2023-02-09 191 浏览
🥃《意外發現好味Cafe!》圖一:Pulled Pork Benedict $118 (4.5/5)圖二:eggy carbonara $118 (4.8/5)圖三:Mocha $50 (4.5/5)去到都要等20至30分鐘先入到去,Keep住有人排隊,去到三點都仲見到出邊有人排隊🤨 總括嚟講:好味😋 非常滿意的一餐😇 價錢比起出邊啲Cafe商宜~而且Carbonara 係正宗做法,冇落到cream 😍 好jeng 🥲Pulled Pork Benedict 行畢加索風,完全係#foodart,入邊啲手撕豬肉好入味,豬肉上面有啲青蘋果片,食落去好開胃💙 平衡返carbonara 嘅油膩感🤓 @tunedcoffee #worldfoodie西式篇
🥃

《意外發現好味Cafe!》

圖三:Mocha $50 (4.5/5)

@tunedcoffee

#worldfoodie西式篇
  • 手撕豬肉班尼迪蛋
  • 卡邦尼粗管通粉
Tuned Coffee & Roastery位於洗衣街,擺放在門前的兩盆植物十分搶眼,所以不難發現新店的出現。咖啡店整體裝潢簡單,都是以白色為主,靠玻璃窗將日光帶到室內。 感覺清新舒適🥰1️⃣ 香辣油浸鯷魚風乾火腿扁意粉 $110火腿夠多,意粉炒得適中,用了多種香草調味,調味一流!好好味😋不過對於大食寶寶黎講,份量略少🤭2️⃣ 煙肉三文魚班尼迪蛋 $98用料十足,三文魚有成3至4塊蛋係用日本蛋,一切開的流心蛋汁超橙黃同香!底層係用雜糧酸包,脆口好食,暖暖脆口的麵包配上蛋汁及三文魚真係一流‼️重要一d都唔滯‼️超級飽🥰3️⃣焦糖脆脆咖啡 (凍$55/熱$50)焦糖脆脆雖然唔係太多,但係原來同咖啡既份量配合一啖焦糖,一口咖啡,甜度適中剛好喝完咖啡不過如果大杯d就更好,完全唔夠喉😫❇️總括❇️樣樣野食都十分好味!味道絕對唔會令人失望!不過某些菜式份量可以再調整,就更加抵食推介👍🏻絕對係旺角眾多良莠不齊的cafe中嘅綠洲🌴食完一定唔會一肚氣,廚房係真係食得煮嘢食👍🏻
香辣油浸鯷魚風乾火腿扁意粉

1️⃣ 香辣油浸鯷魚風乾火腿扁意粉 $110
火腿夠多,意粉炒得適中,
用了多種香草調味,調味一流!
好好味😋
不過對於大食寶寶黎講,份量略少🤭
煙肉三文魚班尼迪蛋

2️⃣ 煙肉三文魚班尼迪蛋 $98
用料十足,三文魚有成3至4塊
蛋係用日本蛋,一切開的流心蛋汁超橙黃同香!
底層係用雜糧酸包,脆口好食,
超級飽🥰
焦糖脆脆咖啡

3️⃣焦糖脆脆咖啡 (凍$55/熱$50)
焦糖脆脆雖然唔係太多,
但係原來同咖啡既份量配合
一啖焦糖,一口咖啡,甜度適中
剛好喝完咖啡
不過如果大杯d就更好,完全唔夠喉😫

❇️總括❇️
樣樣野食都十分好味!
味道絕對唔會令人失望!
不過某些菜式份量可以再調整,
就更加抵食
推介👍🏻
絕對係旺角眾多良莠不齊的cafe中嘅綠洲🌴
食完一定唔會一肚氣,
廚房係真係食得煮嘢食👍🏻
Cappuccino
香辣油浸鯷魚風乾火腿扁意粉
煙肉三文魚班尼迪蛋
焦糖脆脆咖啡
Cappuccino
2023-01-06 710 浏览
好少遇到地方唔啱打卡但食物質素好好嘅輕食+甜品 Cafe食物造型全部都好精緻 ⸝⋆✩ 不過人很多,經常要排隊,而且店面唔大,座位之間距離超近,枱好細坐得唔算舒服。想打卡影靚相嘅話,建議都係室外門口位置影一張算了~.✔✔ 𝐂𝐫𝐞𝐚𝐦 𝐂𝐡𝐞𝐞𝐬 𝐆𝐚𝐫𝐥𝐢𝐜 𝐁𝐮𝐧 香 蔥 蒜 蓉 忌 廉 芝 士 包 // $65必點招牌麵包 ✧.*一上枱就聞到香濃蔥蒜味,烘到外脆內軟,記得趁熱食啊~切開左六份,中間半流心 cream cheese 幾乎滿瀉( ˶°⌓°˶)偏甜既濃烈蒜蓉味爆發,極重口味.ᐟ.ᐟ加上表面大量芝麻蔥花,每一啖都有滿滿牛油香,唔食蔥嘅都有走蔥版本。真係超邪惡但超好食,睇材料就知道偏油偏膩,建議 share (我同朋友兩個都食唔嗮)✔✔ 𝐄𝐚𝐫𝐥 𝐆𝐫𝐞𝐲 𝐄𝐠𝐠 𝐏𝐮𝐝𝐝𝐢𝐧𝐠 伯 爵 茶 焦 糖 布 甸 // $45質地軟滑 creamy,真係入口即溶.ᐟ.ᐟ伯爵茶香濃郁,表面仲有茶葉碎,加埋焦糖味道唔算好甜。不過蛋香比較淡,唔夠 Contrast 嗰個咁一試難忘。✔ 𝐒𝐞𝐚 𝐒𝐡𝐞𝐥𝐥 𝐖𝐚𝐟𝐟𝐥𝐞 焦 糖 香 蕉 貝 殼 窩 夫 // $88窩夫係可愛貝殼形狀,外脆內
好少遇到地方唔啱打卡但食物質素好好嘅輕食+甜品 Cafe
必點招牌麵包 ✧.*
一上枱就聞到香濃蔥蒜味,烘到外脆內軟,記得趁熱食啊~
偏甜既濃烈蒜蓉味爆發,極重口味.ᐟ.ᐟ
加上表面大量芝麻蔥花,每一啖都有滿滿牛油香,
唔食蔥嘅都有走蔥版本。
真係超邪惡但超好食,睇材料就知道偏油偏膩,
建議 share (我同朋友兩個都食唔嗮)
質地軟滑 creamy,真係入口即溶.ᐟ.ᐟ
伯爵茶香濃郁,表面仲有茶葉碎,加埋焦糖味道唔算好甜。
不過蛋香比較淡,唔夠 Contrast 嗰個咁一試難忘。
窩夫係可愛貝殼形狀,外脆內軟,
口感似雞蛋仔,有濃郁蛋香。
雖然質感算濕潤,但好厚而且冇餡的,
只係表面灑上糖霜,就咁食會比較乾。
要加上自家制香草吉士醬 + 雲呢拿忌廉 + 雪糕
+ 用火槍燒過表面微微焦脆嘅香蕉,
每一啖都有唔同口感,冰火交融 ♡⸝⸝
✔ 𝐋𝐞𝐦𝐨𝐧 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐀𝐝𝐞 // $46
✔ 𝐏𝐚𝐬𝐬𝐢𝐨𝐧 𝐅𝐫𝐮𝐢𝐭 𝐒𝐩𝐚𝐫𝐤𝐥𝐢𝐧𝐠 𝐀𝐝𝐞 // $46
熱情果 / 檸檬汁 + 梳打水,飲落好 fresh,用黎襯咁重口味既麵包真係啱啱好~
- - - - - - - - - ‎-- - - - - -
FOLLOW IG @ FISWEET FOR MORE.

• 香蔥蒜蓉忌廉芝士包
  • 伯爵茶焦糖布甸
𝔸𝕝𝕨𝕒𝕪𝕤 𝕒𝕤𝕜 𝕗𝕠𝕣 𝕥𝕙𝕖 𝕣𝕖𝕤𝕥𝕒𝕦𝕣𝕒𝕟𝕥’𝕤 𝕤𝕚𝕘𝕟𝕒𝕥𝕦𝕣𝕖 𝕕𝕚𝕤𝕙𝕖𝕤, 𝕒𝕟𝕕 𝕚𝕥 𝕞𝕚𝕘𝕙𝕥 𝕓𝕖 𝕤𝕦𝕣𝕡𝕣𝕚𝕤𝕚𝕟𝕘 𝕥𝕠 𝕙𝕒𝕧𝕖 𝕕𝕖𝕤𝕤𝕖𝕣𝕥 𝕗𝕚𝕣𝕤𝕥🐚一入餐廳聞到蛋香同香蕉味😯,幾乎每一檯都有點,唔洗問都知係signature甜品🍮。平時食飯可能會請店員後上甜品,不過呢間why wait🗽!熱辣辣又脆卜卜既貝殼窩夫🧇,配上焦糖化香蕉、雲呢拿雪糕同埋自家製吉士,配合度滿分💯!可以再來一份嗎🙋🏽‍♂️,我睇左S4架啦,唔怕too hot to handle😍!🍌Seashells Waffle with Caramelised Banana, Vanilla Ice Cream and Homemade Custard | $88食完甜品邊到夠喉🤌🏽,嗌多兩個吸引主食先🧞‍♂️。來個heavy少少既🍄松露油大啡菇忌廉貓耳朵,香濃既松露味、切粒粒既大啡菇,toppings仲有芝士黑胡椒香草同埋罕見左好多既松子🐿️,貓耳朵軟硬適中,欣賞喔🏵️。🍄Mushroom & Cheese Orecchiette | $110另外揀左個早餐精選🪄煙肉三文魚班尼迪蛋

另外揀左個早餐精選🪄煙肉三文魚班尼迪蛋配雜穀酸種麵包,面頭鋪滿🍺Apple Cider荷蘭醬,多層次味道👨🏽‍🔬。Egg Benedict無辦法自己整,所以每次去cafe岩feel都會揀🎆。

🥓Bacon & Smoked Salmon Egg Benedict with Multigrain Sourdough | $89

光顧當日同行三人都無咖啡癮,一齊揀抹茶鮮奶🏄🏽‍♂️。凍既有片竹葉,熱既有多從心心拉花,各有各吸引🟢。

🎍Matcha Latte | $40/44

小店有唔少植物區🌵,當日太多客人無空間影相🤣,俾多個機會我再戰👯‍♂️。
午餐
2022-12-15 189 浏览
很受歡迎的cafe, 想試很久,但永遠都是人生人海😅天氣轉冷及煙雨濛濛,昨天不是很多人,終於可以試試。 叫了最受歡迎的shell waffle 及flat white with oat milk☕️Strawberry shell waffle 不錯,足料大份,有jam 同cream 及雪糕跟上☺️外層小脆,內有點creamy , 亦不太甜👍🏻👍🏻。很不錯。如果外層再脆一點,就更yummy😊咖啡夠滑,濃度適中👍🏻 coffee lover 想歇歇,這兒會是好地方🥰美中不足是檯比較密,但因為人流多,小檯又不可以🤣
很受歡迎的cafe, 想試很久,但永遠都是人生人海😅

2022-12-15 129 浏览
回頭咗幾次嘅Tuned Coffee,超喜歡他們的輕食和甜品,食物同咖啡質素都很不錯的Cafe,不過假日人很多,經常要排隊,而且用餐空間比較狹窄,坐得不算舒服有點可惜呢。✏️松露忌廉大啡菇貓耳朵 $115 🍎9/10貓耳朵煮得剛剛好,不會過硬,松露忌廉很濃郁香厚,大啡菇切成薄片,加了松子,每一啖都非常rich,雖然係素菜,但也很滋味🥰。✏️香蔥忌廉蒜蓉包 $65 🍎9.5/10必嗌的招牌麵包,一定要趁熱食!涷咗就冇外脆內軟的效果了。加咗香蔥的緣故,每一啖都係滿滿的牛油香,非常惹味,切開的忌廉芝士幾乎滿瀉非常邪惡,蒜蓉味很濃,真係一啖接一啖停唔到。🥹✏️焦糖香蕉貝殼窩夫 $105 🍎9/10窩夫是貝殼形狀,很可愛,外脆內軟,有點像雞蛋仔的口感,好棉,蛋香也很濃郁,香蕉用火槍烘燒過,帶微微的焦脆,香草吉士醬同窩夫一冰一熱,超夾的😝。

松露忌廉大啡菇貓耳朵

✏️松露忌廉大啡菇貓耳朵 $115 🍎9/10

香蔥忌廉蒜蓉包

✏️香蔥忌廉蒜蓉包 $65 🍎9.5/10

✏️焦糖香蕉貝殼窩夫 $105 🍎9/10
焦糖香蕉貝殼窩夫
呢間bookmark左好耐既Tuned Coffee & Roastery,就係為左佢地既蒜蓉包而黎🤤好彩都冇令我失望。另外,除左蒜蓉包之外,其他主食同甜品都好吸引,仲有見到好多人推薦佢地既伯爵茶焦糖布丁,不過今次就冇試到,下次有機會會試下!1⃣️香蔥蒜蓉忌廉芝士包($65) 一上枱已經覺得好期待😚面頭佈滿蔥粒,蒜蓉包切開左六份,食落面頭脆脆地,中間係爆多既cream cheese,邪惡得黎好滿足🤩重口味人士必愛!  2⃣️松露油忌廉貓耳朵粉($115) 貓耳朵粉唔係好多地方有得食。佢既貓耳朵食落係煙韌既,中間既凹位啱啱好盛住啲汁,食落松露味好香👍佢面頭仲有啲松子,配料有切成薄片既大啡菇,都唔少~  3⃣️焦糖香蕉貝殼窩夫($105) 呢個又係一個我想試好耐既野。貝殼窩夫造型可愛,食落係外脆內軟帶淡淡蛋香,另外配上焦糖香蕉,同埋忌廉、雪糕同埋吉士,用黎配窩夫食一凍一熱好正~
1⃣️香蔥蒜蓉忌廉芝士包($65)

香蔥蒜蓉忌廉芝士包
2⃣️松露油忌廉貓耳朵粉($115)

松露油忌廉貓耳朵粉
3⃣️焦糖香蕉貝殼窩夫($105)
香蔥蒜蓉忌廉芝士包
松露油忌廉貓耳朵粉
2022-11-30 90 浏览
呢間旺角嘅cafe細細間,成日經過都見到有人排隊等位,今次早咗嚟到唔使等位就試試佢煙三文魚配酸包多士上到枱好澎湃呀,蛋汁流哂出嚟,同沙律菜一齊食好fresh,煙三文魚嫩滑有咸香味,雖然好多汁流落個包度,但個包都keep住脆冇淋到油浸茄蕃茄醬肉丸扁意粉好多肉醬呀,加埋面頭啲芝士碎撈勻,啖啖意粉都係滿滿嘅肉醬,有4粒大大粒嘅肉丸,咬落有肉汁又夠味伯爵茶焦糖布甸真係好重earl grey味,佢唔似平時啲焦糖布甸咁甜,而係有少少焦糖嘅甘味,食落一啲都唔漏,balance得好好呀#foodie #旺角美食 #打卡 #旺角cafe #hkig #hkfoodieblogger #hongkonger #foodblogger

煙三文魚配酸包多士

油浸茄蕃茄醬肉丸扁意粉

伯爵茶焦糖布甸

2022-11-25 158 浏览
七點半去到 佢哋就同我哋講水吧已last order 冇野飲了 咦cafe唔係賣飲品的嗎?不過唔緊要啦Spicy Anchovy & Param ham with Linguine $110鯷魚係咸既 Param又係咸既 夾埋一齊就係好鬼咸 橄欖好多 唔鍾意食橄欖嘅人就唔好叫啦Cream cheese & Garlic Bun (with spring Orion) $65呢個上枱既形狀好打卡able 不過用鐵碟就令人唔係好開胃cream cheese 入口即溶 麵包好脆 不過餐廳為咗營造脆嘅口感落咗好多油 真係飲到成口油咁Pulled pork Benedict $118豬肉好咸好乾 就算本身已經撈左好多醬 都仲係好乾!Chestnut Mont Blanc $85甜品係唯一好食 栗子味好濃 除左栗子 入面仲有海綿蛋糕 雪糕 好有層次不過餐廳係我哋正餐食到一半已經上左甜品 所以我哋食甜品嗰陣雪糕已經溶晒

呢個上枱既形狀好打卡able 不過用鐵碟就令人唔係好開胃

Pulled pork Benedict $118
豬肉好咸好乾 就算本身已經撈左好多醬 都仲係好乾!

Chestnut Mont Blanc $85

2022-11-23 74 浏览
假期經過幾次都有人排隊,呢次試左兩道菜式都好好味,係高質coffee,價錢同一般coffee店差不多,不過勝在大份,相對會抵食,閑日去都幾乎滿座,仲有坐得耐都冇限時,好在keep住有一兩個吉位,如果唔係都唔好意思坐太耐。好味既小店要多啲支持,想去多幾次,試其他菜式。
2022-11-23
  • 松露油大啡菇忌廉貓耳朵
  • 日式燒雞沙律碗
2022-11-19 106 浏览
Tuned coffee面積唔算大,門口位置擺咗幾棵植物,俾人有種舒適感。可惜時下好多新Cafe都有個通病就係座位係坐得唔舒服,依間都係咁,明明收費唔係平,竟然要坐圓櫈仔😵‍💫Cafe嚟講, carbonara質素有驚喜,睇賣相就知係真。carbonara,醬汁用正宗蛋黃汁去做,長通粉al dente。waffle賣相吸引,份量亦比想像中大。鬆餅質感外脆內軟,仲有啲蛋香味,配搭埋焦糖香蕉、吉士醬都幾正,甜度適中。近年勁hit嘅蒜蓉芝士包不幸地真係唔係我杯茶🫣無錯,嚟到熱辣辣係超級香,趁熱食第一嚿都可以,咬第二嚿已經吃力,要有勇氣先食到落去,因為實在太油膩,我真係吃不消🫠Honeycomb latte係比較eye-catching,其實就係普通一杯焦糖latte☕️整體食物質素可以,但坐得唔舒服,我就未必有下次,喺附近經過可能會回頭嘅😆Carbonara $110Cream cheese & garlic bun $45Sea shells waffle $88Honeycomb latte $50

Carbonara $110
Cream cheese & garlic bun $45
Sea shells waffle $88
Honeycomb latte $50
2022-11-08 123 浏览
cafe就係洗衣街旺角站/旺角東站/太子站過去都很方便地方不大,但舒服,而且無限時餐廳只接受walk in,無得訂位喔!我當天是平日6點多到的當天人唔多,唔洗等位食物叫左松露油忌廉大啡菇貓耳朵有濃濃的松露忌廉味蒜蓉忌廉芝士包呢個包必點,剛上既時候重係熱熱的裡面係滿滿既忌廉芝士佢重有另一款是香葱蒜蓉忌廉芝士包我見比較多人會點最後係焦糖香蕉貝殼窩夫貝殼窩夫是這家特色窩夫很足料,吃一個已經飽了
cafe就係洗衣街
旺角站/旺角東站/太子站過去都很方便
地方不大,但舒服,而且無限時
餐廳只接受walk in,無得訂位喔!
我當天是平日6點多到的
當天人唔多,唔洗等位
食物叫左松露油忌廉大啡菇貓耳朵
有濃濃的松露忌廉味
蒜蓉忌廉芝士包
呢個包必點,剛上既時候重係熱熱的
裡面係滿滿既忌廉芝士
佢重有另一款是香葱蒜蓉忌廉芝士包
我見比較多人會點
最後係焦糖香蕉貝殼窩夫
貝殼窩夫是這家特色
窩夫很足料,吃一個已經飽了

2022-10-24
2022-11-08 79 浏览
最大賣點焦糖醬做得唔錯淋喺窩夫上面搭配得好好且味道濃郁窩夫控、焦糖控的我覺得可以返兜好多次全日早餐發揮正常水準特別之處係車厘茄加咗糖好想食多幾粒(旺角東站出比較近)

最大賣點焦糖醬做得唔錯
淋喺窩夫上面搭配得好好且味道濃郁
窩夫控、焦糖控的我覺得可以返兜好多次

全日早餐發揮正常水準
特別之處係車厘茄加咗糖
好想食多幾粒

(旺角東站出比較近)
2022-11-07 99 浏览
.旺角🏘Tuned Coffee & Roasetery❤️手撕豬肉班尼迪蛋 💰95喱個好好食,一切開…啲蛋汁就流哂出嚟,鹹味嘅手撕豬肉配埋啲蛋汁,加埋青新嘅青蘋果絲,真係好正!🤩貝殼窩夫💰88窩夫做到外脆內軟!仲有濃濃嘅蛋香🤤讚👍🏼另外香蕉上面做咗焦糖效果,提升口感!杯中仲有雲呢拿雪糕同custard !🤤🤩伯爵茶焦糖布丁💰45布丁上用咗rosemary 同柚子做點綴,打卡一流😍不過我覺得伯爵茶太重,無咗本身布丁嘅原味!五星⭐️為最高食物:⭐️⭐️⭐️⭐️抵食:⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️#yummy_sumsin #甜品控 #布丁 #布甸 #班尼迪蛋 #窩夫 #文青 #café #coffeeshop
旺角

抵食:⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️

2022-11-02 74 浏览
見好多人排隊去,我都襯放假去試一試,11點幾到剛好有位,店內較細,有一半位係靠牆坐,一半係圓櫈,絕對唔係🙅🏻‍♀️🙅🏻可留得耐慢慢傾計飲咖啡食嘢嘅地方飲品叫咗咖啡同百香果特飲,2杯都係細杯size,味道方面咖啡就係一般咖啡,而百香果有半個份糧,味道都唔錯唔會太酸太甜主食叫咗野菌貝殼粉同肉丸意粉牛肝菌汁味道很淡,野菌未有菇香味,貝殼粉較硬,不過一般貝殼粉都係較硬無味,可取嘅係佢加左松子。肉丸意粉🍝的肉醬汁味道唔錯,就是肉丸味道實在太太太似宜家傢俬肉丸另外叫多個黑松露芝士薯角,賣相幾好,就係太少芝士醬,食落太乾啦,黑松露同芝士醬放頂呢個做法,未能完整帶出黑松露芝士醬嘅好處,結果有一大半都係要點茄汁,同一般薯角無分別因為有點飽,同味道真係好一般,未有叫甜品打卡試。甜品賣相係十分之靚,但太部分都係重面粉,所以,如果好甜,可以當正餐總括嚟講,就係打卡甜品店,正餐食物就一般價錢太貴了

主食叫咗野菌貝殼粉同肉丸意粉

總括嚟講,就係打卡甜品店,正餐食物就一般價錢太貴了