平日下午和朋友來,不算多人,帶點日系休閒風,坐在窗邊位置頗舒適。沒有Wifi。☕️Espresso tonic $50中規中矩,價錢合理。🍮Earl grey egg pudding $58裝飾很美,Earl grey味很香濃!吃起來不會太漏,喜歡茶味的要試。上面是甜忌廉,個人認為用淡忌廉會更好,減少甜膩之餘更能突顯茶味。大細比想像中小一點。🥯Cream cheese & garlic bun $60一上枱就聞到蒜蓉香味,吃起來熱辣辣,蒜蓉包控要試!裏面的Cream cheese也很香軟,不過個人較喜歡凍的cream cheese,感覺熱的有少少漏。裝飾的Rosemary是加分位,喜歡香料味的話吃的時候可以混一點一起吃,味道更豐富。不過$60可能只會試一次,不算是好味得會回頭吃的菜式。

☕️Espresso tonic $50
中規中矩,價錢合理。
Espresso tonic

Espresso tonic
Earl grey egg pudding
Cream cheese & garlic bun
2023-05-10 88 浏览
鬧市中覓食,想試吓cafe就揀咗呢度。🥑牛油果蓉配酸包多士(另加煙三文魚)多士本身無跟煙三文魚,另外加埋變得更豐富。同埋好好食,有時會好擔心D麵包焗到個皮好硬,呢個完全唔會,麵包好軟熟,邊好脆口但唔係會𠝹損咀嗰隻。牛油果蓉加埋藜麥好有咬口,配埋煙三文魚,味道多咗份層次,總之就係好食🤤🍝卡邦尼粗管通粉不嬲我都鍾意carbonara,所以就試吓呢度嘅粗管通粉。其實佢都好夠味,完全唔漏,份量都ok。不過如果俾我揀,下次再去會揀牛油果多士,叫多杯飲品慢慢嘆😜
鬧市中覓食,想試吓cafe就揀咗呢度。

🥑牛油果蓉配酸包多士(另加煙三文魚)

🍝卡邦尼粗管通粉
2023-05-03 145 浏览
Carbonara ($118)普通 唔夠煙韌,似古法卡邦尼有濃濃嘅蛋黃香🟨Creamy Portabello Mushrooms ($115)呢個好少少,雜菌不錯比較特別嘅係 啲貓耳朵粉比外面嘅雖然細粒咗,但係好厚身好彈牙✨☀️貓耳朵粉好厚肉第二樣特別就係有加松子仁,都幾夾✓Earl Grey Egg Pudding ($58)甜品係最推薦嘅🤎🤍💛非常濃郁嘅伯爵茶味!個底嘅醬汁都好香媽媽就prefer面上係雪糕 唔係cream🤔畢竟呢個cream冇乜味
Carbonara ($118)
普通 唔夠煙韌,似古法卡邦尼
有濃濃嘅蛋黃香🟨

呢個好少少,雜菌不錯

第二樣特別就係有加松子仁,都幾夾✓
Earl Grey Egg Pudding ($58)
甜品係最推薦嘅🤎🤍💛
非常濃郁嘅伯爵茶味!個底嘅醬汁都好香

2023-04-10
  • 伯爵茶焦糖布甸
不知不覺太子開了越來越多cafe,當中不少的裝潢和食物都擺了很多心思,包括Tuned Coffee & Roastery這一家,尤其喜歡它的開放式門面,店外的陽光曬進來非常舒閒☀️😌ㅇ hot flat white (oat milk)ㅇ 日式燒雞沙律碗份量巨大,食材非常足料,每一款都新鮮又美味,是燒雞偏小塊和少,醬汁turmeric tahini很特別味道有點像蜜糖芥末醬ㅇ 煙肉三文魚班尼迪蛋雜穀麵包很鬆軟,煙肉不會過鹹和太乾,配上水煮蛋流出來的香濃蛋黃液十分滋味,賣相亦igableㅇ 草莓玫瑰果醬貝殼窩夫  貝殼窩夫質地有點黐黐的,挺鬆軟,本身味道沒有很甜所以沾醬吃剛剛好,提供的醬料有4款之多難怪價錢不便宜

ㅇ hot flat white (oat milk)
hot flat white (oat milk)

ㅇ 日式燒雞沙律碗
日式燒雞沙律碗

ㅇ 煙肉三文魚班尼迪蛋
煙肉三文魚班尼迪蛋

ㅇ 草莓玫瑰果醬貝殼窩夫
草莓玫瑰果醬貝殼窩夫
2023-02-19
hot flat white (oat milk)
日式燒雞沙律碗
煙肉三文魚班尼迪蛋
草莓玫瑰果醬貝殼窩夫
2023-04-27 117 浏览
空間不是很大,經常坐滿客。但提供了有「驚喜」🪄的便食及包類,在tea time過來感覺都舒適的🪅🧄香蔥蒜蓉忌廉芝士包 ($45)超級無敵creamy內餡!切落去就爆漿!湧現出香濃嘅蒜味。包皮卜卜脆,外脆內軟(特別的👍🏻♥️)🍮薄脆雲呢拿焦糖布甸($58)質感圓滑細膩”動L動L”嘅感覺。如焦糖可烤至脆口,更能豐富口感☕️Caffè Latte $45奶味偏重,淡淡的咖啡的風味未能在口中擴散着,有待改善💪🏻~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•~•價錢:💰💰💰💰味道:👅👅👅👅環境:🌇🌇🌇服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳賣相:📸📸📸📸整體推薦:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻

🧄香蔥蒜蓉忌廉芝士包 ($45)

🍮薄脆雲呢拿焦糖布甸($58)

☕️Caffè Latte $45
奶味偏重,淡淡的咖啡的風味未能在口中擴散着,有待改善💪🏻

價錢:💰💰💰💰
味道:👅👅👅👅
環境:🌇🌇🌇
服務:👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳👨🏻‍🍳
賣相:📸📸📸📸
整體推薦:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
2023-04-17 137 浏览
繁華嘅鬧市中可以搵到一間舒適嘅coffee shop係一件好開心嘅事🥰🥰。地方唔大但坐得舒服😌😌。窩夫食過好多😋😋但最特別係呢個貝殼窩夫👍🏻👍🏻又似蛋糕感覺🥰🥰非常鬆軟。配合埋香蕉雪糕。很不錯👍🏻👍🏻
  • 貝殼窩夫
  • 焦糖香蕉貝殼窩夫
2023-04-16 202 浏览
環境空間雖然不算很闊落,但是整潔有格調。🤍🎀Cafe控網紅打卡位🎀坐玻璃窗位,背向外街,由於空間有限屬近鏡位。📸✨食物賣相✨相當不錯,由拌碟、擺盤到利用食材本身色彩搭配都十分有心思。
手撕豬肉班尼迪蛋
香蔥蒜蓉忌廉芝士飽
奧利奧餅乾貝殼窩夫
  • 香蔥蒜蓉忌廉芝士包
2023-04-10 198 浏览
Appetizer ✿ 蒜蓉忌廉芝士包✿ $65包入面塞咗滿滿嘅忌廉芝士🫕配埋蒜蓉同香蔥,更加惹味👅加埋軟滑cream cheese嘅口感🧀真係要食一次~同埋呢度包係切好先上,唔使驚分包時搞到周圍都係忌廉👍🏻Main ✿卡邦尼粗管通粉✿ $118好出色🙌🏻呢度卡邦尼係用正宗煮法,sauce唔落忌廉,而係用濃郁嘅芝士同蛋汁煮🥚啲汁掛係軟硬適中嘅粗通粉,真係令人一試難忘💕雖然卡邦尼好多cafe都有~但煮得咁好食就唔係經常有🍴Main ✿松露油忌廉大啡菇貓耳朵✿ $115松露忌廉汁幾香濃,冇個種假松露嘅煤氣味👃🏻配合大啡菇都係百搭組合🍄冇太大特別,比較推薦卡邦尼會更有驚喜🌟Drink ✿朱古力✿ $40拉花好靚,啱晒打卡📷
Appetizer ✿ 蒜蓉忌廉芝士包✿ $65
卡邦尼粗管通粉

Main ✿卡邦尼粗管通粉✿ $118
松露油忌廉大啡菇貓耳朵

Main ✿松露油忌廉大啡菇貓耳朵✿ $115

Drink ✿朱古力✿ $40
拉花好靚,啱晒打卡📷
2023-04-01
卡邦尼粗管通粉
2023-04-10 76 浏览
松露油忌廉大啡菇貓耳朵忌廉濃稠,略嫌松露味失色一點,我們兩個人食都食唔晒Earl Grey伯爵茶焦糖布甸⭐️⭐️⭐️⭐️淡淡伯爵茶,不多不少,配有糖水甜度剛剛好抹茶鮮奶一般,帶點苦澀味
松露油忌廉大啡菇貓耳朵
忌廉濃稠,略嫌松露味失色一點,我們兩個人食都食唔晒

Earl Grey伯爵茶焦糖布甸
⭐️⭐️⭐️⭐️淡淡伯爵茶,不多不少,配有糖水甜度剛剛好

抹茶鮮奶
一般,帶點苦澀味
﹆ ﹆ ﹆ 打 卡 不 錯.但 食 物 兩 極 ﹆ ﹆ ﹆本身打算去Moontone點知原來佢晚市主sell雞翼放題(是的咩主食都賣得七七八八🫠)諗起呢間係bookmark好耐嘅咖啡店就即刻去了裝修走木Tone, 配上大大的落地玻璃有陽光時應該很舒適呢!𓂅 卡邦尼粗管通粉 (ᴴᴷᴰ 118) ✨意外有驚喜嘅卡邦尼外貌呈金黃色, 與平日吃開的芝士少一份鹹香但又多一份芝士濃郁, 但少了的一份鹹味則由煙肉補回, 比較特別🥰𓂅 松露油忌廉大啡菇貓耳朵 (ᴴᴷᴰ 115) ✨另一道我挺喜歡的菜式, 貓耳朵口感均勻, 配上又creamy、松露味又唔會太重嘅醬汁, 一切都恰到好處𓂅 芝士松露醬香炸薯角 (ᴴᴷᴰ 82) ✨係炸薯角上面鋪了一抹芝士, 再在面層鋪了一堆層層的芝露醬, 保證你啖啖都點到~𓂅 香蔥蒜蓉忌廉芝士包 (ᴴᴷᴰ 65)整個蒜蓉忌廉芝士包外形都充滿「蔥味」, 不只把蔥切碎曬滿頂層, 還把香蔥插在中間 (總覺得少少不吉利🫢), 但反而麵包裡不論是蔥、芝士、蒜蓉味都是微得似有還無…𓂅 焦糖香蕉貝殼窩夫 (ᴴᴷᴰ 105)為什麼樣子跟我上網看的不一樣ㅠㅠ 當然貝殼造型的窩夫還是挺可愛,
﹆ ﹆ ﹆ 打 卡 不 錯.但 食 物 兩 極 ﹆ ﹆ ﹆

本身打算去Moontone點知原來佢晚市主sell雞翼放題
(是的咩主食都賣得七七八八🫠)
諗起呢間係bookmark好耐嘅咖啡店就即刻去了
裝修走木Tone, 配上大大的落地玻璃
有陽光時應該很舒適呢!

𓂅 卡邦尼粗管通粉 (ᴴᴷᴰ 118) ✨

𓂅 松露油忌廉大啡菇貓耳朵 (ᴴᴷᴰ 115) ✨

𓂅 芝士松露醬香炸薯角 (ᴴᴷᴰ 82) ✨

𓂅 香蔥蒜蓉忌廉芝士包 (ᴴᴷᴰ 65)

𓂅 焦糖香蕉貝殼窩夫 (ᴴᴷᴰ 105)
為什麼樣子跟我上網看的不一樣ㅠㅠ 當然貝殼造型的窩夫還是挺可愛, 但咁平放就無曬特色, 而且窩夫沒什麼蛋香, 有點點失望
2023-03-29
  • 卡邦尼粗管意粉
2023-03-18 358 浏览
✿ 煙肉三文魚benedict 法式酸種麵包既口感&甜度 加上橄欖油香同其他調味 屬食過難忘既benedict之一!.✿ 伯爵茶焦糖布丁茶味足而香 無茶澀 甜度適中 口感滑溜 橙皮都好襯整體味道.✿ Chai Latte - 肉桂香超治癒✿ Latte - 標準味道 入口都滑.就服務而言,店員都有禮貌,不過應該比較新手,人流較多既時候會因為專注出餐但忽略左睇場幫客落單。
✿ 煙肉三文魚benedict
✿ 伯爵茶焦糖布丁
茶味足而香 無茶澀 甜度適中 口感滑溜 橙皮都好襯整體味道
✿ Chai Latte - 肉桂香超治癒
✿ Latte - 標準味道 入口都滑

2023-03-18 216 浏览
又出太子搵好野食。。呢間想食幾次架啦。。佢開1100點。。但我想食個啲野要1200號先至有。。出得太子我都係做ᖴᗩᑕIᗩᒪ。。做完出黎一定排晒隊。。諗都唔洗諗食到🤦🏼‍♀️好在今次我朋友排定😏一做完就食得👍🏼👍🏼因為太晏就無叫佢啲意粉。。唯有叫住我最想食個啲。。佢個個蒜蓉芝士包係幾好味😋佢個款成個西式嘢食。。但食落好似上海嘢食。。我就覺得幾好食。。仲有佢個窩夫。。就係俾佢個貝殼形狀吸引咗。。都OK架。。我都覺得可以叫黎食下😋😋可能個位都幾方便。。有次我1100左右都有好多人坐底左。。所以想食嘅朋友都要排下隊😏..🫓香蔥蒜蓉忌廉芝士包🧇香蕉貝殼窩夫🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ☕️ᕼOᑎEYᑕOᗰᗷ ᒪᗩTTE..📍 Tuned Coffee & Roastery (太子)太子洗衣街163-163A號鴻德大廈地下B號舖..@tunedcoffee..=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=•=#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverh
又出太子搵好野食。。
呢間想食幾次架啦。。佢開1100點。。
但我想食個啲野要1200號先至有。。
出得太子我都係做ᖴᗩᑕIᗩᒪ。。做完出黎一定排晒隊。。
諗都唔洗諗食到🤦🏼‍♀️
好在今次我朋友排定😏一做完就食得👍🏼👍🏼
因為太晏就無叫佢啲意粉。。
唯有叫住我最想食個啲。。
佢個個蒜蓉芝士包係幾好味😋
佢個款成個西式嘢食。。但食落好似上海嘢食。。
我就覺得幾好食。。
仲有佢個窩夫。。就係俾佢個貝殼形狀吸引咗。。
都OK架。。我都覺得可以叫黎食下😋😋
可能個位都幾方便。。有次我1100左右都有好多人坐底左。。
所以想食嘅朋友都要排下隊😏
🫓香蔥蒜蓉忌廉芝士包
🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ
☕️ᕼOᑎEYᑕOᗰᗷ ᒪᗩTTE
太子洗衣街163-163A號鴻德大廈地下B號舖
@tunedcoffee
#cafe#cafehopping#cafehoppinghk#coffeeshop#coffeeshopcorner#coffeeshopvibes#discoverhongkong#foodiesofinstagram#foodstagram#hkcafe#hkcoffee#hkdessert#hkfood#hkfoodie#hkfoodlover#hkfoodstagram#hkig#hkstyle#hongkong#hongkongcafe#hongkongfoodshare#tunedcoffee#tunedcoffeeandroastery#mongkokfood#princeedward#princeedwardfood#太子cafe#太子美食#旺角美食#旺角
🫓香蔥蒜蓉忌廉芝士包 🍵ᕼOᒍIᑕᕼᗩ ☕️ᕼOᑎEYᑕOᗰᗷ ᒪᗩTTE
2023-02-23 395 浏览
同朋友一直都好想試吓呢間嘢,成日見到好多人排隊,今次見到少人啲,終於有機會去試下!去到叫咗佢好出名嘅香蔥蒜蓉忌廉芝士包同埋檸檬汁香蔥蒜蓉忌廉芝士包,顧名思義蔥同埋蒜蓉味真係好出,同埋好百搭~配搭埋好creamy嘅忌廉芝士真係忍唔住不停咁樣食😋難怪佢係舖頭嘅招牌菜之一~檸檬汁就正正常常不過不失!餐廳因為比較多人嘅關係都唔好意思坐太耐,如果想搵個Cafe係同朋友吹水/想要安靜嘅環境,就唔係好建議嚟呢間啦

2023-02-15 434 浏览
📍太子人氣不斷嘅cafe‼️• 必食香蒜芝士包🧄 -- Tuned Coffee & Roastery☕️•#pigfoodiexhk_太子#pigfoodiexhk_cafe=======================Bookmark咗太子呢間cafe好耐!聽人講成日都要排長龍🙈不過上星期六下午大約三點去到,等咗15分鐘左右都有位了!!👍餐廳唔算大,坐得有少少逼🙈Menu嘅選擇都幾多樣,今次就order咗幾款人氣item!------------------------------⭐️焦糖香蕉貝殼窩夫 $105 (4.5/5)窩夫一上檯係熱辣辣,外脆內軟幾有蛋香!😻焦糖香蕉下面仲有雲呢拿雪糕同埋香滑嘅吉士醬,點埋waffle凍熱交錯好好味!😋·⭐️香蔥蒜蓉忌廉芝士包 $65 (4.4/5)芝士包切成八小件,方便食用💁🏻‍♀️包體外皮微脆,入面幾軟熟~內餡嘅cream cheese充滿蒜香,仲爆晒餡好滿足!·⭐️松露油忌廉大啡菇貓耳朵 $115 (4.2/5)松露醬汁散發陣陣幽香,仲有大量大啡菇~貓耳朵煙韌有咬口👍不過個汁比較稀身唔係creamy個隻,個人就麻麻哋🙈---------------

#pigfoodiexhk_太子
#pigfoodiexhk_cafe
=======================

⭐️焦糖香蕉貝殼窩夫 $105 (4.5/5)

⭐️香蔥蒜蓉忌廉芝士包 $65 (4.4/5)

⭐️松露油忌廉大啡菇貓耳朵 $115 (4.2/5)

整體嚟講食物味道唔錯,個人推介忌廉芝士包同埋shell waffle🤪
賣相:3.8/5
名稱:Tuned Coffee & Roastery
地址:太子洗衣街163-163A號鴻德大廈地下B號舖
前往方法:太子站B2出口
2023-02-14 278 浏览
約了朋友來個quick lunch, 揀了這間一直想試的cafe。Cafe 環境不錯,只是座位和枱有點窄,坐得不算舒服。幸好當日時間尚早,所以不用排隊,可以直入餐廳。點了招牌的松露油大啡菇貓耳朵意粉、貝殼窩夫和flat white。貓耳朵意粉煙煙韌韌、有咬口,加上松露油和大啡菇的味道十分相配,難怪很多食客也有點。貝殼窩夫也是必點名物,份量多,加上有忌廉、蛋黃醬和香蕉配搭,已可當做主食。最後再來杯濃濃的flat white ,整餐飯真的是大滿足。

2023-02-06