2017-09-07 646 浏览
之前試過同朋友去同系既備長食lunch ,當時對佢評價已經好高。今次黎中環既另一條line ,水準令我更加意外地出色。佢主要多左更加酒款選擇呢個部份,當日介紹我飲既就係一個辣味為主題既cocktail ,辣味唔會太哽,主要以青檸同gin做base,咁所以唔會令杯酒變成一杯比較哽既酒款,比較男人味d呢杯。人大左點都覺得要食番小小蔬菜打底先得,調味唔會太重,同佢地串燒既風格都差唔多,唔會話以醬汁搶過食材本身既味道,呢個係我鐘意既地方。入題先,先講牛脷。超級厚切,而且燒得依然好嫩。全晚串燒基本上我無食到一款會係特別乾身,除左炸雞皮要乾之外。咁講乾身啦,拎蔬菜類黎講就一定係最嚴謹,出黎結果當然係搵唔到位比我彈。問過佢地話用超過800度既高溫黎燒,所以可以鎖住食材既水份,我後尾食果串鱔個皮脆到薯片咁之餘魚肉仲係爆汁,忍唔住問點燒先知呢d資訊,可惜既係話因為心機作唔一定日日上menu ,即係如果無靚鱔番就唔賣果d,串到...(但我鐘意)所以我無放相上黎lu,如果見到的話,必!點!所以粟米都係爆汁,呢款粟米勁甜!同樣地因為鎖住水份,芝士年糕唔會燒到乾哂身,仲拉到絲添如果如果你要我揀全晚最差,咁只好迫

所以我無放相上黎lu,如果見到的話,必!點!

所以粟米都係爆汁,呢款粟米勁甜!
同樣地因為鎖住水份,芝士年糕唔會燒到乾哂身,仲拉到絲添

如果如果你要我揀全晚最差,咁只好迫於無奈揀佢....咁煙肉好食極有限嘛,荔枝再甜平衡番煙肉既咸香味,呢個化學作用surprise有限,但荔枝爆汁呢點完全唔感到意外,以全晚水準黎計的話。
呢串雞肉棒當時係備長食過,當時食過我已經覺得係必需翻食。呢邊都係用上一樣既材料,加入左雞軟骨落去混,所以食落好有口感。
蝦蝦蝦蝦
(((((((((爛GAG SOR~) 其實係雞皮包住隻虎蝦,略講雞皮先,燒得脆身而虎蝦唔會過分熟,蝦頭依然有蝦膏流出黎.,其實幾令我驚訝.
]
最後忍唔住ENCORE 一串雞皮作結,實在想像唔到點解可以燒得咁脆,我地用左起碼15分鐘去等呢串野,因為食到尾先ENCORE所以有留意時間,

Overall味道,因為都提過味道傾向輕輕調味,所以無辦法著筆太多,會食到偏向由鹽帶導既食材原味為主。

要我比一個理由彈的話,晚市真係食串燒的話一分錢一分貨,係偏貴架啦,圍番每人都要$400呢餐,當然我唔係樣樣野post齊啦。所以只好間唔時豪一次,下次試呢邊lunch有咩唔同先得
2017-09-05 1996 浏览
飲酒嘅好伴侶當然唔少得串燒😛話說早排去咗上環呢間torimen食佢哋嘅日式串燒,一試真係驚為天人😛店內裝修比較年青化,一啲都唔似傳統嘅日式串燒店。真心講!我好耐冇食過咁有質素嘅串燒,無論佢哋嘅火候控制同食材嘅質素,我係話俾你聽絕對係高水準👍食串燒之前我哋點左一個沙律開開胃黑松露溫泉玉子沙律 HKD56新鮮嘅沙律菜,配上甜甜酸酸嘅沙律汁,另外在加上黑松露菌油同埋溫泉蛋增加佢嘅香味同濃郁度!食完真係令人胃口大開😚我重點左一杯佢哋特色嘅雞尾酒,佢用咗青辣椒+gin油做一個配搭,飲落比較辣,最後有少少嘅青檸嘅酸味,非常適合鍾意飲烈酒嘅朋友!Yuzu Dream-HKD98$食完前菜,梗係立即試吓佢哋嘅主打菜!串燒!當中最欣賞嘅有呢幾樣野!燒牛舌-HKD52$牛脷燒得好真係好難,外層燒得夠香,入面仍然保持多汁有水份,輕輕灑上鹽做調味,配上佢哋既芥末醬,兩個字!完美!荔枝豬肉卷併小蔥豚肉-HKD33$@1用慢火燒出五花肉嘅油脂,豬肉嘅香味滲透晒係入邊嘅細蔥同埋荔枝肉,一鹹一甜嘅配搭真係回味無窮👍🤦🏻‍♂️免治雞肉棒-HKD38$食串燒點可以少得免治雞肉棒,佢哋嘅雞肉棒全部都係自家製,入面仲有啲雞軟骨

店內裝修比較年青化,一啲都唔似傳統嘅日式串燒店。

食串燒之前我哋點左一個沙律開開胃

黑松露溫泉玉子沙律 HKD56

Yuzu Dream-HKD98$

燒牛舌-HKD52$

荔枝豬肉卷併小蔥豚肉-HKD33$@1

免治雞肉棒-HKD38$

食串燒點可以少得免治雞肉棒,佢哋嘅雞肉棒全部都係自家製,入面仲有啲雞軟骨,增加口感。去相佢哋甜甜地嘅日式醬汁同蛋黃,食一串真係唔係好夠喉

豚之大腸-HKD26$

佢哋將啲豬大腸展開再串起來,然後用慢火燒到佢哋外層金黃色,再係佢哋上面掃上一層佢哋特製嘅醬油!呢個真係食完返唔到轉頭🤦🏻‍♂️外層已經燒到脆卜卜,但入邊仍然保留到大腸應有嘅口感,真心值得一試!

燒白鱔-HKD68$

聽講唔係成日都有,油脂分布超正,食落去啖啖肉,廚師亦都將所有魚骨去除,外習魚皮都燒得非常香脆,如果佢哋有貨一定要點來試吓!

芝士年糕-HKD24$

食完咁多嘅串燒同啤酒,最後食返個芝士年糕暖一暖胃,去一去酒氣,年糕外層輕微炭香,入邊有拉絲芝士😛夾埋紫菜一齊食,一流!
2017-08-09
  • 黑松露溫泉玉子沙律
  • 芝士雞肉棒
  • 串燒
2017-09-05 142 浏览
星期五放工,最岩就係約埋朋友飲下野!做得咁辛苦,當然要食好d!今次揀左中環呢間串燒店聚一聚!Yakult Dynamite呢杯由益力多整成嘅Cocktail岩哂我口味!益力多味都幾重,感覺健康!酒味不算太濃,岩哂女仔飲!黑松露溫泉玉子沙律食串燒前一定要點沙律食,會無咁油膩!不過最重要都係因為串燒製作需時,點個沙律食住先會開心啲!溫泉蛋撈埋菜食,蛋黃汁好香,菜又夠新鮮,連埋開胃伴汁,好食!明太子玉子燒玉子燒得好軟綿綿,中間有好多明太子,明太子嘅咸味令個玉子燒更加好食! 牛舌厚切呢到嘅牛舌真係無得輸!燒到勁香口,咬落彈牙,中間就軟腍,口感一流!點埋旁邊嘅honey mustard 醬,又係另一番風味。紐西蘭羊扒 粉嫩多汁嘅羊扒,大大件,肉質嫩滑,值得一試!鵝肝多士外脆內軟,肥美嘅鵝肝令人愛不釋手,下次要每人點一件先得!燒鰻魚燒汁惹味,勁滑勁香,咬落啖啖肉勁juicy,鐘意食鰻魚嘅一定要點!芝士年糕年糕燒至煙un,一咬芝士就流出,芝士香十足!
星期五放工,最岩就係約埋朋友飲下野!
做得咁辛苦,當然要食好d!今次揀左中環呢間串燒店聚一聚!

黑松露溫泉玉子沙律

紐西蘭羊扒
粉嫩多汁嘅羊扒,大大件,肉質嫩滑,值得一試!

鵝肝多士
外脆內軟,肥美嘅鵝肝令人愛不釋手,下次要每人點一件先得!

燒鰻魚

芝士年糕
年糕燒至煙un,一咬芝士就流出,芝士香十足!
2017-09-01 132 浏览
打完風,又要繼續番工喇,不過好快又星期五喇,所以緊係要Happy下啦,所以就約埋朋友放工食野飲酒喇~呢間位於蘇豪嘅日西居酒屋,位置唔算太大,不過都坐得舒服嘅首先黎嘅緊係野飲啦,第一杯係Totally Passionate,而呢個雞尾酒仲有好強嘅表演欲添,係黃色嘅雞尾酒上面,漂浮住半個熱情果果皮,果皮上面仲插住咗一大串迷迭香,店員會用打火機燒著迷迭香,沾咗少少酒精嘅迷迭香可以燒好耐,而且仲有陣陣香草味,未飲已經先享受~ 而雞尾酒係用咗酸酸嘅熱情果汁,再加清酒同氊酒,飲落酒精味唔會太重,幾易飲口,有清新嘅熱情果,另伴隨淡淡迷迭香味另一杯係Yakult Dynamate,用大人細路都鍾意飲嘅益力多做底,再配上各款酒,其實加咗其他酒之後,就唔係覺有益力多味,味道偏甜,都係易入口嘅雞尾酒黎,而且仲用咗一枝益力多做裝飾,女士們一定幾鍾意呢個簡直係食日式串燒必嗌嘅菜式黎,餐廳自家新鮮製嘅免治雞肉棒,一啲都唔黏口,而且表面燒得焦焦嘅,可以食到火燒嘅炭香,隔離就配上生蛋黃同醬油,醬油偏鹹,可以叫餐廳落少啲醬油,但係免治雞肉同生蛋黃醬油係好食嘅第二同三個串燒係白鱔同厚切牛舌,鱔同鰻魚雖然係同一樣,但係不同
呢間位於蘇豪嘅日西居酒屋,位置唔算太大,不過都坐得舒服嘅
第二同三個串燒係白鱔厚切牛舌,鱔同鰻魚雖然係同一樣,但係不同在煮法,白鱔嘅魚皮燒得微脆,幾惹味,不過無咗鰻魚汁嘅幫助,味道有啲腥,而且白鱔無好似鰻魚咁將魚骨切碎,所以偶然有一兩條骨。另外厚切牛舌真係好正,雖然厚切,但係一啲都唔韌,仲帶點爽口,食落有濃郁嘅牛香同燒烤香
第四道係廚師推介嘅海虎蝦雞皮卷,故名思義就係先將蝦殼剝開,再幫佢搵上另一件衫,就係薄薄嘅雞皮喇,雞皮燒香帶脆,雞油都滿佈蝦肉,蝦肉爽口彈牙,有雞油滋潤住,所以一啲都唔覺得乾,好惹味啊!!!
第五道係芝士翠玉瓜,外型串得有啲似波板糖,表面被滿滿嘅芝士覆蓋住,咬落係微微爽口,中間嘅部份係軟身濕潤嘅,都可以清一清到味蕾
最後係燒粟米,原條粟米一分為二,表面塗咗大量牛油,所以未食已經可以聞到濃郁嘅牛油香,食落真係重牛油香,而且仲食到粟米香,呢兩者配搭一齊係無可能唔好食嫁!!!
2017-08-29 116 浏览
早前,同一班朋友黎到中環食飯,我地都係日食痴🇯🇵,所以就黎呢間居酒屋🥃,一入到去俾人感覺好Chill🌾,環境舒服,燈光幽暗,所以我適合一班人吹水傾計!💦以下兩碟都係廚師推介👨🏻‍🍳上圖: 明太子玉子燒🍳,我都會極力推介,可能我本是係玉子控,但廚師煮到啲蛋好嫩滑👍🏿加上中間夾雜住明太子,味道新鮮,想像不到原來咁夾!👍🏿下圖: 海虎蝦雞皮卷🍤,廚師將雞皮繞住海虎蝦一齊燒,幾特別👍🏿我本身對多春魚唔太喜好,但估唔到都幾易入口!以下呢碟,係我認為最好食😋將雞肉棒混上生蛋黃一齊食,簡直一流👍🏿荔枝豬肉卷,本人表示一般,感覺味道有啲格格不入。牛舌果然係厚切👅建議食一塊夠曬!但肉質嫩而不韌👍🏿梅酒易入口,較為香甜,適合女士們,配小食亦佳!呢個芝士年糕,一咬落去入面嘅芝士會滲曬入口中,好滿足👍🏿本人亦好推介呢款雞翼,廚師首先將明太子釀入雞翼入面先,之後再去燒,將兩種食材融為一體,味道有點辣,但可以接受!最後,呢碟炒飯比較普通,加上有點油膩。總結而言,呢間居酒屋都推介比大家可以同一班朋友或同事𣈱聚🍽🍴👍🏿
以下兩碟都係廚師推介👨🏻‍🍳
海虎蝦雞皮卷
我本身對多春魚唔太喜好,但估唔到都幾易入口!
免治雞肉棒
荔枝豬肉卷,本人表示一般,感覺味道有啲格格不入。
牛舌果然係厚切👅建議食一塊夠曬!但肉質嫩而不韌👍🏿
牛舌厚切
梅酒易入口,較為香甜,適合女士們,配小食亦佳!
梅酒
呢個芝士年糕,一咬落去入面嘅芝士會滲曬入口中,好滿足👍🏿
明太子雞翼
最後,呢碟炒飯比較普通,加上有點油膩。
日本和牛炒飯
梅酒
明太子雞翼
2017-08-29 1123 浏览
Happy Friday 的晚上,約埋同事係中環飲下野食下飯,㨂左近soho附近的Torimen,貪佢裝修幾得意而且串燒選擇豐富。 餐廳係算係係地庫,要行落半層,墻上畫滿日系漫畫,黑白地磚配上紅白色嘅櫈,簡單但不顯沉悶。 Happy Hour時間可以$188任飲特選清酒、紅白酒、手工啤或汔水,好抵飲!!!啱晒我地呢啲貧窮打工仔。先黎左個黑松露溫泉玉子沙律,松露味唔算濃,但流心蛋好靚,同菜好多,成件事好健康。明太子玉子燒簡直大愛,蛋的份量捲得恰到好處,中間的明太子帶點卜卜脆,而入面啲蛋又帶點半溶,好好味。荔枝豬肉卷甜甜地,細細一粒,送酒好惹味!牛脷大件又厚切,正!!炸多春魚食得多,但鋪上黑白芝麻和胡麻再拎去炸,咁食就係第一次!芝麻香加上多春魚的香脆,兩者好夾,將平平無奇的,變成一個新食法,佐酒一流!飲品方面,呢度啲cocktail選擇好多,我地點左幾款特色飲品,其中益力多Dynamite最受大家歡迎,一來造型可愛,二來帶點菠蘿香,甜甜酸酸好開胃~我最鍾意個Apple pie,金黃色的外表,睇落平平無奇,但已經聞到淡淡肉桂香,飲落口蘋果味好重,好似飲緊蘋果汁咁,好好飲! 最驚喜係杯Tot

最驚喜係杯Totally Passionate,調酒師會係面前將迷迭香燒著,任熱情果係杯面上漂,過程好新奇有趣,飲品清新而帶微酸,夠開胃。

呢度仲有懷舊的波子汔水可以飲,估佢唔到!!

飲完就想食野,所以又encore左野食,有我鍾意食嘅羊扒呀,大大件又夠肉厚,入口陣陣調味料香,juicy又多汁。

串燒白鱔肉厚又脆口,只簡單灑上鹽去燒,已經好夠味~~~

免治雞肉棒肥肥地一條,配上温泉蛋,將蛋戳穿,然後將雞肉棒蘸上蛋汁齊食,中和左雞肉本身的咸味,味道可謂啱好,如果雞肉棒加入雞軟骨係入面,口感就更豐富,更錦上添花!

最後食埋個秋葵和冬菇,再食埋個爆芝士的煙韌年糕,便完滿而歸,飲下飲下,又迎接個happy Saturday。估唔到中環有間咁有水準嘅串燒店,放工得閒約埋三五知己黎坐下都不錯!
2017-08-15
  • 明太子玉子燒,
  • 荔枝豬肉卷,
  • 黑白芝麻胡麻多春魚,
  • 益力多Dynamite,apple pie,
  • Totally Passionate,
  • 串燒白鱔,
  • 免治雞肉棒,厚燒牛舌,
2017-08-29 77 浏览
本身都好鍾意食串燒,貪佢多款多種類,而日式串燒更多一份細膩呢間位置中環嘅日式串燒店,環境都不錯仲有好多款特式cocktail,呢杯係用咁益力多做成,飲落酸酸甜甜又重酒味,幾得意當然都要飲凍清酒爽下佢黑松露溫泉玉子沙律沙律菜好新鮮,最正係個溫泉蛋帶出濃濃的蛋香味道,食落仲會慢慢滲出黑松露嘅香黑白胡麻炸多春魚好肥美嘅多春魚外層仲鋪滿黑白芝麻,每一口都好麻香,魚身外脆入面啲春仲香熱明太子玉子燒嫩滑得嚟好重蛋香,而明太子咸香味剛好牛舌厚切大大件又夠厚,外皮微焦入面仲好嫩滑多汁,呢個要推介必食免治雞肉棒食落好粉嫩外皮燒得剛好,當然主角是隻香濃蛋漿
本身都好鍾意食串燒,貪佢多款多種類,而日式串燒更多一份細膩
呢間位置中環嘅日式串燒店,環境都不錯
當然都要飲凍清酒爽下佢
黑松露溫泉玉子沙律
明太子玉子燒
嫩滑得嚟好重蛋香,而明太子咸香味剛好
牛舌厚切
大大件又夠厚,外皮微焦入面仲好嫩滑多汁,呢個要推介必食
免治雞肉棒
食落好粉嫩外皮燒得剛好,當然主角是隻香濃蛋漿
2017-08-14
2017-08-29 720 浏览
放工後輕鬆一下我覺得必須要有酒,吾係點叫relax啊!今次經朋友介紹就搵到依間係中上環中間位置既專食串燒既餐廳,由上環站行上去都吾係甘輕鬆,所以一坐底享受冷氣之餘我仲即刻叫左杯cocktail~Yakult Dynamite $98依家市面有好多倒插present既飲品,但都係第一次見益力多味,依杯好易入口呢,益力多味都飲到!但酒鬼就認為可以再加多啲酒啦~一開始先食啲沙律開胃,黑松露溫泉玉子沙律 $90睇落平平無奇,但食落滑溜既溫泉蛋配黑松露汁調味,又幾順口,加上啲菜好新鮮食落脆卜卜。唯有點兒貴~之後就有明太子玉子燒 $58平時食玉子燒多數係日式餐廳,但依間感覺似居酒屋既餐廳都有供應呢!味道更係好出色,玉子好滑,明太子量都多又吾會太咸!黑白芝麻炸多春魚 $52多春魚平時食會覺得份外油膩,依個多春魚比較吾同,係有黑白芝麻係面代表炸漿,食落香口不油膩!仲吾腥添!其中我最愛既串燒就係牛舌厚切 $52/串好食到我地要一人叫一串先夠喉啊,煎到好香,但又保持到內裡爽口多汁!燒白鱔 $68/串 都係必叫之一魚肉厚身,口感其實幾似脆魚鯇腩,肉身幾爽實,好新鮮!之後甘岩比我地叫到最後兩份既紐西蘭羊扒 $

Yakult Dynamite $98

一開始先食啲沙律開胃,黑松露溫泉玉子沙律 $90
之後就有明太子玉子燒 $58
黑白芝麻炸多春魚 $52
其中我最愛既串燒就係牛舌厚切 $52/串

燒白鱔 $68/串 都係必叫之一
燒白鱔
魚肉厚身,口感其實幾似脆魚鯇腩,肉身幾爽實,好新鮮!
之後甘岩比我地叫到最後兩份既紐西蘭羊扒 $88/串
紐西蘭羊扒

真係好感動,一切就睇到佢啲肉汁係甘流出泥!食落都吾太羶,中間仲好粉嫩的!
吾夠邪惡我地再加點左鵝肝多士,食落入口即溶,個多士都好香牛油味同埋鵝肝既焦糖香!好邪惡但都忍手只食左半份多士!開心分享先係架嘛!
食左甘多肉都點左秋葵同冬菇balance下!

依間真係港島放工chill一chill既好地方,串燒燒得好,部分串燒價錢都吾貴,質素又幾好,有下次啊!
燒白鱔
2017-08-29 63 浏览
喺中環半山區嘅特色日式餐廳裝修有濃厚嘅日式風情 令人恍如置身日本一樣黑白胡麻炸多春魚多春魚炸至十分香脆不油膩芝麻令到食落去味道更加香牛脷厚切牛舌口感彈牙 原汁原味點上芥末醬味道更加出眾絕對令人回味荔枝豬肉卷好適合夏天食嘅一款小食荔枝清甜消暑 中和豬肉嘅油膩感酸酸甜甜 味道好開胃豚之大腸非常美味 豬大腸去除肥膏之後燒到脆卜卜而入口又即溶 口感美妙 勁正!免治雞肉棒免治雞肉多汁嫩滑在點上雞蛋汁 令味道更為提昇 亦都係日式小食之中比較出名嘅料理芝士年糕芝士年糕口感軟綿綿 包住流心香濃嘅芝士用紫菜包住食別有一番風味Yakult Dynamate係一杯益力多加入熱帶水果嘅cocktail果味突出有酸酸地充滿夏日氣息

喺中環半山區嘅特色日式餐廳

好適合夏天食嘅一款小食
荔枝清甜消暑 中和豬肉嘅油膩感
酸酸甜甜 味道好開胃

非常美味 豬大腸去除肥膏之後燒到脆卜卜
而入口又即溶 口感美妙 勁正!

免治雞肉多汁嫩滑

用紫菜包住食別有一番風味

果味突出有酸酸地
充滿夏日氣息
2017-08-28 61 浏览
中環半山食店林立 但都係西餐較多呢間餐廳非常特別 以日式串燒做主打配以日本清酒 日本啤酒 同紅酒白酒鍾意放工Happy hour 可以選擇任飲free flow再配幾串佐酒串燒小食 非常過癮Yakult Dynamate以Rum酒做底酒 加上菠蘿汁 檸檬汁再整多枝益力多倒轉插係杯上一路飲 益力多一路同酒混和夏天飲 非常清新開胃 做餐前酒一流荔枝豬肉卷又一夏日推介食品用豬肉包上時令新鮮荔枝果肉咬落荔枝肉汁噴出黎 同豬肉非常夾帶岀豬肉本身鮮味 又減輕串燒嘅熱氣荔枝經過火燒後 甜度提升 相得益章免治雞肉棒免治的東東 雖然做法簡單 但要好食確有難度雞肉棒做得好扎實 唔鬆散咬落好有彈性 仲有啖啖肉汁醬汁香濃 甜度適中 加上生雞蛋汁 好滑口Totally Passionate 用上Gin同Dry Sake做base飲之前係Passion fruit果皮上加上Homemade Rosemary Syrup同Sake燒一燒果皮內嘅香味完全爆發岀黎仲增添陣陣煙薰嘅味道令本身檸檬味為主嘅cocktail 變得複雜同豐富燒鰻魚件日本菜中 鰻魚通常係汁燒但呢間餐廳夠膽用最簡單嘅鹽燒鰻魚肉夠厚身且有彈性 但肥瘦
中環半山食店林立 但都係西餐較多

但呢間餐廳夠膽用最簡單嘅鹽燒
鰻魚肉夠厚身且有彈性 但肥瘦適中
外皮燒得脆 食落絶對勝於一般汁燒鰻魚
2017-08-27 607 浏览
又是接男友下班的日子!這次約了幾位好友一同來到蘇豪區一家日式串燒店,原來從上環站走來也要一段路......餐廳裝潢別具特色,一邊牆身貼滿清酒招紙,另一邊則是手繪漫畫。我們點了各款串燒、炸物、小食,當然不少得酒。Yuzu Dream主要成分有日本柚子酒和葡萄酒,面層豐厚的蛋白泡沫很幼滑,個人好喜歡柚子的酸香。Totally Passionate以清酒和Gin作基調,加入自製熱情果糖漿,味道酸酸甜甜,在cocktail表面點火令Rosemary的香氣更突出!玉子燒嫩滑非常,每一口均散發著濃郁蛋香~內藏的明太子帶少許辛辣,其鹹鮮跟蛋的甜香一拍即合,加入清新白蘿蔔蓉十分開胃!免治雞肉串蘸生蛋黃吃是相當地道的吃法,雞肉串肉質柔軟,夾雜著軟骨的口感,加了蛋黃份外滑溜。海虎蝦雞皮卷是廚師推介之一,以雞皮包裹著虎蝦,外皮香脆,蝦肉鮮甜彈牙,雞皮的油脂更滲到蝦身裡頭,十分惹味!多春魚沾上黑白芝麻去炸這個做法倒是頭一次見,炸得香脆不膩,入口甜而不腥,表面的芝麻增添一份層次感,絕對是佐酒佳餚!滷水豬大腸或炸大腸很常見,但豬大腸串燒確是新奇!豬大腸燒至外層微微焦脆,咬下仍然保留其爽脆口感,帶有一股獨特甜香,想

Yuzu Dream

明太子玉子燒

玉子燒嫩滑非常,每一口均散發著濃郁蛋香~

豚之大腸

滷水豬大腸或炸大腸很常見,但豬大腸串燒確是新奇!豬大腸燒至外層微微焦脆,咬下仍然保留其爽脆口感,帶有一股獨特甜香,想必是加了秘製醬汁。
日本芝士年糕

燒芝士年糕表面微焦,軟滑芝士拉絲明顯,如紫菜能脆一點,口感層次必定更豐富。
白鱔

最後追加一客燒白鱔,脆皮底下是結實魚肉,滿口皆是魚油脂香~幸好沒有忘記點白鱔,要不然便走寶了。

這裡的環境令人感到放鬆,的確是一處把酒談天的好地方。
用餐时段
Yuzu Dream
白鱔
2017-08-27 78 浏览
是日與朋友經過蘇豪,聞到誘人串燒味,原來是斜路邊一間日式串燒店。門外有數人在等位,內裡亦坐無虛席,把心一橫來嘗嘗新。店家主打串燒小食,亦提供各式酒品,筆者是次點了數款小食、串燒。明太子玉子燒外層玉子嫩滑,蛋味濃郁,入口即化。內裡明太子不會過咸或蓋過表層蛋香,反而能有助帶出蛋的甜味,亦增加口感層次,兩者相當配合。而且加上清新白蘿蔔蓉,開胃非常。黑白胡麻炸多春魚配以胡麻炸的多春魚甫上盤便麻油香四溢,魚身炸得爽脆,鮮而不腥,加上表面芝麻顆粒和內裡魚春,口感層次極豐富。牛舌厚切燒牛舌厚肉多汁,非常肥美,每一口皆能吃到牛油香,肉質爽口,不會過腍或過韌。豚之大腸從沒嘗過串燒豚大腸,雖然等了近20分鐘但絕對值得一試。大腸燒得爽脆,每一口皆吃到油脂香,而且入口不腥,反而略帶甜味,以之佐酒一流。Totally Passionate筆者亦點了一杯熱情果Cocktail,入口酸甜,有濃郁果香,再在表面點火,更能令酒香散發出來。是日晚餐非常滿足,餐廳環境亦令人感到輕鬆舒適,是一處與朋友把酒言歡的好地方。

2017-08-24
  • 豚之大腸
2017-08-27 66 浏览
第一次係中環蘇豪區食日本串燒 入度去空間不算太大 但勝在有氣氛 同朋友都食得好滿足呢 先點一個黑松露溫泉玉子沙律 $90 老實講有點失望 雖然有一陣陣黑松露香味 但沙律用了較酸既和風醬 味道不太吸引 不過流心蛋很澎拜呢 日本芝士年糕$ 24 第一次以紫菜包住年糕食 感覺幾特別 年糕燒得剛剛好 不會過硬 更可以有拉絲的效果不過會越食越膩 建議最後先點 豚之大腸$26 俾我想像中好食 表層掃上自家製既醬油 然後再燒 食落去係脆脆地 調味亦足夠 我超級推薦你食冬菇$22 多過日本秋葵$28 口感鮮嫩多汁 而且肉質係厚實 認真好味始終係宵夜 所以唔敢點太多 員工服務都體貼 會下次再黎食其他

2017-08-25 77 浏览
Torimen係一間極高質素既日式串燒店,位於蘇豪區,真心覺得無得輸,比起日本好多串燒店更出色。店內裝修帶點玩味,加上唔少漫畫裝飾第一串就係呢串無敵牛脷,大多數串燒店一係燒得太乾太韌,一係太薄。呢個厚切牛脷,外表燒得極香脆,裡面極嫩滑,仲有肉汁,係香港從來未試過咁好食既牛脷。免治雞肉棒亦都係佢地另一招牌,唔係出面街外既免治雞肉棒,師傅手打將雞軟骨同雞肉打成肉棒,加埋生蛋黃,食落相對地道,同係日本近乎一樣,實在完美。荔枝豬肉卷併小蔥豚肉呢個串燒相對有返少少港式既味道,荔枝豬肉卷,甜而滑,荔枝入口爆汁。蔥豚肉突出蔥豚肉既味道,非常出色香辣炸雞同樣炸得極脆,肉汁滿溢,辣味相當突出。白鱔又係一個我認為絕對係無敵既串燒。白鱔燒得好食絕對唔簡單,師傅要掌握火候恰到好處。白鱔燒到岩岩好,帶點微燶,但白鱔肉入口全部都係肉汁,仲有少少魚脂味,想像唔到咁好味。雞皮大蝦亦都係Torimen一道有一啲創意既串燒,將雞皮包住大蝦,雞皮燒到脆口同時將油份滲入大蝦裡面,亦都保住大蝦既鮮味。入口又脆又嫩,極為享受!Torimen除左串燒外,仲有cocktail飲,呢個熱情果cocktail用上 Gin,Sake, R

店內裝修帶點玩味,加上唔少漫畫裝飾

荔枝豬肉卷併小蔥豚肉

香辣炸雞同樣炸得極脆,肉汁滿溢,辣味相當突出。

入口又脆又嫩,極為享受!

Torimen除左串燒外,仲有cocktail飲,呢個熱情果cocktail用上 Gin,Sake, Rosemary ,檸檬,熱情果,想像唔到一間咁出色既串燒店都有咁出色既cocktail
一直都很喜歡TORIMEN,但回歸中環兩年多,我大約只吃了兩次。不是說TORIMEN不好吃,而是走上山太辛苦,盛夏必定汗流浹背。 這張相是一年多前的 早前友人相約再訪TORIMEN,我才驚覺原來已經一年多沒來了。從公司沿鴨巴甸街直上,再轉入荷里活道,已經全身冒汗,不過我仍覺得是值得的,因為那碗蝦拉麵,值得我辛苦走上來。 可惜,坐下來才知道蝦拉麵已經沒有供應了,晴天霹靂之下,還是得點個午餐,沒想到卻有另一驚喜,也值得我為這裡再寫添筆墨。從前就覺得這裡除了蝦拉麵好吃,串燒也非常不錯,午市套餐除了沙律、麵豉湯、一份主食和飲品外,還包三串串燒!多人同行更有折扣優惠,怪不得友人會相約我一起到來了! 我這個鰻魚癡,當然是點鰻魚飯。這裡的鰻魚軟而無骨,連沙律、麵豉湯和飲品,絕對配得上$128這個價錢。 最重要的是套餐還有三串串燒,我分別選了明太子雞翼、荔枝豬肉卷、日本冬菇,全部即叫即燒,我這天就是對著吧檯坐,看著師傅即場燒製,心情也特別暢快。明太子雞翼和荔枝豬肉卷是我的強烈推介,冬菇也是非常不錯,吃罷整個午餐,一個大男人也十分滿足了。 友人點的安格斯牛肉薄燒,賣相極吸引,厚著臉皮吃了友人一件,

最重要的是套餐還有三串串燒,我分別選了明太子雞翼荔枝豬肉卷日本冬菇,全部即叫即燒,我這天就是對著吧檯坐,看著師傅即場燒製,心情也特別暢快。明太子雞翼荔枝豬肉卷是我的強烈推介,冬菇也是非常不錯,吃罷整個午餐,一個大男人也十分滿足了。

友人點的安格斯牛肉薄燒,賣相極吸引,厚著臉皮吃了友人一件,牛肉沒有燒得過老,卷著碎蔥香氣四溢,水準同樣很好。我的吃飯時間較早,離去之時才發現已經全店滿座,而且很多都是數人同行,這個優惠,的確無敵。

永遠懷念那超濃郁的TORIMEN的蝦拉麵,但這不代表我不會再來TORIMEN。這裡的午餐,在中環區無論價錢和質素都甚有競爭力,為了這裡的串燒,我一定會回來的。
2017-08-18