位於中環翡翠中心的Tommy Yummy。由於我們遲到了五分鐘,所以我們需要再次取得即席入座的票券,幸好等待了五分鐘後還是有座位。我的同事是一位爽快的人,她迅速使用手機下單,點了一份「泰式札肉牛丸湯金邊粉」,並額外點了一份甜點「芒果糯米飯」來一同分享。當我看到隔壁桌上的「泰國豬腳飯」時,它的外觀相當吸引人,所以我也決定使用手機下單。總的來說,「泰式札肉牛丸湯金邊粉」的份量非常豐富,牛丸的口感彈牙可口,湯底的鹹度適中。而「泰國豬腳飯」使用了一個圓形大碟來盛載,豬腳肉質豐潤美味,搭配上剛剛好的炸蝦餅,味道非常不錯。至於「芒果糯米飯」,它的味道非常美味,綠色斑蘭糯米飯口感出色,再加上冰淇淋球和奶油忌廉,再搭配上不酸的芒果,真的是一絕。值得一提的是,儘管我們遲到了五分鐘,但店裡的服務員非常熱心,立即跑到票機處為我們取得即席入座的票券!我們非常感激他們的幫助和細心服務🙏🏻。1 泰國豬腳飯(午) $98.00泰式蝦餅(午)泰式奶茶(凍)(餐) $18.001 泰式札肉牛丸湯金邊粉 $98.00(午)木瓜沙律(午) $18.00青檸手標茶(凍)(餐) $58.00芒果糯米飯(午)(餐) $56Tom

1 泰國豬腳飯(午) $98.00
泰式蝦餅(午)
泰式奶茶(凍)(餐) $18.00

1 泰式札肉牛丸湯金邊粉 $98.00(午)
木瓜沙律(午) $18.00

• TY芒果糯米飯
  • 打拋豬肉碎煎蛋飯
  • 泰式札肉牛丸湯金邊粉
2024-03-18 413 浏览
Tommy Yummy has been on my to go list because of the gimmick pot noodles. Finally went and it was one of those scan to order style restaurants which is annoying. I'd rather they had a mobile ipad or some device to let people order online because it would be more convenient and you can view it like a menu with friends or whoever you are dining with.The day and night menu is very different, during the day they have express lunch sets for those looking for a quick lunch, however the choices for lun
The day and night menu is very different, during the day they have express lunch sets for those looking for a quick lunch, however the choices for lunch are more basic as you can imagine as it has to be quick.
I visited during lunch which was probably the wrong decision because of the queue and choices but luckily they still had what I was after.
Now to the star of the show the Stir Fried cup noodle with seafood which really matches the style of the owner Tommy hence the name Tommy Yummy!!!
As expected, you get served a plate of noodles with a cup noodle cup as if it was just poured out.
Overall, nice tom yum flavours but a bit too spicy for my palate and there were so many chilli seeds which were annoying.
I was expecting the long octopus tentacle show on many pics of this dish on social media but it was not in my dish.
Interestingly, I found two different types of instant noodles in the noodle, one was the round strands and the other was the flat strands just like regular Nissin cup noodles.
After looking at pictures of this dish, it seems that I got a mix of different noodles because they probably ran out of the flat instant noodles which is really sad because the round strands are not as good as the thin flat strands in terms of mouthfeel and taste.
The cup noodle paper cup was tailor made for the Tommy Yummy restaurant which can be seen in the design.
Overall, I tried it for the experience so probably wouldn't order this again but I do like their coconut pandan soda drink which I might come back for.
2024-03-15 327 浏览
去Tommy yummy食下午茶☕️同朋友叫咗一人一個泰式自選湯麵分別試吓船湯同冬陰功湯。每碗麵仲可以自選三款餸,有埋嘢飲喺中環來講價錢算非常合理!而且環境好好可以望中環扶手電梯另外都加咗啲小食,非常推介香茅雞中翼啱啱炸起,好香口,味道都幾好!串串沙嗲雞串,沙嗲汁超濃郁食泰國嘢點都要叫返個木瓜沙律~~重點在最後,期待已久的芒果乳酪疊疊冰上次去完泰國之後就冇再食過冰完全係芒果糯米飯嘅味道,好好食👍🏻
去Tommy yummy食下午茶☕️
同朋友叫咗一人一個泰式自選湯麵
分別試吓船湯同冬陰功湯。
每碗麵仲可以自選三款餸,有埋嘢飲
喺中環來講價錢算非常合理!而且環境好好
可以望中環扶手電梯

另外都加咗啲小食,非常推介香茅雞中翼
啱啱炸起,好香口,味道都幾好!
串串沙嗲雞串,沙嗲汁超濃郁
食泰國嘢點都要叫返個木瓜沙律~~

重點在最後,期待已久的芒果乳酪疊疊冰
上次去完泰國之後就冇再食過冰
完全係芒果糯米飯嘅味道,好好食👍🏻
2024-03-12 1006 浏览
無花果煙三文魚花束沙律 - $128打卡able嘅沙律無花果都幾清甜個Sauce係士多啤梨乳酪嘅味但又帶有少少鹹味都幾特別食完感覺健康牛油果沙律配八爪魚 - $138個底係牛油果沙律牛油果沙律好滑好香八爪魚有燒過吓都幾彈牙哈哈蝦餅 - $98好大塊入面仲包住原隻大大隻嘅蝦食完超滿足虎蝦海鮮混亂杯麵 - $128海鮮份量都幾足同埋都幾辣夠惹味冬蔭功 - $88都幾夠辣架喎都幾足料入面兩隻蝦都幾大隻不過有一隻霉咗 少傷心芒果乳酪疊疊冰 - $118朋友話好想食嘅嘢芒果都好甜乳酪冰塊咬開個下好有咬口鍾意食冰嘅人會好開心凍冰冰再食凍嘢都幾正泰式奶綠 - $44平時飲開Thai Tea今日決定嚟個Thai Green Tea好滑 都係有Thai Tea嗰種獨特可接受嘅甜同埋係另外有個杯仔裝住粒冰咁上可以慢慢飲都keep住凍唔會因為啲冰溶而令到杯嘢變淡牛油果沙冰 - $55好Creamy嘅口感牛油果味都好香杯上面仲要有半個牛油果成杯飲完都好夠飽肚
無花果煙三文魚花束沙律 - $128

2023-12-25
牛油果沙律配八爪魚
哈哈蝦餅
2024-03-08 138 浏览
➲ 中環 Tommy Yummy➳ 𝐓𝐡𝐚𝐢 𝐒𝐭𝐲𝐥𝐞 𝐅𝐫𝐢𝐞𝐝 𝐅𝐥𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐂𝐡𝐢𝐜𝐤𝐞𝐧 ⁽⁹/¹⁰⁾雞肉乾炒寬河粉,泰式寬河粉好煙韌,雖然有少少油,但相當有鑊氣,唔經唔覺食曬全部。➳ 𝐁𝐨𝐚𝐭 𝐍𝐨𝐨𝐝𝐥𝐞 𝐰𝐢𝐭𝐡 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐒𝐡𝐨𝐫𝐭 𝐑𝐢𝐛, 𝐁𝐞𝐞𝐟, 𝐁𝐞𝐞𝐟 𝐁𝐚𝐥𝐥 ⁽⁸/¹⁰⁾泰式船麵 (牛小排,牛肉,牛丸),泰式湯底好惹味,份量都相當大碗。➳ 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ⁽⁷/¹⁰⁾椰子飄香咖啡配雪糕,椰子奶香陣陣流出,仲有埋雪糕食,大滿足。➳ 𝐌𝐚𝐧𝐠𝐨 𝐘𝐨𝐠𝐮𝐫𝐭 𝐈𝐜𝐞 𝐉𝐞𝐧𝐠𝐚 ⁽⁶/¹⁰⁾芒果乳酪疊疊冰,乳酪磚有好多芒果果肉,最頂有塊大大件芒果,中間有糯米飯同綿綿冰,額外有椰漿淋係面,超級飽肚。⤵ @tommyyummyhk中環威靈頓街98號翡翠中心1樓

➲ 中環 Tommy Yummy

➳ 𝐂𝐨𝐜𝐨𝐧𝐮𝐭 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞 ⁽⁷/¹⁰⁾

@tommyyummyhk
中環威靈頓街98號翡翠中心1樓

2024-02-29 266 浏览
賣相 味道都💯嘅打卡泰式cafe☺️✨芒果乳酪疊疊冰 $118✨泰式斑斕奶凍 $78✨海鮮冬陰公金邊粉 $128✨泰式炒通菜 $92✨斑斕咖啡 $44為左食芒果冰而黎 果然冇失望😋圍住嘅冰磚由乳酪 芒果汁 芒果肉而食😍超級真材實料 完全唔係色素香精味👍🏼入面有綿綿冰 椰汁忌廉 同糯米飯 多重口感😬斑斕奶凍有驚喜 好香奶味 又唔會蓋過斑斕味☺️冬陰公粉同通菜正常發揮 甜品比較出色🤪斑斕咖啡就有啲失望 得個色 但就冇咩斑斕味🥹📍地址: Tommy Yummy 中環威靈頓街98號翡翠中心1樓將軍澳康城路1號The LOHAS康城3樓352A號舖#yyy中環 #yyy將軍澳 #pandan #pancake #hkdessert #hkthaifood #hkeat #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfoodshare #yummy #nomnom #delicious #igfood #foodporn #instafood #foodstagram #foodies #foodblogger #맛있다 #먹방여행 #美味しい #おいしい #吃貨
賣相 味道都💯嘅打卡泰式cafe☺️

斑斕咖啡就有啲失望 得個色 但就冇咩斑斕味🥹

📍地址: Tommy Yummy
中環威靈頓街98號翡翠中心1樓
將軍澳康城路1號The LOHAS康城3樓352A號舖

#yyy中環 #yyy將軍澳 #pandan #pancake #hkdessert #hkthaifood #hkeat #hkfood #hkfoodstagram #hkfoodblogger #hkfoodshare #yummy #nomnom #delicious #igfood #foodporn #instafood #foodstagram #foodies #foodblogger #맛있다 #먹방여행 #美味しい #おいしい #吃貨 #相機食先 #香港美食 #中環美食 #將軍澳美食 #香港泰菜

2024-02-26 325 浏览
當時泥已經開咗陣,諗著等個熱潮過咗冇咁多人,點知都排到飛起個沙律正路啦金麵都冇乜好 wow寬河粉就未到我嘅 standard, 唔夠彈口唔夠煙韌,口感唔夠震撼終於到我最期待嘅嘢啦就係個甜品!打咭一流,又豐富雪條捧嗰舊芒果係 sorbet 泥! 好驚喜!啲芒果磚係乳酪雪糕,好 milky 同 creamy,好實在的食感再加上滿滿嘅椰 cream,正上加正雖然 menu 話係二人份,三個人食都絕對滿足Tommy Yummy牛油果沙律配燒八爪魚 $138清邁咖哩雞肉金麵 $102雞肉乾炒寬河粉 $ 108芒果乳酪疊疊冰 $ 118斑蘭咖啡 $44📍中環
當時泥已經開咗陣,諗著等個熱潮過咗冇咁多人,點知都排到飛起
個沙律正路啦
金麵都冇乜好 wow
終於到我最期待嘅嘢啦
就係個甜品!
打咭一流,又豐富
雪條捧嗰舊芒果係 sorbet 泥! 好驚喜!
再加上滿滿嘅椰 cream,正上加正
雖然 menu 話係二人份,三個人食都絕對滿足

Tommy Yummy

牛油果沙律配燒八爪魚 $138
清邁咖哩雞肉金麵 $102
雞肉乾炒寬河粉 $ 108
芒果乳酪疊疊冰 $ 118
斑蘭咖啡 $44

📍中環
跟Hubby相識18年,結婚9年,現階段的我們既著重實用又希望保持情趣,看到中環Tommy Yummy推出的「泰浪漫情人節餐」包含一束另類「鮮花」,就和Hubby去試試囉💏💐🥂🍽️ 另類「鮮花」其實是「無花果煙三文魚花束沙律」,沙律裝飾成一紮繽紛鮮花,連煙三文魚也捲成玫瑰花形狀,健康開胃之餘,又帶來浪漫愉悅的視覺享受🐟🌹🥗💐😍 除了沙律,整頓情人節晚餐也很高質。小食拼盤(串燒豬頸肉、串燒雞、蝦餅、魚餅)風味十足🍢🦐🐟,主菜泰式燒安格斯牛小排鮮嫩多汁🥩,龍蝦尾爽甜焦香啖啖肉🦞,甜品另類Tiramisu不是用咖啡、冧酒或紅酒,而選用泰式奶茶作基底,表面再放置用火槍烤過、焦糖化的酥脆手指餅🍨🥛🍵😊 餐廳還贈送了2杯Prosecco,清香易入口,我和Hubby不太喝酒也喝清光💏🥂 另外點了泰式奶綠和泰式奶茶,樹葉造型的茶冰很有心思,賞心悅目又不會減淡飲品本身的味道🍸🍹☘️👍 很幸運被安排到最打卡的落地玻璃轉角座位,可以欣賞中環半山扶手電梯熙來攘往的行人、情侶、遊客🚶👫,但反過來餐廳和我們吃飯的情景也成為遊客拍照的素材📸😂 唯一美中不足,是用膳時間勉強只有2小時,香港餐廳總設有「限時用餐」這個通病,
無花果煙三文魚花束沙律
情人節小食拼盤(串燒豬頸肉、串燒雞、蝦餅、魚餅)
泰式燒安格斯牛小排、龍蝦尾
泰奶Tiramisu
餐廳還贈送了2杯Prosecco,清香易入口,我和Hubby不太喝酒也喝清光💏🥂 另外點了泰式奶綠和泰式奶茶,樹葉造型的茶冰很有心思,賞心悅目又不會減淡飲品本身的味道🍸🍹☘️👍 很幸運被安排到最打卡的落地玻璃轉角座位,可以欣賞中環半山扶手電梯熙來攘往的行人、情侶、遊客🚶👫,但反過來餐廳和我們吃飯的情景也成為遊客拍照的素材📸😂 唯一美中不足,是用膳時間勉強只有2小時,香港餐廳總設有「限時用餐」這個通病,特別是週末或節日,往往不能輕鬆暢談和享用美食🙈
Prosecco
情人节
用餐优惠
信用卡優惠、優惠券
無花果煙三文魚花束沙律
情人節小食拼盤(串燒豬頸肉、串燒雞、蝦餅、魚餅)
泰式燒安格斯牛小排、龍蝦尾
Prosecco
泰式奶綠、泰式奶茶
  • 泰式奶綠
  • 燒安格斯牛小排
中午和同事去吃午餐,餐廳裝潢很明亮,剛到的時候,很興奮,不過之後就一路走下坡。四人裡,三人點了一樣的主菜,其中一人的餐點沒到。又等過了十分鐘,催了催後才送上。然後,喝了一口後,就看到一隻完整的蟑螂漂浮在湯上面。🤮然後,問了問,那你的湯底是不是一鍋煮,那其他兩個都點一樣的餐點。服務人員向我們保證!湯底都是分開煮的,希望真是如此,中環的餐廳,這樣的衛生水準,是真的蠻失望的。

冬陰功泡飯
1) 虎蝦海鮮混亂杯麵 $128拎上台個下真係嚇親🤣原來係連埋杯麵個殼一齊上!! 不過幾得意幾過癮 見到隔離台都偷偷地影左張相xd 份量望落好少 但其實都係正正常常一份main既份量 辣得黎又好惹味 🤰🏻:7.5/102) 泰式炒通菜 $92望落平平無奇 但估唔到好有鑊氣~~🤰🏻:7/103)椰香青咖哩雞配薄餅 $98咖哩雞份量多 香濃既青咖哩配上薄餅真係好正!! 值得讚既係薄餅唔係軟淋淋嗰啲🤤🤰🏻:7.5/104) 芒果乳酪疊疊冰 $118呢個甜品值得一讚!! 底部有一定份量既綿綿冰 再加上旁邊一塊塊既芒果乳酪 插埋枝芒果棍 實在太邪惡🤤🤤ps 作為唔鍾意食芒果糯米飯既人都覺得值得一試!!💕🤰🏻:9/105)泰式奶茶/奶綠 $42好順滑~~泰奶味道濃厚得黎又符合香港人口味🤰🏻:7/10
1) 虎蝦海鮮混亂杯麵 $128

🤰🏻:7.5/10

2) 泰式炒通菜 $92
望落平平無奇 但估唔到好有鑊氣~~
🤰🏻:7/10

• 虎蝦海鮮混亂杯麵
  • 椰香青咖喱雞配薄餅
  • 泰式奶茶
2024-02-18 167 浏览
見到網上呢間餐廳芒果冰甜品好火紅,所以被吸引了過嚟呢間餐廳!椰子雞湯:酸酸地好開胃,而且啲雞肉超級滑!啲雞肉多到兩個人都爭啲食唔晒!芒果乳酪疊疊冰:乳酪芒果粒粒則帶有一絲酸味,與原枝芒果的甜味形成了完美的平衡。雪花冰好綿綿,入邊仲有椰汁糯米飯,每一口都帶來了滿滿的美味和清新感。泰式奶綠(凍):它結合了濃郁的奶茶味道和清涼的冰塊。泰式奶綠的茶葉通常是用特殊的茶葉經過煮沸和沖泡而成,帶有一種獨特的濃香。泰式豬頸肉炒河:豬頸肉的肉質鮮嫩多汁,搭配甜豉油和雞蛋的味道,河粉的軟滑口感和蔬菜的爽脆口感則為整道菜帶來了更多層次的美味。
見到網上呢間餐廳芒果冰甜品好火紅,
所以被吸引了過嚟呢間餐廳!

椰子雞湯:酸酸地好開胃,
而且啲雞肉超級滑!啲雞肉多到兩個人都爭啲食唔晒!

芒果乳酪疊疊冰:

泰式奶綠(凍):

泰式豬頸肉炒河:
豬頸肉的肉質鮮嫩多汁,搭配甜豉油和雞蛋的味道,
2024-02-17 516 浏览
💚🧡❤️泰式彈彈下午茶🍮中環嘅cafe真係多不勝數🤭歐式美式西式,甚至泰式cafe都有🤤行完中環街市,就喺附近搵咗間泰式cafe啦!😛咁啱下午茶時間walk-in有位,因為晚市已經係full booking啦!🫣💚泰式班蘭奶凍💚 $58依件甜品外表彈彈,內裡滑滑🤤奶凍嘅班蘭椰香味充滿成個口腔🍮旁邊仲有乳酪、生果同埋穀物脆脆增加口感添!🌾🤎香茅雞中翼🤎 +$30下午茶餐加配咗個小食😝雞中翼炸得金黃香脆,肉質都好嫩滑多汁,沾少少泰式辣醬一齊食別有一番風味!🐥🧡泰奶Tiramisu🧡 $58Tiramisu長居我甜品排名嘅第一位!有得食就緊係唔會錯過啦!Tiramisu嘅cream好香好軟滑🍼同平時嘅Tiramisu唔同,依度選用泰式奶茶浸手指餅,食落更會帶茶香奶滑嘅體驗!😍🤎串串沙爹雞豬🤎 +$30鹹甜搭配就係食下午茶嘅perfect match!依個沙爹串串好有泰式風味,辣度唔刺激🤭食開小小辣嘅朋友仔都可以try try!🐷雞肉串啖啖肉,豬肉串係豬頸肉🥩所以帶油脂香,更惹味!🤍奶茶雪糕忌廉牛角窩夫🤍 $68即叫即整嘅Croffle更能食到佢嘅酥脆!🥐Croffle上有忌廉、奶茶雪糕🍦味道有
💚🧡❤️

🧡泰奶Tiramisu🧡 $58

🤎串串沙爹雞豬🤎 +$30
串串沙爹雞豬

🤍奶茶雪糕忌廉牛角窩夫🤍 $68
即叫即整嘅Croffle更能食到佢嘅酥脆!🥐Croffle上有忌廉、奶茶雪糕🍦味道有層次,加上少少嘅穀物脆脆,口感更豐富!🧇
奶茶雪糕忌廉牛角窩夫

💛芒果乳酪疊疊冰💛 $118
依個甜品充滿驚喜,真係必嗌!🤤兩人份量好足夠!🍨頂部係原個芒果🥭,超香甜!雪花冰外嘅正方體係芒果乳酪冰❄️,入口似雪糕般絲滑🤤,入面係芒果糯米飯嘅體驗,甜甜哋又有糯米飯嘅煙韌感😆真係好特別!🍧

💚泰式奶綠💚 跟餐
每個餐都有餐飲🤭泰式奶綠香甜好飲,雖然泰式飲品會偏甜少少,但佢嘅綠茶香真係可以balance返整體感覺,值得一試!🍵
泰式奶綠

依間cafe主打泰式料理,雖然位於中環,但下午茶性價比真心高!下午茶除咗甜品仲有主食小食選擇,下次試埋其他先!😜BTW記得save post,方便向店員查詢有關餐點啦❣

📍Tommy Yummy
香茅雞中翼
串串沙爹雞豬
奶茶雪糕忌廉牛角窩夫
2024-02-11 197 浏览
這間中環嘅泰式餐廳,位置有少少難搵。環境非常唔錯,入到去職員話冇室外嘅位置,於是我哋選擇咗坐室內,入面嘅裝潢都係精心佈置👍🏻1️⃣串燒拼盤味道偏鹹2️⃣冬陰功海鮮湯湯唔夠熱,但味道係OK嘅,酸酸酸酸地好開胃,入面仲放咗啲雞肉👍🏻3️⃣泰式豬頸肉炒河豬頸肉炒河就真係麻麻,雖然個味道係夠,但個炒河有種講唔出嘅化學味道😅4️⃣牛油果沙冰反而個飲品有驚喜 算係飲過嘅牛油果沙冰之中好飲嘅👌🏻5️⃣芒果乳酪碟疊疊冰不過不失🙌🏻乳酪味道好出
這間中環嘅泰式餐廳,位置有少少難搵。

1️⃣串燒拼盤

反而個飲品有驚喜 算係飲過嘅牛油果沙冰之中好飲嘅👌🏻

5️⃣芒果乳酪碟疊疊冰

不過不失🙌🏻乳酪味道好出

2024-02-05 192 浏览
今日同我朋友行完中環街市,佢話想食泰國菜,但又話要打坐得舒服,好彩俾我搵到間Tommy Yummy ,完全可以滿足佢要求。餐廳地方唔算大,但唔會話坐得好逼,如果想坐窗邊露台打卡嗰幾個位。就一定要book枱。虎蝦海鮮混亂杯麵 賣相已經非常吸引,充滿立體感。杯麵炒得非常乾身,而且冬陰功味好濃,配料海鮮有魷魚、青口,仲有一大隻虎蝦。椰子南薑雞湯(二人份)非常足料,而且雞肉嫩滑,雞湯帶有陣陣南薑和檸檬葉嘅香味,亦帶椰奶嘅甜,整體濃郁開胃。芒果糯米飯呢度嘅糯米飯係用班蘭汁整,所以帶有陣陣班蘭香味,整體芒果好甜,糯米飯黏口,份量唔少。椰香菠蘿飄雪椰香味濃郁加埋菠蘿嘅酸酸甜甜,味道非常之夾,飲起上似奶昔。總括而言,餐廳猶如鬧市中的綠洲,係人來人往的中環,想Chill下或者想身心放鬆下,呢度係一個唔錯選擇。
虎蝦海鮮混亂杯麵
椰子南薑雞湯(二人份)
椰香菠蘿飄雪
2024-01-23
2024-02-05 157 浏览
是日去睇演唱會,見仲有少少時間就向搭車前搵下食,朋友揀咗呢間打卡嘅泰菜。朋友叫咗泰式奶茶,自己就叫咗杯粉紅椰子水,幾靚,係椰子水加咗啲啲荔枝味糖漿,都fresh沙律叫咗無花果煙三文魚沙律,花花設計,連個汁都粉紅勁夢幻。算幾足料,煙三文魚同無花果份量幾多。小食嘅蝦餅幾大件,蝦又多,味道唔錯。重點係個醬,辣辣地幾開胃主菜係虎蝦海鮮混亂杯麵,造型吸引咗我嗌,麵嘅調味ok,海鮮份量都多。芒果糯米飯是個must,芒果多肉夠甜,糯米飯軟硬適中,加埋個雪糕滿足哂。

2024-01-26
  • 虎蝦海鮮混亂杯麵