2023-10-03 57 浏览
我最近去咗銅鑼灣嘅Undici試咗佢哋嘅西日fusion菜,感覺好新鮮又好食。我同朋友點咗兩款意大利粉,一款係關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯,另一款係椰香冬陰功海鮮意大利粉。我哋仲加錢升級咗套餐,可以享有迷你櫻花濃蝦湯、檸檬茶或美式咖啡,同埋兩款甜品。仲有,我哋仲用咗1蚊優惠價換咗兩隻慢煮鮑魚,真係超抵食!關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯係我最鍾意嘅一款。牛肉燒好香口,肉質軟嫩多汁,配上日式照燒汁更加惹味。牛肝菌意大利飯亦非常出色,飯粒爽口,牛肝菌汁濃郁香氣十足。呢個組合真係好夾,好有層次感。椰香冬陰功海鮮意大利粉係一個創新嘅菜式。意大利粉口感彈牙。冬陰功汁唔會太辣,但有足夠嘅香料同椰奶味道。海鮮方面有蝦、青口、帶子粒等等,都好新鮮。呢個菜式將泰國同意大利嘅風味融合得好自然。迷你櫻花濃蝦湯係套餐嘅必選之一。湯底好creamy,有淡淡嘅櫻花香氣。湯入面仲有幾隻蝦仁,都幾彈口。份量唔算多,但夠開胃。甜品方面我哋揀咗柚子芝士蛋糕同埋焦糖果仁海綿蛋糕。柚子芝士蛋糕質感細滑,柚子味清新微酸,中和咗芝士嘅膩感。焦糖果仁海綿蛋糕則比較甜美豐富,海綿蛋糕好蓬鬆,上面仲有忌廉同果仁作點綴,焦糖味突出。最後,我哋仲

最後,我哋仲用1蚊換咗兩隻慢煮鮑魚。呢個真係超值嘅優惠!鮑魚雖然唔算大隻,但都幾厚實,入口爽滑有彈性。佢哋用嘅係日本清酒汁同日本豉油調味,味道香甜,可以帶出鮑魚嘅鮮味。
去揾係CWB利園返工嘅朋友食lunch,咁我呢個新界人梗係搵地膽話事啦。佢就約咗我係耀華街嘅樓上cafe - Undici一入去輕工業風設計,旁邊仲有個頗透光嘅大窗,好幸運地就安排咗我地坐係度。陽光透入餐廳內,好舒服好正。第一次去呢間cafe,餐牌睇咗5分鐘先揀到,唔係我有讀寫障礙😆,係因為好多樣都好想試😋最後我呢個risotto控,選擇咗關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯。見到一刻牛肉及關西汁滿滿蓋過飯面,在想會不會搶去咗牛肝菌及creamy嘅飯底呢?居然汁與濃稠度控制得很好嘅risotto一齊食,兩者係配搭得很好,上面嘅京蔥絲,更覺係大廚嘅心思加分位,整體上就不會覺得膩了👍。另外,加$48可升級做套餐👉🏻有櫻花蝦湯+蛋糕+指定餐飲我地2人就叫咗1個主餐另加了一個前菜前菜揀咗係惹味嘅川味麻辣嘅藍青口,份量頗多,辣度有而不算很重,不影響繼續品嘗其他食品,很貼心。最後,朋友食咗套餐嘅士多啤梨芝士蛋糕,我就top up 要咗要杯椰椰Affogato,椰子味配咖啡係我近期大愛。今餐真係食得非常滿足,臨走即刻約定朋友下次見嘅日子要再嚟,因我要試埋其他嘅嘢食。😋😋😋

我地2人就叫咗1個主餐另加了一個前菜

2023-09-29
午餐
2023-09-29 265 浏览
為了慶祝朋友生日,加上朋友想食西餐,見到餐廳評價不錯,所以預先打電話訂位。用餐時間分兩個時段1) 18:00-20:00及2) 20:00-22:00,座位不多。蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138一上枱十分吸精,用石鍋裝著意大利粉,再在意大利粉上擺放了原隻軟殼蟹。軟殼蟹新鮮炸起,切開可以見到有白煙,口感十分香脆。可惜意粉沒有軟殼蟹一般出色,炒意粉乾身,帶蒜香辣味,可以食到蜆肉跟蘑菇,口感不錯,味道可以再濃一點同辣一點。明太子意大利粉配珍珠帶子 $128明太子意大利粉非常推薦,意大利粉表面舖上滿滿紫菜同蟹籽,有日式風味。攪拌後,每一啖都可以食到味道濃郁的明太子忌廉汁,但又不會令人覺得太膩,加上珍珠帶子同蟹柳,更添美味。香草蜜糖無激素雞翼 $58香草蜜糖雞翼出色有驚喜,表面做到脆皮效果,咬開有肉汁,肉質滑嫩。加上餐廳用了無激素雞翼,在享用美食的時候可以更安心。餐廳表示平時有5隻雞翼,不過當天雞翼比較細隻,所有變了6隻。主菜可以升級套餐優惠+$48,便有餐湯、甜品及餐飲。迷你櫻花蝦濃蝦湯濃郁,可以飲到櫻花蝦粒粒,但不會過鹹。精選甜品當日有6款,9月餐廳有推廣優惠,星期一至星期四可以加$2

蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 $138
明太子意大利粉配珍珠帶子 $128

香草蜜糖無激素雞翼 $58

香草蜜糖無激素雞翼
主菜可以升級套餐優惠+$48,便有餐湯、甜品及餐飲。

迷你櫻花蝦濃蝦湯濃郁,可以飲到櫻花蝦粒粒,但不會過鹹。
迷你櫻花蝦濃蝦湯
精選甜品當日有6款,9月餐廳有推廣優惠,星期一至星期四可以加$28享用蛋糕放題,可惜用餐當日是星期五。當天同朋友分別選擇了伯爵茶芝士蛋糕及草莓芝士蛋糕,前者可以食到伯爵茶淡淡的茶味,後者有士多啤梨果肉,味道偏淡。對於一個芝士蛋糕控而言,兩款甜品有點不合格,忌廉芝士味淡,兩者比較似帶點冰感的忌廉凍餅,味道令人失望。

餐廳可以免費寫生日甜品碟,如果同朋友慶祝生日,可以預先致電餐廳。
餐飲同朋友怕晚上飲咖啡會失眠,所以一同選擇了檸檬茶。同一般茶餐廳檸檬茶不一樣,飲品底部有柚子蜜,攪拌後柚子蜜味道比紅茶出,味道清爽。
餐廳裝潢簡約平實,主食及小食味道不錯,可惜甜品部份令人比較失望。
2023-09-22
迷你櫻花蝦濃蝦湯
2023-09-29 73 浏览
呢晚嚟咗銅鑼灣嘅呢間樓上小店 小店座位唔多 好彩有訂到位先有得食咋🤩 餐廳有提供意粉同意大利飯嘅主食選擇 我同友人一人揀咗一款再加配做套餐😺迷你櫻花濃蝦湯呢個櫻花蝦湯味道濃郁 每一啖都有蝦嘅鮮味 作為一個餐湯真係唔錯😉關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯呢碟相當有驚喜 本來以為下面嘅risotto都會係用牛肉燒嘅汁嚟製作😮 risotto係用白汁同牛肝菌燴 好Creamy同埋真材實料 面頭嘅牛肉燒嘅醬汁係日式啲 偏少少甜🐮 但係呢個配搭唔錯明太子意大利粉配珍珠帶子除咗明太子之外 呢個意粉仲有蟹柳 蟹籽 同埋珍珠帶子 真係用料豐富😌 意粉口感實在 仲好掛汁添呀🍝加配優惠 慢煮鮑魚只要星期一至四嗌任何主食加$48升級做套餐之後就可以有兩款優惠 其中一個係$1嘅慢煮鮑魚兩隻☺️ 另一個就係$28蛋糕放題 不過我哋就揀咗慢煮鮑魚 係一個冷盤嚟㗎 醬汁味道甜甜地 咬落口一啲都唔韌㗎 絕對係抵食推介😺精選甜品可以喺個board度六款蛋糕任選一款🍰 朱古力忌廉蛋糕 真係好Creamy 食落口唔算太甜 士多啤梨芝士蛋糕 我就好鍾意食呢個啦 因為味道同口感都有啲似士多啤梨雪糕🍦 如果我有街$28嗌蛋糕放題嘅話應該會

加配優惠 慢煮鮑魚
慢煮鮑魚

精選甜品
可以喺個board度六款蛋糕任選一款🍰 朱古力忌廉蛋糕 真係好Creamy 食落口唔算太甜 士多啤梨芝士蛋糕 我就好鍾意食呢個啦 因為味道同口感都有啲似士多啤梨雪糕🍦 如果我有街$28嗌蛋糕放題嘅話應該會refill多幾件😂
士多啤梨芝士蛋糕  朱古力忌廉蛋糕

飲品
除咗最Classic嘅熱檸檬茶同埋美式咖啡之外😙 轉其他特飲都係加$15咋 都有幾多選擇㗎 偏好飲Americano嘅朋友就話呢度嘅咖啡都唔錯☕️
Americano  熱檸茶

呢一餐真係好圓滿 強烈建議想嚟食嘅一定要提早訂位啊😎
2023-09-27 92 浏览
禮拜日晚去銅鑼灣探店, 係一間安靜環境好嘅樓上cafe 。店鋪雖然細細地 ,但勝在坐得舒服 店員好有禮貌, 主要食西式fushion野食。🥛🥭特濃芒果乳酪($42)底下係芒果醬,上面就係純乳酪, 杯嘢飲攞黎影相真係冇得輸~ 乳酪味都算ok濃,但係唔知點解芒果醬會有菠蘿味😶‍🌫️ 個人覺得同出面啲芒果乳酪飲品冇咩大分別,有少少化學味,不過份量都算唔錯嘅~🌟:7/10🍱招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯($158)最期待就係招牌嘅鰻魚+蛋包意大利飯,第一次食呢個組合,意外地幾夾!😋意大利飯單獨食已經好食,口感啱啱好,唔會太硬之黎又保留返啲嚼口。可惜個人覺得鰻魚似一田急凍櫃果啲,如果肉質可以再緊實少少就好啦😢🌟:8/10🍝明太子義大利粉配珍珠帶子($128)係期待左好耐嘅關於明太子嘅野食!但一上黎果下見到面頭有番茄醬已經有啲不祥預感🥲果然明太子比番茄醬搶左風頭,雖然見到好多明太子醬同一粒粒,可惜就食唔出明太子味,可能換隻醬會好啲🤔珍珠同意粉都無功無過,正常水平。🌟:6/10🍟秘撈薯條即炸又熱又火辣辣嘅薯條,全場最佳😋😋薯條就算放到最後都好脆,十分惹味,辣度唔算好高,真係必試!🌟:9/10以上主食可以
 店員好有禮貌, 主要食西式fushion野食。
🥛🥭特濃芒果乳酪($42)
🌟:7/10

🍱招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯($158)

🌟:8/10

🍝明太子義大利粉配珍珠帶子($128)
🌟:6/10

🍟秘撈薯條
🌟:9/10

以上主食可以再加$48升級套餐,有碗迷你櫻花蝦濃湯,精選甜品同一杯☕️/檸檬水
今次睇到社交媒體網站post讚得好犀利,所以上黎探店。雖然明白有地理位置限制,價錢都會相對進取啲,而嘢食嘅品質都有待提升~總體黎講都算唔錯,有下次會想試下好多人推薦嘅雞翼同$28蛋糕放題,又係滿載而歸嘅一日🥹
2023-09-24
  • 秘撈薯條,招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯
今晚來到銅鑼灣這樓上cafe食dinner,看到網上評價頗高就選了來試試。餐廳環境不大,細細間一眼望完。•前菜: 香草蜜糖無激素雞翼 $58 🍗 雞翼選用無激素雞,肉質嫩滑多汁。雞皮烤至酥脆金黃,一口下去脆香十足。蜜糖的香甜加上香草的清新,脆卜卜又甜甜的,大人小朋友都會鍾意的味道,既開胃又不會太甜膩。$58有五隻雞翼,不錯~ •蒜蓉牛油酒煮蜆 $98 🧈 選用肉厚蜆肉飽滿的新鮮蜆,牛油與蒜蓉的香氣在酒煮過程中滲入蜆肉,啖啖鮮甜,醬汁調味剛好,濃郁不會過咸,帶蜆的鮮味和奶油的香甜味。層次滿滿,好食!•卡邦尼意粉 $128 🍝 賣相吸引!意大利粉的麵條勁道十足,煮至剛剛好的熟度,醬汁層次豐富,濃濃的奶油香,香濃而不膩!一口吃下,又香又濃•甜品 爆芒熱香餅 $78 🥞 賣相不錯,但一下子上面的蛋糕就倒下來了🥲。打不了卡,只好先吃。熱香餅熱烘烘軟綿綿的,口感綿密味道不會太甜,配上新鮮芒果,酸酸甜甜層次豐富。想不到當中還有柚子cheesecake,濃郁的果香味,碟邊還有卜卜脆的cereals,口感豐富,好食!•看見網上很多人試$28蛋糕放題,本來想試試,但今晚吃不下,只好改天再試。🍰🧁餐廳不是

前菜: 香草蜜糖無激素雞翼 $58

蒜蓉牛油酒煮蜆 $98 🧈
蒜蓉牛油酒煮蜆

卡邦尼意粉 $128 🍝

甜品 爆芒熱香餅 $78 🥞

🍰🧁
餐廳不是打卡餐廳,但食物質素不錯也挺抵食,菜式選擇不少,上菜速度算快,侍應有禮,下次會encore~ 😊

As usual, menu for ref : )

蒜蓉牛油酒煮蜆
2023-09-25 23 浏览
👧🏻😋👅🍽✨樓上舒適cafe-Undici 🇭🇰 銅鑼灣耀華街3號百樂中心11樓1101A-B號舖 🇭🇰-🗿小型樓上cafe以灰色做主調, 靜靜地傾下計食下野係非常唔錯既地方🗿溫馨舒適既格局, 細細個廚房但都handle到多款小食, 意粉/飯, 特色飲品, 仲有焗豬手同蛋糕放題-🍲 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯 $138💯牛肉好嫩滑, 份量仲超級多, 覆蓋左成個risotto上碟係睇唔到飯😂💯關西風牛肉汁唔會太稀每一塊牛肉都掛滿甜甜地既燒汁; risotto忌廉味重, 加上牛肉汁反而唔太突出牛肝菌味, 不過個牛肉汁都已好夾個飯-🍝 椰香冬陰功海鮮意大利粉 $128✨比較乾身既意粉, 個椰香冬陰功汁已濃縮晒係每一條意粉度, 少少冬陰功酸辣味又帶椰香甜味✨海鮮有青口, 蝦仁, 蜆肉, 呢個價錢加上銅鑼灣市中心地帶, 算幾足料-🍱 升級套餐優惠 $48💯迷你櫻花濃蝦湯: 質地唔會太厚實, 櫻花蝦鹹香, 帶少少辣味好開胃💯切件蛋糕: 兩個餐分別揀左日式芝士蛋糕同伯爵茶芝士蛋糕, 前者偏海綿, 後者偏忌廉, 芝士味都幾重😍 BTW cheese cake實係heavy, 星期一至四有蛋糕放題唔知D
👧🏻😋👅🍽✨

🍝
椰香冬陰功海鮮意大利粉 $128

🍱
升級套餐優惠 $48

💯切件蛋糕: 兩個餐分別揀左日式芝士蛋糕同伯爵茶芝士蛋糕, 前者偏海綿, 後者偏忌廉, 芝士味都幾重😍 BTW cheese cake實係heavy, 星期一至四有蛋糕放題唔知D人點食🤣
💯茶/啡

🍵
餐飲轉特飲 $15
✨Tofu Matcha Latte: 用左豆腐花做底, 甜甜地又有D咬口幾聰明, 同埋都幾夾甘香既抹茶!
✨特濃芒果乳酪: yogurt好smooth, 芒果甜味同yogurt酸味好平衡, 仲夠晒凍, 正!
2023-09-24 57 浏览
📍 Undici ——————————————————🐔|香草蜜糖無激素雞翼 💰58——————————————————熱辣辣嘅 而且外脆內軟 外面淋上蜂蜜但唔會太甜入面仲有肉汁 幾好食——————————————————🍝| 椰香冬陰功海鮮意大利粉💰128——————————————————意粉軟硬度幾好 青口有少少腥味自己覺得椰汁味有啲太重——————————————————🍰| 榛子摩卡海綿蛋糕💰38——————————————————唔會好乾身 而且cream好輕盈食落口有一陣陣嘅榛子香味——————————————————🐣性價比: 6/10🫨回頭率: 6.5/10👅味道: 7.2/10——————————————————地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心11樓1101A-B號舖
📍 Undici
🫨回頭率: 6.5/10
👅味道: 7.2/10
地址:銅鑼灣耀華街3號百樂中心11樓1101A-B號舖
2023-09-24 30 浏览
Undici is a small cafe shop located close to time square, quite easy to find, not many ppl when we having dinner Grilled Eel in Omelette Risotto looking so attractive haa, having a long eel slice, tasting yummyRoasted Beef Risotto is soso, the beef tastes just okCheesecake is pretty rich flavor, and so full after finishing a cakeoutsides:menu:Having a dinner in this relaxing cafe shop is nice ya

Roasted Beef Risotto
Cheesecake
outsides:
menu:
Cheesecake
上周末同傻爸去了銅鑼灣食晏再訪耀華街樓上 cafe ... Undici咁耐冇嚟,環境仲係咁舒服,食物水準仲 keep 到 ~~星期六 order 主食都可以 +HK$48 升級套餐包了櫻花濃蝦湯 + 特色檸茶/檸水/美式咖啡 + 自選蛋糕我哋點了兩份套餐 ...傻媽 ● 招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯 (HK$158)原條鰻魚鋪在飯上面,非常吸睛creamy 嘅意大利飯配上滑蛋,沙律醬,木魚絲和紫菜入口有點大阪燒嘅風味,這個西日混合配搭幾特別 ~~ 傻爸 ● 椰香冬蔭功海鮮意大利粉 (HK$128)冬蔭功醬汁酸中帶點微辣,仲有濃濃椰香,惹味醒胃 ~~餐湯 ... 櫻花濃蝦湯蝦味濃厚,入口又香又鮮,仲食到粒粒櫻花蝦 ~~最後,嘆番杯香濃咖啡和甜品就完滿喇 ~~套餐嘅蛋糕都幾多選擇,有六款比你揀 ...傻爸 ● 柚子芝士蛋糕傻媽 ● 伯爵茶芝士蛋糕兩款蛋糕都好啱我哋口味,不太甜膩 ~~** 以上分享是以我的口味、體質和情況作出分享及感受,一試 / 合用與否請自行決定

上周末同傻爸去了銅鑼灣食晏
再訪耀華街樓上 cafe ... Undici
咁耐冇嚟,環境仲係咁舒服,食物水準仲 keep 到 ~~

星期六 order 主食都可以 +HK$48 升級套餐
包了櫻花濃蝦湯 + 特色檸茶/檸水/美式咖啡 + 自選蛋糕

我哋點了兩份套餐 ...
傻媽 ● 招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯 (HK$158)
原條鰻魚鋪在飯上面,非常吸睛
creamy 嘅意大利飯配上滑蛋,沙律醬,木魚絲和紫菜
入口有點大阪燒嘅風味,這個西日混合配搭幾特別 ~~

傻爸 ● 椰香冬蔭功海鮮意大利粉 (HK$128)
冬蔭功醬汁酸中帶點微辣,仲有濃濃椰香,惹味醒胃 ~~
餐湯 ... 櫻花濃蝦湯
蝦味濃厚,入口又香又鮮,仲食到粒粒櫻花蝦 ~~
最後,嘆番杯香濃咖啡和甜品就完滿喇 ~~
套餐嘅蛋糕都幾多選擇,有六款比你揀 ...

傻爸 ● 柚子芝士蛋糕
傻媽 ● 伯爵茶芝士蛋糕

兩款蛋糕都好啱我哋口味,不太甜膩 ~~
2023-09-16
午餐
  • 柚子芝士蛋糕
  • 招牌名古屋鰻魚大阪燒意大利飯
之前見人介紹位於銅鑼灣嘅 𝓊𝓃𝒹𝒾𝒸𝒾 覺得好吸引,唔少菜式都幾中我心水想試,早排終於去試咗果然好啱口味🫶🏻餐廳主打西日fusion菜,裝修以淺灰色為主調比較平實,唔係行打卡風格但感覺舒適。入座時間主要分左18:00/20:00兩段,當日聽到20:00已經full booking,小店座位唔算太多去之前記得先訂座就最穩陣😆🔸明太子意大利粉配珍珠帶子 $128身為明太子控當然唔會錯過呢個明太子意粉,滿滿醬汁加上蟹籽、紫菜絲望落好似大阪燒咁,味道濃郁口感豐富。🔸關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯 $138醬汁甜甜地似係壽喜燒汁,估唔到日式醬汁都幾夾意大利飯甚有驚喜。不過雖然話係意大利飯但整體偏日式風格,可能會有人覺得唔夠正宗,我自己就幾鍾意呢個fusion版本,意大利飯無平時咁硬仲啱心水~🔸跟餐+$48(配迷你櫻花濃蝦湯+精選甜品+檸檬茶/美式咖啡)櫻花濃蝦湯帶微辣,可以飲得出櫻花蝦味道。另外依加做緊promo星期一至四跟餐加一蚊就有個芝麻扇貝沙律。精選甜品係蛋糕,有六款可以自選。當日簡咗柚子芝士蛋糕幾好,柚子清香微酸醒胃,配芝士蛋糕就剛好唔會太甜膩。另一款簡咗朱古力忌廉蛋糕會甜少少,朱古力味都幾

🔸明太子意大利粉配珍珠帶子 $128

🔸關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯 $138

🔸跟餐+$48
(配迷你櫻花濃蝦湯+精選甜品+檸檬茶/美式咖啡)
櫻花濃蝦湯帶微辣,可以飲得出櫻花蝦味道。另外依加做緊promo星期一至四跟餐加一蚊就有個芝麻扇貝沙律。精選甜品係蛋糕,有六款可以自選。當日簡咗柚子芝士蛋糕幾好,柚子清香微酸醒胃,配芝士蛋糕就剛好唔會太甜膩。另一款簡咗朱古力忌廉蛋糕會甜少少,朱古力味都幾濃郁。
  • 關西牛肉燒配牛肝菌意大利飯
  • 明太子意粉配珍珠帶子
  • 柚子芝士蛋糕
  • 迷你櫻花濃蝦湯
  • 芝麻扇貝沙律
2023-09-16 38 浏览
奶茶海綿🟠⚪真係非常軟熟,有空氣feel✓而且有奶茶濃香 推薦!抹茶芝士🟢🟤外面食太多,呢個比較之下就麻麻喇而且這個promotion有太多芝士蛋糕喇摩卡造型都幾吸引✨不停吃蛋糕XDPorcini risotto ($138)不錯✴️是好吃的Squid risotto ($148)麻麻🫥🫥
  • 甜品放題
2023-09-16 46 浏览
同朋友出銅鑼灣行街想搵個靜靜地坐得舒舒服服嘅地方食個lunch,朋友就帶左我黎undici 餐廳裝修有小小輕工業風,店員好helpful好有禮貌,我哋一坐低已經主動為我哋介紹menu。嗌左主食可以+ $48 湯,甜品,美式/檸檬茶 +$1 芝麻扇貝沙律 +$28 蛋糕放提 (星期一至四)我哋今次食左👇🏻👇🏻川味麻辣智利藍青口 $108呢個好好味🤤超級推薦👍🏻青口肥美鮮甜,個汁麻麻辣辣夠曬開胃好食到停唔到口脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬 $58雞翼脆卜卜配埋少少辣嘅蛋黃醬夠曬惹味明太子意粉配珍珠帶子 $128分量十足,唔會兩啖就食完👍🏻👍🏻而且好足料,個sauce好creamy,意粉吸收曬啲汁,正🫶🏻🫶🏻 如果意粉可以彈牙小小就更perfect😉芝麻珈啡 $36一入口飲到香濃嘅咖啡,慢慢再飲落去就飲到奶香,芝麻香,口感味道好有層似美式珈啡 $32 口感清爽,唔會太濃太苦,整體味道balance

嗌左主食可以
+ $48 湯,甜品,美式/檸檬茶
+$1 芝麻扇貝沙律
+$28 蛋糕放提 (星期一至四)

我哋今次食左👇🏻👇🏻

川味麻辣智利藍青口 $108

脆炸無激素雞翼配香辣蛋黃醬 $58
雞翼脆卜卜配埋少少辣嘅蛋黃醬夠曬惹味

明太子意粉配珍珠帶子 $128

芝麻珈啡 $36

美式珈啡 $32
口感清爽,唔會太濃太苦,整體味道balance

窩夫與蝦子餅很久沒有去過銅鑼灣耀華街吃東西。日前光顧了百樂中心 11樓的樓上咖啡店Undici。店內裝修以灰色和白色為主。食物主要分兩大類,前菜與小食,以及意粉、意大利飯和肉類,意粉、意大利飯或肉類可加48元升級套餐,包迷你櫻花濃蝦湯、精選甜品、檸檬茶或美式咖啡,可另加15元轉其他特飲(花茶除外)。餐牌的另一頁是飲品和甜品。甜品還有黑板上的六款每月精選蛋糕,星期一至四只需28元便可以吃到蛋糕放題,價錢非常吸引。迷你櫻花濃蝦湯一上桌便香氣四溢,蝦湯味道鮮甜,有黑椒所以帶微辣,湯中的櫻花蝦碎能增加口感。蝦子餅喝凍檸檬茶,沒有要求少甜也不會太甜,喝出一種獨特的香味,非一般的港式凍檸茶。窩夫加15元轉特飲,抹茶豆腐拿鐵(原價$42)記得要拌勻才喝,豆腐的豆香和茶香層次分明,而且只是微甜,正合窩夫口味。日式照燒汁燴去骨德國鹹豬手($168) 原來是意大利飯墊底的,意大利飯水準不錯,主角豬手更出色,煮得夠腍夠入味,啖啖肉吃得滋味,豬皮骨膠原豐富,完全不覺得膩。蝦子餅點的椰香冬陰功海鮮意大利粉($128)香辣惹味,椰香可以再濃一點,海鮮有青口、蝦、蜆肉和珍珠帶子,不會單調。精選甜品選了柚子芝士蛋糕和
窩夫與蝦子餅很久沒有去過銅鑼灣耀華街吃東西。

日前光顧了百樂中心 11樓的樓上咖啡店Undici。

店內裝修以灰色和白色為主。

餐牌的另一頁是飲品和甜品

凍檸檬茶

抹茶豆腐拿鐵

日式照燒汁燴去骨德國鹹豬手

椰香冬陰功海鮮意大利粉

柚子芝士蛋糕和伯爵茶芝士蛋糕

精選甜品選了柚子芝士蛋糕和伯爵茶芝士蛋糕,個人比較喜歡柚子芝士蛋糕,柚子味超濃。
2023-09-10
凍檸檬茶
抹茶豆腐拿鐵
日式照燒汁燴去骨德國鹹豬手
椰香冬陰功海鮮意大利粉
柚子芝士蛋糕和伯爵茶芝士蛋糕
2023-09-11 70 浏览
 ☕️🖼🎥🫖🍝🍨🍰週末去探店 有驚喜的一家樓上隱世cafe 味道不錯且性價比高 位置不算很大 午餐時間去都坐滿了 餐廳提供各款小食沙律、甜點 主食以西式fusion菜為主 🦀蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 💰138
原隻軟殼蟹放在意大利粉上 用石鍋裝著 賣相一流 意粉炒得乾身 帶蒜香辣椒味 微辣 配搭著大量蜆肉跟蘑菇 口感豐富 軟殼蟹外皮炸得香脆 內有很多蟹膏 🐷日式照燒汁燴去骨德國鹹豬手 💰168
分量比較大份 豬手燴得超級軟身 基本上用湯匙一壓下去 就能輕易把肉拆開 日式照燒汁帶瑞士汁的甜味 不會鹹 很入味 底層還有意大利飯 飯帶煙韌口感 飽肚好滿足 點任何主食更可升級套餐 💰48
包括迷你櫻花龍蝦湯+甜品+飲料 🍰🍩🍬🍭🍮🍯🧁甜點有6款蛋糕可以選擇
🧀柚子芝士蛋糕🥜焦糖果仁海綿蛋糕🌟提醒一下甜品控的大家可以考慮星期一至四加💰28 任食蛋糕放題 飲料
🍋檸檬茶
跟平常喝到的很不一樣 底部放了柚子蜜 要攪拌後才喝 有檸檬紅茶香之餘 還有柚子蜜甜味 很特別且味道清新 ☕️芝麻咖啡 +💰15
咖啡層次感分明 面層咖啡 中間牛奶 再加底層的芝麻 咖啡配上芝麻的香口 委搭 芝麻粒口感豐富

☕️🖼🎥🫖🍝🍨🍰

🦀蒜香辣椒蜆肉意大利粉配軟殼蟹 💰138