呢間cafe位於尖沙咀K11附近,感覺有啲似外國嘅cafe。店內牆上有塗鴉同掛有t-shirt等裝飾,加上工業風的裝橫同柔和的燈光,俾人感覺幾舒服。🔸香茅茴香帶子意大利飯 份量不算多,但都有四粒帶子🙈 意大利飯煮得挺入味,忌廉味重,飯的硬度亦適中。味道不錯,不算太膩👍🏼🔹燒牛腹配椰菜花飯 這椰菜花飯的忌廉味亦很重⋯用鐵鍋上雖然夠熱,但啲邊邊位黐哂底🥲 燒牛腹可能煮得耐左,口感好乾同有啲un。雖然個椰菜花飯幾好味,但份量真係不大,呢個價錢質素可以更好⋯☕️𝗖𝗵𝗮𝗶 𝗹𝗮𝘁𝘁𝗲好香,肉桂味好重,冬天飲完暖笠笠。而熱朱古力分別有70%同80%濃度選擇。我地揀左70%已經好夠,微苦澀中帶甘,但口感不算厚,可以再醇厚啲就更好。🔸西班牙油條 熱辣辣炸出嚟,更有朱古力同吉士醬供蘸點。但個𝗰𝗵𝘂𝗿𝗿𝗼𝘀外面係炸得好脆,但入面就太淋了⋯而且朱古力醬較稀⋯整體一般,不過不失。呢個甜品出面較少見到,都可以一試嘅。

🔸香茅茴香帶子意大利飯

燒牛腹配椰菜花飯
Chai  latte
西班牙油條
2021-12-29 249 浏览
個質素同個價錢完全吾對比,啲質素差都吾識講,比普通既餐廳仲難食,60 蚊既質素,意大利面乾爽到痴埋一舊,啲意大利飯冇味,其實個廚師識吾識煮野食,一間睇落中級既西餐廳啲野食甘差
2021-12-24 221 浏览
I ordered ice americano but she thought i order ice latte and then I didn’t pay attention about the price and I paid with credit card for latte price.And after latte came out i told her I ordered ice americano not the latte in a nice way.But her reaction was very rude. she didn’t check with co workers, she was just standing with latte and she rolled her eyes keep saying you ordered latte!I was embarrassed I just didn’t want to argue with her for the latte or americano cause there were a lot of
I was embarrassed I just didn’t want to argue with her for the latte or americano cause there were a lot of customer
So I just left.
I can say the coffee even latte or americano is really good but the staff attitude was very rude and impolite
外卖自取
2021-11-27 616 浏览
這間在尖沙咀嘅餐廳好似主要係飲咖啡,因為咖啡選擇有兩頁紙咁多,有人甚至買咗咖啡坐在門外飲但小编同朋友冇叫咖啡,只叫咗主菜做晚餐。-🌹慢煮雞胸牛油果藜麥沙律沙律用藜麥小編喜歡,因為健康,大部分食沙律嘅朋友都會喜歡。這個沙律兩主角,慢煮雞胸同牛油果🥑,牛油果份量特別多,起碼有半隻牛油果,抵讚,雞胸係慢煮,又滑又嫩,仲要似切粒更易入口。有一特別係加了青豆,增加口感,好。-🌹帶子意大利飯這個帶子意大利飯,帶子有三少粒,份量偏少,意大利飯本身係軟腍,基本可以,不過配料有香茅、茴香同魚子醬,令味道提升咗好多,讚。-🌹三文魚南瓜意粉今次嘅意粉係南瓜配三文魚,幾特別,三文魚切粒,南瓜又切粒,有時望樣分唔到係南瓜定係三文魚,食落先知,不過南瓜好似比較少。唯一特別係加咗隻蛋,半生熟,混埋落啲意粉度都幾好味。-🌹雜莓pancake這個真係冇乜特別,只係兩塊pancake加雜莓菓醬,但味道可以的。

🌹慢煮雞胸牛油果藜麥沙律

雜莓pancake
  • 香煎帶子蘋果蓉蕃紅花意大利飯
  • 南瓜蓉蟹肉烤虎蝦意大利飯
2021-11-26 1461 浏览
今次我來到這間很有情調的西餐廳,餐店播放的音樂很柔和。我們太餓了,點了很多食物,店員有禮貌地把兩張桌連合在一起,方便我們擺放更多菜色。餐廳雖然不算大,但裝修風格特別,有件黑色和白色的長T-shirt県掛著,有種黑白配的感,牆上的英文字體也很優美。我們點了以下菜式 :Lemongrass fennel scallop risotto w/ caviar (帶子意大利飯)$178:香嫩爽口的帶子,入口即溶,用海鮮來做意大利飯的配料,是非常合適,因為濃濃的醬汁會滲入飯中。帶子非常彈牙,帶子多汁,鮮味很突出。廚師把意大利飯炒得非常香噴噴,黏度適中。伴碟美觀觀而不單調。意大利飯的軟硬度適中,有少量蠶豆作配搭,味道清新。忌廉醬汁香濃,很入味!(原圖:我手機光度較好)這是帶子的近鏡照片Smoke salmon pumpkin spaghetti 「三文魚南瓜意粉」$128:三文魚一直以來都是西餐常用食材,廚師用煙燻效果來製作三文魚,絕對能令三文魚味道提升到另一個層次。南瓜和意大利粉味道配合得恰到好處,把三文魚切成細片,南瓜蓉也易入口。半生熟的蛋汁跟意粉融合,非常惹味。南瓜的金黃色很搶眼,色香味俱全,
今次我來到這間很有情調的西餐廳,餐店播放的音樂很柔和

我們點了以下菜式 :

原圖:我手機光度較好)
這是帶子的近鏡照片

三文魚一直以來都是西餐常用食材,廚師用煙燻效果來製作三文魚,絕對能令三文魚味道提升到另一個層次。南瓜和意大利粉味道配合得恰到好處,把三文魚切成細片,南瓜蓉也易入口。半生熟的蛋汁跟意粉融合,非常惹味。南瓜的金黃色很搶眼,色香味俱全,令我覺得很開胃,吃完很滿足。

藜麥煙三文魚雞胸牛油果沙律 $108:煙燻的三文魚和清淡的蔬菜形成強烈的對比,牛油果和蕃茄味道清新,蔬菜非常香脆,藜麥的份量多,膳食纖維含量豐富,有飽肚感,藜麥粒狀爽口彈牙,絕對是健康之選。廚師用慢煮方式來製作雞胸,把雞胸切成粒狀,令雞胸保持鮮嫩度,味道特別鮮甜,顏色白哲,很適合來作沙律材料。

Mixed berry pancake [雜莓班戟]
$88:
多種雜莓互相配合,應該是藍莓加紅莓,味道非常鮮甜,兩件班戟份量剛好,軟彈度高,鬆軟而不鬆散,甜味適中。果醬香甜,醬汁多到往下流,滋味甜入心。底層微焦和熱烘烘,令班戟口感更香濃,雜莓醬酸甜開胃。

飲品:Ice chocolate $57:
朱古力味香濃,奶味偏重,面層的奶醬有黏度,加上有些少朱古力粉浮面,令口感很豐富。冰涼爽快的朱古力飲品,別有一番風味,刺激舌尖的每一顆味蕾。

內在環境:

店舖門面:

2021-11-25
  • 慢煮雞胸牛油果藜麥沙律
  • 南瓜蓉蟹肉烤虎蝦意大利飯
2021-09-23 1110 浏览
朋友好鍾意食軟殼蟹,所以佢見到網上有食評話呢間嘅軟殼蟹意粉好好味,就專登去呢間cafe,但最後唔知係唔係轉左Menu,上面搵唔到軟殼蟹意粉~Cafe係尖沙咀近K11嘅位置,唔仔細搵未必留意到,但去到唔使等位就可以直接入座,入面環境雖然多人但都好啱同朋友食嘢傾計Chai Latte☕️朋友揀咗呢杯飲品,飲完表示肉桂味太濃同埋蓋過豆奶味道,但我本身好鍾意肉桂,所以覺得好好飲,如果鍾意肉桂嘅朋友可以一試👍🏻而我杯Oolong Fizz唔記得影相所以唔多講啦Deep fried chicken with mentaiko sauce🍗炸雞加咗明太子醬真係好惹味,但份量唔算多同埋炸粉略嫌有啲厚,如果以呢個價錢可以嘗試其他小食Smoke salmon pumpkin spaghetti🍝估唔到甜甜嘅南瓜同三文魚好夾,加埋一齊都好味無違和感,食到一半將溫泉蛋撈埋一齊更有層次,濃濃嘅蛋汁包住意粉,味道仲突出,但就好容易膩Creme brûlée pancake🥞 最後甜品試咗creme brûlée pancake,真係幾有食creme brûlée嘅感覺,上面嘅焦糖好脆,但因為佢係好厚實嘅嗰種panc

Chai Latte☕️
而我杯Oolong Fizz唔記得影相所以唔多講啦

Creme brûlée pancake🥞
最後甜品試咗creme brûlée pancake,真係幾有食creme brûlée嘅感覺,上面嘅焦糖好脆,但因為佢係好厚實嘅嗰種pancake,所以食到一半就飽,如果多啲人share會比較好

餐廳嘅環境好適合同朋友傾偈食嘢,而食物份量對於男士可能就未必夠,不過經過附近都可以一試,但如果同樣價錢都應該有唔少同類型cafe可以選擇~

2021-09-05 811 浏览
約左朋友週末早上一聚做research搵下尖沙咀邊度有cafe啱朋友推介呢間比我 一於試下~我先到,趁朋友未到問餐廳職員嗌甜品有無得寫happy birthday 餐廳職員好好咁配合並表示預先幫我寫定怕一陣多人寫唔切本身話限時90分鐘我哋由1030坐到1230餐廳用app落單食物選擇唔算話好多本身睇中想食個個當日都無😭😭我同朋友都鐘意食牛油果所以揀同一款吞拿魚茸牛油果多士味道同想像中既一模一樣無乜surprise但勝在夠新鮮飲品嗌左杯latte同花茶 正正常常咁囉😂反而個甜品有些少驚喜Pancake比想像中鬆軟個果jam又唔算太甜加埋職員配合幫手寫個字成件事一流
約左朋友週末早上一聚
做research搵下尖沙咀邊度有cafe啱
朋友推介呢間比我 一於試下~

餐廳職員好好咁配合

個果jam又唔算太甜
加埋職員配合幫手寫個字
成件事一流

2021-08-15
$200 (早餐)
2021-08-13 1016 浏览
My favourite dessert!招牌焦糖班戟igable吸睛十足!💕吉士醬唔止望落邪惡吸引,食落真係好好味~呢間位於鬧市嘅尖沙咀cafe,低調得嚟出品有驚喜!🌟🧀香草焗金文筆芝士配多士好驚喜!本身以為芝士會少少哋放多士面就算,上到原來係原塊金文筆芝士,🤤半融質地實在太誘人,芝士份量十足,配上脆口多士,更係鹹香滋味小食。🍤蕃紅花海鮮焗飯海鮮焗飯鐵盤送上,啱啱新鮮焗好上起,所以面頭仲有bubbles熱辣辣~義大利飯配上豐富海鮮,最愛鮮甜帶子!🦆油封鴨牌意大利飯鴨牌份量夠大,而且皮都有油脂嘅甘香口感,義大利飯加上蘆筍粒,口感更豐富。🥞法式焦糖班戟食完Main,當然係dessert time~為佢個招牌甜品而嚟,點可以唔試下!😈上面焦糖脆得香甜,淋面吉士蛋香之餘唔會太甜,班戟唔會太過鬆軟輕飄飄,少少挺身更加有口感。🧇西班牙油條配吉士醬即製所以夠香脆,而且肉桂粉好香,做法夠傳統!@urbancoffeeroaster 📍尖沙咀.- #nataliefooddrestaurant
My favourite dessert!

🧀香草焗金文筆芝士配多士

🍤蕃紅花海鮮焗飯

🦆油封鴨牌意大利飯

🥞法式焦糖班戟

🧇西班牙油條配吉士醬
即製所以夠香脆,而且肉桂粉好香,做法夠傳統!

@urbancoffeeroaster
📍尖沙咀
#nataliefooddrestaurant
2021-08-09 718 浏览
呢間舖用QR code自助式落單不過所有職員,係哎所有職員…所有職員都態度極差《情境1》我同朋友總共5個人,點左5杯㗎啡。嚟左3杯,職員拎第4杯過嚟,咁我禮貌地問佢…我:“唔該…呢杯咩嚟㗎?”職員A:“你嗌左咩唔知咩?”(女職員跟住指住我3位朋友)職員A:“佢地果D都嚟晒,呢杯係你㗎啦!”(我望住杯啡,坐我對面個朋友杯啡都未到喎)《情境2》最後杯野飲送到嚟,職員B將成杯啡敲落張枱度,幾驚個杯爆裂(好似10年前街邊大排檔嘅服務態度)《情境3》其實我地book左枱食飯,諗住hea半個鐘就出發。同朋友傾傾下計,職員C走過嚟我地後面,不斷地抹叉抹𡙡。講真當時環境,枱枱都傾計,算係少少嘈,但係竟然抹叉抹𡙡嘅朋友,可以嘈到我地傾計都傾唔到,除左佢係想趕客外,點解釋要咁大力抹幾分鐘餐具呢?(何況現場未見有人嗌野食)張櫈爛爛地,可以當係特色。杯Americano酸到似檸檬茶,可以當係特殊烘焙。但係就算臨時演員都係演員哎?!哈哈…無可能再有下次幫襯囉!
呢間舖用QR code自助式落單

不過所有職員,係哎所有職員…所有職員都態度極差

《情境1》

我同朋友總共5個人,點左5杯㗎啡。
嚟左3杯,職員拎第4杯過嚟,咁我禮貌地問佢…
我:“唔該…呢杯咩嚟㗎?”
職員A:“你嗌左咩唔知咩?”
(女職員跟住指住我3位朋友)
職員A:“佢地果D都嚟晒,呢杯係你㗎啦!”
(我望住杯啡,坐我對面個朋友杯啡都未到喎

《情境2》

最後杯野飲送到嚟,職員B將成杯啡敲落張枱度,幾驚個杯爆裂
(好似10年前街邊大排檔嘅服務態度

《情境3》

張櫈爛爛地,可以當係特色。
杯Americano酸到似檸檬茶,可以當係特殊烘焙。
但係就算臨時演員都係演員哎?!

哈哈…無可能再有下次幫襯囉!

Coffee
2021-07-31 834 浏览
【瘋癲試食】|尋回澳洲的味道🦘香港地要食到一個BIG BREAKFAST 唔會係一件難事 但如果要搵到一間有澳洲感覺既Cafe我諗就應該難啲啦☺️位於尖沙咀既Urban Coffee Roaster 店舖細細採用左工業風格裝修 雖然舖位唔算大間 但坐落完全唔覺得會有壓迫感 係會令你坐得好舒服 😌 去享受一個Breakfast/Brunch Hour😉BIG BREKKY一份好完美嘅英式早餐 Sourdough 炒蛋 香腸 大啡菇 煙肉 就係咁簡單 整到出黎就變左唔簡單既事😂 令到你食完係滿足既感覺 Egg Benedict 😍 尼個真係尼間CAFE既精粹 好食到飛起👍🏻亦都係唯一暫時令我感覺到有澳洲感覺既菜式 Sourdough 搽上左牛油果醬加上藜麥 再加上煙三文魚 切開流心蛋 蛋漿流出一齊切黎食 大滿足感覺😍甜品仲要加埋即炸Churros黎食 岩岩炸出黎熱辣辣到不得了 外脆內軟感覺 配埋朱古力醬或者吉士醬 好味到不得了 成件事開心哂 🥰

【瘋癲試食】|尋回澳洲的味道🦘

2021-07-26
2021-07-25 688 浏览
Urban Coffee Roaster開得好早嘅cafe, 欣賞🤩見到啲嘢食影得好靚,就兩個人去咗呢間試了。喺門口職員就叫我哋填Google form留資料,環保好多!舖頭唔算大但環境幾舒服,特別留意到嘅係啲工廠風嘅櫈同埋枱,仲有個calligraphy wall. 上面寫住 “A GOOD DAY STARTS WITH A DAMN FINE COFFEE”,環境都係好影響用餐體驗嘅因素🥳我哋嗌左一份signature嘅avocado egg benny W/ sweet corn quinoa salad on sourdough(再extra order咗Salmon)($88+$20),同埋一份Minced fatty tuna & quacamole sourdough ($98). 飲品就嗌咗Dirty($40)同埋Hot Uni Matcha Latte($42)。Dirty飲落有層次而且咖啡味唔會俾奶味搶咗。而Uni Matcha Latte唔會死甜,飲到抹茶甘香。兩份各有兩塊酸種麵包,上面鋪滿牛油果蓉,酸種麵包外脆內軟,帶有少許酸味。sourdough有驚喜!包邊
Urban Coffee Roaster
Dirty飲落有層次而且咖啡味唔會俾奶味搶咗。而Uni Matcha Latte唔會死甜,飲到抹茶甘香。兩份各有兩塊酸種麵包,上面鋪滿牛油果蓉,酸種麵包外脆內軟,帶有少許酸味。sourdough有驚喜!包邊脆,麵包軟熟,包味好香。略嫌吞拿魚蓉被滿滿嘅牛油果蓉搶味,但整體嘅用餐體驗唔錯。
2021-07-19
外卖自取
  • 牛油果egg benedict
2021-07-20 514 浏览
二訪這間cafe☕️還是未能吃到signature的pancake🥲🥞//這次點了brunch menu裡的吞拿魚蓉&牛油果醬sourdough🐟🥑🍞吞拿魚是生的,和guacamole很配,就像常見的三文魚配搭,味道一樣好但卻更特別👍🏼sourdough就相對普通,較薄身而且沒什麼酸味,像普通切片的法包而已。//另外同行的友人點了炸軟殼蟹&菠蘿竹炭漢堡,配紅椒堅果醬🦀🍍🍔原隻軟殼多很大隻呢!! 菠蘿很juicy又甜,反而個人不太喜歡紅椒堅果醬的味道😂但整體都是好吃的😋😋
吞拿魚蓉&牛油果醬sourdough
炸軟殼蟹&菠蘿竹炭漢堡
Went here for sharing a breakfast with friends - such a cute cafe with nice vibes💯 A cozy place to chill if you are hanging around TST, go enjoy a cup of quality filter coffee! ☕️🔥BIG BREKKY 💰$138🔥PLAIN PANCAKE W/ HONEY 💰$78🔥DIRTY 💰$40🔥AMERICANO 💰$35
BIG  BREKKY
PLAIN PANCAKE W/ HONEY
DIRTY
AMERICANO
2021-07-05 700 浏览
個牛油果egg benedict係超班個酸種包脆得黎唔介口個蛋d蛋黃啱啱好黏黏地口完美咁ge質素只係88蚊仲點樣去第二度食?另外叫左杯Flat White,雖然轉左Oak Milk,都依然好味裝修又靚,員工又有禮貌,令人好comfortable 超高質素黃店
個牛油果egg benedict係超班
個酸種包脆得黎唔介口
個蛋d蛋黃啱啱好黏黏地口
完美

咁ge質素只係88蚊
仲點樣去第二度食?

裝修又靚,員工又有禮貌,令人好comfortable
超高質素黃店
2021-06-30 502 浏览
✨egg benedict $88印象中都係第一次出去食egg benedict 望落已經好吸引🤤🤤流心蛋+荷蘭醬jeng 2隻都流心好吸引quince salad & sourdough 都幾好食,下午茶2個人share,一塊已經夠晒飽 ☕️手沖咖啡 $58up較特別嘅係佢有一個小酒杯同大酒杯,香氣同味道嘅表達好唔同,鐘意小酒杯帶出個果香氣濃好多;相反大酒杯飲到滑順啲,味道都奔放啲,清爽啲☕️ latte $40Super thick body, 未見過一杯latte將水嘅張力發揮得甘好😶‍🌫️因為望落已經係近乎漿,點浪都唔瀉😂所以一上黎就話呢杯野唔好飲、奶打得太厚,飲到一半好苦放低左 :/友人話係嗰日整得唔好,平時係唔錯ok ge 🤣🤣

✨egg benedict $88

☕️手沖咖啡 $58up

☕️ latte $40
:/友人話係嗰日整得唔好,平時係唔錯ok ge 🤣🤣