2023-06-16 312 浏览
朋友推介,難得平日有時間可以過嚟試一試龍蝦湯 味道濃郁龍蝦味,幾大碗最後2人飲點剛好是日沙律是羽衣甘藍,加南瓜和茄子,加醋清新,菜好新鮮,不太草青味加分食肉獸薄餅。醬汁BBQ味,腸片有幾款,有款辣好味,芝士口感豐富,餅底軟熟厚身,所以細個就夠2人蟹肉手工意粉,手工意粉口感有點天使麵和幼麵口感幾特別,蟹肉不少布拉塔芝士車厘茄火箭菜沙律,芝士勁大件切碎再夾菜一齊食勁㜶味,食到芝士幼滑和菜的爽口伯爵茶奶凍,待應推介,濃茶香,甜度不高,如泡泡底多點奶仲好食紅絲絨巴克斯芝士蛋糕,芝士味不錯偏輕盈版。飲品2杯整體滿足不錯
朋友推介,難得平日有時間可以過嚟試一試

龍蝦湯 味道濃郁龍蝦味,幾大碗最後2人飲點剛好

✨意大利風乾火腿夏威夷pizza✨ $134 🐷有我最愛的Parma ham 其實已贏一半🤤仲要是好香又唔會勁咸嗰隻菠蘿係大大片鋪喺餅面🍍☺️可以中和返Parma ham 嘅膩手工餅底無得輸🫶🏻好香麵粉味又帶少少煙韌正😋✨炸大啡菇配黑松露醬✨ $78 🍄私心推介真心💓💓😳個皮炸得超級香脆又輕盈🥹一d油膩感都無大啡菇bb好juicy 🤤加埋黑松露醬同芝士碎是完美的🫣💓✨和牛面頰手工意大利闊條麵✨ $148 🍝手工麵有韌性又帶麥香😚牛面頰肉味好香濃又腍🥰✨Hazelnut chocolate✨ $48 🍫肥豬飲肥朱😌Pat cream好正整體甜左少少🤏🏻但都飲哂Hazelnut味都幾出🫶🏻

✨意大利風乾火腿夏威夷pizza✨ $134 🐷

Pat cream好正
整體甜左少少🤏🏻但都飲哂
Hazelnut味都幾出🫶🏻
2023-02-21 513 浏览
剛巧相約朋友午餐短聚,奧海城地點非常方便,所以決定在商場內找餐廳,見到這間位置比較寬敞,所以就決定去食set lunch!可能平日嘅關係人唔算太多,而且大角咀都有好多餐廳選擇,我哋叫咗兩個set lunch, Shek lunch都包括有湯主菜及飲品,我哋呢兩杯飲品要另外再加錢㗎🤣呢個湯就係蘑菇湯,完全食到佢係有一粒粒蘑菇感覺都幾新鮮,而主菜我哋叫咗一個辣肉腸Pizza,仲有一個牛肉(因為唔記得咗個名)!Pizza比我想像中好味,因為見佢只係普通西餐廳都做到呢個水準唔錯,以牛肉方面佢做到有咬口,而且牛味重都確實唔錯👍🏻不過以一個鐘頭lunch來講,價錢方面就比較貴啲,呢個係我哋嘅問題唔可以坐好耐😜服務方面,中規中矩啦~正常發揮!

服務方面,中規中矩啦~正常發揮!
2022-12-18 2242 浏览
舊同事相約補祝我的生辰,順道跟我和閨密聚聚,當然要選一間坐得舒適,距離我們三個工作地點不太遠,又可以方便暢談的餐廳來共晉晚餐~3-course Dinner Set $158(頭盤 + 主食 + 甜品)頭盤:南瓜湯這個套餐有三款頭盤選擇:是日餐湯、田園沙律或吞拿魚他他伴脆麵包片,舊同事選了這天我餐湯:南瓜湯!湯頭味道濃郁,喝得出的真材實料;加入忌廉令口感更滑溜~ 不錯!披薩焗蕃茄海鮮燴石斑 +$28本以為這個跟是平常吃到的pizza無太大分別只是配料不同而已,可是聽完店員的解說後,覺得這道菜絕對是值得期待!全因這款外觀跟酥皮湯無異,裡頭就是用上車厘茄、茴香等香料,搭配石斑、青口、蝦子跟蜆肉燴製而成的菜式~ 進食方法,其實跟喝酥皮湯的一樣,可酥皮換上pizza用的麵團,口感跟酥皮完全不一樣,這個會更軟糯一點!與酸甜開胃的燴海鮮一同入口,跟吃pizza的相似度差不多~ 是非常有趣的一道菜啊!黃金雞翼 +$38如果想令這個套餐吃得更豐富的話,可以加配小食,這個黃金雞翼就是其中一款! 雞翼稍作調味後炸至熟透,再用鹹蛋粒炒成的鹹蛋黃蓉至醬料全都沾滿雞翼即成~ 邪惡又惹味,哪有不好吃的理由啊!紅絲
頭盤:南瓜湯

披薩焗蕃茄海鮮燴石斑 +$28
黃金雞翼 +$38
紅絲絨巴斯克芝士蛋糕 +$28
巴斯克芝士蛋糕近幾年都是大熱甜品之一,而且口味越來越豐富,店家就用上紅絲絨這種食材加到蛋糕中,味道不過不失,因為紅絲絨本來就是帶輕微的酸甜感跟芝士蛋糕的味道很相似!口感來說又沒有那種外旁扎實中間柔軟的感覺,就一件相對普通的芝士蛋糕,難免有少許失望
Caramel Latte +$22
朋友選了一杯熱的焦糖咖啡,心形拉花簡潔又漂亮,滿口的焦糖香配上濃郁的咖啡味道強烈,甜甜的朋友喝得很滿意
二人份原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉 $488
頭盤:龍蝦湯 +$28

套餐同樣有是日餐湯或沙律予客人選擇,不過也可以像我們一樣加配來喝龍蝦湯~ 蝦紅色湯頭,一端上檯已經散發出龍蝦香氣,喝一口味道濃郁到不行,裡頭還帶不少龍蝦肉,好喝!
原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉
主角來了!這道菜以整個平底鍋盛上,份量雖說是二人份但三人一同享用也沒問題!賣相超吸睛,未食先來打卡是必須的~ 店家用的是原隻由波士頓直送的新鮮龍蝦,肉質鮮甜扎實又彈牙,還有滿滿的龍蝦膏!鍋內還有蜆肉、青口跟魷魚圏,每款海鮮同樣鮮味又好吃,口感滿滿~ 扁意粉煮得剛好又有咬感,軟硬適中!最重要是無論是海鮮還是扁意粉,也吸收了以茴香跟蕃茄等食材煮成的醬汁,酸甜的味道加入海鮮的鮮,每一口都是惹味,實在令人回味無窮
水果凍茶
果茶清昂且色澤呈茶褐色,入口就是滿滿的蘋果香氣,茶香不苦澀而且不會太甜,冰冰的蠻好喝~
Honey Latte $42(熱飲)$46(冷飲)
Hazelnut Chocolate $42(熱飲)$48(冷飲)

朋友點焦糖咖啡,自己就點蜜糖咖啡,同樣是心形拉花但這杯好像更細緻好看,先來強烈的咖啡味再湧現香甜的蜜糖香,兩者互相平衡得更好,很滿意的一杯!
而另一位朋友就點了這個冰的榛子朱古力來喝,就算是冷飲都同樣美味,入口滑溜而且就算加入冰塊味道仍然濃郁~
朱古力布朗尼芭菲 $72
千層酥皮蘋果卷 $72

只吃一件芝士蛋糕實在不夠,當然多點兩款才會滿足~ 朱古力布朗尼芭菲用上朱古力布朗尼、雲呢嗱雪糕、拖肥泡沫跟雜莓製成,香濃的朱古力味,是香甜而不膩的味道,拖肥泡沫、雪糕、跟雜莓令層次變得更豐富,口感更順滑幼細,絕對是一眾朱古力迷不能錯過的一款!
而千層酥皮蘋果卷的味道就是完全截然不同的味道:先用肉桂平均加到蘋果粒再烤熟,加入葡萄乾和合桃再以酥皮包裹著~ 由於是下單現製的所以請耐心等候,酥皮吸收了肉桂跟蘋果的香氣,比相像中香和不太俗套,香酥的外皮搭配綿綿的蘋果肉,是很好吃蘋果批的味道,再加上雲呢嗱雪糕令口感更細緻特別!
店家在大角咀一座商場內,面積蠻大有不同款式的座位可選,這次我們坐的卡式座位很適合聊天聚會~ 完全沒半點擠擁的感覺
店員的服務很到位,會推薦美食跟細心講解;當然我們也吃得很開心愉快~ 舒適的環境、CP值高的美食,真的很適合跟友人來聚會用餐!
2022-11-21
2022-12-03 485 浏览
The Point Kitchen @thepointkitchen 📍大角咀海庭道18號奧海城二期105A鋪來開奧運~今次去左The point 食pizza我最鐘意食佢地自家製手工pizza同意粉。黑松露薯條 Truffle Fries 🍟 $68脆炸薯條🍟配上巴馬臣芝士碎同埋自家調製黑松露蛋黃醬😎香脆可口~作為餐前小食好正Mocktail & Cocktail 。Grapefruit Mojito $68 第一次飲西柚味Mojito ~味道唔錯👍🏻。Mango Tango $48 呢杯mocktail落芒果汁🥭同埋石榴汁飲落甜甜地~ 顏色又靚~睇見開心🥳和牛面頰手工意大利寬條麵$152Fettuccine with Wagyu Beet Cheek 用上紅酒🍷慢煮和牛面頰肉和牛口感淋軟~非常入味自家製手工意大利寬條麵~彈牙好有口感再配上巴馬臣芝士肉汁~完美♥️墨西哥煙三文魚披薩🍕$138Smoked Salmon Mexicana 材料豐富♥️墨西哥風味煙三文魚、番茄莎莎、牛油果醬、酸忌廉、墨西哥辣椒、青檸、玉米片🌽食落好清新~Chocolate Brownie Parfait $7
📍大角咀海庭道18號奧海城二期105A鋪

再配上巴馬臣芝士肉汁~完美♥️

墨西哥煙三文魚披薩🍕$138
Smoked Salmon Mexicana
材料豐富♥️墨西哥風味
煙三文魚、番茄莎莎、牛油果醬、
酸忌廉、墨西哥辣椒、青檸、玉米片🌽
食落好清新~

Chocolate Brownie Parfait $72
Browine好香濃🍫
配上拖肥泡沫同雜莓
食落甜而不膩👍🏻
2022-12-02 1590 浏览
電影後經過見到The point有新出的套餐,奧海城分店是我去過的第三間分店,每一次都覺得這間連鎖餐廳有進步。餐廳已有聖誕佈置好有氣氛,梳化坐位非常闊落,坐得非常舒適跟餐既沙律,大部份為superfood 羽衣甘藍,實在好高質好健康!感到好驚喜!南瓜湯中意個湯杰身,落少啲starch無咁heavy👍🏻飲完無飽滯感。原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉波士頓龍蝦好巨型,仲有大大隻蟹鉗,龍蝦多膏,肉質結實彈牙!大啖大啖既龍蝦肉,口感夠實在,感覺好滿足!話明係海鮮煲,點會只得龍蝦,仲有蜆肉青口同魷魚。唔少得第二主角 - 扁意粉,意粉煮得Al dente,索哂龍蝦汁,好滋味!以煲上既好處係可以保溫,唔怕食完龍蝦個意粉會凍左。餐廳貼心比多隻碟你放殼, 同埋有濕紙巾。 我仲想趁機高度讚揚多位待應,大家招呼有禮斯文。蘋果茶 茶底足,所以茶味重,唔會太甜,好好飲!食完甜品就係唔想再飲太甜的!這個兩位用的餐只需$488,簡直是超值!千層酥皮蘋果卷 (不包括在套餐內)一上枱就聞到香濃的肉桂味,更添聖誕氣氛。千層酥皮層次分明,再配上幼滑的雲呢拿雪糕,一凍一熱,絕佳配搭。最後要讚讚所有職員都是超級友善和有禮,令我

餐廳已有聖誕佈置好有氣氛,梳化坐位非常闊落,坐得非常舒適

蘋果茶

這個兩位用的餐只需$488,簡直是超值!

千層酥皮蘋果卷 (不包括在套餐內)

千層酥皮蘋果卷

最後要讚讚所有職員都是超級友善和有禮,令我有一個愉快的晚餐!

千層酥皮蘋果卷
2022-11-23 1123 浏览
這一間The Point Kitchen我已經好內都冇去過🤔,今次又推出咗新嘅款式套餐!.原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉套餐 $488/2位.呢一款原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉,係二人份量嘅套餐:是日餐湯南瓜湯轉龍蝦湯 +$28水果凍茶紅絲絨巴斯克蛋糕 +$38.呢一隻波士頓龍蝦賣相相當之吸引🤤,龍蝦大大隻真係睇得吓🤔,龍蝦肉肉質新鮮爽口又彈牙夠哂鮮甜😋味道十足,同時整款海鮮煲配扁意粉有魷魚圈、青口、蜆夠哂豐富😮,魷魚口感煙韌又彈牙,青口肉質味道鮮味,蜆肉肉質嫩滑沾滿D汁液味道十足,配埋扁意粉沾滿佢嘅蕃茄醬汁夠哂惹味味道濃郁😋,而扁意粉煮到軟硬適中!.南瓜湯/龍蝦湯呢款南瓜湯係是日餐湯,色澤好似南瓜一樣金黄色🤔,味道都好香滑帶點甜口😋!龍蝦湯+28就可以喝到,散發香噴噴味😙喝入口夠哂濃郁😋,龍蝦味道好重仲有粒粒龍蝦肉!.紅絲絨巴斯克蛋糕呢一件巴斯克蛋糕賣相望著好似好好食🤤,上層係芝士濃厚香味😙口感軟滑,下層係紅絲絨鬆軟又有口感味道帶點微甜😋,兩者一咸一甜十分之夾口味道都幾好!.水果凍茶呢一杯水果凍茶色澤茶褐色,望著都覺得唔錯🤔細細杯,飲入口散發果香味道😙,冰凍口感帶點甜味😋 !.
原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉套餐 $488/2位

呢一款原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉,係二人份量嘅套餐:
是日餐湯
轉龍蝦湯 +$28
紅絲絨巴斯克蛋糕 +$38

南瓜湯/龍蝦湯

紅絲絨巴斯克蛋糕

2022-11-21
2022-11-18 278 浏览
之前食過the point 的pizza今晚同老公撐枱腳見到有龍蝦煲套餐好想嚐鮮原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉波士頓龍蝦很鮮甜,肉質結實真係新鮮,仲要有蝦膏意粉吸收曬不同海鮮的精華,很鮮味原個pan上熱辣辣,要小心海鮮有魷魚圏,青口,蜆非常鮮味南瓜湯清甜而且仲有麵包粒,增加口感飲落去很滑溜,不會水汪汪龍蝦湯要+$28,湯有少許干邑白蘭地不算太勁酒味,我對呢個湯都很滿意水果凍茶食完海鮮餐,呻一口果茶很解膩水果茶很香甜的果味茶味清潔,不怕苦澀飲完都很開胃紅絲絨巴斯克芝士蛋糕+$38可嚐的芝味甜品芝士蛋糕濃郁芳香吃起來如絲絨般輕盈又滑順,濃郁的可可香中帶有微微的酸味,呢個就係佢獨特的地方
之前食過the point 的pizza
今晚同老公撐枱腳
見到有龍蝦煲套餐
好想嚐鮮

原隻新鮮波士頓龍蝦海鮮煲配扁意粉
波士頓龍蝦很鮮甜,肉質結實
真係新鮮,仲要有蝦膏
意粉吸收曬不同海鮮的精華,很鮮味
原個pan上熱辣辣,要小心
海鮮有魷魚圏,青口,蜆非常鮮味

南瓜湯
清甜而且仲有麵包粒,增加口感
飲落去很滑溜,不會水汪汪

龍蝦湯
要+$28,湯有少許干邑白蘭地
不算太勁酒味,我對呢個湯都很滿意

水果凍茶
食完海鮮餐,呻一口果茶很解膩
水果茶很香甜的果味
茶味清潔,不怕苦澀
飲完都很開胃

紅絲絨巴斯克芝士蛋糕
+$38可嚐的芝味甜品
芝士蛋糕濃郁芳香

2022-11-15 279 浏览
𝕋𝕙𝕖 ℙ𝕠𝕚𝕟𝕥 𝕂𝕚𝕥𝕔𝕙𝕖𝕟 糅合意大利同美國加州嘅煮食風格,招牌🍕Pizza採用最幼滑嘅意大利“ 00麵粉”製作麵糰,而且發酵超過24小時墨西哥煙三文魚Pizza 💰1️⃣3️⃣8️⃣ 自家製出創意手工Pizza,墨西哥口味比較少有,Pizza以蕃茄醬同芝士做base,餡料有煙三文魚同辣肉腸,面頭再加上墨西哥脆脆、牛油果醬同酸忌廉做點綴,口感豐富😋餅皮邊焗起唔會燶又唔乾身,仲好有口感👍香煎北海道帶子意大利飯 💰1️⃣8️⃣8️⃣Risotto用咗乾瑤柱扇貝濃湯燴成,再加上醬油漬牛蒡粒同醃蘿蔔,又鮮味又有多種層次香蒜辣椒白酒炒大蜆 💰1️⃣2️⃣4️⃣一款香辣惹味嘅前菜,大蜆用咗車厘茄、蒜片、辣椒同白葡萄酒汁爆香,仲配有迷迭香多士一齊食Mocha 💰4️⃣2️⃣Hazelnut Latte 💰4️⃣2️⃣飯後當然要嘆埋杯熱咖啡先完美,兩杯嘅拉花都好有心機💓🎈The Point Kitchen (奧海城二期)🎈大角咀海庭道18號奧海城二期1樓105A號舖1

墨西哥煙三文魚Pizza 💰1️⃣3️⃣8️⃣
餅皮邊焗起唔會燶又唔乾身,仲好有口感👍

香煎北海道帶子意大利飯 💰1️⃣8️⃣8️⃣

香蒜辣椒白酒炒大蜆 💰1️⃣2️⃣4️⃣

Mocha 💰4️⃣2️⃣
Hazelnut Latte 💰4️⃣2️⃣
飯後當然要嘆埋杯熱咖啡先完美,兩杯嘅拉花都好有心機💓

🎈The Point Kitchen (奧海城二期)🎈
大角咀海庭道18號奧海城二期1樓105A號舖1

我最鍾意就係食西餐😋,今次我就約左我嘅好閨蜜去到位於奧海城第二期嘅一間餐廳🍴,餐廳嘅環境帶有獨特嘅風格,主要以木系及咖啡色為主調,而且地方都比較大,🛋️入到餐廳成個感覺都好舒服,下次可以帶多啲朋友一齊去食,安排位置絕對無問題👍🏻 今日我地就揀咗平時喺西餐廳都食唔到嘅嘢食😍有Pasta, Pizza and Main Course 🥩 Coffee ☕️⭐️黑松露野菌手工薯仔小丸子 $138 🍝 自家製意式薯仔小丸子食落去煙煙韌韌,一粒一粒嘅小丸子口感都幾特別,再配上以野菌、黑松露及巴馬臣芝士製作出嚟的忌廉汁,夾得來都幾好食😋🤫原來呢個菜式嘅屬於Pasta一種🤭我好似發現新大陸咁😂⭐️四色芝士披薩 $124 🍕四色芝士pizza分別用咗里哥特芝士、巴馬臣芝士、意大利藍芝士、水牛芝士,極濃郁嘅芝士混合在一起❤️好啱一啲好鍾意食芝士嘅朋友😋平時呢啲芝士都係用嚟配wine,都係第一次見到用嚟整pizza,又係從未食過嘅,味道都幾好食👍🏻⭐️美國肉眼 $298 🥩 因為我嘅閨蜜唔鍾意食生嘅嘢,所以我哋今次叫咗個九成熟,冇諗過喺九成熟嘅情況下肉質口感軟腍,而且帶有香濃嘅牛肉味🥩 牛扒仲配堆牛肉燒汁、伴田園沙律

黑松露野菌手工薯仔小丸子

⭐️黑松露野菌手工薯仔小丸子 $138 🍝
🤫原來呢個菜式嘅屬於Pasta一種🤭我好似發現新大陸咁😂

⭐️四色芝士披薩 $124 🍕
美國肉眼

⭐️美國肉眼 $298 🥩
因為我嘅閨蜜唔鍾意食生嘅嘢,所以我哋今次叫咗個九成熟,冇諗過喺九成熟嘅情況下肉質口感軟腍,而且帶有香濃嘅牛肉味🥩 牛扒仲配堆牛肉燒汁、伴田園沙律及薯條🍟薯條外脆內院都幾好食㗎👍🏻
Espresso Ice Cube Latte

⭐️Espresso Ice Cube Latte $48 ☕️
咖啡都幾特別㗎,首先玻璃杯中嘅兩粒冰係由Espresso製成,而旁邊有一杯已經打好泡嘅鮮牛奶,先將一半牛奶倒入玻璃杯中,先感受一下香濃咖啡的味道,然後再把剩低嘅牛奶倒入杯中👍🏻好好飲❤️
四色芝士披薩
黑松露野菌手工薯仔小丸子
美國肉眼
Espresso Ice Cube Latte
四色芝士披薩
當天人不多,座到卡位☺️ 卡位非常寬敞👍🏻 Menu款式跟之前吃過的the point 會有少少不一樣~這是kitchen特有的menu🙌🏻 👉🏻Caesar Salad with smoked salmon $118生菜非當新鮮爽脆,煙三文魚也給得很大方,配著微酸的Caesar sauce,簡單好味~👉🏻Posh Hawaiian $134比起複雜的pizza我更喜歡這種簡單配搭~Parma ham咸香味濃郁👍🏻 配著焦糖化的菠蘿酸酸甜甜好正🤤🤤 pizza邊又有口感~芝士滿滿👍🏻這pizza好好吃❣️👉🏻House made fresh egg spaghetti with crabmeat $148很多蟹肉~手工蛋意粉口感雖不算煙韌但有獨特蛋香,有種講不出的熟悉感~醬汁帶微辣微酸~整體好吃😋👉🏻Chocolate Brownie parfait $72跟想像有點出入,但還不錯,Brownie是toffee brownie 帶黏口,甜度稍高~內裡的呍哩嗱雪糕能中和一點甜,適合螞蟻人👉🏻Red Velvet Burnt Cheesecake $68芝士味不算濃~紅色部份會帶有莓類的酸味

👉🏻Posh Hawaiian $134

芝士味不算濃~紅色部份會帶有莓類的酸味,表現正常☺️

🎈總歸一句:
推薦pizza🙌🏻 不管是情侶、家庭、一堆朋友來吃都很合適👍🏻順帶一提,店員好貼心又nice❣️☺️
2022-11-09 263 浏览
今次約咗朋友 嚟到奧海城呢間西餐廳食野chill下一入到餐廳 就感覺到有種美式餐廳嘅格調個人認為 一間餐廳喺Menu上嘅排序絕對可以體現到餐廳嘅風格呢度首先展示嘅係Drink Menu然後係 À la carte Menu睇嚟係有齊美式x意大利嘅風格呢美國人飲品不離餐桌 飯前一杯開胃飲品用餐時又愛以汽水或酒水助慶既然嚟得有美式元素嘅餐廳 梗係要叫返杯野飲先啦🥂******************************食物s:🍹Fruit Punch ($48/Glass) 賣相好靚嘅餐飲 杯邊有士多啤梨作裝飾味道甜甜哋 係一杯好開胃又好送飯嘅飲品杯中有好多水果 有士多啤梨粒🍓、青蘋果🍏同藍莓🫐細心發現 底部仲有埋士多啤梨醬❣️🦞Cioppino ($168) 首先點咗道龍蝦湯燴海鮮 海鮮夠新鮮 有三文魚、蜆、青口同虎蝦呢度嘅三文魚食落好夠滑 有驚喜❣️唔同出面食到因為overcooked而變得鞋口果啲再配埋龍蝦湯 將味道進一步昇華虎蝦食落彈牙 龍蝦湯味道香濃仲有埋珍珠 口感煙韌 估唔到加埋可以咁夾❣️跟配蒜香香草多士用來點龍蝦湯精華 正呀👅值得一讚係店家喺設計上十分用心龍蝦汁係on sid
今次約咗朋友 嚟到奧海城呢間西餐廳食野chill下
美國人飲品不離餐桌 飯前一杯開胃飲品
用餐時又愛以汽水或酒水助慶
既然嚟得有美式元素嘅餐廳 梗係要叫返杯野飲先啦🥂

食物s:

🍹Fruit Punch ($48/Glass)
賣相好靚嘅餐飲 杯邊有士多啤梨作裝飾
味道甜甜哋 係一杯好開胃又好送飯嘅飲品
杯中有好多水果 有士多啤梨粒🍓、青蘋果🍏同藍莓🫐
細心發現 底部仲有埋士多啤梨醬❣️

Fruit Punch

🦞Cioppino ($168)
首先點咗道龍蝦湯燴海鮮
海鮮夠新鮮 有三文魚、蜆、青口同虎蝦
呢度嘅三文魚食落好夠滑 有驚喜❣️
龍蝦汁係on side 迎合到現代人相機食先嘅需要
等客人打完卡後先再落汁 食物就唔會因打卡打耐咗而過熟
咁就可以打到卡之餘 又享用到最高質好味嘅食物啦❣️

Cioppino

🍝Fresh Egg Spaghetti With Crabmeat (Handmade) ($148)
呢道香辣蟹肉手工意粉真係幾高質
完全滿足到打卡控嘅需求 堆砌得好靚💕
材料豐富 有蟹肉、鯷魚同香辣酸豆
而且用咗檸檬白酒汁配自家製手工意粉
海鮮意粉食落帶點微辣 好惹味
蟹肉同鯷魚好足料 入口係啖啖蟹肉🦀

🍎Cinnamon Apple Puff A La Mode ($72)
甜品點咗千層酥皮蘋果卷

Cioppino
Cinnamon Apple Puff A La Mode
  • cioppino
2022-11-03 255 浏览
We came here as it was raining, and then we’re not much for choices nearby. The restaurant was relatively empty and that was a telltale of how good the food was. Ended up getting the crabmeat pasta, and was kind of disappointed with the quality.The pasta was too soft and there were some hard shells in the pasta too. Luckily the taste was not so bad. but wouldn’t really recommend except for convenience.

2022-11-02 283 浏览
難得朋友開心公佈《我有咗》,為你感恩,為你歡喜,為你期待。在這開心的日子,當然要找一處好地方開心食嘢,分享感受。 奧海城在大角咀區是一處好行街,好休憩的地方,仲有不少餐廳可以選擇,一眾選擇後,就找了這間The Point Kitchen慢慢享受。 甘荀蘋果湯:湯超Creamy,明顯有甘筍的香味,蘋果的清甜,仲有估唔到的薑味,而且超濃,我鍾意。 黑松露薯條:薯條先炸,熱辣辣,好味,加上松露醬味香,吸引人一條一條地食唔停。 黃金雞翼:夠大隻,外脆內嫩, 羊肉醬麻花卷意大利麵:麻花卷意大利麵有咬口,仲有形狀超得意,一卷卷的麵,仲有吸味的雅枝竹,吸羊肉醬更多。 水牛芝士薄餅:本身愛厚批,所以此薄餅有咬口,水牛芝士味濃,加上車厘茄加上蘿勒葉,令薄餅口感更有層次。 開心,就要美食與良朋知己相聚。

黃金雞翼:夠大隻,外脆內嫩,

開心,就要美食與良朋知己相聚。
2022-10-28 513 浏览
奧海城原來都有好多值得推薦的餐廳🍀THE POINT KITCHEN 🍀平日嘅夜晚,商場略顯安靜,反而係覓食的最好時機,餐廳地方寬敞,有大量卡位!裝修簡約設計,環境很舒服,而且價錢唔貴。 ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️「是日餐點」🍀Dinner set 💰 158HKD 包括 餐湯/沙律/前菜 五款主菜中揀一款 三款甜品中揀一款可以加錢升級小食同餐茶。👉🏾南瓜忌廉湯湯屬於黏稠型,口感十分綿密,符合我既期望,每一啖都充滿南瓜香味,忌廉濃郁,入口順滑。👉🏾慢煮鴨肉醬燴意大利飯擺盤靚,鴨肉醬有驚喜,咸香吸引,份量都十分滿足。👉🏾 紅絲絨巴斯克芝士蛋糕非常有驚喜的一道甜點,加上新鮮水果的點綴,雖然賣相比較樸實,但估唔到味道卻是一流,入口即化,芝士味好突出,底層紅色部分似為紅莓味,同芝士好夾🍀另外我哋仲單獨order咗👉🏽香辣白酒煮蜆配墨魚汁意大利麵條💰 148HKD墨魚汁尤為吸引,系純手工製的麵條,口感好Q,白酒煮蜆惹味,但其實唔辣,賣相亦好吸引人👉🏽北海道帶子鮮蝦pizza 💰 148HKD包括咗北海道帶子,鮮蝦,燈籠椒,紅洋蔥,黑橄欖,蕃茄醬👉🏽松露野菌濃湯💰 68HKD湯濃稠適中,口感
奧海城原來都有好多值得推薦的餐廳
🍀THE POINT KITCHEN 🍀

⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

「是日餐點」
🍀Dinner set 💰 158HKD
包括 餐湯/沙律/前菜
五款主菜中揀一款
三款甜品中揀一款
可以加錢升級小食同餐茶。

👉🏾南瓜忌廉湯

👉🏾慢煮鴨肉醬燴意大利飯
擺盤靚,鴨肉醬有驚喜,咸香吸引,份量都十分滿足。

👉🏾 紅絲絨巴斯克芝士蛋糕

🍀另外我哋仲單獨order咗

👉🏽香辣白酒煮蜆配墨魚汁意大利麵條💰 148HKD

👉🏽北海道帶子鮮蝦pizza 💰 148HKD
包括咗北海道帶子,鮮蝦,燈籠椒,紅洋蔥,黑橄欖,蕃茄醬

👉🏽松露野菌濃湯💰 68HKD
湯濃稠適中,口感非常creamy,蘑菇碎粒很有質感,熱辣辣特別好味。
  • 紅絲絨巴斯克芝士蛋糕
  • 南瓜忌廉湯