餐厅: 壹.01
资讯:

。O小姐。芋头鲜奶控。日常。前排听新闻讲话观塘日日大排长龙嘅茶餐厅都要执,今日做完嘢就过去睇一睇系咪真系真啦,顺便睇吓咩景况,你都真系见佢哋拆紧嘢,谂一谂我都曾经喺𠮶度食过几餐…Anyway…行到嚟自然就要揾嘢食㗎啦,扶手电梯上一层,睇一睇原来都有几间餐厅个㖞,再上多层,见到呢间门面咁搞笑!观塘除咗塞车,仲有101!睇嚟佢都系关注组嘅朋友。见呢一间入面咁多人,应该都唔会死错人啦,所以就同朋友一齐啦,试吓佢啦!餐厅名叫做壹01 🙆🏻‍♀️ 即刻令我谂起台北101。 以佢真系食台湾嘢嘅,不过就同传统嘅台湾嘢有啲唔同!先嚟一个熔岩蛋之恋(即系拉丝芝士火腿蛋饼)- 热辣辣上枱一定要即刻食,佢个芝士真系坚拉到丝!同埋都足料嘅。另外叫咗个脆炸鲜奶卷拼古早芋泥二文治 - 见个名嘅时候一路都喺度谂紧乜嘢叫二文治呢?原来应该系佢有两层,而外层系用饼干🤔去夹中间全部都系我至爱嘅芋泥啊!呢个有惊喜㖞,仲有就系个炸鲜奶,热辣辣,又唔会话好腻!另外朋友想食我不是章鱼烧 - 朋友真系本身以为佢系章鱼烧,点不知系墨鱼丸🤣但佢嘅外貌会真系令人哋以为佢系一个章鱼烧嘅,都几弹牙 。再嚟多个台北夜市小食拼盘(台湾肠、花枝丸、
。O小姐。芋头鲜奶控。日常。

拉丝芝士蛋饼

食到一枱都系

再嚟多个台北夜市小食拼盘(台湾肠、花枝丸、盐酥鸡)- 估唔到佢台湾场都有两条,仲有好多粒盐酥鸡!!正呀!😆
小食拼盘

最尾仲嚟多个主食姜葱排骨饭 - 听讲佢系出名嘅,个排骨成个碗咁大,啲姜葱都多嘅,一个好好捞汁嘅排骨饭!😳

叫咗成枱嘢食,当然就一定要饮嘢啦!而喺台湾嘢饮嚟讲,我最最最最最钟意就系芋泥芋圆芋头!所以我哋都叫嗌左 芝。芋头鲜奶!冇冰,劲多芋头!劲开心!饮完再加多个冬瓜茶攞走解油腻!😊
芝。芋头鲜奶
冬瓜茶

食到好饱都系三百零蚊,原来下午茶或者晚餐仲要有九折!我哋食到咁饱,今晚都已经唔使食了!

如果喺附近返工嘅话,我觉得可以嚟食一食,价钱又唔系贵,又可以当自己去咗旅行食台湾嘢😏
2024-08-31
拉丝芝士蛋饼