成日經過銅鑼灣都見到呢個勁靚嘅corner位,望落去係樓底勁高嘅復古書店,但原來係Cafe嚟㗎!🥰☕️成間餐廳都走復古英倫風,就連餐牌都好似一本本有質感嘅圖畫書📚🌟牛油果脆脆波🥑 $88感覺係尼泊爾風嘅前菜!圓形嘅脆米波中間塞滿蕃茄粒、煙三文魚、牛油果同泰式醬汁,食落酸酸甜甜好開胃🤤🌟芝麻水牛城芝士比薩🍕$158呢款Pizza用咗Buffalo Cheese同Mascarpone Cheese,芝士份量好足,勁拉絲!不過食落去味道就冇乜特別,做唔到水牛城嗰種香辣😳🌟黃金咸蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵 $148鹹蛋黃控必叫❤️‼️鹹蛋黃味好濃😭每一啖意粉都食到鹹蛋黃碎,沙沙嘅口感好正🥹😋而且墨汁意粉好彈牙~係超高質嘅意粉!✨🌟提拉米蘇奶蓋巴斯克芝士蛋糕🤎 $78Tiramisu奶蓋好似瀑布咁勁誇張😍💦打卡一流🩷奶蓋好滑好creamy,一切落去芝士蛋糕頂層係會流啲酒液出嚟😚做得幾唔錯🥰!

🌟牛油果脆脆波🥑 $88

🌟芝麻水牛城芝士比薩🍕$158

🌟黃金咸蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵 $148

🌟提拉米蘇奶蓋巴斯克芝士蛋糕🤎 $78
🎨DIY裝飾蛋糕好創新😍 擁有甜品畫板 可以發揮自己嘅藝術天份 創出獨一無二嘅甜品! 係充滿藝術氣息嘅環境非常療癒🤍其他食物揉合西泰fusion, 令人有耳目一新嘅感覺! 烤大蝦海鮮椰香喇沙飯 $148: 喇沙飯充滿椰香😚 大蝦鮮甜,仲有海鮮粒及青口,充滿泰國風情🇹🇭 照燒慢煮牛舌比薩 $148: Pizza比較薄身,滿滿嘅芝士拉絲🧀 配上嫩滑嘅牛舌 好滿足!!蟹肉抹茶白咖喱米通 $118: 白咖喱味比較突出,而抹茶味唔強烈,配蟹肉同米通有特別⭐️咸蛋黃香茅雞翼 $78: 鹹蛋黃味好香 配上炸雞翼非常邪惡😋🎨這件蛋糕是我的畫板 $98慕絲蛋糕中間有士多啤梨夾心🍓 完全唔覺得甜🤍 而且士多啤梨味酸酸甜甜好開胃😍
其他食物揉合西泰fusion, 令人有耳目一新嘅感覺!

烤大蝦海鮮椰香喇沙飯 $148
照燒慢煮牛舌比薩 $148
蟹肉抹茶白咖喱米通 $118
咸蛋黃香茅雞翼 $78
: 鹹蛋黃味好香 配上炸雞翼非常邪惡😋
🎨這件蛋糕是我的畫板 $98
《So Rich So Lonely - The Old Book Store》他們的裝修走幽默趣怪風格,食物飲品製作卻非常認真,主打特色泰西Fusion菜,室內設計予人一種復古書店感覺Lunch set都很划算,人均$108起~‣ 烤大蝦海鮮椰香喇沙飯 ($128)用喇沙汁煮飯感覺很新鮮是出乎意料的搭配,也煮的很掛汁!配料還有大蝦、青口和鵪鶉蛋要注意是有點辣的~‣ 西京燒三文魚扒配泰式酸辣汁 ($118)香煎三文魚健康又美味😋配料包括新鮮的沙律菜和香滑薯蓉‣ 原味炸薯條 (+$28)薯條新鮮炸起很香脆‣ 紫薯麻糬蛋糕 (+$38)紫薯味道挺香的頂層中間就是麻糬如果做到麻糬夾心相信會更有驚喜😘‣ 開心果巴斯克蛋糕 ($68)頂層的開心果醬非常濃郁!開心果迷表示這個是必!吃!中間的巴斯克蛋糕,糕體比較軟滑開心果味比芝士味濃郁的多‣ 士多啤梨玄米奶昔 (+$38)頂層是玄米奶蓋,很香濃的玄米茶味,口感棉滑底下才是士多啤梨奶昔喝到新鮮士多啤梨味,甜度適中不過兩者之間感覺是獨立分開的‣ 開心果奶蓋咖啡 (+$36)開心果奶蓋味道香濃不過份量比較少咖啡就正常發揮啦💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟
他們的裝修走幽默趣怪風格,食物飲品製作卻非常認真,
主打特色泰西Fusion菜,
室內設計予人一種復古書店感覺
Lunch set都很划算,人均$108起~

‣ 烤大蝦海鮮椰香喇沙飯 ($128)
用喇沙汁煮飯感覺很新鮮
是出乎意料的搭配,也煮的很掛汁!
配料還有大蝦、青口和鵪鶉蛋
要注意是有點辣的~

‣ 西京燒三文魚扒配泰式酸辣汁 ($118)
香煎三文魚健康又美味😋
配料包括新鮮的沙律菜和香滑薯蓉

‣ 原味炸薯條 (+$28)
薯條新鮮炸起很香脆

‣ 紫薯麻糬蛋糕 (+$38)
紫薯味道挺香的
頂層中間就是麻糬
如果做到麻糬夾心相信會更有驚喜😘

‣ 開心果巴斯克蛋糕 ($68)
頂層的開心果醬非常濃郁!
開心果迷表示這個是必!吃!
中間的巴斯克蛋糕,糕體比較軟滑
開心果味比芝士味濃郁的多

‣ 士多啤梨玄米奶昔 (+$38)
頂層是玄米奶蓋,
很香濃的玄米茶味,口感棉滑
底下才是士多啤梨奶昔
喝到新鮮士多啤梨味,甜度適中
不過兩者之間感覺是獨立分開的

‣ 開心果奶蓋咖啡 (+$36)
開心果奶蓋味道香濃
不過份量比較少
咖啡就正常發揮啦

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
餐廳牆上的壁畫、擺設都看得出很用心的佈置
食物和飲品質素也不錯,
意外的是甜品很出色

💰Total: $499.4 ($249.7pax 已包括10%服務費)
📍The Old Book Store|@thesolonelyclub
銅鑼灣謝斐道535號Tower 535地下1號舖
2024-07-05 180 浏览
.⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯之前銅鑼灣分店開張自由去食過The Old Book Store,當時都係比佢哋嘅獨特外型復古懷舊書店風格所吸引,坐喺咩位置都可以打到卡,而且食物較多都好有特色青檸凍的蜆好鍾意嘅一道菜,充滿泰式風味,凍食又帶酸甜味道真係好開胃蒜香咸蛋少少辣辣粟米香甜粟米配搭蒜蓉辣椒等份量都好多,而且難以抵抗😂辣肉碎豬頸肉比薩另一度有泰式風味嘅Pizza,味道夠晒創新同埋特別,pizza皮薄較脆,豬頸肉在加上酸甜醬汁辣肉醬,我自己幾鍾意同推薦烤羊架伴青咖喱醬羊架非常粉嫩,一定要點上配搭嘅青咖喱醬配搭得好好,同埋薯蓉配菜非常豐富如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️ ⋯
⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯♡⋯⋯⋯ ♡⋯⋯⋯♡⋯

青檸凍的蜆
好鍾意嘅一道菜,充滿泰式風味,凍食又帶酸甜味道真係好開胃

蒜香咸蛋少少辣辣粟米
香甜粟米配搭蒜蓉辣椒等
份量都好多,而且難以抵抗😂

辣肉碎豬頸肉比薩

烤羊架伴青咖喱醬

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

2024-07-04 298 浏览
位於街角的一家店子,裝潢充滿英倫風格,品味獨特,就連餐牌也設計成一本書的模樣,餐紙卻又寫著港式本土的金句,玩味十足。原來餐廳主打泰西融合的菜式,我們以一道名為很綠的牛油果沙律開始。沙律菜鮮爽不在話下,沙律汁更是調和得恰到好處,鹹中帶酸,加上萬綠叢中一點紅的車厘茄,做到晝龍點睛的效果。青檸凍的蜆未覺有勁剛烈的青檸味,反而蜆本身已混入帶有少許微辣的醬汁,有些冬陰公的影子,即時令整道菜式生色不少!蜆肉屬於巨型派,軟嫩滑溜,我們都不禁追著來吃,瞬間清盤!由豬肉春卷、吉列蝦、魷魚圈、蝦餅、魚餅以及洋蔥圈組成的炸物拼盤,每一樣都炸得夠透,更是爽脆不油膩的!當中小人尤其喜歡蝦餅,香彈有致。就連蘊藏在炸物下面的薯條,一律被我們秒殺!芥末蒲燒鰻魚比薩焗製需時,不過食完之後就覺得等待是值得的。比薩餅底超級薄脆,有蒲燒鰻魚和蟹柳做餡,芝士中透出輕輕的芥末,撞出層次!紫菜和木魚的餘韻更是在口腔裡歷久不衰,這就是王道!由服務至食物我們都甚感滿意,必然再訪。
很綠的牛油果沙律
炸物拼盤
芥末蒲燒鰻魚比薩
由服務至食物我們都甚感滿意,必然再訪。
午餐
很綠的牛油果沙律
炸物拼盤
芥末蒲燒鰻魚比薩
今日同姊妹係港島食層架下午茶傾計,揾左間好舒服既Cafe~餐廳採用落地玻璃,光線充足,亦望到街上的車行駛,開揚感十足!裝潢特別,有壁紙及花花裝飾,好有異國風情。寂寞書店貴婦下午茶--Not so lonely High tea set(賣相好靚)下層鹹點:粟米墨魚餅--墨魚餅口感彈牙又唔算油;而且底部有沙律可一起吃更健康牛油果煙三文魚脆脆波--有驚喜,外皮內軟,鹹香既煙三文魚配上清新既牛油果碎碎既混合餡好正。上層甜點:開心果蕨餅法式海綿小蛋糕及開心果英式鬆餅--兩款甜點開心果味都好濃咸蛋黃曲奇--好大塊既曲奇,個漿係用咸蛋黃整所以有陣鹹香味,同一向食開既甜味曲奇有分別伯爵茶菠蘿費南雪--費南雪又名金磚蛋糕,口感好軟屬.加上伯爵茶忌廉及菠蘿粒好好味自家製抺茶雪糕--抺茶味較濃,岩晒抺茶控季節濃茶焦糖布丁--入口即溶,表面有層脆脆既焦糖薄片單點小食:慢煮八爪魚片🐙八爪魚必為很多的小片,肉質嫩口又彈牙,配埋自家製酸汁提鮮;亦配搭埋沙律🥗更健康。套裝包括特式飲品班蘭龍眼冰--甜甜的很潤喉熱帶水果茶--用茶壺裝著,用底下的杯子飲太有儀式感了,當時我真是個貴婦,但不寂寞;有果肉係底有D野咬下幾好。

自家製抺茶雪糕--抺茶味較濃,岩晒抺茶控
季節濃茶焦糖布丁--入口即溶,表面有層脆脆既焦糖薄片

單點小食:慢煮八爪魚片🐙

套裝包括特式飲品
班蘭龍眼冰--甜甜的很潤喉
熱帶水果茶--用茶壺裝著,用底下的杯子飲太有儀式感了,當時我真是個貴婦,但不寂寞;有果肉係底有D野咬下幾好。水果茶酸酸的很開胃🤤
  • 寂寞書店貴婦下午茶
  • 熱帶水果茶
  • 班蘭龍眼冰
the old bookstore舊年新開既時候已經食過一次,呢間英倫風舊書店 inspired 既餐廳其實係食泰西 fusion 料理的,一年後再encore!𖦹 青檸凍的蜆 $108肥美既凍蜆配上泰式青檸汁極之開胃,d蜆仲大隻左!𖦹 牛油果脆脆波 $88一碟有六件香脆既脆脆波,入面放有牛油果蓉﹑蕃茄粒,口感豐富,如果有啲汁會更加好味。𖦹 日式豬軟骨配失傳已久自家製豬油炒飯 $128豬軟骨咬落去鬆軟入味,豬油飯巧惹味。𖦹 黃金威蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵 $148STILL SO GOOD like last time !!! 墨魚汁意粉每條都沾滿鹹蛋黃醬,濃郁鹹香,菇菌香亦突出。

𖦹 青檸凍的蜆 $108

肥美既凍蜆配上泰式青檸汁極之開胃,d蜆仲大隻左!

𖦹 牛油果脆脆波 $88

𖦹 日式豬軟骨配失傳已久自家製豬油炒飯 $128

豬軟骨咬落去鬆軟入味,豬油飯巧惹味。

𖦹 黃金威蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵 $148

• 黃金咸蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵
  • 青檸凍的蜆
今次同媽媽👩🏻黎到一間打卡影相餐廳—The Old Book Store by The So Lonely Club,餐廳大玩復古風,食物都係Fusion菜,值得黎一試!🌟黃咖喱軟殼蟹比薩🍕黃咖喱椰奶味濃,食落啖啖香味,比薩餅底咬落脆口,配上炸至金黃蘇脆既軟殼蟹簡直係一絕!如果黎到餐廳想食pizza既建議可點呢款!🌟日式豬軟骨配失傳已久自家製豬油炒飯日式豬軟骨咬落去十分鬆軟,已經炆到好入味,軟骨變腍而不失咬口。而最值得講既係,👦🏻已經好耐無食到出色既豬油飯,而餐廳製作既呢個豬油炒飯滿足哂👦🏻口味,油脂濃郁,每口飯都滿嘴油香,黎到必試!🌟青檸凍的蜆泰式青檸汁酸酸地極開胃🤤,配上肥美既凍蜆真係食到唔停口!🌟熱帶水果茶(凍)熱帶水果茶飲落微酸,既有生果,又清香而且有茶香!

🌟黃咖喱軟殼蟹比薩🍕

🌟日式豬軟骨配失傳已久自家製豬油炒飯

🌟青檸凍的蜆
泰式青檸汁酸酸地極開胃🤤,配上肥美既凍蜆真係食到唔停口!

🌟熱帶水果茶(凍)
熱帶水果茶飲落微酸,既有生果,又清香而且有茶香!

多次到訪位於銅鑼灣呢間精緻復古風西餐廳—The Old Book Store,餐廳整個裝修格調充滿文藝玩味色彩,燈光幽暗營造出神秘氣氛,而座位之間相隔闊落,係同朋友聚餐嘅好選擇🕰️ 食物方面,主要以傳統西式為主,配搭一啲創意嘅組合,令味道更有驚喜,例如沙嗲雞肉串擔擔飯,串燒雞肉,配上醬汁撈落飯,相當惹味~ 另外,推介炸物拼盤,當中包括各款不同炸物;洋蔥圈、蟹餅、吉列蝦等,而且有好多特色飲品可以選擇,整體而言,都係水準之上💫
2024-06-03 86 浏览
呢間玩味Cafe主打泰西fusion料理,煮食同甜品嘅選擇都好多!室內分成兩種風格,前面望街嘅窗口位置🪟有乾花裝飾,滿滿嘅文藝氣息;行入少少就係復古嘅感覺,邊個位置打卡影相都一流📸!見到佢有個隱藏Menu,下午茶有多款糕點,人均百鬆啲,仲有開心果嘅甜品,超吸引!🤩-——————————————🥩◖寂寞書店貴婦下午茶◗ $268呢個份量夠兩個人食,每人百鬆啲,超抵食!裏面嘅濃茶布甸🍮同開心果英式鬆餅都唔錯,食落唔會好甜,仲可以跟配兩杯嘢飲,或者揀其他飲品有減$20優惠🈹!包咗六款甜點同兩款鹹點:🤎開心果蕨餅法式海綿小蛋糕🤎鹹蛋黃曲奇🤎伯爵茶菠蘿費南雪🤎開心果英式鬆餅🤎自家製抹茶雪糕🤎季節濃茶焦糖布甸🤍粟米墨魚餅🤍牛油果煙三文魚脆脆波🐟◖啤酒炸魚全日早餐◗ $158All Day Breakfast好豐富,有煙肉、薯餅、大啡菇、腸、蕃茄、酸種包同埋兩隻太陽蛋,有好多款炸物,超滿足!🍵◖開心果奶蓋咖啡◗ +$36開心果奶蓋好濃稠,開心果味濃郁,好似食雪糕咁,同埋咖啡一齊飲,微甜口感更順滑!☕️◖Americano◗ 跟餐用上fruity嘅咖啡豆,咖啡豆清香入口唔苦,配上甜品一齊食,正好消滯~🥰
-——————————————

🍵◖開心果奶蓋咖啡◗ +$36

☕️◖Americano◗ 跟餐

🌟Encore指數:8.6/10
2024-05-28 66 浏览
朋友想食泰國嘢,第一時間諗起呢間主打Fusion泰菜嘅Café!Lunch set包前菜、餐湯同飲品,揀其他飲品嘅話可以減$20,價值實惠。前菜係醃青瓜海帶,酸爽清新,好開胃。燒牛肉沙律 ($158)牛肉份量多,辣勁十足,刺激食慾,清爽又惹味。烤大蝦海鮮椰香喇沙飯 ($128)濃郁嘅喇沙汁完全融入米飯之中,有淡淡椰香,辛辣唔嗆鼻,夠晒惹味,令人食欲大開!而且仲有好多海鮮,好足料!Tiramisu ($78)Mascarpone Cheese口感軟滑,手指餅充滿咖啡香味,啖啖甜蜜滋味。開心果奶蓋咖啡 (+$36)層次分明,上層厚厚嘅開心果奶蓋質感creamy幼滑,堅果味道香濃,配搭濃郁咖啡風味,雙重口感互相襯托,一飲愛上!

前菜係醃青瓜海帶,酸爽清新,好開胃。

燒牛肉沙律 ($158)
牛肉份量多,辣勁十足,刺激食慾,清爽又惹味。

烤大蝦海鮮椰香喇沙飯 ($128)

Tiramisu ($78)

開心果奶蓋咖啡 (+$36)
香港宜家多咗好多玩味十足嘅餐廳,之前試過嘅鬼混同埋為食龍都原來係佢嘅姊妹店!夜晚到訪,懷舊復古嘅感覺更加突出,氛圍好好。日間窗邊嘅採光度好高,好適合打卡,有機會日間再訪~----------------------------黃咖喱軟殼蟹pizza $168pizza底係薄身,比較脆口。pizza佈滿芝士超邪惡😈芝士味比較突出,但有啲蓋過黃咖喱味。----------------------------明太子蟹肉野菌義大利麵 $138忌廉汁亦好濃稠,菇類亦好入味。除咗蟹肉碎之外,意粉仲有兩隻蟹鉗仔🦀----------------------------抹茶士多啤梨乳酪梳打 $48抹茶液係分開上,可以自己控制濃度,但抹茶控一定要到倒曬🤭酸酸甜甜地好清新~
黃咖喱軟殼蟹pizza $168
明太子蟹肉野菌義大利麵 $138
抹茶士多啤梨乳酪梳打 $48
🍴照燒慢煮牛舌比薩 $148 (7/10)Pizza個皮好薄,好香脆,係鹹香嘅醬汁,牛舌份量比較少,有少少青瓜絲好有口感,但感覺好中式?🍴黃金威蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵 $148 (9/10)墨魚汁意粉好輕盈食落去淡淡鹹蛋黃醬,非常濃郁鹹香,入邊有少少菇雞髀菇魷魚粒有口感!好好食!🍴烤大蝦海鮮椰香喇沙飯 $148 (8.5/10)喇沙非常香濃,食落去有椰汁香,辣辣地,入邊有好多魷魚粒粒都唔錯!推薦指數: 8/10打到卡嘢食好食又好坐嘅cafe,個人推薦意粉同飯!
🍴照燒慢煮牛舌比薩 $148 (7/10)

🍴黃金威蛋黃虎蝦野菌墨汁意大利麵 $148 (9/10)

🍴烤大蝦海鮮椰香喇沙飯 $148 (8.5/10)

推薦指數: 8/10
打到卡嘢食好食又好坐嘅cafe,個人推薦意粉同飯!
2024-05-19 88 浏览
今日lunch試左位於銅鑼灣泰式fusion店1️⃣烤大蝦🦐海鮮椰香喇沙飯 大蝦青口新鮮,肉質爽口彈牙,喇沙飯非常Creamy,燴飯入面有好多海鮮如蝦仁、魷魚,加上椰奶及喇沙的份量配合幾好,味道小小辣中散發椰奶的清香2️⃣北京填鴨PizzaPizza🍕 用上薄批,批邊脆、批心軟,Pizza 上鋪滿鴨肉絲及京蔥絲,配上特別調製嘅醬汁,整體係一個不錯選擇3️⃣芒果🥭布丁椰奶沙冰 芒果及椰奶的配搭通常都唔會伏,布丁口感不錯,略嫌味道偏淡,芒果味不夠出4️⃣抹茶士多啤梨🍓乳酪梳打 成杯飲品配搭都好特別,士多啤梨乳酸梳打及抹茶醬分開上,你可先試乳酸梳打嘅味道,再因自己喜歡茶的濃度落抹茶醬,一杯飲品可試倒兩種味道,抹茶🍵愛好者可以一試
今日lunch試左位於銅鑼灣泰式fusion店

1️⃣烤大蝦🦐海鮮椰香喇沙飯

2️⃣北京填鴨Pizza

3️⃣芒果🥭布丁椰奶沙冰

4️⃣抹茶士多啤梨🍓乳酪梳打
每次經過銅鑼灣都想試下呢間餐廳,落地玻璃設計,隱約散發出書店既復古味道,加上綠植裝飾🪴 路過都忍唔住望多兩眼👀 餐廳由「The So Lonely Club」開設,大玩復古風味,主打Fusion菜式,創意十足.ᐟ ❝ 牛油果脆脆波 $88 ❞一碟有六件脆脆波,炸至香脆可口,入面放有牛油果蓉﹑蕃茄粒,新鮮醒胃😋 口感夠哂豐富.ᐟ ❝ 蟹肉抺茶白咖哩米通 $118 ❞呢個醬汁配搭好特別,幾有新意😆 蟹肉份量都幾多,配咖喱好香口,不過抹茶味就唔夠突出,將醬汁放上脆米通一齊食,滋味無窮.ᐟ❝ 薄切慢煮八爪魚配秘製酸辣醬汁伴明太子沙律 $158 ❞八爪魚經慢煮後保持鮮味🐙 入口彈牙有嚼勁,配上酸辣醬汁更加香口惹味🤤 另外仲有明太子沙律作伴菜,凍盤清新醒胃,超豐富.ᐟ ❝ 烤大蝦海鮮椰香喇沙飯 $148 ❞呢個推介必試🌟 餐廳將喇沙香氣逼入每粒米飯中,整到好似rissoto咁既口感,散發濃郁椰香😍 伴菜都好豐富,有開邊大蝦﹑青口﹑章魚粒😋 唔少得喇沙既精髓:豆卜同鵪鶉蛋,好似真係食緊喇沙咁🤣

❝ 牛油果脆脆波 $88 ❞

❝ 蟹肉抺茶白咖哩米通 $118 ❞