2021-11-08 487 浏览
第一次打食評 要反映一下依間cafe質素😅琴日十二點幾諗住試下石門依間出名cafe,想叫個all day breakfast, 意粉同小食拼盤,但係落order時候先表示all day breakfast同小食拼盤已經賣哂🙄咁我唯有改叫個煙三文魚牛油果三文治,等了約15分鐘,又同我講三文治都賣哂😅😅😅雖然最後改叫strawberry pancake味道係唔錯 但一定唔會再光顧依間cafe🙄🙄🙄上野食速度慢,同埋menu上面好多野都無得食😅
第一次打食評 要反映一下依間cafe質素😅

屯馬線開通之後來了幾次石門,更讓我發現這間 Whitewood Coffee 有厚鬆餅吃,早餐時段都有供應,特登來吃完全沒有失望,我覺得好食過某個日本名牌添!咖啡店位於石門京瑞廣場一期,港鐵站出來左手邊那個商場,搭電梯上二樓轉角就見到。平日早上十一點來到,現場沒有人可以隨意坐,完全唔需要擔心排隊等位或逼人,環境非常舒服。Cafe 唔算好大間,大概坐到廿個人。鹹食素食選擇唔算多,不過我係為左厚鬆餅而來,除了原味也有雜果、抹茶和草莓之類。飲品都係咖啡為,有奶啡也有手沖。窗外面係鐵路景,望到少少藍天,亦適合鍾意睇火車的小朋友。黑板上面的 Q & A 都幾有趣,有沒有解答到你的煩惱呢?手沖咖啡有這些豆子選擇。Caffe Latte HK$42 (大)咖啡有分大杯和細杯,我見細杯都真係幾細,這個呎吋比較耐喝,入口是大眾化的和順風味。原味厚鬆餅 HK$48 (2件)厚鬆餅可以選二件或三件,又幾有彈性,喝著咖啡等感覺也不是很久。第一次吃先試試原味,看樣子已經覺得有水準,忌廉份量好多我鍾意,鬆餅吃起來不會只有空氣,口感不錯也有雞蛋香氣,我覺得比某個日本大牌子好吃,值得早餐特登來吃。石門一帶雖然沒甚麼街

Cafe 唔算好大間,大概坐到廿個人。

飲品都係咖啡為,有奶啡也有手沖。

窗外面係鐵路景,望到少少藍天,亦適合鍾意睇火車的小朋友。

黑板上面的 Q & A 都幾有趣,有沒有解答到你的煩惱呢?

手沖咖啡有這些豆子選擇。

Caffe Latte HK$42 (大)

原味厚鬆餅 HK$48 (2件)

石門一帶雖然沒甚麼街逛,來這邊吃完早餐,可以再搭屯門線去車公廟之類逛逛,規劃個沙田一日遊之類。
2021-10-25
2021-10-24 525 浏览
#石門 #whitewoodcoffee 終於lunch time去食係有位架! 先黎溫馨提示,個#souffle pancake 望落好輕盈,但係都有飽肚感,所以叫之前要諗自己食唔食得哂😄#蒜香海鮮意粉 好食,蒜味十足,意粉啱啱好唔係茶餐好腍嗰隻,有些微嚼口,海鮮都算多,有魷魚,蜆,青口,蝦,蘑菇,同好多三色椒🤣#英式早餐 同餐茶,我之前有講過就唔重覆喇,有興趣嘅朋友仔就禁入我個ig睇好綠嗰個souffle pancake post la 😎賣完廣告,又講追今次試嘅#草莓soufflepancake ,我覺得個草莓醬一般,同souffle pancake個甜味,大家互相搶大家個味,唔係好夾,啲草莓唔係當造,唔酸已經好感恩🤭P.S.佢雲石枱面真係好IGABLE, 野食放上去好適合影相打咭味道: 8/10味精: 6/10價錢: 6/10環境: 7/10服務: 7/10#vinainshekmun #vinafood #fusioncusinie #fusion #石門黃店 #石門美食 #草莓厚鬆餅 #garlicseafoodpasta #pasta #englishbreakfast

味道: 8/10
味精: 6/10
價錢: 6/10
環境: 7/10
服務: 7/10

#vinainshekmun #vinafood #fusioncusinie #fusion #石門黃店 #石門美食 #草莓厚鬆餅 #garlicseafoodpasta #pasta #englishbreakfast #osmathusoolongtea #strawberrysoufflepancake #foodporn #foodie #hkfoodie #f4follow #f4f #likesforlike #l4l #l4like
蒜香海鮮意粉&桂花烏龍茶
2021-10-10 550 浏览
🥞香蕉榛子厚鬆餅 $72有少少overrated… 個pancake係有蛋味嘅亦都夠高 個外表真係滿分 但食落中間係太濕潤 唔知係未熟透定點 中間口感有少少似一pat野咁😖而面頭就好乾身 口感絕對唔係入口即溶空氣感個種😥配料方面 香蕉太生有點硬ps. 我見到啲員工煎好pancake脫牛油紙時 係徒手攞起pancake脫…事前係執完抹完枱檯…希望佢地有洗手啦😵☕️Latte $42無影係因為只係有拉花嘅普通咖啡一杯 所以本身唔想講 但真係好失望 一飲已經覺得杯野唔夠熱 味道好淡好水 毫無奶或咖啡香味🤦🏻‍♀️---------------------------最後總結:最後由等位到食個刻等左75mins😺價錢適中😾食物質素及態度有待改善😾環境睇得出有啲歲月痕跡😾自己不會再encore
🥞香蕉榛子厚鬆餅 $72

😾食物質素及態度有待改善
😾環境睇得出有啲歲月痕跡
😾自己不會再encore
2021-10-03 417 浏览
今次同老公黎到這間位於沙田石門既 Whitewood Coffee 食這個厚鬆餅;當天我地下午1點45分到達,諗住要排隊,但好幸運地去到唔使等位 (可能平日關係) ,有兩張2人枱,我地就坐左其中一張,之後過幾分鐘後另一張枱都有客人坐埋,全場滿坐,整間店好似只有 7 - 8 張枱,地方不大,但都坐得舒服,唔會有迫壓感覺。原味厚鬆餅(2件): 鬆餅賣相好靚,好鬆軟,搖隻碟會動 L 動 L 震 ,有入口即溶感覺,配埋一大舊 cremy 和士多啤梨好 match 而不膩,但士多啤梨有 d 酸。卡邦尼意粉: 碟意粉夠足料,好多煙肉同菇,意粉煙煙韌韌,但個汁比較淡味,可以creamy d 就好喇!凍朱古力: 份量比較少,夏天咁熱黎講係唔夠喉的,而且要$40 杯略貴,朱古力味較淡。

2021-09-20
  • 原味厚鬆餅
2021-09-14 729 浏览
假日黎到呢間小店都要排一陣隊,入到去落單執檯都欠缺人手,都無咩服務可言🤣其實呢度最出名既應該係佢既厚鬆餅,但我呢日又無咩想食甜點既慾望,最尾都係無試到🙈▪️ 特級英式早餐(7/10)💲98微滑身炒蛋附有香草調味,香腸係最有驚喜既一樣,個皮幾焦脆香口,薯餅都暖脆身既,煙三文魚有鹹香,牛油果片新鮮軟熟,茄汁豆不過不失,整體尚算可以,略嫌鴨胸比較硬身,牛角包質感亦偏腍,未算得上係好鬆脆🥐 ▪️ 卡邦尼扁意粉(5/10)💲76第一次上既時候係帶有稀身既透明液體係底,個賣相已經唔係好對路,食左少少個味似係蒜香白酒溝水,真係出曬黑人問號究竟食緊咩🤯忍唔住反映比餐廳知,佢地話整錯左,有即刻整過第二次終於有隻正常既色水,但依舊係無咩蛋香唔太正宗,同埋可能之前伏到驚左,總覺得個味麻麻地咁,而且意粉會偏硬身🤣唯獨蘑菇煙肉正常🍝▪️ Matcha Latte(7/10)💲40 (Hot)入口香滑之餘,抹茶味夠香濃,有陣陣甘香🍵🔎 整體評分(6/10)

▪️ 特級英式早餐(7/10)💲98

▪️ 卡邦尼扁意粉(5/10)💲76

卡邦尼扁意粉

卡邦尼扁意粉

Matcha Latte

入口香滑之餘,抹茶味夠香濃,有陣陣甘香🍵

🔎 整體評分(6/10)
Matcha Latte
2021-09-05 757 浏览
It's not the first time to visit this Cafe, but today really make me disappointed. Wait for the pancake finally 50 minutes but the menu mentioned just need to wait 30 minutes. There's no notice from the waiters. Better amend the waiting time of cooking pancakes to notice customers whether make an order or not.
2021-08-14 1110 浏览
約左朋友10黎食早午餐. 一早已經睇上厚鬆餅.經過爬文後,知道要等30-40分鍾,所以下單時已經一早落定.不過去到先知無左2件一碟既,得番3件一碟, 都OK既. 為左食佢.朋友既凍朱 唔太甜 幾好FLATWHITE 都OK海鮮意粉炒得好好食 好香好香蒜味 海鮮多 條條分明 調味唔太咸 好食煙三文魚牛油果三文治 好小餐廳會唔烘但唔烘好好食 唔會食到成台都係碎 牛油果夠熟 又淋.主角就係原味鬆餅 幾寸厚 食得好開心CREAM唔甜 但容得好快 入面係小小實心個種,唔係空氣感班戟, 個人比較喜歡呢種, 唔會食空氣,食完等於沒吃.

朋友既凍朱 唔太甜 幾好

FLATWHITE 都OK

海鮮意粉

煙三文魚牛油果三文治 好小餐廳會唔烘
但唔烘好好食 唔會食到成台都係碎 牛油果夠熟 又淋.

主角就係原味鬆餅 幾寸厚 食得好開心
CREAM唔甜 但容得好快 入面係小小實心個種,
2021-08-14
2021-08-05 908 浏览
沙田難得一間好食黃店小店。其實book mark左呢間餐廳好耐,但係每次經過都人山人海,平日午飯時間真係等唔到。趁放假就去試吓,其實點樣幾個菜,不過好可惜作為一個不專業嘅foodie,到而家都敵唔過肚餓,並未可以靈活做到相機食先🤣。佢哋黑松露意大利飯其實好好食,個飯軟硬度啱啱好,唔會偏軟,好多蘑菇之餘又好重黑松露味。個all day breakfast 就都係一般正常水準。最令人興奮嘅當然係呢一個原味嘅疏乎厘pancake!佢個高度真係嚇親人,高過好多我喺出邊食過嘅餐廳!而且好重蛋味!入口即溶。雖然食空氣,但係都好開心🤣🤣🤣

個all day breakfast 就都係一般正常水準。

2021-07-31 689 浏览
黑糖抹茶厚鬆餅 ($76)鬆餅都算鬆軟但係蛋味可以再出啲抹茶味濃少少帶d苦成個甜品主要嘅甜味都要靠黑糖醬卡邦尼扁意粉 ($64)意粉唔會太淋身卡邦尼汁都好掛身不過味道偏淡一啲可以去自助調味料區加番啲鹽同黑椒會好味啲份量偏少但對女仔黎講都夠太飽肚就食唔落甜品😛芝士磨菇雞翼 ($56)今次試咗冇乜人提起嘅雞翼結果我哋一致認為係最好味嘅一樣嘢食焗完雞翼再輕輕炸一下外面香脆釀係裏面嘅芝士亦都融晒非常好味😋
黑糖抹茶厚鬆餅 ($76)
鬆餅都算鬆軟
但係蛋味可以再出啲
抹茶味濃少少帶d苦
成個甜品主要嘅甜味都要靠黑糖醬

卡邦尼扁意粉 ($64)
意粉唔會太淋身
卡邦尼汁都好掛身
不過味道偏淡一啲
可以去自助調味料區加番啲鹽同黑椒
會好味啲
份量偏少但對女仔黎講都夠
太飽肚就食唔落甜品😛

芝士磨菇雞翼 ($56)
今次試咗冇乜人提起嘅雞翼
結果我哋一致認為
係最好味嘅一樣嘢食
焗完雞翼再輕輕炸一下
外面香脆
釀係裏面嘅芝士亦都融晒
非常好味😋
中午12點去到,排咗大概半個鐘左右入座🤤咁啱坐咗個位係睇到佢哋整嘢食,發現廚房所有人都好細個😂真係覺得佢地好犀利!同時覺得自己好廢🥲呢度所有食物都即叫即製所以需時🕐$86特級英式早餐🥗好豐富😋炒蛋🍳煙三文魚🐟牛油果🥑德國香腸🌭薯餅🥔茄汁豆🍅迷你牛角包🥐沙律🥗炒蛋又香又滑🤤🤤牛油果冇瘀黑👍🏻呢個價都咁高質All Day Breakfast真係覺得好抵😋😋👍🏻$56芝士蘑菇雞翼🐥將芝士同蘑菇釀入雞翼,竟然異常地夾!🤤芝士超香配埋蘑菇蓉🤤🤤🤤真係流哂口水🤤雞翼外皮又脆🤤肉又嫩又Juicy🤤🤤我俾滿分!💯$76香蕉榛子厚鬆餅🥞香蕉香甜🍌厚鬆餅配榛子朱古力醬🌰個人認為唔夠味🤔如果厚鬆餅甜多少少就更佳😋$44 Iced Cappuccino☕️泡泡有大約3分2杯🥺一開頭都重咖啡味,但飲到最尾開始得番冰水🥲總括而言,食物性價比高,勝在大件夾抵食🤤🤤🤤厚鬆餅可以有進步空間👍🏻飲品份量多少少會更佳🤭

$86特級英式早餐🥗

$44 Iced Cappuccino☕️

芝士蘑菇雞翼
  • All Day Breakfast
2021-07-26 511 浏览
黑雨梗係要去慰勞下自己啦🤣#石門 #whitewoodcoffee 知道咗呢間#黃店 好耐,但係一路都夾唔啱時間黎食,因為佢地6點就閂門,lunch hour又一定入唔到去食,鋪頭得大概5枱可以坐😂佢地個#soufflepancake 好食又抵食,好正😍必食呀!下次我再黎,都一定要叫💛空氣感好夠,入口即溶,又有蛋香味,又唔會太甜,#抹茶cream 又輕身,又唔甜,好襯個pancake,超好食💗#alldaybreakfast 就淡味咗啲,好彩有個腸仔同煙肉吊一吊味,煙肉又無煎得燶,健康👍不得不讚下個#餐茶 #桂花龍井茶 好濃桂花味,龍井都好夠香,好正😋😋😋 仲要用tiffany blue杯裝,成件事好靚😆另外呢度係半自助式,餐具同埋水要自己拎,都要自己出去叫野食,之後返埋位等侍應妹妹/老板會拎過黎😉味道: 8/10味精: 6/10價錢: 6/10環境: 7/10服務: 7/10
黑雨梗係要去慰勞下自己啦🤣

抹茶souffle pancake
all day breakfast
抹茶souffle pancake
2021-07-21 476 浏览
💛#黃店沙田石門嘅話最出名就應該係依間cafe,尤其出名食鬆餅!不過要留意佢係無「安心」無「登記」,2人一枱,無晚市5:50離場。⭐️1500-1600係休息時間,不過差唔多四點已經陸續有人排隊等🤣👓黑糖抹茶厚鬆餅 $76呢個價錢3塊其實都幾經濟,而且都相當厚。佢都好多抹茶粉都真係有抹茶甘,個醬汁都幾得意明顯有啲黑糖味甜甜地,加咗就變咗另一種感覺。佢個抹茶cream都好好食真係有抹茶茶味。pancake幾挺身有空氣感,稍微少少濕笠,不過整體都幾好。即叫即整所以等咗約20分鐘。評分:8/10👓香蕉榛子厚鬆餅 $76依種口味就比較似原味鬆餅淋上榛子汁,所謂嘅榛子味主要都係靠面頭嘅汁,cream係普通忌廉,相比下抹茶口味比較特色。有條香蕉,不過純粹真係就咁香蕉,如果可以變做焦糖香蕉會開心啲🤣評分:7/10
💛#黃店
沙田石門嘅話最出名就應該係依間cafe,尤其出名食鬆餅!

👓黑糖抹茶厚鬆餅 $76
評分:8/10
👓香蕉榛子厚鬆餅 $76
評分:7/10
2021-07-05 475 浏览
為左個鬆餅而黎🙈原味厚鬆餅 $48/2pc CP值高‼️ 口感鬆軟 充滿濃郁蛋香味有cream同楓糖漿比客人選擇個人比較鐘意cream多啲吾太甜又香滑😋因為係即叫即整所以等候既時間會比較耐大概等左45分鐘左右(💡建議早啲落單~~)Whitewood English Breakfast $82就不過不失🙈整體黎講甜品比鹹點出色個甜品已經encore左兩次🤣下次要試其他口味先得𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞𝐰𝐨𝐨𝐝 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓207號舖
為左個鬆餅而黎🙈

原味厚鬆餅

原味厚鬆餅 $48/2pc CP值高‼️
口感鬆軟 充滿濃郁蛋香味
有cream同楓糖漿比客人選擇
個人比較鐘意cream多啲吾太甜又香滑😋
因為係即叫即整所以等候既時間會比較耐
大概等左45分鐘左右
(💡建議早啲落單~~)

Whitewood English Breakfast

𝐖𝐡𝐢𝐭𝐞𝐰𝐨𝐨𝐝 𝐂𝐨𝐟𝐟𝐞𝐞
地址:沙田石門安群街3號京瑞廣場一期2樓207號舖
原味厚鬆餅
2021-06-22 424 浏览
石門cafe打卡之選呢間cafe d野食真係好靚 好打卡叫左杯朱古力($40) 同match latte ($40)味道都正常主食就叫左個黑松露野菌意大利飯($76)味道就淡左小小不過就岩哂中意食得清淡既朋友而甜品 就叫左原味厚鬆餅都正呀 味道適中 夠鬆軟
石門cafe打卡之選

呢間cafe d野食真係好靚 好打卡
味道都正常

主食就叫左個
黑松露野菌意大利飯($76)
味道就淡左小小
不過就岩哂中意食得清淡既朋友