2024-12-29
话咁快就嚟到假期嘅尾声,为咗延续节日嘅欢愉,当然要用尽boxing day呢日四出打卡、揾啲好嘢食🤤 朋友仔知我一向钟意 #打边炉,呢日就带我嚟到佢嘅comfort zone,话包我有惊喜🍻 唔讲唔知,原来国内已经超过60间分店嘅「四季椰林海南椰子鸡」嚟咗 #屯门市广场 开佢哋喺 #香港 嘅第2间分店,以后我想 #饮靓汤 同 #食文昌鸡 就唔使北上喇!嚟得帮衬,梗系要试吓佢哋嘅招牌菜 #海南走地文昌鸡 🐣 店员见我哋得两个人,提议我哋要半只 #文昌鸡 就够,咁当然要配埋个以 #天然椰子水 🥥 熬制嘅 #汤底 先至够滋味啦😉 餐厅采用「4个椰子1锅汤, 不加1滴水」嘅原则,加入 #海南文昌鸡 一齐煮,啖汤点会唔甜?为咗唔想煮得啲鸡太老,店员教我哋用漏斗计时,当沙漏⏳倒到另一边,就代表啲鸡煮得刚刚好!话晒系走地鸡,肉质特别有弹性,唔使沾任何酱油都够晒鲜味🤤食火锅又点少得 #肥牛肉,师傅将牛肉砌成火山状,上枱嘅时候非常有气势😎 牛肉肉质嫩滑、而且肉味又好浓,放喺椰子鸡汤里面煮几秒就食得,认真爽🤩爽弹嘅 #潮汕牛丸 同 #鱼蛋 非常有惊喜,尤其系手打嘅牛丸,好似乒乓波一样又圆又弹,好有家乡嘅味
爽弹嘅 #潮汕牛丸 同 #鱼蛋 非常有惊喜,尤其系手打嘅牛丸,好似乒乓波一样又圆又弹,好有家乡嘅味道呀!切成🩷型嘅 #午餐肉 非常吸睛,入口啖啖肉,啱晒我哋呢两个食肉兽😉 另外佢哋嘅 #炸腐皮 同 #鲜活水培生菜 都系餐厅手工之作,松脆嘅腐皮入口唔会油腻🤤 而最特别嘅系师傅为我哋准备嘅蔬菜都系即摘即食嘅,口感好清新🤤
不得不提嘅仲有店员为我哋推介嘅 #金牌非遗腊味煲仔饭 🍚 热辣辣嘅煲仔饭满载润泽嘅腊味,师傅即场为我哋个 #煲仔饭 加上酱油、芫荽,再将锅里里面嘅饭粒同埋腊味捞埋一齐炒,离远已经闻到阵阵嘅腊味香💨💨 每啖饭入口都充满唔同层次嘅口味,饭粒、饭焦、腊味、酱油同芫荽都有唔同嘅口感🤤 搞到一直话要戒淀粉嘅我,都忍唔住要添饭😆
整体嘅食物质素同服务,同国内标准不相伯仲☺️ 服务员贴心嘅招待,更令 #小秘书 我一试难忘🩷 唔知几时有机会再过嚟补一补呢?
📍 四季椰林海南椰子鸡 (屯门) 屯隆街3号屯门市广场2期1楼30-33及55号舖