岩哂我地, 微甜, 蜜桃味比烏龍出少少, 健康又解膩😍
2023-01-29
外卖自取
椰菜花飯+牛油果+ 慢煮燒豬腩肉
香辣腰果芝麻醬肉丸
2023-01-29 89 浏览
來自太空艙出品嘅邪惡但又健康嘅生酮漢堡包😎 啱啱過完呢個新年話要減肥但又貪食嘅我,呢排發現咗間生酮漢堡外賣店👀🥡 Keto burger from a space craft☺️菜單📔🚀 The Moon 金文畢芝士牛肉漢堡🌕🥬🍔 首當其衝係久仰大名嘅 The Moon!!! 🥰呢個漢堡包最特別嘅地方就係麵包皮- 用軟綿綿嘅卡芒貝爾芝士(Camembert Cheese),口感特別又唔會太過滯。牛肉漢堡扒和車打芝士分量大,性價比高;新鮮蔬菜配合芝士同牛肉,值得一試。🚀 Major Tom 慢煮雞胸/雞排漢堡👨‍🚀🚀🔥 呢個漢堡最特別嘅地方就係用天貝替代麵包皮,口感頗為特別。蔬菜比較多,配上水嫩雞胸之後,texture變得有口感。🚀 Chickpeas Groot Fingers 鷹嘴豆天北薯條口感奇特,好奇嘅朋友可以嘗試下~🚀 001 🔫 Fruit & Organic Plant-Based Protein Milkshake 🥤自家製高蛋白能量飲料 最後係呢個milkshake!透明包裝一望就見到入面有d咩材料,有少少水果同杏仁味嘅protein shake! 下次想嘗試003口味😋
來自太空艙出品嘅邪惡但又健康嘅生酮漢堡包😎

菜單📔
🚀 The Moon 金文畢芝士牛肉漢堡🌕🥬🍔
首當其衝係久仰大名嘅 The Moon!!! 🥰

🚀 Major Tom 慢煮雞胸/雞排漢堡👨‍🚀🚀🔥

口感奇特,好奇嘅朋友可以嘗試下~

下次想嘗試003口味😋🙈

推介: 低碳薄餅|The Moon|煙三文魚牛油果生酮漢堡|003
7 分钟 (外卖自取)
  • 金文畢芝士牛肉漢堡
  • The  Moon
  • The  moon
  • The Moon
2023-01-28 69 浏览
大角咀一向多餐廳食,今次介紹依間《The Engine》就以大空船做設計靈感嘅餐廳,首先去太空艙櫃位點餐,然後就可以去旁邊嘅渦輪噴射引擎度打卡,真係好似置身太空飛船咁。餐廳另一特色係以生酮飲食研發菜單,好著重健康嘅低糖低鹽嘅菜式,減緊肥嘅朋友都唔心洗驚。煙三文魚牛油果生酮漢堡 $98依款漢堡用左鷹嘴豆天貝包,烘到好香脆,比傳統嘅漢堡包有更加綿密又鬆軟嘅口感,最重要係有更加豐富嘅營養。包入面夾左新鮮牛油果同埋煙三文魚,口感幾順滑又唔會太乾。金文畢芝士牛肉漢堡 $118淨係睇個名應該估唔到佢其實冇用到澱粉做麵包,相反佢用左金文畢芝士做麵包皮,內餡加入左漢堡扒、生菜、蕃茄、洋蔥、同埋青瓜。食落啖啖芝士味,比出面嘅漢堡更加健康。另外可以用$32 加配 黑豆天貝薯條,食落完全唔會油膩,更加食到黑豆嘅香味,好特別。除左薯條,加配炸牛腩配合桃及意大利黑醋都係唔錯嘅選擇,牛腩外皮香脆但係內層鮮嫩,酸酸地又開胃。飲品蜜桃就試左烏龍梳打同埋檸檬梳打,兩款都係低糖又開胃,飲多啲都唔怕肥。✨人均150如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝♡⃝ ⃝♡⃝

煙三文魚牛油果生酮漢堡 $98

金文畢芝士牛肉漢堡 $118

✨人均150

如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘
多謝大家!!!

2023-01-21 46 浏览
生酮飲食喺近年漸漸興起,但其實好少餐廳可以淨係食生酮食物,今次我就喺大角咀發現一間裝修以engine來做主題嘅生酮漢堡餐廳,佢連飲品都係生酮飲品最平一個漢堡先$78,加$32可以轉為套餐有小食同埋嘢飲佢漢堡包有得揀唔同嘅豆整成嘅包,味道都幾特別我個人覺得煙三文魚牛油果包幾好食($98),另外亦都試咗佢豬柳漢堡($88),不過個人覺得佢豬柳比較靭而小食方面就叫咗個天貝薯條同埋燒豬腩肉配紫薑,佢嘅豬腩肉幾好食,有少少蒜味,幾正,加埋嘅紫薑同埋底下嘅沙律都唔錯最有特色嘅係佢嘅嘢,我嘅套餐就跟咗蜜桃烏龍Soda,係即製嘅鋁罐飲品,甚至可以喺鋁罐入邊望到有啲冰喺度,勁有特色,而另一個餐就加24蚊轉飲生酮檸茶,佢嘅堂唔係一般嘅白糖或者糖漿,所以唔會有死甜嘅感覺,味道都幾得意推薦煙三文魚牛油果包,燒豬腩肉,蜜桃烏龍Soda

最平一個漢堡先$78,加$32可以轉為套餐有小食同埋嘢飲
佢漢堡包有得揀唔同嘅豆整成嘅包,味道都幾特別

推薦煙三文魚牛油果包,燒豬腩肉,蜜桃烏龍Soda
⚙️️𝕋𝕙𝕖 𝔼𝕟𝕘𝕚𝕟𝕖 ⚙️餐廳環境充滿咗金屬感⛓加埋🔵🔴紅色藍色燈 真係好似一架太空飛船裡面咁🚀呢間咁有特色嘅餐廳☺️係一間生酮漢堡店💚除咗漢堡🍔仲有好多款選擇😌包括沙律🥗 飯🍛 肉🥩 Pizza🍕為左方便生酮飲食人士💁🏻‍♀️可準確計算返營養攝取🙏每項食物有寫返Carb、Fat及 Protein含量🔢🧀🌝🍔The Moon (金文單芝士牛肉漢堡)初頭以為係白麵包🤩 食落原來係🧀芝士厚身Double Camembert Cheese芝士外面有煎香左😎 有質感嘅燒痕外面煙靭內裏軟綿綿🤤 so cheesy入面嘅材料有牛肉🐮、青瓜🥒、煙肉🥓、蕃茄🍅同生菜🥬 味道ok😉非常濃郁重芝士牛肉味🥬🍔Major Tom (慢煮雞胸天貝漢堡)以天貝🫘代替面包🧐呢款burger 係日式口味 🇯🇵材料有雞胸🐔 Keto 日式燒汁、酸薑、生菜🥬、青瓜🥒幾特別☺️ 第一次食天貝🧐比麵包薄同硬身有nuts 味🥜整體都幾ok👍🏾🥗🐟🥑Smoked Salmon and Avocado Salad (煙三文魚牛油果煙肉天貝沙律)材料有煙三文魚🐟牛油果醬🥑煙肉🥓天貝粒🫘雞蛋🥚沙律菜🥬煙三文魚好食🥹而且睇落無咩脂肪牛油果醬好
⚙️️𝕋𝕙𝕖 𝔼𝕟𝕘𝕚𝕟𝕖 ⚙️

除咗漢堡🍔仲有好多款選擇😌
包括沙律🥗 飯🍛 肉🥩 Pizza🍕
為左方便生酮飲食人士💁🏻‍♀️
可準確計算返營養攝取🙏
每項食物有寫返Carb、Fat及 Protein含量🔢
The Moon (金文單芝士牛肉漢堡)

🧀🌝🍔The Moon (金文單芝士牛肉漢堡)
初頭以為係白麵包🤩 食落原來係🧀芝士
外面煙靭內裏軟綿綿🤤 so cheesy
入面嘅材料有牛肉🐮、青瓜🥒、煙肉🥓、蕃茄🍅同生菜🥬
味道ok😉非常濃郁重芝士牛肉味
Major Tom (慢煮雞胸天貝漢堡)

🥬🍔Major Tom (慢煮雞胸天貝漢堡)
以天貝🫘代替面包🧐
呢款burger 係日式口味 🇯🇵
材料有雞胸🐔 Keto 日式燒汁、酸薑、生菜🥬、青瓜🥒
幾特別☺️ 第一次食天貝🧐

🫖Peach Oolong & 🍋Lemonade
🥰用透明汽水罐裝住🌟幾可愛
野飲味道都係偏向淡身無糖嘅感覺
幾清新🌸 不錯不錯
The Moon (金文單芝士牛肉漢堡)
Major Tom (慢煮雞胸天貝漢堡)
  • 金文畢芝士牛肉漢堡
  • The  Moon
  • 煙三文魚牛油果煙肉天貝沙律
2023-01-18 43 浏览
之前已經有喊過外賣🥡今次來到餐廳食,熱辣辣係主打低碳高蛋白,多菜多肉,食完會好滿足,食漢堡都可以沒罪惡感!所有食物都有曬營養標籤🏷️ 可以睇住自己diet,唔驚食多或食得唔夠!啱曬keep fit人士like me🥰🍔煙三文魚牛油果漢堡 $98galaxy guardianlow carb burger系列自家製生酮包配香濃芝士及新鮮本地菜,呢個配搭好夾好好味!牛油果同三文魚既濕潤完美填補左個包,沒醬都一樣咁好味!夾!!🥙慢煮燒豬腩肉配青蘋果青瓜莎莎椰菜花扒 $128more meat系列,食肉獸之選🌟豬腩肉好香份量好多,用上青蘋果🍏解膩消滯,清光光!椰菜花扒勁大塊,燒得好香🤤🍟黑豆天貝薯條配生酮茄汁 $48健康版薯條,天貝係發酵過既黃豆,營養價值高又高蛋白質,茄汁都做埋生酮🍅全方位照顧你既健康

🍔煙三文魚牛油果漢堡 $98
galaxy guardian

🥙慢煮燒豬腩肉配青蘋果青瓜莎莎椰菜花扒 $128

🍟黑豆天貝薯條配生酮茄汁 $48
2023-01-16
  • 慢煮燒豬腩肉配青蘋果青瓜莎莎椰菜花扒
2023-01-17 31 浏览
除夕同聖誕都食多左好多野 過後都想on diet….今日經過屋企附近見到呢間生酮餐廳 即刻買個外賣返屋企食餐廳雖主要做外賣 但都有精心裝修 有啲引擎打卡位煙三文魚牛油果生酮漢堡除咗有煙三文魚同牛油果 仲加上自家製鷹嘴豆天貝 唔會太硬好香豆味 仲有煎得好香嘅煙肉 同埋新鮮嘅蔬菜 健康得來 又有豐富嘅口感 生菜包牛肉法式軟芝士漢堡牛肉好Juicy 好重牛肉味 再加上芝士嘅咸香 同食緊唔健康嘅burger冇咩分別 菜可以中和返牛肉嘅油膩 自己一個人食成個包都冇問題🙈🙈油封春雞配洋蔥椰菜花扒及雜菜有半隻春雞 烤到雞皮好香脆 雞肉依然嫩滑 又唔會太油膩

餐廳雖主要做外賣 但都有精心裝修 有啲引擎打卡位

生菜包牛肉法式軟芝士漢堡

油封春雞配洋蔥椰菜花扒及雜菜
有半隻春雞 烤到雞皮好香脆 雞肉依然嫩滑 又唔會太油膩
2023-01-16 41 浏览
睇完keto女神 既介紹知道大角咀新開左間生酮餐廳,有齊生酮burger,pizza,salad ,多款椰菜花飯,小食,連野飲都好多low carbs 特調揀.餐牌上面有好清楚咁列明每款食物有幾多蛋白質 , fat同碳水化合物,非常生酮友好.餐廳仲要好cyber咁係外太空倉設計仲要真係有個大engine 既裝置擺設同埋最勁係真係整埋啲engine 聲令你真係覺得自己喺太空艙入邊🤣__________________________🔹金文畢芝士牛肉漢堡 $118👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑Keto friendly: ⭕️明明生酮唔食得包,咁點解會有漢堡呢?原來佢係用原片金文畢芝士做包皮夾住啲餡佢個厚度同真既包真係有得揮.芝士味介乎mozzarella 同parmesan之間,有芝士味奶味之餘,唔會太濃太膩,搶過牛肉既味道加上餐廳事先燒過,芝士半溶咁夾埋牛肉一齊食,好正!.牛肉幾juicy又夠厚身食落好滿足!.🔹天貝薯條🍟(半份)+Peach Oolong $28👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑Keto friendly: ⭕️天貝係源自印尼既大豆加天貝菌發酵食品富含高蛋白質既素食食品味
睇完keto女神 既介紹

🔹金文畢芝士牛肉漢堡 $118

👰🏻:🌕🌕🌕🌗🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ⭕️
明明生酮唔食得包,咁點解會有漢堡呢?
原來佢係用原片金文畢芝士做包皮夾住啲餡
佢個厚度同真既包真係有得揮
芝士味介乎mozzarella 同parmesan之間,
有芝士味奶味之餘,唔會太濃太膩,搶過牛肉既味道
加上餐廳事先燒過,芝士半溶咁夾埋牛肉一齊食,好正!
牛肉幾juicy又夠厚身
食落好滿足!

🔹天貝薯條🍟(半份)+Peach Oolong $28
👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
天貝係源自印尼既大豆加天貝菌發酵食品
富含高蛋白質既素食食品
味道有啲黃豆豆渣,帶一點點nuts香味
壓成薯條形狀,口感偏紮實,
所以外面再包裹住奇亞籽同杏仁粉炸
所以會有少少脆脆既口感
幾特別
🔹法式油封春雞配砵酒洋蔥及椰菜花扒 $98(half)

👰🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌑🌑
Keto friendly: ⭕️
雖然叫春雞,但係都算幾大隻
一打開盒,香草味撲鼻而來
不過可能係盒焗左一焗,表皮無想像中既脆皮
肉質唔算嫩,但真係啖啖肉
🔹日式燒豬腩肉配紫薑(半份)+椰子水 $28

👰🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
🤵🏻:🌕🌕🌕🌕🌑
Keto friendly: ⭕️
豬腩肉既口感同東坡肉好似,
厚厚既肥膏,好邪惡好香
食左幾舊有啲膩,但夾埋紫薑中和下,
勁快就食晒
【the Engine】平時去開奧運跳舞都唔知原來大角咀利奧坊開咗好多餐廳😋之前都有聽過生酮,好好奇究竟係咩味道所以今次就黎到 @theengine.hk試咗幾款唔同嘅生酮選擇❣️.🍴煙三文魚牛油果生酮漢堡 - 💰98Galaxy Guardian🌌漢堡轉咗做自家製生酮貝果,夾住煙三文魚、牛油果、煙肉、生菜、洋蔥、番茄等超多蔬菜,漢堡又大有足料,味道清新健康,口感豐富有層次🧡🍴(半份) 黑豆天貝薯條 及 生酮忌廉湯 (升級套餐) +💰32好多一粒粒經發酵而成嘅黑豆天貝條,食落去好香黑豆堅果味,第一啖食會覺得好有趣,好似食緊薰衣草咁💜沾埋番茄醬,真係會越食越停唔到口,非常特別😲🍴法式油封春雞配砵酒洋蔥及椰菜花扒及雜菜 (半份) - 💰98雖然叫咗半份,但都覺得好夠好大份😍春雞烤至金黃色,皮偏薄咬落去脆脆地,又嫩又多肉,食落超香口🐔有烤茄子同節瓜等,仲有超大塊椰菜花扒墊底,處理得好好,唔會無味又唔會過鹹,可以話係食番一個禮拜食菜嘅份量🥦🍴(半份) 炸牛腩配合桃及意大利黑醋 及 生酮忌廉湯 (升級套餐) +💰32好少見到餐廳會有炸牛腩食,肉質外脆內嫩,超級肥美🐮再加埋少許黑醋,即刻解咗個陣膩度
【the Engine】
平時去開奧運跳舞都唔知
原來大角咀利奧坊開咗好多餐廳😋
之前都有聽過生酮,好好奇究竟係咩味道
所以今次就黎到 @theengine.hk
試咗幾款唔同嘅生酮選擇❣️
🍴煙三文魚牛油果生酮漢堡 - 💰98

好少見到餐廳會有炸牛腩食,肉質外脆內嫩,超級肥美🐮再加埋少許黑醋,即刻解咗個陣膩度,非常棒🌟生酮忌廉湯係好creamy嘅菜花湯,冬天攞住杯仔飲,即刻暖笠笠!

🍴煙肉雞蛋椰菜花飯 - 💰48
成碗一粒米都唔會見到,但椰菜花飯不失鑊氣,好適合注重身材嘅女仔或者OL用膳🔥加咗好多炒蛋、叉燒同煙肉等,非常大碗飽肚又美味🐣
餐廳環境裝修好特別,全部都係以引擎為主
雖然係外賣店但都有幾個位置可以堂食
食既時候都會有輕微嘅引擎聲聽到🌀
生酮專門小店嘅麵包同配料都係無糖
但整體一d都唔難食仲好好味添🤩
所有配搭都好好,有興趣就快d去試下啦❕️
味道:❤️❤️❤️❤️

#香港美食 #852美食 #大角咀美食
#香港美食指南 #美食分享 #多國菜
#吃貨人生 #美食地圖 #美食日記
#TheEngine #快餐店 #主題餐廳
#hkfood #hkfoodshare #ufoodphoto
#eatgoodwest #foodforlife #foodlover
#hkfoodie #foodiehk #foodstgram
#hkblogger #foodieblogger
#hkfoodblogger #foodblogger
#hkig #hkgirl #hkdaily
煙三文魚牛油果生酮漢堡
(半份) 黑豆天貝薯條 (升級套餐)
生酮忌廉湯 (升級套餐)
法式油封春雞配砵酒洋蔥及椰菜花扒及雜菜 (半份)
(半份) 炸牛腩配合桃及意大利黑醋 (升級套餐)
煙三文魚牛油果生酮漢堡
(半份) 黑豆天貝薯條 (升級套餐)
生酮忌廉湯 (升級套餐)
法式油封春雞配砵酒洋蔥及椰菜花扒及雜菜 (半份)
(半份) 炸牛腩配合桃及意大利黑醋 (升級套餐)
2023-01-06 23 浏览
Keep下fit 先可以着靚衫瘋狂去party 🥰食完會瘦嘅漢堡包薯條!冇錯呢一個係餐廳標榜嘅口語。今日去了The Engine +餐廳主打生酮漢堡包,素食生酮素漢堡 🍔 包皮用咗藜麥做,口感好特別,同普通的Burger比較,味道相對淡味,食完都唔會有罪惡感!天貝薯條用發酵的大豆,口感有少少似薯條,脆脆的,大豆味好出。呢間餐廳用外賣出餐,但係賣相都好靚❤️,價錢方面都比較親民!餐廳裝飾都有飛機引擎嘅元素,有我呢個空姐Serve 大家係咪好開心呢😆!
Keep下fit 先可以着靚衫瘋狂去party 🥰

食完會瘦嘅漢堡包薯條!
冇錯呢一個係餐廳標榜嘅口語。

今日去了The Engine +
餐廳主打生酮漢堡包,素食

生酮素漢堡 🍔

天貝薯條
用發酵的大豆,口感有少少似薯條,脆脆的,大豆味好出。

2023-01-05 28 浏览
生酮飲食喺香港越嚟越普遍先簡單介紹何謂生酮飲食先✨高蛋白質 高脂肪 低碳水化合物強迫身體燃燒脂肪產生酮體瘦身例如食多啲肉食少啲粉麵飯🤙🏻今次嚟到大角咀呢間生酮餐廳主要係食沙律生酮漢堡椰菜花蓋飯用天貝取代麵包用芝士同生菜等取代澱粉質務求令身體入面嘅碳水化合物減低🥗 燒雞胸天貝凱撒沙律 $78欣賞佢哋沙律嘅份量都算大份用料如生菜雞蛋芝士都算新鮮而且雞胸肉厚實唔會薄薄一片天貝食落好似合桃口感偏脆✨🍔 慢煮雞胸漢堡 $78漢堡用咗天貝代替麵包天貝係一種大豆發酵食品高蛋白質係素食界嘅天菜而且配上雞胸食口感特別😎🍑 蜜桃烏龍梳打 $48飲落都幾清新烏龍茶味唔算太出有淡淡蜜桃嘅清甜味🥃 瀧露 柚子薑味有氣雞尾酒 $48飲落薑味比較出啲柚子味就唔算太出但整體易入口解渴✨😎
生酮飲食喺香港越嚟越普遍

飲落薑味比較出啲
柚子味就唔算太出
但整體易入口解渴✨😎
2023-01-03 28 浏览
最近愈來愈肥,想話試下生酮飲食,主要想食好多好多野但又唔想減肥,點知比我搵到間專門生酮飲食的太空餐廳——The engine,真係令我份外開心。呢間位於大角嘴的The engine , 裝潢已經驚喜到不得了,就如置身於太空一樣,令我覺得自己就算肥,都可以飄得起的感覺,哈哈。同朋友點了三個漢堡試下:1. 慢煮雞胸漢堡(黃豆天貝包)2. 慢煮燒豬腩肉漢堡(黃豆天貝包)3. 金文筆芝士牛肉漢堡4. 鷹嘴豆天貝薯條聽聞天貝係一種好健康的食品,用來做薯條真係食左都無罪惡感,另外用埋來最漢堡包,望落去好似玉米皮口感似食緊豆豆咁,說不出的特別而又說得出的口感,加上不同口味例如雞肉同豬腩肉,食完個包都覺得好滿足。除左天貝系列,我就更推薦金文筆芝士牛肉漢堡,原來係用芝士皮做漢堡的包,夾住大大塊牛肉,一口咬落去真係太快人心,厚厚的芝士同厚厚的牛肉夾埋一齊真係好正。另外呢度主打生酮飲品,全部都係健康之選,大家喜歡生酮飲食的就必來試試啦。
同朋友點了三個漢堡試下:
1. 慢煮雞胸漢堡(黃豆天貝包)
2. 慢煮燒豬腩肉漢堡(黃豆天貝包)
3. 金文筆芝士牛肉漢堡
4. 鷹嘴豆天貝薯條
2022-12-07
2022-12-24 131 浏览
最近聽別人說生酮可以幫助減肥,所以自己都開始研究一下生酮😁生酮飲食(ketogenic diets)是一種高脂肪、低碳飲食方式,嚴定一天不應吃超過50公克的醣,或將碳水化合物控制在5~10%,並以大量的脂肪取代醣類😊在網上找到一家生酮餐廳,特地去看看它的生酮餐牌,發現有些美食非常特別😆煙肉雞蛋椰菜花飯第一次見到既菜式—椰菜花飯,加上雞蛋,不失為一個健康的選擇😋炸牛腩配合桃及意大利黑醋只需要+$32便可以升級為套餐,有半份小食,炸牛腩的口感非常特別,正常來說很少會見到炸牛腩出現,咬下去外脆內軟,層次分明🤗紅酒燴牛肋條配椰菜花扒主菜之一,牛肋條肉質鮮嫩,牛味香濃,口感極佳,配上椰菜花扒和天貝(黃豆製成的傳統發酵食品),可以說是配搭一流,絕對值得比個Like👍日式燒豬腩肉配紫薑豬腩肉不會太肥,燒完之後有一點微焦,吃下去更是有一陣陣油香😉生酮忌廉湯綠色的忌廉湯非常特別,喝下去有點奶油和大蒜的香味🙌蜜桃烏龍梳打(低糖)蜜桃味濃郁,而且包裝十分有特色,是透明的可樂罐,可以明顯看到飲料的顏色👏好味指數:7/10性價比指數:7/10
最近聽別人說生酮可以幫助減肥,所以自己都開始研究一下生酮😁

炸牛腩配合桃及意大利黑醋

紅酒燴牛肋條配椰菜花扒

日式燒豬腩肉配紫薑

生酮忌廉湯

綠色的忌廉湯非常特別,喝下去有點奶油和大蒜的香味🙌

蜜桃烏龍梳打(低糖)

好味指數:7/10
性價比指數:7/10
2022-12-23
10 分钟 (外卖自取)
  • 紅酒燴牛肋條配椰菜花扒
  • 日式燒豬腩肉配紫薑
2022-12-20 98 浏览
《The Engine》第一次到訪生酮餐廳,全餐所有食物都係keto同low carb食物。。紅酒燴牛肋條配椰菜花扒 ($98) - 份量非常豐富,牛肋肉份量好多,炆得又夠冧,調味較清不濃烈,食落較健康;除了爽口的椰菜花扒、紅蘿蔔、洋蔥等蔬菜,還有一大塊天貝“漢堡扒”,份量多到一個人都未必食得哂。。土匪雞扒漢堡 ($82) - 土匪雞扒多汁又夠滑,喜歡它的調味剛剛好,不會過濃但又不淡口,而且想食得健康啲仲可以揀雞胸肉。面包可以揀天貝或自家製生酮bagel,我地揀咗bagel,主要以杏仁粉、奇亞子、芝士及蛋等材料製成,食落香口又鬆軟,未食過天貝的建議選這個會較易接受。以上兩款可加$32跟餐加配半份小食及飲品:。天貝薯條 (半份) - 成日都好想試下咩野係天貝,只知係一種印尼豆類發酵食品,帶黃豆香,酸酸地,可點上生惹味的酮茄汁一起食。。炸牛腩配意大利核桃及黑醋 (半份) - 炸牛腩脆口,配上黑醋醬酸酸甜甜,食落好開胃。。低糖蜜桃烏龍梳打 - 蜜桃烏龍茶味道清爽,值得一贊佢地啲冰都係茶做,唔會整淡杯茶。。香辣腰果芝麻醬牛肉丸 ($52/份) - 牛肉丸份量都算多,肉丸中間帶冧,好中意佢地個醬
《The Engine》

以上兩款可加$32跟餐加配半份小食及飲品:

。香辣腰果芝麻醬牛肉丸 ($52/份) - 牛肉丸份量都算多,肉丸中間帶冧,好中意佢地個醬,甜甜地好好食。

舖頭行年輕化路線,走Cyber太空風,主要以外賣形式為主,但都設有少量位置可以給客人坐。

而且食物都幾好食,唔會話Keto就唔好食,得閒食返餐健康餐都唔錯。

• 香辣腰果芝麻醬牛肉丸
  • 紅酒燴牛肋條配椰菜花扒
📍近排朋友仔減緊肥 跟緊近年大熱既生酮飲食KETO Diet 對佢黎講外食真係唔容易🤦🏻‍♀️ 估唔到俾佢係大角咀搵到一間以太空元素做主題既生酮飲食餐廳☺️我都比餐廳嘅裝修吸引到😻 餐廳外觀以太空船作為裝修主軸用銀色金屬牆身同太空船引擎做裝飾 連收銀處都係太空船門💜餐廳提供生酮漢堡 沙律 薯條 同低糖或生酮能量飲品 係食材上面都落足心思 麵包方面可以揀黃豆天貝包/ 鷹嘴豆天貝包/生酮貝果包 第一次嘗試幾新奇😂🌀 Starman 慢煮燒豬腩肉漢堡作為Bagel愛好者 當然選擇自家製貝果! 用上杏仁粉製作並加入Chia Seed 雖然比較乾身 但感覺好健康🙈豬腩肉好厚身 咬到啖啖肉 由於漢堡中間夾上大量蔬菜 青瓜及紅蘿蔔絲 中和咗豬腩肉既油膩 很不錯欸!🌀 Galaxy Guardian 煙三文魚牛油果漢堡鷹嘴豆天貝包好特別 朋友表示食到淡淡豆香 食落有少少薯蓉感覺 同樣地蔬菜份量唔少 而且有好幾層煙三文魚 份量好足!見加$32可以轉套餐 額外加多兩份小食+飲品小食好特別 有別於平時嘅薯條 而係使用天貝/ 鷹嘴豆做材料食落脆卜卜➿ 多咗咬口 原來仲配埋生酮番茄汁🙊🌀 低糖檸檬梳打 & 低糖蜜桃
📍

見加$32可以轉套餐 額外加多兩份小食+飲品
小食好特別 有別於平時嘅薯條 而係使用天貝/ 鷹嘴豆做材料
食落脆卜卜➿ 多咗咬口 原來仲配埋生酮番茄汁🙊

🌀 低糖檸檬梳打 & 低糖蜜桃烏龍梳打
飲品主打低糖健康 卡路里都唔超過26卡! 飲落有少少檸檬同蜜桃清香 配上生酮漢堡剛剛好🙉
2022-12-17
  • 天貝薯條