2022-06-06 1145 浏览
📍「Thre3 Concept」- 屯門今次食食食之旅黎到屯門😌去呢間隱世餐廳嘅交通其實唔算方便,但依然有好多人專登入嚟食,就知食物有幾高質啦😌📷餐廳位於屯門藍地大街,餐廳店面唔算大,座位亦唔多,坐落有少少🤏🏻逼🫣餐廳氣氛偏暗,幾岩同情人/朋友chill下傾下計☺️🤗🍴大叔炸雞漢堡💰HK$81✨推薦指數:10/10一嚟到個陣👧🏻嘩咗一聲,因為個burger 真係好巨型🍔🤩Burger 入面夾住超巨型炸雞、炸洋蔥圈、蕃茄、羅紋菜同蜜糖芥末醬,餡料豐富🤤食落雞扒超級嫩滑juicy ‼️咬落去流哂啲汁出嚟🤣炸雞嘅炸粉好薄,咬落啖啖肉又唔油膩🤤連埋honey mustard 醬辣辣地好爽,而且中和咗炸雞嘅油膩感,昇華咗個burger 💯💯💯(👦🏻覺得個醬似Mos Burger 嘅芥末蝦堡醬🤣)蕃茄同菜都好新鮮,balance 返成個burger,fresh 得嚟又啖啖肉😌薯條份量都好多,不過就唔算好脆,不過不失🤗(溫馨提示:因為即叫即炸,要預大約15-20分鐘先拎到😇)🍴蟹子墨魚配黑麵💰HK$98✨推薦指數:7/10Pasta 份量唔算多,墨魚有5️⃣件,食落幾彈牙,但味道就偏淡😇;墨魚汁好香,但有少
📍「Thre3 Concept」- 屯門

今次食食食之旅黎到屯門😌

🍴大叔炸雞漢堡
💰HK$81
✨推薦指數:10/10
一嚟到個陣👧🏻嘩咗一聲,因為個burger 真係好巨型🍔🤩
(👦🏻覺得個醬似Mos Burger 嘅芥末蝦堡醬🤣)
薯條份量都好多,不過就唔算好脆,不過不失🤗
(溫馨提示:因為即叫即炸,要預大約15-20分鐘先拎到😇)

🍴蟹子墨魚配黑麵
💰HK$98
✨推薦指數:7/10
Pasta 份量唔算多,墨魚有5️⃣件,食落幾彈牙,但味道就偏淡😇;墨魚汁好香,但有少少🤏🏻咸;Pasta煮得岩岩好,食落彈牙岩岩好,而且好掛汁,整體唔錯,不過食完要係咁飲水🫣
午餐
  • 大叔炸雞漢堡
2022-05-15 947 浏览
第三次到訪 ❤️❤️❤️一來好鍾意藍地大街嗰份純樸閑情逸致二來小店服務態度好環境又舒服最重要係每次嚟食物質素都保持到!1️⃣明太子忌廉天使麵———基本上每次嚟都係必點好creamy好好味完全唔漏意粉好滑軟硬適中 好味😋😋😋2️⃣蟹子墨魚配黑面次次都係食明太子忌廉天使麵 今次想試吓新嘢於是試吓 本身都冇乜太大期望除咗食到個嘴有啲污糟之外 味道上幾有驚喜 蟹子同埋墨魚汁好夾食落去口感好好 意粉亦都係煮得適中而且掛到少少汁 😋😋😋3️⃣喇沙海鮮pizza佢係好薄類似餅底咁樣嘅Pizza之前食過千島醬嗰款 今次都好好味但係喇沙個汁偏水狀食咗兩三塊之後個餅底開始濕好似沾滿咗汁水咁 直程拎起隻手係會濕唔影響味道但係口感就冇一開始咁好味道上面絕對有驚喜 好有新鮮感4️⃣老闆娘早餐all day breakfast乜都有啲 食物就間間差唔多個人認為冇乜太特別 基本上都係啲現成嘢炒菇好重黑椒味但係冇乜鹽除非本身好鍾意食全日早餐如果唔係我覺得可以唔洗特別試5️⃣Vienna Coffee維也納鮮奶咖啡睇中文名以為好似latte咁偏甜偏奶香嚟到完全同latte冇關係飲落係有明顯咖啡嘅苦澀香味上面個cream好滑好香濃如果鍾意飲咖啡嘅
第三次到訪 ❤️❤️❤️
一來好鍾意藍地大街嗰份純樸閑情逸致
二來小店服務態度好環境又舒服
最重要係每次嚟食物質素都保持到!

1️⃣明太子忌廉天使麵

喇沙海鮮pizza
  • 明太子忌廉天使麵
  • 蟹子墨魚配黑麵
2022-04-18 928 浏览
由於呢度實在太受歡迎,平日中午12點黎到呢度,已經坐滿人,餐廳得一個侍應,見佢又要處理電話訂單同堂食的客,都忙到一頭煙,但是都kepp住有禮貌。喇沙海鮮天使麵喇沙微辣,食落去有喇沙的香。加上放足料,有細八爪魚、蝦同蟹柳,食落新鮮彈牙。唯一不足的是部分的喇沙汁未能掛麵,底部呈現水汪汪的狀況。韓式阿珠媽辣炒意粉這碟意粉足足等了50分鐘。用的都是天使麵,醬汁是類似平時炒年糕的味道, 辣得黎很惹味。不過配料只得年糕和脆皮腸,感覺不算抵食。我們點的熱榛子咖啡和凍latte都是跟餐附送,味道正常,感覺化算。如果有心黎食,一定要先book枱同落埋野食,咁就可以食得輕鬆自在。

由於呢度實在太受歡迎,
平日中午12點黎到呢度,
已經坐滿人,
餐廳得一個侍應
見佢又要處理電話訂單同堂食的客,
都忙到一頭煙,但是都kepp住有禮貌。

喇沙海鮮天使麵

喇沙微辣,食落去有喇沙的香。
加上放足料,有細八爪魚、蝦同蟹柳,
食落新鮮彈牙。
喇沙海鮮天使麵

唯一不足的是部分的喇沙汁未能掛麵,
底部呈現水汪汪的狀況。

這碟意粉足足等了50分鐘

用的都是天使麵,
醬汁是類似平時炒年糕的味道,
辣得黎很惹味。
不過配料只得年糕和脆皮腸,
感覺不算抵食。

2022-04-16 544 浏览
最衰呢間餐廳冇得book,否則我應該會食多幾次😭我想講呢間餐廳雖然等左好耐先入到去,但真係好有驚喜!首先係呢個burger,真係好juicy,一啲都唔dry,好驚食漢堡包係勁乾果種,但呢個真係一啲都唔會,好好味!隔離杯咖啡就一般,係焦糖咖啡嚟,呢個世界冇比較就冇傷害,飲過好飲既焦糖咖啡就會覺得呢杯真係冇乜特別,而且仲普通到唔會想再飲。呢個係喇沙海鮮天使麵海鮮分別有蝦、魷魚、蟹柳條但店員話冇魷魚,所以呢碟天使麵入面係冇既我自己就覺得呢碟粉好ok既,但味道偏甜左少少,同行友人覺得啲蝦就有啲霉,又唔彈牙。可能我自己本身都好鍾意呢個味道,所以覺得呢碟天使麵好好味個人認為值得一試既!佢個餐牌寫話要等25-30分鐘既食物其實都唔洗真係等咁耐呢個係海鮮pizza, 所以你會見到冇魷魚嘅出現,承上因為冇貨。我個人鍾意食脆皮pizza,而佢又唔咪整到石頭咁硬,係脆果種,所以我覺得好食,咁海鮮呢啲配搭都唔會好差既我相信,有機會係個皮做得唔好啫,不過佢做得好嘅成個pizza!然後同行友人都係覺得啲蝦好霉咁囉。

呢個係喇沙海鮮天使麵
海鮮分別有蝦、魷魚、蟹柳條
但店員話冇魷魚,所以呢碟天使麵入面係冇既
個人認為值得一試既!

佢個餐牌寫話要等25-30分鐘既食物其實都唔洗真係等咁耐
2022-04-15
2022-04-12 323 浏览
同朋友係屯門行完山經過藍地大街見到有間Cafe就入嚟試吓店入面枱唔多 好彩我地係第二個客 唔駛等位入咗嚟冇耐已經有人排隊喇真係好彩行得快 先有嘢食👩🏻‍🦯芝牛堡叫左又係我愛食嘅漢堡🍔唔似係配薯角 薯角炸得好食鬆脆啲皮唔會好韌 食落去入面都好粉唔錯唔錯個包皮就一般般 唔夠鬆軟 同埋好硬牛肉就好多汁 即叫即煎食落去好有牛味同埋口感 唔會實的的
同朋友係屯門行完山

牛肉就好多汁 即叫即煎
食落去好有牛味同埋口感
唔會實的的
2022-04-09 294 浏览
琴日約咗朋友去屯門郊遊,早咗小小去到,一個人唔知做乜好,所以上openrice 睇下有咩餐廳,諗住坐底,邊食邊等朋友。見到呢間 thre3 concept ,賣相唔錯,即刻走過去試下。好彩我早去到,唔洗等位,我坐底15分,已經爆場,我叫咗個巴馬火腿芝士意粉佢芝士份量好夠,味道好夠,而且唔會做到好黏口。火腿鋪到成個意粉都係,每一啖都食到火腿,香得來亦唔會得個死咸味,配合得好好,而且份量足夠。$92咁大碟感覺超值
巴馬火腿芝士意粉

$92咁大碟感覺超值
巴馬火腿芝士意粉
店面較小,且食物即叫即製,故等候時間也較長。在藍地大街走走,和野貓玩玩,時間很快過。雞翼三重奏 2.0店員建議我們由淡味開始吃,玫瑰、柚子、水牛城,我喜歡前兩個口味,十分清新,水牛城醬略嫌重口味。而友人則不喜歡柚子味,他說與雞翼不搭。不過我們一致認為雞翼即叫即炸很棒!老闆娘早餐早餐很大份,炒蛋、蘑菇和沙律菜都放得毫不吝嗇,番茄也切超厚,櫻花蝦和炒蛋的配搭頗有趣,最後打包了一半。 魚蝦蟹千島比薩大約十吋,配料和千島醬放很滿,不過薄批來說,批底不夠脆。餐飲方面,我們點了荔枝梳打和熱Latte,荔枝梳打對我來說有點,不過小朋友口味的友人很喜歡,Latte點了不夠五分鐘就上桌了,拉花純熟。

雞翼三重奏 2.0

老闆娘早餐

魚蝦蟹千島比薩
大約十吋,配料和千島醬放很滿,不過薄批來說,批底不夠脆。

餐飲方面,我們點了荔枝梳打熱Latte,荔枝梳打對我來說有點,不過小朋友口味的友人很喜歡,Latte點了不夠五分鐘就上桌了,拉花純熟。
2022-02-06
2022-02-07 301 浏览
這裏的位置比較偏僻,我平常非常少過來這裏行框,我是在YouTube上看到有YouTube吧介紹這裏,所以才知道原來有一間這麼好的人細餐廳。這裡的Pizza我覺得非常好食,比好多其他地方做得出色,第一, pizza餅底非常薄、非常鬆脆,第二Pizza面上邊的芝士餡料多,每一口都能夠吃到滿滿的芝士味 天使面味道濃郁,軟硬適中 室內環境佈置感覺給人一種輕鬆的感覺 整體來說,就算只是過來吃Pizza也值得過來試一試
天使面味道濃郁,軟硬適中
室內環境佈置感覺給人一種輕鬆的感覺
整體來說,就算只是過來吃Pizza也值得過來試一試
2022-02-06
2022-01-29 348 浏览
有人帶我去,話為打卡而來,點知有等位,唸住走...行左去壁畫影完相返黎咁啱有位,咁就入去食啦!就係你啦,因為柴犬無貨,咁就飲住柴犬個屁屁先啦!可以選朱古力或者咖啡only,我仲好百痴咁話要烤榛子朱古力,侍應姐姐話只有朱古力或咖啡。唔飲咖啡嘅我當然飲朱古力。致於配菜黎講...因為無喇沙海鮮天使麵,退而求其次,,,⁶叫左個松子仁羅勒長通粉,同埋美國早晨早餐,望落通粉細細份,可能個all day breakfast夠份量,加埋杯朱古力,係飽住走嘅。松子仁羅勒都夠味,長通粉質感煙韌,最怕煮得太林嘅粉,一林,間店我會black list佢。呢個ok。個all day不過不失,保特別太無驚喜,係個薯餅質地散左D,個蕃茄可以再焗耐少少。個櫻花蝦炒蛋幾好,但末到好夾,更唔末去到驚喜。本身有唸過叫小食,但大部份都炸嘢無乜興趣,好在夠飽啫。走時咁啱見到人叫左,借人2隻狗一影

本身有唸過叫小食,但大部份都炸嘢無乜興趣,好在夠飽啫。
走時咁啱見到人叫左,借人2隻狗一影

2022-01-22 240 浏览
今日同左媽子去屋企附近嘅一間𝘤𝘢𝘧𝘦食晏,店面就唔算太大,所以平日去都幾多人:)-1.明太子忌廉芝士麵🧀一嚟嘅時候啲柴魚喺度跳舞,呢間嘅芝士汁比較濃稠,所以啲面都好入味,明太子就好有口感唔腥,啲蘑菇就有忌廉汁包住,勁啱啲港女打卡。-2.瑪格麗特比薩🍕首先呢個薄餅係簿批,口感比較鬆軟,配合羅勒葉一齊食好清新,仲有新鮮嘅蕃茄肉,拉絲嘅芝士,非常啱素食者食用。-3.烤榛子鮮奶咖啡 今次𝘭𝘶𝘯𝘤𝘩食飯,仲有包一杯咖啡仲要有拉花,𝘤𝘱值都幾高,不過咖啡味唔算好重。-買單都係$150左右,兩個正餐仲有兩杯嘢飲,不妨一試。
1.明太子忌廉芝士麵🧀

2.瑪格麗特比薩🍕

3.烤榛子鮮奶咖啡

買單都係$150左右,兩個正餐仲有兩杯嘢飲,不妨一試。
2022-01-02 346 浏览
2022第一餐🥳環境雖然唔係寬闊 但感覺舒服 😌叫咗個「棉棉Latte柴犬」🐶 店員叫我垂直放落去 但我嘅技術 令到呢隻柴犬跌落沼澤🤣($58)味道還不錯 但最重要嘅 係可以影下靚相😜仲叫咗👉🏼明太子忌廉天使麵 明太子唔多 但有木魚絲、雜菇🍄 加埋忌廉 真心連坐斜對面嘅fd都兩次讚好香😋 ($70)
2022第一餐🥳

環境雖然唔係寬闊 但感覺舒服 😌

味道還不錯 但最重要嘅 係可以影下靚相😜

仲叫咗👉🏼明太子忌廉天使麵

明太子唔多 但有木魚絲、雜菇🍄 加埋忌廉
真心
連坐斜對面嘅fd都兩次讚好香😋 ($70)

2021-12-13 2254 浏览
11.12.2021 星期六Thre3 Concept之前去過新墟村的Thre3 Concept,今日下午同朋友去藍地正店撐枱腳,最佳之處就是可以電話訂枱,早到了在附近逛逛,藍地周遭有古老特式,好像去了鄉間般,兩排有些小店舖。跟新墟村的分店差不多,餐廳有灰色的外牆,店內裝修不多,但看來很舒適。餐單主要是全日早餐、沙律、意粉、小食、漢堡、薄餅等等,任君選擇。飲品主要咖啡、茶、梳打和特色飲品。午餐:THRE3芝牛堡朋友吃這個,漢堡脆卜卜,配上芝士、牛肉,很好吃!大老闆早餐還有美國早晨早餐、老闆娘早餐,各有特色。因為喜歡煙三文魚和大啡菇,所以選擇了大老闆早餐,包括櫻花蝦炒蛋、煙三文魚、芝士大啡菇、薯餅、粟米、蕃茄,沙律菜和多士,好豐富、美味呀。叄拾伍沙律(黑醋另上)名字好特別,沙律菜份量不少,沙律菜好新鮮。烤榛子鲜奶咖啡拉花漂亮,好香榛子味熱綿綿Latte哥基Pat Pat除咗大老闆、老闆娘早餐之外,最出名就是熱綿綿Latte/朱古力,有個好可愛的小狗頭仔或哥基Pat Pat棉花糖另上,既好飲又吸晴,打卡一百分!朋友說咖啡加棉花糖不算太甜,配咖啡剛好。之後陸續有人來光顧,但我們很幸運,一直可
11.12.2021 星期六
Thre3 Concept

午餐:
THRE3芝牛堡
朋友吃這個,漢堡脆卜卜,配上芝士、牛肉,很好吃!

大老闆早餐

叄拾伍沙律(黑醋另上)
名字好特別,沙律菜份量不少,沙律菜好新鮮。

烤榛子鲜奶咖啡
拉花漂亮,好香榛子味

熱綿綿Latte哥基Pat Pat

之後陸續有人來光顧,但我們很幸運,一直可以慢慢食、慢慢傾談,坐了兩個多小時,滿足得不得了!大家也來支持小店!

大老闆早餐 叄拾伍沙律 烤榛子鲜奶咖啡
叄拾伍沙律
  • 大老闆早餐
  • 烤榛子鲜奶咖啡
2021-12-10 414 浏览
同事介紹下,今晚同同事們一齊去藍地大街呢間餐廳食晚飯慶祝🥳餐廳環境舒服,食物都好好味👍🏻一定要食明太子忌廉天使麵😋真係好好食🥰需要餐廳唔大,但唔會坐得好逼。聚會傾計一流😊會再黎幫襯食其他野食😉不過餐廳只收現金就爭dd…不過整體都好滿意☺️
2021-12-09
庆祝纪念
生日
佢哋有2間店我都去過,比較喜歡藍地嘅本店,感覺上員工友善啲同上菜快啲😬由於行咗2個鐘山先去食,消耗大胃口佳,所以決定2個主食以外叫多個小食!第一次叫呢個魷魚蝦枝唔太知咩嚟。落完order見到職員喺雪櫃拎咗幾條白色長條物出嚟,我以為係海鮮菇,可能係整all day breakfast 或炒意粉用,之後我見到佢拎去炸就知會錯意😂,炸完個成品都幾靚仔!佢查實係麵粉皮包住魷魚條加少量蝦膠,唔知係入貨定自製,香口嘢配雞醬無得輸,食落都算驚喜,如果多啲餡就更好喇!2個主食都係跟餐,呢個韓式炒意粉聽個名就會聯想到個味道。面頭嘅韓式紫菜充滿麻油香,配搭幾條脆皮腸同年糕,加埋韓式辣醬一齊炒個意粉,我覺得配搭得宜,食過翻尋味,如果多少少泡菜更完美👍🏻Pizza香脆、芝士香濃,呢個pizza係我encore之選。完美主意嘅我希望羅勒可以差不多大小,咁就滿足埋我視覺嘅享受喇😬跟餐有2杯飲品,而我好想要狗狗棉花糖,所以額外叫多杯滿足下自己,望住都開心呀😆

魷魚蝦枝

韓式阿豬媽辣炒意粉
瑪格麗特比蕯
  • 綿綿朱古力
2021-10-20 854 浏览
今日入左屯門就試下藍地呢間cafe,都幾多人排隊,好彩我地早到,30 分鐘左右就可以入座。本身係俾佢個飲品吸引的,有個棉花糖可以放朱古力上面,好得意,不過只係得熱飲☕️,得朱古力or latte ,個搵花都唔錯。食物味道都唔錯,份量都幾大,叫左黑松露長通份,all day breakfast , chicken burger 🍔 同埋沙律,沙律🥗係成個湯碗甘大,份量多,3-4 人食都夠,burger 個雞好脆,同埋個屯烘到好脆,好味道,all day breakfast 不過不失
2021-10-14
  • 大叔炸雞漢堡