2024-01-16
星期五既夜晚黎到天后觅食,发现呢间餐厅坐无虚席,坐低见到好多一家大细,扶老携幼黎食饭,好温馨既一间馆子!🥰价钱好相宜,份量亦比预期中大份好多,好岩夜晚想食清清地又想悭钱既过黎食!🥟水饺叫左双拼水饺,分别系北京羊肉水饺同山东白菜猪肉水饺。两款都系标准既山东饺子,大大粒皮又丰满,带有面粉香。饺子同广东人食开个种薄皮大馅差好远。我个人就唔太欣赏好似面包咁厚身既皮🫣,但朋友仔钟意佢够烟韧口感一流!羊肉饺好爆汁,用上大蒜同京葱,辟走羊葱味同令鲜味更特出。白菜猪肉水饺都唔错,菜肉比例平均,无臭猪味,再加上爽脆既白菜,已经好有咬口。两款既馅料都好丰富,又有预先用酱油调味,食既时候唔洗点醋已经好够味!🥢葱爆牛肉感觉似系屋企会炒到出黎,镬气无一般中菜馆咁猛烈,不过味道都可以接受!牛肉先用松肉粉腌过,再同洋葱京葱一齐爆香,牛肉沾满葱既香气,𩠌饭一流。不得不提洋葱炒得好脆口好惹味,忍唔住系咁食🧅🥢火腿炒津白津白系冬天当造既蔬菜,所以决定嗌合时既食材!好大碟好多津白🫶🏻津白味道清甜,带少少甘味,再加上中华火腿一齐炒,咸鲜既火腿配埋津白令人回忆起家的感觉!📍京香饺 天后清风街2号福华大厦地下A号舖
🥟水饺
叫左双拼水饺,分别系北京羊肉水饺同山东白菜猪肉水饺。
🥢葱爆牛肉
🥢火腿炒津白