2018-10-31 331 浏览
聽同事講近排新開左一間吾錯既越南法包鋪,甘都抱住試試既心態啦~~鋪頭細細而且好唔起眼,都搵左一陣先見到😅但入邊佈置都好温馨☺️因為都係既焗既需要等幾分鐘,店主都好熱情同我傾計~~原來大部分食材都係越南直運既,怪唔之得同我在越南吃既真係好相似,但係都食得出花左心機,因為都比較岩香港人口味,我叫左“魚果法包”,真係好特別,入口脆脆,食得出有特別調左d汁?反正好清新健康既口感!今日推薦既豆奶都好好飲,唔會死甜死甜,入口順滑…而且店主話所有棟飲都唔加冰,甘先唔會令味道變淡~真係几花心機~~難得既細鋪頭,可以支持一下!
2018-10-30
  • 魚果法包
  • 豆奶
同事推荐,试试新野👍🏻听同事话有间新开既越南法包系附近,今日lunch就去试下啦,点左个classic,有野饮送~~~其实未去过越南,所以唔知正唔正宗~~但个人觉得几好味,攞返公司都仲系好脆,包入边都真系软既....值呢个价,其实呢个size都啱啱好唯一一个建议就系,希望可以快小小😆~~~可能真系人多,细铺头人手不足吧,等左10分钟左右,店员同我讲,可以whatsapp落单,可以唔洗等咁耐,而且仲可以减2蚊~☺️不过都明白好野值得等既🤟🏻
同事推荐,试试新野👍🏻

唯一一个建议就系,希望可以快小小😆~~~
2018-10-03 368 浏览
一對小情侶,熱愛越南,也熱愛越南法包,男的在當地學整法包,女的在當地找供應商,開始他們的店子,我衷心祝福他們成功。我也像他們一樣有同感,在香港吃到有品質的越南法包不多。這裡是有熱誠有質素的,最欣賞是提醒像我只喜歡現場新鮮吃食物而討厭吃外賣的客人,最好現場趁香脆暖暖時吃。* 可以Whats App 大家去過越南而想分享的照片,他們會印出來釘在牆上的告示板呢。
2018-10-02 298 浏览
法包料足+超正宗越南咖啡無意經過上環,見到有間未裝修好招牌既細鋪頭,打住越南法包名號~~之前去過越南會安就好鐘意食越南既法包,香港真係好少見到專門做越南法包既鋪。一入到鋪頭,就受到熱情既招呼~~可能見我著得少,服務員即刻為我整細左冷氣,問我凍唔凍~真係好warm~~☺️我點左個classic同越南咖啡~~因為包有免費送特定野飲既,真係幾抵~~但我特別懷念越南既咖啡,於是我加左優惠價點越南咖啡,一飲,就係呢個味啦!!!係我在香港飲過最好既越南咖啡!等大概6分鐘我既包就得啦,都幾快,可能果日人都唔多~~~個包真係外脆內軟好好食,餡料超足,加左辣椒超fresh~值得推薦。唯一不足就係地方細左dd,只有4個位~~如果可以再大d就好啦~~~
法包料足+超正宗越南咖啡

2018-09-26 264 浏览
During our 4-day stay in HK, my boyfriend and I stumbled upon this hidden gem. We were delighted to have found this lovely spot, as it is located so close to our hotel. Having been travelling from country to country for seven weeks, we began to crave for Vietnamese banh mi sandwich, which we love to eat in Los Angeles. This place did not disappoint! We loved the sandwich here. As soon as we walked up the stairs, we were warmly greeted by the owner and her boyfriend, who were able to speak to us

We loved the sandwich here. As soon as we walked up the stairs, we were warmly greeted by the owner and her boyfriend, who were able to speak to us in English, Cantonese, and Mandarin. We learned that this restaurant had just opened two weeks before we visited. We bought a sandwich ("V & D Classic") and a cold drink ("Vietnamese Lime Tea") to-go. Both the drink and the sandwich were delightful!

Though we live half way across the world, we hope to come back and see this newly opened restaurant succeed!
2018-09-14
5 分钟 (外卖自取)
  • V&D Classic
  • Vietnamese Lime Tea
2018-09-09 399 浏览
話說放假最鐘意過中上環搵食,今次就經過上環見到依間試業中既越南法包店🤔鐘意試新野既我緊係要試下啦🤣點知一試就愛上左❤️真係唔誇張,黎上環必食,唔食會後悔❤️一食就會愛上😍法包即叫即整,熱辣辣脆卜卜❤️(由於即整所以要等一陣)個人心水推薦 : 經典越南法包✨扎肉同豬肉粒超夾,真係無得頂🤤野飲方面我就最愛佢杯凍青檸柑橘薄荷梳打,酸酸甜甜但又唔會太甜,而且佢係冇冰既凍飲,唔怕比冰溝淡🤤真係必飲😍重點依家佢地試業中,仲有優惠呀✨經過開一定要試下✨✨

點知一試就愛上左❤️

真係唔誇張,黎上環必食,唔食會後悔❤️一食就會愛上😍

法包即叫即整,熱辣辣脆卜卜❤️(由於即整所以要等一陣)

重點依家佢地試業中,仲有優惠呀✨
經過開一定要試下✨✨
2018-09-09
  • 經典法包
2018-09-07 1672 浏览
最近,平日中午買完外賣,經過上環禧利街,見到家庭式經營的小店 <FruitDay> 已結業!(店子坐落於永樂街的商業大廈地下,快圖美附近) 開了一間門面不起眼而被竹棚遮擋的新食店 <V & D>,店名 <V & D> 是 <Viet Dating> 的簡稱,讓人容易記得,店主認真有心思!我覺得其讀音跟 Sweet dating 有幾分相似呢!有天放工,走上好幾級樓梯,一訪小店主打甚麼美食?!原來由一對年輕情侶經營的浪漫溫馨越式法包小店!順便拿張單張看看想食什麼呢?!一於星期六放工來幫襯,可以悠閒慢慢食!感覺輕鬆寫意!原來當時剛剛開店只有四日!主打:越式法包 (由 $43~$49 不等)、越式小食、越式沙律及越式飲品!亦有早餐供應!越式法包餐配飲品,價錢親民!(有些飲品需要加錢)新開張9折優惠其實,二人同行套餐 $110 更划算!可以堂食及外賣!堂食只有好幾個座位,地方淺窄!值得一提是細小的店子,供應差電!十分周到!另一特色在於掛上越南帽作裝飾!期待貼上越南風景相及美食相作點綴呢!店內播放歌曲,營造氣氛!我見到二人套餐的外賣
我覺得其讀音跟 Sweet dating 有幾分相似呢!

越式法包餐配飲品,價錢親民!(有些飲品需要加錢)
新開張9折優惠

其實,二人同行套餐 $110 更划算!

可以堂食及外賣!堂食只有好幾個座位,地方淺窄!
值得一提是細小的店子,供應差電!十分周到!

我見到二人套餐的外賣盒好精緻!
 連二人飲品紙外賣包裝亦吸引,還要用上再造紙夠哂環保!

等候食物期間,我便好奇問這對年輕情侶店主為什麼會開越式法包店呢?!
年輕的老闆及老闆娘喜歡到越南旅行,發現當地地道的越式法包美味又吸引,令他們一試難忘!
因此,想把這種美食帶到香港!好讓身於香港的食客也可品嚐到這種越式滋味!
在香港,越式法包專門店的確寥寥可數,加上老闆娘很想開食店,老闆也有同樣的理念!為實現這個夢想真是不容易呀!我佩服他們的膽色及堅持!

喜歡烹調的老闆負責廚房,識飲識食的老闆娘則負責樓面招呼食客,合作無間!
 因為當時得我一個客,加上又落雨,也感受到他們熱情招待!
給我良好印象!

他們介紹其美食,部份食材由越南直送,部份食材在附近的街市新鮮買回來;然而,視乎個別飲品,有冷熱飲,凍飲不會落冰,只會雪凍;只有少部份飲品有加糖漿,務求食得健康,怪不知他們都是“巧 fit” 呢!

堂食:
法式情調 $43 (新開優惠9折 $38.7)
即叫即製,要等上15分鐘!為保持法包最佳口感,他們建議弄好後,半小時內進食!
細心的老闆娘給我一張餐紙,方便進食亦可隔油!
法式情調
8吋長的法包一開為二,外脆內軟的法包滿載十多款配料連調味料!包括:煙鴨胸肉、扎肉、芝士、粟米、青瓜、醃蘿蔔、金不換、薄荷、芫茜、黃油、越式肉醬等;真材實料又用料十足!色彩繽紛的賣相,足以令我食指大動!

配料方面絕不馬虎!清甜的甘筍絲以醋、魚露加糖醃製,所以,不是坊間嚐到那種激酸到乸喉感,糖份的確中和了其酸度!變得易入口!
混合切得細碎的薄荷葉及甘不換,頓時口腔也感清新!
溶化的芝士滲出鹹香更芝味吸引!爽口的扎肉來自越南,調味剛好!加入甜美的粟米粒;越式肉醬是越南引入的豬潤醬,甘香豐腴帶鮮而不膩口,另有黃油及黑醋汁,既開胃又滿足味蕾!食完一個都飽肚!

熱越式蓮花茶 (跟餐配熱飲)
這是綠茶的一種,聽老闆講,這種蓮花並非常見的蓮花,是越南較多供應的一種草本植物的另一種蓮花;
以茶包沖泡;入口是先甘後苦,有口中徘徊的那種回甘!

熱越式蓮花茶
熱越式咖啡 (熱情的老闆娘給我一小杯試飲)
越式咖啡跟意式咖啡不同之處是前者加入煉奶,後者加入牛奶!越式咖啡總給我的印象是死甜!
個人口味較喜歡意式咖啡!店方亦會因應香港人口味而調配甜度溫和較易入口的越式咖啡,我淺嚐好幾啖!
先甜酸後甘醇,集甘、甜、酸於一身!嚐得出口味層次!甜度亦恰到好處!
熱越式咖啡
外賣:
外賣可先致電或 what's app 落單!

Classic 經典 $46
店方改了麵包款,高身而收窄了!
 對女生來說,的確方便拿來食!
口感爆脆!
相對包身會顯得乾了些,未達致外脆內軟雙重口感!
至於餡料方面,大部份都相同,其中肉類換上豬肉粒,以越式醬汁醃製,其口味跟叉燒有幾分相似!
口味不及前者豐富,這款口味單一化及清新!

凍烏龍茶 $22 或跟餐+$18
以膠樽裝盛載,茶色看似蔗汁的淡黃清澈,打開樽蓋,散發甘甜,
 入口味清帶甘,沒有加冰,不會被冰融化而導致整體口味變淡!雪凍了亦感覺透心涼!如果怕太凍,可以攤一陣才飲較好!
凍烏龍茶
用心經營的小店值得支持!難得找到抵食的越式法包店,繼續努力!

2018-09-01
$38.7 (午餐)
法式情調
凍烏龍茶