2022-08-28
「酒锅」铜锣湾店位于V Point 27楼,接近顶层,能居高临下般远眺维多利亚港景色,非常优美,而且餐厅楼底极高,极具空间感,论环境,真系一流无得输。酒火入锅 ($328): 视觉效果一流嘅火锅汤底选择,此锅共有五款汤底,分别系蕃茄波士顿龙虾锅、潮洲沙嗲锅、四川麻辣锅、清汤萝卜牛腩,以及木瓜鲜虾锅。而最后嘅木瓜锅,店员会先落酒,再点火将锅里面嘅几只虾烧一分钟左右,再加汤,木瓜锅味道就无咩特别,纯粹几igable...... 其余几个汤底都几好食,尤其蕃茄波士顿龙虾锅够晒鲜甜,由于汤唔多,所以几重蕃茄味及龙虾嘅鲜味;沙嗲锅亦够惹味,带花生香;四川麻辣锅唔算太辣,约莫只有谭仔中辣至大辣,但都几香嘅;而清汤萝卜牛腩我纯粹食啲萝卜及牛腩,由于汤底清,我都无拎黎灼食物。So overall,蕃茄龙虾、沙嗲及四川麻辣都几好食。黄金炸鱼皮 ($78): 新鲜脆香,鲜味之余,亦Juicy可口,每块鱼片都挂住足够份量嘅咸蛋黄,蛋香丰富,惹味得很。此比起一般袋装咸蛋鱼皮少左各式添加剂及防腐剂,食起上黎无咁油腻。顶级安格斯牛小排 (大) ($268): 肉色鲜红,油花不多亦不少,分布均匀,食起上黎肉味浓郁之
顶级安格斯牛小排 (大) ($268): 肉色鲜红,油花不多亦不少,分布均匀,食起上黎肉味浓郁之余,亦带适量油香。同时,其肉质相当幼嫩,同牛颈脊差唔多,同样咁好食。
黑毛猪豚腩肉玫瑰花拼盘 ($268): 唔好以为得三件好似好少,其实每件以大约五大块嘅豚肉片卷成,即约有十五块豚肉。腩肉也者,肥瘦相间,口感爽滑富油香,肉味亦够浓。
黑松露虾蟹饺 ($68): 饺子都几大只,饺子皮厚度适中,唔会薄到灼完后一夹就穿,但又唔会太厚,食落都算滑身。馅料有虾肉、蟹肉 (唔系太食得出),黑松露味突出,整体口感爽滑。
竹蔗矛根 ($28): 打边炉饮竹蔗矛根基本上都系Standard,味道唔会太甜,虽然唔会特别得去边,但个樽系一个灯胆,几靓。