2023-07-18 53 浏览
之前喺荔枝角返工,間唔中都會去Up a notch 食lunch。最近知道佢搬咗去旺角, 呢日就相約朋友去食晚餐。Calamari ($78)魷魚圈即叫即炸,上枱時仲係熱騰騰,外層炸得薄脆,內裡魷魚口感彈牙,沾上他他醬,好容易食唔停口!Duck Tagliolini ($128)鴨肉絲肉質嫩滑,份量慷慨,意粉掛上creamy嘅醬汁,不過手工意粉比我想像中腍,唔夠Al dente。Margherita pizza($138)Pizza用店內自家培植嘅酸麵種來製作,口感更鬆軟彈性。材料只係簡單嘅蕃茄醬、芝士、羅勒葉,但係味道好好。

Calamari ($78)

Duck Tagliolini ($128)

Margherita pizza($138)
2023-07-18 65 浏览
Up a notch好有個性既餐廳,樓底極高空間感又夠大,設計得新潮有風格海紅蝦他他,紅蝦他他質感起膠,食出蝦既鮮味,再新式地配上米通一齊食,香脆配上綿滑,口感層次好豐富。自家製馬拉盞鮮蟹肉意大利飯,軟硬度剛好而且味道幾好又唔會太膩!飯粒都幾分明,味道討好有創意。一絲絲蟹肉都幾好既配搭。封門牛柳賣相靚仔,剛好煎到半熟,保留到肉汁原味, 炸過嘅蒜絲,經過醃製嘅蘿蔔絲中和番過多肉類既膩, 封門柳色香味俱全,肉質緊緻有彈性!厚薄度適中,好岩我口味。

海紅蝦他他,

紅蝦他他質感起膠,食出蝦既鮮味,再新式地配上米通一齊食,

香脆配上綿滑,口感層次好豐富。

自家製馬拉盞鮮蟹肉意大利飯,

封門柳色香味俱全,肉質緊緻有彈性!厚薄度適中,好岩我口味。
2023-07-10 50 浏览
這次體驗的餐廳Up a Notch,給人的第一印象就是高雅且舒適的用餐環境,充滿現代感的裝潢和溫馨的燈光,讓人倍感放鬆。菜單上的選擇也相當豐富,從海鮮到牛排,從開胃菜到甜點,應有盡有。首先,讓肥妹仔來談談點的蟹肉牛油果他他。這道菜的口感豐富,牛油果的香氣和蟹肉的鮮甜完美結合,讓人一口接一口,難以停下來。接下來是Angus牛排,這道菜的牛肉鮮嫩多汁,加上經過烤製的外皮香脆可口,讓人回味無窮。配菜的火箭菜Parma ham更是為這道菜增添了一份清新的口感。接著是手工pizza和黑松露薯條。手工pizza的外皮酥脆,內裡柔軟,搭配上豐富的配料,口感十分美妙。黑松露薯條則是讓人驚艷的一道菜,飄散著濃郁的黑松露香氣,讓人垂涎欲滴。綜合以上的品項,肥妹仔可以肯定地說,Up a Notch的菜品絕對是一流的。此外,服務人員的態度也相當友善,讓人感到溫馨和舒適。總體而言,如果你想要享受一頓高品質的用餐體驗,Up a Notch絕對是一個值得推薦的餐廳。

2023-07-03
2023-07-10 40 浏览
一早約咗表姐呢晚試下呢間餐廳一齊食飯~不過表姐突然要ot一陣先黎到,咁就唯有坐住等呢度主打pasta同pizza,呢晚我哋都有嗌,喺表姐未到之前我仲叫咗份daily soup同魷魚圈食住等佢當日係南瓜忌廉湯,飲落都幾rich又夠熱點咗餐湯會附上蒜蓉多士多士香脆金黃唔油膩魷魚圈同樣香口又唔韌,配上他他醬食更覺滋味明太子忌廉大蝦手工幼麵做得唔錯~明太子汁醬香濃,麵條既軟硬度剛好薄餅質素都幾好,我哋要左呢款叫「黑鑽薄餅」以松露醬混合菇菌,仲有滑溜既溫泉蛋,味道配搭得好好
一早約咗表姐呢晚試下呢間餐廳一齊食飯~

不過表姐突然要ot一陣先黎到,咁就唯有坐住等

當日係南瓜忌廉湯,飲落都幾rich又夠熱

點咗餐湯會附上蒜蓉多士

多士香脆金黃唔油膩

魷魚圈同樣香口又唔韌,配上他他醬食更覺滋味

明太子忌廉大蝦手工幼麵做得唔錯~

明太子汁醬香濃,麵條既軟硬度剛好

薄餅質素都幾好,我哋要左呢款叫「黑鑽薄餅」

以松露醬混合菇菌,仲有滑溜既溫泉蛋,味道配搭得好好
2023-07-10 38 浏览
朋友知我鐘意Bearbrick,今日帶我過黎呢間勁多bear brick 嘅Cafe,開心仔😍原來Up A Notch 前身係吉梗,唔怪得咁熟口面。呢到同之前一樣,都係2層,而且勁大,同埋位同位之間都係有好多位~我覺得一大班人一齊過黎都冇問題💗黑松露薯條黑松露醬很好,而且薯條食得出係新鮮炸,仲要係我like ge 幼薯條!👍🏼💗Pama Ham pizza Pama Ham 好多,而且佢同出面pizza店不同,食得出唔係用普通面粉整,口感好鬆軟,加埋火箭菜一齊食,食到唔想停!💗牛油果蟹肉沙律塔蟹肉雖然唔太多,但同牛油果溝埋一齊食唔太覺,加上牛油果溶好fresh,淡淡肉,食曬成個都好飽嫁~💗封門柳10安士 3成熟的封門柳不錯,肉質好,牛味重

💗黑松露薯條

💗Pama Ham pizza

💗牛油果蟹肉沙律塔

💗封門柳10安士
3成熟的封門柳不錯,肉質好,牛味重
終於到星期五,最喜歡同班friend放工飲下野chill下!呢間餐廳位於旺角砵蘭街,位置好方便,而且舖頭好大間,裝修有好特別,裏邊成面牆都係熊仔,最特別嘅係有一條透明嘅滑梯,好啱打卡!座位闊落,最啱同三五知己一齊暢飲一番!除咗有各類酒精飲品之外,呢度嘅嘢食都好出色!BBQ牛肉薄餅呢個薄餅,真係超級好味!上面鋪滿左牛肉,好Juicy!餅皮又薄又脆!食到停唔到口!水牛城雞翼 雞翼外皮炸到好脆身,但係裏面嘅肉汁依然好多,外脆內嫩!加上辣辣地嘅水牛城汁!更添惹味!牛油果蟹肉沙律塔 呢個前菜都好正!牛油果好濃好creamy!睇得出真係落足料!同蟹肉Max埋一齊成個沙律好開胃!
除咗有各類酒精飲品之外,呢度嘅嘢食都好出色!
BBQ牛肉薄餅

水牛城雞翼

牛油果蟹肉沙律塔
2023-07-08 52 浏览
大熱旺角Up A Notch‼️勁多Bearbrick 嘅Cafe,仲有好多打卡位📸餐廳好大,仲有2層,空間感超大😆⭐️黑松露薯條新鮮炸起,好脆👍🏼⭐️牛油果蟹肉沙律塔係牛油果溝埋蟹肉一齊食😍牛油果溶好正⭐️Pama Ham pizza Pizza係用自家嘅酸槍種黎整,口感好鬆軟,pizza 邊仲要脆卜卜😍芝士味勁濃,pama ham 超多🤩⭐️香煎北海道帶子蒜香意粉三粒大大嘅帶子,加上用左蒜片同辣椒一齊炒意粉,超級惹味之餘,意粉都好彈牙😗⭐️封門柳10安士叫左3成熟,熟度岩岩好。封門柳個邊係煎香左,咬落去係特別有口感同香口。肉質鮮嫩💯

⭐️黑松露薯條
新鮮炸起,好脆👍🏼

⭐️牛油果蟹肉沙律塔
係牛油果溝埋蟹肉一齊食😍牛油果溶好正

⭐️Pama Ham pizza

⭐️香煎北海道帶子蒜香意粉

⭐️封門柳10安士
2023-07-08 34 浏览
成日係旺角唔知食咩好,又唔想去樓上cafe咁hea,就試下今次呢間餐廳,地點夠方便,同時環境又闊落,好適合一大班人一齊去食野吹下水。餐廳仲有一幅由BEARBRICK砌成嘅feature wall,好有特色。呢到主打西餐食物,我地先叫左2款小食。炸魷魚圈食得出係新鮮炸起,香脆同裏面好軟滑,唔會好鹹。另一款係香煎西班牙辣肉腸,食落去有啲嚼口,味道香濃,兩樣小食都係好送酒。食完啲咁濃味,要食啲fresh啲去配返,我地就叫左個牛油果蟹肉沙律塔。牛油果本來就好健康,加上蟹肉做點綴,可以解小食嘅油膩感。開始到主食啦,先食明太子忌廉汁蝦球意粉,意粉係自家制手工幼麵,蝦球都算幾彈牙,醬汁個份量剛剛好,唔會太少又或太稀。我覺得呢到最出色係佢地嘅意大利薄餅,我地今次就叫左個classic嘅Margherita,批底個厚度啱啱好,脆口但裏面係軟熟。傳統Margherita係唔會有肉,只係用上簡單嘅番茄醬、mozzarella cheese同basil就已經好好食,而呢間餐廳都能夠呈現到出黎。最後我地仲叫左個香煎美國特選封門柳,味道唔會話唔夠,可以加埋少少鹽會更加突出個肉味,份量一定夠3-4人食。

牛油果本來就好健康,加上蟹肉做點綴,可以解小食嘅油膩感。

1K
2023-07-07 52 浏览
Up a Notch Homemade Pasta & Pizza (旺角)旺角砵蘭街160號地舖Buffalo Wings (8 Pcs)水牛城雞翼 (8隻)$78經典小吃的辣度處理恰到好處,肉質鮮嫩多汁,讓人一咬就能感受到美式風情。牛油果蟹肉沙律塔 $138Avocado Crab Meat TowerAvocado, Tomato Diced, Crab Meat, Quina, Lemon Juice牛油果,蕃茄,蟹肉,藜麥,檸檬汁非常有質感。牛油果和蟹肉的搭配令人驚艷,不僅新鮮健康,而且沙拉的味道清爽。Ricotta Cheese Mushroom Rajio自家制手工利可塔野菌意式雲吞$108利可塔皮Q彈有嚼勁,內餡還有野菌和奶酪,濃郁的味道帶來意大利風情的體驗。香煎美國特選封門柳10安士 $298Roasted US Prime Hanger Steak With Gravy重頭劇勁好味,肉質柔軟,加上濃郁的肉汁,讓人回味無窮。黑鑽薄餅 $128Black Diamond PizzaBlack Try fle Sauce, Mczzarella, Sauteed Mush
旺角砵蘭街160號地舖

Buffalo Wings (8 Pcs)
水牛城雞翼 (8隻)$78

牛油果蟹肉沙律塔 $138
Avocado Crab Meat Tower
牛油果,蕃茄,蟹肉,藜麥,檸檬汁

Ricotta Cheese Mushroom Rajio
自家制手工利可塔野菌意式雲吞$108

香煎美國特選封門柳10安士 $298

重頭劇勁好味,肉質柔軟,加上濃郁的肉汁,讓人回味無窮。

黑鑽薄餅 $128
Black Diamond Pizza
Black Try fle Sauce, Mczzarella, Sauteed Mushroom Arugula ‚Black Truffle oil,Itatlian yolk sauce
黑松露醬,莫札瑞拉芝士,炒雜菌,火箭菜,黑松露油,意大利蛋黃汁

薄餅底烤得香脆,口感超棒,素食主義者可以選擇。
2023-07-07 40 浏览
不得不提呢間餐廳嘅用餐環境,餐廳分左兩個主題,一邊木系主題,另一邊係透明系主題,d枱係透明玻璃,旁邊靠牆仲擺放左透明玻璃嘅擺設櫃,裡面放滿左各有特色嘅藝術系公仔🥰會令人覺得自己好似進入左灰姑娘玻璃鞋嘅童話世界入邊🏰食飯有滿滿嘅幸福感☺️食物嘅質素都值得一讚👍🏻小食及頭盤小食叫左水牛城雞翼,頭盤叫左牛油果蟹肉沙律塔。水牛城雞翼酸酸辣辣,開胃惹味,廚師仲好貼心,將一隻雞翼一分為二,可以一啖放入口😊食完較濃味嘅小食,頭盤嘅牛油果味道清新🥑可以中和番味蕾,牛油果茸嘅清甜好配蟹肉嘅鮮甜,口感軟軟綿綿,入口即溶。煙三文魚藍芝士薄餅🍕🧀餅底係薄脆批,烤焗得岩岩好,香脆可口,一個pizza分左六份,每份都有大大片嘅煙三文魚,薄餅佈滿左厚厚嘅藍芝士🧀藍芝士嘅味道濃香微咸,好夾煙三文魚嘅微咸,成個口感好豐富好滿足😆馬拉盞忌廉汁紋甲魷魚自家制手工幼麵🍝呢度嘅homemade spaghetti 值得一試,意粉偏幼,個意粉黎到之後好有驚喜🤩冇諗過係墨魚意粉,配埋濃厚香滑嘅忌廉汁,再加埋馬拉盞調味香料,味道fusion 得黎完全冇違和感,魷魚嘅份量好足,為意粉增添左鮮味😋香煎美國特選封門牛柳🥩牛柳叫左medium

小食及頭盤

煙三文魚藍芝士薄餅🍕🧀

馬拉盞忌廉汁紋甲魷魚自家制手工幼麵🍝

香煎美國特選封門牛柳🥩
牛柳叫左medium, 廚師好貼心咁切開左塊牛柳,牛柳火喉好好,外層微焦鎖住左肉汁,內層肉質軟綿,細嚼嘅時候肉汁慢慢滲透出黎,好juicy! 肉質嘅紋理好靚,睇得出用嘅牛肉質素唔差😋😋
  • 煙三文魚藍芝士薄餅
  • 馬拉盞忌廉汁紋甲魷魚自家制手工幼麵
  • 香煎美國特選封門牛柳
2023-07-07 31 浏览
旺角打卡必到cafe。由荔枝角搬到黎旺角,樓高兩層,好寬敞。有巨型LED wall、滑梯、吊椅,仲有幾十隻Bearbrick!✨海紅蝦他他 - 好鮮嫩,混合蕃茄粒/檸檬油同藜麥,放上鍋巴,喜歡呢個配搭。✨水牛城雞翼 - 醬汁夠惹味。✨炭燒美國封門牛柳配燒汁 - 七成熟,外層有焦香,內裡肉質粉紅鮮嫩。✨黑鑽薄餅 - 餅底脆身,雜菌好香。黑松露味唔會太搶,配上意大利蛋黃汁整體更香滑。✨馬拉盞紋甲魷魚墨汁手工幼麵 - 幼條狀紋甲魷魚同手工幼麵都好彈牙。奶油醬汁上加上少許馬拉盞提味,幾特別。

✨水牛城雞翼 - 醬汁夠惹味。

2023-06-20
2023-07-06 28 浏览
位於旺角嘅up a notch,喺一間頗為出名嘅手工Pizza專門店,一入到去即刻見到佢個廚房,製作食物過程非常之透明。前菜肥雞時左佢嘅牛油果蟹餅,果然冇令肥雞失望,清爽嘅牛油果配埋微酸嘅意大利陳醋,再放上厚厚嘅蟹肉上面,將海鮮嘅鮮味完全帶到出嚟。佢嘅黑松露薯條都唔錯,肥雞嗌咗火箭菜,Parma Ham pizza,味苦清爽嘅火箭菜配上肥而不膩嘅Parma ham,薄薄嘅pizza餅底pizza餅底唔會令到人食得好滯。肥雞在嗌咗個安格斯牛扒,牛味好濃,配上五成熟嘅鮮嫩肉汁,肥雞食到捧住個肚走。
2023-06-24
路過見到依間兩層高、新潮型格工業風餐廳,門口的Be@Rbrick模型非常搶眼, 地方非常闊落,樓底高,裏面有更多不同造型的Be@Rbrick模型。餐廳室內裝修大致分為兩個區域,靠近Be@Rbrick模型的區域玩味十足,用上透明的餐桌、椅子,仲有透明滑梯;而靠近門口的一邊,用上粉色花朵做裝飾,配深色木質傢俬,牆上有巨型投射影像,有放鬆的感覺。餐廳主打手工製薄餅和意粉,亦有供應前菜、沙律和肉類等西式食物。飲品方面,餐廳除了有供應咖啡、多款花草茶外,亦有供應特色雞尾酒和無酒精特調飲品。水牛城雞翼雞翼一開二,切成單骨,方便進食👍。雞翼炸得金黃香脆,均勻沾上濃稠的水牛城醬,都幾夠辣,相當惹味。牛油果蟹肉沙塔牛油果打成泥狀,裹面有牛油果粒、番茄、蟹肉絲和藜麥,並加入檸檬汁,味道清新的開胃菜。煙三文魚藍芝士薄餅望落普通但食落驚喜,餅底塗上藍芝士醬,再鋪上煙三文魚、紅洋蔥和Mozzarella芝士,芝士份量多,芝士味香濃,手工製薄餅有嚼感,餅邊香脆。馬拉盞忌廉汁紋甲魷魚自家製手工幼麵本著冒險精神叫了依款創意菜式,麵條是黑色的,手工幼麵有蛋香味,爽口彈牙有嚼感,配上自家製馬拉盞忌廉汁,醬汁幼滑,醬汁略帶

水牛城雞翼

牛油果蟹肉沙塔

煙三文魚藍芝士薄餅

馬拉盞忌廉汁紋甲魷魚自家製手工幼麵

本著冒險精神叫了依款創意菜式,麵條是黑色的,手工幼麵有蛋香味,爽口彈牙有嚼感,配上自家製馬拉盞忌廉汁,醬汁幼滑,醬汁略帶鹹香,質地較濃稠,奶油味中和了馬拉盞的鹹味,麵條都掛上醬汁,紋甲魷魚都爽口易嚼,鮮味十足,份量亦不少,再拌上炸蒜,口感豐富,由視覺到味道都絕對有驚喜。

香煎美國特選封門柳10安士

我們選擇了5成熟,封門柳就稍為熟了點,大約7成熟左右,牛肉已經切好一件件,裏面都呈粉紅色,外層煎得香口,裹面肉質軟腍,較有嚼勁,肉味濃烈,跟配燒汁,伴碟有沾上黑醋的沙律菜🥗和紫洋蔥。

餐廳一到晚上大約9點就會將光線較暗,在每張桌上放上星球燈,非常浪漫。
2023-07-06 20 浏览
餐廳的樓底非常高,感到開闊舒適。牆角處擺滿了各種大小的bearbrick公仔,從明亮的紫色到鮮豔的橙色,每一個角落都有一個可愛的公仔,展現出店家的個性。水牛城雞翼。這道菜品的翅膀炸得金黃酥脆,配上辣味獨特的醬汁,讓人垂涎欲滴。紅蝦他他,炸蒜絲的香氣讓整道菜品更加美味。紅蝦新鮮彈牙。配埋米通一齊食,口感多層次馬拉盞蟹肉意大利飯配炸菠菜是不容錯過的菜品。 蟹肉的鮮味和意大利飯的香氣完美融合在一起,再加上炸菠菜的脆爽口感,讓人一試難忘。異國風煙三文魚pizza,這道pizza上鋪滿了美味的煙三文魚和芝士,融合了不同的口感和風味

2023-07-05 34 浏览
今日黎到呢間裝修型格既餐廳, 食物有意想不到既驚喜!!除左A LA CARTE,有兩個2人餐都幾抵食每個前菜/主菜都有唔同價錢, 任君選擇咁變成套餐黑松露薯條 Truffle Fries滿滿既黑松露香味令人無法抗拒, 一口接一口咁停唔到!!Red Shrimps Tar Tar紅蝦他他醬*口感鮮美, 搭配特製的醬汁, 更顯得鮮嫩多汁,令人一試難忘Hawaiian Pizza鳳梨同莎樂美腸既搭配, 比起平時配既火腿多左一層惹味PIZZA既厚度剛好, 唔會太厚好似食麵包咁Scallop Spaghettis呢道香煎北海道帶子蒜片辣椒意大利麵無疑是今天的最大亮點意粉加上蒜片與辣椒, 比起用醬汁煮既清新好多帶子亦都好鮮甜又飽肉Hanger Steak封門柳牛扒熟度恰到好處, 肉質鮮嫩多汁牛味濃郁度令CP值大大提升真心無諗過唔係扒房都食到咁出色既牛扒Fresh Lime Soda & Lemon Lime Bitters最後用一杯SODA作為收尾,既消暑又解渴!少少果酸與微苦的口感相得益彰
今日黎到呢間裝修型格既餐廳, 食物有意想不到既驚喜!!
除左A LA CARTE,有兩個2人餐都幾抵食
每個前菜/主菜都有唔同價錢, 任君選擇咁變成套餐
黑松露薯條 Truffle Fries
滿滿既黑松露香味令人無法抗拒, 一口接一口咁停唔到!!
Red Shrimps Tar Tar
Hawaiian Pizza
鳳梨同莎樂美腸既搭配, 比起平時配既火腿多左一層惹味
PIZZA既厚度剛好, 唔會太厚好似食麵包咁
Scallop Spaghettis
呢道香煎北海道帶子蒜片辣椒意大利麵無疑是今天的最大亮點
意粉加上蒜片與辣椒, 比起用醬汁煮既清新好多
帶子亦都好鮮甜又飽肉
Hanger Steak
封門柳牛扒熟度恰到好處, 肉質鮮嫩多汁
牛味濃郁度令CP值大大提升
真心無諗過唔係扒房都食到咁出色既牛扒
最後用一杯SODA作為收尾,既消暑又解渴!
少少果酸與微苦的口感相得益彰
2023-06-21