2010-03-03 24 浏览
好想食簿pizza,朋友介紹黎左呢到。原來開左好耐,都冇咩留意到,終於可以一試。仲記得好耐之前係數碼港食過,呢到d簿pizza係做得唔錯。環境對住維港,靠窗口位那邊真係不錯,好舒服。八點幾,人不多,睇下餐牌,1個set,有湯,有個main,加個甜品,一百六十蚊度,幾抵食wor。不過都係鐘意散叫,要左個house salad,醋很少,冇咩味,鴨胸都係冇咩味,只係覺得好大份。三文魚蝦卷,好豐富,好開胃,當然三文魚唔好期望有很高水準吧。pizza要左Parma Ham & Mushroom Pizza,pizza是薄底的,又薄又脆,很合我胃口。pizza 料既parma ham都係唔錯,味很濃很香。客不多,侍應亦不多,連水吧師傅都走出黎收杯。服務麻麻地。食物滿三百蚊獅子銀行信用卡有七折,幾抵wor。
仲記得好耐之前係數碼港食過,呢到d簿pizza係做得唔錯。

客不多,侍應亦不多,連水吧師傅都走出黎收杯。服務麻麻地。

食物滿三百蚊獅子銀行信用卡有七折,幾抵wor。
好豐富既三文魚蝦卷
食極都唔完既house salad
Parma Ham & Mushroom Pizza
2010-03-02 2 浏览
今日同一班好耐無見既中學同學出黎食飯, 自從大家出黎做野之後就好耐無見過喇好在呢排有人生日, 就俾左個藉口我地約出黎話明係好耐無見, 就緊係要搵一個可以坐耐d傾到計既餐廳啦之前係另一個商場都有食過Wildfire, 不過世貿呢間既服務態度好似比較好~一行4人晚市時間去, waiter見我地想要海景位, 就即刻安排到, 唔會話hold起唔俾人坐wor ..今次我地叫多幾種口味既野食, 大家一齊share頭盤緊係要叫開胃既野食啦~~~首先黎個凱撒沙律, d麵包糠唔會「硬掘掘」同埋唔油, 仲好新鮮=]之後叫左海鮮濃湯, 好夠味wor,唔會淡唔似水本來我地想叫豬筋骨食, 不過一班女仔驚食唔晒, 唯有叫個拼盤食住先啦.....無咩期望, 話晒都只係小食, 不過唯一有驚喜既就係佢一d都唔會油, 炸得好鬆軟最後不得不提既就係個帶子pizza, 之前其實都有食過佢地個火雞pizza, 不過都係今次呢個出色一點!!大蝦同帶子份量好足, 蝦唔會焗到乾晒, 但又夠火喉, nice!但大家要注意既就係, 記得一定要趁熱食!!一來好食好多, 二來如果凍左就會比較硬身少少, 始終呢個係薄批丫麻 飽飽地, 去同場既
好在呢排有人生日, 就俾左個藉口我地約出黎
話明係好耐無見, 就緊係要搵一個可以坐耐d傾到計既餐廳啦

今次我地叫多幾種口味既野食, 大家一齊share

頭盤緊係要叫開胃既野食啦~~~
之後叫左海鮮濃湯, 好夠味wor,唔會淡唔似水

但大家要注意既就係, 記得一定要趁熱食!!

飽飽地, 去同場既滿記食埋個糖水就岩岩好=]

凱撒沙律係至愛!!!
海鮮濃湯好夠味又鮮甜~~
d炸野唔會太油,岩晒女仔食!
大蝦帶子pizza, 記得趁熱食 =]
2010-03-01
生日
凱撒沙律係至愛!!!
海鮮濃湯好夠味又鮮甜~~
d炸野唔會太油,岩晒女仔食!
大蝦帶子pizza, 記得趁熱食 =]
  • 大蝦帶子pizza
2010-02-17 6 浏览
琴晚同左女友去左呢間店食晚飯,環境唔錯,望海景,D小二都幾有禮貌,叫左個牛肉天使麵,一個雞翼,一個地中海薄餅,個天使麵煮得偏淋,但D牛肉好好食,好夠味,個雞翼有10隻,好多汁,但就冇咩味,個地中海薄餅有D燶,而且冇咩味,亦都唔夠芝士,呢樣野要改下.
琴晚同左女友去左呢間店食晚飯,環境唔錯,
望海景,D小二都幾有禮貌,叫左個牛肉天使
麵,一個雞翼,一個地中海薄餅,個天使麵煮得
偏淋,但D牛肉好好食,好夠味,個雞翼有10隻,
好多汁,但就冇咩味,個地中海薄餅有D燶,而且
冇咩味,亦都唔夠芝士,呢樣野要改下.
2010-01-04 4 浏览
又到除夕la,2009年市道真係好,好多餐廳連week day都book 唔到位。  所以我決定同女友靜靜地係屋企過。  我琴日就放假,但女友要返工,所以我就早d去冧下食咩。之前有朋友同我講過話銅鑼灣世貿中心有間食pizza 幾好味既餐廳叫 “wildfire”。 女友大約19:00 點先收工,所以我 18:30 己經到左“wildfire”睇下有咩食。一入到門口見到好多單張,就順便攞尼睇下,點知原來有 take away & delivery service。不過唔知delivery 要唔要收 charge 所以叫外賣好似化算d!慢慢睇下個menu 原來有個 “movie night”套餐都幾低,$258 有pizza ,意粉,沙律,雞翼,可樂 1.25公升,蒜容飽同焦糖拖肥布甸。 見價錢合理同埋都幾多野食,所以就決定order 呢個餐。店員同我講,大約等15-20分鐘就ok。 見有時間,就上左去 6/f 打一陣機先。話咁快到 19:00 左右就攞埋個外賣女友電話就到la,等佢知道有野食一定好開心!我地拿拿淋番屋企享受我地呢個二人世界晚餐。小弟家住天后,所以個餐番到屋企都唔會凍,呢個

我地拿拿淋番屋企享受我地呢個二人世界晚餐。小弟家住天后,所以個餐番到屋企都唔會凍,呢個時候,女友就好快手攞左部相機慢慢影la!
蒜容飽-好香,唔錯,女友好鐘意
香脆雞翼-個汁好好味,甜甜酸酸,好惹味
凱撒沙侓-份量少左d,都唔錯
芝士煙肉意粉-磨菇好好味,又唔會太鹹,我同女友都好鐘意
Funghi e parma pizza- 呢個 pizza 係成個餐既靈魂,d芝士好軟,而個批夠簿,very good
最後因為太飽,冇食到個布甸,但係呢個餐比個d連鎖pizza店好好多,價錢又合埋,所以各位鐘意食
pizza既朋友一定要到呢間餐廳試試。小弟覺得係香港,唔係咁容易食到好味既pizza,好多都係又貴又唔好食。
今次因為撞啱假期,唔想同人逼,下次平日同女友到堂食試試先,有海景睇,女友應該會好鐘意,ha ha ha !

野火盒
野火袋
價錢公道
長條蒜香包
正斗意粉
caesar salad ~
好正 pizza!!
2009-01-31
除夕
價錢公道
長條蒜香包
正斗意粉
好正 pizza!!
  • pizza/芝士煙肉意粉
今日O係世貿大電視睇完香港足球隊大勝日本隊之後, 行前2步就上左去WILDFIRE食晚飯。隨便叫左3樣食物, 結果樣樣都難食到爆, 真係掃興到不得了。 首先點左個推介O既海鮮濃湯($62), 哇..你唔好呃我啦...你跟本就係蕃茄罐頭溝水...酸到呢...阿媽都唔認得...仲要希流流.....咩味都無....D 海鮮仲要有沙架....真係太過份喇!!! 再O黎一個前菜: 煙三文魚鮮蝦卷......你畀我將個廚師捲埋入去食埋佢就差不多。$73得O個4小條, 仲要條煙三文魚cheap到淨係死咸....d蝦我直頭見佢唔到...真係....講你都唔信呀...食完感覺就好似自己去雪肉店買包急凍煙三文魚硬食一樣....真係hea到你都唔信呀! 最後點左個烤羊冧肩肉。嗱, 個「冧」字係佢寫架, 唔係我自己老作架...碟o野o黎度, 得o個幾舊...仲要細到你唔使自己用刀切都可以成件放入口, 舊o野仲要鞋到........咬左一大輪都吞唔落.... 哇...$170 畀4件硬肉我食....做人唔好太過份好喎~~~ 唔知係咪佢地支持日本隊呢...所以輸左波之後心情唔好, 將d食物咁樣

唔知係咪佢地支持日本隊呢...所以輸左波之後心情唔好, 將d食物咁樣浪費...如果只係食物來貨唔好而做出呢個質素, 我只可以話公司食水深; 但係如果係廚師將d食物整到咁o既樣...我諗佢都係改行好喇。
2009-12-12
前天行完畢業禮同李綺琴去左世貿間wild fire食地中海菜, 初時都吾知有得食pizza 同意粉架..係上forum人地介紹就黎試下。5點幾去到,等左一陣就入得去...我們安排坐近窗口位,好正!~勁有氣氛...order左一d佢地餐廳推介....餐湯方面有南瓜湯,同其他店舖吾同...好濃同creamy,一d都吾稀!~再叫左燒焗豬肋骨,好香、好軟...d汁包住d肋骨,好入味!~終於兩位主角到場喇!~我已經睇到流口水...帶子鮮蝦薄餅($136), 12吋咁大,有成8件。成個pizza面都係材料架^____^...pizza用左新鮮的番茄做的sause,大蝦、大大粒的帶子...帶子and蝦都爽口, pizza底香脆.仲有d洋蔥..烤西椒...吾洗一陣,我兩個為食妹已經食左半個pizza喇...真係好好味!!!~之後,再食左欖松露油老虎蝦扁意粉($128)...好好味!~yummy!~ 蝦肉肉質爽口,大大隻!~又吾太乾or太creamy....恰到好處!~^^呢間環境好好,既有海景又有氣氛...最o岩食下飯傾下計,服務態度好好,職員好樂意推介食物俾我地。我同綺琴下一次都想試下佢地的deli
order左一d佢地餐廳推介....

真係好好味!!!~
我同綺琴下一次都想試下佢地的delivery...消費滿$100就得!~o岩哂返cwb的李綺琴喇!!~
仲有得join會員tim...$380 / 3個月, $580/ 6個月 同埋 $880/ 12 個月...食飯有8-9折!!~仲有得儲分ar....!!!~
下一次再食過!~誠意推介!~

正門口 (在翡翠旁邊)
傍晚坐近窗口位,望向海..睇夕陽
好好味的南瓜湯~好creamy^^
特別推介: 燒焗豬肋骨
wildfire"s: 帶子鮮蝦薄餅
正!~橄欖松露油老虎蝦扁意粉
2009-11-11
纪念日
正門口 (在翡翠旁邊)
傍晚坐近窗口位,望向海..睇夕陽
  • 橄欖松露油老虎蝦扁意粉
  • 帶子鮮蝦薄餅
  • 燒焗豬肋骨
2009-09-21 10 浏览
在此店吃了Pizza Tea Set - 普通,但算便宜。後來在家中叫了外賣Spaghetti Carbonara和Black Forest Pizza (加上Pepperoni和Cajun Chicken)。雖然不會是十分好吃,但已外賣來説都算中上(特別是跟PizzaHut/Domino's比),至少蘑菇不是用罐頭的。

apple salad
tea set pizza
delivery!
apple salad
tea set pizza
delivery!
2009-09-15 4 浏览
Came here for lunch with my brother a month ago and was very impressed at the overall value of their set lunch.Set lunch was around $80'ish.Soup was cream of carrot, taste was pretty good, not spectacular but above average for its price.Main dish was rib eye beef, the quality of the beef they used was surprisingly decent. Again, the taste was not exceptional, but to be able to eat this kind of beef for this price I don't think one can complain too much.Desert was a chocolate brownie with a small

Set lunch was around $80'ish.

Desert was a chocolate brownie with a small scoop of ice cream - this was quite tasty, although a little bit too small in my opinion.

All in all, if you come here, expect pretty decent quality food for a very attractive price. However if you want top notch taste (regardless of costs) then this is probably not the right place for you.
記得上個月在街邊接過Wildfire的Coupon,反正今日有空,所以來了Wildfire吃晚餐餐廳內的人客很少,但是不知為何侍應生要安排2人檯坐在一邊,其他地方反而沒有人,因為每張檯隔一個身位也沒有,鄰桌說什麼我都知(我不是有心偷聽,她們也不是高談闊論)身旁的情侶曾經request要坐第二張檯,可惜服務員拒絕轉檯Order了一個蕃茄煙肉意粉 ($126)和一個帶子蝦薄餅 ($136 因為有coupon,送的)蕃茄煙肉意粉: 蕃茄醬似是即製的,因為好新鮮,味道較為淡,全靠煙肉帶出味道,不錯的帶子蝦薄餅: 無奈兼失望之作,因為Pizza有10吋闊,但是上面只放了零星的配料總結我只見到3粒蝦仔同3粒已帶子(不是整粒的,所以3粒加起上來都未能成為完整帶子)所以在吃這個pizza的時候我以為自己在吃麵包皮,我以為係因為我地用左coupon才落得如斯下場但原來鄰檯正價order pizza,配料都係少到嗌救命很失望記得上一次吃地中海菜是在澳洲,直到而家都很回味,,,我知不能把澳洲跟香港相比,但是以百幾元至二百幾元一個main course黎計這間Wildfire未免太差了吧
記得上個月在街邊接過Wildfire的Coupon,
反正今日有空,
所以來了Wildfire吃晚餐

餐廳內的人客很少,
但是不知為何侍應生要安排2人檯坐在一邊,
其他地方反而沒有人,
因為每張檯隔一個身位也沒有,
鄰桌說什麼我都知(我不是有心偷聽,她們也不是高談闊論)
身旁的情侶曾經request要坐第二張檯,
可惜服務員拒絕轉檯

Order了一個蕃茄煙肉意粉 ($126)
和一個帶子蝦薄餅 ($136 因為有coupon,送的)

蕃茄煙肉意粉: 蕃茄醬似是即製的,
因為好新鮮,味道較為淡,全靠煙肉帶出味道,
不錯的

帶子蝦薄餅: 無奈兼失望之作,
因為Pizza有10吋闊,但是上面只放了零星的配料
所以在吃這個pizza的時候我以為自己在吃麵包皮,
我以為係因為我地用左coupon才落得如斯下場
但原來鄰檯正價order pizza,配料都係少到嗌救命
很失望

記得上一次吃地中海菜是在澳洲,
直到而家都很回味,,,
我知不能把澳洲跟香港相比,
但是以百幾元至二百幾元一個main course黎計
這間Wildfire未免太差了吧
差到不能再差
2009-07-26
happy friday...去左cwb搵食..本來想等世貿的hip sushi..不過行上去見到wildfire出面冇人等..之後就攞左飛. . .都要等6張台...佢地會留低你電話, 有位就call 你..唔洗企住等. . 值得一讚!!8點半入座, 叫左兩個set dinner. $168一位. 有一個頭盤, 一個湯, 一個主菜, 一個甜品及一杯飲品.- 頭盤賣相幾吸引.一邊係沙律,一邊係有燒茄子上面加一塊帶子,一塊芝士..感覺幾特別- 湯就係南瓜湯. 出呼意外地好飲..一D都唔求其..可惜冇跟餐包.- 主菜7成熟牛扒-差..over cook..10成熟既牛再加上冇牛味..另外一個主菜係魚..亦都令我失望..食材唔新鮮, 好明顯仲有陣雪味..最後仲有一個desert,估唔到既好味..overall 最失望都係個main course 啦....你叫我下次再唔再幫襯呢???

有層次的食物. 有eggplant,有很薄的帶子.有芝士.很不錯.salad就麻麻.d菜苦的.
很creamy的南瓜湯.份量都好多. 很好味.
差-我order7成熟,黎到係10成熟.dry&冇肉汁.差差差
差-bf的main course- 食材唔新鮮,d魚好salty &一陣雪味.no good
忘記左個名,不過不太甜!!不錯.
2009-07-24
很creamy的南瓜湯.份量都好多. 很好味.
忘記左個名,不過不太甜!!不錯.
(非会员)
2009-05-16 4 浏览
我地果日叫左2個下午茶餐, 按餐牌下午茶餐每位$75 +10% 包coffee / tea 是 ok, 但係我個friend 叫餐茶時要左可樂, 當時個waiter照落單, 但埋單時才知杯可樂係要另外比錢($42)!! 我地問個waiter 點解落單時唔講coffee/tea 係唔包可樂, 佢地只係支吾以對, 仲要唔比番杯餐茶比我個friend! 真係太唔老實!!!順便提一提,下午茶餐中的所謂秘製雞翼其實係翻炸,翻炸,再翻炸. 非常惡頂.

2009-05-10
母亲节
爸生日呢...本來想去OUTBACK,但因太遲先想起,BOOK唔到位想起呢度開左間新既餐廳,所以就黎左呢度食啦..加上HSBC有七折我家一向都係食美式野,多CHEESE多POTATO黎到呢度就只係得SALAD,爸爸同細佬當然唔滿意啦不過乜都要試下就真既...我已經唔係好記得D野食叫乜名,不過對於我地食開美國菜既人食呢D既味就真係淡左D比較想介紹係果個串牛肉,睇落幾得意但食落冇乜味..環境好黑但坐WINDOW SIDE都幾靚景SERVICE都重有要改善既空間就是啦有咩就睇相啦
想起呢度開左間新既餐廳,所以就黎左呢度食啦..
加上HSBC有七折
我家一向都係食美式野,多CHEESE多POTATO
黎到呢度就只係得SALAD,爸爸同細佬當然唔滿意啦
不過乜都要試下就真既...

我已經唔係好記得D野食叫乜名,不過對於我地食開美國菜既人
食呢D既味就真係淡左D
比較想介紹係果個串牛肉,睇落幾得意但食落冇乜味..
環境好黑但坐WINDOW SIDE都幾靚景
豬肋骨
龍蝦湯
PIZZA
2009-03-20 9 浏览
呢間野個view係好好 又見同系餐廳咁多笑臉 又咁岩過年o個排係pcc拎左張$100 coupon 咪去試下個wildfire沙律普通貨色 好似人地沙律吧咁叫做乜都有d個特色就係亂 唔係咁識欣賞主菜蝦帶子pizza 餅底尚算ok 起碼唔係pizza hut貨色但d帶子要搵放大鏡先睇到 仲好似未解凍咁好在d蝦都叫幾爽個春雞 (中文叫燒雞 英文係spring chicken) 就真係把鬼完全係茶餐廳雞扒貨色唔明春係邊 根本係兩塊雞扒 肉又鞋service呢 間野廿幾張枱得三個waiter仲要三個都拾下拾下 唔會周圍行 圍埋燒野食咁講野個tone又冇d誠意 好似唔想做咁用左coupon都要三舊水下次都係咪幫襯
呢間野個view係好好 又見同系餐廳咁多笑臉

講野個tone又冇d誠意 好似唔想做咁

用左coupon都要三舊水
下次都係咪幫襯
2009-03-07 364 浏览
以前的舊同事現跟我同區上班約埋一起吃LUNCH實在是最好的聚舊方法因為都2-3年冇真正聚會, 想搵個坐得舒服少少的地方,就選了這里由於我們是吃12:00的, 有幸坐在窗旁, 看到午間海景, 幾舒服當日SET LUNCH全是 $78,有三款選一是雞肉意粉一是豬膝一是芝士焗魚柳於是選擇了意粉冇咁HEAVY.上菜了, 前菜朋友選了三文魚沙律, 我選了西蘭花湯.朋友的三文魚, 肉質厚, 白邊幼, 看上去算肥美新鮮,朋友說味道鮮甜不錯, 沒有雪藏味.我的湯看上去沒特別, 不過至少不像罐頭湯, 也夠熱, 有不少西蘭花粒及磨姑粒等材料在內,幾"有料"到, 味濃而不咸, 幾OK.主菜方面, 我們都選了雞肉意粉, 要讚所用的蕃茄醬,肯定不是罐頭醬開水, 因為個醬汁好好味, 有蕃茄的鮮甜, 配了香草, 有香草香味 ,質地又 不太濃"杰", 吃完了也不太"漏", 令到D 意粉好好味, 不過D雞肉全是鬼佬雪藏雞胸, 有點鞋, 我們都吃光了意粉卻剩下不少雞肉....甜品是香草布甸,滲上了朱古力粉及草莓, 外觀及PORTION都不似SET LUNCH送的甜品, 有驚喜, 味道方面, 不會太甜, 質地也不太漏, 卻

以前的舊同事現跟我同區上班
約埋一起吃LUNCH實在是最好的聚舊方法
因為都2-3年冇真正聚會,
想搵個坐得舒服少少的地方,
就選了這里

由於我們是吃12:00的, 有幸坐在窗旁,
看到午間海景, 幾舒服
當日SET LUNCH全是 $78,有三款選
一是雞肉意粉
一是豬膝
一是芝士焗魚柳
於是選擇了意粉冇咁HEAVY.

上菜了,
前菜朋友選了三文魚沙律, 我選了西蘭花湯.
朋友的三文魚, 肉質厚, 白邊幼, 看上去算肥美新鮮,
朋友說味道鮮甜不錯, 沒有雪藏味.

幾"有料"到, 味濃而不咸, 幾OK.

甜品是香草布甸,滲上了朱古力粉及草莓, 外觀及PORTION都不似SET LUNCH送的甜品, 有驚喜, 味道方面, 不會太甜, 質地也不太漏, 卻很有香草的香氣.令我們雖有點飽但都把它吃光

最後還送飲品, 朋友說那一道咖啡, 煮得很香, 不似一般HOUSE COFFEE, 不過我不感冒咖啡.

總括來說, 雖只是一般SET LUNCH, 但用料賣相很有HEART, 份量及價格 公道, 味道雖沒驚喜, 但中規中矩, 以午餐來說可推薦為中上之選.

最後埋單 $78 PER HEAD, 因為他們說午餐有9析, 即不加一, 所以計起上來, 在這區也不算貴, 加上有埋海景更難求.

意粉個醬好味
SET內甜品有驚喜
不是一般HOUSE COFFEE
2009-03-06
意粉個醬好味
SET內甜品有驚喜
不是一般HOUSE COFFEE
2009-03-01 5 浏览
星期五食午餐時經過門口,真係吾多覺有呢間鋪,不過見到樓上d鋪價錢略貴,又見到佢地有discount,就入咗去。真係有水準,先食個沙津,d菜新鮮不在話,竟然有三個熱騰騰的魷魚圈,好味。我朋友飲湯﹕蘑菇湯,都正。main course﹕1. steak 七成熟,剛好,有肉味,個碟都係暖的 2. 雞螺絲粉,都好味。甜品﹕有少少香蕉粒配蛋糕,都花咗吾少心思咖啡﹕ok總之有下次,尤其是有八折至31/3,記得係門外先取coupon, 埋單時出示呀
真係有水準,
2. 雞螺絲粉,都好味。
甜品﹕有少少香蕉粒配蛋糕,都花咗吾少心思
咖啡﹕ok

• 午餐