2022-11-12 86 浏览
最近工作太大壓力,所以就約了好姊妹放工後食個晚餐好好傾訴一下,預約了在好姊妹公司附近的西餐廳-The Grill Room,因為用sevenrooms 留位有七折的優惠!首先餐廳的裝潢是我是最喜歡的復古風格,環境舒服,燈光柔和,令人非常放鬆。✺ Tropical Punch 以各種味道偏甜的生果調配的飲品,但餐廳用了新鮮生果,而且口感及味道都調配得宜,整體的味道清甜可口,完全不膩。✺ King Prawn Salad 竟然有四隻大蝦,份量好足,而且蝦身肥厚,燒得好香,蔬菜新鮮,餐廳用的沙律醋味道清爽,好合我口味,配搭青蘋果食口感更豐富。✺Scallop pasta 帶子煎得剛好,口感細嫩,味道鮮甜,而且意粉煮得軟硬適中,醬汁加了一些洋蔥及紅蘿蔔,油膩度大大減低,既輕盈又好味~✺Whole Chicken 朋友最近健身,我們就點了烤雞補一補蛋白質,烤雞厚肉肥美,這個價錢來說性價比極高!配搭酸酸帶點微辣的醬汁好開胃,而且有新鮮炸好的薯條及沙律做配菜,好滿足。

✺ Tropical Punch

✺ King Prawn Salad

✺Scallop pasta
✺Whole Chicken
2022-11-01
  • Tropical Punch
2022-11-08 80 浏览
今日收工後去咗食西餐🍽上到去氣氛好好呀,好多人😆 大家去之前記得book定位啦😁🔸Seared Tuna Salad $138▪️好fresh 既一道沙律 🥗鍾意佢既烤鐵板燒汁吞拿魚吞拿魚,整得好好味😋 仲配有車厘茄、溫室青瓜同埋水牛芝士,作為前菜真係非常適合❤️🔸Slow Cooked Salmon $268▪️ 慢煮既三文魚熟度剛好,非常嫩滑😆😆配上香草乳酪汁,下面仲有小麥米,味道好夾呢👍🏻👍🏻👍🏻🔸Roast Lamb Rack half $298▪️平時成日食牛扒,今次試吓羊架😆有一份同半分揀,兩個人食半份就剛剛好,有4件😁揀左5成熟,熟度拿捏準確😁 羊架味道濃郁,旁邊仲伴有烤蔬菜同烤大蒜❤️ 🔸Truffle Fries $58▪️熱辣辣嘅薯條灑上黑松露鹽,非常香脆,好邪惡但我都一啖接一啖咁食晒😂😂🔸Mushrooms $58▪️呢個味道都好正,佢有兩塊麵包可以配嚟食,好多菇菇🍄呀😆😆食晚飯點都要飲少少酒嘅😂😂 點左Peroni 同Hangry Donut😀😀 Enjoy enjoy 🥰
今日收工後去咗食西餐🍽
上到去氣氛好好呀,好多人😆 大家去之前記得book定位啦😁

🔸Seared Tuna Salad $138

點左Peroni 同Hangry Donut😀😀
Enjoy enjoy 🥰
2022-10-30
2022-11-07 94 浏览
用sevenrooms 訂枱有七折,就試試這間餐廳質素如何!無失望,香草牛油燒大蝦配青蘋果沙律好fresh, 燒大蝦又整得香口,靑蘋果不酸,又開胃又清新主菜叫了葡式香辣燒春雞,隻雞幾夜魅辣辣地但又不會過份,賣相幾靚燒雞金金旺旺見到也想吃雞肉一放入口熱騰騰又香,好食到唔停得口薯條炸得香脆,粗粗地,份量超又多,我和朋友不停食食食,超級滿足😂。沙律也很新鮮,整個菜式配搭不俗薯仔批食得多,但未試過配廣島蠔芝士煙肉蘑菇。𧐢肉100 分鮮甜,芝士忌廉汁焗,加上軟綿綿的薯仔,入口即溶!當晚還有驚喜,follow IG 便有飲品,美酒佳餚,度了一個愉快的晚上🎉🎉

2022-11-01 89 浏览
今次係第2次叫佢個4人餐,有餐湯、沙律、成個斧頭咁大隻嘅牛扒、蟹肉意粉、甜品。塊牛扒真係好適合打卡😂侍應都好識趣,一開始原塊上檯,問我地影唔影相,影完一輪佢就幫我地切埋😍切完仲吸引,粉紅粉紅嘅牛肉好吸引眼球,唔點醬汁就咁食都好正!牛味唔算重,最緊要唔鞋口。蟹肉意粉唔錯,用蕃茄做base,啖啖都係sauce,幾好~

蟹肉意粉唔錯,用蕃茄做base,啖啖都係sauce,幾好~

2022-10-30 95 浏览
週日是最好和honey輕鬆一下的日子,我們選了一間西餐廳,聽聞味道不錯😀香草牛油燒大蝦配青蘋果沙律🥰食沙律最重要是新鮮,這個沙律菜不但份量多,而且新鮮到不得了,加上有大大隻又香口的燒大蝦,大愛❤️葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律🎉今晚很想食燒雞,便叫了這個葡式香辣燒雞。侍應說不太辣但香口,果然冇令人失望,燒雞外皮十分香脆,賣相金黃,顏色討好,肉質能保持雞的鮮味,而且熱辣辣,連雞胸都能保持嫩滑薯條當然沒失手,炸得香脆,而且份量超多,簡直好食到唔停得口。沙律也很新鮮又可中和薯條的熱氣!廣島蠔芝士煙肉蘑菇薯仔批見到餐牌有這個用廣島蠔做的薯仔批,覺得很特別,果然十分好味,𧐢肉鮮甜但有原始的香味,加上大量芝士忌廉汁,令𧐢的味道得以提升,薯仔浸了濃濃的芝士汁,完全入味👍🏻

香草牛油燒大蝦配青蘋果沙律🥰

葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律🎉

2022-10-26 136 浏览
講起食排不得不提起呢間扒房,第二次回訪✌🏻 餐廳頗具格調,牆紙圖案是綠色植物,環境稍昏暗, 亦播放音樂,有情調令人放鬆~忌廉牛油酸香雜菌$58份量兩個女仔都好足夠,選用的雜菌新鮮爽口、汁濃而不膩,處理得唔錯,油膩感不重,唔會令到人飽飽濟濟~Virgin Berry Mojito:$68做食肉獸肯定會飽飽濟濟,所以我地揀左士多啤梨及紅桑子為主的梳打,當中更添加薄荷葉及檸檬 ,飲落酸酸甜甜好fresh香草燒羊架配烤蔬菜$298賣相一流!仲有半隻蒜蓉伴碟~羊架十分juicy嘅, 有成4枝羊架,生熟恰到好處,外皮帶脆,外脆內軟,肉質不錯,夠鮮美同幼嫩,羊肉香香氣撲鼻。表皮散發香香的燒烤味加淡淡清新蔬菜香,好入味~廣島蠔芝士煙肉蘑菇薯仔批$188成盤都有蠔既鮮味!有足料鮮蘑菇,超香之餘亦夠飽肚。

忌廉牛油酸香雜菌$58

Virgin Berry Mojito:$68

香草燒羊架配烤蔬菜$298

廣島蠔芝士煙肉蘑菇薯仔批$188
成盤都有蠔既鮮味!有足料鮮蘑菇,超香之餘亦夠飽肚。
2022-10-23 280 浏览
星期日和老公去銅鑼灣吃晚餐,這家我們曾在某一年的倒數日吃過,今天再去吃一次。原來經Sevenrooms book位,可以有7折,那很划算呢。燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉這塊是我近期吃過最好吃的牛扒,好感動。牛扒燒得很香,很有牛味,而且肉質一點都唔不會韌,還有很多肉汁,很讚。廣島蠔芝士煙肉蘑菇薯仔批看起來平平無奇,卻帶來驚喜。表層是芝士,夾著新鮮的廣島蠔、薯仔片、鴻喜菇、洋蔥,絕對邪惡。78%朱古力心太軟心太軟一切立刻爆漿,濃濃的朱古力苦甜苦甜的,配一球曲奇味雪糕,人生一大樂事。
2022-10-23
78%朱古力心太軟
博殺完個腦也不想再運轉,大家一致通過再去位於銅鑼灣 The Grill Room 醫肚仔。雖然食過幾次但係都未食厭,因為次次水準都keep 到,一於 go ahead !餐廳面積不太大,每次黎客人都不少,大家記得要book 位,不要嘗試靠運氣。今晚不想鋸扒,一於食清啲,但先點兩杯cocktails 放鬆下。烤鐵板燒汁吞拿魚配溫室青瓜車厘茄水牛芝士沙律$138差唔多次次黎都會揀這道前菜,因為喜歡車厘茄墊滿碟底,加上少許醋調味,酸酸甜甜非常refresh ,烤吞拿魚份量不少,健康又好味。新鮮黑松露巴馬臣火腿配黑松露溫泉蛋沙律$98溫泉蛋被巴馬臣火腿包圍著,輕輕戳下,蛋黄半凝固,扣點分,但不亦影響味道,咸香巴馬臣火腿和黑松露的獨特芳香,完勝!香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽$208帶子輕煎過、厚身,咬落特別有口感、鮮度和咸香的三文魚籽產生協同效應,但鮮味還有濃郁的龍蝦汁狠狠地掛麵,意粉彈牙,有水準,只可惜份量少左啲 。Peach dirty lemonade $98以Vodka為基調,加上peach purée , lime lemonade and rosemary syrup ,

烤鐵板燒汁吞拿魚配溫室青瓜車厘茄水牛芝士沙律$138

新鮮黑松露巴馬臣火腿配黑松露溫泉蛋沙律$98

溫泉蛋被巴馬臣火腿包圍著,輕輕戳下,蛋

香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽$208

Peach dirty lemonade $98

以Vodka為基調,加上
peach purée , lime lemonade and rosemary syrup , 味道偏甜,酒精度也不高,易入口。

男友揀左杯哽野
Old fashion $98
以Markers mark whiskey 為基調,我試左一啖,玉桂、橙皮等味很出,覺得超苦,完全唔系我嗰 type 。
  • 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽
2022-10-19 2455 浏览
放假又同朋友周圍去食飯,今日約咗朋友去銅鑼灣嘅 The Grill Room,另一間分店係尖沙咀,經 sevenroomsbook 枱,仲可享有 7折優惠首先叫咗個 [ 是日餐湯 $58 ] - “蘑菇忌廉湯” 香濃蘑菇味,咬到粒粒蘑菇碎,夠哂creamy,好好飲,仲配埋塊香脆多士成日食牛扒,今次就叫咗從來未食過嘅羊膝 [ 紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露蓉 $268 ] 估唔到咁好味,燒烤汁好正,羊膝熟得啱啱好,肉質好腍,食落口感嫩滑,配搭小露筍及香滑黑松露蓉,仲有個大大嘅烤大蒜頭,烤過蒜頭無辛辣味,反而香甜軟糯口感另外叫咗一份 [ 香草牛油燒烤大蝦配青蔬果沙律 $218 ] 有4隻又香又大隻嘅大蝦,食落口感厚實又彈牙,配埋幾片青蔬果嘅沙律,沙律菜感夠Fresh,份量仲勁多叫咗份 [ 忌廉牛油蒜香雜菌 $48 ] 小煎pan 內放咗忌廉牛油蒜香雜菌,香濃忌廉汁好creamy,滿滿雜菌,仲配埋2塊香脆小法包,將雜菌鋪係小法包一齊食,口感豐富好味最後就叫咗份 [ 黑松露薯條 $48 ] 厚切嘅黑松露薯條,新鮮炸起,份量超多,食落真係好香口The Grill Room (The L. Squ

The Grill Room (The L. Square)
銅鑼灣駱克道459-461號The L. Square 5樓
2022-10-16
  • 香草牛油燒烤大蝦配青蔬果沙律
  • 紅酒自家製燒烤汁燴羊膝配黑松露蓉
  • 忌廉牛油蒜香雜菌
  • 黑松露薯條
2022-10-14 1912 浏览
今次朋友帶我食西餐,㨂港鐵站近近的The L Square 的The Grill Room. 話明Grill Room, 我地今晚就主攻燒物,亦都淨係食肉,叫咗兩個主食,一個牛一個豬,一齊分享,分量啱啱好。如果唔係朋友要減肥,我覺得得可以叫多個沙律食食菜,甜品同飲品,咁就一個完美的晚餐。燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉 (16oz) ($428) - 呢個係餐牌上最大分量的燒牛肉有16oz, 其他兩個都係12oz, 所以價錢係三個入面最貴。美國安格斯的肉眼扒,叫咗5成熟,肉質好軟熟,食到香濃的牛味同時有少少燒的香味同油脂的美味。配上三款不同的醬汁,芥末、燒汁同薄荷醬汁,可以隨着個人口味去選擇。而我覺得唔點醬汁就最食到食材的質素同燒牛扒的原味。廚房控制火候得好好,將肉眼扒的優點凸顯出來。而個黑松露薯蓉,黑松露味好特出,個質地好滑,食落好順口。鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律 ($218) - 豬腩肉的皮燒得好香口,而豬腩肉肥瘦脂肪分布均勻,一件有唔同的口感,皮的脆、肥肉的軟林林同牛肉肉的交口,好有層次感。同牛扒一樣,廚房控制火候得好好,一樣好有肉汁,燒得剛剛好。配上鹽味焦糖汁同青蘋果沙律,給

燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉 (16oz)

鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律 ($218) - 豬腩肉的皮燒得好香口,而豬腩肉肥瘦脂肪分布均勻,一件有唔同的口感,皮的脆、肥肉的軟林林同牛肉肉的交口,好有層次感。同牛扒一樣,廚房控制火候得好好,一樣好有肉汁,燒得剛剛好。配上鹽味焦糖汁同青蘋果沙律,給豬腩肉帶上清新的感覺,可以一口接一口不停食。
鹽味焦糖汁燒豬腩肉配青蘋果沙律

今晚計埋加一,共$711. 如經sevenrooms book枱,可享有7折。CP值唔錯❤️

餐廳的職員有禮貌同好細心,會留意食客的需要,會主動問係咪share 食,又會係適當的時間斟水同收碟,大讚。
2022-10-13
  • 燒美國安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉
2022-10-13 1353 浏览
這間餐廳有兩間店,一間尖沙咀,一間在銅鑼灣,兩間店風格一樣,裝修主要用上綠色做主調,有點小清新加懷舊風喜歡開放式廚房,可以見到廚師用心為你煮餐餐牌很多選擇,今次試試二人套餐先來兩杯飲品Mojito薄荷葉香草,清新涼快蘑菇忌廉湯香濃蘑菇,細滑忌廉,配上多士香蒜蟹肉伴烤意大利青瓜意大利青瓜清新口感,蟹肉新鮮,灑上日本蟹子,很fresh蟹肉忌廉汁車厘茄扁意粉最喜愛新鮮蟹肉,意粉煙韌度適中,份量剛好葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律一上枱,香噴噴,燒春雞肉質嫩滑,配上兩款自家製葡汁,提升雞肉味道黑松露薯條熱辣辣,香脆可口,食不停口最後當然要食甜品做總結是日甜品- 士多啤梨慕絲蛋糕士多啤梨香味,慕絲細滑,蛋糕鬆化,一食愛上

喜歡開放式廚房,可以見到廚師用心為你煮餐

餐牌很多選擇,今次試試二人套餐

先來兩杯飲品Mojito

薄荷葉香草,清新涼快

蘑菇忌廉湯

香濃蘑菇,細滑忌廉,配上多士

香蒜蟹肉伴烤意大利青瓜

意大利青瓜清新口感,蟹肉新鮮,灑上日本蟹子,很fresh

蟹肉忌廉汁車厘茄扁意粉

最喜愛新鮮蟹肉,意粉煙韌度適中,份量剛好

葡式香辣燒春雞配黑松露薯條沙律

黑松露薯條熱辣辣,香脆可口,食不停口

最後當然要食甜品做總結

是日甜品- 士多啤梨慕絲蛋糕

士多啤梨香味,慕絲細滑,蛋糕鬆化,一食愛上

2022-09-27
  • 黑松露薯條
  • 葡式香辣燒雞配薯條椰菜沙律
  • 蘑菇忌廉湯
2022-10-05 161 浏览
每一次收工收早嘅時候,都想搵啲好嘅嘢食下。今次去咗銅鑼灣搵我啲friend食下。之前一路都想食牛扒,所以想想搵間坐得舒服環境比較好嘅餐廳,同太太去享受一下。呢度會有不同嘅晚餐,如果唔想諗咁多嘅晚餐都非常抵食。因為今次想同太太揀啲特別嘅嘢食所以叫咗幾樣main course share一齊食下。12 oz US Sirlon steak好耐未食過 steak , 所以今次諗都唔諗,一嚟到見到呢個係menu, 即刻點左。份量非常足夠,如果比較細食嘅朋友,一番其實都夠兩個人食。 味道方面,肉質非常嫩,而且廚師應該好有經驗,我哋叫咗medium Rare, 切出嚟唔會有太多血,煮得剛剛好。配埋黑松露薯蓉,非常特別,好味😋Scallop Pasta帶子都好大粒,同埋咬落去仲係好爽滑。不過個人覺得pasta,最重要係個pasta source味道好。呢個pasta真係極力推薦, 加上少少魚子,一個完美嘅配搭,同埋好有口感。Sautéed Garlic Veggie,我哋好鍾意食西蘭花,所以諗住叫個個小食食下。點知真係又有驚喜,起初以為蒜蓉調味會比較濃郁,油膩,但係呢個完全會覺得。仲感覺到有少少菜嘅

12 oz US Sirlon steak
份量非常足夠,如果比較細食嘅朋友,一番其實都夠兩個人食。

Scallop Pasta
帶子都好大粒,同埋咬落去仲係好爽滑。

Sautéed Garlic Veggie,
我哋好鍾意食西蘭花,所以諗住叫個個小食食下。點知真係又有驚喜,起初以為蒜蓉調味會比較濃郁,油膩,但係呢個完全會覺得。仲感覺到有少少菜嘅鮮甜味道。

2022-10-05 149 浏览
今日同朋友去銅鑼灣食the grill room,佢真係好醒預先喺網上book位攞咗個折扣優惠先餐廳環境幾舒服,柔和燈光幾relax, 就算 open kitchen都唔會大油煙,而且服務都如幾好!黑松露薯條粗身夠raw夠質感,香脆不油,表面帶上黑松露粒粒,香味撲鼻!食下食下又一條,停唔到口。香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚子, 生熟洋蔥粒好加分,香甜爽脆感好正,帶子大大粒用靚貨,外層煎到焦香金黃!咬開內面又綿又滑,好有彈性,三文魚籽爆開咸鮮 強烈!意粉質地剛好又夠吸味,龍蝦汁夠香濃但唔會過咸!超高質。燒澳洲大骨豬扒配香茅芥末忌廉汁,醬汁超得好惹味但又唔會太濃太搶,提升左豬扒既層次!豬扒肉質帶彈性,完全唔乾身!size份量都好足,好少食到嫩嫩口感既豬扒!非常難忘。

2022-10-01 161 浏览
係無限ot之前 趕緊食個好啲嘅晚餐朋友㨂左呢間the grill room 本人其實幾鐘意open kitchen嘅設計加上員工友善嘅態度 呢間餐廳已經成為encore 之選雖然有套餐 不過最尾我地都係散叫頭盤叫左北海道刺身帶子沙律 係薄薄嘅帶子上面加上黑松露 重有魚子再配上少少醋 完全帶出左鮮味黎叫grill room無理由唔叫佢地嘅扒嘅我地㨂左安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉牛扒5成熟岩岩好 帶有微微嘅炭香味入口牛味香濃juicy 配埋薯蓉無得輸叫左即炸嘅黑松露薯條 又係好香好好食最尾加左燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉羊膝夠晒淋 重有香濃嘅羊味 好正埋單見到有7折 原來係朋友經sevenrooms book枱嘅優惠 勁抵
係無限ot之前 趕緊食個好啲嘅晚餐

叫左即炸嘅黑松露薯條 又係好香好好食

最尾加左燒烤汁燴羊膝配黑松露薯蓉
羊膝夠晒淋 重有香濃嘅羊味 好正

2022-09-30 149 浏览
The Grill Room 不是第一次黎,食物都保持水準😊,環境都尚算舒適(繁忙時段2人枱就有少許逼😆不過明白)職員都會禮貌提提可能有少許逼希望不要介意👍🏼▪️TRUFFLE FRIES 黑松露薯條即叫即炸,鬆脆帶少許黑松露(私❤️:黑松露可以再濃D🤭🤭)▪️MUSHROOMS 忌廉牛油蒜香雜菌爽脆雜菌加上濃郁忌廉牛油真係一絕,再加左蒜立即提升味道,配埋麵包👍🏼▪️ NZ ANGUS RIB EYE 燒紐西蘭安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉五成熟剛剛好能將肉汁鎖住,切嗰刻軟綿綿見到裏仲有好多肉汁,🐮味濃食落有少少質感(不是韌嗰種),薯蓉綿又滑係黑松露可以再多D就好😉▪️ SEARED SCALLOP LINGUINE 香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽龍蝦汁濃意粉軟硬適中,再配帶子及魚籽提鮮,真係大滿足🤤▪️White Wine Sauvignon Blanc Natale Verga

▪️TRUFFLE FRIES
黑松露薯條
即叫即炸,鬆脆帶少許黑松露(私❤️:黑松露可以再濃D🤭🤭)

▪️MUSHROOMS
忌廉牛油蒜香雜菌

▪️ NZ ANGUS RIB EYE
燒紐西蘭安格斯肉眼扒配黑松露薯蓉

▪️ SEARED SCALLOP LINGUINE
香煎北海道帶子龍蝦汁扁意粉配三文魚籽
龍蝦汁濃意粉軟硬適中,再配帶子及魚籽提鮮,真係大滿足🤤

▪️White Wine
Sauvignon Blanc Natale Verga