2021-12-11 170 浏览
一直都几钟意系V Point试唔同嘅餐厅,不论同事聚餐,或是约客食饭,唔少餐厅都几适合。大楼够新,具时代感,无论系川粤时光,或是其他餐厅,底都好高,空间感足够,坐落亦觉得十分舒适。踏进大门已感受到果种精致高级新派中菜嘅感觉,位与位之间嘅间距合理,唔会太嘈,仲可以静静地倾下偈。口水鸡:酱汁几浓郁,味道辛香,口味川麻,但唔会太辣。鸡件够入味,肉质亦够嫩滑。酸辣鱼皮:一款微辣口味嘅冷盘前菜,「真」鱼皮非常Q弹爽滑,既酸且辣,美味之余,都几开胃。青椒皮蛋:溏心皮蛋配小辣嘅青椒丝,味道香,口感顺滑,加埋辣辣地嘅青椒丝,几惹味。黄金椰菜花:又系好惹味嘅一款时蔬,简单黎讲就系咸蛋黄酱炒椰菜花,咸蛋黄香丰富,口味浓郁,平凡椰草花即时变得不平凡。青椒开胃清香鲈鱼:基本上同泡椒口味差唔多,汤底鲜甜得黎,又带酸辣,都几开胃惹味。鲈鱼片十分肥美厚肉,鱼肉幼嫩鲜味,几好食。除左鱼片,仲有竹荀,以及大量黑薯粉,质感都几Q弹。红糖冰粉:食完辣野通常都会食返落红糖冰粉中和返,有啲人会觉得解辣(虽然今日食嘅野唔会好辣)。但其实味道都唔错嘅,啫喱般嘅质感非常顺滑,微甜,唔会太腻。

2021-11-30