餐厅: Whey
优惠: 于此国泰伙伴餐厅用餐赚里 !
条款及细则:
须受其他国泰条款及细则约束。
2023-09-06 3050 浏览
💖 Whey (中环)✨中环威灵顿街198号The Wellington UG楼〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日同朋友庆祝生日特登book咗呢一间餐厅🤭因为佢系一个新加坡华侨😳佢话呢度嘅嘢食好掂,叫我一定要分享俾大家❤️▫️Sweet corn,Sweet shrimp,pineapple呢一个菜式极为精美,上面有满满嘅鱼子酱😳令到成个蒸蛋充满咸香。蒸蛋中仲有粟米、甜虾同埋菠萝。识落口味道层次非常之丰富。蛋滑身得来仲有啲咬口,有少少似我哋平时食开嘅茶碗蒸。▫️Bluefin Tuna,ginger flower, radish摆盘啱晒打卡😈真系好似一朵花咁靓🤭,当中𠮶啲花瓣就系姜同埋萝卜制成嘅🤤我自己本身都好钟意食,所以每一佢片花瓣我都系食晒㗎🤫蓝旗吞拿鱼上都系有鱼子酱😍超级奢华✨。吞拿鱼入口即溶👍🏻▫️Local Three-Yellow Chicken黄油鸡可以话系充满香港嘅特色❤️我平时自己都好钟意食黄油海南鸡饭🤣估唔到喺呢度竟然都会有🫶🏻,虽然份量就只有一小旧,但系足以令我难以忘怀。入口一啲都唔肥腻,充满左油香。肉质软腍😏旁边嘅鸡卷入边仲包含鸡心同埋鸡肾。▫️Dry Laksa Me

💖 Whey (中环)
✨中环威灵顿街198号The Wellington UG楼

▫️Local Three-Yellow Chicken

▫️Dry Laksa Mee_Abalone, Sambal
唔好睇少呢份鲍鱼面🤩我觉得系成个菜单最好味嘅🥳,佢个喇沙同森巴酱调制得刚刚好,唔会话好浓味。仲可以识到鲍鱼嘅鲜味😗鲍鱼都几大只,烟韧有口感😌我初头以为啲面系鲍鱼肝酱制成,原来系菠菜同埋喇沙叶制嘅,味道都几唔错㗎。

▫️Banana tatin
虽然佢个名系叫做香蕉但系其实当中并冇香蕉㗎😂,系用咗发酵咗嘅黑豆形成嘅雪糕🍦再加入美禄制作而成嘅🤤我自己觉得都几特别,因为好少食到黑豆制作嘅食品👍🏻

▫️Chocolate Truffle
甜品仲有呢一款朱古力,就系黑松露朱古力😻我自己本身好钟意食黑松露,所以呢一度甜品可以话系令到今日嘅晚餐加咗唔少分👏🏻
2023-09-06