2023-02-28 68 浏览
適逢朋友生日,於是同佢黎到呢間泰式cafe慶祝🥳🥳餐廳以斑蘭綠色為主調,環境雅致🌿~食物賣相都好精美,好啱打卡影相📸📸🍝虎蝦海鮮混亂杯麵 $128✨擺盤好似倒瀉左既杯麵咁,好盞鬼😆😆裡面有虎蝦、青口同魷魚等海鮮🦐,麵條幼身Q彈!!仲食到好濃既冬蔭公香🌶️,酸酸辣辣好惹味❤️❤️🥗金柚海蝦沙律 $98✨賣相吸引!海蝦爽口彈牙,好新鮮~~沙律爽脆,仲有金柚、士多啤梨、藍莓等水果~配酸辣汁食又幾開胃😋😋🥑牛油果沙律配燒八爪魚 $138✨底層係牛油果蓉,味道清新creamy!!面層既八爪魚燒得好香口🦑,咬落煙煙韌韌~配搭得都幾夾👍🏻👍🏻🥘椰香青咖喱雞配薄餅 $98✨青咖喱味道香濃、唔辣~裡面有好多雞肉🤤🤤雞肉肉質嫩滑,夠入味!薄餅好脆身🫓,蘸咖喱汁食就最正!!🍱串燒拼盤6串 $152✨拼盤有齊豬、牛、雞,味道都唔錯❤️❤️揀左要沙嗲汁,甜甜地配串燒一流!另外都可以揀要酸辣汁~~🍨芒果乳酪疊疊冰(2人份) $118✨最後就要試佢地既招牌甜品😍😍芒果雪花冰口感幼滑,芒果味濃郁🥭~~估唔到裡面仲有糯米飯,可以倒啲椰漿落去一齊食👍🏻👍🏻🍮泰式斑蘭奶凍 $78✨奶凍口感滑捋捋,充滿斑蘭清香😋😋側邊鋪滿椰漿、雜莓同
適逢朋友生日,於是同佢黎到呢間泰式cafe慶祝🥳🥳

🍝虎蝦海鮮混亂杯麵 $128✨
擺盤好似倒瀉左既杯麵咁,好盞鬼😆😆
裡面有虎蝦、青口同魷魚等海鮮🦐,麵條幼身Q彈!!
仲食到好濃既冬蔭公香🌶️,酸酸辣辣好惹味❤️❤️

🥗金柚海蝦沙律 $98✨
賣相吸引!海蝦爽口彈牙,好新鮮~~

🥑牛油果沙律配燒八爪魚 $138✨
底層係牛油果蓉,味道清新creamy!!

🥘椰香青咖喱雞配薄餅 $98✨
青咖喱味道香濃、唔辣~裡面有好多雞肉🤤🤤
雞肉肉質嫩滑,夠入味!薄餅好脆身🫓,蘸咖喱汁食就最正!!

🍱串燒拼盤6串 $152✨
拼盤有齊豬、牛、雞,味道都唔錯❤️❤️
揀左要沙嗲汁,甜甜地配串燒一流!另外都可以揀要酸辣汁~~

🍨芒果乳酪疊疊冰(2人份) $118✨
最後就要試佢地既招牌甜品😍😍
芒果雪花冰口感幼滑,芒果味濃郁🥭~~
估唔到裡面仲有糯米飯,可以倒啲椰漿落去一齊食👍🏻👍🏻

🍮泰式斑蘭奶凍 $78✨
奶凍口感滑捋捋,充滿斑蘭清香😋😋
側邊鋪滿椰漿、雜莓同穀物脆脆,整體口感豐富!!

飲品方面,我地叫左泰國青檸手標茶($50)同泰式奶綠($44)~~
青檸手標茶飲落好重香草味,味道清新~幾解渴🤤🤤
泰式奶綠賣相好靚!茶味同奶味好平均,入口香濃~想再encore🙌🏻🙌🏻
2023-02-24 299 浏览
之前返工上落中環行人電梯都望到呢間Tommy Yummy,一直好奇究竟係食咩,所以有日放假就去咗食tea試吓。哦~原來係新派泰式cafe餐廳~ 環境好幾舒適,充滿熱帶風情🏝真係有喺泰國cafe嘅感覺!坐喺落地玻璃位望住繁忙嘅行人,特別悠閑寫意。 Tea set: l🥢《 泰式雞肉金邊粉 💲88 》☕️配 《 泰式咖啡(熱)》份量幾大亦足料, 撈勻啲調味香濃又有口感~最後再加埋鮮檸汁提味又fresh~散嗌:《 泰式豬頸肉炒河💲108 》份量同樣多同足料,河粉仲煙煙韌韌有彈性,調味剛好不偏咸~🍵 《 泰式奶綠(凍)💲44 》好似香水樽咁賣相靚~原樽裝有奶香味濃嘅奶綠,另一隻杯放有葉狀嘅大冰塊,比你自行調節奶嘅濃度~岩晒慢慢嘆☘️🥥《 椰殼椰子雪糕 💲78 (即叫即做)》" I'm not FAT "又真喎,因為椰子雪糕好清甜,仲有椰肉、粟米粒,而鮮士多啤梨同柚子肉酸酸哋又減膩,花生碎增加口感~檸檬片乾令整體感覺更fresh~會再嚟~

哦~原來係新派泰式cafe餐廳~

環境好幾舒適,充滿熱帶風情🏝真係有喺泰國cafe嘅感覺!
坐喺落地玻璃位望住繁忙嘅行人,特別悠閑寫意。

Tea set:
l

🥢《 泰式雞肉金邊粉 💲88 》
☕️配 《 泰式咖啡(熱)》
份量幾大亦足料, 撈勻啲調味香濃又有口感~
最後再加埋鮮檸汁提味又fresh~

散嗌:

《 泰式豬頸肉炒河💲108 》
份量同樣多同足料,河粉仲煙煙韌韌有彈性,調味剛好不偏咸~

🍵 《 泰式奶綠(凍)💲44 》
好似香水樽咁賣相靚~

🥥《 椰殼椰子雪糕 💲78 (即叫即做)》

會再嚟~
2023-02-24
2023-02-23 73 浏览
垃圾用餐服務。限時90分鐘食飯,好多餐廳都會,但係從未遇上一間咁樣嘅垃圾服務。90分鐘,食咗都沒有一個鐘,諗住仲有成30幾分鐘,叫個好似好出名既甜品食,點知用QR code點單餐,佢已經blocked , 同你講唔俾再落單。之後問其中一個服務員咩原因,佢竟然話你已經剩返唔夠時間唔可以點甜品。下!!!然後再問另一個服務員,佢個答案就係話你應該一入嚟就點餐點甜品,然後揀後上!are u kidding me ?! 從來都未試過去食一間餐廳,規定一定要一入餐廳就點定甜品後上。餐廳都係食完飯,仲有時間, 食得落咪叫甜品囉, 點會係逼你一定要未食嘢之前就嗌定甜品。(仲有係 入餐廳坐低 從來都無同客人提過有「點餐限時」,同呢個你地所謂既「嗌定甜品」要求囉)真係衰過去食限時火鍋店,佢哋都會起碼提定客人有last order . 已經嬲嬲震,食咗都唔夠60分鐘,買單走人算數。買單果陣再問買單嗰個服務員,佢又有另一個答案,話甜品買單前15分鐘都仲可以點餐。「嘩,你識唔識嫁,係咪係度返工嫁! 阿姐!」犀利到呢,三個服務員三個唔同答案,根本就係hea 答hea做,亂咁吹水,亂咁嚟,超級差既用餐經驗,野又唔係

「嘩,你識唔識嫁,係咪係度返工嫁! 阿姐!」

犀利到呢,三個服務員三個唔同答案,根本就係hea 答hea做,亂咁吹水,亂咁嚟,超級差既用餐經驗,野又唔係特別好食,呢啲餐廳 呢啲咁既垃圾服務 ,真係 無下次!!!

2023-02-23
2023-02-23 177 浏览
打卡靚靚泰式cafe差不多14:24到餐廳,所以仲有午餐,朋友就睇中左一個午餐,一到14:30時就有下午茶,所以叫左午餐又可以下午茶🤣🥕清邁咖喱牛肉金麵$118⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️清邁咖喱好香,咖喱完美甘包裹晒麵條,每一啖都充滿咖喱香,牛腩亦炆到入晒味而且夠晒淋,咖喱微辣得黎又不會太辣,整體好惹味呀~🥕泰式雞肉金邊粉$88⭐️⭐️⭐️⭐️☆雞肉甜甜的,醬汁都係偏甜,金邊粉口感剛好,成碟野都係甜甜地,中意食甜既朋友一定會中意。配菜有露筍、芽菜、豆乾,更加有辣椒粉、花生粒等你自己加配落金邊粉。🥕TY芒果糯米飯$88⭐️⭐️⭐️☆☆雪糕偏向重奶味,雪糕中有椰絲,芒果好靚甘卷住雪糕,芒果酸酸甜甜好開胃,又好重芒果味,配椰奶,糯米飯竟然係用斑蘭去整,微微既斑蘭香再加上芒果再配上椰奶,成件事好正!🥕椰殼椰子雪糕 跟午餐+$58⭐️⭐️⭐️☆☆好多配料有椰子乾、檸檬乾、椰絲、花生粒、椰子脆、粟米、士多啤梨、藍莓。全部用椰殼裝住,再配上2球椰子雪糕。🥕椰香菠蘿飄雪(凍) +$18⭐️⭐️⭐️⭐️☆飲落好香椰奶香,再加上菠蘿既微酸,整體酸甜酸甜,又有乳酪既感覺,口感都偏杰身,表面既菠蘿乾更增添風味。🥕泰式奶茶⭐️⭐️⭐️⭐️☆奶味好重好香,微微既茶
打卡靚靚泰式cafe

TY芒果糯米飯

🥕椰殼椰子雪糕 跟午餐+$58⭐️⭐️⭐️☆☆

椰殼椰子雪糕

🥕椰香菠蘿飄雪(凍) +$18⭐️⭐️⭐️⭐️☆

椰香菠蘿飄雪(凍)

🥕泰式奶茶⭐️⭐️⭐️⭐️☆
奶味好重好香,微微既茶香,整體甜度適中。

泰式奶茶

環境舒適文青,打卡一流,而且播住泰文歌,真係好似去左泰國cafe既感覺,店員服務態度良好,需加一服務費。

======詳情======
Tommy Yummy
中環威靈頓街98號翡翠中心1樓
================
清邁咖喱牛肉金麵
泰式雞肉金邊粉
椰香菠蘿飄雪(凍)
泰式奶茶
2023-02-22 272 浏览
踏入門口餐廳佈置,餐廳裝修 stylish,樹木及霓虹燈到處,營造出一種到了熱帶泰國的氛圍:一種侍應到時後生青春一族,服務殷勤,會積極跟進人客的要求,已給人很有活力的感覺。座位方面有室內有室外:室外面向中環 SOHO 行人扶手電梯,景色開陽,座位也甚舒適,有些似包廂,若幾個朋友來我建議可以坐出面,感覺應該幾 chill:這裏自動用QR code落單。之前看過食友好友們吃過一些菜式的食評,不想先入為主吃他們點過的菜,那就點些不一樣的吧!其實也沒有刻意,以下兩個是我看完餐牌覺得蠻特別和想吃,就不加思索 go ahead :-)「牛油果沙冰」$55賣相非常吸引眼球!沙冰上放了半個鮮牛油果裝飾:特別叫了少甜。牛油果肉加上牛奶及少少糖,打成沙冰。質地柔滑,牛油果本身味道不重,淡淡香配上牛奶,透心涼,而且用來配之後的辣菜式就很搭檔,可以解辣:飲完成杯簡直係「蕉氣勃勃」:上面的半個牛油果,可用匙羹食埋佢,果肉熟透香軟,整體已經幾飽肚:主菜是在餐牌上見到已經心儀的「虎蝦海鮮混亂杯麵」$128Love at first sight,無得傾,擺盤賣相打卡一流;加上嗜辣的我食泰國菜,又怎能少了「冬蔭公」元素
座位方面有室內有室外:
牛油果沙冰」$55
賣相非常吸引眼球!沙冰上放了半個鮮牛油果裝飾:
飲完成杯簡直係「蕉氣勃勃」:
主菜是在餐牌上見到已經心儀的「虎蝦海鮮混亂杯麵」$128
Love at first sight,無得傾,擺盤賣相打卡一流;加上嗜辣的我食泰國菜,又怎能少了「冬蔭公」元素呢?這個是用冬陰香料和海鮮炒泰國杯麵而成的主食:
通常冬蔭公會配合大頭蝦同滾,泰國當地人也喜歡加白飯撈冬蔭功湯吃,飯可以吸收整個湯的鮮味;這次就用來做汁和香料,crossover 海鮮來炒麵:
擺盤亮眼,杯麵條索盡汁香,酸比辣重;若你喜愛吃辣一點的話,不妨試叫廚師加辣:
海鮮相信是急凍貨,在大量香料的助攻下,卻不失惹味。爽口的虎蝦:
青口:
魷魚圈爽彈:
整體相當醒胃,加上那別出心裁的搞笑造型設計,食完真係可以頒個「活力大獎」俾佢 XD
食完念念不忘,我想下次來也會再 encore 這個麵,試試配搭另一些飲品例如椰青或芒果沙冰等等,看看食完是否都是一樣朝氣勃勃,元氣滿滿的表示:Yummy !!
2023-02-11
  • 虎蝦海鮮混亂杯麵
  • 牛油果沙冰
睇返手機嘅相,原來我有幸在去年夏天 Tommy Yummy 新張期間光顧了兩次,見到靚相馬上少女心大爆發,決定要補寫食評分享一下 這間靚靚泰國Cafe以綠色和粉紅色作為主調,綠色的水磨石枱面,食物或擺碟都加入了很多粉紅色和花花元素,既清新又充滿少女情懷 唯一不足之處是座位比較狹窄,枱面放三碟主菜加飲品已經冇咩位置,打卡要就下角度 我最喜歡芒果乳酪疊疊冰,份量好多,再加上忌廉和椰奶,食完超滿足又透心涼另外,我也欣賞粉紅椰子水,明明是簡單的飲品,轉個顏色加點花花,就有煥然一新的感覺,真的不能不佩服廚師的心思 沙律也一樣,明明無花果和煙三文魚只是平平無奇的健康食物,換過包裝竟然變成了人見人愛的浪漫花束,真的又好玩又好食 餐廳的其他熱食也做得不錯,我試過青咖喱雞薄餅和南薑椰子雞湯,還有柚子海蝦沙律,這些菜式雖然沒有嘩眾取寵的外表,但食材新鮮,味道也剛剛好,我覺得來這間餐廳就算不打卡、只吃飯,也是性價比頗高的

粉紅椰子水
金柚海蝦沙律
無花果煙三文魚花束沙律
椰香青咖喱雞配薄餅,椰子南薑雞湯
粉紅椰子水
無花果煙三文魚花束沙律
椰香青咖喱雞配薄餅,椰子南薑雞湯
2023-02-15 80 浏览
今日同 friend 去食泰國嘢, 位於中環半山區, 好豪吖 裝修簡單, 坐得舒服精美嘅食牌分類清晰, 一目了然有抵食下午茶餐蝦球炒金邊粉, 微辣, 配料有花生碎、芽菜、露筍等, 彈牙鮮蝦都有 6、7 隻, 大大碟金邊粉夠爽口下午茶餐 : 沙爹串, 有豬頸肉 or 雞可以揀我地要咗雞串, 雞肉嫩滑, 沙爹汁夠惹味朋友杯鮮芒椰漿柚子露, 聞到好似楊枝金露嘅味道, 跟餐加 $18就有我都加 $18 要咗杯椰香菠蘿飄雪, 清新嘅菠蘿味, 飲落甜中帶有少少酸, 椰奶夠 creamy 甜品必食泰式椰奶油條配雪糕, 第一次用油炸鬼配雪糕, 配搭新穎 油炸鬼非常之脆口下午茶餐 : 芒果糯米飯, 大片芒果包圍糯米飯, 上面同樣有雪糕, 加埋個椰奶, 真係無得輸食完好滿足

裝修簡單, 坐得舒服

精美嘅食牌分類清晰, 一目了然

有抵食下午茶餐

下午茶餐 : 沙爹串, 有豬頸肉 or 雞可以揀

我地要咗雞串, 雞肉嫩滑, 沙爹汁夠惹味

甜品必食

泰式椰奶油條配雪糕, 第一次用油炸鬼配雪糕, 配搭新穎
油炸鬼非常之脆口

食完好滿足
2023-02-15 96 浏览
新春期間除了在家大量補眠跟有限度的拜年外,也有去吃吃美食賀兔年!初三就跟閨蜜來到中環,吃她最愛吃的泰國菜順道來chill下享受假期的美好任你泰串 $82/3串吃泰國菜不能少吃串燒,款式雖離不開豬牛雞,但細心的店家提供一個自選三串口味的組合讓客人點選,更可自選醬汁,最適合每樣都想吃的朋友!這次我倆選了豬頸肉、牛肉跟豬肉串,肉醃得剛好,也燒得夠香夠惹味,再配甜甜的帶花生香的沙嗲醬汁,肉嫩又美味無花果煙三文魚花束沙律 $128泰國菜以酸辣味道菜式而聞名,有時多吃也會吃不消,所以來一份沙律來拉個平衡倒是不錯的選擇!不過店家的沙律實在太犯規⋯ 不!應該可以說是犯罪吧!是漂亮到犯罪啊!店家將用上捲成玫瑰狀的煙三文魚、新鮮無花果、果仁脆脆和沙律菜,非常有心思的擺放得成一束花的形態,色彩繽紛,也絕頂IGable!再配上自家製粉紅色凱薩沙律醬,整道菜漂亮到不得了!差點不想吃掉呢~泰式燒大虎蝦 $188/3隻來到主菜,先來一份燒大虎蝦~ 雖然只有3隻,不過虎蝦的長度有一隻手掌大!切開先清除腸藏後以炭火燒至剛熟,店家會在蝦肉中間塗上少許秘製醬汁稍作調味~ 蝦肉爽彈鮮甜,醬汁令味道更為豐富,為吃到因火燒而散發
任你泰串 $82/3串
無花果煙三文魚花束沙律 $128
泰式燒大虎蝦 $188/3隻
來到主菜,先來一份燒大虎蝦~ 雖然只有3隻,不過虎蝦的長度有一隻手掌大!切開先清除腸藏後以炭火燒至剛熟,店家會在蝦肉中間塗上少許秘製醬汁稍作調味~ 蝦肉爽彈鮮甜,醬汁令味道更為豐富,為吃到因火燒而散發出來的炭火烤味;扭開蝦頭會有滿滿的蝦膏,甘香味美,非常惹味!
虎蝦海鮮混亂杯麵 $128
另一款是我們期待之一,同時也是店家其中一款最受歡迎的主食:虎蝦海鮮混亂杯麵!先大讚店家在準備設計這道菜的造型實在非常有心思,將麵條跟海鮮模仿成打翻杯麵的概念,杯麵表面也是店家自製的!在網路上翻查有關這店食物相片來說,這款的曝光率幾乎是No. 1~
再二讚店家將即食的泰國杯麵,加入大量海鮮後令味道昇華!麵條依然保持著既酸且辣的味道,炒得乾身,口感依舊爽彈沒糊掉;海鮮多種類也多份量,有大虎蝦、青口跟魷魚等,鮮甜好吃,惹味非常!閨蜜大愛這款!
芒果乳酪疊疊冰 $118/2人份
這款甜品絕對可稱上是店家招牌,不是,應該要用上「皇牌」食品來形容!我跟閨蜜是為了這個而來(當然其他食品也是賣相與美味並重啦),期待已久的甜點外觀完全是打卡最強!這個主要由芒果肉、芒果乳酪冰、椰奶忌廉、芒果味綿綿冰跟糯米飯,有技巧地疊到大碗而成,二人份來說這個實在不少!最頂層的雪糕狀的是去皮的新鮮腰芒,熟成度剛好,香甜多汁;外層是放滿清新酸甜芒果乳酪冰磚,中間夾雜香甜芒果肉,芒果味濃郁還帶陣陣奶香!再配上中間以椰奶打成柔軟輕巧的忌廉,吃冰同時滲出椰子香氣~ 再往下吃,就是芒果綿綿冰跟糯米飯!綿綿冰入口即溶,重芒果味;糯米飯軟糯煙韌,再倒入額外奉上的椰漿就會變成芒果糯米飯~ 多種變化多種口感也展現出多種魅力!
泰式椰奶油條配雪糕 $68
吃白粥油條作為傳統的中式早餐是習以為常,如果把它加到甜點中,又會帶出怎樣味道的新奇組合?我會說,這個是這頓飯的MVP!油條炸得金黄酥香,鹹鹹的香脆可口但不帶油膩感,店員將甜點端到客人面前早已倒入煉奶,只要在進食前再按喜好加入班蘭椰奶醬汁,再配上一球香草雪糕就可以了!油條、雪糕配上兩款醬汁,一鹹一甜,一酥一軟,一冷一熱,意想不到這個中式與泰式的新鮮組合是這樣搭而且讓人有大大的驚喜!強烈推介啊~
泰式奶綠(凍)$44
湯力咖啡 $44

店家除了食物甜點賣相出色精緻外,飲品同樣款式多而外觀吸引,兩杯飲料都是以一個組合的形式奉上~ 先說這個泰式奶綠,其實是帶粉綠色,加入牛奶的泰國手標綠茶,茶香奶滑又不會太甜,配上由奶綠製成的葉形冰塊,味道不會被冰粒而影響濃稠度,喝不夠還有可以用旁邊的那瓶再倒到杯內享用啊!而另一款就是新推出的湯力咖啡,店家會先準備一shot espresso、梳打水跟放滿冰塊及風乾檸檬片的杯給客人自行調製,倒入飲料的一刻又是一個讓人打卡的畫面啊~ espresso帶有榛子、紅酒跟莓果組成偏向fruity的味道,跟梳打水拌勻後會變得酸味更重,非常清爽的味道!兩款飲品同樣可以中和濃郁重味的泰式食物,平衡得很好~

店家位於中環的核心地帶,基本上每位乘搭扶手電梯上山的朋友都會見到這家富有熱帶森林的格調,以白色及綠色為主色系的餐廳,自己每次經過都會留意這店也早早收編了!果然走到鋪內也是沒有令人失望~ 滿滿的渡假風情,加上輕快的音樂,再加上偽裝成露台的獨特座位及可望外邊的大片寬闊玻璃,除增加採光度及空間感外,也予人一種忙裡偷閒的感覺,特別在這種假日來店家享用美食實在是種享受,加上食物質素跟賣相同樣精彩,已經在期待下次二訪了
2023-01-25
2023-02-12 83 浏览
🔸芒果乳酪疊疊冰🥭🍧 ($118)呢個芒果冰係每枱必叫嘅甜品🥰 賣相超吸引 而且材料豐富👍🏻 份量係兩人份 但我哋都食唔哂😂 面頭有一大條冰芒果 好似雪條咁 但舊芒果有渣 唔太好食🥲 側面有啲芒果方磚 佢嘅味道好似冰咗嘅楊枝甘露咁😜 內層竟然仲有糯米飯🤩 最底層係棉花冰 加埋啲椰汁食更好食😚評分: 🌟🌟🌟🔸虎蝦海鮮混亂杯麵🦑🍜 ($128)呢個菜式幾得意 擺盤好似倒瀉咗個杯麵咁😝 入面嘅海鮮一啲都唔吝嗇 有魷魚 青口 仲有大大隻虎蝦🦐 如果個麵底唔係杯麵會更好食🤣 不過呢個就係佢嘅gimmick😅 個麵都幾辣(平時食開十小) 係冬陰功口味 但食食吓就覺得好咸😅評分: 🌟🌟🔸椰香青咖喱雞🐥 (配薄餅) ($98)個咖喱唔錯😃 青咖喱同薄餅係perfect match😜 咖喱唔辣 唔食得辣嘅朋友都食得到🤩 雞嘅份量都幾多 而且唔會太鞋😋 薄餅有8塊 脆脆哋 但有少少油膩🥲 配埋咖喱會開胃啲😜評分: 🌟🌟🌟🌟🔸豬頸肉串🍖 (2串) ($58)我覺得唔錯😀 豬頸肉好大塊 切得幾厚肉 啖啖肉😃 而且好惹味鬆軟 肉汁豐富😚 醬汁方面 我哋揀咗沙嗲汁😋評分: 🌟🌟🌟🌟
🔸芒果乳酪疊疊冰🥭🍧 ($118)
評分: 🌟🌟🌟

🔸虎蝦海鮮混亂杯麵🦑🍜 ($128)
評分: 🌟🌟

🔸椰香青咖喱雞🐥 (配薄餅) ($98)
評分: 🌟🌟🌟🌟

🔸豬頸肉串🍖 (2串) ($58)
評分: 🌟🌟🌟🌟
呢間應該算係我食過嘅泰式料理之中數一數二性價比幾高嘅餐廳(ˊᵒ̴̶̷̤ꇴᵒ̴̶̷̤ˋ)除咗味道唔錯之外,佢係菜式嘅外觀上都花盡心思,值得客人一去!✎ 虎蝦海鮮混亂杯麵 呢碟係倒瀉咗嘅冬蔭公味杯麵~(˶‾᷄ꈊ‾᷅˵)~材料有魷魚、青口、蝦、三色椒同埋洋蔥。魷魚幾煙靭,青口細細粒,味道偏鹹,蝦用炸嘅方式煮,味道濃郁,蝦肉嫩滑,口感唔粉。整體味道非常辣,帶有濃濃冬蔭公味,對於鍾意食辣同重口味嘅人嚟講,簡直係惹味♡ 不過食耐咗反而有啲鹹✎ 香辣紅咖哩軟殻蟹配雪糕筒 呢碟紅咖哩食落酸酸地,同時幾重椰奶香味,撈飯最啱~碗飯都幾有咬口,唔係爛飯,唔會太濕潤,亦都唔會太乾,濕度適中。軟殼蟹炸得香口又脆,加埋紅咖喱嚟食,咖喱嘅椰奶味亦唔會搶咗蟹嘅炸脆味。食到最後,唔好浪費剩番嘅紅咖哩,將啲紅咖喱倒入雪糕筒度食,咖哩口感綿滑得嚟,仲試到雪糕筒嘅甜味,都幾特別!✎ 芒果乳酪疊疊冰 酸酸地嘅乳酪,鮮甜嘅芒果味,配以綿滑嘅沙冰,口感豐富,食落透心涼 ˃̵͈̑ᴗ˂̵͈̑ 裡面同樣有煙靭嘅糯米飯。呢道甜品最特別嘅係有一條新鮮芒果肉整成既雪條,試過食軟腍嘅雪糕未?ꉂꉂ(ˊᗜˋ*)ʬʬ✎ 凍泰式奶茶 順滑口感,濃郁奶香,同時茶味好突出,好飲!夠冰凍,

✎ 虎蝦海鮮混亂杯麵

✎ 香辣紅咖哩軟殻蟹配雪糕筒

✎ 芒果乳酪疊疊冰

✎ 凍泰式奶茶
順滑口感,濃郁奶香,同時茶味好突出,好飲!夠冰凍,夏天叫番杯都唔錯~

✎ 熱開心果鮮奶咖啡
淡淡開心果味,鮮奶味偏濃,唔苦,香味可口!
虎蝦海鮮混亂杯麵
香辣紅咖哩軟殻蟹配雪糕筒
凍泰式奶茶
熱開心果鮮奶咖啡

2023-02-04
$262.5 (午餐)
虎蝦海鮮混亂杯麵
香辣紅咖哩軟殻蟹配雪糕筒
凍泰式奶茶
熱開心果鮮奶咖啡
2023-02-10 77 浏览
行完大館喺附近搵食,想食泰菜,隨意嚟到呢間餐廳,冇預先book位,都等咗好一陣先有位飲品芒果熱情果梳打- 有淡淡的芒果味,應該係新鮮芒果汁同熱情果汁,冇額外再加糖水椰香菠蘿飄雪,椰香味幾濃,菠蘿味淡食物海鮮冬陰功湯面- 味道太淡,唔夠酸味同辣味,海鮮料有魷魚、蝦同青口,份量都夠黃咖喱牛肉- 牛肉好淋,夠入味,不過啲咖喱汁就有啲鹹,配薄餅又薄又酥脆,唔錯

飲品
椰香菠蘿飄雪,椰香味幾濃,菠蘿味淡

食物

今日去完大館想食泰菜,就去咗呢間位於中環行人天橋隔離既Tommy Yummy,有得坐窗口位置望住🚶🏻川流不息既行人,一度嘆下泰菜都幾得意😎*椰香青咖喱雞配薄餅 $98*雞柳既份量都多,薄餅係比較油嗰隻薄餅,但沾青咖喱好香。青咖喱唔辣㗎,所以怕辣嘅朋友都可以點😝。*虎蝦海鮮混亂杯麵 $128*呢個菜色既擺盤好搞笑😆😆,好似倒瀉左杯麵咁,但佢唔係杯麵咁簡單架,入面加左好多魷魚🦑、蝦,配埋酸酸辣辣既汁好惹味。*海鮮醬燒清鮑魚(2隻)$68*鮑魚燒得岩岩好、唔靭,正👍🏻*任你泰串(3串任你串)$82*我覺得牛韌左少少🤏,其他豬頸肉、雞肉都唔錯。*金柚海蝦沙律🥗 $98*沙律幾開胃,材料豐富,有士多啤梨🍓、大蝦、西柚、沙律菜,而蝦🦐都大隻*芒果乳酪疊疊冰(2人份)$118*推介叫呢個甜品,疊疊冰份量足,中間有芒果肉🥭,食落都幾甜,同埋核算好細。芒果下面係綿綿冰,淋上椰汁🥥 ,好滿足咁完咗呢一餐😸*泰國青檸手標茶 $50**鮮奶咖啡(熱)$40*

*椰香青咖喱雞配薄餅 $98*

*虎蝦海鮮混亂杯麵 $128*

*海鮮醬燒清鮑魚(2隻)$68*
鮑魚燒得岩岩好、唔靭,正👍🏻

*任你泰串(3串任你串)$82*
我覺得牛韌左少少🤏,其他豬頸肉、雞肉都唔錯。

*金柚海蝦沙律🥗 $98*

*芒果乳酪疊疊冰(2人份)$118*

*泰國青檸手標茶 $50*

*鮮奶咖啡(熱)$40*
2023-02-07 65 浏览
TᕼᗩIᖴOOᗪ ᗩGᗩIᑎ😍鍾意去泰國又鍾意食泰國野嘅我。。今次又去左間啲野食同甜品都好有特色嘅泰國餐廳食野。。佢係中環條上山電梯隔離。。我有朋友到先。。我就係電梯個到互望。。都幾搞笑架。。個環境咁靚又又好多野想試下。。我就約多幾個人去食。。佢啲野食個造型都好特別。。有個成個杯麵個杯加麵嘅野食。。同埋佢有個成個芒果嘅甜品。。就係呢啲就吸引左我地去試。。去到一睇佢個ᗰEᑎᑌ。。我地幾個就不停咁叫甜品😏😏最後我地叫左勁多甜品。。但熱食都唔弱架。。都好味嘅。。如果想坐望住上山電梯嘅位就要早啲ᗷOOK定同試吓同佢地講聲啦👍🏼..🍢SKEᗯEᖇS ᑭᒪᗩTTEᖇ 6ᑭᑕS🦀ᗪEEᑭ ᖴᖇIEᗪ SOᖴT SᕼEᒪᒪ ᑕᖇᗩᗷ ᗯITᕼ SᗩᒪᒪEᗪ EGG SᗩᑌᑕE ᗩᑎᗪ GᖇIᒪᒪEᗪ ᑭIᑎEᗩᑭᑭᒪE🍤TᕼᗩI STYᒪE ᗪEEᑭ ᖴᖇIEᗪ SᕼᖇIᗰᑭ ᑕᗩKE🥘GᖇEEᑎ ᑕᑌᖇᖇY ᑕᕼIᑕKEᑎ 🍜STIᖇ ᖴᖇIEᗪ TᕼᗩI ᑕᑌᑭ ᑎOOᗪᒪE ᗯITᕼ SEᗩᖴOOᗪ🥬GᖇOᑌᑎᗪ ᑭOᑕK Sᗩᒪᗩᗪ🥩TᕼᗩI STYᒪE GᖇIᒪᒪEᗪ ᗩᑎGᑌS ᗷEEᖴ
TᕼᗩIᖴOOᗪ ᗩGᗩIᑎ😍
鍾意去泰國又鍾意食泰國野嘅我。。
今次又去左間啲野食同甜品都好有特色嘅泰國餐廳食野。。
佢係中環條上山電梯隔離。。我有朋友到先。。
我就係電梯個到互望。。都幾搞笑架。。
個環境咁靚又又好多野想試下。。我就約多幾個人去食。。
佢啲野食個造型都好特別。。有個成個杯麵個杯加麵嘅野食。。
同埋佢有個成個芒果嘅甜品。。
就係呢啲就吸引左我地去試。。
去到一睇佢個ᗰEᑎᑌ。。我地幾個就不停咁叫甜品😏😏
最後我地叫左勁多甜品。。
但熱食都唔弱架。。都好味嘅。。
🍢SKEᗯEᖇS ᑭᒪᗩTTEᖇ 6ᑭᑕS
🥬GᖇOᑌᑎᗪ ᑭOᑕK Sᗩᒪᗩᗪ
🥩TᕼᗩI STYᒪE GᖇIᒪᒪEᗪ ᗩᑎGᑌS ᗷEEᖴ SᕼOᖇT ᖇIᗷS
🥚TᕼᗩI ᔕTYᒪE OᗰEᒪETTE ᗯITᕼ ᑕᖇᗩᗷ ᒪEᗩT
🧋TᕼᗩI ᗰIᒪK TEᗩ
🥭TY ᗰᗩᑎGO STIᑕKY ᖇIᑕE ᑕᗩKE
📍 Tommy Yummy (中環)
中環威靈頓街98號翡翠中心1樓
🍢SKEᗯEᖇS ᑭᒪᗩTTEᖇ 6ᑭᑕS 🍹ᗰᗩᑎGO GᖇᗩᑭEᖴᖇᑌIT ᑕOᑕOᑎᑌT ᗰIᒪK
🦀ᗪEEᑭ ᖴᖇIEᗪ SOᖴT SᕼEᒪᒪ ᑕᖇᗩᗷ ᗯITᕼ SᗩᒪᒪEᗪ EGG SᗩᑌᑕE ᗩᑎᗪ GᖇIᒪᒪEᗪ ᑭIᑎEᗩᑭᑭᒪE 🍹ᗰᗩᑎGO GᖇᗩᑭEᖴᖇᑌIT ᑕOᑕOᑎᑌT ᗰIᒪK
🥭ᗰᗩᑎGO YOGᑌᖇT IᑕE ᒍEᑎGᗩ
🥭ᗰᗩᑎGO YOGᑌᖇT IᑕE ᒍEᑎGᗩ 🥥YOᑌᑎG ᑕOᑕOᑎᑌT IᑕE-ᑕᖇEᗩᗰ 🥭TY ᗰᗩᑎGO STIᑕKY ᖇIᑕE ᑕᗩKE
🍹ᗰᗩᑎGO GᖇᗩᑭEᖴᖇᑌIT ᑕOᑕOᑎᑌT ᗰIᒪK 🧋TᕼᗩI ᗰIᒪK TEᗩ
🥭ᗰᗩᑎGO YOGᑌᖇT IᑕE ᒍEᑎGᗩ
📍中環 Tommy Yummy同茶木講咗再見之後👋🏻 呢個鋪位最近換咗做一間港女打卡泰國餐廳🇹🇭🍴 帶個頭盔先,呢個甜品係我前排參加giveaway 贏返嚟嘅,但係無收錢㗎 (啫係我寫衰原則上都無後果😅)又但係~雖然我無收人錢但人哋好食我都係會分享嘅🤓 之前我啲朋友們已經瘋狂洗過我版㗎喇🤣 個 Signature 虎蝦海鮮混亂杯麵係幾過癮嘅🤗 但係我自己去食嘢嗰日太飽喇,於是就淨係食咗個甜品🍬呢次嘅甜品係泰式椰奶油條配雪糕🍦首先最易出事嘅油炸鬼炒起上嚟就真係「一口油」而唔係「一口油炸鬼」㗎喇🥲 好彩~ 個油炸鬼鬆脆又乾身,份量都唔錯😉 係調味方面有啲得意 - 我食到辣味🌶️ 雖然 identify唔到係咩香料但我都有啲微微嚇親😅 呢個比較新穎嘅口味都幾蝦人🦐表面鋪嘅係椰子脆片同一球好大好慷慨嘅椰子雪糕🥥 淋埋班蘭汁,其實所有味道都幾夾幾 balance⚖️ 估唔到呢度連甜品都好打卡📷 我嗰日自己一個人食一份,有少少誇張🤏🏻 建議兩人分享一份😋 p.s. 個 wifi 網速幾快同穩定🥳#一個好打卡又爆卡路里嘅泰式下午茶 #泰式椰奶油條配雪糕 #tommyyummy #central #中環
📍中環 Tommy Yummy

我嗰日自己一個人食一份,有少少誇張🤏🏻
建議兩人分享一份😋

p.s. 個 wifi 網速幾快同穩定🥳

#一個好打卡又爆卡路里嘅泰式下午茶 #泰式椰奶油條配雪糕 #tommyyummy #central #中環 #ohhejfoodie
2023-02-04 109 浏览
First, reminder for everyone to book a table. We were lucky that we booked through openrice and by the time we arrived, there was a long queue waiting outside. In view their menu is the electronic format, I didn't take any pictures of it and I forgot the exact name of the dishes so please refer to their menu for the exact name. The appetizers and drinks were all good and I loved my butterfly pea latte. The balance of the coffee and milk and sweetness was just right and the colorful pattern defin

The balance of the coffee and milk and sweetness was just right and the colorful pattern definitely made it more attractive.
The fried stirred cup noodle was their signature. The seasoning was just right but actually I was more impressed by their 2 other mains.
The thai omelette had a lot of crab meat on top and inside as well. Basically every bite was filled with crab meat.
The soft shelled crab was fully covered by their egg yolk sauce yet it wasn't soggy. The egg yolk sauce was so fragrant that we marveled its aroma when it was served to our table.

The spiciness of the Tom Yum Soup was a bit too spicy for me(I can't tolerate spicy food much) but the flavors were great.
The sticky rice was beautifully plated but I have to say it paled against the signature dessert.
The Mango Shaved Ice had so much components to it. Beside the mango yogurt cubes on top and the mango, there was mochi in the middle as well and the flavors of the mango was so rich. Definitely worth coming just for this dessert.
2023-02-03