2022-07-23 71 浏览
鯉景灣海旁一帶真係好多出色的餐廳,今次朋友力推呢間The salted pig。今晚我哋幾個志在飲下酒,所以食物我哋主力食小食,做佐酒食物。意式凍肉芝士拼盤呢個cold cut 拼盤有好多款唔同嘅凍肉,包括有風乾火腿、莎樂美腸、意大利火腿,連同芝士一起進食,絕對係絕配!而且還有我最鍾意嘅火箭菜和酸包,極之好吃!小食分享拼盤snack platter可以一次過食到好多唔同種類嘅食物。要大讚的是迷你牛肉漢堡,它即叫即製,麵包咬下去時十分香脆,一定要趁熱吃!另外香酥魷魚圈非常惹味,雞翼也十分出色,上面鋪有大量的Cajun 粉,非常香口。蕃茄芝士肉丸也啖啖肉,如果有更多蕃茄醬就更好!一邊吃小食,一邊嘆杯Sangria ,開心一番!Pitcher 的份量剛剛好!香蕉雪糕新地吃完小食,我哋就直接叫甜品,雪糕新地上的窩夫非常香脆,內裏的朱古力雪糕很香滑,加埋香蕉,是完美組合!朱古力心太軟熱騰騰的朱古力心太軟真的叫人無法阻擋,內裏的朱古力流心不會太甜,而雲呢拿雪糕加入了香趣的杏仁片,一冰一火,令人大滿足!

意式凍肉芝士拼盤

小食分享拼盤

香蕉雪糕新地

朱古力心太軟
  • Snack platter
2022-07-22 1087 浏览
喺西灣河海邊,呢間又確係唔錯嘅🥓手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆 $158配牛油果醬🥑、芝士🧀、蕃茄莎莎、酸忌廉等賣相好吸引,份量多,基本上係3-4人份,topping 亦好足料,每一塊都可以點到醬汁👍🏻手撕豬、牛油果醬、酸忌廉、辣椒有口感得嚟,咸酸甜辣有齊哂,好開胃💛🍖烤斧頭豬扒配薯條 $252黎到呢度,當然要試下佢地豬🐷既菜式啦,斧頭扒都幾大件同厚身,面頭焦香,裡面唔會乾🤘🏻醬汁係類似生果製成既酸甜醬,如果配埋芥末醬就正啦🌝另外仲有啲薯條同烤椰菜仔🥦🍄雜菌松露意大利飯 $168意大利飯軟硬度剛好,醬汁濃稠度適中,黑松露味濃郁同好creamy🤌🏻雜菌份量多,每啖飯都有👍🏻滿足🫃🏻🐥香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉 $178貓耳朵粉第一次食,口感幾得意,有d煙靱,個青醬可以再濃d,個雞肉反而幾特別,雖然係雞胸但完全唔會柴,有水潤既感覺😂似用慢煮方式煮🧐個人就比較中意意大利飯多d🙌🏻Mocktail:🍹Tango/Fruit Punch $94(買一送一)正常發揮,另外都有好多款酒選擇Overall環境舒適,有寵物既朋友都可以帶埋🐶黎食,餐廳岩三五知己傾下計飲下野,特別係唔食牛既朋友,黎呢度就岩哂啦
喺西灣河海邊,呢間又確係唔錯嘅

🥓手撕豬肉配墨西哥芝士粟米薄脆 $158
配牛油果醬🥑、芝士🧀、蕃茄莎莎、酸忌廉等

🍖烤斧頭豬扒配薯條 $252

🍄雜菌松露意大利飯 $168

🐥香煎雞肉忌廉青醬貓耳朵粉 $178

Mocktail:
🍹Tango/Fruit Punch $94(買一送一)
正常發揮,另外都有好多款酒選擇

Overall
環境舒適,有寵物既朋友都可以帶埋🐶黎食,餐廳岩三五知己傾下計飲下野,特別係唔食牛既朋友,黎呢度就岩哂啦🪄

P.S.去到先知星期一主菜有買一送一❣️抵好多嫁!
      同埋做會員有85折
2022-07-20
2022-07-21 50 浏览
📍 The Salted Pig #西灣河 🏆煙燻牛肉多士蕃茄莎莎🥗(8/10)呢個前菜幾開胃,蕃茄沙沙🍅酸酸地,煙燻牛肉幾香幾濃味,連埋生菜🥬同多士🍞,所有食物平衡番,好味😋🏆野菌忌廉芝士通粉🥣(8/10)經典Mac & Cheese🧀最緊要芝士足夠😆 濃濃嘅芝士同忌廉真係好邪惡🤣 但又令人難以抗拒🤤 野菌🍄都好足料好香濃🤩 🏆辣肉醬煙肉pizza🍕 (8/10)Pizza屬於厚批底,邊邊都脆口,辣肉醬配埋煙肉🥓、辣肉腸真係經典pizza🍕嘅組合黎😎 好濃味好正!雖然係一人lunch set,但份量都唔少,切到6塊。🌈餐廳位置近海邊,有種放假過黎chill嘅感覺🍸。推薦大家假日出黎飲下野吹下海風🌊⭐️ The Salted Pig⭐️西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖
📍 The Salted Pig #西灣河

🏆煙燻牛肉多士蕃茄莎莎🥗(8/10)

🏆野菌忌廉芝士通粉🥣(8/10)

🏆辣肉醬煙肉pizza🍕 (8/10)

⭐️ The Salted Pig
⭐️西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖
放假時滿喜歡去東Soho跟朋友吃吃東西,吹吹海風,悠閑地過一天~這次去了吃豬專門店~店內滿大的,座位舒適,整體不錯👍🏻👉🏻Crispy Pork Skin Crackers $88豬皮炸到超鬆脆,跟薯片沒兩樣,但還是能吃得出豬皮的味道😂🙈沾著guacamole就是Nachos的變奏版~雖然當天沒喝酒,但感覺配啤酒一流👍🏻👍🏻👉🏻Grilled Pork Tomahawk $252以為這價錢不會太大份,果然是少年我太年輕🙈斧頭扒就是斧頭扒,Size是有份量的🐷 沒有奇怪的豬羶味,口感非常扎實🐽🐖 始終是豬嘛~不像牛扒能半生熟,在全熟下肉質不過不失,對於食肉獸來說會是很滿足的一道菜🙌🏻👉🏻Seafood Paella $228份量不大,但海鮮給得很足,而且都鮮甜😍 米粒吸滿海鮮精華,粒粒飽滿又保持到微煙韌口感,超好味❗️😍 大推🙌🏻🙌🏻🙌🏻 大概以後我想吃paella時都會想到它🥰真的好吃😋 🎈總歸一句: 食物跟環境都很適合朋友聚會的餐廳🥳

👉🏻Grilled Pork Tomahawk $252

👉🏻Seafood Paella $228

🎈總歸一句:
食物跟環境都很適合朋友聚會的餐廳🥳
  • Seafood  Paella
【全港最好食既德國豬手!】The Salted Pig 📍 鯉景灣近海既餐廳就係連坐戶外嘅位置都好舒服😌Weekend 想同狗狗chill下絕對係好地方👍🏻泊車都好方便㗎🔸 招牌德國鹹豬手 ✨👅9/10真。外脆內軟!🤩每一啖肉都軟糯帶鹹香肉汁💦,配有蘑菇醬、芥末醬同酸菜一齊食,愈食愈惹味!👩🏻‍🍳👨🏻‍🍳事先已將豬手處理好,骨肉分離,食起上黎啖啖肉!大滿足😋🔸 白酒煮青口 👅 8/10青囗細細粒,漲卜卜,好鮮嫩🦪個汁好creamy 不過略鹹左少少✨食物都好大份,食得晒先好嗌🤭
【全港最好食既德國豬手!】

👅9/10
真。外脆內軟!🤩

🔸 白酒煮青口
👅 8/10
青囗細細粒,漲卜卜,好鮮嫩🦪
個汁好creamy 不過略鹹左少少

✨食物都好大份,食得晒先好嗌🤭
蘇豪東泊東真係好方便,就算無車,交通都好方便🤭今次帶媽媽又試下食salted pig 訂枱無話要window seat, 店員都好好畀咗窗口位👍 望住個靚景食飯💕唔好以為淨係得豬食,但呢度既豬又真係好好食🤭個碟有心思,係有個豬樣喺度仲介紹豬既部位🐷🐖🐽因為豬仔都有去食飯,所以店員亦都好好畀張有顏色紙小朋友油顏色( 好啱我呢啲懶媽,成日都唔帶玩具顏色紙畀小朋友消磨時間)🐷 小食分享拼盤💕必叫拌盤,大大盤,放落枱個下好震撼,加上又可以試晒所有小食🐖蕃茄芝士肉丸:兩粒大大粒嘅厚厚豬肉味既肉丸,似手打又彈牙,再配濃味嘅蕃茄醬🐽豬皮脆片:够爽脆似薯片,有咬口,大大塊迷你牛肉漢堡:厚厚既牛肉,而且好juicy,麵包外層有烘焗辣雞翼:勁爽脆既皮,咬後個雞翼汁出曬來同好滑,再加啲辣粉响雞翼上面,味蕾口感增加薯條: 條條手指咁粗,再加上薯條好脆🐷卡邦尼意粉勁好食,一上碟,仔仔已經急不及待,白汁味好creamy ,煙肉切粒好惹味,最重要係勁多芝士條🍖慢煮鹽燒牛肋骨,烤薯菠菜 🍖牛肋骨重牛味,而且易切,就算肉帶點筋也易咬口,另外也香口,肉質嫩滑,價錢性價比高👍烤薯咸咸地,外脆內軟,有好香牛油味👍菠菜都烤過,

唔好以為淨係得豬食,但呢度既豬又真係好好食🤭

個碟有心思,係有個豬樣喺度仲介紹豬既部位🐷🐖🐽

🐷 小食分享拼盤

豬皮脆片:够爽脆似薯片,有咬口,大大塊
迷你牛肉漢堡:厚厚既牛肉,而且好juicy,麵包外層有烘焗
薯條: 條條手指咁粗,再加上薯條好脆

🐷卡邦尼意粉

🍖慢煮鹽燒牛肋骨,烤薯菠菜

烤薯咸咸地,外脆內軟,有好香牛油味👍
菠菜都烤過,但仍係嫩囗

西班牙海鮮飯:蝦、大規、青口、魷魚
魚柳、辣肉腸、煙雞肉
海鮮份量多,而且有鮮甜味,飯就似risotto ,但又黏黏的🤩
  • 小食拼盤
  • 慢煮牛肋骨
  • 西班牙海鮮飯
2022-07-14 586 浏览
西灣河海傍係一個好舒服既地方如果你鍾意海,一定要黎慢步下,而海旁係有好多特式餐廳,又靚又舒服唔知點解對我黎講海邊最夾既就係西餐同啤酒,所以揀左The Salted Pig帶美式/fushion風格既西式餐廳,入內舒適而特別,氣氛幾warm既餐牌就真係西餐fushion,美國burger西班牙蒜片蝦英國fish&chips德國咸豬手意粉都有驚人既位係,星期一主菜買一送一,無錯,真係無聽錯,難以置信嘅抵Pan-Seared  Whole  Sea  Bass  Fillet,鐵盤上,海鮮襯底香草舖面,賣相相當唔錯,係海旁食風味更正好有白酒海鮮香,先試沾滿湯汁既蜆,非常鮮飽滿蜆肉好夾湯汁同香草既味道,好搶fo既配菜蝦仁,肉質彈牙爽身,都好大隻,好唔錯主角既海鱸魚,份量超多,Pan-seared 煎香一面半燘煮,保持魚原來既肉質同原味,肉滑,啖啖肉既海鱸魚食到好滿足記住要加檸檬汁,因為檸檬汁+香草+魚就係西式煮魚既絶配真正抵當唔住主菜買一送一,Crispy Pork Knuckle 德國咸豬手,大大盤,賣相好豐富,同一般豬手唔同就係佢幫你切開埋即刻試下,皮好脆,最特別係脆得黎唔硬,有食開就知脆
西灣河海傍係一個好舒服既地方

好有白酒海鮮香,先試沾滿湯汁既蜆,非常鮮
飽滿蜆肉好夾湯汁同香草既味道,好搶fo既配菜
蝦仁,肉質彈牙爽身,都好大隻,好唔錯
記住要加檸檬汁,因為檸檬汁+香草+魚就係西式煮魚既絶配

海鱸魚

即刻試下,皮好脆,最特別係脆得黎唔硬,有食開就知脆同唔硬係好難並存
好似薯片咁,正
肉質徧滑同腍,味道唔係超咸個隻,所以有個芥末籽忌廉汁,另一個風味,好好味
酸椰菜如果酸啲就完美,咸豬手點可以無啤酒,The Salted Pig Lager,麥啤,幾smooth,幼滑路線
1664 Draught,1664當然就係正,果味十足嘅白啤

Crispy  Pork  Knuckle

咸豬手肉

酸椰菜

The  salted  pig  Lager  &  1664

其實海傍餐廳已好加分,氣氛正生啤配好味西餐,鍾意食咩西餐都有啲
生啤加成,聚會拍拖都好正
星期一就無得輸啦

#主菜買一送一唔係starter或者drink喎好誇張
#海邊就係正如果半開放式仲正
海鱸魚
Crispy  Pork  Knuckle
咸豬手肉
2022-07-10 46 浏览
2隻魔怪考完試, 當然要食好少少啦地。 去完太古城, 慢步行去鯉景灣, 向住海果條街, 間間餐廳有海景, 地方又夠大,啱哂一家大細去。2隻魔怪口味確不同, 一紅一白實走唔甩。是日晚餐小食分享拼盤番茄肉丸意粉卡邦尼蛋汁煙肉意粉小食分享拼盤,真係唔算小食, 拼盤有8款, 分別係豬皮脆片,番茄芝士肉丸, 脆豬肋骨, 迷你牛肉漢堡,香料雞翼,酥脆魷魚圈,薯條, 酸麵包多士。 8款小食個人推薦有, 酥脆魷魚圈,迷你牛肉漢堡同 豬皮脆皮。酥脆魷魚圈, 外脆魷魚肉軟, 好彈牙。迷你牛肉漢堡, 估唔到牛肉漢堡咁好味, 牛肉漢堡有肉汁, 加埋片酸瓜, 中和返牛肉比較肥膩嘅肉汁, 值得推薦。豬皮脆皮, 炸到似薯片, 咬落去爽爽聲, 小朋友至愛。番茄肉丸意粉, 大大粒肉丸加上香甜番茄汁, 酸酸味味, 大熱天時, 醒神醒胃。卡邦尼蛋汁煙肉意粉, 超creamy 的忌薕意粉, 煙肉粒粒肥瘦有序, 好香口。 食落唔會好肥膩。
2隻魔怪考完試, 當然要食好少少啦地。

2隻魔怪口味確不同, 一紅一白實走唔甩。

是日晚餐
小食分享拼盤
番茄肉丸意粉
卡邦尼蛋汁煙肉意粉

酥脆魷魚圈, 外脆魷魚肉軟, 好彈牙。

豬皮脆皮, 炸到似薯片, 咬落去爽爽聲, 小朋友至愛。

2022-07-10 41 浏览
The Salted Pig🫶🏽 高質Fusion西餐🤗之前食過Salted 🐖 Pig九龍灣分店今次來開西灣河約埋朋友來食📍 鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖近海邊,環境唔錯👏🏻小食至尊拼盤$278一共有8款野食😆真係款款都好高質仲要1次過可以食哂禁多野蕃茄芝士肉丸👀好大粒啖啖肉豬皮脆片配埋自家制墨西哥🇲🇽醬香脆惹味脆豬肋骨切到細細舊👌🏻 岩岩好一啖過迷你牛肉漢堡2個漢堡配上蕃茄芝士唔錯喔香料雞翼4隻呢個🥰🫣唔使多講必食👍🏻自家香料好惹味酥脆魷魚圈🥰🙌大推👍🏻佢同香料雞翼調味差唔多🥹好好食,外皮脆仲配埋薯條&酸麵包多士好抵食👍🏻食完個拼盤已經好飽見佢飲品聯同@SOMERSBY +LeDessert推出左一系列既季節限定的特飲我簡左Mocktail ~Mint 🍇 Grape味道清新,入面有青檸同薄荷仲配埋柚子蜜🥳好飲啊推介大家來一定要試下!期間限定下次未必試到啦🥹另+$68配菜香蒜煙肉碎椰菜仔今次椰菜仔係煮🤣唔同九龍灣個間係炒相對健康D再+$88煙肉芝士焗通心粉有多種芝士😆🫣邪惡店員勁好服務❤️

The Salted Pig
🫶🏽 高質Fusion西餐🤗

之前食過Salted 🐖 Pig九龍灣分店
今次來開西灣河約埋朋友來食
📍 鯉景灣蘇豪東B期
太康街45號地下GB8-10號舖
近海邊,環境唔錯👏🏻

小食至尊拼盤$278

好抵食👍🏻食完個拼盤已經好飽

見佢飲品聯同@SOMERSBY +LeDessert
推出左一系列既季節限定的特飲
我簡左Mocktail ~Mint 🍇 Grape
味道清新,入面有青檸同薄荷
仲配埋柚子蜜🥳好飲啊

推介大家來一定要試下!
期間限定下次未必試到啦🥹

煙肉芝士焗通心粉

有多種芝士😆🫣邪惡

店員勁好服務❤️
2022-07-09 43 浏览
The Salted Pig - 寫意西餐廳今日帶大家嚟到西灣河的美食街,又名港島中的蘇豪東,餐廳是以酒吧的形式,格局是開放式,可以非常寫意的望着海旁用膳。班尼迪蛋 $118有三款口味選擇,分別是巴馬火腿、牛油菠菜和煙三文魚,我們選了煙三文魚口味,流心的水波蛋加上鹹香的煙三文魚和香脆的多士,三者結合豐富有層次。 雜菌松露意大利飯 $168濃郁的黑松露香味加上口感滿滿的雜菌,配上軟硬度適中的意大利飯,濕度剛好。醬燒豬肋骨排 $288主打豬肉的餐廳當然要試下招牌主菜啦,大大排豬肋骨排,份量唔惹少,表面有香濃的燒烤醬汁,豬肋骨肉質幼嫩,肉汁夠,而且做到肉骨很容易就能撕開,啖啖肉,還配有原條燒粟米和粗炸薯條。
The Salted Pig - 寫意西餐廳

班尼迪蛋 $118

雜菌松露意大利飯 $168

醬燒豬肋骨排 $288

2022-07-09 35 浏览
🌃 餐廳位於西灣河蘇豪東, 鄰近於海邊,以豬為主題, 主打英倫菜式、英式精緻餐飲,以酒吧設計, 加上豬豬嘅裝飾,配合昏暗柔和嘅燈光, 同埋空間感寬闊, 感覺幾chill。 .🐷🐖🐽 小食分享拼盤 Sharing Snack Platter💲 278👉 呢個份量超級澎湃, 可以兩個人以上分享, 小食拼盤包括有蕃茄芝士肉丸、豬皮脆片、脆豬肋骨、 香料雞翼四隻、脆魷魚圈、迷你牛肉漢堡兩個及酸麵包多士配牛油果醬。👉 小編覺得呢個必叫, 可以試齊咁多款嘅特色小食, 酸麵包多士配牛油果醬幾清新, 豬皮脆片同埋豬肋骨炸得幾脆口, 而香料雞翼落得比較多嘅五香粉,比較重口味,迷你牛肉漢堡塊牛肉都幾juicy, 蕃茄芝士肉丸覺得好食過ikxx。.🐷🐖🐗 烤斧頭豬扒 Grilled Pork Tomahawk💲 252👉 呢個真的不得了不得了, 小編覺得咁耐以嚟食烤斧頭豬扒, 覺得最正係今次, 斧頭豬扒好厚肉, 烤得火候十足, 外脆內軟, 另外配有清新柚子嘅醬料, 點埋醬汁十分之正, 另外仲配有香脆嘅薯條。.🍹🍸另外小編叫了兩杯嘢飲, 有買一送一嘅優惠, 茶類飲品係68蚊, 即係68蚊有兩杯, 叫了凍檸茶同

💲 278

💲 252

🍹🍸另外小編叫了兩杯嘢飲, 有買一送一嘅優惠, 茶類飲品係68蚊, 即係68蚊有兩杯, 叫了凍檸茶同埋玉桂蘋果茶, 凍檸茶就正正常常, 玉桂蘋果茶幾清新, 本身餐廳只供應熱嘅玉桂蘋果茶, 不過如果想飲凍飲嘅話,餐廳會提供一杯冰, 呢方面幾貼心。

🤠 通粉 foodie 食評總結 :
👉 如果專誠去食豬豬既餐廳, 又想要又夠chill嘅環境, 可以不妨選擇呢間餐廳, 可以滿足曬兩個願望, 餐廳環境夠chill, 大部份都係豬嘅主題 , 同埋可以一邊食豬豬一邊品酒, 可以享受到慢活寫意嘅節奏。
📍 The Salted Pig (鯉景灣) @thesaltedpighk
西灣河鯉景灣蘇豪東B期太康街45號地下GB8-10號舖

=====================
*此價格只供參考及以當時為準,實際價格或會與本文章有所差異。
2022-07-07 41 浏览
豬全部都係豬!嚟到 #豬門店 我都要暫時放下牛嘅情意結,專心一致就嗌個「全豬宴」! 嚟到西灣河要skip太安樓都需要好大自制能力,當日同朋友頭也不回直衝海皮附近,就係一心想去食豬! #豬門店 嘅菜色出晒名portion非同小可,份份都咁重量級,想試多幾款真心建議大家約多幾隻飯腳。必點嘅有招牌Pork Knuckle 同Tomahawk,啱晒for share;至於pasta 同Risotto類都幾有驚喜,如果兩個人就建議性價比高嘅lunch set,同樣有Knuckle,包埋前菜甜品幾抵deal㗎!/ 招牌德國鹹豬手嚟到Salted Pig 食豬是常識吧!招版嘅德國鹹豬手 Lunch Set都食到,而且同樣咁足料有成 1KG ,絕對足夠兩人食!貼心地鹹豬手上枱時已整齊切好,賣相好適合打卡。味道方面同樣出色,焗得非常稔軟,皮脆肉嫩又夠香口,油脂分脂好平均唔會成到好多肥膏 同好油咁。加上配菜嘅薯仔、紅薯白都忟得好入味,加埋個酸菜一齊食,一啲都唔覺油膩!大大力推薦!/ 烤斧頭豬扒如果豬手係重量級選手,咁個 烤斧頭豬扒就係霸氣嘅象徵!一上枱十足有個大大斧頭放喺枱面咁!斧頭扒成兩個手掌咁大,旁邊

/ 招牌德國鹹豬手

/ 烤斧頭豬扒
如果豬手係重量級選手,咁個 烤斧頭豬扒就係霸氣嘅象徵!一上枱十足有個大大斧頭放喺枱面咁!斧頭扒成兩個手掌咁大,旁邊配有炒椰菜仔同薯菜,望到未食就流晒口水。同樣係餐廳嘅招牌,肉嫩唔會老,豬騷香濃厚,不過略為有少少overcook,色水唔夠粉紅。

/ 牛油帶子番紅花意大利飯
個Risotto意大利飯軟硬適中,汁嘅濃淡程度剛剛好,加上菠菜同巴馬cheese煮食濃厚嘅忌廉油令䭅飯入口相當creamy,四粒輕煎嘅帶子味道亦唔錯!
外卖自取
2022-07-07 33 浏览
黎過一次之後喜歡上西灣河呢個海傍餐廳鍾意佢熱鬧得黎又夠靜, 好CHILL不論家庭聚會定拍下拖都好岩當然野食都一樣夠出色啦上次試左豬腩, 今次黎試下其他!!🍤Garlic Prawns $142Sauce 好好食, 好香又唔會太搶味    D蝦全部都好大隻, 好爽彈連伴碟既包都非常脆又唔會太硬🌮Fajitas Shrimp $178上次好似唔覺眼有呢個, 係俾配料你自己卷墨西哥烤餅咁有牛 / 豬或者蝦揀, 我地又係揀左蝦D蝦同樣地都係超爽彈, 另外再有辣椒, 芝士, 牛油果, 同埋蕃茄莎莎醬俾你, 自己夾岩晒自己口味, 一定係最好食啦🐷Pork Tomahawk $252斧頭扒! Juicy!! 肉質好嫩, 帶少少焦香, 好食
黎過一次之後喜歡上西灣河呢個海傍餐廳
鍾意佢熱鬧得黎又夠靜, 好CHILL
不論家庭聚會定拍下拖都好岩

當然野食都一樣夠出色啦
上次試左豬腩, 今次黎試下其他!!

🍤Garlic Prawns $142
連伴碟既包都非常脆又唔會太硬

🌮Fajitas Shrimp $178
上次好似唔覺眼有呢個, 係俾配料你自己卷墨西哥烤餅咁
有牛 / 豬或者蝦揀, 我地又係揀左蝦
自己夾岩晒自己口味, 一定係最好食啦

🐷Pork Tomahawk $252
斧頭扒! Juicy!! 肉質好嫩, 帶少少焦香, 好食
2022-06-26 43 浏览
晚上的蘇豪東別有一番風味, 有室外的地方可以方便狗隻, 泊車好方便😀座位有卡位,亦都有圓形大枱,座位很闊落,碟上的豬分明已道出餐廳的豬才是主菜happy hour的檸檬茶買一送一,其他飲品都有,但我今晚冇飲酒因為有揸車1.吞拿魚沙律大大嚿,厚厚的吞拿魚,入口味道濃郁,燒過嘅黑椒味都很濃, 分量很多,醋味很重,而且沙律菜很爽脆清甜2. 酥脆魷魚圈青檸蛋黃醬咬落酥脆而且彈牙,咬口感很重,同蛋黃醬味好配合,份量好多,送酒一流3. 小食分享拼盤蕃茄芝士肉丸,豬皮脆片,脆辣豬骨,迷你牛肉漢堡,辣雞翼,薯條呢個小食拼盤一定要叫,勁大碟,而且而不同小食蕃茄芝士肉丸:濃味嘅蕃茄醬,再加大大粒嘅肉丸,肉丸又厚厚嘅豬肉味豬皮脆片:够爽脆,我第一次甘食豬皮,豬味勁重,但唔臭,似薯片迷你牛肉漢堡:厚厚既牛肉,而且好juicy,麵包外層有烘焗辣雞翼:勁爽脆既皮,咬後個雞翼汁出曬來同好滑薯條: 條條手指咁粗,再加上薯條好脆4. 卡邦尼意粉勁好食,一上碟,仔仔已經急不及待,白汁味好creamy ,煙肉切粒好惹味

1.吞拿魚沙律

2. 酥脆魷魚圈青檸蛋黃醬

3. 小食分享拼盤

呢個小食拼盤一定要叫,勁大碟,而且而不同小食

迷你牛肉漢堡:厚厚既牛肉,而且好juicy,麵包外層有烘焗
辣雞翼:勁爽脆既皮,咬後個雞翼汁出曬來同好滑
薯條: 條條手指咁粗,再加上薯條好脆

4. 卡邦尼意粉
  • 魷魚脆圈
  • 小食拼盤
2022-06-22 620 浏览
父親節要約餐廳慶祝食飯並不難,但在既不pet friendly又缺乏空間的港島找一間可帶毛孩的餐廳卻是十分難!在戶外的有找到幾間,大部分都在西灣河,於是就約西灣河的咸豬。事先已打電話預約好座位並提及位置需要pet allowed。到達後位子比較細小,戶外比較熱,職員唯有開窗及風扇對著我們,沒辦法啦,父親節節兼星期日。《 "Skinny Pig" Salad $113 》「瘦瘦豬菠菜藜麥沙律」名字可愛,本以為有豬肉,但原來是沒有的 xd有菠菜、藜麥、西柚、菜頭和烤杏仁,菠菜好鮮嫩,加上酸酸甜甜的橘子汁好醒胃。《 香煎雞蓉忌廉青醬貓耳朵粉 $178 》貓耳朵粉口感煙韌,似貝殼又能掛汁,所以掛上香濃的雞蓉忌廉青醬很惹味,雞排都香口肉嫩。《 招牌德國鹹豬手 $308 》必點招牌菜鹹豬手! 份量需寫2人,但3人完全吃不完,所以其實3-4人都夠食!豬皮薄脆可口,脂肪少又彈牙,肉質香嫩有肉汁,而且咸度調得適中,很好吃!伴碟有酸菜減膩感,焗薯件及甘荀肉平衡肉食感。食豬手當然要配啤酒!《 The Salted Pig Lager $72/杯 》夠凍,都幾大杯同易入口。職員細心主動送上凍水比同枱父母。

《 "Skinny Pig" Salad $113 》

《 香煎雞蓉忌廉青醬貓耳朵粉 $178 》

《 招牌德國鹹豬手 $308 》

伴碟有酸菜減膩感,焗薯件及甘荀肉平衡肉食感。

食豬手當然要配啤酒!
夠凍,都幾大杯同易入口。

職員細心主動送上凍水比同枱父母。
2022-06-19
庆祝纪念