2022-04-23 2231 浏览
已經太耐無去旅行, 好似已經遺忘左生蠔既味道!🥹去觀塘行街, 記得有間 "The Fat Oyster" 啲生蠔款式多又新鮮, 即刻坐低食留打先😏價錢比之前貴左好多, 同埋而家以 size 咁計, 唔想諗, 就叫左個基本餐 - 正常 size 12隻 $298!🦪 有3款生蠔, 每款4隻! 唔知係咪太耐無食, 個感覺真係正到不得了!🥹 生蠔雖然唔算大隻, 但好有肉, 好飽滿, 海水味濃, 蠔肉非常鮮甜😍食完12隻, 海水味留喺口腔中既感覺好懷念, 真係唔捨得食 / 飲其他野!🤣🤣
已經太耐無去旅行, 好似已經遺忘左生蠔既味道!🥹

2022-04-23
觀塘樓上店有呢間食生蠔同刺身海鮮嘅專門店,生蠔種類都算多,唔同大小嘅生蠔都有得揀,今次我哋揀咗🦪 𝑯𝒂𝒓𝒕𝒚 𝑰𝒓𝒊𝒔𝒉 &𝑾𝒉𝒊𝒕𝒆 𝑷𝒆𝒂𝒓𝒍 🦪,生蠔大大隻,鮮甜多汁,可以試到唔同嘅生蠔👍🏻仲試咗手指公咁大舊嘅馬糞海膽🤩呢個海膽我哋放咗落口品嚐完都讚口不絕,新鮮得來再配上佢配埋嘅豉油同wasabi,又係另一種風味👍🏻而呢度嘅員工亦都好好傾,佢哋會因應你鍾意嘅口味介紹返邊隻生蠔適合你😋
呢間其實去過好幾次, 每次都食蠔, 每次都滿意, 除咗呢次, 但偏偏係我特登帶朋友黎試嘅呢次先黎唔得. 激死人. 我地點咗個下午茶B餐同劍魚腩刺身.下午茶B餐 ($268): 有愛爾蘭, 法國, 南非同法國愛爾蘭混血生蠔 + 白酒或指定飲品. d 蠔好快就到,  老闆亦有介紹食嘅次序, 好細心. 但佢今次唔介紹次序都得, 因為每隻都係得一種味 -- 鹹味/海水味. 鹹味已經完完全全蓋過蠔嘅鮮味....  劍魚腩刺身 ($218)諗住頭先d 蠔唔得, 就希望呢個刺身好食補番數....  但係又只有頭同尾嘅3-4 塊可以食, 因為成舊刺身都未融雪, 仲要係硬嘅.  一塊未融雪嘅刺身仲可以有乜野味道可言. 冰嘅味道.  $218 食雪味, 一路食, 一路 X.

我地點咗個下午茶B餐同劍魚腩刺身.

下午茶B餐 ($268):

劍魚腩刺身 ($218)

题外话/补充资料: 朋友講咗唔會再去. 我因為之前有好嘅經驗, 當佢失手一次啦.
2020-11-14
2020-09-21 3042 浏览
第一次惠顧大約是半年前至一年前,當時覺得女店員真係好串,講話包括:我哋呢度無其他醬,我哋係靚蠔黎,你想要食啲醬蓋住啲腥味,你哋去第二間。靚蠔落少少檸檬已經得㗎啦!事後仲有其他對話。。。。。嗯⋯⋯是挺有個性的佢講到又好似幾有道理之後二人都不太食蠔,叫了1-7試食,加$98海膽。海膽雖無十分鮮,但$98蚊叫做照出望外。唔臭少甜。懵懵懂懂之間只覺得好食😋——————-第二次惠顧,咁啱有人想影相,女店員已講不能拍照📷同樣地,又叫了1-7 兩sets。今次終於逐隻試出真味只記得幾隻味No.4 美國蠔 口感突出 鮮甜重 厚肉No.6 好肥美No.3 店員話係好多人喜歡,較creamy.其實呢度野食真係ok....我會再幫襯

事後仲有其他對話。。。。。

嗯⋯⋯是挺有個性的

佢講到又好似幾有道理

之後二人都不太食蠔,叫了1-7試食,加$98海膽。

海膽雖無十分鮮,但$98蚊叫做照出望外。唔臭少甜。
懵懵懂懂之間只覺得好食😋

——————-
第二次惠顧,咁啱有人想影相,女店員已講不能拍照📷

同樣地,又叫了1-7 兩sets。
今次終於逐隻試出真味

只記得幾隻味
No.4 美國蠔 口感突出 鮮甜重 厚肉
No.6 好肥美
No.3 店員話係好多人喜歡,較creamy.

其實呢度野食真係ok....我會再幫襯
零經驗寫食評,幫襯The Fat Oyster都好多年,介紹咗俾佢的朋友個個到依家都幫襯緊佢哋。今晚去咗個朋友屋企食飯,原本佢叫我介紹食蠔的鋪頭俾佢,結果見到個冰袋唔係The Fat Oyster,啲蠔又無平時咁新鮮,問朋友佢哋今日無開咩?朋友話上咗openrice見到啲食評好差,費事搏啦😅。吓,我上星期六先去完食,啱啱貨到,平時食開佢哋獨家代理愛爾蘭GG蠔,超級好味,鮮甜厚肉又濃味,跟住選埋白珍珠,問老闆娘仲有咩介紹,佢叫我選majestic, 佢話白珍珠今日無咁靚,瘦少少,如果你好想食,我GG選肥啲俾你。平時我實聽佢介紹,點知我朋友一定想食,結果上枱GG特別靚,白珍珠係瘦啲,但都新鮮。講真依家做生意好似佢咁誠實都好少㗎,加上佢哋免費開蠔,又唔衝水,開得靚,價錢又平,買一打送6隻平過出面20-30%,開咗太瘦又唔俾客,係度買一路都係信心質素保證。頭先看完啲負評,笑了😅,幫襯都無都可以評頭品足,義憤填膺。大家應該上佢個社交平台page上 thefatoyster2016看下佢哋產品每日出得幾誇張。生蠔靚唔使講,特別留意佢的牛扒一流。我駡鬼我朋友你唔信佢都信下我幫襯佢哋咁耐啦,來來去去都

我駡鬼我朋友你唔信佢都信下我幫襯佢哋咁耐啦,來來去去都係話人態度唔好,咁就驚到唔敢訂,諗吓點解會對你態度唔好呢?

希望佢哋繼續努力加油,香港需要一些有質素要求高的小商店,否則真係以後食蠔要去超市或高檔餐廳啦。

一個支持有品質小店的食客
2020-08-15
  • 生蠔買一打送6隻加刺身拼盤送白酒🥂🍾
  • 愛爾蘭GG生蠔
  • 活赤貝加珍寶刺身蝦
  • 所有海膽必試
本身係觀塘食完大瀛喜中午放題。行下駱駝漆消化下。點知經過呢間蠔吧俾佢門口既優專套餐吸引。諗住入去坐下食半打生蠔。點知一入去問個女店員落order. 就得到好差既對待。個女店員態度差。明明已經話食左lunch,只係想叫半打蠔試下,不斷叫我地食一打會抵啲。佢標榜買1打送半打。又唔介紹蠔既種類。最後我選擇0號生蠔。48蚊一隻。叫左半打。總共288蚊。食完再想落order。我就去同女店員講。可否join返呢個買一打送半打既plan。正常我只係補回288蚊差價就可以。點知佢要我用698蚊既套餐價plan 所謂既買一打送半打。係以優惠價買1打半生蠔. 根本談不上送。餐牌又不清晰。最緊要係女店員態度囂張。目中無人。簡直係垃圾。絕對無下一次
2020-06-28
2020-06-15 1535 浏览
店員服務態度惡劣,是次消費體驗極差。我不清楚該名女店員如何界定cheap 與否,但如果你認為我買得cheap,你應該考慮不要再將如此cheap 的貨物放到你店內出售。我本身想去買海膽,呀媽想食生蠔所以我地坐底想話試食。坐左幾分鐘無人理我地,都算,我走去吧檯問佢點賣。一個女店員走過黎問我地要咩。基本上,去過蠔吧都知店員一定會同你介紹佢地有咩蠔,問下你鐘意食咩味等等。個女人一輪咁講一大抽野,完全無理過我地嘅需要。算,我當你天生講野係咁直,我就聽你講要左個下午茶,另外加三板海膽。我媽好奇想知海膽其實點計重量。佢答我地:「你地買d 咁cheap 嘅海膽唔會計重量㗎。」我媽當場嬲到爆炸,同個店員嘈左兩句。我都問下佢個類似老闆嘅物體你地點做生意。簡單d 講,唔會推介,隨非你想比人當狗咁看待。
店員服務態度惡劣,是次消費體驗極差。
簡單d 講,唔會推介,隨非你想比人當狗咁看待。
入到去唔招呼客人問佢野好似乞佢咁唔會介紹任何食物,一味想夾你買野買完佢野,問多兩句。一x ban埋黎話我買d野cheap呢個購物體驗真係一流,呢個女人都算係經典大家想入黎比人當乞依咁既話,一定要黎試下買左700幾800野,一句唔該多謝都無換黎係「你買d野咁cheap,無資格問我問題」咁高高在上,目中無人既回應我亦好後悔無即場發佢爛炸,會唔會太有風度?唔知佢係咪歧視我後生啦,要知道呢一年後生都係罪😀🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
入到去唔招呼客人
問佢野好似乞佢咁
唔會介紹任何食物,一味想夾你買野
買完佢野,問多兩句。一x ban埋黎話我買d野cheap
呢個購物體驗真係一流,呢個女人都算係經典
大家想入黎比人當乞依咁既話,一定要黎試下
買左700幾800野,一句唔該多謝都無
我亦好後悔無即場發佢爛炸,會唔會太有風度?

唔知佢係咪歧視我後生啦,要知道呢一年後生都係罪😀
🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕🖕
  • 比女店主當乞依咁招呼
之前諗住去試下食,點知摸門釘,門口又無寫休息日子,到今次有開,我覺得無幫襯到佢,係我既幸運,之後再上黎睇食評,先確確實實身同感受咩叫差!事情是咁的⋯⋯今日入去想問有關外賣同送貨等詳情既,我見無乜客,得1枱2位,應該唔阻到佢地做生意既,咁就入去問下啦,我諗我遇到食評所講,傳說中既女店員⋯⋯我企係門口聽到女店員同2個客人講緊野,諗住唔好打擾到佢地先,自己係門口睇住先,再見佢哋講完,我就入去詢問下,但女店員好似無發現我,又或者係唔想發現我啦,畢竟今日既裝扮唔係咩光鮮,佢轉身就一直行去過雪櫃嗰面~完來係去抹個雪櫃門🤪咁我就話見門口寫住$800就送貨,點知個女店員繼續抹住個雪櫃用個背脊『得』住我咁話,嗰個價錢好耐嫁喇😨首先,你用個背脊答我,巳經係件好無禮貌既行為,再者我係唔會知道你標得係門口既資料原來係咸豐年前既野,其實更新資料,唔係我既責任黎既嫁嘛,然後佢終於擰轉身同我講,而家要$2000先送嫁,😱究竟係你啲資料舊到一個點丫,定係連送貨都有海鮮價?令人髮指既事黎喇,佢講左呢2句帶點有趣既說話,其實我都無,講過一句說話,只係等佢繼續話我知詳情,點知佢講完句$2000之後,佢竟然笑笑口咁同我講,唔

我企係門口聽到女店員同2個客人講緊野,諗住唔好打擾到佢地先,自己係門口睇住先,再見佢哋講完,我就入去詢問下,但女店員好似無發現我,又或者係唔想發現我啦,畢竟今日既裝扮唔係咩光鮮,佢轉身就一直行去過雪櫃嗰面~完來係去抹個雪櫃門🤪咁我就話見門口寫住$800就送貨,點知個女店員繼續抹住個雪櫃用個背脊『得』住我咁話,嗰個價錢好耐嫁喇😨首先,你用個背脊答我,巳經係件好無禮貌既行為,再者我係唔會知道你標得係門口既資料原來係咸豐年前既野,其實更新資料,唔係我既責任黎既嫁嘛,然後佢終於擰轉身同我講,而家要$2000先送嫁,😱究竟係你啲資料舊到一個點丫,定係連送貨都有海鮮價?令人髮指既事黎喇,佢講左呢2句帶點有趣既說話,其實我都無,講過一句說話,只係等佢繼續話我知詳情,點知佢講完句$2000之後,佢竟然笑笑口咁同我講,唔洗再講啦~
下!等等先,發生咩事,點解佢咁問我呢?我心諗,我一直聽緊,我帶住口罩,又無面露不悦,點解佢問句有點挑釁既說話?點解我會用挑釁黎形容呢,因為佢無帶口罩既,講完仲帶一下冷笑,佢既表現係明眼人都心裡有數,佢根本不屑做你生意,ok,Fine~但在於個人基本修養,我都若無其事咁話,唔係~你繼續⋯⋯之後佢又改口話如一果同一幢樓有2單,都可以$1500送貨
我唔會知我嗰幢大廈會唔會有人同我咁心靈相通,係同一日都叫貴公司送貨個喎,定係我應該分2張單送同一幢大廈唔同樓層?橫事你係都表達我需要拉攏我幢大廈其他住客同我同時同你叫貨?真係好好笑既對答⋯⋯本人感覺女店員,應該係老闆娘,如果唔係佢咁既服務態度,唔應該會再可以係舖頭生存到,老實講,就算係老闆娘也好,你咁既服務態度,都真係好好諗下仲係唔係適合對客人喇,打開門口做得餐飲服務業,你就預咗接待各式其式既客人!請收起你不屑及🐶👁👀👤↘️既態度,你要知道無乜幾多人會貼錢買難受
2019-08-17 1980 浏览
今日我地為左Farewell一位為食既同事,我們一行11人下班由新界北區走到九龍東區為的只是食生蠔和宦刺身,經一位朋友介紹來到The Fat Oyster,來到店門外已看到一堆比我臉還要大的蠔殼,真的很期待我點的生蠔會是怎樣子的,雖然店舖並不是很大,而且也不是什麼特別的裝潢,但看得出老闆是一個環保人士,餐桌是一張用棄置的木門再經過修改而構成的。我在兩日前已經與老闆娘聯絡挑選什麼菜色、刺身以及生蠔,老闆娘是一個很和善的人,她會向一一解釋當日有什麼新鮮生蠔、新鮮空運到的刺身,亦會根據你光顧的人數來提議你的菜色和數量應如何配搭,光是這種服務態度已令我覺得她很細心對待顧客,最後老闆娘為我提供了以下一系列的餐單,生蠔(Irish GG Oyster, USA Kumamoto, Shigoku, Eske, Namibia),刺身(活赤貝、牡丹蝦、日本馬糞海膽(木板)、劍魚腩刺身、日本刺身帆立貝),肉類(澳洲和牛M5西冷、西班牙豬胺、紐西蘭羊架),小食(芝麻蝦多士)!生蠔是根據我們的口味而挑選的。而已現時購買生蠔有大優惠,只要同一款購買1 打,便可以免費送你另一款半打生蠔,和牛亦購買2塊免費送多你一塊,相當吸引!

Kumamoto Oyster (USA)
味道清甜,肉質爽口,蠔味能夠停留在口腔時間長久!
Shigoku (USA)
肉質柔軟而且富有彈性,淡口不太

Eske
入口很滑溜清新而且海水味淡,味道簡單而且直接帶出鮮味
Namibia
肉色偏牛奶白,口感是超Creamy,海水味不太重,鹹甜適中無比

Irish Rock Oyster
海水味重,肉質爽口,蠔肉肥厚,入口甘甜

活赤貝
赤貝外表呈橙紅色,光澤亮麗,口感爽脆中帶柔軟幼嫩

牡丹蝦
蝦身體色紅褐,蝦肉肥厚而且極富彈性,鮮爽無比,甘甜濃郁

日本馬糞海膽
馬糞海膽本身的味道十分鮮美,海膽味較濃郁,口感較豐腴,能夠入口即溶

劍魚腩刺身、日本刺身帆立貝
鮮甜美味的劍魚刺身略帶淡紅色,肉質柔軟脂肪多。帆立貝很大粒,味道像純淨海洋新鮮帶些少甘甜,點上醬油後那咀嚼口感更勝刺身魚片

澳洲和牛M5西冷 - 兩塊7成熟、一塊5成熟
M5澳洲和牛西冷鮮嫩、鬆化,入口細緻香甜多汁的肉質及持久不散的回韻,煎功亦很到家

西班牙豬胺
這是黑毛豬鞍,肉質柔嫩,而更會散發出陣陣油香,並沒有絲毫膻味

紐西蘭羊架
羊架香嫩多汁,肉質細緻,脂肪分布平均配上薄荷啫喱品嚐,有如米芝連的級數

芝麻蝦多士
最驚喜的蝦多士,口感一流的蝦膠,配上脆脆的白麵包;聽起來已經很吸引,再加上炒香的白芝麻,一口又一口,完全停不了
2019-08-16
  • 蝦多士
  • 西班牙豬胺
  • 紐西蘭羊架
  • 生蠔
價錢不是特別實惠,餐牌極度混亂,規矩勁多,亦無標明清楚。當查詢時,女店員態度極不耐煩,輕佻,直情可以說不願意回答。如,叫某種蠔時,無貨。回答:無喎,我地menu上唔會所有蠔都有得供應啵叫套餐時(套餐共5款蠔,一款4隻)佢推介另一個set,1款蠔18隻就平啲咁咁我地想食多啲款,所以叫返5款蠔嘅set之後女店員竟然話回答:得,無咁抵都叫等等其實食野,最重要都係為開心,作為賣家的一方,竟然不明白依點?食客食得開心,回頭客自然多。餐牌方面,如果唔想客人唔明白問咁多,建議設計番啲簡易餐牌,同增設啲sold out字樣。唔想客疑問咁多,回應客人問題。麻煩做多啲準備功夫另外,如果態度可以畀負評,我會畀負3分
價錢不是特別實惠,餐牌極度混亂,規矩勁多,亦無標明清楚。

當查詢時,女店員態度極不耐煩,輕佻,直情可以說不願意回答。
如,叫某種蠔時,無貨。
回答:無喎,我地menu上唔會所有蠔都有得供應啵

叫套餐時(套餐共5款蠔,一款4隻)
佢推介另一個set,1款蠔18隻就平啲咁
咁我地想食多啲款,所以叫返5款蠔嘅set
之後女店員竟然話
回答:得,無咁抵都叫
等等

其實食野,最重要都係為開心,
作為賣家的一方,竟然不明白依點?
食客食得開心,回頭客自然多。

唔想客疑問咁多,回應客人問題。
麻煩做多啲準備功夫

另外,如果態度可以畀負評,我會畀負3分
2019-04-15
15 分钟 (外卖自取)
2019-03-28 1264 浏览
Me and my family went to The Fat Oyster and enjoyed a big plate of delicious oysters for very affordable prices. The quality is excellent and variety is very good. The best place I have been for quality and price!We also had the wagyu steak which was juicy on the inside and crusty on the outside. Good price compared to other restaurants serving average steaks cooked without as much attention.We also ate sea urchin, agakai clams and pink prawns whilst we waited for the oysters. Agakai sashimi mus

We also ate sea urchin, agakai clams and pink prawns whilst we waited for the oysters. Agakai sashimi must TRY, All cheaper and fresher than supermarket prices and better service, professionals advice for oyster lovers!

Highly recommend a visit to this place if you truly love fresh oysters!!
2019-03-16
  • Wagyu  beef
  • Spanish  iberico  pork  rocks
  • Akagai
  • Toro  sashimi
  • Jumbo  pink  prawns
有史以來最滿足又滿意的蠔餐like爆撞啱要過官塘開會,上次開會聽個客話食蠔哩間The Fat Oyster一流。平時成日周圍試蠔,唔係貴極唔飽,有的係剩係得一二隻唔知咩蠔好平,其他出名果啲就貴到死!約定幫舊同事,諗住星期一無咩人,開完會先訂位,結果打去無位,吓!約定腳點算,訂位個女仔聽完我約曬人,佢話唔介意俾8個人位我哋,11個坐逼啲,緊係制啦。5點零上到去,出面唔係好多人,但見到佢地好鬼忙,成枱都係外買袋,佢問會唔會食熟嘢,有牛,豬,羊,雞買二個第二個半價promotion 但要先選好解凍,選咗和牛,西班牙豬,羊架各二塊,佢提我今晚比較忙熟嘢會耐啲,明白我之前個客有提過我,食好野要等嘅,哈哈。7點未到己full house, 見到真好多蠔,仲要因為weekday,好似星期一,三四🈶️比較多款做買一打送6隻優惠,當日已經有16-7款,見到幾隻我食開的蠔一打送6隻送完後平過出面一半,有我最鍾意white pearl, 水中花,majestic, pinky, 全部都係名牌蠔,真係咁平?反正11個一人一打絕對無問題,就試曬佢哋嘅promotion, 8打送4打,揞住嘴話抵。我地有位蠔痴大肚婆
有史以來最滿足又滿意的蠔餐like爆
7點未到己full house, 見到真好多蠔,仲要因為weekday,好似星期一,三四🈶️比較多款做買一打送6隻優惠,當日已經有16-7款,見到幾隻我食開的蠔一打送6隻送完後平過出面一半,有我最鍾意white pearl, 水中花,majestic, pinky, 全部都係名牌蠔,真係咁平?反正11個一人一打絕對無問題,就試曬佢哋嘅promotion, 8打送4打,揞住嘴話抵。我地有位蠔痴大肚婆問佢地有咩好嘢介紹,聽佢介紹Irish Monster,chiron巨蠔,Shigoku 同Sydney rock, 最勁係佢哋有majestic Jumbo唔係好多地方有入珍寶,一定要試!結果我哋一至都好鍾意平時好少食嘅Irish Monster, Shigoku, Chiron 好肥好甜但不夠Irish Monster夠海水味。white pearl 質素好頂級,個價真係平到你唔信。海膽一人一板個價錢係出邊一半,個質素無得頂,唔怪之得佢地要收埋啲海膽,因為熟客全部己訂好曬,好彩我來到即刻留起,活赤貝一定要叫,好新鮮,記得要問,因為佢地擺個牌係度無擺實物出來,即叫即開。tuna Ceviche(拖羅牛油果) 必試,原本唔識叫,見到隔離枱5個人訂咗二份,即係好嘢就叫二份試吓,拖羅好新鮮,個汁最最好味!
跟住試熟食,先來黑毛豬𩣑,成塊6支骨焗上碟再切開一支支,好juicy 同鬆化,有橡果香一哋都無豬騷味,好有驚喜,平時什麼慢煮都唔夠佢好食,羊7成最好食,再來澳洲M7和牛,塊和牛由佢地煎出來一啲都唔嘥,好味到想要碗白飯來撈汁,可惜試唔到傳說中佢地嘅五星級煙肉白汁意粉!
成餐飯都好滿意同滿足,第一次食咁多蠔一啲都唔肉赤,最意外收獲係平時食生蠔的地方,熟食絕不敢恭維,The Fat Oyster俾到嘅水準比好多扒房高級餐廳都高,我哋即場又約好下個月又聚啦!
  • 海膽刺身牛排
  • 活赤貝
  • 西班牙黑毛豬豬𩣑
2019-03-26 1047 浏览
今日嚟咗一間冇見佢買廣告嘅餐廳有似有好多種類嘅蠔食嚟食去都係自助餐嗰啲Fine de Claire, Irish rock叫咗老闆娘幫我地話事佢預備左 N2(細隻啲) Chiron X 12 & Eske X 6 叫一打送半打為起一隻$22佢留番啲海水喺度冇沖水嘅係會有啲豪殼跌咗喺入邊不過係新鮮 唔需要加檸檬或者海鮮醬兩個人食完18隻唔夠喉老闆娘堅持覺得要食下啲巨型嘅先叫做食蠔咁我哋每人再食多三隻monster就爭爆左我哋個胃⋯以前食巨蠔口感極差 而今次喺呢度食反而係好爽口好新鮮好好味😋可能以前喺啲流量冇咁快嘅餐廳度食佢已經冇咁新鮮所以唔爽口😖我等天氣凍啲嘅時候要再嚟過食到其時要食Belon ! Chiron X 12送Eske X 63 X Chiron J 3 X P. Monster
今日嚟咗一間冇見佢買廣告嘅餐廳
咁我哋每人再食多三隻monster就爭爆左我哋個胃⋯
可能以前喺啲流量冇咁快嘅餐廳度食
佢已經冇咁新鮮所以唔爽口😖
我等天氣凍啲嘅時候要再嚟過食
到其時要食Belon !

Chiron
Chiron X 12
Eske
送Eske X 6
Chiron  J  /  P.  Monster

3 X Chiron J 3 X P. Monster
2019-03-01 1298 浏览
我地打算黎觀塘買D 生蠔返屋企食, 逐層行, 行左幾間, 見到呢間擺出黎既promo 生蠔, 一打平均$11 隻咁抵, 仲要係法國蠔 Fine de Claire 喎, 於是就入去啦個日都已經係中午12 點, 一個客人都無, 只見有一個人係廚房整緊野, 我地指示要一打Fine de Claire $11/ 隻個款,果個人呆左, 用普通話問我地要咩, 咁我地照講普通話啦, 但佢又唔回應我地, 係到碎碎唸咁, 碎碎唸........我地不斷重覆想買既生蠔, 佢攪左5分鐘以上先話我地知係: 無然後佢又碎碎唸咁指其他生蠔俾我地我地終於明啦, Fine de Claire $11/ 隻個款係呃人既!!咁我地算啦, 諗住求其買幾隻平生蠔返屋企算啦, 始終見佢D 蠔平過其他鋪頭我地已經係玻璃櫃外指住要邊款蠔, 要white pearl 同埋愛爾蘭個款由於佢D蠔係用毛巾蓋住哂, 我地根本唔知隻蠔有幾大隻佢就咁拎幾隻蠔一齊放個膠袋就算, 又唔講邊款係邊款蠔, 我一打開個膠袋, 原來先知係咁細隻, 咁都算啦我地俾錢啦, 點知佢又找少錢俾我地, 我地話係要white pearl 同埋愛爾蘭個款喎, 佢先發現
我地打算黎觀塘買D 生蠔返屋企食, 逐層行, 行左幾間,

然後佢又碎碎唸咁指其他生蠔俾我地

由於佢D蠔係用毛巾蓋住哂, 我地根本唔知隻蠔有幾大隻
我地俾錢啦, 點知佢又找少錢俾我地, 我地話係要white pearl 同埋愛爾蘭個款喎, 佢先發現佢又執錯蠔俾我地
跟住又要等佢一輪, 再換返D 蠔, 再找錢....

結果差唔多攪左差唔多半個鐘, 我只不過係想買幾隻蠔啫......

呢間野根本係門口擺個靚價錢出黎, 吸引人入去, 事實上你想要既野係"無" 既
外卖自取