2017-04-07 95 浏览
咖喱飯冇咖喱。侍應話係炒上海麵變咗公仔麵。炸雞霖過pancake。一聲唔好意思就當無事發生。仲要$465 兩個人。從來未試過食咁難食嘅嘢。見到都無胃口。不知所謂!
咖喱飯冇咖喱。
侍應話係炒上海麵變咗公仔麵。
炸雞霖過pancake。一聲唔好意思就當無事發生。
仲要$465 兩個人
從來未試過食咁難食嘅嘢。見到都無胃口。
不知所謂!
2017-04-04 124 浏览
無意中路過見到呢個牌幾吸引,餐廳裝修亦幾有心思,見不用等位於是一試。餐牌選擇多,夾雜著多國的特色菜。當中覺得韓式和台式最為吸引,於是點了兩款主菜!主菜的份量多,建議人多可試多點菜式。鐵板韓國拉麵賣相吸引,趁熱馬上開動!韓式辣麵辣度適中,美中不足的是麵質不夠爽口彈牙,估計是淥麵時過了火喉。鐵板底層有芝士和蛋漿,整體感覺偏膩,可以接受!炸雞熱食鬆脆,略嫌炸得太乾,雞件放涼後變得更硬,咬得牙關也累了。薯片上淋了蜜糖,令平平無其的鹽味薯片頓時變得出色!醬汁有多款選擇,是次選的是蒜味沙拉,配炸雞都幾惹味!惠顧滿$100贈送的雪糕三文治,可能是免費的緣故,兩人開心share份外感覺良好!實在太飽故放棄店內的特色甜品了,唯有下次。。
鐵板芝士燒韓國海鮮拉麵
士林炸雞配蒜香沙拉醬
惠顧滿$100贈送的雪糕三文治
2017-04-03 105 浏览
朋友住係將軍澳,相約放工在坑口見面聊天,又想食點東西,朋友好介紹,到附近的商場,見到一間裝修別緻的餐廳。餐廳除了在內圍,仲有外圍,餐桌擺放整齊。內圍則比較坐得有點狹窄,外圍則寬鬆,整體來說,還是坐得舒服。這裡混合韓國、臺灣多國菜。海鮮芒果薄餅-薄餅細細,缺鋪滿了唔少的海鮮,有蝦、魷魚圈、元貝,夠鮮味,芒果夠甜,再淋上沙律醬,餡餅夠薄,有脆口,增添口味,色香美味!辣味炸雞半翼配奶酪蜂蜜薯片-酥炸、外脆內軟,配上特製醬汁,增添口感,薯片甜蜜有嚼口,兩者不相伯仲,誰也搶不到風頭。豬扒湯拉麵-炸豬扒、拉麵、湯底,各自分開盛上,豬扒和拉麵,不會因湯底盛在一齊,變了稔身,很窩心!值得一讚!
這裡混合韓國、臺灣多國菜。

2017-03-28 139 浏览
眼見樓下大裝修之後多咗好多食市,於是我哋就揀咗li間好田園風既餐廳食lunch~~~店家好細心提供了6款餸x3款醬汁,配上北海道牛乳蛋包飯+雜菜沙律,讓客人自行配搭合自己口味的飯餸!而我今晚就選自家製漢堡排配牛肝菌汁,漢堡肉食落都幾juicy同埋都算大塊,但牛肝菌汁略為偏淡,真係要3樣加埋一齊食先好味~另外是日餐湯有驚喜!原本以為商場開既餐廳只會顧菜式,就會不顧及飲品或湯品~~~好重蘑菇味,仲食到啖啖蘑菇蓉,湯質唔會過稀,再配上香酥鬆脆既蒜蓉牛油多士配湯食用,多了一種口味!!因為太掛著台灣旣鹽酥雞,所以我就點了li道菜~~~對比真正台式鹽酥雞,外皮炸粉略為厚一點,雞肉依舊保持滑嫩多汁,鹹度剛好,令人食指大動!!

北海道牛乳蛋包飯配自家製漢堡
蘑菇湯
鹽酥雞件
2017-02-23
北海道牛乳蛋包飯配自家製漢堡
蘑菇湯
鹽酥雞件
2017-03-26 82 浏览
因為住近坑口,我總是放了工,在附近的商場逛逛街,順便到超級市場有什麼可以入貨及吃點東西。改革後的厚德商場,位於電動電梯上,就一眼看到一間裝修別緻的餐廳,有好鄉村氣息味道。當晚,人流不是太多人,落單後,到上檯的食物,需要等了一後時間,希望下次能得到改善。內裡的擺設,帶有少女風味,比較適合情侶的餐廳。而家仲做緊推廣活動,晚市滿100元,即送雪榚三文治,做飯後甜點,唔錯口味!士林炸雞~雞件炸得香脆內嫩,咬開,肉汁仲漏出,點上特製的醬汁,著片夠厚身、香脆,淋上了香甜的蜜糖,增添口感味道。鐵板芝士燒牛肉拉麵~上檯時,已嗅到極香的芝士味道,牛肉爽嫩滑,麵條爽滑,每條麵條都掛上了芝士蛋醬,可拉起絲。
內裡的擺設,帶有少女風味,比較適合情侶的餐廳。
2017-03-26 126 浏览
平日晚上8時多見這晚沒人等位便來一試~餐牌上的食物選擇多樣有些挺有特色我選了韓燒肉汁烤牛肋骨配白飯老公則選了芝士焗波士頓龍蝦意大利麵set dinner韓燒肉汁烤牛肋骨,用鑊仔裝,上桌時熱哄哄的!牛肋骨夠稔易咬開,汁夠入味,但份量不多伴些秋葵,蔬菜不會太油膩!第一次吃這個餐,以為旁邊的湯是味增湯之類,但那湯超級鹹@0@!!芝士焗波士頓龍蝦意大利麵,set dinner包括忌廉湯﹑多士及餐茶,湯及多士普普通通龍蝦意大利麵有半邊龍蝦,肉質爽身,夠芝士味,焗得夠香,不會很膩!意大利麵用忌廉汁煮,有淡香忌廉味!龍蝦意大利麵比牛肋骨較好吃!每惠顧滿$100就送一支haagen dazs雪糕批啊! 食物味道整體OK但性價比不高呢!裝潢很有風格,座位挺舒適
平日晚上8時多
見這晚沒人等位便來一試~

餐牌上的食物選擇多樣
有些挺有特色
我選了韓燒肉汁烤牛肋骨配白飯
老公則選了芝士焗波士頓龍蝦意大利麵set dinner
烤牛肋骨配白飯
韓燒肉汁烤牛肋骨,用鑊仔裝,上桌時熱哄哄的!
牛肋骨夠稔易咬開,汁夠入味,但份量不多
伴些秋葵,蔬菜不會太油膩!
芝士焗波士頓龍蝦意大利麵
忌廉湯及多士
haagen dazs雪糕批
每惠顧滿$100就送一支haagen dazs雪糕批啊!
食物味道整體OK
但性價比不高呢!
裝潢很有風格,座位挺舒適
2017-03-03
2017-03-22 80 浏览
呢間新Cafe開咗都有一段時間,行過都會比佢嘅裝修吸引到。舖仔細細,開放式嘅設計充滿田園風格,以藍白色為主,大量木類嘅架仔以及假花感覺清新,亦顯心思。我哋揀咗五個午餐,包餐湯及蒜茸包,味道唔錯。另外嘅小驚喜係惠顧午餐嘅蛋包飯以及意粉類會送Haagen-das脆皮三文治一份。餐湯有薯仔碎,蒜茸包真係好脆,用嚟點湯食一流。北海道牛乳蛋包飯嘅餸有六款揀,豬扒,漢堡,雞扒,魚,牛柳粒以及雜菜,點都會有款啱啩。我哋揀咗牛柳粒同豬扒。蛋滑嘟嘟,牛肝菌汁亦好好味,唔會太鹹,牛柳就中規中矩,豬扒炸得好脆身,肉質亦鬆軟。鮮茄肉醬意大利麵,茄味夠濃,唔會太多醬,啱啱好,中間嘅蛋感覺唔到有同無嘅分別,不過整體好味。鮮南瓜忌廉煙肉意大利麵,食唔出有南瓜忌廉味,普普通通。蒜片牛柳粒意大利麵,部份牛柳粒好韌,而味道唔突出。每人一份嘅haagen-das雪糕。
餐湯有薯仔碎,蒜茸包真係好脆,用嚟點湯食一流

我哋揀咗牛柳粒同豬扒。蛋滑嘟嘟
鮮南瓜忌廉煙肉意大利麵,食唔出有南瓜忌廉味,普普通通。
蒜片牛柳粒意大利麵,部份牛柳粒好韌,而味道唔突出。
每人一份嘅haagen-das雪糕。
2017-03-20
午餐
同住將軍澳既朋友去食下午茶,選了呢間環境有田園風格既XOXO CAFE ,給人好舒服嘅感覺, 又有啲似台灣cafe 見到午餐餐牌,2:00 仲可以點,價錢好合理經濟有$47至71,有湯、蒜蓉包同餐飲點了蛋包飯漢堡配牛肝菌汁,份量好大份,有牛肉鮮味,唔係雪藏既漢堡扒,蛋好滑呀,牛肝菌汁餸飯好味,還有沙律伴菜。再叫左鹽酥雞亦湯麵,雞翼鬆脆,有兩大隻,有溫泉蛋菠菜,湯麵麵條淋呀,還有好多菇,有趙口。再叫甜品,好有特式,外面係旋風式棉花糖,一切開裡面係一件件方粒蜜糖多士,底下還有少少鍊奶可蘸黎食,簡直甜到入心,店員還第上一杯仔蜜糖,話可淋上棉花糖,個人覺得已足夠。至頂還可自選雪糕口味,伴隨新鮮生果,芒果肉甜。埋單$218,有正餐同甜品,不貴呀!
給人好舒服嘅感覺, 又有啲似台灣cafe
鹽酥雞翼湯麵
漢堡蛋包飯配牛肝菌汁
餐湯蕃茄濃湯
香芒甜奶親親蜜語
埋單$218,有正餐同甜品,不貴呀!
2017-03-18
鹽酥雞翼湯麵
漢堡蛋包飯配牛肝菌汁
餐湯蕃茄濃湯
香芒甜奶親親蜜語
2017-03-14 1485 浏览
這天入將軍澳和表妹一起午膳。她帶我來到這家裝修别緻優雅的XOXO 。一列倚窗的座位感覺開揚又悠閒寫意。 而侍應都是勤快有禮的年青人。熱玫瑰柚子茶$48 玫瑰的花香味和柚子的香甜,原本感覺上不會很配搭,但我和表妹卻一口一口的喝光了一壺, 還加了熱水再呷多-壺呢! 北海道牛乳蛋包飯配吉列魚柳伴牛肝菌汁 $63 牛乳煎蛋香滑, 飯粒份量頗多,牛肝菌汁很濃郁。吉列魚柳較乾身,但味道不錯 。附送薯仔味重的餐湯及外脆内軟又香口的蒜蓉包。 芒果棉花多士布甸$58 有很多又香又甜的芒果肉。棉花糖配搭很有特色之餘又不會過甜,賣相頗吸引。墊底的多士雖然有點硬,但也阻不了我和表妹的食慾,吃清了碟才肯罷休!
熱玫瑰柚子茶$48
北海道牛乳蛋包飯配吉列魚柳伴牛肝菌汁 $63
附送薯仔味重的餐湯及外脆内軟又香口的蒜蓉包。
芒果棉花多士布甸$58
2017-02-24
2017-03-11 87 浏览
放嘅時候將總想去唔同嘅餐廳食吓食物,今次就去到將軍澳一間食物非常之有特色嘅餐廳。餐廳擺設非常之優雅真係啱晒同女仔去食。餐牌內有好多種唔同嘅食物選擇,當中嘅菜式都非常之創新。滋味蛋餅(海鮮)蛋餅都幾大份,外表金黃加上有泡菜嘅醬汁食落去非常惹味,而內裡有好多蔬菜、海鮮口感非常豐富。鐵板芝士燒韓國拉麵(豚肉)鐵板拉麵除咗配料之外,亦有爆多嘅芝士,食嗰陣可以將拉麵捲入大量嘅芝士一齊食用,口感非常滿足就好似被芝士蒸熟一樣,而拉麵份量都算好多要兩個人食先食得晒。
餐廳擺設非常之優雅真係啱晒同女仔去食。
餐牌內有好多種唔同嘅食物選擇,當中嘅菜式都非常之創新。
滋味蛋餅(海鮮)
鐵板芝士燒韓國拉麵(豚肉)
2017-03-05 83 浏览
星期日下午見冇咩人,入左去試下。應該吾會再有下次。雖然個經理好有禮貌,但落單d服務員真係要好好培訓一下。先不談價錢,叫左份all day breakfast 個火腿同包硬個石頭😖杯奶茶直頭難飲到不得了。
星期日下午見冇咩人,入左去試下。應該吾會再有下次。

雖然個經理好有禮貌,但落單d服務員真係要好好培訓一下。

2017-03-04 97 浏览
平日難得有半日假,可以行吓由厚德商場改名為TKO Gateway的新商場。坑口郵局原來已經冇咗,上面的食店亦已經轉咗。經過見到XOXO好似都好多人幫襯,冇特別心水又試吓新嘢。XOXO供應嘅食物都好fusion,有韓式亦有台式。不過自己都係鐘意食傳統食品多啲,叫咗紅燒牛肉麵同冰鴛鴦珍珠奶茶。紅燒牛肉麵同湯分開上,紅燒牛肉麵賣相不錯,數大塊牛肉,半隻蛋,兩隻小棠菜。湯汁唔係非常熱,倒入湯後要浸一浸番熱啲牛同麵軟身先。牛肉很有質感但略瘦,麵質唔係彈牙果隻,較諗,同傳統台灣牛肉麵略有不同。冰鴛鴦珍珠奶茶有兩種珍珠,深啡色煙韌,與傳統一樣,另一種淺黃色脆口,好似食緊三文魚籽咁,很有趣,奶茶茶味較薄較甜。

坑口郵局原來已經冇咗,上面的食店亦已經轉咗。

經過見到XOXO好似都好多人幫襯,冇特別心水又試吓新嘢。

2017-03-03
2017-02-26 78 浏览
Have walked by a few times and always full of people. See there is spot in the afternoon so decided to try. The place itself is full of fancy decoration.Korean style noodles with green onion and pork. The cheese style is fantastic. Love how much the cheese is and perfect to mix together with the noodles. Rice wrapped with egg with tomato paste. The beef cube is yummy. The salad is fresh too ! Then comes with the fried chicken snack. It is in Taiwanese style chicken in big quantity too!
2017-02-22 920 浏览
原來厚德商場改左名叫TKO Gateway 仲開左唔少新食店, 人流都多左唔少。 一見到呢間XOXO CAFE, 裝修好少女風 係商場中十分顯眼, 就決定一試! 係商場入面見到呢D咁靚嘅坐位 仲有街燈花園咁,好有外國田園FEEL 而店內都有唔少坐位,仲有卡位架坐得好舒服 不得不讚下佢個餐牌, 做得好精美, 顏色又靚, 令人見到就樣樣都想食! 食物真係有好多選擇 有西式的pizza、 意粉、 韓式蛋餅、 年糕、 炸雞 又有台式拉麵,三文治仲有2人餐4人餐等等 真係令我有選擇困難症, XD 最後跟朋友二人點了3樣東西,有泡菜海鮮蛋餅士林炸雞和吉烈豬排鐵板燒飯! 食物份量都不少, 我們二人都覺得點得有點多了食完真的是很飽呢!!!!哈哈~ 吉烈豬排鐵板燒飯是意想不到的好食! 豬排外脆內軟, 又帶有肉汁, 我跟朋友都食完一件又再一件! 再加上香噴噴的炒飯, 飯面上更有些木魚, 配得很好! 這個看來很像韓式炸雞, 但其實叫做"士林炸雞"因為韓式那款是辣的, 我唔食得辣, 就選了這款。這個炸雞有多款醬料配合, 店員推薦我們點蒜香沙拉醬, 果然真的很香口!沙拉醬酸酸甜甜的味道, 中和了炸雞
原來厚德商場改左名叫TKO Gateway
仲開左唔少新食店, 人流都多左唔少。
一見到呢間XOXO CAFE, 裝修好少女風
係商場中十分顯眼, 就決定一試!

係商場入面見到呢D咁靚嘅坐位

仲有街燈花園咁,好有外國田園FEEL

而店內都有唔少坐位,仲有卡位架坐得好舒服

不得不讚下佢個餐牌, 做得好精美, 顏色又靚,
令人見到就樣樣都想食! 食物真係有好多選擇
有西式的pizza、 意粉、 韓式蛋餅、 年糕、 炸雞
又有台式拉麵,三文治仲有2人餐4人餐等等
真係令我有選擇困難症, XD
最後跟朋友二人點了3樣東西,有泡菜海鮮蛋餅
食完真的是很飽呢!!!!哈哈~

吉烈豬排鐵板燒飯是意想不到的好食!
豬排外脆內軟, 又帶有肉汁, 我跟朋友都食完一件又再一件!
再加上香噴噴的炒飯, 飯面上更有些木魚, 配得很好!

這個看來很像韓式炸雞, 但其實叫做"士林炸雞"
因為韓式那款是辣的, 我唔食得辣, 就選了這款。
沙拉醬酸酸甜甜的味道, 中和了炸雞的油膩感
而配上的薯片更是甜甜的
再加上蜜糖在上面, 真的是很特別, 第一次食到這種薯片呢!

韓式泡菜海鮮蛋餅的材料很豐富, 有多種海鮮例如 蝦, 魚等等,
而泡菜也不是太 辣, 很易入口; 加上面頭的醬汁, 食落真的很惹味!

最後要推薦的是這杯鴛鴦珍珠奶茶
最初我還以為鴛鴦是指咖啡+奶茶
原來是入面的珍珠是有兩款的

黑色的就是我們平時食開的那種珍珠
茶色的是我第一次食, 一咬就會爆開來
裡面的應該是茶來的甜甜的很過癮! 而這杯珍珠奶茶也做得很好
不甜不淡, 飲落非常舒服!

兩個人輕輕鬆鬆的坐了個多兩個小時
環境和裝修真的令人覺得很舒服
而且消費不不算貴, 下次可以再來encore呢!

2017-02-16
2017-02-14 79 浏览
LUNCH TIME 一人搵食,第一次幫親TKO的XOXO CAFELUNCH 價錢合理,選擇不少叫左吉列魚柳蛋包飯炸粉厚身,魚柳口感還好。炒蛋幾滑,有牛奶味道。雖然只係白飯唔係炒飯,但加埋番茄汁已經味道不錯。酸酸甜甜幾開胃,珍珠飯口感更好。泡菜汁雲吞年糕唔算辣,份量中等已夠食。加左肉碎,雲吞,菇等年糕煙韌夠晒過口感,吸左泡菜汁好香濃。番茄湯配蒜蓉包滿滿的餐湯充滿洋蔥,番茄容,可以加埋蒜蓉包點埋d 湯。呢餐好滿足! 價錢同質素成正比的午餐
LUNCH 價錢合理,選擇不少
叫左吉列魚柳蛋包飯

炸粉厚身,魚柳口感還好。

泡菜汁雲吞年糕

唔算辣,份量中等已夠食。加左肉碎,雲吞,菇等

年糕煙韌夠晒過口感,吸左泡菜汁好香濃。
番茄湯配蒜蓉包

滿滿的餐湯充滿洋蔥,番茄容,可以加埋蒜蓉包點埋d 湯。

呢餐好滿足! 價錢同質素成正比的午餐
2017-02-09