餐厅: 磯野水產
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2017-08-08 303 浏览
早排听同事讲渔获浜烧开左间姐妹店,位置就正正系原店上一层。见之前一直都约唔齐人去帮衬所以就借此引诱班FD约系今晚一齐去会一会佢。坐低店员就送上呢个餐前小食,入面系鳀鱼混合沙甸鱼所做成嘅鱼酱。食落咸香醒胃,就咁食会有啲偏咸但配上爽甜嘅沙葛青瓜条等,互相中和别有一番风味。 之后就系今晚嘅主角,矶野海鲜盛合-KIWAMI。落完单店员就成盘攞出黎俾我地过目,介绍入面嘅海鲜系啲咩同埋问我地想点烹调,仲贴心咁推介左相关嘅食法俾我地,等我地可以有最好嘅味觉享受。 系等待时我地点左呢支文佳人作为我地嘅餐饮(因为呢度清酒种类颇多,但我地都钟意佢个名够有气质)。呢支虽然是原酒但酒精感不强烈入口清醇甘甜带点花香,而且够冰冻更突显米香嘅浓郁。十分配合整餐嘅各款海鲜烧物。  和牛沙律以人手剁碎保留牛肉嘅纤维同弹性。简单以盐胡椒调味,食落充满肉汁鲜甜,混和鹌鹑蛋液更觉口感滑溜。 原只鸡翼烧得皮脆肉嫩,蜜糖令油腻感大减真系连鸡翼尖都可以食埋。 原条活鱼刺身-虾夷目张,鱼名都系第一次听。整条鱼由头到尾连伴碟都摆得好靓,厨师仲好有心机咁将部分鱼肉砌左朵花出黎。 食落鱼肉细致有弹性,尤其系近背肌位置咀嚼多几下鱼嘅甜味再出
鳀鱼酱
矶野海鲜盛合
纯米大吟酿(原酒)720ML-文佳人
和牛他他蓉沙律
烧自家制一夜干鸡翼
原条活鱼刺身-(虾夷目张)
食落鱼肉细致有弹性,尤其系近背肌位置咀嚼多几下鱼嘅甜味再出啲。可以配上萝蓉同葱花酱油同食,味道更丰富一点,但原味唔沾酱更可以品尝鱼嘅鲜,同更合我口味。
粒贝刺身
粒贝刺身即系响螺,切得厚薄均匀,爽脆嘅口感同鱼刺身形成几大反差。但佢脆甜嘅味道系咁多海产入面同清酒最夹的。
赤虾天妇罗
赤虾烹调成天妇罗,面衣好薄同酥脆。虾肉大只香甜又唔油腻,同埋一定要食埋个虾头,因为虾膏经油炸后香味更出,脆口感觉好似食紧虾饼咁。
味增蟹甲罗烧
甲罗烧味道香浓,就算单食都唔会觉得腻。味增偏淡口所以更能品尝蟹香甘甜,配搭饼干同食口感更好。店员见我地饼干唔够食,仲细心送上多几块。
因为餐厅中间有个开放式烧炉,睇住店员即席烧制顿时食欲大增。
黑松露牛油烧带子
带子拣左黑松露牛油烧,半生熟口感弹牙加上松露牛油提升香味,又系一道同清酒夹味嘅佳肴。
盐烧牛小扒
白鳝滨烧
牛小扒同白鳝都系可口小食,前者五成熟肉质软腍多肉汁,油花虽然唔多但牛味同甜味丰富。而烧白鳝则肉质结实有弹性,因为皮脂丰富烧完表面焦脆,大大压低鳝鱼原有嘅腥味。十分推荐。
矶煮鲍鱼
矶煮鲍鱼入味非常,食落软身弹牙亦带点昆布香。
松叶蟹粥
而松叶蟹脚用左黎煮粥,店员待高汤煮滚后即刻取出蟹脚,只取其鲜味又确保蟹肉唔会过老。之将配料同蛋液加入,米花啱啱爆开就食得。简单嘅一道粥品就完全食出蟹嘅鲜甜。
堂岛卷
最后食埋微甜软滑嘅堂岛卷,为完美一餐作结。食物质素同服务都好好,系香港都食到咁鲜味嘅海产,算系为忙碌都市生活嘅一点补偿。
2017-07-25
矶野海鲜盛合
纯米大吟酿(原酒)720ML-文佳人
和牛他他蓉沙律
烧自家制一夜干鸡翼
原条活鱼刺身-(虾夷目张)
粒贝刺身
赤虾天妇罗