2021-10-29 2176 浏览
星期四的晚上經openrice訂座6:15pm準時入座,不過其實不用訂,因為全晚都好多吉枱。因為朋友食煙所以我們坐outdoor,枱與枱距離實在太逼,出入去洗手間非常難行,甚至要爬。服務唔錯,有位年長的男經理好熱情主動幫我們影相,不過每張相都是濛的我們order了以下飲品:Giesen Riesling $510 - 太甜Shaw & Smith Sauv $570Frescobaldi Chianti Bt $520Coke $50Lemon Squash $60這頭盤好清新爽口牛肉和菜好夾我的食評標題*從未試過的一項服務*就在這個湯出現。我們order了兩個湯四人share,湯上枱時已經幫我們分好4碟,每個口味2碟。龍蝦湯沒什麼驚喜但算好味。蘑菇湯好濃滑,但我覺得太杰,我比較喜歡有些蘑菇碎的。沙律多配料,各配料都唔錯,蔬果新鮮,附合預期。意麵軟硬適中,蝦幾入味。牛扒真心麻麻地,無咩牛味。Mashed Potato$70-幾軟滑Hot Chocolate Cake $105-外脆內軟

服務唔錯,有位年長的男經理好熱情
主動幫我們影相,不過每張相都是濛的

我們order了以下飲品:

這頭盤好清新爽口
Salmon Tuna Tartare

牛肉和菜好夾
Wagyu Beef Carpacio

龍蝦湯沒什麼驚喜但算好味。
Lobster Bisque

蘑菇湯好濃滑,但我覺得太杰,我比較喜歡有些蘑菇碎的。
Mushroom Soup

沙律多配料,各配料都唔錯,蔬果新鮮,附合預期。
Cobb Salad

意麵軟硬適中,蝦幾入味。
Prawn & Scallops Linguine

牛扒真心麻麻地,無咩牛味。
200 day Rib Eye 450g

Wagyu Beef Carpacio
Prawn & Scallops Linguine
  • Prawn&ScallopsLinguine
  • WagyuBeefCarpacio
Happy Friday🥳 Lets Chill🐮🍴🍷🌊🌿☀️💫..Wooloomooloo 一向出名係扒房吃靚扒🐮🍴,今個Friday 黎左位於尖東既Wooloomooloo Prime✨,環境份外舒服,因為呢間西餐廳係以270°C 迷人維港海景🌊 聞名,係一個舒適既環境用餐,感覺真係特別放鬆呢,趁下午來吃個Weekday Lunch 真係好Chill 啊。 ll $480 (340g)係咁正既環境下,當然要据塊靚扒🍽。由2000日穀飼 & 經過2至3星期濕式熟成既Rib Eye🥩 來自Queensland。肉味份外濃郁,且帶有碳燒香亦不失juicy💦。不用蘸點任何醬汁已原汁原味。From the Butcher's Block💁🏻‍♀️ 秘製牛扒醬汁:✨香草蛋黃醬、✨黑椒汁、✨阿根廷蕃茜醬想味道特出啲❓可以挑選自己喜愛既醬汁。Classic Béarnaise`Five Peppercorn`Chimichurri另外午餐亦設有Set Lunch MenuAppetizer:❣️香辣雞肉沙律 Fragrant Chicken Salad(雞絲`泰國羅勒`胡蘿蔔`蔥`椰子辣椒汁)Main

l[肉眼 Rib Eye]l $480 (340g)

✨香草蛋黃醬、✨黑椒汁、✨阿根廷蕃茜醬
想味道特出啲❓可以挑選自己喜愛既醬汁。

另外午餐亦設有Set Lunch Menu

Appetizer:
(雞絲`泰國羅勒`胡蘿蔔`蔥`椰子辣椒汁)

Main Course:
❣️烤天多利鮟鱇魚 Tandoori Monkfish
(蘋果`椰菜`乳酪薄荷沙律`藏紅花薯蓉)

Dessert:
❣️芒果慕 Mango Mousse +$40
(百香果汁`椰子忌廉)

1份套餐🍽 已經包括3道菜式,加1杯餐飲☕️,價錢都不用$200 呢。而餐前會有自家製香草包🥯 有驚喜,軟熟而外皮香脆,沾點黑醋橄欖油同吃,又match 又開胃。

主菜方面:我揀左魚扒🐟,煎香魚肉鮮味,肉質帶實又彈牙。而甜品Mango Mousse 香甜芒果味🥭 加上奶香,確係餐後不錯既甜品呢。

最後餐後來一杯Coffee or Tea❓ Coffee please. 呢個Friday 來得特別捨意喔。
×××[Wooloomooloo Steakhouse]×××
©尖沙咀麼地道66號尖沙咀中心UG17-18及G7-8號舖
2021-10-09 3018 浏览
Restaurant week $198+10% service charge就可以享用到一個4- course lunch set超級抵食呀 另外餐廳平時都會提供 3-course既holiday brunchAppetizerShrimp Salad 🥗 (8/10)沙律底係由青瓜 紅洋蔥同埋車厘茄組成 另外有兩隻大蝦 食落都幾新鮮 咬落幾彈牙 唔會有雪藏味 不過如果蝦嘅份量多啲就更好啦🌟Crab Cake 🦀 (9/10)呢個好驚艷 雖然睇落細細份 但一切開全部都係蟹肉 非常足料 而且幾有鮮味 另外個底沾滿左啲塔塔醬 帶有微酸 更加可以引到蟹肉嘅鮮味出嚟Citrus & Gin Cured Salmon Salad 🥗 (8/10)呢款主要由毛豆同埋沙律菜做底 不過可能因為加咗好多橄欖油嘅關係 個底比較油膩 個人就比較鍾意清新啲嘅配搭 但煙熏三文魚唔錯 份量亦都幾多 鹹度適中Soup: Mushroom Soup 🥣份量適中 平時最驚去飲完碗湯已經飽咗一半 呢個蘑菇湯雖然好creamy 但係唔會話好滯 而且係真係有落到蘑菇落去 好足料 另外亦都有啲麵包碎粒 好索湯 令到成個湯更加

Appetizer
Shrimp Salad 🥗 (8/10)

🌟Crab Cake 🦀 (9/10)

Soup: Mushroom Soup 🥣
份量適中 平時最驚去飲完碗湯已經飽咗一半 呢個蘑菇湯雖然好creamy 但係唔會話好滯 而且係真係有落到蘑菇落去 好足料 另外亦都有啲麵包碎粒 好索湯 令到成個湯更加惹味

Main course
🌟Slow Cooked Pork Belly 🐖
呢個係超推薦嘅主菜 雖然得兩舊 但係其實都夠飽肚 因為係慢煮嘅關係 肉質非常之淋 而且因為仲保持到啲肥膏喺度 所以做到入口即溶嘅效果食落又完全唔覺得好肥膩 有種肴肉既口感

Pan Seared Salmon Fillet 🐟
三文魚扒可以揀熟嘅程度 今次就揀咗medium rare 所以相對來講比較生 腥味都有啲重 對於平時唔太好魚嘅我就唔太接受到 但係肉質係煮得非常之淋 魚皮亦都做到香脆嘅效果 而且非常大舊同厚 夠哂飽肚

Penne Carbonara 🍝
平時既carbonara都係用闊條麵 今次呢個係用長通粉 所以掛汁能力冇咁好 但係長通粉嘅軟硬度適中 醬汁creamy但唔會太膩 煙肉切到細細粒 令到每一啖都可以有煙肉碎

Dessert
Gelato Selection 🍨 (8.5/10)

可以揀兩球雪糕 今次就揀咗朱古力同埋雲呢拿 一個非常之經典嘅雪糕組合 另外亦都加咗少少堅果碎 令到口感更加豐富 雪糕都幾軟滑 但係奶味唔算重 朱古力味濃郁 配埋雲呢拿嘅甜度去中和下就啱啱好啦

🌟Apple Crumble 🍎 (9.5/10)

分量非常慷慨 又高又厚實 一上枱已經聞到好香嘅玉桂味 蘋果粒炒到有少少焦香 亦都唔會煮得太淋 有咬口 最頂有球cream同脆脆 令到口感更加豐富

OVERALL: 大推薦🤩 (9/10)
整體黎講係性價比幾高嘅餐廳 適合一啲慶祝活動 依架restaurant week嘅優惠就更加抵食
另外lunch set仲有餐包 質素亦都唔馬虎 配埋個橄欖油同黑醋就更加惹味 亦有包餐飲 咖啡或者茶 真係食得超級飽
另外餐廳非常大 樓高兩層 幾有空間感 坐得幾舒服 亦有室外位置 餐廳嘅裝橫係傳統Steakhouse嘅裝修 比較復古 店員嘅態度亦都唔錯 上菜速度好快
餐廳嘅景色亦一流 想睇海景嘅朋友 可以訂枱時要求窗邊位置
週末1pm到 餐廳都有七成滿 大家可以預先訂枱

🌟為推薦
Citrus  &  gin  cured  salmon  salad
Crab  cake
Penne  carbonara
Apple  crumble
  • Crab Cake
2021-10-08 882 浏览
🤤🍽經過開尖沙咀,搵到間對住海旁嘅西餐廳,冇得去旅行但係就好似去咗外國咁嘅feel,呢間好chill既扒房餐廳🥰佢哋嘅Lunch set味道都好好食😋仲可以對住尖沙咀海旁🍴心情都即刻放鬆晒❤️
🤤🍽
仲可以對住尖沙咀海旁🍴心情都即刻放鬆晒❤️
2021-08-06 2468 浏览
又來到restaurant week 的時候,既然有高級餐廳食,當然要帶女朋友,記得book 位前要講清楚window seats 同埋甜品寫happy anniversary 。看看吧,靚!女朋友又滿足!

看看吧,靚!女朋友又滿足!

2021-07-19 3450 浏览
有人話佢search「尖沙咀」、「牛扒」、「海景」就搵到尖東呢間steakhouse😌做到嘢呀吓😆💪🏻因為除咗有海景同環境寬敞舒適有情調之外…Service都好好!食物方面當然亦都唔錯啦😙一嚟就有烘熱咗嘅自家製香草包💁🏻‍♀️又香又軟熟! 配埋欖欖油同醋真係好夾又好開胃٩(˃̶͈̀௰˂̶͈́)و仲可以refill添㗎~!!不過我就留肚食正嘢嘞😎🥩<<Beef Wellington>>($430)225g, 有塊超薄切嘅Parma ham 同埋蘑菇蓉喺酥皮下面!雖然酥皮腍咗~ 唔係脆皮! 但入口冇咁油膩熱氣仲好👍🏻最令我surprised嘅係入面仲有鵝肝🤩呢個價位真係一啲都唔貴👋🏻剛剛好焗到五成熟嘅肉質嫩滑,鎖晒肉汁!切起上嚟又唔會流晒啲血水出嚟~出色🤟🏻唯一要彈嘅係零擺盤,打卡唔夠靚!不過可能steakhouse就係想你100% focus喺牛度啦~~唔想俾其他sides distract 咗都合理嘅😂但其實加幾條草都唔過份🌿🍕<<Parma Ham & Rocket>>($185)12寸分成八塊大大塊!對於兩個人食嚟講好似有啲大🙃好彩
做到嘢呀吓😆💪🏻
因為除咗有海景同環境寬敞舒適有情調之外…
Service都好好!
食物方面當然亦都唔錯啦😙

一嚟就有烘熱咗嘅自家製香草包
仲可以refill添㗎~!!
不過我就留肚食正嘢嘞😎

🥩<<Beef Wellington>>($430)
雖然酥皮腍咗~ 唔係脆皮! 但入口冇咁油膩熱氣仲好👍🏻
最令我surprised嘅係入面仲有鵝肝🤩
呢個價位真係一啲都唔貴👋🏻
Beef Wellington

剛剛好焗到五成熟嘅肉質嫩滑,鎖晒肉汁!
切起上嚟又唔會流晒啲血水出嚟~
出色🤟🏻
Beef Wellington

唯一要彈嘅係零擺盤,打卡唔夠靚!
唔想俾其他sides distract 咗都合理嘅😂
但其實加幾條草都唔過份🌿

🍕<<Parma Ham & Rocket>>($185)
12寸分成八塊大大塊!
對於兩個人食嚟講好似有啲大🙃
好彩佢嘅番茄醬同mozzarella cheese嘅份量都好適中👌🏻
食晒三塊嘅我都冇話覺得好膩滯🤰🏻
而且我哋都欣賞佢嘅Parma ham唔會好鹹!
雖然味道比一般淡但仍然有陣陣嘅鹹香味😮‍💨

🧀<<Mac & Cheese>>($75)
雖然佢有齊Cheddar cheese, Gruyere cheese 同埋Parmesan cheese…
但硬係覺得佢芝味唔濃而且冇拉絲效果爭咁啲😐
整體亦都有少少乾……
好彩唔大兜😅
Mango  Shake

🍹<<Mango Shake>>($88)
芒果味同奶味都濃! 唔會太甜不過好鬼凍! 好似沙冰咁凍🧸

Overall 嚟講,都係一間好高質嘅餐廳!
外藉店員仲會一齊唱生日歌㗎(尷🤪)
2021-07-06
纪念日
Mango  Shake
  • Beef  Wellington
同Husband慶祝生日,Husband一向喜歡食牛,睇左大家嘅分享,就揀左呢間。由打電話嚟訂枱到埋單,全英語對話,感覺好似Master Chef。我地order左兩份Steak,先上面包 ,沙律,餐湯,自家製面包好香好軟,配olive oil 同埋vinegar 簡直滿分,沙律新鮮,餐湯忌廉味濃厚。跟住主角Steak出場,steak上放一片蒜香牛油,買相一流,medium rare 同medium,生熟程度準確,果然名不虛傳,外國老板問我地食物如何,當然比佢一個讚啦。想食靚扒,有服務,又唔想太貴,呢度lunch set的確無揀錯。
2021-05-13
生日
  • Steak
  • Bread
2021-05-20 2164 浏览
book 左位同朋友食lunch ,當日做緊母親節set ,大概$500幾一位,坐低後店員為我們送上水和餐牌,叫咗龍蝦湯,湯嚟到十分夠熱,好濃烈的龍蝦味道,而且湯仲好滑,好香👍🏻餐包都係暖暖的,加上有海鹽的牛油,忍唔住食左好多個麵包煙三文魚都好新鮮,都好厚一片大蝦沙律,配搭了他他醬,酸酸甜甜好開胃主菜係牛柳7成熟剛剛好,有口感,肉質好嫩,配搭薯菜份量剛好最後有埋甜品個人比較喜歡焦糖燉蛋配咖啡雪糕芝士蛋糕好(漏)
餐包都係暖暖的,加上有海鹽的牛油,忍唔住食左好多個麵包
煙三文魚都好新鮮,都好厚一片
大蝦沙律,配搭了他他醬,酸酸甜甜好開胃
主菜係牛柳7成熟剛剛好,有口感,肉質好嫩,配搭薯菜份量剛好
最後有埋甜品
個人比較喜歡焦糖燉蛋配咖啡雪糕
芝士蛋糕好(漏)
2021-05-12 1814 浏览
I get way too much happiness from good food. Outdoor seating is excellent. Good service and nice place to stay with family tooWas following the restaurant week lunch menu, super great deal---Homemade bread with olive oil & vinegar to startAppetizer - crab cake for sure🦀 Absolutely tastyMushroom Soup - rich & creamyPork belly - awww love itSteak - medium rare I’m so obsessed with this oneso juicy & tender! Salmonwas soso Apple crumblelove it so bad Gelato🍨

Absolutely tasty

Mushroom Soup - rich & creamy

Pork belly - awww love it

Steak - medium rare
I’m so obsessed with this one
so juicy & tender!

Salmon
was soso

Apple crumble
love it so bad

Gelato🍨
2021-05-01
  • Crab Cake
2021-05-01 1610 浏览
揀左樓上窗邊位,可以望下出面2個人分別叫左2個set dinner 一個係牛排另一個就係焗三文魚係好食既。set dinner 有齊前菜加甜品,前菜叫左龍蝦湯,不過不失,仲有個帶子xx,幾好食。不過甜品麻麻地,對我黎講甜左啲,可能我鍾意食啲唔太甜既嘢,大家可以衡量下另外,一開始侍應無主動比dinner set餐牌我地,係我地見openrice有,所以就問,跟住比左我地,或者佢係唔記得左啦
揀左樓上窗邊位,可以望下出面

係好食既。

嚟到尖東海磅,每次經過呢度都好熱鬧,好多人喺露天飲酒今日係星期一,所以無咩人,坐出面可以吹下海風,又可靜靜地傾下計我地諗住食牛扒,所以叫侍應介紹既左支澳洲紅酒 Four Roads,幾香果味,易入口一坐低就有個香草包,唔知係咪肚餓呢,覺得個包好好食,同個醋好夾我地叫咗個rib eye steak 要medium rare嘅,個牛扒好韌,應該唔係medium rare啦,但味道係ok嘅,都幾大塊,兩個人share都覺得多,唔知係咪因為韌,唔想食呢🤣Side dish 叫左薯條,好大盤,熱炸得好脆,熱辣辣咁,好正海鮮意粉( 有帶子同蝦) 比教淡口,可能我比較重口味,所以覺得廚師輕手左d,所以我都食唔多最後埋單1500蚊左右,覺得有d唔值,可能牛扒同意粉我都覺得一般般啦,但呢度環境ok, 嚟坐下傾下計,飲野係唔錯嘅
嚟到尖東海磅,每次經過呢度都好熱鬧,好多人喺露天飲酒

2021-04-26
  • Bread
2021-04-21 892 浏览
Crab cake味道正常 不過不失湯好死鹹 麻麻地 但未算難飲Beef tartare 味道正常 冇咩特別 但作為main course唔夠飽肚Steak賣相差到不得了 望到都唔想食食落亦麻麻甜品都唔好食 唯一可取之處就係擺盤靚環境好靚 樓底高 但食物質素真係好差 唔會再回頭
Crab cake味道正常 不過不失

湯好死鹹 麻麻地 但未算難飲

Steak賣相差到不得了 望到都唔想食
食落亦麻麻

甜品都唔好食 唯一可取之處就係擺盤靚

環境好靚 樓底高 但食物質素真係好差 唔會再回頭
2021-04-15 889 浏览
每次約朋友食午餐想靜靜地傾下計都90%會揀wooloomooloo環境同食物都唔錯如果menu有牛柳揀我多數都會揀牛頭盤就有唔同選擇不過我覺得最近份量好似細左如果多啲菜會更好牛柳一直都好好質素只係配料都縮左水Overall味道係好既同埋服務一流我幾個月冇去都認得我Impressive
每次約朋友食午餐

2021-04-01
三文魚沙律🥗
牛柳
2021-04-08 1275 浏览
假日想輕鬆下慰藉心靈,來此店對住維港食個brunch都唔錯。平時經過都心思思想試,晚市散叫價錢偏貴,所以選擇下午來食brunch。店員全是外國人其態度懇勤有禮,需以英語應對,而美食質素亦唔錯的。Brunch $248 per person意式香草包外脆但內軟,淡淡香草味,可醮黑醋橄欖油食,味道OK。Cannellini Bean Veloute餐湯味道香濃好creamy,好香松露菇菌味,但份量唔算多,有感啖啖矜貴。與香草包一起食prefect。Confit Duck with Rocket & Walnut Salad火箭菜沙律,伴有油封鴨碎和核桃,淋左上黑醋食落開胃美味。Crab Cake蟹餅直徑都有8CM,前菜來說份量唔少,切開入面絲絲蟹肉都好鮮味足料,配埋他他醬食無咁膩,旁邊沙律菜酸酸地都係開胃解膩。Seafood Squid Ink Pasta海鮮墨魚汁意粉用料新鮮,虎蝦、帶子和蟹肉皆見,以龍蝦汁烹煮,意粉掛汁,非常美味。Pan Seared Salmon Fillet香煎三文魚扒魚肉嫩滑,配埋青醬淡淡的香草味,旁邊一堆新薯碎紅蔥頭沙律,一起食無咁膩。Freshly Brewe

Brunch $248 per person

意式香草包
外脆但內軟,淡淡香草味,可醮黑醋橄欖油食,味道OK。

Cannellini Bean Veloute

火箭菜沙律,伴有油封鴨碎和核桃,淋左上黑醋食落開胃美味。

Freshly Brewed Coffee or Tea
叫左檸檬茶與奶茶,味道正正常常。
檸檬茶與奶茶

Wooloomooloo Hot Chocolate Cake $105
價錢略貴朋友請唔理照叫,流心朱古力蛋糕外層微脆,切開流出濃濃的朱古力漿,濃朱古力比較甜,配以雲呢拿雪糕一起食,中和一下甜度,更為美味!

Apple Crumble $85
蘋果金寶面層餅乾脆脆,內裡林林的果肉,配埋吉士醬和雲呢拿雪糕,味道酸甜口感豐富。
Apple Crumble
2020-12-26
Apple Crumble
2021-03-29 703 浏览
週日下午行完街有啲攰攰地,所以打算搵個可以坐得舒服又可以坐耐少少既餐廳,於是便搭地鐵到尖東,去了位於尖沙咀中心近海旁的Wooloomooloo Steakhouse。我地坐室外座位,由於已經接近5點,太陽都開始下山,有一陣陣涼快既海風吹著,感覺很舒服,可以一邊欣賞維港及港島景色,一邊享受下午。先來Wooloomooloo的 signarture 麵飽,麵飽表面烘得很脆,內裡則非常鬆軟,沾上橄欖油及醋,非常美味。另一道是前菜Sautéed Garlic Prawns,一片片金黃蒜片配上兩隻大虎蝦,虎蝦下面是香滑濃郁的龍蝦湯,這是一道前,亦是一道湯呢!再叫了一客French Fries,雖然是很普通的炸薯條,但估不到竟能製作得出奇地香脆可口。

2021-03-28