2023-08-20
相信好多香港人都钟意叹番一盅两件,家下多咗好多点心专门店,咁咩时候呢都可以有点心食。最近就喺近尖东呢边到访过一间应该开无耐嘅点心专门店「盛意小馆」,同一位即将出国两年做宣教工作嘅老死饯行。踏进铺内,地方都几大吓,铺位好深,除咗卡位,仲有唔少细圆枱。主调色系以天蓝色衬金黄,加上墙上嘅灯饰装置,天花嘅波灯,感觉令人几醒神。枱上有齐基本调味,好钟意啲餐具,外观清秀雅致,而眼见侍应都喺啲后生仔女,又几有礼貌。张点心纸就喺餐牌,呢度都喺用番传统嘅剔吓剔吓点心纸形式落单。咪以为呢度净喺食点心,其实门口嘅招牌都露出少少端倪,再睇睇餐牌,原来选择非常多元化,有生滚粥、汤粉面、炒粉饭面、小炒、炖汤。此外,仲写住喺米芝莲星级师傅主理点心,所以,今晚主力就喺食点心,晌度名茶收$5-$10位,视乎你拣咩茶叶,但就全日免加一。 招牌虾饺皇 $20虽然叫虾饺皇,但无预期咁大粒,不过,做得晶莹,折纹细致,咬落外皮软熟却唔黏牙,里面全部都喺鲜虾,非常之爽弹,甚具虾嘅鲜甜味,最好就喺可以点两粒,方便试到多啲嘢。 沙巴鲜虾烧卖皇 $18平常我都比较少食烧卖,但见到呢度有别一般嘅猪肉烧卖,喺加入沙巴鲜虾,咁自然有啲好奇,想
平常我都比较少食烧卖,但见到呢度有别一般嘅猪肉烧卖,喺加入沙巴鲜虾,咁自然有啲好奇,想试试。比起个虾饺皇,呢两粒烧卖认真大粒,松化嘅猪肉馅中,坚有原只鲜虾,食落口感同味道都升咗另一个层次。 香芒大虾脆脆卷 $30
小弟一向都钟意食芒果,所以,就专登拣咗呢个脆脆卷。脆卷炸得金黄,咬落非常之香脆,但唔算好油,里面有沙律酱、芒果肉同虾肉,所以食起嚟几清爽,不过,就唔好期望有好多芒果用虾肉。 翠绿小梨子咸水角 $28
再试嘅都系炸嘢,就喺呢个卖相的骰可爱嘅咸水角,唔使讲都知呢个点心嘅卖点喺其小梨子造型,做得好像真,非常有趣。至于味道方面,同平常食嘅咸水角差唔多,无话有咩好大惊喜,但都喺食得开心嘅。 竹炭黑金360鲜奶包 $32
食点心又点可以少咗包点类呢!最钟意食就喺叉烧包同奶皇包,不过呢度就无供应,故试咗另一款未食过嘅鲜奶包,因为包身加入竹碳元素,面头搽咗少少食用金漆,卖相高贵。包身好软熟,鲜奶好滑溜,有阵阵奶香。题外话,好奇点解叫做360鲜奶包,而唔喺用上更有亮点嘅3.6牛乳包! 香滑马蹄牛肉肠粉 $27
除咗包点,肠粉又喺点可以错过呢!几款肠粉中,以呢个马蹄牛肉最想试,因为从未食过咁嘅配搭。肠粉皮拉得够薄够透,口感滑溜,而内馅就喺免治牛肉加咗少少马蹄粒,肉味唔算好浓,但加咗爽口嘅马蹄,口感又几特别。 椰香蜜糖脆蛋散 $29
最后梗喺甜品时间啦,一口气试咗两款甜品,依家蛋散都唔喺间间酒楼会提供,所以呢……都好想食。所谓耶香,就喺洒咗好多椰丝,蛋散几脆口,有蛋香,沾上蜜糖,夹埋啲椰丝香气,实在喺好唔错嘅甜点。 冲绳黑糖年糕伴黄金糕 $28
准确嚟讲,点心纸上呢个唔喺摆喺甜品类,但在我嚟讲就觉得可以当甜品咁食,黑糖一向喺小弟「飞弗」嘅食材,年糕煎得口感软糯,阵阵黑糖 清香味,好食;不过黄金糕煎过之后,脆口又唔算脆口,软糯又唔算软糯,感觉做唔到外脆内软嘅口感,喺咪失手咗呢! 食吓食吓、唔觉唔觉,就食咗8款点心,仲食到我哋好饱。晌度食嘢有个好处,可以慢慢食,慢慢叹,更可以慢慢倾,两个中佬讲咗好多前尘往事,亦有好多未来展望,在此祝老友两年嘅异国生活都一切顺利。