Ufufu Cafe 是一家日系西式咖啡廳。我聽說是來自佐賀的Cafe品牌,而甜品由日籍甜品師顧問設計,主打休閒寫意的氛圍,真心推薦給想開心閒適聚會大家。我們從荃灣地鐵站A1出口走到荃灣廣場。找到了處於商場一隅的Ufufu Cafe。餐廳當日十二點開舖,觀察到吸引了好多年輕人愉快品嚐美食,輕鬆閒聊聚會。羅勒忌廉汁雞肉意粉 $128眼見墨黑的碟盤上盛載奶油醇厚的雞肉意粉。意粉順滑,掛著香濃而份量闊綽的白汁,撒落點點翠綠的羅勒香草點綴,還有富嚼勁的雜菇和鮮甜的小番茄。拿起勺子一翻起,白煙飄揚,豐富的香味洋溢飯桌。好喜歡這種醇香的暖意,和友人細細品味了一段時間。照燒親子雞薄餅 $118餐廳把薄餅切為六塊,呈上一盤薄餅。表層芝士口感頗為豐富,有點嚼勁,餅底稍呈乾脆,整體質地適中。最讓人驚喜的是薄餅上的照燒雞肉和半熟蛋。雞肉炙燒香氣比較突出,超越一般純煮雞肉的味道,覺得調味剛好,清雅而富食材本身的香氣。半熟蛋切為半月形,蛋黃濕潤黏稠,吃下去頗覺可口滋潤。雞肉和半熟蛋和芝士餅底一起食用,會有相輔相成的怡人感覺。焦糖香蕉芭菲 $88喜歡這個層次多元的甜品。說是芭菲,這道甜品首先表層有香蕉小塊、忌廉和

羅勒忌廉汁雞肉意粉 $128

照燒親子雞薄餅 $118

焦糖香蕉芭菲 $88

喜歡這個層次多元的甜品。說是芭菲,這道甜品首先表層有香蕉小塊、忌廉和牛奶新地,漸層下去有朱古力脆脆、燕麥脆片等等,輕怡淡香的焦糖汁夾雜感覺新鮮的香蕉。我特別喜歡這芭菲並沒有濃厚膩人的甜醬,而是清雅地帶出焦糖搭配香蕉的和諧。讓我飯後感覺有灑遍味蕾的溫馨感。

玫瑰檸檬茶 $58

我特別欣賞這擺設精美的玫瑰檸檬茶。店員先放置圓圓的木座,點燃起一小燭光,再放上玻璃茶壺,透紅的茶飲蘊含細碎的花朵,美感十足,一來到已經讓我心情大好。檸檬片帶來舌頭上的甘澀,不過玫瑰香頗濃,花香飄逸,整體不錯。
2024-07-09 210 浏览
荃灣廣場3樓呢間西式餐廳非常有驚喜, lunch set都幾抵食,最重要係食物質素好味,環境好舒服,最重要係唔限時,可以同朋友傾下計明太子帆立貝忌廉意粉帆立貝好大粒,好有咬口,新鮮!明太子醬同意粉好夾,而且意粉嘅質地度調校得啱啱好豚肉生薑燒烏冬我豚肉外皮燒得脆脆地,加埋溫泉蛋,溝埋一齊食好嘢未,烏冬用咗稻庭烏冬,口感更加好八女抹茶多士呢個多士真係超好味,我波比滿分,多士外皮燒得醉醉地,裏面一啲都唔乾,綠茶雪糕亦都好有綠茶味,唔會太甜,食完幸福感滿滿!最推介係佢嘅甜品,一定一定要試佢嘅法式西多士,食完幸福感滿滿
明太子帆立貝忌廉意粉
豚肉生薑燒烏冬
八女抹茶多士
2024-06-26 214 浏览
一直都好想試呢一間日本過江龍日式cafe,因為店舖不大,但適逢今日放工見到有位,即刻入去試吓,雖然我得兩個人,侍應很友善話今日時間尚早,比一張四人枱我哋,等我哋坐得舒服啲,店內的裝修以木色系列為主,俾人一個好舒服嘅感覺,試咗佢哋嘅意粉,pizza, 梳打特飲,味道十分唔錯,如果個胃仲有位,就會試埋佢啲甜品,見隔籬枱的甜品賣相非常靚,下次一定要試吓。1. 博多甜王草莓梳打:這是一款結合了日本和西式風味的創意飲品。以日本特產的甜王草莓為主要原料,混入碳酸水制成梳打飲料。醇厚甜美的草莓味,與清爽微甜的碳酸水交織,口感清新爽口,風味獨特。2. 凍美式咖啡:這是一種將經典的美式咖啡進行冰鎮冷凍的創意飲品。新鮮烘焙的咖啡豆沖泡而成的濃郁咖啡,這款飲品保留了美式咖啡的濃烈香醇。3. 和風蜆意粉:這是一款融合了日式和西式風味的特色意粉。以新鮮的蜆肉為主角,口感鮮甜彈牙,清新淡雅,別具一格。4. 巴馬火腿pizza:這是一款結合了義大利經典pizza和頂級西班牙火腿的特色披薩。以軟糯可口的pizza餅皮為基底,鋪上新鮮的切片巴馬火腿。口感層次豐富,別具特色。

1. 博多甜王草莓梳打:

2. 凍美式咖啡:

3. 和風蜆意粉:

4. 巴馬火腿pizza:
2024-06-24 192 浏览
呢間日本過江龍餐廳主打西日料理我完全係比佢地個甜品menu吸引咗入黎和風醬油蜆肉意粉朋友唔鍾意食一patpat嘅意粉 所以我地揀咗呢一款比較濕嘅 食落真係幾驚喜 意粉口感有啲似拉麵 和風醬汁加上蜆肉嘅鮮甜味 食多多都唔夠喉博多明太子pizza明太子加芝士絕對係唔會輸嘅配搭 呢款pizza係薄批而且餡料麵好足 所以批邊唔會得浸麵粉味八女抹茶French Toast由落單開始已經萬眾期待嘅French Toast果然冇令我失望首先賣相已經好大派頭 而Frech Toast竟然係有3大件 比我想像中更加飽肚 Toast外層脆脆地而且暖暖地配搭抹茶雪糕同cream 認真一流
呢間日本過江龍餐廳主打西日料理
我完全係比佢地個甜品menu吸引咗入黎

和風醬油蜆肉意粉

八女抹茶French Toast
[✨荃灣廣場Ufufu cafe·健康輕食之選🎀]#ufufucafe #荃灣廣場🍴牛油果雞胸多士 $158雞胸肉好嫩滑 ,牛油果熟度剛好,多士外層香脆,口感鬆軟,完全唔係死甜😍配料方面有沙律菜、番茄蘑菇同烚蛋點綴,個份量一啲都唔馬虎,靚靚之餘相當豐富🤩💗🍴羅勒忌廉汁雞肉意粉 $128意粉口感煙韌,忌廉汁好creamy,掛汁力一流。薄切雞胸肉一片片咁,慢煮到好嫩滑,配合羅勒香料,成份意粉都好清新,勁推👍🏻👍🏻🍹拿鐵(意粉跟餐) $28牛奶與咖啡比例剛好,水準唔錯☺️🍹熊本甜橙梳打 $48好大杯,橙味濃郁,甜味適中,好解渴好清涼😍💕————————♡♡♡♡♡♡————————✨總結餐廳燈光柔和,座位都好舒適,配合輕鬆嘅音樂,成個人都好放鬆。食物以健康輕食為主,岩哂香港忙碌嘅都市人,推薦度滿分💯👍📍Ufufu cafe (荃灣)🏠荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美
[✨荃灣廣場Ufufu cafe·健康輕食之選🎀]

#ufufucafe #荃灣廣場

🍴牛油果雞胸多士 $158

🍴羅勒忌廉汁雞肉意粉 $128

🍹拿鐵(意粉跟餐) $28
牛奶與咖啡比例剛好,水準唔錯☺️

🍹熊本甜橙梳打 $48
好大杯,橙味濃郁,甜味適中,好解渴好清涼😍💕

————————♡♡♡♡♡♡————————

✨總結

📍Ufufu cafe (荃灣)
🏠荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖

#jmhkfoodie #hkfoodie #hkeat #hkeats #hkfood #hkig #hkgirl #food #hongkongfood #hongkongfoodie #852food #香港美食 #香港食評 #香港餐廳 #為食港女 #荃灣 #荃灣美食 #荃灣好去處 #荃灣西 #荃灣餐廳 #荃灣廣場 #ufufucafe
2024-06-21 393 浏览
一心想試意粉,入座後先知道星一至五才會供應,有點失落☹️問過侍應知道冇雜果,但係都唔係差到好似用濃縮果汁加好多水,淡而無味Meal賣相好靚、好豐富。French Toast類似千層丹麥包,甜甜哋,熱辣香脆雖然生薑燒味道不錯,但感覺同甜品放埋一齊格格不入,如果配飯或麵會更好!普普通通,焗完的火腿唔硬又唔太鹹,細細個啱兩個人食抺茶雪糕茶味濃郁,夠滑,唔太甜;反而紅豆蓉配丸子就一般。但係menu相中碗底有啲啡脆脆,我呢份就冇喇,可能夾住一齊食更好味呢!
一心想試意粉,入座後先知道星一至五才會供應,有點失落☹️
沖繩雜果梳打

豚肉生薑燒多士

Meal賣相好靚、好豐富
。French Toast類似千層丹麥包,甜甜哋,熱辣香脆

巴馬火腿pizza

普普通通,焗完的火腿唔硬又唔太鹹,細細個啱兩個人食

天山

抺茶雪糕茶味濃郁,夠滑,唔太甜
豚肉生薑燒多士
天山
和風蜆意粉$108博多明太子pizza$118焦糖香蕉parfait$88熊本甜橙梳打$48沖繩雜果梳打$48好味指數:😋😋😋😋😋抵食指數:💲💲💲💲環境舒適:😌😌😌😌😌環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️很久以前去過Ufufu,食物質素不錯。發現荃灣有Ufufu,所以就去用餐。二人點了2份主菜、1杯parfait及2杯飲品。和風蜆意粉🍝的意粉口感特別,有點似日本拉麵。蜆清洗乾淨,沒有沙。除了蜆,意粉亦加了日本本菇、冬菇、紫菜絲及辣椒🌶️。辣椒有助帶出蜆的鮮味。意粉的汁不會太濃,不會蓋過蜆的味道。博多明太子pizza鋪滿明太子及芝士,富有咸香味。Pizza 即叫即焗,夠熱又不會好油。焦糖香蕉parfait不是死甜那種。parfait 頂層的cream 好幼滑,雪糕🍦夠creamy,另加了不少香蕉🍌片、核桃及薄脆朱古力🍫片。兩杯梳打飲品不會太甜,好refreshing,尤其是雜果那杯,帶點菠蘿🍍味。
熊本甜橙梳打
沖繩雜果梳打
好味指數:😋😋😋😋😋
抵食指數:💲💲💲💲
環境舒適:😌😌😌😌😌
環境衛生:🧹🧹🧹🧹🧹
服務質素:💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️ 💁🏼‍♀️

2024-06-15 154 浏览
呢間以木系裝修為主的餐廳,pizza同甜品都好出色,依家晚市仲新出左幾款意粉。羅勒忌廉汁雞肉意粉🍝 $128碟意粉真係好大碟,面頭有薄切嘅雞肉,入口嫩滑,仲有啲菇,成個意粉超多忌廉汁,食落好creamy🤩。照燒親子雞薄餅🍕 $118呢個Pizza真係必點,雞肉新鮮咸香,份量好足🤩,今日啲芝士仲要超多。熱辣辣真係要趁熱食。🍦天山 $58濃郁嘅抹茶雪糕配上丸子🍡、脆脆同埋紅豆,成個甜品無論賣相同味道都唔錯。牛乳八女抹茶🍵 $48個拉花係舖頭名,濃郁嘅抹茶味💚。✏️有加一服務費📍 Ufufu cafe (荃灣)荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖

羅勒忌廉汁雞肉意粉🍝 $128

照燒親子雞薄餅🍕 $118

🍦天山 $58

牛乳八女抹茶🍵 $48
個拉花係舖頭名,濃郁嘅抹茶味💚。

✏️有加一服務費

📍 Ufufu cafe (荃灣)
荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖
2024-06-14 116 浏览
好友介紹呢間日式過江龍cafe,話甜品勁正,今日一於試下~食物種類都唔少,真係勁多甜品,賣相仲好唔錯咁~主食我地叫左蕃茄羅勒Pizza即叫即整的pizza,一客有6塊,批底好鬆化好香口;香濃芝士配埋蕃茄羅勒醬,十分惹味~牛油果雞胸法式多士必食法式多士,質感似疏乎厘,好軟熟好香綿,配埋自家製微甜嘅cream,好正~牛油果好香,雞胸肉好幼嫩,好特別的一道主食,鹹甜合於一身~草莓物語芭菲黎到緊係要試多啲呢到嘅甜品啦~芭菲用左日本草莓,清甜唔酸~雪糕係用上日式牛乳,好香滑呢~

主食我地叫左蕃茄羅勒Pizza

牛油果雞胸法式多士

草莓物語芭菲
2024-06-11
荃灣廣場內的一間日式咖啡店,主打是這裡的甜品,有法式多士和芭菲都是比較少見和有特色的,不過也有其他熱食提供,質素都不錯!明太子帆立貝忌廉意粉(128元)醬汁非常香濃,每一口都是明太子的香味和辣味,味道帶點鹹香,質感奶滑。配的帆立貝口感軟嫩,味道鮮甜。照燒親子雞薄餅(118元)薄餅新鮮現烤,烤得表面焦香,口感鬆軟有彈性,配上千島醬和大量芝士,味道甜甜的,加上照燒雞扒和溏心蛋,增加了肉香和綿香幼滑的質感!芒果派隊(138元)來到這裡就一定要試試這裡的法式多士,用的是法包,不是常見的方包,浸飽蛋汁再烘香,口感外脆內軟的,蛋香十足,再加上大量的忌麻,牛奶雪糕和香甜的芒果一起吃,口感豐富,一冷一熱的,味道更香!

明太子帆立貝忌廉意粉(128元)

照燒親子雞薄餅(118元)

芒果派隊(138元)

2024-06-11
2024-06-11 47 浏览
今天朋友和我在荃灣碰面,因為下雨的緣故我們決定回到之前常去的uFuFu餐廳用餐。這家餐廳一直以來的口碑都不錯,所以我們覺得不錯的選擇。我們首先點了明太子海鮮忌廉意粉。意粉的口感表現不錯,既不會太軟也不會太硬,明太子也適當帶來辣香氣息。另一道我們也常點的菜式是牛油果雞胸多士。它包含了早餐的一些常見元素,如雞肉、蛋、蔬菜等,口感豐富,飽足感也不錯。搭配上法式多士,既有甜味也有鹹味,味道層次較為豐富。至於飲品方面,餐廳提供的摩卡咖啡濃郁醇厚。朋友點的焦糖香蕉芭菲看起來也頗為精緻動人。感覺焦糖與香蕉的組合還挺協調的,是一道不錯的夏日甜品。總的來說這次的用餐體驗還算不錯。

至於飲品方面,餐廳提供的摩卡咖啡濃郁醇厚。

總的來說這次的用餐體驗還算不錯。
2024-06-06
  • 明太子帆立貝忌廉意粉
  • 焦糖香蕉French Toast
2024-06-09 97 浏览
餐廳門口很有日本cafe氣氛,原來呢間係日本過江龍專門食芭菲多士!😍值得一題既係呢度職員好有禮貌,座位舒服,真係有種去左日本cafe食野既感覺,食物即叫即做,岩曬同朋友食野傾計🙂⭐️明太子帆立貝忌廉意粉主食叫左明太子意粉,估吾到甘濃郁!每一啖意粉都食到明太子,有2大隻帆立貝,有少少紫菜響面,份量好足,值得一試😁👍⭐️豚肉生薑燒多士豚肉非常足料,用洋蔥炒香,配上醬汁非常惹味😋多士好厚,上面有忌廉同士多啤梨,一啖咬落去好滿足☺️👍仲有流心蛋同沙律,真係配搭得非常好,沙律清新解膩⭐️芝士蛋糕雜莓芭菲餐廳除左出名多士之外,呢度既雪糕芭菲先係重頭戲!芭菲種類繁多,我地點左芝士蛋糕雜莓口味,賣上勁吸引!😍有雪糕同一大舊芝士蛋糕,仲有d花同莓點綴,食得又睇得🤩少女心大解放

⭐️明太子帆立貝忌廉意粉

⭐️豚肉生薑燒多士

⭐️芝士蛋糕雜莓芭菲

2024-06-06
  • 芝士蛋糕雜莓芭菲
  • 明太子帆立貝忌廉意粉
2024-06-06 98 浏览
環境好好啦,可以由得我同朋友傾偈,我哋叫咗set餐都幾抵食,份量唔錯啦~~1️⃣明太子帆立貝忌廉意粉配冰拿鐵咖啡 用set餐優惠可以加$28.0就要買嘢飲~~嘢飲嘅選擇都唔錯,呢個latte個咖啡味幾濃郁~~當然主角就係個忌廉意粉啦,❤️好濃郁啊個汁!咁而份量都好夠啦😆😆個意粉吸咗呢個忌廉汁好好食!好Creamy~~!我覺得好值得encore!2️⃣草莓家族多士甜品都係呢間Cafe好signature嘅,我哋當然要嗌嚟試吓啦!好飽啊,呢個甜品有三嚿包~~個包外脆內軟😍😍同之前食嘅多士完全唔同呀!好推薦試一試!忌廉再配埋草莓同莓果同埋雪糕簡直係一流啊!為了我哋呢一餐作咗一個好完美嘅結束!3️⃣牛乳雪糕八女抹茶我哋另外再加咗杯嘢飲,想試吓佢嘅抹茶

1️⃣明太子帆立貝忌廉意粉配冰拿鐵咖啡

2️⃣草莓家族多士
好推薦試一試!

3️⃣牛乳雪糕八女抹茶
我哋另外再加咗杯嘢飲,想試吓佢嘅抹茶

今日約咗一班學日文嘅同學食lunch 😛 梗係揀間日本Cafe啦🥳UFUFU cafe係新開既人氣餐廳黎🤩主打不同既日式料理 仲有好多唔同口味既甜品🤤九州漢堡扒 $158厚度十足既漢堡扒🥳入口油脂超豐富,咬落會有濃濃既牛肉汁 真係極濃郁呢~最鍾意係煎得帶點焦香,搞到我想自己一個食晒,唔想分享俾人添🤣和風蜆意粉🍝 $108蜆肉鮮嫩多汁😋意粉硬度剛剛好👍🏻蜆既鮮味令到意粉滑順絲滑,增加左意粉既鮮甜香味🧡🧡UFuFu Cafe 📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖
今日約咗一班學日文嘅同學食lunch 😛
主打不同既日式料理 仲有好多唔同口味既甜品🤤

九州漢堡扒 $158

和風蜆意粉🍝 $108
蜆肉鮮嫩多汁😋意粉硬度剛剛好👍🏻
蜆既鮮味令到意粉滑順絲滑,增加左意粉既鮮甜香味🧡🧡

UFuFu Cafe
📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖
UFuFu Cafe 📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖蜂蜜四色芝士🧀披薩餅皮脆但表面軟腍腍🤩🤩口感同平時既餅底係好唔同🤗十分十分好味🩷 係pizza面上擺滿唔同種類嘅美味芝士🧀️ 再配上甜甜的蜂蜜🍯好滋潤 🤤🤤雞胸肉軟嫩,口感層次豐富🤭🤭雞肉既肉質比軟柔嫩~所以入口係好滑好滑,一點都無渣,基本上係入口即化。沙律菜🥕新鮮爽口 法式多士絕對值得一試💕仲有好多都好值得叫咖😍
UFuFu Cafe

📍荃灣大壩街4-30號荃灣廣場3樓321-323號舖