2022-08-20 203 浏览
旺角兩大商場,行下 Moko 尼個場就少些人,而食肆就無朗豪坊咁集中某樓層。龍蝦湯 偏咸 可接受牛角包 正常 無特別湯都未飲完上埋杯 Latte , OH no 明白現今社會好多都追求電子化,慳人手成本,減低人手錯誤,有時用電話落單就會欠缺同客人溝通了,希望商家們賺錢之餘都諗諗點攞到客人要求嘅平衡。一山不能藏二虎蝦意粉意粉口感唔好,好粉唔軟滑蝦尚可接受燒春雞配薯條雞燒得唔香口,同時無香料味薯條淋晒唔脆,仲要無味整體而言,單靠剩餘少少賣相,長遠好難於業內有好長遠顧客吧~真係意料之外香港人就無晒口福,只有眼福,慘

龍蝦湯 偏咸 可接受
牛角包 正常 無特別

一山不能藏二虎蝦意粉
意粉口感唔好,好粉唔軟滑
蝦尚可接受

燒春雞配薯條
雞燒得唔香口,同時無香料味
薯條淋晒唔脆,仲要無味

香港人就無晒口福,只有眼福,慘

2022-08-12
2022-08-18 159 浏览
不時經過Moko 新世紀,都會見呢間Urban Cafe幾時都咁多人,甚至大排長龍,或者佢地方比較開揚,又有大卡位坐得舒舒服服,仲可以好 chill 咁嘆住咖啡,睇下人來人往嘅商場~今日時間尚早,唔特別需要排隊,不如lunch 就在此解決吧!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯卜卜脆炸魚漢堡配薯條炸魚非常大件,薯條份量亦多,正!一山不能藏二虎蝦意粉整碟意粉份量幾多,虎蝦亦大隻,幾好味士多啤梨蛋糕其實一件海棉蛋糕,不過用針筒裝住士多啤梨醬,玩味感十足😎凍桃茶,Cappuccino 餐湯: 龍蝦湯,不過少少扁鹹
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
卜卜脆炸魚漢堡配薯條
炸魚非常大件,薯條份量亦多,正!

一山不能藏二虎蝦意粉
整碟意粉份量幾多,虎蝦亦大隻,幾好味

士多啤梨蛋糕
其實一件海棉蛋糕,不過用針筒裝住士多啤梨醬,玩味感十足😎

凍桃茶,Cappuccino

餐湯: 龍蝦湯,不過少少扁鹹

2022-06-22
  • 一山不能藏二虎蝦意粉
  • 凍桃茶
  • 卜卜脆炸魚薯條
2022-08-15 125 浏览
近期MOKO 商場出咗好抵既優惠券,用黎食野買野有得折上折,超級抵﹗MOKO商場又大又好行,於是就約咗朋友去MOKO 行下街食下野咁,一直都好想試呢間餐廳,餐廳好開揚,係採取開放式設計,感覺寬鬆舒適,喺商場上層望落去會見到一個個波波咁,其實就係一個個卡位的保護罩。餐廳分咗做兩邊,一邊係做麭包同甜品生意,另一邊就係我所講既開放式餐廳設計,係俾我地食西餐既。我地係下午茶時段入去,三個人叫咗三個甜品set,每set 的份量都頗大,食到好滿足﹗呢餐係好高質的下午茶﹗1. 拔絲超多芒窩夫 $108呢款拔絲窩夫外表已經好吸引😲,成個窩夫上面放咗豐富的忌廉同芒果上再加上面頭的拔絲,好似一朵花,成件藝術品咁﹗睇見都好想食🤤,窩夫口感軟綿綿😋,配咗軟滑嘅忌廉同芒果,加埋D拔絲,入口好有層次感﹗一次過有三重感受幾特別!2. 莓夫﹗雜莓牛角窩夫 $88牛角包口感酥脆,牛油味道香濃。雜莓味道酸酸甜甜,忌廉口感軟滑,可以再來多一份3. 香芒乳酪碗 $88呢個係朋友叫既,佢好肚餓,一上菜就拼命食,所以無影到相但見佢上氣不接下氣咁不停食,清哂成碗,我諗好好味卦下次再光顧時,我會叫呢個試下﹗

1. 拔絲超多芒窩夫 $108
一次過有三重感受幾特別
!

2. 莓夫﹗雜莓牛角窩夫 $88

3. 香芒乳酪碗 $88
呢個係朋友叫既,佢好肚餓,一上菜就拼命食,所以無影到相
但見佢上氣不接下氣咁不停食,清哂成碗,我諗好好味卦
下次再光顧時,我會叫呢個試下﹗
2022-06-26
  • 拔絲超多芒窩夫
2022-08-15 127 浏览
第一次去是兩年前,當初感覺真的不錯,記得當時吃的是大蝦意粉。之後第二三次都差了,到今次,叫了一個二人餐,首先龍蝦湯勁咸,有血壓高的朋友請小心。雞沙律,賣相極差,看不到半點誠意。慢煮雞,灣仔某茶記的88元炸子雞餐好味過佢 N 倍。最後 M7 和牛,我以為上錯,再次問侍應這是 M7 嗎 ?答案 : 是的。 味道是沒有味道,温度暖與冷之間,切了兩片完封不動了。講真我一世人未吃過咁難食的牛扒。看得出食材是差的,煮的人亦極不專重其職業,此集團是否有什么問題嗎?這間店決定不會再去了。
M7 和牛
2022-08-14
2022-07-22 274 浏览
在旺角鬧市穿梭,想找一個地點方便由寧靜一點的Cafe,第一時間想到Urban,在旺角MOKO一上電梯就到了,門面很當眼,當然人留不絕,人氣的地方是必須排隊。很掛念那個香牛油味的牛角包,珍珍牛油香味已經充滿在商場的餐廳外,行緊啦我算快,等了一會兒可以入坐,餐廳屬於半開放式,跟商場連接處, 靠外那邊很開陽,在繁忙的商場中,可以靜靜的學會咖啡好享受呢!跟朋友點了兩個中午餐,點了一個龍蝦汁大蝦意粉、還有牛肉漢堡,套餐還更湯及飲品,分量不少!龍蝦汁大蝦意粉很有水準,就更酒店吃的差不多,龍蝦汁很夠味道,配上手工意粉特別出色!還有我最愛的牛肉漢堡,漢堡扒厚厚的,肉質非常juicy,還有更酸瓜、好似番茄一起配搭,非常喜歡這個味道,連鎖店更加好吃!特別一提這裏的咖啡,必定要點,咖啡味香濃,還想點甜品,不過今天吃太多,下次來一個輕食,再點一個牛角包、甜品和咖啡!

2022-06-20
  • 咖啡
  • 龍蝦湯
2022-07-21 270 浏览
東鐵線連接到港島真係方便好多,港島想去MOKO唔洗再喺太子行過去,直接搭到旺角東站又快又唔怕熱😆 想食西餐又未試過哩間,見到all day breakfast就啱喇!lunch 時間人多多,好彩前面冇人等,所以第一張就到喇。如果大家去等位記得要企喺佢要求嘅位置等,企開啲都唔得架,就算冇其他人等都一定要企埋去,如果唔係唔會安排位畀你架(職員係咁表示嘅)✨升CUP晨光第一炮 $158巴馬火腿同煙三文魚正常,法式香腸有兩款,味道都唔錯。炒蛋幾滑溜,蕃茄唔會酸,大啡菇嘅菇味略淡。牛角包牛油味香濃,咬落幾鬆軟。鮮果乳酪食落味道帶少許芝士咸味。✨車起芝士牛堡配薯條 $158薯條香脆,面層撒上少許芝士絲,食落帶點芝士味👍🏻 車打車士配牛堡梗係又香又濃郁啦😋 牛堡表面有啲乾同硬身,中間反而幾juicy。✨龍蝦湯湯味幾香,唔會太咸,仲有小龍蝦肉,濃郁程度都算唔錯,如果再濃啲更好😆✨凍蜜桃茶肥b嘅正常版同我嘅走冰版,顏色差好遠😂 冰塊溶解之後,茶味變淡咗;冇冰版當然係最濃味。蜜桃味幾香又夠濃,同時亦冇蓋過茶味,飲落有茶味又帶清甜桃味。🔍整體感覺:餐廳半露天形式,商場頂透點陽光照落嚟,感覺好開揚又relax

升CUP晨光第一炮
✨升CUP晨光第一炮 $158

車起芝士牛堡配薯條
✨車起芝士牛堡配薯條 $158

龍蝦湯
✨龍蝦湯

凍蜜桃茶
✨凍蜜桃茶

🔍整體感覺:餐廳半露天形式,商場頂透點陽光照落嚟,感覺好開揚又relax。座位隔離唔算太近,而我地仲坐到獨立卡位,環境幾舒適。員工態度就有待改善,接待女同事表示就算冇其他人等位,都一定要企到埋去等位座位度先當係等位,企出啲都唔得,好似阿媽教囝咁😅 食物都唔錯,哩個set lunch 包埋龍蝦湯同飲品,性價比都幾高。
2022-07-15
龍蝦湯
2022-07-11 225 浏览
每次經過MOKO都發現呢間cafe好火爆,今晚8點半竟然冇咩人,menu都冇睇,即入揀咗張有蓋嘅卡座,夠闊落,私密性唔錯有困難選擇症嘅黎呢度食輕鬆,直接叫咗個2人餐👫前菜嘅沙律咁大份,好少見,大啡菇超惹味,source配搭出色,推薦餐湯,有龍蝦味,但太鹹,牛角包冇咩特別兩個main的賣相非常不錯,肉眼扒我地叫7成熟,少少over,可能5成比較好,同樣地個source很出色,提升咗唔少肉味好surprise嘅係呢個西班牙大鑊飯,好大份,海鮮鋪滿曬,仲有原隻龍蝦🦞d飯偏硬,大夠大粒,加埋芝士,creamy,source,口感豐富。最後甜品系列,只➕25蚊就有得食,賣相相當吸引,味道ok,可以一試。賣單時有驚喜,發現openrice有85折券,用咗十分舒適。總體而言,份量十足,味道不過不失,環境舒服嘅餐廳。留意返,呢個餐嘅份量3-4個人食都冇問題😃

揀咗張有蓋嘅卡座,夠闊落,私密性唔錯
有困難選擇症嘅黎呢度食輕鬆,直接叫咗個2人餐👫

大啡菇羽衣甘藍果仁沙律

餐湯,有龍蝦味,但太鹹,牛角包冇咩特別

餐湯

澳洲Mayura朱古力飼和牛肉眼扒(10安士)

西班牙大鑊飯

The Good Guy(S)

Strawberry cake

總體而言,份量十足,味道不過不失,環境舒服嘅餐廳。

留意返,呢個餐嘅份量3-4個人食都冇問題😃
用餐优惠
現金券
大啡菇羽衣甘藍果仁沙律
澳洲Mayura朱古力飼和牛肉眼扒(10安士)
西班牙大鑊飯
The Good Guy(S)
Strawberry cake
  • TheGoodGuy(S)
2022-07-10 206 浏览
今日約了好友來個悠閑午餐,選了Moko mall的Urban Cafe,每次見到都好想食,今日終於成功!餐廳位於中庭,感覺開揚舒服,午餐選擇非常多,由A至O,沙律、意粉、飯、Burger、甜品、扒、All Day Breakfast等等,相當吸引。以手機點餐很方便,我們點了車打芝士牛堡配薯條及一山不能藏二虎蝦意粉,一個配餐湯一個配沙律。一山不能藏二虎蝦意粉有大大隻虎蝦,香濃番茄醬,虎蝦彈牙好味。車打芝士牛堡份量多,大大pat濃郁芝士醬在牛肉漢堡上,牛堡juicy好味,加上番茄及生菜多重口感,薯條香脆美味。我們還點了甜品goodguys,什莓味蛋糕酸甜美味。蜜桃茶冰涼解渴。服務員態度很好,整體用餐很不錯。

今日早左啲放工本身諗住買外賣番屋企食行過Urban既時候見到未坐滿!平時Lunch time/Dinner time都幾爆,今日可能早左放工,雖然未滿但都坐得8899男朋友提議襯今日早左收工就黎試下😆因為我一直都好想試,主要俾佢地既裝潢design吸引左餐廳係MOKO中間,坐係入面用餐可以睇晒成個商場既景,餐廳環境都好靚,幾chill而且坐得幾舒服😌我地未係好肚餓,所以叫左一個Main再加左一個Add-on每個set都會跟既龍蝦湯🦞配迷你牛角包🥐🦞:湯既質地都幾濃稠,飲落口質感creamy,而且仲有濃密既龍蝦香龍蝦湯入面仲有龍蝦肉😍爽口且滿滿龍蝦香,真係啖啖湯都有香濃既龍蝦味🥐:食落都幾酥脆,入口牛油香味幾重,咬開一絲絲好多層,口感亦唔錯!我地加左煙肉芝士薯條🍟以add on黎講個份量有啲嚇親我😆薯條份量好多,芝士同煙肉亦都同等地多完全唔洗慳住食👍🏻👍🏻條條都可以點滿芝士醬好爽薯條係我鐘意個種有調味過唔係M牌薯條,食落外層香酥脆口之餘,咬落仲有少少薯仔🥔既軟糯配埋芝士同煙肉基本上無得輸😋😋😋慢煮法國黃油春雞之前行過Urban就係見到人地食呢個吸引左我!!今日終於食到!亦都無令我失望😋春
今日早左啲放工本身諗住買外賣番屋企食

我地未係好肚餓,所以叫左一個Main再加左一個Add-on
每個set都會跟既龍蝦湯🦞配迷你牛角包🥐

我地加左煙肉芝士薯條🍟

以add on黎講個份量有啲嚇親我😆
薯條份量好多,芝士同煙肉亦都同等地多
完全唔洗慳住食👍🏻👍🏻條條都可以點滿芝士醬好爽

配埋芝士同煙肉基本上無得輸😋😋😋

慢煮法國黃油春雞
之前行過Urban就係見到人地食呢個吸引左我!!
今日終於食到!亦都無令我失望😋
春雞份量唔少,一個人食既話應該好飽!
切落去就已經知道肉質非常嫩😍😍😍😍
果然入口係微微脆既外皮,咬落去肉汁非常豐富,而且肉質鮮嫩👍🏻👍🏻👍🏻
香草味非常香濃,焗得岩岩好,食落又有香草既香,配上黃油雞香,真係好正😋😋😋

配埋既沙律、薯集同埋蕃茄等等亦都十分不錯
份量真係幾多幾抵食👍🏻

跟餐飲品係桃茶,竟然係濃厚既桃茶而唔係茶包桃茶😆
飲落係滿滿既桃香,質感偏厚,非常正

食到胃口大開我地再叫左件Strawberry Cake
白雪雪既外表配左一枝草莓果醬🍓俾我地打入去件蛋糕到😆玩味十足

蛋糕🍰質感fluffy 食落幾light
配埋thick cream個口感上既balance幾好
奶油亦幾香奶味,配埋酸酸甜甜既草莓醬同埋新鮮士多啤梨🍓
為我地既晚餐畫上完美句號😊😊😊😊
2022-07-03 132 浏览
這間餐廳的扒都幾出名 今次過嚟慶祝生日上網見到牛扒好多人推介 套餐 包埋龍蝦湯和飲品美國安格斯肉眼扒 牛味好吸引真係煎得好香 五成熟啱啱好 份量非常足夠 肉質非常juicySide dish 都交足貨 薯條炸得啱啱好 雜菇和蘆筍的味道亦算十分出色套餐仲可以優惠價25蚊加配蛋糕 雖然已經食完已經好飽 但係都忍唔住 加咗芒果蛋糕😆這裏的甜品質素好高 用這個價錢加配真係好抵店員都好好 入去嗰時未有卡位 坐低咗一陣之後有 佢都即刻問我轉唔轉過去 雖然我最後都冇 轉過去 但係的確係抵讚👍
這間餐廳的扒都幾出名 今次過嚟慶祝生日

上網見到牛扒好多人推介 套餐 包埋龍蝦湯和飲品

這裏的甜品質素好高 用這個價錢加配真係好抵
2022-06-21
2022-06-30 109 浏览
Urban Cafe Commune,是Urban Bakery 的副線餐廳。成日經過Urban 覺得好似好貴,都無試過,但今日同朋友經過,見竟然無乜人排隊,大家又未試過,就試試佢!.🍚3小時慢烤法國肥雞(半隻)今次食左個慢煮肥雞,應該係餐廳主打菜,燒肥雞用左香草醃製,表面微焦,皮算脆,肉質不太鞋但亦不juicy,覺得不過不失,有沙律菜及薯條伴碟。燒肥雞溫度只係微暖,薯條夠熱,夠粗,好食充滿香草味,不過多d薯條就好啦。.總括然而,食物水準一般啦,包埋杯飲品,價錢都可以接受。
🍚3小時慢烤法國肥雞(半隻)
總括然而,食物水準一般啦,包埋杯飲品,價錢都可以接受。
性價比超高午餐🥣同媽媽👩🏻行下moko 商場,見到Urban cafe commune,媽媽話好想食下喎。不過都唔少人食,要企係旁邊等一陣。叫左二個lunch set。lunch set 已包一杯飲品同龍蝦湯🦞。龍蝦湯幾好飲,唔算太鹹,入邊真係有龍蝦粒。飲品我哋都揀咗涷蜜桃茶🍑,夏天消暑解渴都唔錯。主菜方面,lunch set 都有幾多選擇,叫左慢煮法國黃油春雞同Impossible Bagel Breakfast 🥯。春雞加左啲香草🌿,燒出嚟皮脆肉嫩,又帶點香味👃🏻。伴隨春雞仲有及脆卜卜薯條同清新沙律Impossible Bagel Breakfast 🥯好吸睛,Bagel加果醬同cream cheese食,好滿足。仲有豬柳,藜麥沙律,慢煮番茄,大啡菇。係咪好奇點解我哋午餐都唔叫啲粉麵飯?偷偷話你知,因為要留肚食甜品呀~ 一到餐廳嘅時候,我哋已經俾個甜品櫃吸引住,估唔到原價$38既蛋糕,叫lunch set只係需要加$25就食到。蛋糕有好多款,紐約芝士蛋糕,拿破崙,朱古力,士多啤梨,芒果,雜莓。我地叫左芝士蛋糕同朱古力蛋糕🍰 朱古力蛋糕係一層mousse 一層海棉蛋糕,每口都充滿朱古
性價比超高午餐🥣

蛋糕有好多款,紐約芝士蛋糕,拿破崙,朱古力,士多啤梨,芒果,雜莓。我地叫左芝士蛋糕同朱古力蛋糕🍰 朱古力蛋糕係一層mousse 一層海棉蛋糕,每口都充滿朱古力甜味。Cheese cake芝士味濃, 焗完好香。

呢個價錢可以食到甘多野真係超值,食物質素亦真心不錯。辛苦店員於百忙中仍然保持良好服務質素👍🏻👍🏻下次黎行街決定再黎幫襯☺️

2022-06-29 159 浏览
星期日完了崇拜熱辣辣都係走去商場覓食舒服啲阿仔好多時都係話去outxxxxx今次到我話帶佢去Urban試吓啦職員好好,見我哋一家三口有張卡位剛剛埋單,問我哋等不等一會待他清潔完才入座坐在卡位望到商場的大電視,又有點自然光從上透下來,感覺舒服我們叫了兩個餐,加個side 要個沙律和叫多件cake 給我,剛剛好週日去的Menu價錢和我weekday 去是貴少少的龍蝦湯:比較稀,但吃到少少蝦肉意粉:得兩隻蝦,蕃茄醬濃郁,但味道一半一半漢堡:滿滿的芝士,牛肉肉汁豐富,但薯條比較乾身沙律:普普通通,份量不多蛋糕:餅乾碎底佔的比例比較多,芝士味不濃
星期日完了崇拜
熱辣辣都係走去商場覓食舒服啲
阿仔好多時都係話去outxxxxx
今次到我話帶佢去Urban試吓啦
職員好好,見我哋一家三口
有張卡位剛剛埋單,問我哋等不等一會
待他清潔完才入座
坐在卡位望到商場的大電視,又有點自然光從上透下來,感覺舒服
我們叫了兩個餐,加個side 要個沙律和
叫多件cake 給我,剛剛好

週日去的Menu價錢和我weekday 去是貴少少的
龍蝦湯:比較稀,但吃到少少蝦肉
意粉:得兩隻蝦,蕃茄醬濃郁,但味道一半一半
漢堡:滿滿的芝士,牛肉肉汁豐富,但薯條比較乾身
沙律:普普通通,份量不多
蛋糕:餅乾碎底佔的比例比較多,芝士味不濃
龍蝦湯,牛角包🥐
手撕肥雞溫泉蛋沙律
車打芝士牛堡配薯條
New    York  cheesecake
2022-06-26
手撕肥雞溫泉蛋沙律
車打芝士牛堡配薯條
2022-06-28 102 浏览
呢2日去左moko staycation 係商場度食lunch ,見到呢間幾chill既餐廳,係正商場既中亭位置,幾開揚。lunch set價錢$1xx左右 都唔算貴。.🍴升CUP晨光第一炮 $158所有lunch set都配龍蝦湯+飲品,龍蝦湯足料濃味有粒粒龍蝦肉,all day breakfast 好有誠意,有勁多料,包括:巴馬火腿、煙三文魚、法式香腸、香滑炒蛋、烤大啡菇、慢煮蕃茄、鮮果乳酪、法國AOP牛角酥。.🍴慢煮法國黃油春雞(1/2) $118半隻黃油春雞配鮮露荀、薯條、慢煮蕃茄、自家秘製醬汁,隻雞整得好好食,又滑又厚肉,配埋超crispy既薯條👍🏼真係好正。.飲品就擇左凍蜜桃茶,凍鮮奶咖啡雖然要加 $+18,但真心抵加👍🏼奶味香濃,咖啡味重。
🍴升CUP晨光第一炮 $158

🍴慢煮法國黃油春雞(1/2) $118

Cozy lunch place 🖤 Urban Coffee💫..b呢日出左黎旺角做完野,就係MOKO 約朋友食lunch🍴,見到一間裝修滿有風格既半露天西餐廳,環境舒服而lunch set 都幾抵食,跟Soup (龍蝦湯味道濃郁) & 香甜 Iced Peach Tea🍹🔸LK Raclette Cheese Burger $158漢堡🍔 大份,配上香脆有味薯條夠惹味。🔸LF 1/2 Roasted French Chicken $118雞件🐥 用香草焗製嫩滑,同樣配上香脆薯條。..最後甜品:Chocolate Cake (Cookie Monster) 跟餐都係 +$25,呢度款款蛋糕都好精緻而且質素不錯吃!黎到記得要嗌蛋糕🍰🍴 食喔!..×××××ש旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場1樓121及188號舖..

b

漢堡🍔 大份,配上香脆有味薯條夠惹味。

雞件🐥 用香草焗製嫩滑,同樣配上香脆薯條。

×××[URBAN Café Commune]×××
©旺角太子道西193號MOKO新世紀廣場1樓121及188號舖