呢个年代周街都系kol,周街都系明星,周街都系老板,但能够真正建立一个品牌,代表住你有一定既价值,自然能够打入市埸,发光发亮。背后既辛酸,旁人未必察觉得到,呢间「Daap」我就完全体会到一份精神,一份心意,废话唔多讲,daap返杯先啦!👇📌5 Course Set - $500/Person♦️S t a r t e r - ▪️ Pickled · watermelon - ▫️ 先黎个头盘「醋渍·西瓜」,佢属于一口料理,西瓜腌过之后,咬落甜甜地仲好多汁,底层既马斯卡邦芝士配搭焗过既合桃、罗勒油,多左一份清香感,面头渗左少少微菜苗,非常开胃。♦️S o u p -▪️ Cordyceps Flower · Cream Soup - ▫️ 第二道就系「虫草花·忌廉汤」,大厨先将洋葱、甘荀、大蒜blending成蓉,再将炸过既虫草花、罗勒叶、紫罗兰放系面,饮落个味道有少少似龙虾汤,浓香入味,但其实佢系名副其实既素菜汤,附上既Sourdough烤到脆卜卜,好满足。♦️First · Course - ▪️ Chinese Sausage Carbonara · onsen-tamago - ▫️ 轮到主菜出
呢个年代周街都系kol,周街都系明星,周街都系老板,
但能够真正建立一个品牌,代表住你有一定既价值,

自然能够打入市埸,发光发亮。背后既辛酸,旁人未必察觉得到,

呢间「Daap」我就完全体会到一份精神,一份心意,

废话唔多讲,daap返杯先啦!👇

📌5 Course Set - $500/Person
♦️S t a r t e r -
▪️ Pickled · watermelon -
醋渍·西瓜

咬落甜甜地仲好多汁,底层既马斯卡邦芝士配搭焗过既合桃
罗勒油,多左一份清香感,面头渗左少少微菜苗,非常开胃。

♦️S o u p -
虫草花·忌廉汤

▫️ 第二道就系「虫草花·忌廉汤」,大厨先将洋葱甘荀大蒜blending成蓉,
再将炸过既虫草花罗勒叶紫罗兰放系面,饮落个味道有少少似龙虾汤,

♦️First · Course -
腊肠卡邦尼手工意粉·温泉蛋

▫️ 轮到主菜出埸,第一道「腊肠卡邦尼手工意粉·温泉蛋」几有惊喜,
每条手工面条都沾满哂个蛋黄酱汁,挂汁能力极高,食落面条口感爽弹;
腊肠卡邦尼手工意粉·温泉蛋

而面头只温泉蛋再经火枪烧过,配搭腊肠一齐食,
咸香十足之余仲份外惹味,呢个一定要试!
腊肠卡邦尼手工意粉·温泉蛋

▪️ Sea Cucumber Risotto · pomegranate seeds - (+140)
海参意大利饭·神石榴籽

▫️ 我朋友既呢份主菜「海参意大利饭·神石榴籽」几特别,
Risotto配搭左石榴籽捞埋一齐,所以口感上有几个层次,
海参意大利饭·神石榴籽

加上用左柚子sour做调味,够哂清新;
海参入口爽弹之余,仲多份滑溜感,唔错。

♦️Second · Course -
▪️ Slow Cooked Pork Belly · Sichuan pepper barbecue sauce · lemongrass mashed potatoes -
慢煮五花肉·四川花椒烧烤酱·香茅薯蓉

▫️ 之后第二道主菜「慢煮五花肉·四川花椒烧烤酱·香茅薯蓉」出埸,
佢呢个五花腩系用左黑毛猪以摄氏68度慢煮24小时,难怪入口相当嫩滑,
慢煮五花肉·四川花椒烧烤酱·香茅薯蓉

而且每边微微煎过,面头用火枪炙烧,里面肉汁瞬间紧紧锁住,
加上落左柠檬草四川花椒,难怪仲有少少麻香,
慢煮五花肉·四川花椒烧烤酱·香茅薯蓉

连埋薯蓉一齐食都唔会觉得好肥腻,出色!
慢煮五花肉·四川花椒烧烤酱·香茅薯蓉

▪️ Pan Fried Queensland Grouper · pickled cabbage · chili creamy sauce - (+$140)
慢煮五花肉·四川花椒烧烤酱·香茅薯蓉

▫️ 我朋友呢个「香煎昆士兰石斑鱼·奶油酸菜汁」用左澳洲深海石班鱼做主角,
旁边果块来自大澳产物-黄花鱼鱼春,大厨将佢炸过,所以食落几爽脆,
香煎昆士兰石斑鱼·奶油酸菜汁

而整个灵感系用左酸菜鱼做reference,加上个chill sauce够哂creamy,
配搭咸酸菜一齐食,整体风味十足。

♦️D e s s e r t -
▪️ Organe French Toast · sabayon sauce -
香橙西多士·意式蛋黄酱

▪️ Homemade Sourdough Pineapple Bun · peanut & cranberry butter -
自家制酸种菠萝包·花生小红莓牛油

▫️ 轮到甜品环节出埸,分别试左人气招牌「香橙西多士·意式蛋黄酱」、
自家制酸种菠萝包·花生小红莓牛油」,前者用自家制sourdough西多

中间搽左腰果酱同埋炼奶,而面头个sauce系蛋黄橙皮橙酒整成既沙巴翁
香橙西多士·意式蛋黄酱

甜而不腻,几好食;而后者酸种菠萝包夹杂住花生小红莓整成既牛油,
酸酸甜甜,我超钟意!
2022-10-06