2009-03-07 378 浏览
前幾日,我哋同學聚餐揀左依間嘢食buffet ,因為依間好多好評,又未試過所以去試下。我一出去就攞左啲生蠔試下,啲生蠔好細隻呀,得一個手指公多啲啲咁大,我好鍾意食生蠔,但依次食,覺得好海水味....所以都冇再去攞。之後去左攞蟹腳、壽司、魚生咁啦,啲蟹腳好碎,味道普通,攞左啲三文魚、吞拿魚.....魚生不好吃,都冇去食。 但佢啲手卷都不錯,同埋佢既海膽壽司好鮮好好味,佢有隻長方型的蛋印有佢公司logo 都好味。食食下,見到啲人排隊,原來攞龍蝦仔,要十五分鐘一次,咁跟住,我地就等十五分鐘出去排隊啦,每人排一次隊只限攞一隻,攞到了,真係不錯,芝士味相當濃郁。食左都唔算太多嘢,已經飽飽,去左攞甜品,雪榚,pancake 都ok ,最好味係梳扶梨,不過又係要排隊等。服務普通,冇咩人來收碟,飲品要另外比錢,得幾樣食物比較出色,選擇不太多。

之後去左攞蟹腳、壽司、魚生咁啦,啲蟹腳好碎
,佢有隻長方型的蛋印有佢公司logo 都好味。

2009-03-03
  • 海膽壽司
2009-02-23 15 浏览
原本想試下一間酒店食buffet,點知啲刺身出事,足知Cancell咗,去咗呢度食! 尋日同屋企人食夜晚buffet,一坐落去第一件事都係主攻壽司同長腳蟹先,因為啲壽司同長腳蟹係呢度都算唔錯款式多,壽司細細件唔係好多飯,塊肉就大些少.不過對我來講OK,唔好食咁多飯如果唔係就食唔落其他嘢.刺身都算新鮮,不過不失! 至於熟食雖然唔係太多選擇,有即炒意粉,灼菜,魚旦,雲吞麵等等,亦有炸天婦羅,中式類嘅嘢啲嘢都OK 唔算差 ! 今次有一款叫做韓式烤豬仔脾肉都幾好味同埋一款好似叫做炸蝦錦鹵雲吞都好好味喎! 本人去過呢度好幾次,今次見到有一隻叫做瑞士烤芝士,於是走去試下, 個師父係個盒裹面先攞一小塊麵包,又預先將一大件嘅芝士整溶之後就放啲芝士係面,我最鍾意咁食,但如果塊麵包熱啲同埋整成多士嘅話,仲好味! 芝士少少咸哋,好好味呀!! 真係要試吓! 但唔知我係唔係遲攞,想食多件都已經冇得再攞,個師父已經收埋啲嘢! 真係可惜 !講到甜品呢度都算幾多款,細細件.不過會不知不覺食咗好多隻隻都好味! 如果覺得食得好多甜嘢, 可以食呢個叫做紅桑子奶凍,酸酸甜甜幾好味ga! 好想再食甜品但因為已經太飽,食唔落嘢!
講到甜品呢度都算幾多款,細細件.不過會不知不覺食咗好多
好想再食甜品但因為已經太飽,食唔落嘢! 下次再嚟過擦餐飽 !!!
$350.00 (晚餐)
2009-02-23 16 浏览
上星期日朋友請我吃生日飯,揀了Todai. 朋友和我都不是第一次來,這次再來發覺水準依舊,食物選擇多,味道OK.甜品 - 比較行貨,沒有心思,好在雪糕款式多蠔 - 細隻,賣相不吸引,所以冇食烤芝士 - 配以法包,好味長脚蟹 - 源源不絕供應,我食咗幾隻脚,都幾新鮮壽司 - 款式多,不錯魚生 - 款少,冇試到总的來說,都ok gar.

甜品 - 比較行貨,沒有心思,好在雪糕款式多

蠔 - 細隻,賣相不吸引,所以冇食

烤芝士 - 配以法包,好味

長脚蟹 - 源源不絕供應,我食咗幾隻脚,都幾新鮮

壽司 - 款式多,不錯

魚生 - 款少,冇試到

总的來說,都ok gar.

• 烤芝士
  • 雪糕
  • 壽司
2009-02-23
今日既生日飯都算好滿足,因為食物水準都不錯。book左枱六點半,因為buffet啱啱開始,所以要排隊入場,條龍都幾長,但係都算快可以入到去食。服務都ok呀...魚生就覺得一般...款式唔算多,得三款~三文魚,"魚立"魚,吞拿魚壽司款式都算多,但係因為有飯,所以冇乜點食到...只係食左海膽壽司...都ok...算鮮味..d生蠔好好味....我一個人都食左差不多十隻了..我的另一伴,更食了超過十隻...多到數唔到沙律吧有好多款醬汁選擇...good甜品(除了雪糕)~~差,本人很喜歡吃甜品,但真的超不好吃....但勝在夠細心..每件都很小...兩口可以吃完,雖然唔好食,夾左食唔哂都唔會太哂整體上都很好,除了甜品令我有點兒失望外,其他都很滿意... 服務亦很好.. 兩位埋單$670,絕對物有所值
今日既生日飯都算好滿足,因為食物水準都不錯。

沙律吧有好多款醬汁選擇...good

2009-02-10 3 浏览
想食好耐..........點知超失望sushi: 多款,冇話特別好食,不過咁普通既野.......唔洗係道食好多人都話唔好食既龍蝦:我覺得相對咁多唔好食既野黎講..叫好食...甜品h no...我最愛既甜品..冇一樣我會食多過半件..(除左jelly糖=.=)pancake: 冇話特別好食,不過咁普通既野.......唔洗係道食too鰻魚炒飯 + 炸天婦羅:: good!!!炸帶子 + 雞肉串 + 海鮮豆腐粉絲鍋 :: 一般....d豆腐粉絲好食.. (都係果句:咁普通既野.......唔洗係道食too)so.........唔會再有下次
想食好耐..........
點知超失望

甜品
鰻魚炒飯 + 炸天婦羅:: good!!!
炸帶子 + 雞肉串 + 海鮮豆腐粉絲鍋 :: 一般....

so.........唔會再有下次
2009-02-05 2 浏览
這是老公的生日 buffet, 都算令我哋都幾滿意 推介芝士焗蝦, 焗龍蝦, 海膽壽司 (咁嘅價錢可任係海膽真係好難得) 甜品雖然唔算好多款, 但好多都整得好好食, 推介檸蜜蘆薈, 薄荷朱古力蛋糕, 焦糖布甸不過長腳蟹就普普通通, 其實算唔上好新鮮, 不過真係無限任食咁解生蠔就好細隻, 同埋唔多靚啊, 左揀右揀都揀唔落手~壽司選擇亦唔算多啊~
這是老公的生日 buffet, 都算令我哋都幾滿意

生蠔就好細隻, 同埋唔多靚啊, 左揀右揀都揀唔落手~

壽司選擇亦唔算多啊~
2009-02-02 4 浏览
因為大家都喜歡吃日本菜,更喜歡吃刺身,經 Openrice 內搜尋後,決定要來這裡食!!!我們的目標都係刺身 於是一口氣試了很多款的刺身 叫左 4~5 Round 好彩......無令我地失望 值得食!新鮮!魚生 (三文魚, 吞拿魚, 帶子, 甜蝦)炸蝦天婦羅︰蝦比炸蝦卷的蝦大隻,炸粉也沒那麼厚Overall 都 OK,會再來
因為大家都喜歡吃日本菜,更喜歡吃刺身
經 Openrice 內搜尋後,決定要來這裡食!!!

我們的目標都係刺身 於是一口氣試了很多款的刺身
叫左 4~5 Round
好彩......無令我地失望 值得食!新鮮!
魚生 (三文魚, 吞拿魚, 帶子, 甜蝦)

炸蝦天婦羅︰蝦比炸蝦卷的蝦大隻,炸粉也沒那麼厚
Overall 都 OK,會再來
  • 蝦天婦羅(點了很多蝦!)牛油炒雜菇
2009-01-31
尋晚(30-1-2009Fri年初五)放工後,同男友,女友人CK,CL,男友AC,EC一行六人o黎食buffet,我同男友先到,先攞位,由於有另外兩個朋友臨時有事缺席,所以我o地張枱係可以坐10人o既圓枱,重有多o左o既位要o黎擺o野,好舒服.我同男友先食長腳蟹同的色花巧壽司,長腳蟹有鮮味.而各式花巧壽司,基本上唔使蘸wasabi食,因為好夠味.,例如o係TODAI蛋上方形o個款,係好重芝麻味.而有淺綠色立方體o係面o個款,原來o個個立方體係魚子,而唔係wasabi.之後我o地食生蠔,生蠔唔大隻,但都係夠鮮甜,OK o既.呢o度有鴨胸壽司,味道都係咁啦.刺生都OK o既,重有魚生飯,我覺得味道撈得o岩o岩好.自拼凱撒沙律,材料又係夠鮮,巴馬火腿,我覺得鹹.然後係雪糕,男友攞o左朱古力,曲奇,咖啡同綠茶.所有雪糕都好滑,咖啡同朱古力味都幾好.最後就係甜品,但我已經好飽,食唔落,只食o左少少咩雲妮拿豆腐布甸,呢個味道好好.我同男友冇食到熱葷,真係唔抵.服務:都幾好,算密密斟茶同幫客人添飲o既.

我同男友先食長腳蟹同的色花巧壽司,長腳蟹有鮮味.

之後我o地食生蠔,生蠔唔大隻,但都係夠鮮甜,OK o既.

呢o度有鴨胸壽司,味道都係咁啦.

刺生都OK o既,重有魚生飯,我覺得味道撈得o岩o岩好.

自拼凱撒沙律,材料又係夠鮮,巴馬火腿,我覺得鹹.

我同男友冇食到熱葷,真係唔抵.

服務:
都幾好,算密密斟茶同幫客人添飲o既.

花巧壽司,長腳蟹
日式食品
雪糕
雪糕
2009-01-14 5 浏览
1行7人到了Todai:生蠔:Ok, 但island seafood好食好多刺身﹕三文魚不錯﹗海胆﹕ 正 長腳蟹﹕Ok, 不過好像焗蝦﹕不好吃﹐不鮮味焗龍蝦仔﹕不好吃﹐不鮮味炸蠔﹕朋友拿了隻不夠熱﹐不過我和太太的夠熱好食羊扒﹕普通梳乎里﹕新鮮熱辣
1行7人到了Todai:

生蠔:Ok, 但island seafood好食好多

刺身﹕三文魚不錯﹗

海胆﹕ 正

長腳蟹﹕Ok, 不過好像

焗蝦﹕不好吃﹐不鮮味

焗龍蝦仔﹕不好吃﹐不鮮味

炸蠔﹕朋友拿了隻不夠熱﹐不過我和太太的夠熱好食

羊扒﹕普通

梳乎里﹕新鮮熱辣

2009-01-11 5 浏览
復習的日子總是很大食,尤其迷戀自助餐,因為可以一直吃到盡興,不受菜式抑或時間的限制。不過這間自助餐坦白說十分平庸,抵食度又不及花月庭和帝苑,不值得推介。生蠔:個頭不大,好在算是鮮美多汁,充滿海水的氣息。我忍啊忍的吃下一隻就沒有興趣了。刺身:有三四款,都是新鮮貨。其中要讚的是吞拿魚,夠鮮美。長腳蟹:實在太迷你了,肉質試不真,我都想不出吃它的意義何在…熱盤整體質素很一般,芝士焗龍蝦肉質欠佳,不夠鮮嫩,芝士味亦不太對路,不純正比較油膩,一隻足矣;牛扒羊扒各試了少許,煎過頭,牛肉肉質不錯,尚有肉汁,但羊扒就乾得好可憐了…試過的幾樣中最喜歡的反倒是芝士焗南瓜,芝士味香濃,南瓜亦炆得淋又入味。甜品也是平庸得很,比較好的是焦糖布甸,焦糖脆甜不苦,布甸香滑充滿蛋奶香甜;印度奶酪蛋糕也不錯,偏硬身,奶味濃郁醇香;Opera水準也不差,軟滑且口味富有層次感。至于其他蛋糕,表面誘人如tiramisu、抹茶蛋糕,都不值得為它們浪費quota…說到底,自助餐并不適合食量微細、自控力又奇差的小漏漏,食完總要連累腸胃,以后如非特別情況還是少食為妙。

刺身:有三四款,都是新鮮貨。其中要讚的是吞拿魚,夠鮮美。

熱盤整體質素很一般,
芝士焗南瓜,芝士味香濃,南瓜亦炆得淋又入味。

甜品也是平庸得很,比較好的是
焦糖布甸,焦糖脆甜不苦,布甸香滑充滿蛋奶香甜;
印度奶酪蛋糕也不錯,偏硬身,奶味濃郁醇香;

全場最佳甜品
款式著實不少,但整體水準一般
全場最佳甜品
  • 不推介…
2008-12-30 28 浏览
24/9/2008與男朋友的一年半紀念日,選擇了在OpenRice自助餐排行榜頭十位的Todai慶祝。之前看了許許多多的食評,大家都推介長腳蟹、海膽壽司及各式甜品,而且劣評不多,所以都抱有頗大的期望。6:30pm準時到達,已經見到長長的人龍,幸好工作人員們都十分有效率,很快就安排好座位了。平日到美麗華商場逛街都會從電梯處看到Todai,以為它就只有一個正方框框,但今天才發現原來它裡面還有很多座位。雖然座位與座位之間較迫,但畢竟不是酒店,算是可接受。好了,開餐!前菜、冷盤、壽司、刺身、熱盤、甜品...選擇很多呢!先說說我最愛吃的冷盤。很失望呢,是夜晚沒有提供生蠔!吃了幾隻長腳蟹,太幼了,很難吃到肉。也拿了一隻蟹蚶,但殼太硬,而且餐廳又沒有預先破開空隙,最後還是放棄了。前菜有幾款沙律、巴馬火腿及日式前菜。我一向都對沙律興趣不大,所以沒有吃,但巴馬火腿就吃了好幾輪。餐廳很細心,用小碗裝起巴馬火腿和哈蜜瓜,食客不用自己左夾右夾。嘿嘿,我很愛吃巴馬火腿配哈密瓜,咸香配香甜,Yummy!另外的日式前菜如辣味螺肉及八爪魚均不錯,男朋友吃了不少。到最最期待的壽司和刺身。海膽壽司很新鮮,沒有腥味,很鮮美
24/9/2008

好了,開餐!前菜、冷盤、壽司刺身、熱盤、甜品...選擇很多呢!先說說我最愛吃的冷盤。很失望呢,是夜晚沒有提供生蠔!吃了幾隻長腳蟹,太幼了,很難吃到肉。也拿了一隻蟹蚶,但殼太硬,而且餐廳又沒有預先破開空隙,最後還是放棄了。

到最最期待的壽司刺身。海膽壽司很新鮮,沒有腥味,很鮮美,我和男朋友都吃了很多件。除此之外,Todai甜蛋也很美味,如一塊小磚頭似的,有蛋香有甜味,很開胃。其他的壽司沒有多試,因為飯吃很太多的話,就吃不下其他美食了。刺身頗一般,不算十分新鮮。

到熱盤了,這環也真令人失望呢!是夜沒有生蠔,但有焗蠔供應,不過蠔小得可憐呢。另外要排隊、每次只限一隻的焗龍蝦也不太出色,肉很韌。當然也有不錯的熱盤,例如羊鞍、軟殼蟹天婦羅也不錯!

最後是甜品,很多很多選擇呢,不過因為吃得太飽了,只試了一小部份。試了焦糖燉蛋、Tiramisu、Blueberry Cheesecake、New York Cheese Cake等等,全部都是水準之上,特別喜歡它的焦糖燉蛋,很香的焦糖味,但不會過甜。

這一餐我們都頗滿意,相信會再來!
壽司、日式前菜、刺身
羊鞍、巴馬火腿好味!
焗龍蝦,好睇唔好食
甜品正正,只係一小部份
壽司、日式前菜、刺身
羊鞍、巴馬火腿好味!
甜品正正,只係一小部份
  • 海膽壽司,甜蛋,甜品
2008-12-29 19 浏览
生日前 2 日打電話去 book 了 lunch buffet..我和男朋友比 lunch 時段早了點去 .. 到達時還未可以入場男朋友還說好像很少人..我們在美麗華逛了一會到 12 時半才下去那時候已經很多人了@@ lunch 時段來說不算人少了..之前看食評很多人都說 service 差.. 我覺得不錯呢那天是我生日.. 服務員看見我們開始吃甜品時才問我們要不要現在上生日蛋糕很貼心喔=] 蛋糕到了還問要不要拍照和唱生日歌可是我男友口快快拒絕了/.\ 食物方面算一般,,,個人覺得凍蟹鉗和蜆不錯壽司一般,,,除了日式西式食物,,他們還有蝦餃,,小籠包這些中式食物的甜品方面他們的蛋糕都是一小件一小件的可以讓你每種都試試,,也不會令你被甜品填飽肚子個人覺得雲石 cheese cake 最好吃!!=v=
那時候已經很多人了@@ lunch 時段來說不算人少了..
之前看食評很多人都說 service 差.. 我覺得不錯呢
很貼心喔=] 蛋糕到了還問要不要拍照和唱生日歌
可是我男友口快快拒絕了/.\
食物方面算一般,,,個人覺得凍蟹鉗和蜆不錯
甜品方面他們的蛋糕都是一小件一小件的
可以讓你每種都試試,,也不會令你被甜品填飽肚子
個人覺得雲石 cheese cake 最好吃!!=v=
壽司種類算ok..不會太少,,
生日蛋糕,,也是小小一件
  • 雲石 cheese cake
  • 蟹鉗
2008-12-24 15 浏览
同事請食BUFFET,由於節慶前都處到FULL,最後揀呢度。打電話BOOK 22號 食DINNER話 FULL 左,當日試0下walk-in睇0下有無位。6:35pm去到,等到7:15pm有得入,都算係咁。我地坐甜品區隔離,位置都算唔錯。有生蠔,但超細隻,味唔鮮,好過無。長腳蟹蟹腳勁幼刺身:例牌三文魚、吞拿魚同唔記得得左係咩魚。無特別。壽司:款色都算多,味道OK,但唔算新鮮。有中華沙律呀、八爪魚仔呀.....等前菜,不過見無乜特別所以都無試。熟食款式太少。芝士焗蠔隻蠔細到丫,簡直食唔到有蠔,好似淨係汁咁蛋黃麵豉焗蝦,又話招牌菜,我就覺得麻麻地,我同事就係咁食呢款,佢話OK喎炸天婦羅,索晒油,油腍腍。D炸蝦一出就無晒,想試都無炸軟殼蟹,兩個字,唔掂。 元氣仲好食過佢見個個都排隊拎焗龍蝦仔。我都排左15分鐘先有。但同前幾個食評講0既一樣,好似柴皮咁咬唔開!龍蝦仔好易就熟啦,佢焗咁耐想唔韌都難0向麵檔0既即煮粉麵要左碗鳥冬,料就揀左金菇同豬肉。豬肉都幾嫩,但個湯無乜咪,要自己係咁加D炸蒜粒, 炸乾蔥, 芝麻之類調味 燒牛肉勁"鞋", 見之前D食評話好嫩。可能咁0岩0個晚唔靚鰻魚燉蛋都OK,但

我地坐甜品區隔離,位置都算唔錯。
有生蠔,但超細隻,味唔鮮,好過無。
長腳蟹蟹腳勁幼
刺身:例牌三文魚、吞拿魚同唔記得得左係咩魚。無特別。
壽司:款色都算多,味道OK,但唔算新鮮。

熟食款式太少。
芝士焗蠔隻蠔細到丫,簡直食唔到有蠔,好似淨係汁咁
炸天婦羅,索晒油,油腍腍。D炸蝦一出就無晒,想試都無
炸軟殼蟹,兩個字,唔掂。 元氣仲好食過佢
燒牛肉勁"鞋", 見之前D食評話好嫩。可能咁0岩0個晚唔靚
鰻魚燉蛋都OK,但有少少腥
無愛至愛0既羊扒!失望

甜品款式唔算多,但細細件都好,可以試多D,但味道一般。
焦糖布甸唔夠香。可能因為之前食過momo cafe 0既焦糖布甸太好味
梳乎里似乎最值得食。新鮮熱辣。正~
即製Pancake無特別。
雪糕整體都OK。綠茶同芝麻淡左D(唔係指唔夠甜,係指唔夠味)
紅莓雪芭最好味
只得茶,無飲品
服務都不錯。收碟好快,REFILL都快。
用呢個價錢俾多少少應該有好多更好0既選擇
有人請就無所謂,自己俾$就免喇

焗蝦&焗蠔
焗龍蝦仔,勁韌
  • 梳乎里
2008-12-21 4 浏览
甜魔聚會翌日,小弟繼續去吃自助餐,唔同的是今次唔係私人聚會,而是公司function,地點為尖沙咀的Todai。講些少資料,Todai座落於美麗華商場地庫,好多人會誤以為係隸屬美麗華酒店/集團的F&B outlet。其實不是,這只是集團租出去的一個地方,與Mira Hotel是完全沒有關係的。言歸正傳,這裡的食物選擇繁多,尤以冷盤為甚。壽司、太卷、刺身,擺放得整齊有心思,感覺新鮮。吞拿魚、希靈魚、玉子、鰻魚等味道良好,其中三文魚最為鮮甜,我幾欣賞的,就日式冷盤已經來了2 round。除日式食物外,冷盤還有長腳蟹和生蠔選擇。同檯有人彈長腳蟹唔好味,但我又覺得ok喎,肉質幾鮮甜的;生蠔則相對遜色,不夠肥美。雖然如此,我也吃掉了十隻,成績還算不錯呢!一向對自助餐的熱食不感興趣,今次也只是選擇性地吃了一點燒牛肉和羊架。可能曾在英國生活過既關係,對英式燒牛肉總有情意結,呢度既燒牛肉嫩滑好味道,加上充足既gravy,很有親切感。至於羊架,肉質也鬆軟,但味道清淡,若配上Mint Sauce,可能會更好。聖誕當然要吃點火雞應節,取了一小片回來,不甚好吃。吃了兩隻焗蠔,相信是剛剛焗起,熱呼呼的,幾香口,

吃了兩隻焗蠔,相信是剛剛焗起,熱呼呼的,幾香口,比生蠔要好。

細食既我,呢個時候已飽得七七八八,但怎樣飽也不可能錯過甜品。走過甜品區巡一轉,朱古力噴泉、布丁、蛋糕、梳乎梨、雪糕等基本野都有,足夠了。第一輪先來幾件蛋糕,Tiramisu咖啡味幾重;Chocolate Truffle有入口溶化的情況,口感細緻;名叫聖誕樹幹的蛋糕,是濃濃的芝士配上朱古力蛋糕,味道濃郁,我很喜歡。

2nd round甜品是攞梳乎梨。每隔十五分鐘出一次,肯定是剛焗起的。熱騰騰,香噴噴,外層焗得鬆,相當美味。

朱古力及芒果味雪糕,單看賣相已經估到佢唔掂,果然是太硬,死實實咁。味道也不是濃郁,實有點失望。吃完兩球之後也沒有再追加了。

$298加一,算幾抵食。沒有跟餐飲,卻令我覺得討厭,希望店方可以檢討一下。但總的言,今餐我是滿意的。
擺放整齊,有心思
吃掉了十隻
朱古力噴泉
硬生生的雪糕
擺放整齊,有心思
2008-12-16
由2003年到現在.我大大話食左10次todai以上不過一直佢係我心中都有地位既lunch同dina都食過個人就真係鍾意lunch好多啦本身價錢唔係問題但當你發現俾多一倍錢又唔係食多好多野同埋lunch既service真係好好多既時候你就會choose食lunch家啦lunch最鍾意佢d 沙律、(仲有三文魚果姐!!呢度特別肥美)熱點亦都好食個甜品係最愛.朱力力噴泉、pancake同cake等等都不錯最緊要價錢實惠而家加左領要around 140.不過食物質素又真係ok的食dina就唔recommend啦.一來真係d野唔好食個生蠔、長腳蟹都好麻麻...甜品仲少過lunch。所以唔建議大家去食呀
由2003年到現在.我大大話食左10次todai以上

但當你發現俾多一倍錢又唔係食多好多野
同埋lunch既service真係好好多既時候
你就會choose食lunch家啦

熱點亦都好食
甜品係最愛.朱力力噴泉、pancake同cake等等都不錯
最緊要價錢實惠
而家加左領要around 140.不過食物質素又真係ok的

食dina就唔recommend啦.一來真係d野唔好食
個生蠔、長腳蟹都好麻麻...
甜品仲少過lunch。所以唔建議大家去食呀