2017-08-29
Happy Friday 的晚上,约埋同事系中环饮下野食下饭,㨂左近soho附近的Torimen,贪佢装修几得意而且串烧选择丰富。 餐厅系算系系地库,要行落半层,墙上画满日系漫画,黑白地砖配上红白色嘅櫈,简单但不显沉闷。 Happy Hour时间可以$188任饮特选清酒、红白酒、手工啤或汔水,好抵饮!!!啱晒我地呢啲贫穷打工仔。先黎左个黑松露温泉玉子沙律,松露味唔算浓,但流心蛋好靓,同菜好多,成件事好健康。明太子玉子烧简直大爱,蛋的份量卷得恰到好处,中间的明太子带点卜卜脆,而入面啲蛋又带点半溶,好好味。荔枝猪肉卷甜甜地,细细一粒,送酒好惹味!牛脷大件又厚切,正!!炸多春鱼食得多,但铺上黑白芝麻和胡麻再拎去炸,咁食就系第一次!芝麻香加上多春鱼的香脆,两者好夹,将平平无奇的,变成一个新食法,佐酒一流!饮品方面,呢度啲cocktail选择好多,我地点左几款特色饮品,其中益力多Dynamite最受大家欢迎,一来造型可爱,二来带点菠萝香,甜甜酸酸好开胃~我最钟意个Apple pie,金黄色的外表,睇落平平无奇,但已经闻到淡淡肉桂香,饮落口苹果味好重,好似饮紧苹果汁咁,好好饮! 最惊喜系杯Tot
最惊喜系杯Totally Passionate,调酒师会系面前将迷迭香烧著,任热情果系杯面上漂,过程好新奇有趣,饮品清新而带微酸,够开胃。
呢度仲有怀旧的波子汔水可以饮,估佢唔到!!
饮完就想食野,所以又encore左野食,有我钟意食嘅羊扒呀,大大件又够肉厚,入口阵阵调味料香,juicy又多汁。
串烧白鳝肉厚又脆口,只简单洒上盐去烧,已经好够味~~~
免治鸡肉棒肥肥地一条,配上温泉蛋,将蛋戳穿,然后将鸡肉棒蘸上蛋汁齐食,中和左鸡肉本身的咸味,味道可谓啱好,如果鸡肉棒加入鸡软骨系入面,口感就更丰富,更锦上添花!
最后食埋个秋葵和冬菇,再食埋个爆芝士的烟韧年糕,便完满而归,饮下饮下,又迎接个happy Saturday。估唔到中环有间咁有水准嘅串烧店,放工得闲约埋三五知己黎坐下都不错!