2021-04-14 605 浏览
嗰間餐廳嘅裝修唔錯,有露天座位,唔落雨時都幾有情調,食物就比較普通,味道唔突出,不過呢個價錢亦唔算太差,一般食晏自選。The decoration is nice, gives a warm feeling upon entrance, there is a small outdoor area which is good for chatting. I would say the food is nice but average, a choice for lunch.
2021-03-31
2021-04-11 533 浏览
想食好耐喇!!因為冇得book位次次都要walkin等今次終於啲起心肝等左30分鐘食到🤗間舖比想像中細 有少少迫今次坐bar枱位 對住個pizzakitchen可以睇住佢整Weekend Brunch Menu $185/head 非常豐富 除左1人有1個pizza仲有前菜Salad同甜品 其實好抵因為飽到不行 仲可以打包番個pizza (食左2餐)AntiPasti叫左ColdcutD ham整體比較肥 但舊Truffle Cheese好好食🥰好食到想買番屋企🤣Project Salad就中規中矩偏oily有mustard香重點Pizza 想先講下個餅底佢同其他舖頭有d唔同個人覺得似Naanbread 偏airy乾身薄同少少硬當然freshlybaked所以好香脆(佢真係等我地食完之前2個course先係個爐拎出黎)其實我係prefer唔正宗果種似麵包嘅厚批但因為佢新鮮出爐熱辣辣所以一定好食🤭(番到屋企再番焗已經唔係果回事)叫左必點嘅Breakfast Carbonara⭐⭐Quail egg + Bacon非常邪惡 但配上Maple Syrup真係唔可以唔食甜+咸加上佢毫不吝嗇嘅C
想食好耐喇!!

重點Pizza 想先講下個餅底
佢同其他舖頭有d唔同
個人覺得似Naanbread 偏airy乾身薄同少少硬
當然freshlybaked所以好香脆
(佢真係等我地食完之前2個course先係個爐拎出黎)
其實我係prefer唔正宗果種似麵包嘅厚批
但因為佢新鮮出爐熱辣辣所以一定好食🤭
(番到屋企再番焗已經唔係果回事)

叫左必點嘅Breakfast Carbonara⭐⭐
Quail egg + Bacon非常邪惡
但配上Maple Syrup真係唔可以唔食
甜+咸加上佢毫不吝嗇嘅Cheese比例
我已經飽但都忍唔住再食多左件😁
Breakfast Carbonara

另外就叫左個classic Margherita
非常Plain嘅感覺 Mozzarella同Basil都唔係好夠香
(可能因為Carbonara果個偏濃味蓋過左)

甜品揀左Tiramisu同Pizza Nutella
Tiramisu非常creamy 咖啡味香 我好鍾意❤
Pizza Nutella就應該係炸到個Pizza Dough好似donut甘再加d nutella同nuts上去
比較推介Tiramisu👍

整體服務唔錯 d staff都好friendly
特別係整pizza嘅staff真係睇住我地食到邊先焗pizza非常加分 會再番黎試埋其他Pizza😁
Breakfast Carbonara
  • carbonara
2021-04-03 355 浏览
Lunch試呢間餐廳,好在早半個鐘黎,12點後無位間鋪好細,裝修舒服,氣氛唔錯👍🏻😊係晏晝要飲啤酒嘅好地方~老公叫左2個lunch set,頭盤分別有Parma ham&沙律,沙律啲醬汁加咗蜜糖好好味😋Pizza即烤即食,即刻食係脆㗎!😍美中不足係松露味唔夠香,好彩有Parma ham配返,夠野味👍🏻👍🏻👍🏻吞拿魚蕃茄醬夠juicy,成個Pizza唔乾👍🏻👍🏻👍🏻總的來說係要趁熱食!😁
Lunch試呢間餐廳,好在早半個鐘黎,12點後無位
間鋪好細,裝修舒服,氣氛唔錯👍🏻😊
係晏晝要飲啤酒嘅好地方~
Pizza即烤即食,即刻食係脆㗎!😍
吞拿魚蕃茄醬夠juicy,成個Pizza唔乾👍🏻👍🏻👍🏻
總的來說係要趁熱食!😁

2021-03-26 360 浏览
​📍 The pizza projectUnder Pirata Group, one of my favorite eatery chain 係我公司附近開左The Pizza Project,附近仲有dough bros同埋motorino,有3間慢慢試。今次就約左舊同事去試下The Pizza Project先。Holy! 呢個係我食過最難食既pizza,食過差唔多嘔➖➖ 📌 Tonno E Cipollewith Tuna chunks, red onions, capers, tomato sauce, flor di latte,嘩,鹹到pk,又油到癲。成張紙都過曬底。吞拿魚一油真係唔掂,食落好腥。覺得成個吞拿魚同pizza好唔夾,轉煙三文魚可能會更夾
​📍 The pizza project
➖➖
📌 Tonno E Cipolle
2021-03-22 283 浏览
Italian pizzas are always the best choices to light up a day. The pizza project offers a set lunch menu, which is an extreme bargain. One appetiser, one pizza and one dessert. A group of three, my friends and I each ordered the set. You can’t imagine how large the portions were. We of course could not finish them but took the pizzas home. However the pizzas are amazing. Traditional, you can find Margarita, for fresher ideas, you can try the carbonara pizza. Quail eggs on bacon, juicy on top of the crispy crust, what a sensation. The truffle pizza is equally a surprise. I was amazed by the pistachio on top of the ham with laden with the black truffle aroma. To end the lunch, a tiramisu from the pirata group restaurants is a must ordered choice. One of the best in town 👍🏻
2021-03-21 233 浏览
和好友在新居House Warming, 外賣的選擇首選大多是Pizza, 但係不想吃Pizza Hut的美式厚餅底Pizza, 傳統意式薄脆餅皮自然是不二之選. 自從外賣App興起, 更多機會接觸到小店的意式Pizza, 今次品嚐的The Pizza Project又是一例. 餅底外邊口感香脆, 中心保持一定的韌性, 比起脆得如薯片般感覺更為胞肚. 用料方面, 當然沒有菠蘿又或者是鳳梨, 傳統中帶點新意, 但應該不會令意大利人側目就是.主打是Carbonara, 是借鏡Carbonara意粉作為配料設計的Pizza, 蛋作上鵪鶉蛋, 半流心的熟度就算是外賣送餐後也能維持, 蛋味香濃; 煙肉香脆和鵪鶉蛋口感對比不錯, 用上Mozzarella和蕃茄蕃提供典型意式味道, 但在外觀和做法上和Carbonara又好像有點距離. 另一道是Parma Ham的Pizza, Parma Ham舖滿表面, 配上火箭菜又是Right Match, 除了Mozzarella外也加上Parmesan, 雙倍芝味之餘, 其一軟一硬的口感為其產生對比, 這也比起Carbonara更合我心意.

外卖送餐
2021-02-26 710 浏览
呢個餐廳係Pici旗下 主打Pizza🍕招牌Carbonara Pizza嗰樣勁吸睛🤪可惜Lunch set冇得揀🥲佢同Pici一樣有tasting menu同lunch set 不過呢間平啲😛 lunch set$98有Starter Pizza Soft drink🥗🍕🍹要埋甜品都係加$20😛😛今次大約12:30去到灣仔分店都仲有啲空位 但過多陣就勁多人🤧大家想食最好早少少————————————————————————🐕 Aɴᴛɪᴘᴀsᴛɪ 前菜🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯Pᴀʀᴍᴀ & ᴘᴀʀᴍɪɢɪᴀɴᴏ🍖有成6塊Prama ham同巴馬臣芝士粒🧀呢款Prama ham風乾18個月肉質偏瘦軟綿食落羶味較重未必人人鍾意Pʀᴏᴊᴇᴄᴛ Sᴀʟᴀᴅ🥗正正常常有生菜 紅菜頭 蕃茄仔等🍅醬汁酸酸maymay 頗開胃————————————————————————🐕 Pɪᴢᴢᴀ🐕⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯款款Pizza都係用同一款麵團🍕以人手打造 塊塊形狀都唔同幾欣賞佢嘅texture外脆內軟 仲帶點嚼勁😋Tᴏɴɴᴏ E Cɪᴘᴏʟʟᴇ用基本嘅蕃茄芝士做基底🍅🧀再係面頭加上吞拿魚同小酸豆🐟有啲似水煮

🐕 Aɴᴛɪᴘᴀsᴛɪ 前菜🐕
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
Pᴀʀᴍᴀ & ᴘᴀʀᴍɪɢɪᴀɴᴏ同Pʀᴏᴊᴇᴄᴛ Sᴀʟᴀᴅ
Pᴀʀᴍᴀ & ᴘᴀʀᴍɪɢɪᴀɴᴏ🍖

聞落好香黑松露 但食落又唔太濃烈🤔
面頭加上cooked ham 增添咸香
兩款pizza相比 我會鐘意呢款多啲😋
味道較豐富 蕃茄嗰嗰有啲Plat

除咗以上兩款 嗰日lunch set仲有瑪格利特Pizza, 辣肉腸Pizza同翠肉瓜芝士Pizza可以揀
🐕 Dᴏʟᴄɪ 甜品🐕
唔會甜🥂
🐰題外話:
➥ 呢度啲加一唔係強制🤣所比嘅tips會直接比返員工😉
2021-02-09 579 浏览
Pirata Group旗下嘅The Pizza Project總店喺中環開業超過一年 一直都喺我個to-go list都未有機會試😣 不過原來最近喺灣仔星街開咗分店喎~ 即叫即整熱辣辣新鮮岀爐嘅Carbonara Pizza係招牌之一🔥 意念係將卡邦尼意粉嘅主材料 芝士、煙肉、雞蛋放入Pizza芝士半溶狀態配上蕃茄醬 仲有煙肉同鵪鶉蛋 口感juicy一啲都唔乾 批邊仲脆卜卜添🤪賣相好吸引 簡直紅遍各個媒體而且價錢合理仲收加一好抵食😜😜
總店喺中環開業超過一年
一直都喺我個to-go list都未有機會試😣
不過原來最近喺灣仔星街開咗分店喎~
意念係將卡邦尼意粉嘅主材料 芝士、煙肉、雞蛋放入Pizza
芝士半溶狀態配上蕃茄醬 仲有煙肉同鵪鶉蛋
口感juicy一啲都唔乾 批邊仲脆卜卜添🤪
賣相好吸引 簡直紅遍各個媒體
而且價錢合理仲收加一好抵食😜😜
  • carbonara
2021-01-24 660 浏览
將結論放在頭:飽到傻,係無可能食得哂呢個價錢食到手工pizza,抵到爆星期六下午,接女朋友收工後,去試吓呢間鋪The Pizza Project的staff都係外國人,但service都係一流,好nice,又會耐心答問題,搞笑又得去到後餐廳入面無位,manager就問我地介唔介意坐出面,話好舒服確實係幾chill,喺個大傘下面,夜晚開埋燈應該會更正$185 pp, 兩個人去就有1×前菜,1×沙律,2×pizza,2×甜品,癡線架前菜揀咗cold cut,ham唔太鹹,芝士夾包好食Caesar salad雖然無其他配菜如煙三文魚,但本身羅馬生菜加咗超多Parmesan cheese,就咁食已經好正係個麵包粒硬過龍去到主菜Pizza,揀咗Marghertia 同 Breakfast Carbonara最基本的Pizza就最易test到一間pizza鋪的水準Marghertia雖然簡單,但個茄醬本身已經好出色,係自製版,仲會漏出嚟Carbonara幾特別,bacon上面有隻蛋,下面就有薯仔片,但奉勸唔好加隨送的糖漿,pizza都係咸食最好12塊pizza,兩個人食到7塊就投降,呢度的staf
將結論放在頭:飽到傻,係無可能食得哂
呢個價錢食到手工pizza,抵到爆

星期六下午,接女朋友收工後,去試吓呢間鋪

確實係幾chill,喺個大傘下面,夜晚開埋燈應該會更正

前菜揀咗cold cut,ham唔太鹹,芝士夾包好食

係個麵包粒硬過龍

最基本的Pizza就最易test到一間pizza鋪的水準

12塊pizza,兩個人食到7塊就投降,呢度的staff係預咗你食唔哂,係會歡迎你take away,係會幫你pack埋盒,仲會見你兩款pizza,問你一盒過定兩盒

甜品×2,唔飲咖啡所以真甜品各揀一,nutella pizza就邪惡到癲,個pizza包暖暖地加勁多醬,勁肥又勁飽,所以奉勸主菜pizza就食少舊
Pici Tiramisu係超正!!!好好食!!下次會選擇兩個都要Tiramisu!

最後埋單發現竟然收咗我地舊價 170pp, 同埋manager講,佢睇咗睇後竟然話
“you're lucky”

癡線,俾著其他餐廳,只有收多唔會收少
但係佢地竟然無去改單,咁當然我地有俾翻多tips去補翻

係吖,呢間係無10%service fee,All Tips to staff,所以擺低多少悉隨尊便,但呢度的service係值得多過10%

2021-01-24
  • Pici Tiramisu
2021-01-22 472 浏览
Our second visit to Pizza Project, this time at their Wanchai branch. We thought the pizzas here tasted much better than their Central branch. The dough was crustier, more rustical and didn’t have the problem of sogginess as with our last experience. Great quality of the toppings and overall tasted amazing!
Parma pizza
Parma pizza
Bresaola pizza
Bresaola pizza
Gorgonzola pizza
Gorgonzola pizza
Pici Tiramisu
2021-01-09 563 浏览
最近ig見到好多人成日post pizza project,於是平日去左吃lunch!星街分店舖面超靚🤣經過可以打卡😊入去見到menu嚇襯‼️$98 有嘢飲+前菜+pizza!!! $118有埋甜品❤️前菜份量唔好expect好大碟🙈但其實都好夠食。佢個menu好似會轉,我地今次叫左一個有salmon 一個有tuna😊tuna會有少少飽肚🙈Pizza 一個分4件 size同一般pizza差唔多 所以都幾飽... 叫左一個辣 (’NDUJA) 同一個tuna pizza! 辣味特別d🙈🙈甜品其實得tiramisu 同espresso揀🙈我地叫左 tiramisu。同pici個個係一樣的😆其實平時食pizza 都唔平,呢個價食到手工pizza算唔錯😗😗

星街分店舖面超靚🤣經過可以打卡😊

2020-11-24 1261 浏览
一個字: 好!有幾好? 咁我逐樣講下咁啦~1. Burrata之前喺pici都有食過,但呢度舊芝士波波調味無pici咁重,而且佢配有超級好味既蕃茄乾!想提各位要留意返,呢個前菜係有麵包,而一陣主菜仲有成大個pizza等緊你的~ 真係食包包食飽☺️2. Tomato Salad意大利蕃茄,加幾粒olives. 有黃色既蕃茄,好好食,全部好清甜 新鮮,一啲都唔酸3. Carbornara每一片都有鵪鶉蛋包在煙肉中間,非常滿足而且熱辣辣。正!🍳🥓4. ‘Nduja一大片莎樂美腸 ,配上辣的調味及鮮甜茄醬,好開胃~ 令人欲罷不能😆5. Tiramisu感覺pici的更好食Pizza好大份,多餡而且juicy,但又唔會整淋,塊包仲脆卜卜,一切都恰到好處~PS. 食到超級飽
一個字: 好!

有幾好? 咁我逐樣講下咁啦~

1. Burrata
真係食包包食飽☺️

2. Tomato Salad
carbonara
tomato  salad

3. Carbornara
每一片都有鵪鶉蛋包在煙肉中間,非常滿足
而且熱辣辣。正!🍳🥓

4. ‘Nduja

• ‘N duja
  • Carbornara
  • Tomato  Salad
2020-11-19 753 浏览
Burrata個水牛芝士既口感好豐盈,有層次。Dried tomato係呢一個dish入面同其他野唔係好夾,而且有d鹹。反而個pizza餅就好襯burrata。Rocket salad煙肉好焦香,但又未去到燶,好好食,加上個火箭菜唔算苦同埋味道清新,而且蕃茄夠鮮甜,整體黎講非常match。Margherita蕃茄醬個味好新鮮,差d以為純用新鮮蕃茄去整,餅底好有麥味同焦香味,餅邊夠香脆,都夠chewy。Mozzarella食落都覺得好香同埋texture好綿密,可以拉絲。而表層既Basil 唔會太燶,入口係會食到佢濃郁既香味,提升左整個pizza既味道Nduja另一個pizza以辣肉醬為主角,辣肉腸既味道好濃郁,店員奉上既時候我地已經聞到佢既味道,而且佢既味道會偏辣左少少。芝士雖然都係用mozzarella,不過呢個pizza係用芝士條整。同時,此消彼長,呢隻pizza蕃茄醬味會相對冇咁突出。Tiramisu 略為甜左少少,但係食到rum同coffee味。Pizze e nutella原來呢樣野係炸左既pizza on top加上cream同nutella同nuts,炸左既pizza有油

Rocket salad

Margherita

Nduja

Tiramisu
略為甜左少少,但係食到rum同coffee味。

Pizze e nutella
原來呢樣野係炸左既pizza on top加上cream同nutella同nuts,炸左既pizza有油香味,而呢隻味有d似churro果種香味。呢個配搭上個topping 真係唔錯。不過去到呢個時候其實已經非常之飽。

上面所提及既野食其實係兩個brunch set menu,但係呢間既pizza,前菜同甜品都非常大份,例如個人目測一個pizza直徑應該都有13至14吋,所以兩個人一定食唔哂咁多野。但係重點係個價錢真係唔貴,咁多野加埋只係$365,如果散叫既話,個margherita好似只係$70,非常抵食!而且當我地要求打包外賣,店員會將每個sub piece包好,之後先放入個盒入面,非常細心。所以呢間pizza非常值得推介!
2020-11-14
  • Margherita
The Pizza Project於灣仔星街開設分店,Brunch menu份量多得對我來說夠食兩餐🤩!二人週末/假日可享$170 per head套餐,包括前菜🥓&沙律🥗各選一款+2大個🍕+2份甜品,pizza吃不完可以打包,這個價錢可吃到有質素的手工薄餅和意大利菜,CP值相當高✨👍🏻前菜選了Ham & Melon及Rocket Salad,18個月Parma ham以木板上,份量並不吝嗇,火腿入口咸香,與甜甜的哈蜜瓜就是絕配🤗將Carbonara的配料放上Pizza,原來出奇地匹配,每塊都配上煙肉🥓和鵪鶉蛋🍳令惹味提升😋不過這個有點overcook,薄餅變得乾身了一點🤪反而Truffle Pizza烤得剛好,灑上大量黑松露片🍄,再配Portobello菇粒、薯仔片🥔,菇香濃郁,混合軟熟芝士🧀,值得一試😍甜品也一定不會令你失望,有Pici出品的香濃Tiramisu選擇🍮,也有外脆內軟Nutella冬甩球X2🍩,為飽肚的一餐添上一點甜味作結🤩

Ham  &  melon

Truffle  Pizza
Pici  Tiramisu
Pizza  e  Nutella
2020-10-15 845 浏览
We were early greeted by pleasant staff before opening hours. The food is fabulous. We like the burrata very much. Pizzas were cooked with perfection and we like its crunchy crust. The Italian sola chinotto tastes like Campari soda. Great value for money.