2018-11-25
其实我久仰呢间餐厅大名好耐,因为佢成日卖广告,又话米之莲一星,好吸引咁,佢竟然响元朗都开咗分店,我二话不说揾埋朋友一齐去试吓啦!佢个地点都几方便,近元朗西铁站隔离嘅形点一期,入面座位都几多,可能系星期二嘅夜晚我哋唔使等位好快就有位坐😛其实来之前我已经睇定左几款网上嘅人话一定要食嘅𩠌菜,睇佢嘅Menu嘅时候入面都有重点推介到,我哋当然要拣。前菜方面我哋拣咗虾苗拌头水紫菜($52),听讲呢只紫菜非常珍贵,Menu上面又话一年只采集一次,又话紫菜中嘅黄金,好似好劲咁😂摆盘非常精致,佢嘅味道唔错,好似四川凉拌菜不过就不是辣的,而是酸酸地好开胃👍跟住我哋拣咗酥炒芋芯($89), 系用芋头芯去炸,系最软糯最松化𠮶一部份,味道甜甜地,而且粒粒都外酥内糯,一粒接一粒,好易食多左唔觉!我哋重点左佢最近季节性推出嘅红菇炖土鸡($198),原来系一个汤嚟嘅,可能系红菇成煲汤都都好红,不过佢呢个汤真系好足料同埋好好饮,清得来又唔会好油腻,好似阿妈炖嘅鸡汤一样,有屋企饮鸡汤嘅感觉啊!个个都话要试的百秒黄花鱼($69),100秒应该系一个啱啱好嘅时间将鱼整熟,先会令到鱼肉又嫰又鲜,我建议一上台就即刻食,咁样就可以
个个都话要试的百秒黄花鱼($69),100秒应该系一个啱啱好嘅时间将鱼整熟,先会令到鱼肉又嫰又鲜,我建议一上台就即刻食,咁样就可以保持到佢嘅鲜嫩,耐左少少食可能肉质就唔同左啦。
讲我哋食饱之际,佢最后仲上埋呢个莆田卤面($82),佢入面嘅材料非常之丰富,一共有十二种,有虾,蚬,菜,肉,菇等,配上上海面一起煮,味道唔错,不过可能一早煮定面身有啲涨了。
总括而言呢餐总算见识到米之莲一星的福建菜,我觉得菜色都特别,推介炸芋芯同埋紫菜!
店名:莆田(元朗)
环境🏝:7/10
服务💁🏼♀️:7/10