2K
2023-08-17 33 浏览
No Money So Lonely 係玩味餐廳佢最近喺銅鑼灣開店 裝修到好似古書店咁 有好多復古擺設 環境好特別 🥰食物混合泰菜同西餐 食物質素幾高 Menu食物改名有心思🤣-🍝🦀明太子蟹肉野菌意大利麵 $138蟹肉增添左這道意粉嘅豐富口感蟹肉嘅甜味與明太子的鹹香相互輝映 令人回味😍意粉烹調煮得恰到好處 保持左彈牙的口感。每一根意粉都充分吸收醬汁的美味🤤-🥦九層塔肉鬆椰菜花 $98椰菜花加肉鬆嘅matching好特別 😋本身鐘意肉鬆 佢用九層塔調味 好有泰式風味 🤣-🍮🥥芒果布甸椰子沙冰 $56佢真係有芒果布甸喺入邊 仲有芒果粒 好甜 😌椰子味好濃郁 好似椰奶咁 好清涼😎-📍The old bookstore by the so lonely club銅鑼灣謝斐道535號 tower 535 地下1號鋪

🍝🦀明太子蟹肉野菌意大利麵 $138

😋本身鐘意肉鬆 佢用九層塔調味 好有泰式風味 🤣

🍮🥥芒果布甸椰子沙冰 $56

銅鑼灣謝斐道535號 tower 535 地下1號鋪
2023-08-15 87 浏览
-{銅鑼灣no money 姊妹店🍝 }🤤明太子蟹肉野菌意大利麵🤤 ($135)一黎有兩隻小蟹鉗吸下蟹肉😍麵質偏硬 掛曬啲明太子醬😚配菇仲香口左🤩👖褲評: 8.3/10🤤日式豬軟骨配失傳已久豬油炒飯🤤 ($128)豬軟骨有3大嚿😝全部都好腍🤓飯嘅豬油味唔算突出 但撈埋嘅味道好夾☺️👖褲評: 8/10我個人覺得比no money so lonely更高質🥰裝修就同樣咁有特色🙋‍♀️性價比: 8/10服務: 8/10環境: 8.5/10🚩 The Old Book Store by The So Lonely Club🚩地址: 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖 #fuudjai #fuudjai銅鑼灣 #fuudjai西式 #fuudjaicafe
{銅鑼灣no money 姊妹店🍝 }
🤤明太子蟹肉野菌意大利麵🤤 ($135)

👖褲評: 8.3/10

🤤日式豬軟骨配失傳已久豬油炒飯🤤 ($128)

👖褲評: 8/10

性價比: 8/10
服務: 8/10
環境: 8.5/10

地址: 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖

日式豬軟骨配失傳已久豬油炒飯
日式豬軟骨配失傳已久豬油炒飯
📍位置:近銅鑼灣站 D4 出口,沿景隆街走進謝斐道,大約五分鐘。🏠環境:落地玻璃門面,室內樓底高,裝修以英倫復古書店為主題,近窗邊的左邊是吧台,右邊是二人圓枱,中庭則是買至六人大枱,後方則有燈光較暗的粉色卡座,四處佈置有大量動物公仔及植物花飾,帶有非洲森林元素,牆身更掛有不少搞鬼港式字句,貼地之餘又玩味十足,每處都是打卡好位置。🤵🏻服務:人手下單,收取加一。🍽️午市:提供套餐,包含餐湯/沙律和飲品,價格比較親民,中午時段幾乎滿座,建議提前預約。🍴Daily Soup:周打海鮮忌廉湯🥣,味道普通。🍴Daily Salad:橙汁沙律🥗,很開胃。🧀芝士辣肉腸比薩🍕 $118份量挺飽肚,🧀芝士醬豐富而突出😋,🍕餅底薄而軟韌,薄薄的🍖辣肉腸帶點鹹香,😍我喜歡卷起來吃,口感更佳😚。🍤烤大蝦海鮮🥥椰香喇沙飯🍚 $128份量剛好,原隻開邊大蝦灑上炸蒜,腸挑乾淨,肉質結實燒香😌,飯粒炒至沾滿喇沙醬汁😋,加上其他海鮮配料如魷魚,豐富了口感🥰。☕美式咖啡(凍)正常水準,不用加錢就有咖啡,就不多要求了🤣。☕開心果奶蓋咖啡 $56 (跟餐扣$20)上層是😍質感濃稠的開心果奶蓋,下層是加了奶的咖啡,二者味道都好濃郁
近窗邊的左邊是吧台,
右邊是二人圓枱,
中庭則是買至六人大枱,
後方則有燈光較暗的粉色卡座,
四處佈置有大量動物公仔及植物花飾,帶有非洲森林元素,
牆身更掛有不少搞鬼港式字句,貼地之餘又玩味十足,
每處都是打卡好位置。

🤵🏻服務:人手下單,收取加一。
🍽️午市:
提供套餐,
包含餐湯/沙律和飲品,
價格比較親民,中午時段幾乎滿座,建議提前預約。
🍴Daily Soup:周打海鮮忌廉湯🥣,味道普通。
🍴Daily Salad:橙汁沙律🥗,很開胃。
🧀芝士辣肉腸比薩🍕 $118
份量挺飽肚,
🍤烤大蝦海鮮🥥椰香喇沙飯🍚 $128
份量剛好,

☕美式咖啡(凍)
正常水準,不用加錢就有咖啡,就不多要求了🤣。
開心果奶蓋咖啡
☕開心果奶蓋咖啡 $56 (跟餐扣$20)
上層是😍質感濃稠的開心果奶蓋,下層是加了奶的咖啡,二者味道都好濃郁😘!
2023-08-14
開心果奶蓋咖啡
今日發現咗一間幾特別嘅餐廳😳一開頭俾佢嘅門面吸引左,有點復古格調,望落幾舒服,就走左入去🤣睇睇menu,原來係泰式fusion 菜😋叫左個冬陰公海鮮🦐泡飯,同一個黃咖哩軟殼蟹Pizza 🦀🍕冬陰公海鮮泡飯,好足料好多海鮮,有蝦有青口有蜆etc…而且用料質素高👍🏻因為係泡飯嘅關係,冬陰公味道比較溫和,酸味辣味同鹹味好適中好balance,非常順口,食到停唔到🤣黃咖哩軟殼蟹pizza 🍕,軟殼蟹當然好食😋但我哋最最最欣賞係個餅底,厚薄均勻,濕度適中,唔會薄到又乾又硬,唔會又厚又濕,而且咬落有麵粉香味‼️(平時要自己買靚麵粉整pizza先食到呢種香味🥲)為左個餅底,一定會再黎‼️🤣

睇睇menu,原來係泰式fusion 菜😋

叫左個冬陰公海鮮🦐泡飯,同一個黃咖哩軟殼蟹Pizza 🦀🍕

為左個餅底,一定會再黎‼️🤣
2023-08-10
  • 冬陰公海鮮泡飯
  • Pizza🍕
之前lunchtime經過見到呢間門面好特別,好似圖書館嘅餐廳吸引了,就約埋同事lunchtime去!🍭個人鍾意泰國fusion多過泰國菜,感覺好似中和左泰國刺激味蕾果種感覺🍭餐廳每一個位置佈置都好特別,帶點復古風。落地玻璃設計,夠陽光同開揚!Lunch set $1xx 左右有daily soup/ salad,價錢都幾ok.🥣Daily soup - 蘑菇黑松露湯- 都幾濃香黑松露味,入面打左粒粒蘑菇更有口感🦀️ 黄咖哩軟殼蟹麵包$118- 麵包厚厚的,切開後黃咖哩流出來,好吸引!咖哩甜甜地,味道唔錯。- 軟殼蟹炸到夠脆口,入面都幾多肉,連腳都有肉😋旁邊配上沙律菜,可以去膩🦐烤大蝦海鮮椰香喇沙飯$128- 個喇沙汁有驚喜,微辣中帶椰香,仲撈上豆卜、青口、八爪魚腳🐙,幾豐富。特別鍾意個青口好鮮甜- 個飯本身texture都煙韌,口感幾好🍹飲品:- coconut dirty 微香椰子味,好清新最like 係一大支水放檯面,天氣熱飲品未來都可以飲多d水!

🥣Daily soup - 蘑菇黑松露湯

- 都幾濃香黑松露味,入面打左粒粒蘑菇更有口感

🦀️ 黄咖哩軟殼蟹麵包$118

🦐烤大蝦海鮮椰香喇沙飯$128
烤大蝦海鮮椰香喇沙飯

- 個飯本身texture都煙韌,口感幾好

🍹飲品:
- coconut dirty 微香椰子味,好清新

烤大蝦海鮮椰香喇沙飯
The Old Book Store by The So Lonely Club🦀明太子蟹肉野菌意大利麵係呢餐最好食嘅主菜🤔蟹肉、野菌夠多,明太子忌廉汁creamy掛到上麵,麵質口感正常。🍕辣肉碎豬頸肉比薩薄身批底,搽咗醬汁嘅部分偏濕,豬頸肉有啲韌。🐔沙嗲雞肉串擔擔飯雞肉串有啲乾,擔擔飯個味道唔係太似擔擔麵,飯粒偏濕偏淋。🥑牛油果蜂蜜沙冰淡淡的牛油果味,冇乜蜂蜜味。🧊龍眼果肉梳打沙冰無乜龍眼味嘅沙冰。🍟薯條正常的薯條

🦀明太子蟹肉野菌意大利麵

🍕辣肉碎豬頸肉比薩
薄身批底,搽咗醬汁嘅部分偏濕,豬頸肉有啲韌。

🐔沙嗲雞肉串擔擔飯
雞肉串有啲乾,擔擔飯個味道唔係太似擔擔麵,飯粒偏濕偏淋。

🥑牛油果蜂蜜沙冰
淡淡的牛油果味,冇乜蜂蜜味。

🧊龍眼果肉梳打沙冰
無乜龍眼味嘅沙冰。
龍眼沙冰

🍟薯條
正常的薯條
2023-08-12 34 浏览
So Rich So Lonely 開左去銅鑼灣Sogo附近,今日行過見到門面超靚,入內試試。裡面嘅裝修走我最鍾意嘅西洋復古風,設計精緻有玩味。無論裝修、擺設、餐具、餐牌,全部都好型格,打卡無難度。Soup of the day 譯為「今天的湯」,沙律有「很綠的牛油果沙律」。我們揀了「青檸凍的蜆」、九層塔肉鬆椰菜花,同埋黃金咸蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵。青檸凍的蜆($108) :蜆肉份量充足,配以泰式醬汁,食落酸酸甜甜好惹味,作為開胃菜一流。九層塔肉鬆椰菜花 ($98):又係好大碟,椰菜花還有少量其他菜,配上肉碎和九層塔來炒,面頭再加上大量肉鬆,感覺都挺新鮮。黃金咸蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵 ($148) :沒有想像中咸蛋黃的咸,適合不想太濃味的朋友。餐廳情調一流,啱晒情侶拍拖或三五知己暢聚。

餐廳情調一流,啱晒情侶拍拖或三五知己暢聚。
2023-08-11 26 浏览
泰式fusion 菜,食物很一半,唔難食,只係合格😇Beer 份量好少,龍眼soda沙冰根本唔係沙冰,係龍眼soda 冰水,飲品份量太少了,牛油果昔份量好似食1杯yogurt咁🥹 最好味是泰式pudding 環境ok , 適合打卡
泰式fusion 菜,食物很一半,唔難食,只係合格😇
最好味是泰式pudding
環境ok , 適合打卡
2023-08-11
  • 泰奶焦糖布丁
銅鑼灣🇭🇰 玩味復古泰西𝐹𝑢𝑠𝑖𝑜𝑛菜👅早幾個月新開嘅𝑁𝑜 𝑀𝑜𝑛𝑒𝑦 𝑆𝑜 𝐿𝑜𝑛𝑒𝑙𝑦姊妹店,都係行搞怪玩味風格,復古英倫風書店嘅裝修,仲有好多花草同動物嘅擺設🌴好𝑖𝑔-𝑎𝑏𝑙𝑒😆😍.🔸黃金咸蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵 $𝟏𝟒𝟖鍾意咸蛋黃必嗌😍 咸蛋黃味好濃 虎蝦好新鮮大隻 野菌都好多粒🤣 每一啖意粉都掛滿咸蛋黃汁,超惹味🤤.🔸青檸凍的蜆 $𝟏𝟎𝟖同朋友一致認為呢個係第一名🥇個醬汁出色🤩 酸酸甜甜好開胃,同平時食泰式生蝦嘅醬汁有啲似😋 粒粒蜆肉都好大粒,但份量唔算多 同埋有一兩粒霉霉地🙁.🔸芥末蒲燒鰻魚比薩 $𝟏𝟓𝟖餅底薄身脆口,亦都好足料😚 有燒汁、芥末醬、鰻魚、紫菜、蟹柳等等,口感超豐富,食落好似食緊章魚燒咁👍🏻😋.🔸椰椰麻麻燒牛扒 $𝟐𝟐𝟖相對黎講比較普通🙈 牛扒唔韌 有薯蓉同其他配菜,不過我同朋友都偏好再生少少 但佢無問我地要幾成熟(似乎無得揀熟成度?🙈).🔸開心果奶蓋咖啡 $𝟓𝟔開心果奶蓋味道濃郁、質感濃稠得嚟又唔會唔會好漏🤓 同咖啡都好夾~.🔸士多啤梨玄米奶昔 $𝟓𝟖玄米奶蓋幾特別,估唔到同士多啤梨奶昔幾夾😂 不過比起開心果奶蓋咖啡就遜色少少🤏🏼.🔸泰奶巴斯克蛋糕 $𝟕𝟖
銅鑼灣🇭🇰 玩味復古泰西𝐹𝑢𝑠𝑖𝑜𝑛菜👅

🔸開心果奶蓋咖啡 $𝟓𝟔

🔸士多啤梨玄米奶昔 $𝟓𝟖
士多啤梨玄米奶昔

🔸泰奶巴斯克蛋糕 $𝟕𝟖
比較普通,唔係好食得出泰式奶茶味,蛋糕細細件,呢個𝑠𝑖𝑧𝑒嚟講定價有啲進取🙈
泰奶巴斯克蛋糕

整體嚟講,食物質素幾好,餐廳環境都好靚好舒適👍🏻 可以𝑒𝑛𝑐𝑜𝑟𝑒😙 不過價錢就偏貴,因為食物份量唔多(我地兩個女仔都食得晒咁多嘢 一滴都唔剩😂)

📍𝘛𝘩𝘦 𝘖𝘭𝘥 𝘉𝘰𝘰𝘬 𝘚𝘵𝘰𝘳𝘦 𝘣𝘺 𝘛𝘩𝘦 𝘚𝘰 𝘓𝘰𝘯𝘦𝘭𝘺 𝘊𝘭𝘶𝘣
🗺️銅鑼灣謝斐道535號𝘛𝘰𝘸𝘦𝘳 535地下1號舖
開心果奶蓋咖啡
📍The Old Book Store by The So Lonely Club🇭🇰 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖呢間係No Money So Lonely係銅鑼灣新開嘅分店叫So Rich So Lonely🤣🤣風格同NMSL差唔多 都係復古風好鍾意佢餐巾上面印住胭脂扣嘅名句😆同埋好鍾意佢落地大玻璃 睇住日落得閒又好多狗狗經過 好舒服同埋食物都好好食! 推薦以下兩款😋 黃金鹹蛋黃虎蝦野菌墨汁義大利麵 $148超香鹹蛋黃!好正隻蝦燒得剛好 有檸檬汁做調味 配埋香草佢仲要好多配料 好多魷魚粒、雜菇、洋蔥好豐富 我係清咗碟 連汁都食曬🤣😋 辣肉碎豬頸肉披薩 $168佢係薄批~ 但係好食嘅薄批 唔會太乾啲辣啱啱好 好惹味有啲三色椒、辣椒、紫洋蔥做Toppings豬頸肉超正!好淋好爽口感覺就有啲似泰式燒豬頸肉嘅味道👅
🇭🇰 銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖

同埋食物都好好食! 推薦以下兩款

😋 黃金鹹蛋黃虎蝦野菌墨汁義大利麵 $148
超香鹹蛋黃!好正
隻蝦燒得剛好 有檸檬汁做調味 配埋香草
佢仲要好多配料 好多魷魚粒、雜菇、洋蔥
好豐富 我係清咗碟 連汁都食曬🤣

😋 辣肉碎豬頸肉披薩 $168
佢係薄批~ 但係好食嘅薄批 唔會太乾
啲辣啱啱好 好惹味
有啲三色椒、辣椒、紫洋蔥做Toppings
豬頸肉超正!好淋好爽口
感覺就有啲似泰式燒豬頸肉嘅味道👅
2023-08-08
  • 黃金鹹蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵
  • 辣肉碎豬頸肉披薩
1K
2023-08-08 38 浏览
有請今天的特別嘉賓💁🏻‍♀️❤️🌟海鹽焦糖朱古力蛋糕賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧蛋糕以海鹽、焦糖和朱古力作為三大主要元素,當中以海鹽中和焦糖以及朱古力的甜膩感,味道甘甜中帶一絲鹹香,奇妙的鹹甜組合交替,繼而在舌尖味蕾中爆發。鬆化柔軟的質感,令每一口蛋糕都充滿層次感和誘惑,非常邪惡。🌟榛子朱古力芝士蛋糕賣相:🐧🐧🐧🐧🐧味道:🐧🐧🐧🐧🐧芝士蛋糕口感扎實醇厚,入口滑順細膩,帶有濃郁的堅果榛子香味,鹹香的芝士味與甜蜜蜜的朱古力味互相交融,配搭非常合拍又出色,滋味推介。環境:🐧🐧🐧🐧🐧餐廳以復古玩味風作主題,一邊以大量熱帶植物花朵作佈置,令人尤如置身於熱帶森林一般,感覺迷幻又特別。另一邊則貫徹餐廳名字主題,以書本雜誌海報配搭特色高檯窗邊座,就像到訪了復古書店一樣,打卡一流。🐧❣️餐廳每桌旁邊設有小型置物籃,供客人放袋用,十分貼心。🐧❤️結語:打卡一流的玩味特色餐廳。
有請今天的特別嘉賓💁🏻‍♀️❤️

🌟榛子朱古力芝士蛋糕

賣相:🐧🐧🐧🐧🐧
味道:🐧🐧🐧🐧🐧

環境:🐧🐧🐧🐧🐧

🐧❣️餐廳每桌旁邊設有小型置物籃,供客人放袋用,十分貼心。

🐧❤️結語:打卡一流的玩味特色餐廳。

海鹽焦糖朱古力蛋糕
榛子朱古力芝士蛋糕
1K
2023-08-07 47 浏览
ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ 到到都係打卡位同三五知己坐係到chill下傾計飲杯野都幾好個環境都好似去咗Alice in the wonderland 𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥✨ 芝士辣肉腸pizza 118蜂蜜紅茶✨ 黃咖喱軟殼螌麵包 128 斑斕龍眼茶(龍眼味好重,不過冇咩斑斕味)lunch menu 有跟湯或沙律ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ So Rich So Lonely📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

到到都係打卡位
同三五知己坐係到chill下傾計飲杯野都幾好

𝗪𝗛𝗔𝗧 𝗪𝗘 𝗢𝗥𝗗𝗘𝗥

✨ 芝士辣肉腸pizza 118
蜂蜜紅茶

✨ 黃咖喱軟殼螌麵包 128
斑斕龍眼茶
(龍眼味好重,不過冇咩斑斕味)
lunch menu 有跟湯或沙律

ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ ᵕ̈ ᑋᵉᑊᑊᵒ

So Rich So Lonely

📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖
2023-08-07 159 浏览
The Old Book Store by The So Lonely Club 銅鑼灣 是一間有格局有情調的餐廳,店內裝修吸引了不少打卡客光顧,食物及服務都有一定水準,食物除了外觀亦注重內涵,個人覺得是泰國菜與西餐、日本菜的混合,會再次光顧試下其他菜式😋。青檸凍的蜆:蜆肉爽口雖然大少不一,但一碟都有15-16隻,食落沒有沙,醬汁是泰式醬汁好像有點香茅、九層塔🌿味道,酸酸甜甜食落幾開胃,算係好食但唔太岩個人口味。唯一要挑剔係果半個青檸,九成乾身點壓都無乜青檸汁出。 照燒鰻魚汁帶子日本扇貝飯:兩粒扇貝清爽彈牙,飯粒還伴有菇碎及帶子,整個飯與鰻魚照燒汁幾match,飯粒粒粒皆香,呢個係可以再食😋。 芥末蒲燒鰻魚比薩:在黃咖喱軟殼蟹與這個猶豫,店員指較多人叫的是軟殼蟹,鰻魚是新推出的,所以最後決左試新野。整個pizza非常薄脆,餅底可以說接近脆片沒有一點軟身,pizza材料有鰹魚花、紫菜、蟹柳柳、燒汁、芥末醬、鰻魚、芝士,食落有點似食章魚燒的味道👅。 芒果抹茶沙冰:無乜抹茶味,芒果香味唔重,感覺有點甜過頭,甜唔似出自芒果😵‍💫。

青檸凍的蜆:

照燒鰻魚汁帶子日本扇貝飯:

芥末蒲燒鰻魚比薩:

芒果抹茶沙冰:
照燒鰻魚汁帶子日本扇貝飯
照燒鰻魚汁帶子日本扇貝飯
  • 芥末蒲燒鰻魚比薩
@thesolonelyclub serves thai japanese western fusion cuisine 🐘 the interior has a nordic vintage bookstore style 📖 with forest decor elements 🌲 animal ornaments 🦓 and a playful vibe 🪂@thesolonelyclub 泰日西 fusion 料理 🐘 裝修北歐復古書店風格 📖 樹林佈置 🌲 動物擺設 🦓 帶點玩味 🪂🦀 黃咖喱軟殼蟹麵包 HKS$118soft shell crab bread with yellow curry炸軟殼蟹酥脆 🦀 麵包磚香脆鬆軟 🍞黃咖喱香辣惹味 🍛 加入紅蘿蔔帶點微甜 🍖 秘製豬手配黃薑飯 HKD$108pork knuckle tumeric rice豬手軟腍 厚肉大件 🐖 豬皮彈牙 豐富膠質黃薑飯帶點獨特嘅香味 🍚 配豬手同醬汁好夾🥣 椰菜花煙肉湯 (lunch included)daily soup - cauliflower and bacon soup幼滑濃厚 煙肉

🦀 黃咖喱軟殼蟹麵包 HKS$118

pork knuckle tumeric rice
豬手軟腍 厚肉大件 🐖 豬皮彈牙 豐富膠質
黃薑飯帶點獨特嘅香味 🍚 配豬手同醬汁好夾

秘製豬手配黃薑飯

🥣 椰菜花煙肉湯 (lunch included)
幼滑濃厚 煙肉帶點鹹鮮 🥓

🥗是日沙律 (lunch included)
daily salad
翠綠清爽 🥬 酸甜開胃

🌿 斑斕冰茶 (lunch included)
pandan iced tea
茶濃清甜 🍂 陣陣斑斕味 滿滿龍眼肉

🍯 蜂蜜紅茶 (lunch included)
honey black tea
紅茶清香 🍂 蜂蜜帶甜

🍨 伊予相費南雪配蕨餅雪糕 +HKD$38
madeleine with ice cream and warabimochi
馬德琳鬆軟可口 🧈 蜂蜜牛油味香濃
雲呢拿雪糕香滑 🍦 蕨餅配黃豆粉 煙煙韌韌

伊予相費南雪配蕨餅雪糕

📍銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖🇭🇰
  • 黃咖喱軟殼蟹麵包
  • 秘製豬手配黃薑飯
2023-08-04 51 浏览
睇間餐廳名咁熟原來So Rich 同No Money 都係屬於The So Lonely Club好喜歡個設計概念就係有錢同無錢既人其實都有孤單感兩間味道都係相似旺角no money偏向泰菜而銅鑼灣呢間就係西、日、東南亞菜其實一見到餐廳名已經好想試啦𝐃𝐞𝐞𝐩 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐏𝐥𝐚𝐭𝐭𝐞𝐫 𝐇𝐚𝐥𝐟 ($𝟏𝟎𝟖)想大包圍咩都食下冬蔭功飯波、吉列蝦、魷魚圈、蟹餅、粟米墨魚餅、豬肉春卷、薯條包羅萬有!!就算係half都覺得份量超多!飯波感覺好有趣入面係Tom Yum Risotto再炸到脆卜卜內軟外脆冬蔭功味非常突出蟹餅墨魚餅好有驚喜超級彈牙醬料有泰式辣醬+茄汁薯條係意料之外見到都好開心𝐒𝐚𝐭𝐚𝐲 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 𝐒𝐤𝐞𝐰𝐞𝐫 𝐃𝐚𝐧 𝐃𝐚𝐧 𝐑𝐢𝐜𝐞 ($𝟏𝟑𝟖)沙嗲雞肉串擔擔飯好夠fusion擔擔飯真係食到香濃花生醬味道而且都幾夠辣度雞串有3條台灣X泰國風味好有特色𝐏𝐢𝐬𝐭𝐚𝐜𝐡𝐢𝐨 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬𝐞 𝐓𝐨𝐩𝐩𝐞𝐝 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ($𝟓𝟔)𝐏𝐚𝐧𝐝𝐚𝐧 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐌𝐢𝐥𝐤 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ($𝟓𝟐)超級推介要試店裡的special coffee開心果芝士奶蓋真係打到面層好creamy豐厚飲
睇間餐廳名咁熟
好喜歡個設計概念
就係有錢同無錢既人
其實都有孤單感
兩間味道都係相似
旺角no money偏向泰菜
而銅鑼灣呢間就係西、日、東南亞菜
其實一見到餐廳名已經好想試啦

想大包圍咩都食下
包羅萬有!!
就算係half都覺得份量超多!
飯波感覺好有趣

飲落有開心果香同咖啡兩個層次
撞埋一齊真係好好味
斑蘭咖啡賣相有半塊斑蘭葉
飲到有烤焦糖係面
呢兩杯飲品令我好有渡假feel呢~
  • 開心果奶蓋咖啡