🥗芝麻你個吞拿魚水牛芝士沙律 $168 (8.5/10)吞拿魚有輕輕煮過表面在鋪滿黑白芝麻,芝麻增加咗香氣同埋脆脆嘅口感,魚肉有口感好紮實,帶少少微鹹,有少少調過味,有魚香味!配咗嗰個係豉油,而唔係黑醋!水牛芝士好軟滑,有微微嘅芝士香氣!沙律菜都好爽口!🍴黃金龍蝦汁魷魚薄片掛曬啲汁意粉 $156 (9/10)魷魚蝦肉扁意粉同埋蟹籽,扁意粉掛汁,唔係好食到黃金嘅味道,不過就食到淡淡龍蝦汁嘅味,蟹籽增加咗口感!🍴黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯急口令咩 $126(8/10)炸白飯魚都幾香脆大條,墨魚汁濕度同味點剛好,飯到墨魚粒粒同埋墨魚滑!OK的,不過份量好似少咗啲!🍴焦糖脆脆窩夫配海鹽焦糖雪糕 $88 (7/10)我富有四件份量非常之多,食落去輕微嘅香脆冇乜味嘅窩夫,奶蓋係濃濃嘅芝士奶蓋味,有芝士味鹽雪糕都有輕微嘅鹽味,焦糖脆脆酒有少少甜得來帶微苦推薦指數: 8/10嘢食都有質素,餐廳搞怪裝修同埋Menu好有趣。
🥗芝麻你個吞拿魚水牛芝士沙律 $168 (8.5/10)

🍴黃金龍蝦汁魷魚薄片掛曬啲汁意粉 $156 (9/10)

🍴焦糖脆脆窩夫配海鹽焦糖雪糕 $88 (7/10)

推薦指數: 8/10
嘢食都有質素,餐廳搞怪裝修同埋Menu好有趣。
2024-06-17 90 浏览
大學時代已經幫襯緊既mamaday經裝修同重新定位後依然充滿玩味,整體風格、食物style(of course the funny names)都有舊店既影子,處處都係打卡位。𖦹 nothing special chicken wings: 避風塘 $78炸雞翼試咗避風塘味,新鮮炸起,外脆內多汁,配上大量炸蒜粒,超惹味,唯一係一路食一路跌啲脆脆落黎有啲尷尬,可能加個汁 痴住啲炸蒜會好啲。𖦹 炒你帶子沙嗲香港製造蝦籽麵 $142蝦子麵粗麵身,口感彈牙,加上厚肉既帶子整體幾香口,港式風味之代表。𖦹 點解個個都叫軟殼蟹比薩架 $132薄批底有一層薯蓉、千島醬、菠蘿、火箭菜、芝士、蟹柳以及原隻軟殼蟹,鮮味十足。𖦹 焙茶窩夫配紅豆白玉 $88鬆軟既窩夫配上紅豆蓉、白玉丸子、豆腐雪糕,層次豐富。

𖦹 炒你帶子沙嗲香港製造蝦籽麵 $142

𖦹 點解個個都叫軟殼蟹比薩架 $132

𖦹 焙茶窩夫配紅豆白玉 $88

鬆軟既窩夫配上紅豆蓉、白玉丸子、豆腐雪糕,層次豐富。
2024-06-16 73 浏览
二訪玩味Cafe店Zip Zip。記得第一次嚟對於環境、食物質素、價格都好滿意今次約另一位朋友上嚟Lunch,同樣滿足。全落地玻璃,令餐廳感覺好光猛開揚,坐得好舒服,食物有水準,值得推介頭盤田園沙律新鮮田園沙律夠爽口甘筍忌廉湯 新鮮甘荀湯,味道濃郁清甜前菜火燒魚骨、炸魷魚圈火燒魚骨好脆口,食到吾停得口。炸魷魚圈炸得好酥脆,魷魚口感彈牙主食Juicy廣島蠔野菌蟹籽麵 $128一上枱吾算大碟,不過食落好夠飽,廣島蠔都幾鮮甜有少少驚喜的全日早餐 $138第一次食All day有軟殼蟹,絕對有驚喜。炒蛋都好夠滑,我地仲加左牛扒,牛扒肉質夠腍。全日早餐確實非常滿足飲品豆腐豆腐豆腐咖啡今次嚟都係專登揀番呢杯飲品,豆腐雪糕豆腐味濃、口感幼滑味道又吾會過甜,配咖啡一流焦糖脆脆咖啡沙冰咖啡沙冰清涼解喝,味道又吾會過甜,不錯的選擇甜品Tiramisu 芝士咖啡味濃,仲帶點酒味跟餐+$48焦糖窩夫 配海鹽雪糕,味道出奇地爽,窩夫暖暖地,外脆內軟,配幼滑海鹽雪糕。呢款餐後甜品一流

頭盤
田園沙律
新鮮田園沙律夠爽口

甘筍忌廉湯
新鮮甘荀湯,味道濃郁清甜

前菜
火燒魚骨、

主食
Juicy廣島蠔野菌蟹籽麵 $128
一上枱吾算大碟,不過食落好夠飽,廣島蠔都幾鮮甜

有少少驚喜的全日早餐 $138

飲品

焦糖脆脆咖啡沙冰
咖啡沙冰清涼解喝,味道又吾會過甜,不錯的選擇

甜品
Tiramisu
芝士咖啡味濃,仲帶點酒味

跟餐+$48

2024-06-04
  • 豆腐豆腐豆腐咖啡
2024-06-15 60 浏览
早些年𝙼𝚊𝚖𝚊𝚍𝚊𝚢 𝚛𝚎𝚋𝚛𝚊𝚗𝚍後於原址開了攝攝延續了一貫搞怪創意的風格✨不論是裝修、餐牌、菜式上也幾搞嘢而且現在還是pet-friendly 小店 🐕幸好有提早訂座,估唔到而家依舊咁受歡迎!𓂅以為⋯ 食緊⋯ 片皮鴨比薩 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟹𝟾🍕 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊用上薄餅底,新鮮出爐脆卜卜加上青瓜、京蔥、烤鴨醬真的挺還原到片皮鴨味道要是片皮鴨的皮更脆口就更上一層樓𓂅黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯念口令咩 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟸𝟼意外幾喜歡的一道菜🖤 加入了脆口白飯魚配上偏軟淋的墨汁飯夠口感有味道𓂅非常朱時的黑松露烤雞 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟻𝟾二件烤雞份量都大,烤雞烤得少少老烤雞並沒有加入太多調味,味道靠面層黑松露有少少單調,但黑松露多得要緊我喜歡✨𓂅提拉米蘇聽過未 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟾 😚✨ 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞愛好者嘅我一定要試試!面層泡泡層次口感厚身幾似芝士奶蓋整體味道相比甜點會淡少少,但我喜歡𓂅 𝙷𝚘𝚠 𝙰𝚛𝚎 𝚈𝚘𝚞 𝚃𝚘𝚍𝚊𝚢 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟾是日甜點是伯爵茶巴斯克蛋糕味道其實係幾濃幾好食 中間流心得很有點失手
早些年𝙼𝚊𝚖𝚊𝚍𝚊𝚢 𝚛𝚎𝚋𝚛𝚊𝚗𝚍後於原址開了攝攝
延續了一貫搞怪創意的風格✨
不論是裝修、餐牌、菜式上也幾搞嘢
而且現在還是pet-friendly 小店 🐕
幸好有提早訂座,估唔到而家依舊咁受歡迎!

𓂅以為⋯ 食緊⋯ 片皮鴨比薩 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟹𝟾
🍕 𝙿𝚒𝚣𝚣𝚊用上薄餅底,新鮮出爐脆卜卜
加上青瓜、京蔥、烤鴨醬真的挺還原到片皮鴨味道
要是片皮鴨的皮更脆口就更上一層樓

𓂅黑到爆炸白飯魚魷魚墨魚滑墨汁飯念口令咩 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟸𝟼
意外幾喜歡的一道菜🖤 加入了脆口白飯魚
配上偏軟淋的墨汁飯夠口感有味道

𓂅非常朱時的黑松露烤雞 ᴴᴷᴰ 𝟷𝟻𝟾
二件烤雞份量都大,烤雞烤得少少老
烤雞並沒有加入太多調味,味道靠面層黑松露
有少少單調,但黑松露多得要緊我喜歡✨

𓂅提拉米蘇聽過未 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟾
😚✨ 𝚃𝚒𝚛𝚊𝚖𝚒𝚜𝚞愛好者嘅我一定要試試!
面層泡泡層次口感厚身幾似芝士奶蓋
整體味道相比甜點會淡少少,但我喜歡

𓂅 𝙷𝚘𝚠 𝙰𝚛𝚎 𝚈𝚘𝚞 𝚃𝚘𝚍𝚊𝚢 ᴴᴷᴰ 𝟻𝟾
是日甜點是伯爵茶巴斯克蛋糕
味道其實係幾濃幾好食
中間流心得很有點失手

2024-06-15 98 浏览
再次到訪依間玩味極濃嘅打卡餐廳😍 內裡裝修依舊色彩繽紛😍 採納大量耐人尋味嘅飾品和海報作點綴,每個角落都十分精彩不能錯過🥴❤️ 今次㨂咗超級豐富嘅午市套餐😋 前菜可選沙律或餐湯👍 是日餐湯為羅宋湯😋 酸香又開胃味道不錯👍 主食㨂咗「有少少驚喜的全日早餐」🥴 內含蕃茄、香腸、芝士炒蛋、沙律菜,仲有少少驚喜嘅代表炸軟殼蟹🤭 組合都幾特別👍 軟殼蟹好厚肉,內裡充滿蟹皇😳🌟 食落鮮美無比,惹味又香口,真係幾驚喜😚 飲品㨂咗「豆腐豆腐豆腐咖啡」🤣 飲品以咖啡作基底,再加入豆奶、豆腐雪糕以及嫩豆腐三味豆腐作調味🤭 夠曬豆腐😆 飲落當然充滿豆腐嘅香氣😚 同咖啡都幾合拍🫶 加點了朱古力窩夫作甜品😋 跟午市套餐只需加$38🤩 好抵食🌟 窩夫新鮮製起,食落外脆內嫩👍 沾上朱古力醬和煉奶一齊食,甜美無比超級邪惡😈❤️

有少少驚喜的全日早餐

朱古力窩夫
午餐
有少少驚喜的全日早餐
朱古力窩夫
最近二訪人氣玩味Cafe事關他們新出Lunch Set5-course set人均只要$98起!感覺挺划算~就約朋友去試試啦😍《𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬》‣ 甘筍蘿蔔忌廉湯‣ 沙律‣ 魷魚圈‣ 雞翼說實話這個價錢有沙律/湯+小食真的很滿意啦☺️食物質素是正常發揮~《𝐌𝐚𝐢𝐧》‣ 蟹肉石斑魚蛋包飯配忌廉汁 ($118)石斑魚炸得挺香脆雞蛋也比較滑~‣ 有少少驚喜的全日早餐 ($138)配牛扒 (+$38)這份ADB比較驚喜😍無論是香腸、軟殼蟹、雞蛋還是沙律都味道不錯使用軟殼蟹確實挺驚喜的,平時的ADB不會見到🤣男生朋友就建議加牛扒會更飽肚呀~《𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬》‣ 你今日飲左益力多柚子沙冰未呀 (+$38)杯子設計很可愛,就寫著“早日退休 ”(📣是我的夢想)味道喝起來是柚子沙冰,益力多味道不是很突出‣ 法式焦糖咖啡 (+$38)這杯很有特色頂層面是燒過的焦糖焦糖底下就是一層類似奶蓋再往下就是咖啡喝起來挺有層次感《𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭》‣ 開心果窩夫 ($98)4塊窩夫表面就有開心果碎和少量開心果仁整份窩夫的開心果味主要來自開心果Cream窩夫雖然呈現綠色,開心果味不突出旁邊還有士多啤梨、藍
最近二訪人氣玩味Cafe
事關他們新出Lunch Set
5-course set人均只要$98起!
感覺挺划算~就約朋友去試試啦😍

《𝐒𝐭𝐚𝐫𝐭𝐞𝐫𝐬》
‣ 甘筍蘿蔔忌廉湯
‣ 沙律
‣ 魷魚圈
‣ 雞翼

說實話這個價錢有沙律/湯+小食真的很滿意啦☺️
食物質素是正常發揮~

《𝐌𝐚𝐢𝐧》
‣ 蟹肉石斑魚蛋包飯配忌廉汁 ($118)
石斑魚炸得挺香脆
雞蛋也比較滑~

‣ 有少少驚喜的全日早餐 ($138)配牛扒 (+$38)
這份ADB比較驚喜😍
無論是香腸、軟殼蟹、雞蛋還是沙律都味道不錯
使用軟殼蟹確實挺驚喜的,平時的ADB不會見到🤣
男生朋友就建議加牛扒會更飽肚呀~

《𝐃𝐫𝐢𝐧𝐤𝐬》
‣ 你今日飲左益力多柚子沙冰未呀 (+$38)
杯子設計很可愛,就寫著“早日退休 ”(📣是我的夢想)
味道喝起來是柚子沙冰,益力多味道不是很突出

‣ 法式焦糖咖啡 (+$38)
這杯很有特色
頂層面是燒過的焦糖
焦糖底下就是一層類似奶蓋
再往下就是咖啡
喝起來挺有層次感

《𝐃𝐞𝐬𝐬𝐞𝐫𝐭》
‣ 開心果窩夫 ($98)
4塊窩夫表面就有開心果碎和少量開心果仁
整份窩夫的開心果味主要來自開心果Cream
窩夫雖然呈現綠色,開心果味不突出
旁邊還有士多啤梨、藍莓和一球豆腐雪糕

‣ Tiramisu
跟餐的甜品,酒味突出
芝士味和咖啡味的濃度屬於中等,
手指餅就偏濕潤

💭 C͟o͟n͟c͟l͟u͟s͟i͟o͟n͟
店員服務態度挺友善的☺️
食物質素不錯,而且價錢合理
在銅鑼灣/灣仔一帶上班的朋友不妨趁平日來試試😚

💰Total: $519 ($259.5pax 已包括10%服務費)
📍Zipzip|
銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓
2024-06-05 88 浏览
MAMADAY以前都食過今日經過銅鑼灣又想去食❤️一上去甩到改左名依家叫ZipZip 仲要門口同入面D裝修改過😱好多復古風海報同公仔擺設 每個位置都唔同 一樣可以打卡影相蜜糖芥末炸雞翼(少少辣)係單骨雞翼 勁細心🤭好熱上到黎 炸到好香脆個醬好濃味 雞翼好入味🌟好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩食左先講減肥🌟小蟹鉗🦀每一塊都有+牛油果🥑蓉+蟹肉粒好多 而咸蛋黃味食到尾咸香先出 而芝士都唔弱架 拎一塊出黎就拉絲 而批係薄同好脆😎可能會令你失望嘅明太子扁意粉(少少辣)扁意粉掛汁🫶🏻好重明太子味 蟹柳有烤過 食之前一定要搆混隻溫泉蛋🥚可以令到個汁更加出色🤣牛油果奶昔牛油果比較淡D 有牛奶味 而入口係甜甜地 好soft😚豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰好濃豆漿 豆漿味 芝麻有D粒粒係入面 慢慢飲有唔同口感既沙冰😀

MAMADAY以前都食過今日經過銅鑼灣又想去食❤️
好多復古風海報同公仔擺設 每個位置都唔同 一樣可以打卡影相

蜜糖芥末炸雞翼(少少辣)
係單骨雞翼 勁細心🤭好熱上到黎 炸到好香脆
個醬好濃味 雞翼好入味

🌟好邪惡既咸蛋牛油果蟹肉比薩食左先講減肥🌟
而芝士都唔弱架 拎一塊出黎就拉絲 而批係薄同好脆😎

可能會令你失望嘅明太子扁意粉(少少辣)
扁意粉掛汁🫶🏻好重明太子味 蟹柳有烤過
食之前一定要搆混隻溫泉蛋🥚可以令到個汁更加出色🤣

牛油果奶昔
牛油果比較淡D 有牛奶味 而入口係甜甜地 好soft😚

豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰
  • 豆漿加豆腐加豆腐雪糕加芝麻沙冰
  • 可能會失望溫泉蛋明太子意大利扁麵
三訪cafe💚流心開心果心太軟、窩夫😋 烤魚骨、脆pizza全部都正🤩 好味到要自費encore❗️🐭 米奇老豬Vol. 483🐷[Zip Zip]老豬早排又去左 @zipziphk 試食今次試曬新menu同開心果系列甜品 💚好食嘅程度係老豬琴日忍唔住要自費翻dap大力支持老闆啊 💪🏻老豬帶過好多人去個個都大讚個環境超舒服而且每次都有好多超得意嘅狗狗🐶😍.🐖🐖《食唔停口的火燒魚骨》🐖🐖 🛑8.8/10🛑 💰$68💰如果平時鍾意食烤魷魚/魷魚絲嘅朋友就一定絕對要叫呢個!無論係聞定食落都覺得超香bbq風味烤過嘅魚骨口感係脆而韌 🦷煙韌控must try!🐖🐖《非常朱時的黑松露烤雞》🐖🐖 🛑8.2/10🛑 💰$158💰有一塊大雞胸同一隻大雞脾絕對係健人蛋白質之選 ✅雞胸唔算柴 雞脾就幾滑黑松露濃度屬中等雖然沙律菜好清新但伴碟嘅蘑菇就偏油膩仲有印尼大蝦片再添加d邪惡感🤪.🐖🐖《蒜蓉虎蝦披薩鍾意食就會鍾意食》🐖🐖 🛑8.4/10🛑 💰$148💰即叫即整 勁熱辣辣原隻虎蝦超大又彈牙 🦐pizza批底薄脆配埋微厚嘅軟芝士🧀 一人半個絕對easy!唔會好似普通pizza食兩塊就滯🥹.🐖🐖《有蟹Go又有蟹

🐭 米奇老豬Vol. 483🐷
而且每次都有好多超得意嘅狗狗🐶😍
🐖🐖《食唔停口的火燒魚骨》🐖🐖
🛑8.8/10🛑 💰$68💰
如果平時鍾意食烤魷魚/魷魚絲嘅朋友
就一定絕對要叫呢個!
無論係聞定食落都覺得超香bbq風味
烤過嘅魚骨口感係脆而韌 🦷
煙韌控must try!

🐖🐖《非常朱時的黑松露烤雞》🐖🐖
即叫即整 勁熱辣辣
原隻虎蝦超大又彈牙 🦐
pizza批底薄脆
配埋微厚嘅軟芝士🧀
一人半個絕對easy!
唔會好似普通pizza食兩塊就滯🥹

味道:8.4/10
服務:8/10
環境:8.5/10
CP值:✴️ 中 ✴️
ENCORE:✅ (被邀試食完 已自費encore 😎)

📍Zip Zip📍

#米奇老豬_窩夫班㦸
#米奇老豬_雪糕刨冰
#米奇老豬_西式
#米奇老豬_cafe

#zipzip #zipziphk #銅鑼灣美食 #銅鑼灣餐廳 #銅鑼灣cafe #灣仔餐廳 #灣仔美食 #灣仔好去處 #銅鑼灣好去處 #開心果 #開心果蛋糕 #提拉米蘇 #心太軟 #窩夫 #豆腐雪糕 #魷魚絲 #烤魚骨 #蟹肉意粉 #蟹膏 #烤雞 #黑松露 #披薩 #香港cafe
用餐优惠
試食活動
2024-05-27 87 浏览
今次👧🏻就約咗朋友去銅鑼灣充滿玩味嘅Fusion餐廳 - Zipzip一聚!餐廳未改名前都同朋友食過,大家都好鐘意!裝修同重新定位後,菜式新穎程度、食物取名同裝修都保留一貫嘅Playful!值得一提餐廳仲係Pet Friendly,當日都有客人帶埋狗狗一齊食飯🤪!🌟Nothing Special Chicken Wings炸雞翼有幾款口味,例如蜜糖芥末、芝士味等,今次就叫咗避風塘味!一份雞翼有6隻,新鮮炸起外層超脆,雞翼嫩滑多汁,灑上大量炸蒜粒同辣椒🌶️,十分惹味。🌟黃金龍蝦汁薄片魷魚排哂啲汁意粉咸蛋黃配上龍蝦汁🦞嚟做意粉醬係第一次食,兩者平衡得不錯,好掛身。魷魚🦑薄片柔軟得嚟又帶點彈牙,龍蝦肉幾解甜爽口。至於意粉就用上扁意粉,係Al Dente質感👍🏻。🌟點解個個都叫軟殼蟹比薩架Pizza Crust相當薄脆,中間放上薄薄一層嘅薯蓉、千島醬、菠蘿🍍、火箭菜、芝士🧀、蟹柳同一隻軟殼蟹。火箭菜能夠將千島醬同菠蘿嘅甜味略略減低,另外值得一讚軟殼蟹內裏充滿蟹肉蟹膏,蟹肉嘅咸香同成個Pizza幾夾。🌟開心果窩夫除咗Menu上嘅甜品,估唔到呢到仲有提供3款開心果口味嘅甜品,緊係要叫嚟試!👧🏻(開心

🌟黃金龍蝦汁薄片魷魚排哂啲汁意粉

🌟點解個個都叫軟殼蟹比薩架

🌟開心果窩夫
除咗Menu上嘅甜品,估唔到呢到仲有提供3款開心果口味嘅甜品,緊係要叫嚟試!👧🏻(開心果關注組成員🤪)就極力推薦呢個開心果窩夫🧇!Waffle係開心果口味,相當濃郁質感又唔會太Lup口,而配料就有開心果碎、奶蓋醬、豆腐味雪糕🍦同大量雜莓。奶蓋醬用上忌廉芝士🧀,所以都充滿咸香(就咁點奶蓋醬已經好滿足🥰)。豆腐雪糕清淡得嚟唔會蓋過主角開心果。

🌟Surreal Grape Soda
朋友就叫咗杯提子梳打🍇,用上大量青提子,啖啖都係果肉,味道天然又唔太甜,夠曬滿足!

2024-05-27 26 浏览
【環境搞鬼食物高質CAFE😆】呢個係臨近聖誕食,有聖誕SET🎄勁耐先PO😚裝修靚,嘢食幾好食,因為佢同MAMADAY CAFÈ係有關係!大家都可以去試下👍🏼我相信佢下年都有CHRISTMAS SET!🤣佢仲要係PET FRIENDLY🐶-🍴蟹肉西芹頭沙律蟹肉份量好多🦀沙律有醋,好開胃😋.🍴薑餅咖啡賣相好靚!不過唔係幾飲到姜味.🍴忌廉龍蝦湯都幾濃味,仲有龍蝦肉!🦞.🍴美國安格斯肉眼扒牛扒幾大塊,重肉味🥩叫咗3成熟,煎得幾好,仲有少少肉汁,唔會OVER COOK👍🏼薯條夠脆口,仲有大大舊蕃茄一啲都唔膩🍅.🍴銀鱈魚西京燒煎得幾滑!不過頭尾都幾多骨🤣.🍴開心果甜品WAFFLE 幾脆,開心果果唔算太濃 (可能我沾咗太多面頭嘅CREAM CHEESE ?!) 🤣 加埋豆腐雪糕不錯的!不過聖誕樣好可愛😍.🍴開心果甜品CHEESECAKE 好濃!都有開心果味!個人中意呢個多啲🥰-💡今次CHRISTMAS SET 係 💰: 853.💡LUNCH MENU 應該幾抵食🤩.💡裝修有創意都幾適合打卡📸-💎推介指數: 💎💎💎💎 (高質🥰)💡性價比:✨✨✨✨🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️(LUNCH SET幾抵🥳

🍴蟹肉西芹頭沙律
蟹肉份量好多🦀沙律有醋,好開胃😋

🍴薑餅咖啡

賣相好靚!不過唔係幾飲到姜味
🍴忌廉龍蝦湯
都幾濃味,仲有龍蝦肉!🦞
🍴美國安格斯肉眼扒

🍴銀鱈魚西京燒
煎得幾滑!不過頭尾都幾多骨🤣
🍴開心果甜品

🍴開心果甜品

💡今次CHRISTMAS SET 係 💰: 853
💡LUNCH MENU 應該幾抵食🤩
💡裝修有創意都幾適合打卡📸
💎推介指數: 💎💎💎💎 (高質🥰)
💡性價比:✨✨✨✨
🍴ENCORE指數: ⭐️⭐️⭐️⭐️(LUNCH SET幾抵🥳)
❀ ZipZip #銅鑼灣 ❀❗人氣玩味餐廳重新改造 份量足料,性價比爆燈❗——————————————————原來前身Mamaday重新裝修改名為Zipzip‼️裝修菜式繼續走玩味風格,真係處處都係打卡位 ,而且價錢依舊合理,仲係pet friendly添🐶🐱.✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷☞ Homemade Pistachio Peato Linguine $148 (3.8/5)滿心歡喜order以為有開心果味,點知原來主要係pesto🙈味道以香草橄欖油為主,不過不失。表面有少許開心果碎,不過入口並未感受到開心果嘅味道。. ☞ Very juicy roasted chicken with black truffle $158 (3.8/5)份量十足,有兩大塊雞肉,應為雞髀及雞胸🐔口感略嫌有少少乾身,不過味道唔錯。喺外皮搽上黑松露醬,仲提供黑松露油,喜歡黑松露嘅一定會愛上🤣.☞ Red bean mochi hojicha waffle $88 (4/5)Waffle外脆內軟,亦唔會刮口,真係食到淡淡嘅焙茶香氣。簡單搽上忌廉香甜紅豆蓉,已經唔錯。仲有幾粒煙靭麻糬添😚咁大份仲做到$88真係非常抵👍🏻
❀ ZipZip #銅鑼灣 ❀
❗人氣玩味餐廳重新改造 份量足料,性價比爆燈❗
——————————————————
✷𝑀𝑒𝓃𝓊✷
表面有少許開心果碎,不過入口並未感受到開心果嘅味道。
份量十足,有兩大塊雞肉,應為雞髀及雞胸🐔
口感略嫌有少少乾身,不過味道唔錯。
Waffle外脆內軟,亦唔會刮口,真係食到淡淡嘅焙茶香氣。
簡單搽上忌廉香甜紅豆蓉,已經唔錯。
仲有幾粒煙靭麻糬添😚
咁大份仲做到$88真係非常抵👍🏻
☞ Tofu tofu sesame frappe $58 (4/5)
超喜歡呢一杯杯沙冰,完全能滿足黑芝麻控😆
黑芝麻加咗少許豆腐沙冰,香得嚟又唔會太膩,非常清爽。
——————————————————
✨整體味道: 4.2/5
✨環境裝修: 4/5
✨服務態度: 3.9/5
✨性價比: 4.2/5
✨再訪興趣: 4/5
💞整體來講
食物質素不過不失,之前食過蛋包飯、蟹肉扁麵好似更加出色。不過都係一間性價比超高嘅西餐廳,而且充滿玩味性質真係非常特別🤣
2024-05-25 244 浏览
⁂⁎◝#銅鑼灣🇭🇰 𝘗𝘦𝘵 𝘧𝘳𝘪𝘦𝘯𝘥𝘭𝘺搞怪玩味餐廳 ⁎◜⁂.餐廳前身係❝𝙈𝘼𝙈𝘼𝘿𝘼𝙔❞ 相信大家一啲都唔陌生早排rebrand 以❝𝙕𝙄𝙋𝙕𝙄𝙋❞ 重新插旗係銅鑼灣餐牌同餐廳裝修都保留返以前嘅搞怪玩味特色不過食物覺得比之前略略細份左啲~.Menu改嘅名 一如既往咁搞怪🤪.✧有蟹GO又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁麵 $𝟏𝟓𝟖✧以為⋯食緊⋯片皮鴨比薩 $𝟏𝟑𝟖✧芝士粉薯條(大) $𝟔𝟖✧避風塘雞翼 $𝟕𝟖✧焙茶窩夫配紅豆白玉 $𝟖𝟖✧豆漿加豆腐加豆腐雪糕芝麻沙冰 $𝟓𝟖✧非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰 $𝟓𝟖.個人推介 片皮鴨pizza & 豆漿豆腐芝麻沙冰.ᐟ.ᐟ片皮鴨pizza好特別 真係以為自己食緊片皮鴨😂好少會將片皮鴨做pizza配料 但又唔會覺得奇怪.豆漿豆腐芝麻沙冰好好飲 一向鐘意飲豆漿同食芝麻糊嘅我好岩口味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)豆腐雪糕溶左同芝麻沙冰更夾~..*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:📍ZIPZIP🗺️銅鑼灣霎西街28號必發商業大廈1樓..#mytaste_銅鑼灣#mytaste_cafe#mytaste_西餐
餐廳前身係❝𝙈𝘼𝙈𝘼𝘿𝘼𝙔❞ 相信大家一啲都唔陌生
早排rebrand 以❝𝙕𝙄𝙋𝙕𝙄𝙋❞ 重新插旗係銅鑼灣
餐牌同餐廳裝修都保留返以前嘅搞怪玩味特色
不過食物覺得比之前略略細份左啲~
Menu改嘅名 一如既往咁搞怪🤪

個人推介 片皮鴨pizza & 豆漿豆腐芝麻沙冰.ᐟ.ᐟ
片皮鴨pizza好特別 真係以為自己食緊片皮鴨😂
好少會將片皮鴨做pizza配料 但又唔會覺得奇怪
豆漿豆腐芝麻沙冰好好飲
一向鐘意飲豆漿同食芝麻糊嘅我好岩口味(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
豆腐雪糕溶左同芝麻沙冰更夾~
*・゜゚・*:.。..。.:..。. .。.:*・゜゚・*
𝘍𝘰𝘳 𝘮𝘰𝘳𝘦 𝘪𝘯𝘧𝘰𝘳𝘮𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯:
以為⋯食緊⋯片皮鴨比薩
芝士粉薯條
豆漿加豆腐加豆腐雪糕芝麻沙冰
2024-05-23 45 浏览
從前身進化成 ZipZip,餐廳延續了玩味十足的風格,無論是店舖裝潢還是菜式命名,處處都能感受到創意及活力。由三個蟹組成的 有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面,一個意粉中匯集蟹膏、蟹肉絲及蟹籽,鮮甜的蟹肉配上香滑的牛油醬汁,讓每一口都都充滿蟹香,定能滿足蟹的愛好者。辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日式蛋包飯 則將泰式打拋豬肉鋪在日式蛋包飯上,泰式打拋豬肉的香辣滋味,配搭日式蛋包飯的軟嫩口感,創新的泰日配搭,不突兀之餘更充滿驚喜。Craving something fun and & creative that will tantalize your taste buds? Look no further than ZipZip! Take their "Crab Crab Crab Meat Crab Butter Linguine" for instance – the name says it all. This pasta is overflowing with crab – crab roe, crab meat and crab cream, all tossed in a rich
有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面
辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日式蛋包飯
Craving something fun and & creative that will tantalize your taste buds? Look no further than ZipZip! Take their "Crab Crab Crab Meat Crab Butter Linguine" for instance – the name says it all. This pasta is overflowing with crab – crab roe, crab meat and crab cream, all tossed in a rich and creamy butter sauce. Calling all crab lovers, this one's for you!
有蟹Go又有蟹肉的蟹蟹蟹意大利扁面
辣架傻豬豬豬頸肉泰式肉碎日式蛋包飯
Mamaday呢間玩味餐廳相信大家都聽過,銅鑼灣呢間Zip Zip裝修前就係Mamaday🤣店舖環境都冇乜太大嘅分別,保留咗原有嘅復古特色。食物嘅菜式依然係fusion菜,而且呢間係寵物友善餐廳,大家可以帶埋個毛孩過嚟玩㗎🐶🐱💂🏼《山葵明太子手撕雞》 $88手撕雞有明太子味、山葵明太子及黑松露味選擇!🐔我哋就試咗比較特別嘅山葵明太子,份量都非常之多,而且啲手撕雞好嫩滑,一啲都唔鞋!Wasabi個味都幾出,有幾下都好攻鼻😸評分: 85/100💂🏼《都幾辣的泰式打拋豬烏冬》 $136平時泰式肉碎飯就食得多,所以泰式炒烏冬好有驚喜🤪香辣肉碎十分惹味,酸酸辣辣好開胃。烏冬炒得啱啱好,個醬汁帶點微辣配埋九層塔嘅香味!食極都停唔到口。評分:92/100💂🏼《避風塘雞翼》 $78雞翼有五種口味選擇,包括原味、蜜糖芥末、三重芝士粉、避風塘及辣辣水牛城🐮兵仔最鍾意就係避風塘味,好多炸蒜同乾蔥啊,每隻都炸到外脆內嫩。評分:85/100💂🏼《焙茶窩夫配紅豆白玉》 $88個窩夫一上碟非常之豐富,有好多嘅紅豆蓉、白玉丸子、豆腐雪糕、奶蓋等🤤窩夫焗到鬆軟可口、配料口感層次豐富。評分:85/100💂🏼《非一般一般

💂🏼《山葵明太子手撕雞》 $88

評分:85/100

💂🏼《焙茶窩夫配紅豆白玉》 $88
評分:85/100

💂🏼《非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰》 $58
呢一杯嘢飲真係解渴一流,佢有啲似鴨香檸檬茶嘅味道,非常清新解膩!仲要係沙冰底,飲到最尾都仲係好重檸檬味👍🏻👍🏻推薦推薦。
評分:88/100

總結:
成個環境裝修得好靚,偏向復古風!而且啲裝飾都好玩味風格!食物選擇款式又多,而且仲係寵物友善,大家約朋友傾吓偈都可以選擇呢度🙌🏻

頒發軍階:上將🎖🎖🎖🎖
非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰
山葵明太子手撕雞
都幾辣的泰式打拋豬烏冬
非一般一般檸檬果皮烏龍茶沙冰
山葵明太子手撕雞
都幾辣的泰式打拋豬烏冬
2024-05-21 48 浏览
好耐之前lunch time去食既zipzip 成日想po都唔記得左 依家menu應該已經轉左~不過試過幾次佢既食物質素都係好高 一定係再回頭之選😋💛Lunch set仲包seasonal salad / daily soup!唔使mok殻是拉差雞尾酒大蝦蛋包蕃茄飯讀哂佢呀 ($118)唔洗mok殻既蝦真係一大賣點 平時係屋企都已經懶mok殻 出到街更加唔想mok 餐廳一定好了解食客既心理 一見到就想食! 🤣 蝦好大隻好彈牙 同埋都醃得好入味 而蛋一如既往咁滑 同埋份量勁足成個飯都可以送蛋 蕃茄味可以再濃D就好喇~麻藥唐心蛋手切牛腹肉冷烏冬 ($98)平時餐廳都係整日式唐心蛋 呢度有麻藥唐心蛋真係好驚喜! 食落個咀有陣麻味 好正 配落冷烏冬好夾! 手切牛腹肉啖啖肉 一D都唔老 好好食 配埋好彈牙好有咬口既烏冬真係一流! 😋😋加$38仲有homemade cake!

麻藥唐心蛋手切牛腹肉冷烏冬 ($98)

加$38仲有homemade cake!