2023-02-04 73 浏览
中環呢間泰國菜,成日搭扶手電梯嘅時候見到覺得佢好靚,入面裝修有唔少打卡位。除咗打卡,呢度嘅食物亦都充滿地道泰式風味,食物質素相當唔錯,所以值得去😍去到咁啱下午茶時間,所以可以叫下午茶餐。我哋揀咗兩個下午茶餐,再散叫小食。下午茶餐加$18可以配飲品。▶️泰式湯河🍜揀咗配泰式魚蛋、冬陰功湯底。呢個泰式湯河雖然係下午茶,但係份量都唔少。魚蛋係白魚蛋,夠彈牙。冬陰功湯底酸酸辣辣,但係又唔會太辣,非常之香。▶️沙爹串(豬頸肉/雞肉)🍢沙嗲串燒揀咗豬頸肉,一份有兩串。豬頸肉夠爽,而且充滿泰式香料味,仲有沙嗲醬,幾好食!▶️泰國青檸手標茶,味道非常特別富有泰式風味。泰式奶茶🥤味道非常地道,茶味香濃又甜甜地。▶️泰式蝦餅呢個蝦餅真係有成隻蝦喺入邊,而且炸得香脆金黃。好食😋▶️打拋肉碎生菜包呢個除咗生菜,仲有香脆蝦片。打拋肉碎非常之香辣,好惹味!呢間泰國菜環境好,食物好食又唔貴,係一個唔錯嘅選擇。

▶️泰式湯河🍜

▶️沙爹串(豬頸肉/雞肉)🍢

▶️泰式蝦餅
呢個蝦餅真係有成隻蝦喺入邊,而且炸得香脆金黃。好食😋

▶️打拋肉碎生菜包
呢個除咗生菜,仲有香脆蝦片。打拋肉碎非常之香辣,好惹味!

呢間泰國菜環境好,食物好食又唔貴,係一個唔錯嘅選擇。
2023-01-31 74 浏览
岩岩係曼谷翻黎,時間太趕無機會食到打炮豬肉飯,想試下呢間,個飯同泰國打拋一d聯繫都無,就勁鹹,蟹肉蛋啖啖油,油到我食唔落,仲要220一个。係泰國人地做到油而不膩,真係好難食,又貴,好失望啊。

2023-01-31
30 分钟 (外卖送餐)
2023-01-27 687 浏览
之前已經bookmark左呢間餐廳好耐😍睇到ig啲相勁靚,絕對係約朋友打卡嘅好地方,特別係想食佢地個芒果冰!!🌿泰式牛小排,牛肉, 牛丸船麵🍜$128見有咁多材料所以想試下,牛丸食得出係手打嘅,口感彈牙,牛肉好似打邊爐果啲咁滑;牛小排就厚切少少。湯底清澈,牛肉味重,船麵口感似米粉,仲有炸豬皮鋪面勁香口😌🌿打拋豬肉碎煎蛋飯🍳🍚$98肉碎鋪滿晒整個飯,味道帶微微辣味同九層塔嘅味道,加埋煎到起脆邊嘅雞蛋,食完醫飽晒個肚🤣🌿椰香青咖喱雞配薄餅🥘$98食落唔算辣,比較偏重椰子味。咖喱汁食唔完仲可以加落煎蛋飯入面,唔洗浪費,而且味道會更惹味😚🌿燒安格斯牛小排🥩 $218本身想叫燒蝦不過賣晒,最後要左牛小排。都算幾驚喜,帶炭燒嘅味道,配埋個酸酸辣辣嘅汁有少少似食緊泰式炭燒豬頸肉。牛扒固定熟成度,望落大約似5成左右,肉質鮮嫩🌿豬頸肉串 (2串) 🐖$62串燒有兩款醬汁可以揀,豬頸肉揀左海鮮酸辣汁,食落少左油膩感,幾夾🌿沙爹牛肉串(2串)🐂$62而牛肉串就揀左沙爹汁,醬汁味道帶甜,牛肉唔韌有咬口🌿鮮芒椰漿柚子露🥭 $55味道似港式甜品楊枝甘露,椰奶味濃郁,入面有芒果肉同柚子肉,裝飾仲有個小芒果掛杯,唔會

🌿泰式牛小排,牛肉, 牛丸船麵🍜$128

燒安格斯牛小排

🌿豬頸肉串 (2串) 🐖$62

豬頸肉串

🌿沙爹牛肉串(2串)🐂$62
而牛肉串就揀左沙爹汁,醬汁味道帶甜,牛肉唔韌有咬口

沙爹牛肉串

🌿鮮芒椰漿柚子露🥭 $55
味道似港式甜品楊枝甘露,椰奶味濃郁,入面有芒果肉同柚子肉,裝飾仲有個小芒果掛杯,唔會太甜,不錯

鮮芒椰漿柚子露

🌿泰式奶茶 (凍) 🧋$44
奶茶茶味香濃奶滑,奶茶上面放左一塊樹葉形狀嘅冰,美觀🤩細細杯,飲完就可以refill個樽仔入面嘅奶茶。呢個設計唔錯,唔會俾冰整到啲奶茶淡晒味

泰式奶茶

🌿芒果乳酪疊疊冰🍧 $118
黎到呢到點可以唔叫個個都嗌嘅疊疊冰😋最頂嘅係原個冰芒果,好似當雪條咁食。外圍嘅方磚味道就同芒果布甸一樣,好香芒果奶味。內層就包住芒果綿綿冰同埋令我有驚喜嘅糯米飯🍚食到見到糯米飯就可以加啲椰汁上去,同食緊芒果糯米飯差唔多,好特別💛糯米飯香甜軟糯,推介大家必點🌟🌟

芒果乳酪疊疊冰

呢到真係啱晒鍾意影相嘅朋友📸可惜嘅係佢地人氣嘅花束沙律去到已經賣晒🥹打唔到卡,唯有下次再黎過🫶🏻
泰式牛小排,牛肉, 牛丸船麵
打拋豬肉碎煎蛋飯
燒安格斯牛小排
豬頸肉串
沙爹牛肉串
鮮芒椰漿柚子露
泰式奶茶
2023-01-27 104 浏览
👍🏻虎蝦海鮮混亂杯麵$128先唔好理好唔好食淨係用嚟影相都贏晒同埋炒公仔麵基本上都好難難食海鮮份量係足夠嘅👍🏻椰香青咖喱雞( 配薄餅)$98不嬲咖喱配薄餅都係一流嘅組合薄餅極酥脆青咖喱唔太辣雞唔太鞋不過略嫌雞嘅份量有啲少👌🏻蝦球炒金邊粉$118蝦球爽口彈牙但係金邊粉嘅份量太少如果幾個人share只可以一人一啖👌🏻任你泰串(三串任你串) $82一串雞肉一串牛肉同埋一串糯米豬肉腸我淨係食咗雞肉,正常串燒冇讚冇彈但係朋友話糯米豬肉腸好鹹👍🏻芒果乳酪雪糕疊疊冰$98呢個必點外面係芒果味雪條入面係椰漿糯米飯出邊啲雪條溶咗之後撈埋啲糯米飯食超好食👍🏻泰式奶茶$42要讚吓佢嘅心思,專登分開兩杯俾你等你唔會飲飲下啲冰融左溝淡晒成杯野👌🏻鮮芒椰漿柚子露朋友話有啲甜間野除咗服務之外其他都好好Book咗位早咗到但係未齊人唔准入明明張枱已經ready好又冇其他人坐望住你企喺門口成15分鐘都唔俾你入無語
👍🏻虎蝦海鮮混亂杯麵$128

但係金邊粉嘅份量太少
如果幾個人share只可以一人一啖

👌🏻任你泰串(三串任你串) $82
一串雞肉一串牛肉同埋一串糯米豬肉腸
我淨係食咗雞肉,正常串燒冇讚冇彈
但係朋友話糯米豬肉腸好鹹

明明張枱已經ready好又冇其他人坐
望住你企喺門口成15分鐘都唔俾你入
無語
2023-01-27 76 浏览
閣麟街上半山扶手電梯隔離, 有間好靚嘅泰國餐廳 ,今日終於有機會來打卡。 餐廳佈置得好有大自然氣息,主調係綠色 ,露台位裝飾咗大棵嘅綠色盆栽 ,🌴🌿☘️🌲🪴梳化上面仲擺咗啲書 ,📚📚啱曬我呢種偽文青嘅愛好,坐喺度覺得自己嘅文化升Le。 來到泰國餐廳 ,當然要點冬陰功同埋咖哩, 掃碼點餐, 揀咗冬陰公海鮮金邊粉, 同埋黃咖哩牛肉配薄餅 ,飲品就叫咗一個泰國青檸手標茶,仲有一個蝶豆花咖啡。 呢度啲效率非常之快, 食物一陣就送到 。冬陰功海鮮金邊粉好大一碗, 冬陰功味道較得非常合適, 酸辣味加埋椰汁嘅香味, 大大粒嘅蝦, 鮮美嘅青口, 仲有魷魚, 加埋車厘茄草菇,好豐富,食到湯都飲曬。黃咖哩牛肉煮得好腍好入味, 咖哩味又香又濃,用嚟點薄餅非常之和味 ,而且份量好大,有8塊薄餅 ,幾大食都夠 。飲品更加出色, 深綠色的青檸手標茶好吸引, 入面有好多青檸,薄荷葉 ,應該仲加咗啲班蘭葉,個墨綠色係好特別。杯咖啡就係紫藍色, 因為有蝶豆花嘅顏色喺上面,咖啡就有少少失色,因為唔夠熱,但係味道就非常之好。呢一餐食得好舒服好滿意,😋😋坐喺落地玻璃旁邊,睇住外面嘅行人來來往往 , 曬住溫暖嘅太陽,感覺特別幸福

杯咖啡就係紫藍色, 因為有蝶豆花嘅顏色喺上面,咖啡就有少少失色,因為唔夠熱,但係味道就非常之好。呢一餐食得好舒服好滿意,😋😋坐喺落地玻璃旁邊,睇住外面嘅行人來來往往 , 曬住溫暖嘅太陽,感覺特別幸福 。見到隔離枱嘅漢堡包餐好吸引,已經諗住下次會再嚟試下漢堡包餐。🤪
2023-01-26 94 浏览
最初留意到呢間中環泰式Cafe都喺因為佢地個甜品芒果乳酪疊疊冰超級吸引😍估唔到年初三到訪人氣依然旺盛,坐唔到落地玻璃打卡位🥺。餐廳主打各式泰菜包括串燒、沙律、湯、咖喱、甜品都一應俱全🇨🇷,新年期間Like同Follow佢地Ig仲有蝦片送添🦐‼️🔸香茅豬扒冬蔭公泡飯 $98鍾意飲冬陰功湯呢個菜式喺個好選擇 ,酸辣開胃恰到好處🌶配湯飯食又幾夾喎!香茅豬扒夠入味而且分開上咁唔會浸湯到𣺉晒🫰🏻🔸燒安格斯牛小排 $218牛小排肉質仲保持粉嫩燒得啱啱好🤤入口仲有陣炭燒香味!側邊拌碟配菜亦好豐富,有草菇、茄子🍆份量好大碟當主食都夠晒~🔸雞肉乾炒寬河粉 $108另外主食都叫咗碟炒寛河粉,質地好煙韌喺有咬口個隻泰國河粉,但略嫌鑊氣爭啲如果再濃味啲會更正!🔸串燒拼盤6串 $152拼盤有齊豬頸肉、雞肉、牛肉、豬肉丸、牛丸、糯米豬肉腸🍖,醬汁可以揀海鮮酸辣汁/沙嗲醬!價錢少貴但幾有泰式風味可以一試👅🔸泰式蝦餅 $98蝦餅相當足料每件都有好多蝦肉😍,入口啖啖彈牙蝦肉🦐沾泰式酸辣醬超級正,推薦!🔸芒果乳酪疊疊冰(2人份)$118期待已久嘅芒果疊疊冰果然吸引🥭面頭放上原個脫皮腰芒,再鋪上以乳酪、芒果汁同芒果製成嘅冰磚

🔸香茅豬扒冬蔭公泡飯 $98

香茅豬扒夠入味而且分開上咁唔會浸湯到𣺉晒🫰🏻

🔸燒安格斯牛小排 $218

牛小排肉質仲保持粉嫩燒得啱啱好🤤入口仲有陣炭燒香味!

🔸雞肉乾炒寬河粉 $108

🔸串燒拼盤6串 $152

🔸泰式蝦餅 $98

🔸芒果乳酪疊疊冰(2人份)$118

期待已久嘅芒果疊疊冰果然吸引🥭面頭放上原個脫皮腰芒,再鋪上以乳酪、芒果汁同芒果製成嘅冰磚🧊,底部更有糯米飯同芒果綿綿冰,整個配搭超級豐富!

🔸泰式奶綠 $44

🔸鮮芒椰漿柚子露 $55

飲品選擇呢到都好多花款而且幾特別,奶綠會分開放置於杯中同玻璃樽,咁就唔會比冰稀釋保持濃郁👍🏻,另一杯有啲似港式楊枝甘露,以芒果汁做基底加入椰漿同柚子肉🥭味道十分濃厚仲有芒果肉喺入面㗎😻
2023-01-23 74 浏览
今日下午在中環吃下午茶。這家餐廳有下午茶時段,飲品和主食只要數十元。⭐️泰式雞肉金邊粉(茶)$88有芽菜、雞肉、豆腐等配料,辣椒粉有些辣,所以我沒有加。入口很惹味,調味不錯,加上芽菜爽口很加分。⭐️薄荷青檸梳打(餐)餐飲是薄荷青檸梳打,入口清爽的薄荷味,沒有其他味道。⭐️沙爹串(豬頸肉)(茶)$76沙爹串豬頸肉是下午茶套餐,有兩串串燒,醬汁很惹味,豬頸肉很爽口。⭐️鮮芒椰漿柚子露$18賣相很吸引,芒果肉加上椰漿和柚子肉,味道很爽甜。⭐️虎蝦海鮮混亂杯麵 $128打卡一流的海鮮杯麵,有虎蝦、青口、魷魚等。麵條入口和普通的杯麵沒有太大分別,但冬陰功的味道很突出。⭐️泰式椰奶油條配雪糕$68我最喜歡是甜品,油條炸得非常香脆,加上斑斕椰奶,增加奶香。入口油條炸得非常香脆,加上雪糕,更有口感。
今日下午在中環吃下午茶。

這家餐廳有下午茶時段,飲品和主食只要數十元。

⭐️泰式雞肉金邊粉(茶)$88

有芽菜、雞肉、豆腐等配料,辣椒粉有些辣,所以我沒有加。

入口很惹味,調味不錯,加上芽菜爽口很加分。

⭐️薄荷青檸梳打(餐)

餐飲是薄荷青檸梳打,入口清爽的薄荷味,沒有其他味道。

⭐️沙爹串(豬頸肉)(茶)$76

⭐️鮮芒椰漿柚子露$18

賣相很吸引,芒果肉加上椰漿和柚子肉,味道很爽甜。

⭐️虎蝦海鮮混亂杯麵 $128

打卡一流的海鮮杯麵,有虎蝦、青口、魷魚等。

麵條入口和普通的杯麵沒有太大分別,但冬陰功的味道很突出。

⭐️泰式椰奶油條配雪糕$68

我最喜歡是甜品,油條炸得非常香脆,加上斑斕椰奶,增加奶香。

入口油條炸得非常香脆,加上雪糕,更有口感。
2023-01-17 169 浏览
餐廳內放置了不少綠色植物,並以綠色和白色為主佈置餐廳,感覺幾舒服,但建議一早訂位,ᴡᴀʟᴋ ɪɴ 輪候時間較長▪️虎蝦海鮮混亂杯麵 $𝟷𝟸𝟾老實說,只是一個平平無奇的冬陰功杯麵,當然完全係為咗打卡而叫,但又估佢唔到入邊都幾多海鮮,食起上嚟有幾嘢味▪️芒果乳酪疊疊冰 ᴍᴀɴɢᴏ ʏᴏɢᴜʀᴛ ɪᴄᴇ ᴊᴇɴɢᴀ $𝟷𝟷𝟾 (ғᴏʀ 𝟸)呢個sɪɢɴᴀᴛᴜʀᴇ既甜品主要由芒果雪糕,芒果糯米飯同埋棉棉冰製作而成,芒果雪糕食落好夠凍,又有芒果肉粒喺裡面,食落好滿足😋直到中間會有啲糯米,加埋椰漿配合上面芒果肉製作而成嘅雪條,好滿足
▪️虎蝦海鮮混亂杯麵 $𝟷𝟸𝟾

虎蝦海鮮混亂杯麵
𝘊𝘢𝘧𝘦就食得多,泰式𝘊𝘢𝘧𝘦就相對比較少見,今次同朋友黎到中環嘅「𝘛𝘰𝘮𝘮𝘺 𝘠𝘶𝘮𝘮𝘺」聚餐,私心就係想黎試佢嘅芒果乳酪冰😍 果然食品賣相好有特色,環境氛圍都好寫意👍🏻《 虎蝦海鮮混亂杯麵》 $128 4 / 5去到泰國旅行,最先食到嘅都會係當地嘅杯麵,哩道菜就將泰式杯麵升華🤩 除咗保留到泰式杯麵嘅酸辣,亦加入左海鮮同三色椒嘅鮮甜,而且用杯麵裝住倒出黎咁,賣相十分盞鬼😝《 椰香青咖喱雞配薄餅》 $98 3.5 / 5青咖喱配薄餅當然絕配👍🏻 薄餅有8片左右,不過外皮略嫌唔夠香脆,岩鍾意食淋嘅朋友~ 青咖喱椰香濃郁,雞件份量都唔少🤤 《 串燒拼盤 》 $152/6串 3.5 / 5有齊雞牛豬,外層焦香😋 係細串左啲,肉亦有點乾身🤏《 芒果乳酪疊疊冰 》 $118 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟其本中係必食嘅甜品😍 小編就係衝着佢以來!唔好睇佢賣相嬌小,其實內有乾坤😎 先係面層原粒芒果肉,外層一格格芒果乳酪冰,中間夾雜香甜芒果肉🤤 內層係鬆軟嘅棉花冰,口感細膩😋 而最中間竟然仲包裹住糯米飯,層次豐富有驚喜😋👍🏻———————————————🏠環境舒適度:💛💛💛💛👅舔脷回頭度:💛💛💛💛📸

《 虎蝦海鮮混亂杯麵》 $128 4 / 5

椰香青咖喱雞配薄餅

《 椰香青咖喱雞配薄餅》 $98 3.5 / 5

串燒拼盤

《 串燒拼盤 》 $152/6串 3.5 / 5
有齊雞牛豬,外層焦香😋 係細串左啲,肉亦有點乾身🤏

《 芒果乳酪疊疊冰 》 $118 5 / 5 🌟🌟🌟🌟🌟

———————————————
🏠環境舒適度:💛💛💛💛
👅舔脷回頭度:💛💛💛💛
📸打卡able度:💛💛💛💛💛
🙇🏻‍♀️服務滿意度 :💛💛💛
———————————————
2023-01-12 665 浏览
成日經過中環都想食呢間今次終於有機會試😎位於威靈頓街嘅一樓樓上店😎Sa wa see ka 😎very thai有幸被安排坐喺outdoor😎😎環境舒適呢度係掃QR code落單的跟餐嘢飲:1️⃣泰式奶茶泰式奶茶同香港嘅奶茶嘅味道有啲唔同,個人覺得會滑啲,味道亦都深色啲,甜甜地,香港嗰隻我會覺得有少少嘅苦澀味。勁鍾意飲泰式呢隻😎2️⃣清爽椰子水呢隻椰子水又係特別嘅,唔好睇佢得兩塊椰子,椰子味10分夠,飲落淡淡Fresh嘅味道😍😍3️⃣薄荷青檸梳打10分清香嘅青檸檬味,竟然飲落唔酸,亦都唔會太甜,剛剛好嘅清涼自然味道4️⃣泰式冬蔭公湯扎肉湯河呢個湯河味道就正常啦!個冬陰功湯唔會太辣,粉嘅份量都算多,如果個湯多啲料例如有埋蝦會好啲。5️⃣泰式雞肉金邊粉個人認為金邊粉會好味過冬陰功湯河,上到嚟食落重擔擔熱氣😎如果唔想太辣嘅朋友就唔好加碟上左邊的辣粉,我哋加咗槁到一路食一路噴火,要加下啲青檸汁😂好彩仲有啲凍飲balance下。有雞肉亦有豆乾,好味亦都夠飽6️⃣雞肉沙嗲串呢度嘅沙嗲串係用杯上😎😎如果佢再比多啲沙嗲汁俾我撈嚟食會更加好啦7️⃣芒果乳酪疉疉冰(兩人分)呢個係必叫的,介紹吓呢個冰嘅層次先,首先最top嘅就係一舊好
成日經過中環都想食呢間

3️⃣薄荷青檸梳打

4️⃣泰式冬蔭公湯扎肉湯河

5️⃣泰式雞肉金邊粉

6️⃣雞肉沙嗲串

7️⃣芒果乳酪疉疉冰(兩人分)
呢個係必叫的,介紹吓呢個冰嘅層次先,首先最top嘅就係一舊好甜好大嚿嘅芒果,第二個層有啲cream,Cream入邊竟然有糯米飯,之後最底就梗係啲芒果綿綿冰,面面冰本身都有啲牛奶味,周圍黃色一嚿嚿嗰啲係芒果冰。10分有層次同足料嘅一個冰😎基本上嗌呢個就唔使嗌糯米飯,因為包埋嘅😎芒果勁甜勁新鮮。黃色嘅芒果正方形冰比較硬身,就算放係室溫都不易溶化,識落凍到敏感牙齒😂😂有啲似食雪糕咁。個冰仲可以加埋個椰汁漿😎😎超級飽

特別想highlight嘅係呢度嘅泰式音樂好好聽,chill+開心輕快歌,加埋outdoor同埋裝修,有啲似去咗泰國嘅感覺。望着街外出面中環快速嘅節奏,同餐廳入邊放鬆嘅節奏,係一種忙裏偷閑嘅感覺😊下次黎叫個甜品,飲杯奶茶,喺度嘆吓先

Total: 376hkd

• 芒果乳酪疊疊冰
  • 泰式奶茶
  • 泰式雞肉金邊粉
2023-01-09 69 浏览
✍︎︎行街行到好熱 特登下午茶過去食1600入座 無人等位🥭芒果乳酪疊疊冰🍧$118 (收加一服務費)上枱賣相相當吸引一整粒連核芒果仔喺頂芒果乳酪冰舖滿側邊位置,有整整7粒,好似食緊雪糕咁,中間夾雜芒果粒,誠意滿滿芒果綿綿冰奶味濃郁,唔會好快融,食落好軟滑最驚喜係食到中間有糯米飯,唔會好硬,軟軟糯糯,淋上椰汁變成芒果糯米飯,得咗(´▽`)••••••••••••••••••••••••••••••🔎Tommy Yummy 中環威靈頓街98號翡翠中心1樓••••••••••••••••••••••••••••••
✍︎︎
行街行到好熱 特登下午茶過去食
1600入座 無人等位

🥭芒果乳酪疊疊冰🍧$118 (收加一服務費)
上枱賣相相當吸引
一整粒連核芒果仔喺頂
芒果綿綿冰奶味濃郁,唔會好快融,食落好軟滑

🔎Tommy Yummy
中環威靈頓街98號翡翠中心1樓
2023-01-06 88 浏览
呢間看似一間打卡餐廳但其實係一間相貌俱全既餐廳出得廳堂 入得廚房😹😹😹成日見到人地食 今次仲唔到我😆✨泰國乳酪疊疊冰(for 2)$98大大份 三個人食都會飽死個隻上面係冰黎下面其寶都係糯米飯黎真心成餐最期待既環節不過之前個啲野食都太好食 有點失色左✨椰香菠蘿飄雪$55好重既菠蘿味 正常發輝✨牛油果沙冰$55牛油果愛好者必叫🙌好多時出面既牛油果沙冰係零牛油果味呢杯重牛油果味得黎又唔會甜飲完好醒神😎✨泰式奶茶$44好重奶味有個樽仔有得refill 其實仲多過前兩杯✨虎蝦海鮮混亂杯麵$128本身係為左打卡而叫既🤣設計好有心思扮係杯麵 出面都寫住店舖名架但估唔到又幾出色 又多到食唔晒之一辣味適中食落每一啖都有泰麵感覺✨椰香青咖喱雞配薄餅$98食泰國野必叫咖喱是常識吧雞肉好滑好正 不過咖喱稍為咸左啲啲但食落都好開胃😉薄餅就脆脆的 真係一塊一塊咁停唔到口✨哈哈蝦餅$98呢個絕對係餐廳既精選呀同出面既蝦餅好唔同佢真係炸隻新鮮既大蝦 好正食完真係哈哈蝦呀🥹友人癲到想再叫多碟tim ✨酥炸蛋黃醬軟殼蟹配燒菠蘿$128食晒上面既野勁開胃 樣樣都想試軟殼蟹都炸得好脆身 同蛋黃醬都相當夾燒菠蘿勁多多到唔想食
呢間看似一間打卡餐廳

✨酥炸蛋黃醬軟殼蟹配燒菠蘿$128
食晒上面既野勁開胃 樣樣都想試
軟殼蟹都炸得好脆身 同蛋黃醬都相當夾
燒菠蘿勁多多到唔想食🤣
平時做野做得咁辛苦,今日難得放假,小妹緊係要打扮得靚靚搵間好餐廳打下卡啦今日黎到呢間「Tommy Yummy」,地方好靚仲好有特色門口放左大大盆虎尾蘭,燈光又夠光猛,就連餐枱都好好睇,今次黎食仲有得坐「偽」室外位,望到出面境,打卡一流!椰子雞湯,好香濃椰奶味,飲落又唔會多椰奶到好杰,超好飲雞肉好嫩滑,唔會好硬,亦索到個湯味,切試!呢個「咖哩雞肉金麵」勁有特色勁好食!入面有成隻雞脾,啖啖肉,同樣肉質勁嫩,至於金麵就沾滿晒厚厚既咖哩汁,好濃郁,唔會太辣,就連小妹平時唔太中意食carbs既都忍唔住食晒青咖哩配牛油酥餅,青咖哩少少辣,唔會太甜,咖哩同椰香味好出。配上牛油味極重既酥餅食,食到停唔到口最後係斑蘭奶凍,外邊係大量乳酪、士多啤梨同芒果。芒果超新鮮勁甜,斑蘭奶凍亦要一讚,作為甜品唔會太甜,反而係個斑蘭味好出,食飽飯食埋呢個甜品係100分滿足
今日黎到呢間「Tommy Yummy」,地方好靚仲好有特色
椰子雞湯,好香濃椰奶味,飲落又唔會多椰奶到好杰,超好飲
雞肉好嫩滑,唔會好硬,亦索到個湯味,切試!
呢個「咖哩雞肉金麵」勁有特色勁好食!
2022-12-22
2023-01-02 81 浏览
今日約咗朋友去大館睇展覽,睇完展覽覺得有啲肚餓,而且又正值下午茶嘅時間,所以諗住睇吓附近有啲乜嘢嘅好食,我哋上網見到呢一間Tommy Yummy 嘅下午茶價錢都唔算好貴,而且環境又好靚,所以就決定喺呢一度食嘢。我哋要揀Thai Yum 漢堡包同泰式雞肉金邊粉,漢堡包嘅size比較迷你,但係由於有三件,兩件嘅餡係炸蝦餅,另外一件就係豬肉,所以食晒都幾飽!每一份嘅下午茶都有包一杯嘢飲,我同朋友分別叫咗椰子飄香咖啡同鮮芒椰漿柚子露,由於呢啲係特飲,所以每杯都要加返$18,但比起原價都係平咗好多。其實食完下午茶都好飽,但係見到好多人都有叫芒果乳酪疊疊冰,而且個樣望落去好吸引,所以我哋都叫做一過嚟試吓,試完即刻明白點解個個都會,好好味,大推!
2022-12-29 85 浏览
Tommy yummy平安夜中環大館有表演睇, 記得朋友介紹過附近有間泰國餐廳唔錯, 今日順路去試試.為咗避開人龍, 我地約6:00pm 就到, 等咗一陣就有位, 用歺時間有90 分鐘👍😉首先, 我哋叫咗2⃣️個湯, 椰子南薑雞湯-好重椰子味, 清甜, 多雞肉, 足料, 酸辣冬陰公湯- 偏辣, 飲完好暖胃虎蝦海鮮混亂撈麵-虎蝦大隻彈訝, 配料多, 酸酸辣辣, 味道特別, 加埋個杯面杯, 賣相唔錯安格斯牛小排-煎得剛剛好, 約5⃣️成熟, 份量多, 肉質好冧😋甜品-芒果乳酪疊疊冰: 有芒果P, 乳酪塊, 芒果綿花冰, 糯米, 好多層次, 好味
Tommy yummy

首先, 我哋叫咗2⃣️個湯,
椰子南薑雞湯-好重椰子味, 清甜, 多雞肉, 足料,
酸辣冬陰公湯- 偏辣, 飲完好暖胃

2022-12-24