ღ Big Catch好eye catching 嘅一杯🐚Vodka加檸檬🍋係絕配同埋上面裝飾嘅葉同波波一齊飲會有海洋嘅感覺 好神奇😳評分: 9/10ღ Ritz上面garnish 係藍芝士朱古力🍫朱古力嘅苦度恰到好處同酸甜嘅martini 好夾~飲嘅朋友都好欣賞依杯🥴評分: 9/10ღ The sun also rises 斑斕味比較重~酒精感strong 得嚟會冚咗其他味🥲評分: 6.5/10ღ Story of Victoria Bartender推薦 strong 少少嘅cocktail嘅其中一杯 飲落有好濃嘅蘑菇味🍄不過同bombay gin夾埋嘅味道就有啲怪怪地🥵評分: 4.5/10➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖Overall食物質素:🤍🤍🤍🤍環境服務:🤍🤍🤍🤍打卡指數:🤍🤍🤍➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖📍The Old Man中環蘇豪鴨巴甸街37號低座地舖

ღ Big Catch
評分: 9/10

ღ Ritz
上面garnish 係藍芝士朱古力🍫
朱古力嘅苦度恰到好處
同酸甜嘅martini 好夾~
飲嘅朋友都好欣賞依杯🥴

➖➖➖➖➖➖➖➖➖➖
📍The Old Man
中環蘇豪鴨巴甸街37號低座地舖
2024-04-21 1024 浏览
朋友說想試試這家酒吧, 餐廳位置有點隱蔽,但是跟Google也可以找到的😊晚上九點多, 去到等了一會. 酒吧位置不太多. 點了三杯飲品都是餐牌上推薦的. 最有驚喜應該是這杯Doomsday . Presentation 帶來驚喜. 拍照一流. 其餘兩杯都是waitress 推介😌但是忘了名字和拍照😜中環酒吧都的是, 這家算是特別可以一試😌

中環酒吧都的是, 這家算是特別可以一試😌

2024-03-22 752 浏览
A speakeasy bar locates behind stairs in Hong Kong Soho. An I shaped bar with a feature Oldman wall allows guest to sit or stand around the bartender stage. Each cocktail has its own storyline which is inspirated by Hemingway’s novel. Come and try their drinks and let the bartender tell you the stories!A Moveable Feast $120Soldier’s Home $120Story of Victory $120
Story of Victory
Story of Victory
Soldier’s Home
  • A Moveable Feast
2024-02-17 789 浏览
朋友,真係要同你講,我去咗間Bar試啲cocktail,正到爆燈💥!首先,個「IN ANOTHER COUNTRY 1927」紅通通嘅樣好吸引,一啜呢,充滿Congac 同 rum 嘅甜香,有陣陣campari後勁,真係有啲似Negroni,但又甜美咗啲。跟住,「GARDEN OF EDEN 1985」就正!👍呢款Whiskey based嘅cocktail,清新得嚟,居然飄嚟淡淡嘅腥香,一飲先至發現味覺同嗅覺玩緊游戲,又甜又刺激。佢哋仲會點燃米紙,加嗰頓香橙皮油,正!「MEN WITHOUT WOMEN 1927」真係我心水No.1😍愛爾蘭威士忌作基底,甜中帶點複雜嘅多層次感覺,成功咁提升咗Irish coffee嘅味道,兩個字—經典!「THE DANGEROUS SUMMER 1959」就清爽好多,味道似乎芒果芝士蛋糕噤,甜滋滋,女士飲應該會鍾意。至於「THE SUN ALSO RISES 1926」就草本味濃,斑蘭味撲鼻而來,後面gin甘苦,適合愛嘗鮮嘅你!最正係薯片不斷refill!免費!講真,真係正爆咋!飲完一轉眼間薯片就清盤,又即刻有新一輪送上嚟,好滿足!😋總結埋,呢度調酒

總結埋,呢度調酒真係有水準,而且感覺得到佢哋好有心機。下次仲想再去距試多幾款,實在太過癮啦!
🧊🥃🍸If you really enjoy the presentation of a cocktail, you can’t miss here when you’re in Hong Kong. - 𝐃𝐨𝐨𝐦𝐬𝐝𝐚𝐲- 𝐅𝐚𝐦𝐨𝐮𝐬 𝐋𝐚𝐬𝐭 𝐖𝐨𝐫𝐝𝐬 Under the theme of The Old Man-Hemingway,this secret place tried to present his story through each glass of cocktails. I love their presentation and vibes inside. Even it’s a bit crowded at late night. 每個人對於雞尾酒主觀都未必一樣:合唔合適自己既心情為基準~但呢到present出黎既層次會驚歎到我ฅ๑̅‪꒳๑̅)
🧊🥃🍸

- 𝐃𝐨𝐨𝐦𝐬𝐝𝐚𝐲
- 𝐅𝐚𝐦𝐨𝐮𝐬 𝐋𝐚𝐬𝐭 𝐖𝐨𝐫𝐝𝐬

每個人對於雞尾酒主觀都未必一樣:
合唔合適自己既心情為基準~
但呢到present出黎既層次會驚歎到我ฅ๑̅‪꒳๑̅)
Left:  Famous Last  Word
2023-11-19 1378 浏览
估唔到我哋仲有「續攤」嘅一日!呢日我同朋友們encore中環西班牙菜餐廳,食完飯講起中環有間酒吧入咗 #世界五十大酒吧 好似幾得意,然後就決定食完飯行過去!The Old Man 位於蘇豪區,喺PMQ上少少斜路位行條冷巷入去。間酒吧都唔易搵😂🙊 開頭去到斜路位都搵咗陣,後來見到條冷巷入面好似有門牌先見到😂 好彩都搵到,如果唔係我哋喺蘭桂芳嗰邊行過去都十分鐘,要白行一趟喺斜路行條短樓梯再行入少少,推開門就見到別有洞天! 間酒吧好細間,基本上一眼望晒,我哋好好彩,一去到啱啱有人走有位坐!當晚一行五人,叫咗十杯唔同cocktail試😂 老實講,試得太多,同當晚係飲完第一場紅酒再轉場,已經唔係杯杯記得啲味😂😂最有印象一杯有生蠔味,一杯係冬菇水味,仲有杯有薑味,有杯有石榴味😂😂😂😂唔好睇啲味咁古怪,我覺得有啲都唔錯/幾得意/幾香 /幾豐富/幾特別!#DemonsGotDarker我記得呢杯,係因為我叫嘅😂我見到佢有Pink Guava想試,最尾石榴味好出~#Doomsday呢杯好吸睛,杯cocktail上面點著好似鐵絲嘅嘢,一行人即刻拎手機出嚟拍片。點著咗仲有啲火花咁閃吓閃吓,好靚❤️整體co

最有印象一杯有生蠔味,一杯係冬菇水味,
仲有杯有薑味,有杯有石榴味😂😂😂😂

#DemonsGotDarker
我記得呢杯,係因為我叫嘅😂
我見到佢有Pink Guava想試,最尾石榴味好出~

#Doomsday

整體cocktail係幾特別,可以試吓~但坐得唔太舒服,喜歡舒適環境嘅要考慮吓~
2023-10-25
$300 (宵夜)
2023-10-09 888 浏览
歡迎follow IG @eatwifme2k23 睇更多❣️今次去一間bookmark咗好耐嘅酒吧𝑻𝒉𝒆 𝑶𝒍𝒅 𝑴𝒂𝒏🍸店名靈感來自海明威著作《老人與海》,雞尾酒都係根據唔同海明威生平事蹟命名,並喺酒單上附上詳細解說🔖唔劇透,自己去睇啦!1️⃣ 𝑪𝒖𝒕𝒊𝒆酒如其名嘅小甜水!係士多啤梨+西瓜味,上面打咗層泡,上面用乾花做點綴🌸入口很順滑,酒精感唔重,適合小酌🤍但小心唔好食到啲乾花,唔好食!2️⃣ 𝑶𝒅𝒅 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒏𝒅𝒔𝒉𝒊𝒑 呢杯係highball變奏版,好清爽好上頭,酒精濃度會高過Cutie,所以唔好飲太快喔🥃3️⃣ 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 𝑹𝒐𝒎𝒂𝒏𝒄𝒆呢杯係飲完Odd Friendship一時衝動嘅產物😔tequila底,度數頗高,小心上頭!同埋非常特別嘅一點:上面嘅garnish係辣椒絲!🌶️聞落仲有浸薑味,好鬼得意,絕對值得試😚真係好鍾意呢間嘅vibe, 佢係間清吧,細細哋啱曬拍拖/小貓三兩隻嚟呢度飲杯嘢傾下計🍸但要留意呢度幾爆,夜晚九點去得返企位, 11點Last Order (另一樣我幾鍾意嘅嘢:大家一齊早啲返屋企啦) 🕰️ 同埋距離我嚟呢度飲酒實在過於久遠,只能寫到個大概,返到香港係時候去多次

1️⃣ 𝑪𝒖𝒕𝒊𝒆

2️⃣ 𝑶𝒅𝒅 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒏𝒅𝒔𝒉𝒊𝒑

3️⃣ 𝑺𝒕𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 𝑹𝒐𝒎𝒂𝒏𝒄𝒆

真係好鍾意呢間嘅vibe, 佢係間清吧,細細哋啱曬拍拖/小貓三兩隻嚟呢度飲杯嘢傾下計🍸但要留意呢度幾爆,夜晚九點去得返企位, 11點Last Order (另一樣我幾鍾意嘅嘢:大家一齊早啲返屋企啦) 🕰️ 同埋距離我嚟呢度飲酒實在過於久遠,只能寫到個大概,返到香港係時候去多次啦😚 (其實係藉口)
𝑪𝒖𝒕𝒊𝒆
𝑶𝒅𝒅 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒏𝒅𝒔𝒉𝒊𝒑
𝑺𝒕𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 𝑹𝒐𝒎𝒂𝒏𝒄𝒆
𝑪𝒖𝒕𝒊𝒆
𝑶𝒅𝒅 𝑭𝒓𝒊𝒆𝒏𝒅𝒔𝒉𝒊𝒑
𝑺𝒕𝒓𝒂𝒏𝒈𝒆 𝑹𝒐𝒎𝒂𝒏𝒄𝒆
2023-08-30 911 浏览
對上一次去The old man 是大半年前的Christmas,想不到事隔大半年後會體驗到如此差的服務和劣質的飲品。首先,事源月中時和朋友們相約放工後小酌一杯,放鬆一下每天上班的勞累,想不到此次體驗令我們心情差到極點,最後要離開這個Bad vibe bar。可是,我還是要讚一讚the old man 的新menu,設計充滿藝術感,各種飲品的外型亦很特別和玩味,相信是把精力都投資於外在形象,請了很多攝影師等為打造一個獨特、充滿藝術性的menu。雖然menu十分精致,但現實總是殘酷的。如果要比喻,Menu上的飲品就像是個花瓶KOL,看上去迷人有魅力,但內在價值空空如也。一見鍾情的東西都是伏。一開始我們三人抱著躍躍欲試的心情,問waiter有沒有甚麼推介的,waiter此時還抱有良好的服務態度,朋友1號想喝苦的,朋友2號想喝有特色的,我想喝甜的,最後懷著試驗精神,依waiter的推介叫了個奶蓋之類的飲品(這裏是奶茶店嗎?)於是,苦的那杯是外圍有茶葉的那杯,有特色的是那個有塊葉在響螺型碗上的那碗東西,而我那杯甜的是看上去超像小學生玩的slime 那杯奇怪物體。我試了一下,面容扭曲,甚麼表情管

我試了一下,面容扭曲,甚麼表情管理和平時的偶像包袱全部失控。。。那種膠質味從我舌頭慢慢延伸到我的腦再到全身,我全身上下的細胞都在告訴我不要再喝這杯”Slime”了,完全引起了我腦神經中的fight or flight機制。

而我那位「喝得苦中苦」的人上人朋友,試了他那杯苦味酒,我引用他原話:比起膠質Slime算是還好,但比起以往的質素完全是不值一提。

而那位追求特色的朋友,看到我們的反應,小心翼翼地拿起了她的「響螺」,整個image令我想起小時候看TVB的古裝劇中,那些被賜死的人要喝毒藥一樣。果不其然,她也成為面容扭曲的一員。

最後,作為一個精明的消費者,我們很清楚這三杯東西的成本應該低到驚人,而以往一直是全港數一數二的the old man的質素竟然變成這樣,我們十分之震驚,因此我們提出了意見,問可不可以換一杯,我實在沒有辦法給那麼多錢來喝一杯Slime。

反映了意見後,waiter的態度是黑面,所有情緒都寫在臉上的感覺,態度差劣。

眾所週知去bar就是要享受氣氛而已,Product 質素已經差了,還要消費者受氣嗎?以往薯片杯空了還會有人來fill的,我們提出意見後,完全沒有人來fill薯片,零service….我們像不受歡迎的邊緣人,我認為這個bar可以改名做the old man who kills mood

最後,還發生了一件十分之sarcastic 的事件,我們隔離枱來了一男一女,嘴裏說著普通話,不停在打卡,看到menu說: 真高級啊,你看飲品好高級啊,好藝術

此時,Bar裏的標誌性Hemingway肖像畫與隔離枱的打卡男女形成了一個諷刺味極強的對比

其實從menu和飲品已經可以知道這間Bar開始傾向打卡式低級Bar,奶蓋Slime真的是極品。想要從神壇掉下來?當花瓶吧~

我和我的朋友看到打卡男女相視而笑,心照不宣
結果不出我們意料之外,他們order了跟我們一樣苦的那杯drink之後居然說很好喝很高質

我真的很希望他們試試Slime
不過打卡人應該甚麼都覺得高級高質
就像香港,各方面都充滿著「將就」的氣氛,外在身光頸靚,內在早已物是人非。

體驗很差,服務態度有待改善,味道一般,不會再次光顧。入口在暗巷內沒有街燈門牌,有點偏僻難找。座位較少,等了二十多分鐘才有位置,環境擠擁,枱與枱之間好近,一張long table基本上連住無任何阻隔,加上國內遊客較多,同朋友面對面傾計都要放大把聲講先聽到。cocktail 野飲劃一價錢$120,試了兩杯酒味入口都偏酸性,質素一般,加上酒吧內座位不舒適,店員態度差無禮貌,坐了三十分鐘便轉場,CP值不高,不推薦。
體驗很差,服務態度有待改善,味道一般,不會再次光顧。

2023-07-15
態度差,不誠實,冇禮貌,體驗極差的酒吧。入到餐廳冇位,一名外國籍waiter叫我哋去corner位企住等,聲稱已有客人埋單,大概等5分鐘左右。外國籍waiter先叫我哋落單叫定野飲,等左15分鐘左右,仍然見到聲稱已埋單客人仍然有加單,再詢問香港籍waiter先知原來根本未有客人埋單,根本唔知等幾耐先會有位,同外國籍waiter講既完全唔一樣。再搵返嗰名外國籍waiter問先知原來佢講大話。最後因為時間問題而離開,我哋亦無責怪外國籍waiter講大話,同佢講完大家同意後就離關。點知另外一名香港籍調酒師沖岀黎毫無禮咁貌責怪我哋叫左野飲就咁走左。體驗極差,先無同客人誠實地表明酒吧滿座狀況,再無了解真實情況就胡亂責罵客人,毫無禮貌及誠實可言。香港大把其他拎獎的酒吧,相同價錢,服務更好。並不推薦呢間冇禮貌的酒吧。
態度差,不誠實,冇禮貌,體驗極差的酒吧。

2023-05-02 990 浏览
有次朋友介紹去呢間酒吧🍸入口位置相對隱蔽,門口不算顯眼。飲咗2杯都係cocktail,有好多選擇,可以請店員介紹推介,覺得每次揀唔係classic嘅都係一種賭博🤣位置唔多,有唔少客人會企住邊飲酒邊等。
有次朋友介紹去呢間酒吧🍸

入口位置相對隱蔽,門口不算顯眼。

位置唔多,有唔少客人會企住邊飲酒邊等。
2022-11-04 1653 浏览
男朋友話帶我去間好chill既bar飲杯野☺️呢間 bar位於🇭🇰中環soho區酒吧雲集既大街附近既一個地庫裡面入面地方細細 點知坐滿哂客人😱呢間酒吧既主題靈感來自海明威既作品《老人與海》我地就嗌左🍸The sunal sorises 🍸Soldiers home 🍸Garden of edan 1985每一杯都好特別好好飲😍係一個值得去hea下既好地方價錢方面💵 每杯定價$110-$13x不等 又有更加貴既 大家有興趣可以搵Staff向你推薦返鍾意咩口味總結:8/10🫰🏻
男朋友話帶我去間好chill既bar飲杯野☺️

價錢方面💵 每杯定價$110-$13x不等 又有更加貴既
大家有興趣可以搵Staff向你推薦返鍾意咩口味

總結:8/10🫰🏻
2022-10-17 1138 浏览
-{中環地庫酒吧🍸}有朋友介紹我到依間隱蔽嘅bar試下😉🤤Lost of Generation🤤 ($120)Rum加上mango 上面嘅泡沫係甜甜地而下面嘅咸啲嘅 好易入口亦好啱打卡🥰👖褲評: 8/10🤤Doomsday🤤($120)一開始會燒下啲鐵絲好靚😍飲落唔算好有記憶點😂👖褲評: 7.6/10有任食嘅卡樂b薯片 有上個menu似本書咁 每一頁代表住每一款cocktail紙嘅質地反映杯cocktail嘅味道🤓好花心思🥳但飲到最後友人飲到啲鐵絲👀🥹性價比: 7/10服務: 9/10環境: 8.8/10🚩 The Old Man 🚩地址: 中環蘇豪鴨巴甸街37號低座地下 #fuudjai #fuudjai茶飲 #fuudjai中環 #fuudjai酒吧
{中環地庫酒吧🍸}
有朋友介紹我到依間隱蔽嘅bar試下😉

🤤Lost of Generation🤤 ($120)

👖褲評: 8/10

🤤Doomsday🤤($120)
一開始會燒下啲鐵絲好靚😍飲落唔算好有記憶點😂

地址: 中環蘇豪鴨巴甸街37號低座地下

Lost of Generation
Lost of Generation
Doomsday
前排朋友帶咗我去一間位於SOHO巴甸街其中一條小巷嘅酒吧!位置超级神秘 驟眼望落真係好似一條普通嘅後巷完全唔似會有酒吧🙌🏻門口同bar入面嘅燈光都充滿神秘感💚我地被安排到角落座位 私隱度高啲冇咁嘈~店員都算友善 每上一杯cocktail 都會詳細解釋用咗咩酒同材料 同埋聞落去同飲落去有咩唔同👍🏻*可惜當日我哋撞正佢哋廁所大漏水 成個地板都係水要好小心行 希望佢地盡快整好啦 好想revisit~·Doomsday $120(Vetiver Rye, Tonka Rum, Lemon, Jasmine & Grapefruit Sherry)佢個✨效果真係好ig able❤️staff話係sandalwood scented steel wool! 聞落香氣十足 飲落味道好有層次但酒味就唔算好濃~·Dreams of Lions $120(Scamorza, Rum, Cognac, Bread Wine, Wax, Banana, Spices, Milk punch)另一杯好ig able嘅cocktail 有smoke effect~飲落味道好豐富同埋相對上酒味重過Doomsday👍

·Doomsday $120

·Dreams of Lions $120
另一杯好ig able嘅cocktail 有smoke effect~飲落味道好豐富同埋相對上酒味重過Doomsday👍🏻粒用可使用紙包住嘅梅味toffee都令肥Glor回味無窮🙌🏻
Dreams  of  Lions

📍 The Old Man (中環)
中環蘇豪鴨巴甸街37號低座地下
2021-11-19
Dreams  of  Lions
  • Dreams  of  Lion
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️味道:⭐️⭐️⭐️⭐️氣氛:⭐️⭐️⭐️⭐️食物:1. IN ANOTHER COUNTRY 1927(紅色)推薦:⭐️⭐️⭐️Congac and rum based的調酒,加上campari,顏色和入口有點像Negroni,味道偏甜。2. GARDEN OF EDEN 1985(香檳黃色)推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️Whiskey based,但酒體較清爽,聞上去會有點腥味,是一杯味道和氣味上有反差的調酒。值得一提的是調酒師上酒時會點著杯上的米紙,會飄出綿花糖味香氣,又會即時噴上香橙皮油,較為特別👍🏻3. MEN WITHOUT WOMEN 1927(茶色,黑色啫喱蓋)推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️又是一杯偏甜的調酒,在味道和口感上更複雜、更有層次。基酒上使用了愛爾蘭威士忌,調酒師介紹是Irish coffee的twist,可說是十分有創意且成功的調酒👍🏻4. THE DANGEROUS SUMMER 1959(淺黃色)推薦:⭐️⭐️⭐️概括來說就是芒果芝士蛋糕的味道,易入口,輕盈清爽,但回味有一絲酒精味道,可謂酒如其名。適合女士的一杯調酒。5. THE SUN ALSO RISES 1926(綠色)推薦:⭐️⭐️⭐️一杯充滿植

環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
氣氛:⭐️⭐️⭐️⭐️

食物:

推薦:⭐️⭐️⭐️

2. GARDEN OF EDEN 1985(香檳黃色)
推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️

推薦:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
又是一杯偏甜的調酒,在味道和口感上更複雜、更有層次。

推薦:⭐️⭐️⭐️
一杯充滿植物草本風味的調酒,一入口斑蘭味極重,後調是Gin酒的甘苦味。

最後,圖中薯片免費,可以refill,相信是卡樂B燒烤味😂

The old man是一間值得一去的酒吧,可以飲到風格和味道都別樹一格的調酒。唯一缺點可能就是人太多☠️