2024-01-02
*聖誕節又到了~每逢聖誕都想食西餐^^今次我地去左位於銅鑼灣一間樓上grill house。餐廳主題係Music box,一路食晚餐一路會播pop music。🪄過左夜晚10:00左右燈光就會轉暗,然後就有DJ玩音樂,現場超有氣氛~ *我地今次嗌左Dinner set for 2,款款美食都好吸引~*[ 老海灣粟米周打湯 ]· ✴️ 4.9 /5 ✴️周打餐湯超好味,裏面有融融地嘅粟米粒同薯仔粒、脆口煙肉粒🥓,口感非常多層次~ 另外配有一塊超香脆蒜蓉法包,點上濃湯簡直係絕配!😻[ 凱撒沙律 ]· ✴️ 4.9 /5 ✴️沙律菜淋有凱撒沙律醬,🥗上面撒上脆麵包粒、芝士粉、煙肉粒,是晚餐清新之選~[ 香蒜牛油煮蜆 ]· ✴️ 5 /5 ✴️🧈呢盤牛油煮蜆超大盤,旁邊伴有數片香脆蒜蓉法包和一片檸檬,賣相超吸睛~蜆肉超肥厚又大隻🥺,份量超級多,超級滿足!湯汁除左有牛油蒜香味和蜆嘅鮮味,還有淡淡嘅酒味,用脆法包點湯汁食真係好癲><~[ 煎三文魚配酸辣龍舌蘭忌廉汁 ]· ✴️ 4.8 /5 ✴️煎三文魚的火候控制得很適中,魚皮超級脆和香口,肉嫩完全不會柴口。調味方面都做得好好,🌶️酸辣龍舌蘭忌廉汁十
[ 老海灣粟米周打湯 ]· ✴️ 4.9 /5 ✴️
[ 凱撒沙律 ]· ✴️ 4.9 /5 ✴️
[ 香蒜牛油煮蜆 ]· ✴️ 5 /5 ✴️
煎三文魚的火候控制得很適中,魚皮超級脆和香口,肉嫩完全不會柴口。調味方面都做得好好,🌶️酸辣龍舌蘭忌廉汁十分香濃和惹味,和三文魚非常合襯。🍅另一個吃法就是把三文魚和莎莎醬配在一起吃,可以中和掉忌廉汁帶來的膩,十分清爽~
[ 草飼澳洲肉眼牛扒(10安士)]· ✴️ 5 /5 ✴️
我地點了5成熟,牛排切開好粉嫩,外層帶有少少焦香✨😻,肉質很軟熟,牛味非常香~~可以撒上鹽粒食,更可以抹上混合了香料的牛油,為牛肉添加了更多層次的風味~